Text

S

Tipuri de stupi:

Variante:

 

Sacagițele

Sunt albinele specializate în aducerea apei.


 

Salcia

Familia Salicaceae numără peste 160 de specii, în România fiind prezente aproape 50 , cele mai răspândite fiind întâlnite de-a lungul văilor, de la Dunăre până la munte. Iovul, richita, salcia roșie și salcia pletoasă dau producții însemnate de nectar și polen, cam la 4-5 zile de la înflorire. Polenul și mierea de salcie sunt foarte valoroase pentru albine. Mierea de mană produsă de salcie spre sfârșitul lui iulie începutul lui august nu este bună pentru iernare, producând diaree.


 

Salcâmul alb

Salcâmul (acăț, măgrin, mălin, dafin) este un arbore originar din America, unde are o răspândire mare, fiind adus la noi în prima jumătate a sec. al XVIII-lea în partea de sud a țării de către turci, găsind condiții favorabile astfel încât astăzi constituie una din principalele resurse melifere ale țării. Teritoriul ocupat de salcâm este de aproximativ 80.000 ha, împreună cu exemplarele solitare și răzlețe (foarte importante pentru stupăritul staționar) ocupând aproape 100.000 ha.

Înflorirea salcâmului coincide de obicei cu apariția frunzelor și are loc cam la 70-80 de zile de la începutul primăverii, data înfloririi fiind în funcție de mersul vremii (îndeosebi de temperatură). Înfloritul începe la 5 săptămâni de la apariția primilor muguri. Când bobocul atinge 3 cm lungime, se consideră că înfloritul începe după 10-14 zile. Floarea ține 8-10 zile la exemplarele solitare și cu 2-3 zile mai mult în masiv, unde și înfloritul începe cu 2-5 zile mai târziu. Secreția nectarului începe să devină apreciabilă după nopți cu temperatură de 14 grade Celsius și devine foarte bună de la 18 grade Celsius în sus. Umiditatea și soarele joacă de asemenea un rol deosebit. Arborii solitari produc mai mult nectar, fiind expuși mai bine razelor solare, de asemenea cei plantați pe soluri ușoare, adânci și bogate în substanțe fertilizante, cu apă freatică aproape de suprafață. Este bine ca în apropiere să existe surse de apă pentru ca umiditatea relativă să fie cât mai ridicată. Plantațiile aflate pe soluri grele, argiloase sau superficiale sunt slab productive, neatingând decât a 3-a parte din capacitate. Sunt ani în care salcâmul dă puțin nectar dar, în anii favorabili producția poate atinge 1100-1700 kg miere la ha.

În primele zile culesul este modest (începând cu câteva sute de grame până la 2 kg). Urmează o perioadă în care culesul poate atinge maxime de până al 10-12 kg pe zi la coloniile foarte puternice. În ultimele 2 zile culesul scade brusc la 2 și apoi la 1 kg, pentru a înceta apoi cu totul.

La culesul de salcâm stupii se așează în locuri însorite la marginea pădurilor. Aplicarea catului sau celui de-al doilea corp poate fi făcută lăsând deasupra primului corp o foaie de linoleum sau de carton cu dimensiuni mai mici cu 2-4 cm față de dimensiunile interioare ale stupului, păstrând astfel căldura cuibului.

Înaintea culesului de salcâm se egalizează familiile luând rame cu puiet căpăcit de la coloniile supraaglomerate care ar putea intra în frigurile roitului, întărindu-se coloniile mijlocii și apoi cele slabe, pentru a le egaliza. După culesurile de la salcâm, dacă nu există alte culesuri se fac roiuri, principala preocupare fiind menținerea tuturor coloniilor de albine în stare activă.


 

Salcâmul galben

Cunoscut și sub numele de bășicoasă, crește pe terenurile nisipoase, atingând 3-4 m înălțime, având un trunchi flexibil, verzui, plin de spini, cu frunze trifoliate. Înflorirea are loc la sfârșitul lui mai, secretând mari cantități de nectar. Secreția de nectar nu este influențată de timpul rece, albinele culegând chiar și pe timp ploios atât nectar cât și polen. La noi este puțin răspândit, fiind întâlnit mai mult ca arbore ornamental. În alte țări crește și în masiv.


 

Salcâmul pitic

Salcâmul de baltă este un arbust melifer dar mai cu seamă polenifer, fiind originar din America de Nord. Are o înălțime de 3-5 m și crește în formă de tufă cu tulpini mlădioase, dar rezistente. Florile au culoarea roșu-violet închis, cu stamine expuse la exterior de la bază până la vârful moțului. Ele dau foarte mult polen, nectarul fiind mai puțin abundent (50 kg la ha). Înflorește la sfârșitul lui mai timp de 2 săptămâni. Crește prin pădurile inundabile ale Dunării și pe prundurile văilor mari.


 

Salpetru

Narcotizarea cu ajutorul salpetrului (adică a azotatului de amoniu) se face astfel:

  • cu o zi înainte, într-un pahar cu apă în care s-au introdus 3 g de salpetru, se adâncesc niște fâșii din cârpe;
  • după ce fâșiile au absorbit toată soluția din pahar acestea se pun la uscat;
  • pentru narcotizarea albinelor unei colonii se introduc în afumătorul aprins 1-2 fâșii, după ce mai întâi ramele cu puiet necăpăcit se scot din stup (în lădița portativă);
  • atunci când albinele sunt căzute jos se va face repede operația dorită.

Atenție!

Narcotizarea cu salpetru se va face cel mult timp de 1-1,5 minute, altfel va da naștere acidului nitric (otrăvitor pentru albine). Acest tip de narcotizare are dezavantajul că albina vomită și defecă în stup.


 

Sarea solidă

Bucăți de sare solidă, folosită la furajarea vitelor, puse pe fundul stupilor se recomandă a fi folosite pentru completarea carențelor de sare cerute de organismul albinelor.

Doza cea mai recomandată de sare pusă în apa adăpătorului este de 5 g la litru de apă, sarea topindu-se mai întâi în apă călduță. Sarea poate fi pusă și în hrana de stimulare de primăvară, în proporție de 1‰, contribuind la stimularea puietului și la activarea clăditului fagurilor. În nici un caz nu se va pune în hrana de toamnă, căci albinele consumând-o vor avea sete mare și vor fi neliniștite, sarea producând, în acest caz, diaree și mortalitate mărită.


 

Secreția cerii

Este condiționata de:

  • numărul de larve crescute de o albină,
  • hrana primită de o albină,
  • cantitatea puietului și
  • existența unor culesuri abundente.

 

Selecția artificială

Acțiunea prin care se aleg continuu, se păstrează și se înmulțesc familiile de albine cu însușiri superioare și se înlătură cele cu însușiri inferioare, poartă numele de selecție artificială. Acțiunea de ameliorare este îngreunată însă de poliandria mătcilor, împerecherea realizându-se în aer liber, fără a permite controlul. Totuși, alegerea celor mai bune familii de albine pentru reproducție are o importanță deosebită fiind procedeul cel mai întâlnit în practica apicolă. Pe de altă parte, poliandria favorizează vitalitatea.

Căile de ameliorare:

  1. Consangvinizarea (selecția artificială în interiorul rasei);
  2. Creșterea combinată;
  3. Hibridarea (încrucișarea între rase, populații sau linii consangvine);
  4. Creșterea prin mutante.

Atunci când se practică selecția este interzisă întărirea familiilor slabe pe seama celor puternice.

Munca de selecție nu este ușoară dar, productivitatea muncii, este strâns legată de valoarea mătcilor pe care le deținem în stupină. Dacă toți apicultorii ar înțelege cum trebuie acest lucru, am avea numai de câștigat. Așadar, matca este secretul succesului în apicultură!

Dacă există apicultori practicieni care se ocupă cu selecția și creșterea artificială a mătcilor, sunt rugați să își aducă aportul la completarea și îmbogățirea acestei rubrici.


 

1. Consangvinizarea

Selecția familiilor foarte productive

Majoritatea apicultorilor dețin familii de albine de mai multe categorii:

  • unele dau producții foarte mari,
  • majoritatea dau producții mijlocii,
  • altele nu produc aproape nimic (balastul stupinelor), trebuind chiar ajutate pentru a ieși din iarnă.

Cum recunoaștem familiile necorespunzătoare?

  • consumă aproape tot nectarul cules pentru creșterea unei mari cantități de puiet;
  • la culesul mare depun pe prima și ultima ramă miere (uneori umplându-le în totalitate) dar, celelalte rame din cuib nu au coronițe cu miere ci numai câte o fâșie de 5-25 mm deasupra puietului;
  • spre toamnă, albinele se retrag pe 7-9 rame cu miere insuficientă și lasă în urmă ramele goale;
  • de obicei sunt și roitoare.

Cum recunoaștem familiile productive?

  • Depun puietul la mijlocul ramei până jos, iar deasupra acestuia formează coronițe cu miere cu lățimea de 6-12 cm, formând uneori un semicerc în jurul puietului.
  • Când nu este cules lasă loc deasupra puietului - pentru coronițe - unde depun cantități mici de miere până la ivirea culesului, când umplu coronițele.
  • Lucrează echilibrat, au o activitate intensă de zbor la urdiniș și pe ramele unde depun nectarul, pe timpul marilor culesuri majoritatea albinelor fiind plecate (pe rame rămân puține albine comparativ cu familiile neproductive).
  • Sunt neroitoare, iar pentru schimbarea liniștita a botcilor fac 1-5 botci, de regula la 3-4 ani, alegându-și matca cea mai bună.
  • Sunt rezistente la boli, nu înțeapă, ies la zbor și la cules chiar și pe timp ceva mai răcoros.
  • În funcție de climat și floră dau producții mari iar cuibul pentru iernare este bine organizat cu circa 15-25 kg, iernarea decurgând în bune condiții și cu mortalitate mică.

Selecția individuală

Constă în împreunarea reproducătorilor de elită, din materialul rezultat creându-se apoi linii de descendenți, unind apoi între ei descendenții cu însușirile cele mai valoroase (consangvinitate apropiată), după care se trece la consangvinitate moderată. Este o metodă avansată de selecție și se practică în stupine specializate în ameliorarea albinelor cu scopul de a crea linii de albine cu însușiri stabile. La această selecție, spre deosebire de selecția în masă, se organizează verificarea calității urmărindu-se îndeaproape modul în care FP (familiile de prăsilă) transmit însușirile lor valoroase la descendenți.

Plan de acțiune:

  • bonitarea familiilor foarte productive;
  • stabilirea perechilor de familii ce vor fi folosite pentru reproducție;
  • creșterea trântorilor și a mătcilor din familiile alese;
  • formarea grupelor de familii cu mătci fiice în vederea verificării acestora;
  • asigurarea condițiilor pentru intensificarea însușirilor urmărite;
  • valorificarea perechii inițiale FP și a familiilor de albine care au fost unificate.

În anul I

Se aleg 15-20 de familii cu indicii cei mai valoroși (recordiste) alcătuind grupa FP, asigurându-li-se condițiile cele mai bune.

În anul II

Din grupa de prăsilă se aleg 3-4 familii adaptate condițiilor de cules din zonă, cu indicii cei mai valoroși, folosindu-se la creșterea mătcilor și a trântorilor. Lucrările de creștere a trântorilor se încep cu 15 zile mai înainte de începerea lucrărilor de creștere a mătcilor. Creșterea trântorilor este indicat a se organiza în puncte izolate până la care trântorii de altă proveniența nu pot ajunge. Familiile donatoare de larve se pot folosi și ca familii crescătoare.

În anul al III-lea

  • Se urmărește îndeaproape comportarea familiilor de albine din grupele supuse verificării, comparativ cu grupa martor.
  • Familia de reproducție ale cărei mătci fiice au obținut cele mai bune rezultate, se utilizează în continuare pentru înmulțire.
  • Ca rezultat al muncii de selecție riguros urmărită și temeinic aprofundată, în cadrul populațiilor de albine din aceeași rasă apar mai multe linii care se evidențiază prin însușiri cu totul deosebite ce se transmit la descendenți.
  • În lucrările de ameliorare încrucișarea între două linii asigură concentrarea și consolidarea unor însușiri economice care au apărut ca urmare a lucrărilor de selecție.

Sușa

Prin sușă se înțelege ansamblul coloniilor rezultate din aceeași matcă și ale căror mătci fiice au fost fecundate de trântori frați. Modalitățile de roire sunt influențate de circumstanțe de timp și de loc, dar mai ales de predispozițiile ereditare ale sușei căreia îi aparține colonia.

Selecția pe bază de linii consanguine

Consangvinizarea strânsă și de lungă durată are efecte dăunătoare care dispar numai atunci când dispare împerecherea dintre indivizi înrudiți.

Ciclu de lucrări:

  • identificarea familiilor cu cele mai valoroase însușiri;
  • formarea grupei de prăsilă și valorificarea ei;
  • alegerea a 2 familii de albine cu indicii cei mai valoroși pentru formarea liniei tată și mamă;
  • obținerea mătcilor de producție prin încrucișarea mătcilor fiice din linia mamă cu trântori din linia tată;
  • valorificarea mătcilor fiice;
  • în cazul în care familiile supuse verificării nu corespund scopului, una din linii, de preferat linia mamă, se înlocuiește.
  • Împerecherea înrudită este un mijloc eficace de ameliorare, cu condiția să fie aplicată de specialiști cu înaltă calificare și numai în crescătorii apicole.

Selecția în masă

Selecția în masă este o metodă simplă de lucru fiind indicată pentru toți apicultorii, scopul ei fiind îmbunătățirea sistematică a însușirilor valoroase ale familiilor de albine în vederea ridicării productivității acestora, la alegerea familiilor de prăsilă ținându-se seama atât de însușirile mătcilor cât și ale trântorilor fără a cunoaște sau urmări dacă aceste însușiri sunt ereditare.

Principalele lucrări ale selecției în masă:

  • alegerea celor mai productive FAB;
  • creșterea mătcilor și a trântorilor din aceste familii;
  • prevenirea încrucișării înrudite între mătci și trântori.

Pe ani, lucrările se pot grupa astfel:

În anul I

Se face bonitarea = identificarea FP (familiilor de prăsilă) cărora să le corespundă câți mai mulți indici de selecție (10-15% din numărul total al coloniilor), grupa FP nerămânând în permanența aceeași.

În anul al II-lea

FP sunt folosite pentru creșterea mătcilor și a trântorilor, în perioadă împerecherii luându-se măsuri de izolare a trântorilor neproductivi. După obținerea mătcilor împerecheate acestea se folosesc la schimbarea a 40-50% din mătcile neproductive ale lotului de bază.

În anul al III-lea

Se aplică schema de lucru din anul al II-lea, înlocuind și restul mătcilor FAB.

La 3-5 ani

FP sunt schimbate cu material valoros provenit de la o altă stupină aflată la o distanță de cel  puțin 15 km, în care se execută de asemenea lucrări de selecție.

Acțiunea de selecție în masă este permanentă și obligă apicultorul să schimbe mătcile anual în proporție de 50%, asigurându-se astfel potențialul prolific maxim.

De reținut!

Tinerețea mătcilor prin ea însăși, nu este întotdeauna o garanție a calității, atâta timp cât matca nu provine de la ascendenți cu însușiri valoroase constante și transmisibile din generație în generație.

Model de selecție expus de Ștefan Popescu:

  • ne procuram 2 mătci selecționate A și B cu condiția ca ele să nu fie surori;
  • în primul an, din matcă A, cu respectarea condițiilor optime, schimbăm toate mătcile din stupină;
  • în al doilea an vom crește mătci din matca B și vom schimba din nou toate mătcile (se înțelege ca de data aceasta toate mătcile provenite din matca B se vor împerechea cu trântorii proveniți din matca A);
  • problema care rămâne de soluționat este amplasarea stupinei într-o zonă izolată, unde împerecherea mătcilor cu alți trântori să fie evitată.

 

2. Selecția combinată

Consangvinitatea strânsă și de lungă durată are efecte dăunătoare, fapt pentru care se recomandă obținerea de linii consangvine de înaltă productivitate și împerecherea în continuare a reproducătorilor masculi și femele, proveniți din aceste linii. Prin consangvinizarea repetată, timp de mai multe generații, apar indivizi excepționali care însă, pe lângă însușirile bune, prezintă și unele scăderi instalându-se fenomenul de depresiune consangvină. Acest fenomen poate fi preîntâmpinat prin primenirea de sânge.


 

Separatorul dublu

Este o ramă de 12 x 12 mm grosime al cărei perimetru corespunde cu cel al stupului majoritar din stupină, pe ambele fețe ale ramei fiind fixate 2 pânze metalice galvanizate cu ochiuri de 1,5-2 mm pentru ca albinele din cele 2 compartimente să nu se poate atingă între ele.


 

Septembrie

Adunarea materialelor necesare pentru iernare

Neavând mult de lucru în stupină, apicultorul trebuie să se îngrijească din timp de procurarea materialelor termoizolante în vederea asigurării unei bune împachetări pentru iernare.

Culesul în regiunile viticole

Albinele culeg suc de struguri din bobițele plesnite sau sfâșiate de viespii. În anii ploioși, culesul poate atinge 10-15 kg pe familie dar, această miere nu trebuie păstrată pentru iernare, întrucât provoacă diaree. Mierea de struguri are o culoare deschisă, plăcută la gust și apreciată de consumatori. Mierea depozitată în cuib nu se extrage, excepție făcând cea de mană, care se extrage integral.

Furtișagul

În septembrie, apariția albinelor hoațe poate duce la omorârea mătcilor, albinele prădate asociindu-se apoi cu prădătoarele transportând toată agoniseala în stupul prădător. Odată pornite pe această cale hoațele atacă și alte colonii. În cazul apariției, trebuie luate măsuri drastice de stingere.

Impulsionarea creșterii de puiet

Coloniile cu mătci tinere sunt ajutate în felul următor: se iau fagurii cu puiet căpăcit și deschis la culoare și se încredințează provizoriu unei colonii puternice. Albinele văzându-se fără puiet în prag de iarnă hrănesc cu disperare matca, aceasta acoperind suprafețe mari cu puiet, cu condiția ca fagurii introduși în locul celor retrași să fie de culoare închisă. Spre sfârșitul lunii, colonia cu populație redusă, va primi înapoi fagurii cu puiet în eclozionare de la colonia care i-a primit mai înainte. Astfel, colonia cu matcă tânără va intra la iernat numai cu albină tânără căci albinele bătrâne, care au hrănit mult puiet vor pieri înainte de venirea iernii.

Plecarea prigoriilor

Începând cu primele zile ale lunii septembrie încep să plece prigoriile, nu înainte de a se aproviziona pentru drum, albinele fiind hrana lor preferată. Dacă atacul este masiv stupii trebuie ținuți închiși până la orele 18, adăpând albinele. Altfel, mii de albine vor cădea pradă.


 

Septicemia

Este provocată în general la sfârșitul iernii și începutul primăverii, de un bacil aerob denumit Bacilus apisepticus, care nu se transformă în spori, și moare la 100 grade Celsius în 3 minute, fiind sensibil la razele solare și la vaporii de formol. Germenul bolii se află în natură, în apele stătătoare infectate și este adus de albinele ce transportă apa, calea de pătrundere fiind aparatul respirator, de unde trece în hemolimfă, unde se înmulțește provocând o infecție generală. Alteori pătrunde în sânge pe cale digestivă, iar când albinele sunt slăbite și de nosemoză rezistența lor organică devine minoră. Alterarea profundă și rapidă a cadavrelor, mai ales pe timp cald, exală un miros pronunțat de putrefacție, capul, toracele și abdomenul, la cea mai mică atingere separându-se. Aripile și picioarele se desprind cu aceeași ușurință de pe torace iar albinele muribunde execută sărituri nervoase. fiind produsă de Bacterium apisepticus. Poate fi bănuită atunci când se constată o activitate redusă a albinelor, pierderea capacității de zbor a acestora, contracții abdominale urmate de moarte și în special fragilitatea cadavrelor.

Tratament

  • păstrarea igienei în stupi și în stupină,
  • hrană de calitate,
  • păstrarea în stupină numai a coloniilor puternice,
  • îndepărtarea de locurile umede și umbroase și expunerea stupilor la soare,
  • schimbarea mătcilor și eventual administrarea de antibiotice, mierea de la stupii tratați fiind extrasă separat.

 

Sistemul glandular

Sistemul glandular este un complex de glande a căror dozare este coordonată de sistemul nervos vegetativ, secrețiile albinelor fiind de 3 feluri:

  1. lăptișor (în stadiul de doică);
  2. invertază (în stadiul de culegătoare);
  3. catalază (enzimă ce folosește oxigenul din trahee transformând o parte din miere în acid gluconic (creând aciditatea necesară conservării mierii în lupta cu bacteriile).

Glandele mandibulare sunt folosite la prelucrarea și îmbunătățirea nectarului. Glandele din gușă au rolul de a transforma zaharoza în zahăr invertit sub acțiunea glandelor faringiene. Glandele salivare toracice au rolul de a produce saliva atât de necesară în procesul de digestie a păsturii, a zaharurilor cristalizate. Glandele faringiene extrag din corpul albinei apa necesară secrețiilor ceea ce ar dezhidrata-o dacă albina nu și-ar acoperi nevoia, cu apă din afară. De aceea în timpul creșterii puietului consumul de apă este mare. Glandele faringiene sunt foarte sensibile la modificările exterioare ca:

  • temperatură;
  • cules;
  • cantitatea și calitatea hranei etc.

Secreția glandelor faringiene are loc până în a 15-20-a zi a vieții albinelor, dar poate fi prelungită și amplificată dacă apicultorul intervine cu substanțe proteice și vitamine.

Glandele rectale secretă catalaza, enzimă ce descompune glucoza ce se mai află în reziduurile intestinale, transformând-o cu ajutorul oxigenului din traheole în acid gluconic. Catalaza descompune peroxidul de hidrogen aflat în intestin (care altfel ar intoxica albina), în apă și oxigen, amândouă folositoare în această stare. Cu cât glandele rectale vor produce mai multă catalază, cu atât iernarea va decurge în condiții mai bune. Secreția de catalază din intestinul gros își pierde puterea de frânare a proceselor de fermentație, atunci când albinele sunt hrănite cu miere de mană, al cărei conținut bogat în săruri minerale frânează acțiunea catalazei consecința directă fiind apariția diareei.

Glandele din intestinul subțire disociază albumina și grăsimile consumate de albine, tot ce prisosește fiind depozitat sub formă organică proteică alcătuind corpul gras, pe seama căruia albinele cresc chiar și iarna puiet, în lipsa polenului. Descompunerea și consumul corpului gras (în lipsa proviziilor de păstură) uzează însă albina, îi scurtează viața și o expune atacului nosemozei.

Glandele cerifere se dezvoltă în ziua a 10 de dezvoltare a albinei și sunt alcătuite din 4 perechi de buzunărașe, situate sub inelul al 3-lea și al 6-lea abdominal, prin care ies solzișorii de ceară fabricați de albinele cerese atunci când apar condiții optime (multă albină tânără, temperatură ridicată, cules bogat de nectar și polen, regine tinere). Când e frig albinele nu pot produce ceară. La o temperatură de peste 20 grade Celsius glandele cerifere se activează doar atunci când există o nevoie stringentă și când au la îndemână o mare cantitate de hrană. Până acolo merg cu economia în această privință încât primăvara, pentru căpăcirea puietului, folosesc ceara roasă de pe marginea celulelor fagurilor mărginași. Temperatura optimă pentru clăditul fagurilor este între +36 și +42 grade Celsius. Atunci când în cuib există albine tinere, miere și păstură din belșug albinele pot clădi chiar și pe timpul iernii acolo unde este neapărată nevoie.

Glanda lui Nasanoff - situată între ultimele două inele abdominale - este o glandă care, după unii autori, are puterea de a emite unde electrice cu ajutorul cărora albinele își comunică de la distanță informații legate de sursa culesului și bogăția nectarului, după alții, răspândește o unduire specifică fiecărei colonii, albinele aceluiași stup recunoscându-se astfel între ele.


 

Sistemul nervos

Simțurile albinei sunt localizate în antene și de aici, informațiile sunt transmise la creier (sediul centrilor nervoși conștienți și reflecși), format din doi ganglioni. Din acești ganglioni pornește un cordon nervos format din 7 perechi de ganglioni ceva mai mici: 2 perechi în torace (comandând mișcările aripilor și picioarelor), 5 perechi în abdomen (coordonând mișcările gușii, sacii cu aer, mișcările mușchilor, stigmatele etc.). La regină, ultimul ganglion comandă mișcările reflexe ale aparatului genital.


 

Situarea reginei

  • seara - în mijlocul cuibului
  • dimineața - pe primul sau al doilea fagure de lângă cel din mijloc
  • între 12 și 16 - pe cel mai îndepărtat loc al cuibului cu puiet

Atunci când nu putem găsi regina - putem utiliza anumite capcane:

  • cu o zi înainte, în mijlocul cuibului se așează un fagure cu celule mici de lucrătoare, fiind siguri că a doua zi dimineața vom găsi regina pe acest fagure;
  • alții, mai puțini practici, înlocuiesc stupul populat cu unul gol, căruia i se montează o gratie la urdiniș, după care scutură albina în fața stupului gol, pe un cearșaf, punând fagurii scuturați în noul stup. Regina, dacă nu va fi observată pe cearșaf, va fi găsită la urdiniș, neputând să treacă de gratie.

 

Stadiile de dezvoltare

Stadiile de dezvoltare sunt redate în număr de zile.

Explicații
Puiet
Matcă
Lucrătoare
Trântor
necăpăcit
ou
3
3
3
larvă
5 1/2
6
6 1/2
căpăcit
de la larvă la imago
7 1/2
12
14 1/2
Total zile
16
21
24

 


Pentru a se dezvolta normal oul are nevoie de căldură (27-30 grade Celsius), umezeală caldă (75-80%) și hrană. Puietul are nevoie de 35,6-35,8 grade Celsius. Fără umezeală oul sau larva se usucă și mor. Hrana este diferențiată. Viitoarea regina va primi pe tot parcursul lăptișor de matcă. Viitoarea albină va primi lăptișor de matcă în primele 5-6 ore, după care acesta va fi din ce în ce diluat până în ziua a 3-a când va primi un amestec din lăptișor, polen, miere și apă. Din ziua a 5-a lăptișorul dispare cu totul din hrana larvelor de viitoare albine sau trântori. Larvele de trântor primesc un amestec asemănător cu cel primit de albine. Până la 3 zile larvele de albine pot vira spre matcă dar, în funcție de hrana primită, vor da naștere unor mătci mai puțin prolifice.

Un ou stă pe fundul celulei:

  • vertical în ziua 1-a,
  • oblic în ziua a 2-a și
  • culcat în ziua a 3-a.

Cu 2 zile înainte de ecloziune, nimfa ia culoarea albinei. După ultima năpârlire care precede cu o zi ieșirea din celulă, tânăra ființă roade oblonul căpăcelul de ceară și iese la lumină (eclozionează). Căpăcirea botcii are loc la 8 zile de la faza de ou de o zi.

Timpul necesar transformării albinei din faza de ou în insectă se poate prelungi, când temperatura nu a fost normală, cu încă 1-2 zile.

Deschiderea stupilor pe un timp rece este foarte primejdioasă, mai ales pentru ouăle și larvele necăpăcite. Astfel, la o temperatură mai joasă de 12 grade Celsius, larvele descoperite și ținute un anumit timp afară mor sau, în cel mai fericit caz, își prelungesc evoluția cu câteva zile. De aceea, puietul nu este indicat a se ține descoperit mai mult de câteva minute, iar deschiderea stupilor nu este indicat a se face prea des.


 

Starter

Starterii sunt familiile pornitoare orfanizate total, adică fără pic de puiet sau ouă, cu cel puțin 3-4 ore înainte de introducerea botcilor.

Metoda americană cunoscută și sub numele de Doolittle-Pratt recomandă orfanizarea coloniei crescătoare cu 7 zile înainte și distrugerea tuturor botcilor cu 12-24 ore înaintea introducerii ramei port botci cu larvele luate în creștere de starter. Pe timpul celor 7 zile, fagurele port-botci prevăzut cu hrănitor, va sta în mijlocul cuibului. Înainte de introducere, va fi introdus în sirop de miere și va primi și sirop în hrănitor pe tot parcursul lucrărilor.

După trecerea celor 7 zile, botcile găsite în colonia crescătoare vor fi distruse și vom trece la formarea starterului. Acesta va avea în componență 2 faguri cu provizii de cea mai bună calitate (1 cu miere+1 cu păstură), așezați distanțat pentru ca, la momentul potrivit, să introducem în mijloc rama port-botci cu hrănitor. Spațiul rămas liber din stup se mărginește cu ajutorul a 2 diafragme etanșe și materiale izolatoare. Popularea starterului se face cu albina scuturată de pe 10-12 faguri cu puiet ridicați din 2 familii recordiste. După 1-2 ore de la orfanizare, timp în care albina zburătoare se înapoiază la vechiul loc, se aduce rama port-botci prevăzută cu hrănitor, este așezată între cele 2 rame cu provizii și se dă sirop puțin mai diluat în hrănitor, având grijă să micșorăm și urdinișul. După 6 ore, timp în care albinele tinere rămase au preluat siropul, vom ridica rama port-botci și o vom înlocui cu alta, în care se află larve de câteva ore ce provin din colonia mamă (recordista stupinei). Albinele tinere și bine hrănite vor lua în creștere cât mai multe botci.

După luarea în creștere a botcilor, albinele orfanizate din stupului crescător (căruia i-am distrus toate botcile cu 24 ore înainte), văzând botcile luate în creștere continuă să le îngrijească. Dacă nu mai creștem altă serie de mătci, albinele din stupul pornitor pot fi folosite la întărirea coloniei crescătoare. Cu 1-2 zile înainte de eclozionare, botcile vor fi introduse în cuștile de eclozionare și date apoi stupilor orfani ori nucleelor de împerechere.

Concomitent cu introducerea fagurelui port-botci se va pune sirop amestecat cu polen în hrănitorul aflat în componența ramei port-botci. Dacă avem nevoie de cât mai multe botci, putem folosi tot această familie ca stup pornitor, după fiecare 24 de ore mutând rama cu botcile acceptate în cuibul unei familii finisoare din lotul de prăsilă. În cazul unei creșteri continue familia pornitoare va mai fi ajutată, din când în când, cu puiet căpăcit în eclozionare, ridicat din stupii furnizori, pentru menținerea la parametri maximi.


 

Stingere furtișag

În caz de furtișag, trebuie găsită și înlăturată mai întâi cauza, după care se va începe acțiunea de stingere propriu zisă ce constă în:

  • închiderea stupului atacat,
  • ungerea lui cu creolină diluată sau cu gaz,
  • transportarea lui pe un alt loc, cât mai departe de stupină,
  • înlocuirea stupului atacat cu un alt stup gol sau cu faguri goi, fără pic de miere (albinele vor vizita câtva timp acest stup dar, negăsind nimic, îl vor abandona),
  • micșorarea tuturor urdinișurilor,
  • închiderea urdinișului stupului atacat pe o perioadă de 4 zile (având asigurată hrana și apa).

 

Stolonarea

Constă în amestecarea albinei de la mai mulți stupi în vederea formării unei noi unități biologice.

Este știut că atunci când se ia albina din doi stupi există riscul declanșării bătăii dintre albine. Dacă se ia albină de la 3 sau mai multe colonii albinele nu mai au aceeași comportare. Pentru preîntâmpinarea oricărui risc este bine ca fagurii să nu fie apropiați dintr-o dată iar cutia noului roi să nu aparțină nici uneia din unitățile care formează noul roi.


 

Stomacul albinei

Stomacul sau intestinul mijlociu al albinei este locul unde se face digestia hranei trecute din gușă, în procesul digestiei intervenind secrețiile glandulare și enzimele ce se regenerează continuu. Aici albina își acumulează o însemnătate cantitate de glicogen, ce se adună și în pereții gușii, musculaturii și așa-zisul corp gras, făcându-și o rezervă de substanțe nutritive și energetice (până la 2 mg) folosită în momentele de criză.

Glandele din intestinul subțire disociază albuminele și grăsimile, tot ce prisosește fiind depozitat în cavitatea pericardică, sub chitină, constituind "corpul gras", unde sunt depozitate rezervele organice de proteină, grăsimi și glicogen care vor asigura o viață mai lungă și o rezistență mai mare la nosemoză.


 

Straja coloniei

Păzirea este asigurată de albinele care nu și-au făcut încă zborul de recunoaștere dar care au posibilitatea să recunoască pe cele străine, datorită mirosului caracteristic fiecărei colonii.


 

Stupăritul staționar

În vederea sporirii producției, o soluție pentru cei care nu practică stupăritul pastoral este diversificarea producției, albinele producând nu numai miere, ci și alte produse: polen, păstură, ceară, lăptișor de matcă, propolis, venin etc.


 

Stupina

Prin prisacă sau stupină înțelegem totalitatea stupilor, a materialului biologic, a inventarului apicol necesar creșterii și întreținerii albinelor, inclusiv a vetrelor de stupină, a mijloacelor de transport folosite pentru transportul stupilor, a mierii și a utilajelor apicole. Vatra permanentă este cea care dă caracterul de permanență stupinei, stupinele deplasate în pastoral având doar vetre provizorii.

Amplasare

Un loc bun pentru stupină este pădurea. Vor fi preferate poienile însorite și ferite de vânturile reci. Stupinele așezate în locuri deschise, cu vânturi reci, în general nu sunt rentabile. Stupinele nu trebuie așezate în vecinătatea apelor întinse, a lacurilor sau fluviilor, unde, pentru a înfrunta curenții de aer albinele zboară la suprafața apei, orice val (cât de mic) putându-le îneca. Prisaca nu se așează niciodată în preajma fabricilor de produse zaharoase, căci albinele fiind avide de dulciuri se vor îneca în masa fluidă a zahărului supus fabricației.

Apropierea combinatelor unde se tratează minerale feroase trebuie evitată, deoarece albinele se intoxică cu arseniat și cu fluor care se degajă sub formă foarte fină, contaminând terenul și florile pe o distanță de 3 km. Apropierea albinelor de uzinele ce prelucrează aluminiu dă intoxicația albinelor prin fluor.

Nici lângă drumurile prea circulate nu este bine să avem stupina, întrucât, în anumite condiții albinele devenind irascibile atacând trecătorii sau animalele de transport. Locurile bântuite de musca senotania sau de viespi (mai ales lupul albinelor) trebuie evitate, căci irită albinele și le fac mult rău. Așezarea stupilor într-un defileu îngust unde curenții circulă rapid, dăunează de asemenea albinelor, cu atât mai mult iarna când se adună aici cel mai rece aer. La fel este și atunci când, pe timpul verii soarele bate direct pe urdinișul stupilor. Pe acest motiv se recomandă orientarea stupilor pe direcțiile est-vest sau chiar nord, stupii așezați cu fața spre nord dând cel mai redus procent de roiuri.

O așezare bună a stupinei este și aceea de la marginea unei păduri, spre partea estică, cu urdinișurile orientate în aceeași direcție, pentru ca urdinișurile să nu fie umbrite (mai ales în primăverile reci), soarele ajutându-le să lupte cu succes împotriva nosemozei. Din acest motiv, primăvara este recomandată expunerea sudică a stupilor. Ape timpul verii se recomandă umbrirea stupilor cu ajutorul unor dispozitive mobile. Locurile prea umbrite sau cele joase și umede nu sunt bune pentru așezarea unei stupine. În aceste locuri stupii vor putrezi repede iar albinele vor fi atacate de diferite micoze, răceala umedă a acestor locuri frânând dezvoltarea cuiburilor. Atunci când sursa de nectar se află pe un versant înalt de deal sau de munte, stupina este bine să fie așezată mai la vale, întrucât albinele cu greu urcă atunci când sunt încărcate.

Nici locurile prea zgomotoase, cu trafic intens nu sunt indicate pentru vetrele de stupină, trepidațiile și zgomotele generând diaree. Versanții cu expunere sudică apără stupii de vijeliile crivățului, fiind o protecție naturală pentru albine, mai ales în perioada de iarnă și primăvară. O perdea de protecție formată din cel puțin 10 rânduri de arbori va fi un bun adăpost. Plantele cu flori aromatice cum sunt mătăciunea, isopul, lămâița, levănțica etc. nu se pun în fața stupilor sau între rândurile de stupi, puternicul lor parfum uniformizând mirosul coloniilor fapt ce poate duce cu ușurință la declanșarea furtișagului între albine.

Locurile unde se vor așeza stupii este bine să fie tratate cu erbicide sau cu soluție de sare (30-40 g la litru). Așezarea stupilor trebuie să fie variată obligând albinele să-și facă culoare diferite de zbor. În fața fiecărei scânduri de zbor trebuie să stea înclinată câte o planșetă de aterizare, albinele căzute pe pământ în fața stupului putându-se urca mai ușor.

Formare

Regulile de bază la formarea stupinei sunt următoarele:

  1. să folosim un singur model de stup și de rame în întreaga stupină;
  2. să dispunem de o cameră specială tip laborator, folosită pentru extracții, depozitarea mierii, fagurilor, efectuarea micilor reparații etc.;
  3. să avem asigurată o bună bază meliferă;
  4. stupii să fie feriți de accesul păsărilor de curte și de vânturile puternice (pentru protejare fiind indicate, printre altele, perdelele de protecție din glicină înaltă și deasă);
  5. în fața fiecărui stup să presărăm cu nisip o suprafață de 1 metru pătrat, constituind așa-zisa oglindă a stupului;
  6. așezarea stupilor pe suporți trebuie să fie puțin înclinată spre față pentru ca apa precipitațiilor să nu poate pătrunde în stup, făcând să apară umiditatea generatoare a micozelor;
  7. în practicarea apiculturii se impun tot mai mult stupinele mobile, cele mai des folosite în România fiind cele de tip pavilionar.

 

Stupul

Cuvântul derivă de la latinescul „stypus” și desemnează căsuța coloniei, unde albinele clădesc faguri pentru depozitarea strânsurii și creșterea puietului. Stupii primitivi erau confecționați din scorburi ori erau împletiți din nuiele, lipite cu lut, sau din funii din paie legate cu mlajă întocmiți ca un clopot etc. Odată cu inventarea ramei mobile s-a trecut la folosirea stupilor sistematici confecționați din lemn de tei sau de brad. Izolația la exterior a stupilor se face cu două straturi de vopsea, înaintea vopsirii făcându-se chituirea cu așa-zisul „chit de cuțit”, care o dată întărit, nu mai cade niciodată. La fel și fundul stupilor. La confecționarea stupilor se va folosi lemn bine uscat iar la acoperiș se va folosi tablă zincată.

În stupină este recomandat a folosi dimensiunile standardizate existente în rețeaua ACA, același tip de stup și de rame, economisind astfel timp, materiale etc., contribuind prin aceasta la eficientizarea muncii.

Condiții generale

  1. Capacitatea stupului - trebuie să fie corespunzătoare adăpostirii unei populații cât mai numeroase, unui puiet cât mai extins și unei recolte cât mai bogate. Așadar, stupii trebuie să fie de capacitate mare (18-20 rame SATAS) sau să aibă posibilitatea măririi sau micșorării în funcție de necesități.
  2. Mobilitatea părților componente - constituie a doua condiție de ordin general, fiind recomandat ca orice piesă componentă a unui stup să se poată potrivi oricărui stup din stupină. De aceea, chiar și folosirea aceluiași tip de ramă constituie o calitate de necontestat.

 

Condiții particulare

Părțile principale

1. Fundul stupului

Este indicat să fie:

  • mobil - curățarea lui fiind mult ușurată primăvara, cu posibilitate de fixare pentru practicarea pastoralului;
  • din scândură încheiată strâns în nut și feder - fără crăpături, știut fiind că orice crăpătură este un virtual focar de infecție prin pătrunderea găselniței, prădătorul tuturor fagurilor;
  • să fie vopsit în 2-3 rânduri de vopsea - pentru ca apa provenită din vaporii ce se condensează iarna în stupi să poată aluneca ușor afară, fără a se impregna în scândura fundului provocându-i putrezirea; în plus, un fund impregnat cu apă poate determina mucegăirea fagurilor cu toate neajunsurile ce decurg de aici pentru albine și mierea din faguri;
  • să fie puțin înclinat spre urdiniș - pentru ca apa condensată din vapori să poată curge ușor;
  • să fie întărit și sprijinit pe două curmezișuri trainice - care, la nevoie, vor putea servi și de picioare, ori să fie încadrat în 3 leațuri (2 pe laturi și unul în spate), model numit și american, utilizat și de ACA, fiind la origine produs de Root;
  • scândura de zbor - să fie cât mai accesibilă albinelor, oferindu-le o aterizare ușoară și ferită de curenți;
  • să fie trainic - suportând greutatea și oferind echilibru stupului.

2. Corpul stupului

  • să fie de mare capacitate,
  • cât mai simplu construiți (fără a încărca prețurile de cost),
  • să permită manevrarea ușoară a ramelor,
  • materialul din care sunt confecționați stupii să fie foarte ușor și bine uscat (tei sau brad),
  • inima scândurilor late să fie așezată totdeauna în afară (pentru ca nu cumva, după scorojire, să preseze spre exterior, slăbind trăinicia stupilor),
  • grosimea pereților să fie de aproximativ 2 cm,
  • urdinișul să fie poziționat în partea de jos, oferind posibilitatea reglării după necesități,
  • pe muchea dinăuntru a falțului pe care se sprijină ramele se aplică pe toată lungimea un balot îngust de tablă ce va împiedica propolizarea ramelor și distrugerea falțului,
  • interiorul stupilor nu se vopsește sau, cine vrea cu tot dinadinsul poate încerca rețeta Bertrand, menționată de Hristea în Stupăritul, p.345: „Se limpezește propolisul în apă caldă, căreia i se adaugă puțin acid sulfuric; adunat apoi din apă, el se amestecă cu ulei de in fierbinte, în proporție de 2 părți propolis, o parte ceară și 4 părți ulei. Uleiul, mai înainte de a fi amestecat cu ceara și propolisul, trebuie ținut 17-20 de zile pe o plită de bucătărie, fără să clocotească. Vopseaua se întrebuințează caldă și se întinde cu o pensulă pe scânduri, atât cât o poate suge lemnul” ,
  • părțile componente ale fiecărui stup vor avea imprimată în exterior o literă și un număr de individualizare a componentelor fiecărui stup.

3. Capacul stupului

Capacul drept este format din 4 pereți laterali, acoperit cu o planșetă de scândură sau PFL, peste care se pune tablă. Înălțimea capacului trebuie să fie potrivită pentru a permite montarea unei site de ventilație sau așezarea unei salteluțe sau plăci de polistiren expandat care să izoleze albinele de căldurile toride de pe timpul verii. Pentru ca apa căzută pe capac să nu băltească este bine ca centrul capacului să fie puțin ridicat iar marginile capacului să îmbrace corpul stupului.

Capacul în două ape nu prea mai este folosit din cauza inconveniențelor pe care le are în cazul practicării stupăritului pastoral.


 

Accesoriile

1. Ramele

O ramă prost dimensionată poate influența bunul mers al unei colonii, micșorându-ne câștigul și chiar aducându-ne pagube. Este bine să utilizăm în stupină un singur model de ramă tipizată, din cele ce se comercializează prin rețelele ACA, orice modificare mărind prețul de cost al produsului finit.

  • Rama înaltă (Layens) 40 x 30 cm

Oferă o bună dezvoltare a cuibului atât vara cât și iarna, proviziile fiind tot timpul accesibile albinelor. Datorită înălțimii aerisirea nu este întru totul corespunzătoare, mai ales în partea de sus, neajuns înlăturat printr-o deschidere mai largă a urdinișurilor. Există de asemenea un risc mai ridicat de omorâre a albinelor sau a mătci odată cu manipularea ramelor stupului cercetat. Marele neajuns este însă legat de extracția mierii, neavând posibilitatea să extragem o miere de calitate, mulți faguri cu miere fiind amestecați cu puiet sau polen. Existența polenului în cantitate mare în mierea extrasă înlesnește, mai târziu sau mai devreme, fermentarea mierii. Un alt neajuns, greutatea prea mare a ramei centrifugate poate duce la ruperea fagurelui, mai ales dacă acesta nu se sprijină cu întreaga suprafață pe grătarul centrifugii.

Primejdia strivirii albinelor e mult micșorată, aerisirea se face mult mai ușor, albinele ridică prisosul de miere în magazinele de recoltă, mierea extrasă fiind de foarte bună calitate. Ramele rezistă foarte bine pe timpul extracției. Neajunsurile acestei rame nu sunt de neglijat, îngustimea lor nefiind favorabilă dezvoltării normale a cuibului. Iernarea nu se face în condiții corespunzătoare, coloniile riscând să moară de foame. Din acest motiv, cei ce folosesc astfel de rame sunt nevoiți să facă iernarea pe 2 corpuri.

  • Rama Dadant 42 x 27 cm

Este prezintă mai multe avantaje, în comparație cu celelalte două. Iernarea se face bine, cuibul se dezvoltă normal, mierea poate fi selecționată, aerisirea este corespunzătoare etc.

O variantă a acesteia, este rama STAS (rama normală cu dimensiunile 435 x 300 mm) = rama tipizată pentru România. Deși unii teoreticieni încă mai susțin folosirea ramei ME (trei sferturi), eu sunt adeptul folosirii ramei normale, considerând că acest tip de ramă este cel mai bine adaptat la condițiile țării noastre, atât în ceea ce privește dezvoltarea puietului, acumularea proviziilor, păstrarea căldurii cât și în ceea ce privește manevrarea ramelor, iernarea corespunzătoare și obținerea unor recolte bogate. Mai mult decât atât, practicând apicultura de tip pastoral, folosesc tipul de stup vertical pe 2 corpuri, utilizând același tip de ramă în toată stupina, beneficiind din plin de avantajele oferite de uniformizarea ramelor.

  • Rama trapezoidală 23 x 35 cm

Prezintă avantaje incontestabile cu privire la iernare, la dezvoltarea cuiburilor și la manevrarea ramelor. Marele dezavantaj al acesteia constă în greutatea cu care albinele se urcă în cat, ele preferând să-și completeze proviziile din cuib și abia mai apoi să urce în magazinul de recoltă. Pe toată această perioadă, regina este oarecum stânjenită de graba albinelor de a umple celulele cu provizii. În plus, cea mai mică deformare a ramei generează lipirea ei de unul din pereții cuibului, strivirea albinelor și scoaterea greoaie din stup.

  • Rama tip Hoffman

Umerașii tip Hoffman sunt situați în treimea superioară a leațurilor unei rame, pe o suprafață de 7 cm, având aproximativ 37 mm lățime. Acest tip de ramă s-a impus în toate stupinele prin faptul că ramele sunt ținute totdeauna la o distanță precisă, putând fi deplasate mai multe deodată, făcându-le să alunece pe muchea balotului de care se reazemă umerașele ramelor. Distanțatoarele tip Hoffman se regăsesc și la noi în construcția modelelor STAS. Prin folosirea acestui tip de ramă sunt înlăturate toate tipurile de distanțatoare automate făcute din cuie, sârmă, dantelărie de tablă etc., practicarea pastoralului făcându-se fără pericolul tocării albinei.

2. Diafragma

Nu este altceva decât un perete mișcător alcătuit din scândură, PFL sau alt material, cu ajutorul căruia, la nevoie, putem mări sau micșora capacitatea cuibului, pentru ca acesta să-și poată păstra căldura normală, în raport cu mărimea coloniei. Când stupul s-a umplut cu rame ocupate în totalitate de albine, diafragma este scoasă din stup, locul ei fiind ocupat de o ramă. Pentru a nu lăsa nici un loc gol între marginile diafragmei și pereții stupului, acestea se căptușesc cu fâșii de pânză sau pâslă, înlăturând astfel posibilitatea formării curenților interior ce put dăuna cuibului. Pentru prinderea fâșiei de pâslă se folosesc, din loc în loc, agrafe, pioneze sau țintișoare. Marginea de jos a diafragmei nu trebuie să atingă fundul stupului, păstrând o distanță de 8-10 mm, pe unde albinele să poată circula. Lețișorul de sus al diafragmei, care îi servește și de sprijin pe scaunul ramelor, va fi cu 7 mm mai înalt decât lețișorul ramelor vecine, deoarece întreaga suprafață a stupului trebuie să fie acoperită cu un podișor ce stă deasupra ramelor, cu 7 mm mai sus de ele, astfel ca diafragma să ajungă exact sub acest podișor și să închidă de tot golul de sub el. Dacă vor exista spații libere, aerul intrat pe urdiniș își va face un circuit pe sub podișor și peste diafragmă, curent ce va lua toată căldura cuibului și ar fi foarte dăunător atât unei bune iernări, cât, mai ales, unei bune dezvoltări a puietului. Unii apicultori pentru obturarea cât mai precisă a acestui spațiu folosesc, fie fâșii de pâslă ce aderă la partea de sus a diafragmei, fie o a doua diafragmă de polistiren, perfect etanșă. 

3. Podișorul

Este un capac de lemn ce stă la o înălțime de 7 mm deasupra ramelor, datorită marginilor de 7 mm ce-l înconjoară. La stupul Layens podișorul e format din scândurele, la celelalte tipuri dintr-o singură bucată, unele podișoare fiind alcătuite dintr-o ramă de lemn cu sită metalică ce e folosită și ca sită de ventilație pe timpul transporturilor în pastoral.

Unii apicultori folosesc podișoare ce au practicat în mijloc un orificiu ce comunică cu hrănitorul. Este indicat ca acel orificiu să fie puțin mai spre margine, întrucât albinele au tendința să depoziteze mierea ce li se dă în hrănitoare, în imediata apropiere a hrănitorului. Orificiul podișorului poate fi folosit și la montarea izgonitoarelor de albine, cu o zi înaintea extracției, după ce mai înainte am urcat corpurile cu miere deasupra lor și le-am afumat.

4. Magazia de recoltă

Este fie un corp micșorat ce se așează peste corpul stupului vertical, fie un corp cu rame normale sau trei sferturi.

5. Gratia Hanemann

Este o gratie din plastic, celuloid sau zinc prin care albinele pot trece, nu însă și matca. Gratiile din sârmă galvanizată sau zinc se pot dilata și din această cauză nu sunt recomandate. Gratia e folosită cu predilecție la stupul vertical dar, poate fi folosită și la stupii orizontali în vederea izolării mătcii pe 10 rame. Întrucât albinele se obișnuiesc cu greu cu această gratie și își zdrențuiesc aripile și puful de pe corp unii apicultori folosesc alte metode pentru a obține miere selecționată: fie așează în caturi fagurii mai distanțați, fie ocupă caturile numai cu faguri în care matca nu a ouat niciodată. Cu toate acestea, folosirea gratiei este indispensabilă în unele lucrări de creștere și selecție a mătcilor cum ar fi izolarea trântorilor, a mătcilor etc.


 

Accesorii mărunte

Închizătorul de urdiniș

E confecționat fie din tablă, perforată din loc în loc pentru accesul albinelor și împiedicarea accesului rozătoarelor, fie dintr-un leaț, numit închizător bloc, care închide golul urdinișului pe toată deschiderea, pe una din părți având tăiată o deschizătură de 15-20 cm lungime și 8 mm înălțime. În partea de sus a blocului e practicată o altă tăietură mai mică de 7-8 cm, folosită ca urdiniș de iernare la familiile mai puțin puternice. Când se ajunge la marele cules, sau atunci când e nevoie de o aerisire mai mare, blocul se înlătură cu totul. 

Oblonul de iarnă

E o scândurică de lungimea urdinișului ce se așează deasupra urdinișului oblic, pentru a împiedica razele solare să pătrundă pe urdiniș, păcălind albinele să iasă afară pe un timp rece.

Podișoarele cu sită pentru transport

Sunt folosită la transportul stupilor în pastoral, montându-se peste magazinele de recoltă. Unii apicultori folosesc aceste rame și pe post de podișor, cu rezultate destul de bune, având grijă să le acopere cu materiale termoizolante după efectuarea transportului.


 

Stupul de control

Este cel care adăpostește una din cele mai bune colonii și este așezat pe un cântar de control care dă indicații apicultorului despre felul cum se desfășoară culesul. Datele și indicațiile arătate de cântar se înregistrează seara, după ce albinele au încetat zborul, și se trec în agenda de lucrări zilnice. Aceste date nu reprezintă numai nectarul adus din câmp ci și cantitatea de puiet crescută datorită culesului.


 

Stupul de observație

Este un stup cu pereți transparenți, folosit ca obiect de studiu pentru apicultorii începători sau cercetătorii care urmăresc problemele legate de viața interioară a unei colonii. Pentru ca razele soarelui să nu ridice anormal temperatură interioară, stupul stă la umbră iar geamurile laterale sunt protejate cu jaluzele ce se pot înlătura ușor când se fac observațiile necesare.


 

Stupul furnizor

Stupii puternici, cu puiet și albină pe 2 corpuri, se organizează în felul următor. În corpul de jos se lasă matca cu 1 fagure cu provizii, 1-2 cu puiet în diverse stadii și faguri clădiți buni de ouat. Peste corp se pun gratii Hannemann. În corpul de sus sunt ridicați toți fagurii cu puiet, la momentul oportun apicultorul putând lua orice fagure din corpul de sus, aflat deasupra gratiei izolatoare de matcă, pentru a-l folosi la formarea sau întărirea roilor, fără a mai fi nevoit să caute matca. După o perioadă mai lungă, timp în care corpul de jos este din nou ocupat în majoritate cu puiet, se va face o nouă organizare a familiei. În felul acesta, corpurile de sus vor avea albină tânără disponibilă pentru ajutorarea altor colonii din stupină

Variante

Se alege unul din cei mai puternici stupi, pe care-l numim de conveniență stupul A, ce va fi mutat cu 1-2 m în spate, cu urdinișul orientat puțin oblic. Pe vechiul loc se aduce un stup gol, stupul B, în care introducem 2 faguri din stupul A, cu albina însoțitoare (1 fagure cu provizii și fagurele cu matca stupului A). Se adaugă apoi încă 8 faguri fără albinele însoțitoare (1 cu puiet căpăcit, fagurii cu puiet larvar, faguri clădiți și artificiali până la completare). Se închide stupul B care în scurt timp va reveni la normal prin popularea sa cu albina culegătoare întoarsă de la câmp.

Reorganizăm apoi fagurii din stupul A, ce va deveni stup furnizor lăsând doar fagurii cu puiet căpăcit și provizii + diafragmă + 1 hrănitor cu apă. Stupul A va furniza astfel albinele tinere necesare diferitelor lucrări în stupină. Una din variante presupune scuturarea albinelor tinere rămase după întoarcerea celor bătrâne la vechiul loc (circa 2-24 ore) într-o ladă, acestea fiind ușor udate și distribuite după nevoi. Fagurii cu puiet rămași după scuturare vor fi folosiți în alte familii. Altă variantă recomandă folosirea stupului furnizor pentru primirea și împerecherea tinerelor mătci, în perioadele dificile acceptării lor, ori utilizarea ca starter sau crescător, în acest caz fiind mutat pe locul altui stup recordist, de la care va prelua toate culegătoarele. În cazul în care este folosit la împerecherea mătcilor, după 10 zile de la acceptarea și începerea pontei noii mătci, stupul va fi adus la vechiul loc, unde, va primi toți fagurii scuturați din vechea familie, căreia i se va ridica matca. Albinele scuturate în fața vechiului loc, intrând într-un stup nou vor fi foarte supuse.


 

Stupul Layens

Stupul original conceput de Layens pe 20 de rame (31 x 37 cm), cu unele modificări minore stă astăzi la orignea stupului orizontal.


 

Stupul multietajat (ME)

Primul stup sistematic cu ramă mobilă a fost conceput de americanul Langstroth (1810-1895), părintele apiculturii sistematice. Cu unele modificări aduse de Root, acest tip de stup este cel mai răspândit stup din lume și mai este numit stup standard multietajat sau american. La noi se bucură de o mai mică popularitate, în practicarea pastoralului fiind preferați stupii orizontali și cei verticali cu magazine sau stupii verticali pe 2 corpuri.

Folosește mai multe corpuri suprapuse cu rame 3/4 și are toate piesele complet independente și fără falțuri stânjenitoare.

Dimensiunile interioare ale fiecărui corp ME sunt de 450 mm lungime x 375 mm lățime x 247 mm înălțime. În fiecare corp încap 10 rame cu distanțatoare Hoffman. Ramele stau așezate în corp rezemate pe un falț căptușit la suprafață cu o fâșie de tablă pentru împiedicarea propolizării. De la suprafața superioară a ramelor mai rămâne până sus un spațiu de 8 mm, pentru circulația albinelor de deasupra ramelor; în schimb, speteaza îngustă de jos ajunge la nivelul inferior al marginilor corpului de stup. Fundul stupului este mobil și alcătuit din scânduri cu falțuri între ele. Prin faptul că lipsește partea din față a fundului, se creează acolo un gol pe toată lățimea corpului de stup, care servește ca urdiniș. În perioadele reci acest urdiniș larg este micșorat cu ajutorul unui reductor mobil. Toate elementele acestui tip sunt tipizate și se pot cumpăra de la magazinele de tip apicol. O caracteristică a acestui tip de stup este interschimbabilitatea, componentele sale putând fi folosite și la alți stupi de tip vertical.

Prin schimbarea corpurilor ME între ele se înlătură în mare parte pericolul roitului iar roiurile temporale formate timpuriu au posibilitatea să se dezvolte foarte repede fiind ajutate de căldura emanată a coloniilor de bază puternice deasupra cărora sunt așezate, fiind despărțite cu un podișor Snellgrove. Acest tip de stup prezintă o serie de avantaje dar și dezavantaje, necesitând folosirea unor colonii puternice și o tehnică avansată. La noi în țară, deși a fost foarte recomandat de literatura de specialitate nu prea este folosit, fiind preferați stupii verticali cu magazine pe jumătăți de ramă, cu cat ME, sau cu cat normal (cu rame normale).


 

Stupul vertical Dadant

Creatorul stupului vertical pe 12 rame cu magazine este francezul Charles Dadant (1817-1902). Modelele de rame și de stupi Dadant-Blatt au fost adoptate și la noi.

Măsurile interioare ale stupului pe 12 rame sunt următoarele: 460 x 450 mm iar înălțimea de 317 (sau 315) mm. În felul acesta, ramele corpului pot fi așezate fie în pat cald, fie în pat rece. În cazul în care dimensiunile sunt simplificate la 450 x 450 x 315 mm, în stup nu vor mai încăpea decât 11 rame.

Stupul Dadant cu 2 magazine are o largă răspândire în zona centrală a Rusiei, tehnologia de lucru permițând preluarea mierii de la familiile cu magazine întregi și nu cu faguri separat ( vezi articolul „Îngrijirea albinelor în diferite tipuri de stupi” de V.I.Lebedev, tradus de prof Vladimir Bacalov din rev Pcelovodstvo, apărut în România apicolă, nr. 12, 2002, pag 18-21). Folosirea magazinelor permite maturizarea mai rapidă a mierii și obținerea fagurilor în secțiuni. Neajunsul principal al acestor stupi este că familiile care se adăpostesc în ei sunt foarte predispuse la roire. Din această cauză, utilizarea lor impune neapărat formarea unor roiuri de strânsură (atunci când familiile ocupă bine cei 12 faguri de cuib și au 8 faguri cu puiet) și luarea unor măsuri drastice de preîntâmpinare a roirii. 

După întărirea familiilor și a roiurilor, când fiecare stup va avea cel puțin 7 rame cu puiet iar albinele vor ocupa 10-11 rame se așează magazinele. Pentru ca regina să nu poată urca în magazine, în acestea se vor lăsa doar 9-10 rame, cu spații mari între ele. Această metodă dă rezultate doar la familiile puternice, cele slabe neurcând în aceste magazine. La coloniile slabe se montează gratii separatoare și se lasă 12 faguri în magazine. Cel de-al doilea magazin se pune atunci când albinele încep să lucreze la primul și totdeauna între cuib și celălalt magazin. Pe măsura umplerii cu miere se dau jos și se pun altele.

Trebuie avut grijă să asigurăm provizii suficiente pentru iernare, întrucât albinele depozitează majoritatea mierii în magazinele de strânsură.


 

Stupul vertical R.A. 1001

În România stupul vertical pe 10 rame cu magazine, inspirat după Dadant, a fost standardizat sub denumirea de RA 1001 sau vertical cu două magazine sau un singur magazin.

Corpul are 4 pereți din care cei laterali au grosimea de 25 mm, iar ceilalți doi de 33 mm. Laturile exterioare au 524 x 436 x 312 mm, iar cele interioare 450 x 386 x 310 mm. Sus, pe laturile pereților spre exterior, corpul are prevăzut un falț cu un brâu destinat fixării prin suprapunere a magazinului, care la rândul lui are pe partea interioară un alt falț care servește la îmbinarea părților componente asigurând stabilitatea stupului. În interior corpul este prevăzut cu un alt falț montat pe pereții din față și spate destinat sprijinului ramelor. Magazinele, în număr de două, sunt identice cu corpul, având aproximativ jumătate din înălțime, astfel la exterior 524 x 436 x 175 mm, iar interior 450 x 386 x 175 mm. Este un stup conceput pentru apicultura pastorală, fiind prevăzut cu 10 rame și o diafragmă. Ramele au dimensiunile exterioare de 300 mm înălțime și 435 mm lățime, cu speteaza superioară de 470 mm. Spetezele laterale ale ramei au dispozitive Hoffman de 37 mm lățime în treimea lor superioară, pe o înălțime de 7 cm, ținând ramele distanțate automat între ele. Capacul e prevăzut cu un falț care folosește la îmbinarea cu falțul corpului iar în partea superioară suprafața de acoperire este plană și acoperită cu tablă zincată. Capacul are 2 dispozitive de ventilare la transport: în interior o ramă cu pânză metalică cu ochiuri de 2 mm pe toată suprafața orizontală, iar la exterior în părțile din față și din spate ale capacului sunt 2 deschideri transversale înalte de 20 mm prevăzute și ele cu pânză metalică, în vederea statornicirii unui curent de aer la transport, care circulă pe deasupra ramei cu pânză de sârmă din interior, sub care albinele stupului se adună în ciorchine pe timpul transportului. Înălțimea capacului cu ramă cu tot este de 170 mm. În spațiul dintre podișor și plasă iarna se poate pune o salteluță din paie sau din polistiren expandat. Fundul stupului este reversibil oferind posibilitatea varierii înălțimii urdinișului după sezon: vara un urdiniș înalt de 18 mm, iarna unul îngust de 8 mm. La transport fundul se prinde de corp cu 2 cârlige, iar capacul și cele 2 magazine sunt prinse de corp cu 2 tendoane din balot.

În rețeaua ACA este comercializată, cu precădere, o variantă simplificată a acestui tip de stup.


 

Stupul vertical dublu

Această denumire se referă la vechiul stup tip Dadant cu 12 rame sau RA 1001 pe 10 rame, corpul și catul având aceleași dimensiuni (obținându-se stupi verticali pe 24-20 rame normale). Cu acest tip de stup se obține o producție cu 35-40 % mai mare față de cea obținută cu tipul orizontal. Mânuirea acestor corpuri necesită însă culesuri bogate, mătci valoroase și mână de lucru suplimentară - datorită greutății sporite a catului.

Coloniile întreținute în stupii verticali cu 2 corpuri roiesc mai puțin. Momentul așezării celui de-al doilea corp trebuie bine ales întrucât, dacă acesta este pus prea de timpuriu există riscul răcirii puietului, iar dacă este pus prea târziu, colonia poate roi. La familiile foarte puternice, așezarea corpului al doilea se face atunci când corpul 1 este bine ocupat cu albină și puiet pe 7-8 faguri - la stupii RA - sau 9-10 rame, la stupii Dadant. Odată cu punerea celui de-al doilea corp ridicăm în corpul de sus fagurii cu provizii, locul rămas liber în corpul de jos fiind umplut cu faguri clădiți și artificiali intercalați. Cuibul de jos se obturează cu linoleum lăsând descoperită doar o mică porțiune pentru ca albinele să poată urca și în corpul de sus. La celelalte familii, această operație se face înaintea plecării în pastoral la culesul de salcâm. Linoleumul se înlătură înaintea plecării în pastoral, la stupii foarte puternici, sau cu prilejul extracției, doar la stupii ce acoperă bine cu albină cele două corpuri.

Dacă nu se practică pastoralul, după culesul principal, sau atunci când familiile devin foarte puternice, cu surplusul de albină și puiet căpăcit se formează roiuri temporare, în toamnă înlocuind cu ajutorul lor mătcile necorespunzătoare. Unificarea se poate face și înaintea unui cules principal. Fiecare apicultor poate experimenta una din tehnicile descrise la stupul vertical sau orizontal, creându-și propria tehnică, în funcție de timpul disponibil și condițiile specifice de lucru.


 

Stupul orizontal

Inventatorul stupului orizontal este francezul Layens (1834-1897), unul dintre precursorii apiculturii sistematice. Pentru țările unde mierea nu se cere pe calități deosebite poate fi considerat ca cel mai bun stup.

Dimensiunile stupului standardizat orizontal 4170 pe 20 de rame STAS sunt următoarele: 780 mm lungime, 450 mm lățime și 390 mm înălțime. În interior cei 2 pereți din față și spate au un falț pe care se sprijină umerașele ramelor, și altul de 8 mm mai sus pentru sprijinul celor 6 scândurele acoperitoare ce formează podișorul, ale căror dimensiuni sunt de 484 x 130 x 10 mm. Una din aceste scândurele acoperitoare are la mijloc o tăietură de 350 x 90 mm prevăzută cu pânză metalică. Ea se așează peste nucleul ajutător în timpul transportului, drept spațiu de aerisire.

Capacitatea corpului de stup poate fi redusă cu ajutorul a 2 diafragme: una scurtă (are înălțimea de 310 mm pe sub care albinele pot trece în compartimentul vecin, unde stau fagurii de rezervă); cea de-a doua are 390 mm înălțime închizând etanș spațiul dintre compartimente, fiind denumită diafragmă oarbă. Această diafragmă este folosită atunci când întreținem în același stup 2 colonii.

Pentru fixarea ramelor de transport, stupul are o bară transversală care prinde sub ea scândurile de podișor strânse în 2 grupe la capete. Capacul are dimensiunile exterioare de 934 mm lungime, 604 mm lățime și 120 mm înălțime, având la părțile laterale 2 deschideri longitudinale pentru ventilație, cu site înclinate. Deschiderile au dispozitive de închidere pentru iarnă. Stupul este prevăzut la părțile laterale cu 2 mânere solide, pliabile, de fier beton, iar fundul este fixat de corpul stupului, având pe dedesubt 2 stinghii transversale de 516 mm lungime, 60 mm lățime și 40 mm înălțime, putând servi și ca picioare înălțătoare ale stupului. Stupul este prevăzut cu 4 urdinișuri (2 tăiate în peretele frontal spre margini, cu dimensiunile de 300 x 20 mm înălțime; cel de-al treilea este de 150 mm x 20 mm tăiat în partea din dreapta a peretelui, fiind folosit de colonia mică ajutătoare; cel de-al patrulea este rotund, cu diametrul de 25 mm, în mijlocul jumătății din dreapta, servind drept urdiniș de iarnă). Toate urdinișurile au scândurelele de zbor prinse în balamale și se închid cu câte un foraiber.

Avantaje:

toate lucrările se reduc la mutarea fagurilor, un singur apicultor putând întreține de unul singur un mare număr de stupi

poate fi folosit cu ușurință la creșterea botcilor în prezența mătcii, la iernarea în același stup a două familii, la unificări etc., fără un efort deosebit.

Dezavantaje:

  • la un cules în avalanșă cuibul este blocat din prima zi;
  • depozitarea mierii se face lateral, mulți faguri cu miere fiind ocupați și cu puiet și, din această cauză mierea nu este de calitatea celei extrase din stupii verticali, maturizându-se mai greu ( Acesta este și motivul pentru care normele UE recomandă folosirea doar a stupilor verticali. În România acest tip de stup este foarte folosit datorită ușurinței cu care se lucrează, un singur apicultor putând îngriji de unul singur un mare număr de stupi orizontali, mai ales dacă aceștia se află în componența unui pavilion apicol);
  • are fund fix, iar urdinișul este prea mic pentru asigurarea unei ventilații suficiente pe timpul zilelor călduroase;
  • capacul este prins în balamale și nu îngăduie supraînălțarea cu magazine.

 

Stupul pepinier

Este un stup orizontal folosit la creșterea, împerecherea, întreținerea și iernarea mătcilor, stupul fiind compartimentat în 6-8 nuclee cu diafragme etanșe, nucleele iernând sub același acoperiș. Pentru iernare, cel mai indicat este tipul Maissoneuve, prevăzut cu 9 nuclee a 2-3 rame ocupate integral de albine, având provizii de cea mai bună calitate pe cel puțin 3 sferturi din înălțimea ramelor. Un rol deosebit îl au acești stupi atunci când unificăm coloniile cu nucleele tip buzunar, folosind mătcile rămase, cu fagurii și albina însoțitoare, pentru popularea acestor stupi pepinieri. Când culesul a trecut, colonia de bază se restrânge și nucleul își reia vechiul domiciliu. Peste iarnă sunt folosiți la păstrarea mătcilor de rezervă pentru înlocuirea pierderilor datorate iernării. Fiecare compartiment va avea scândurică proprie de zbor și va fi vopsit la exterior cu o altă culoare, având și un număr de identificare ce va corespunde cu numărul de pe podișor, în podișor având o gaură de 70 mm pentru hrănire.


 

Stupul Wells

A fost conceput pe 16 rame de 30 pe 40 cm, având la mijloc un perete despărțitor prevăzut cu un dreptunghi de sită dublă, în vederea iernării a 2 colonii, fiecare compartiment fiind prevăzut cu urdiniș propriu pe laturi opuse. Când una din coloniile găzduite este slabă, stupul se întoarce la 180Ú, albinele compartimentului puternic populându-l pe cel slab și viceversa, albinele având același miros (datorită sitei despărțitoare). La apariția culesului, deasupra celor 2 colonii se pune o singură magazie de recoltă, care se întinde pe toată suprafața stupului dublu, izolată cu o gratie Hanemann. Recolta obținută este peste așteptări! După trecerea culesului corpul de deasupra se ridică.


 

Stupușorul

Stupușorul sau nucleul de împerechere este o cutie cu rame, în general mult mai mici decât cele normale, folosite cu scopul economisirii materialului biologic necesar pentru împerecherea unei mătci, matca împerecheată și cu însușiri valoroase constituind baza apiculturii moderne. Stupușorii de fecundare cu câte 3-4 rame mici, după ce li s-a pus hrană în hrănitoare și li s-a altoit botca matură, se populează folosind o pâlnie largă sus și îngustată jos (cât suprafața stupușorului) în care se perie albina de pe fața unui fagure cu puiet, cea de-a doua față periindu-se în stupușorul alăturat. Stupușorii se închid și se duc la răcoare și întuneric având deschise ventilatoarele de aer de la fund. Acestor stupușori li se pot da și mătci neîmperecheate închise în colivii de protecție, având o foiță de fagure artificial sau puțin șerbet la orificiul de ieșire.

Există mai multe tipuri de stupușori (tip Fota sau Godolo), cel mai simplu fiind cel al lui Zander. Atunci când sunt folosite micronucleele nu este bine să folosim botci, existând riscul răcirii acestora, ci vom folosi doar mătci eclozionate.

Neajunsuri:

  • sunt fără de folos în perioadele reci;
  • au nevoie de multă supraveghere, de ajutor și hrănire continuă;
  • adeseori, albinele și mătcile părăsesc acești stupușori;
  • nu pot fi folosiți la stabilirea calității unei mătci, din cauza spațiului insuficient pentru dezvoltarea normală.

 

Substanța de matcă

Substanța de matcă este inhibitivă pentru albinele ouătoare, menține coeziunea coloniei și apare la scurt timp după eclozionarea reginei, condiția de bază fiind ca regina să fie hrănită imediat după ieșire. La mătcile eclozionate în cuști, fără albine însoțitoare, substanța este elaborată abia după 1-2 zile. Mirosul propriu al mătcii este influențat de anumite glande, de aparatul său reproducător și de hrana primită de la albinele însoțitoare, constituind principalul factor de coeziune și recunoaștere al albinelor unei colonii.

Substanța de matcă sintetică ( vezi ABC-ul apicol, vol II, pag 235-236) se prepară în felul următor: Din familia crescătoare se iau mătci tinere eclozionate și ținute 2 zile în cuștile de protecție, se introduc într-o sticluță colorată, turnând peste ele o soluție de lanolină 2% dizolvată în eter sulfuric pur (2 cm cubi soluție pentru fiecare matcă). Cele mai bune mătci folosite în acest scop sunt cele aflate în căldurile rutului. Cu ajutorul unei pensete, după 14 zile de macerare, cadavrele mătcilor sunt scoase, lăsând să se scurgă bine din ele soluția. Sticluța se lasă deschisă pentru evaporarea eterului. Pe fund va rămâne lanolina cu substanța de matcă concentrată. Sticluța se închide iar preparatul se păstrează bine mulți ani, putând fi folosit la inhibarea instinctului de roire sau la frânarea bezmeticirii unei familii de albine orfane.


 

Substante cu uz apicol


 


Sugelul

Sugelul sau urzica moartă este o plantă vivace din familia Labiatae, cu tulpina în 4 muchii, acoperită cu perișori cu frunze crestate, adeseori pătate cu alb. Florile plantei au culoarea albă și seamănă întru totul, afară de culoare, cu sugelul roșu sau cu sugelul galben, toate bune melifere. Cea mai însemnată și cea mai răspândită dintre toate aceste varietăți este sugelul roșu, o plantă scurtă ce nu crește mai mult de 10-25 cm, cu frunze pețiolate, opuse, crețe, ovale în formă de inimă, cu flori purpurii axilare. Mirosul acestora  este neplăcut, dar dă mult polen și nectar, producția al ha variind între 50-180 kg la ha. Înflorirea începe devreme, o dată cu căldura primăverii. La dispariția ei apare floarea de salcâm.


 

Sulfina

Cunoscută și sub denumirea de iarbă de piatră, molotru, sufulg, molotru galben, trifoi mare, sulfina este o plantă erbacee bianuală, din familia Leguminoase, existând mai multe soiuri: sulfina albastră, albă și o varietate obținută prin selecție. Înflorirea sulfinei ține o lună, iar când se cultivă și varietatea galbenă albinele au un cules neîntrerupt timp de aproape 2 luni. Planta secretă nectar și pe timp rece, producția variind între 200 și 600 kg la ha. Sulfina are o rădăcină pivotantă ce atinge 2 m, putând crește pe orice teren. Pe petalele florilor, în polenul și nectarul de sulfină pot fi găsiți numeroși bacteriofagi cu ajutorul cărora albinele se vindecă de locă. În cazul în care polenul recoltat este umezit de vreo ploaie, fermentează repede, producând dicumarina, o substanță otrăvitoare ce provoacă hemofilia, o boală a sângelui, foarte periculoasă.

Sulfina este și o bună plantă furajeră, plină de substanțe hrănitoare, foarte bogată în albumină digestibilă.


 

Sulful

Este un metaloid de culoare galbenă numit și pucioasă, fiind folosit în apicultură fie pentru fumigația fagurilor și distrugerea dăunătorilor, fie pentru prevenirea micozelor.

Prin aprinderea pucioasei se degajă bioxidul de carbon care se evidențiază în tratarea fagurilor cu spori de nosemoză, atunci când fagurii sunt umeziți cu apă (3 tratamente la interval de 3 ore). După tratare cu acid sulfuros, apa acidulată trebuie eliminată prin centrifugare, pentru a nu omorî albinele, după care fagurii se spală bine cu apă îmbăindu-se și uscându-se înaintea introducerii în cuiburile coloniilor de albine.

Atenție! Miere necăpăcită din celulele deschise conține un procent de apă care ar putea fixa bioxidul de sulf în ea, transformându-l în acid sulfuros, intoxicând grav albinele cărora li se dă spre consum. Dacă, totuși, au fost supuși fumigației, fagurii trebuie să fie puși la uscat 10-12 zile într-un pod bine aerisit, unde albinele nu pot pătrunde.


 

Suport-botcă

Este un dispozitiv de formă cilindrică sau cubică pe care se lipește o botcă artificială. Se mai numesc degetare sau dopuri, în funcție de metoda de creștere folosită. În metoda Doolittle degetarele sunt cilindrice având diametrul de 15 mm și înălțimea de 10 mm, având la un capăt o excavație de 0,5 mm în care se fixează botca cu o picătură de ceară. La celălalt capăt se termină cu un guler de 1 mm ce intră într-un orificiu al unei șipci fiecare șipcă fiind prevăzută cu 16 orificii. În metoda Heyrand, suportul botcă numit dop este de grosimea unui creion. La un capăt are fixată o pană ascuțită din tablă sau lemn - pentru a-l fixa pe fagure. Pe capătul opus se lipește cu ceară celula cu larvă scoasă cu ajutorul unei preducele, pe fagure prinzându-se 28 de dopuri astfel pregătite. În metoda lui Örösi Pall Zoltan se folosesc mici cuburi de lemn pe care se lipesc celulele secționate tăiate dintr-o fâșie de fagure cu ouă.

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)