S
sacagițe,
salcie, salcâm
alb (galben,
pitic), salpetru,
sare, scai,
scăiș,
schimbarea mătcilor,
secreția cerii,
senotainoza,
separatorul
dublu, septembrie,
septicemia, sezonul
apicol, Sistemul (glandular,
nervos),
situarea reginei,
Snellgrove,
spargerea
cuibului, stadiile
de dezvoltare, starter
(formare starter,
met Doolit-Pratt), stingere
furtișag, stolonare,
stomacul albinei,
straja coloniei,
stropiri
fitosanitare, stupăritul
pastoral, substanța
de matcă, substanțe
cu uz apicol, sugelul,
sulfina, sulf,
suport botcă. |
Sacagițele
Sunt albinele specializate în aducerea apei.
Salcia
Familia Salicaceae numără peste
160 de specii, în România fiind prezente aproape 50 , cele mai răspândite
fiind întâlnite de-a lungul văilor, de la Dunăre până la munte.
Iovul, richita, salcia roșie și salcia pletoasă dau producții însemnate
de nectar și polen, cam la 4-5 zile de la înflorire. Polenul și
mierea de salcie sunt foarte valoroase pentru albine. Mierea de
mană produsă de salcie spre sfârșitul lui iulie începutul lui august
nu este bună pentru iernare, producând diaree.
Salcâmul
alb
Salcâmul (acăț, măgrin, mălin,
dafin) este un arbore originar din America, unde are o răspândire
mare, fiind adus la noi în prima jumătate a sec. al XVIII-lea în
partea de sud a țării de către turci, găsind condiții favorabile
astfel încât astăzi constituie una din principalele resurse melifere
ale țării. Teritoriul ocupat de salcâm este de aproximativ 80.000
ha, împreună cu exemplarele solitare și răzlețe (foarte importante
pentru stupăritul staționar) ocupând aproape 100.000 ha.
Înflorirea salcâmului coincide
de obicei cu apariția frunzelor și are loc cam la 70-80 de zile
de la începutul primăverii, data înfloririi fiind în funcție de
mersul vremii (îndeosebi de temperatură). Înfloritul începe la 5
săptămâni de la apariția primilor muguri. Când bobocul atinge 3
cm lungime, se consideră că înfloritul începe după 10-14 zile. Floarea
ține 8-10 zile la exemplarele solitare și cu 2-3 zile mai mult în
masiv, unde și înfloritul începe cu 2-5 zile mai târziu. Secreția
nectarului începe să devină apreciabilă după nopți cu temperatură
de 14 grade Celsius și devine foarte bună de la 18 grade Celsius
în sus. Umiditatea și soarele joacă de asemenea un rol deosebit.
Arborii solitari produc mai mult nectar, fiind expuși mai bine razelor
solare, de asemenea cei plantați pe soluri ușoare, adânci și bogate
în substanțe fertilizante, cu apă freatică aproape de suprafață.
Este bine ca în apropiere să existe surse de apă pentru ca umiditatea
relativă să fie cât mai ridicată. Plantațiile aflate pe soluri grele,
argiloase sau superficiale sunt slab productive, neatingând decât
a 3-a parte din capacitate. Sunt ani în care salcâmul dă puțin nectar
dar, în anii favorabili producția poate atinge 1100-1700 kg miere
la ha.
În primele zile culesul este modest
(începând cu câteva sute de grame până la 2 kg). Urmează o perioadă
în care culesul poate atinge maxime de până al 10-12 kg pe zi la
coloniile foarte puternice. În ultimele 2 zile culesul scade brusc
la 2 și apoi la 1 kg, pentru a înceta apoi cu totul.
La culesul de salcâm stupii se
așează în locuri însorite la marginea pădurilor. Aplicarea catului
sau celui de-al doilea corp poate fi făcută lăsând deasupra primului
corp o foaie de linoleum sau de carton cu dimensiuni mai mici cu
2-4 cm față de dimensiunile interioare ale stupului, păstrând astfel
căldura cuibului.
Înaintea culesului de salcâm se
egalizează familiile luând rame cu puiet căpăcit de la coloniile
supraaglomerate care ar putea intra în frigurile roitului, întărindu-se
coloniile mijlocii și apoi cele slabe, pentru a le egaliza. După
culesurile de la salcâm, dacă nu există alte culesuri se fac roiuri,
principala preocupare fiind menținerea tuturor coloniilor de albine
în stare activă.
Salcâmul
galben
Cunoscut și sub numele de bășicoasă,
crește pe terenurile nisipoase, atingând 3-4 m înălțime, având un
trunchi flexibil, verzui, plin de spini, cu frunze trifoliate. Înflorirea
are loc la sfârșitul lui mai, secretând mari cantități de nectar.
Secreția de nectar nu este influențată de timpul rece, albinele
culegând chiar și pe timp ploios atât nectar cât și polen. La noi
este puțin răspândit, fiind întâlnit mai mult ca arbore ornamental.
În alte țări crește și în masiv.
Salcâmul
pitic
Salcâmul de baltă este un arbust
melifer dar mai cu seamă polenifer, fiind originar din America de
Nord. Are o înălțime de 3-5 m și crește în formă de tufă cu tulpini
mlădioase, dar rezistente. Florile au culoarea roșu-violet închis,
cu stamine expuse la exterior de la bază până la vârful moțului.
Ele dau foarte mult polen, nectarul fiind mai puțin abundent (50
kg la ha). Înflorește la sfârșitul lui mai timp de 2 săptămâni.
Crește prin pădurile inundabile ale Dunării și pe prundurile văilor
mari.
Salpetru
Narcotizarea cu ajutorul salpetrului
(adică a azotatului de amoniu)
se face astfel:
-
cu o zi înainte, într-un pahar cu apă în
care s-au introdus 3 g de salpetru, se adâncesc niște fâșii
din cârpe;
- după ce fâșiile au absorbit toată soluția din
pahar acestea se pun la uscat;
-
pentru narcotizarea albinelor unei colonii
se introduc în afumătorul aprins 1-2 fâșii, după ce mai întâi
ramele cu puiet necăpăcit se scot din stup (în lădița portativă);
- atunci când albinele sunt căzute jos se va
face repede operația dorită.
Atenție!
Narcotizarea cu salpetru se va face
cel mult timp de 1-1,5 minute, altfel va da naștere acidului nitric
(otrăvitor pentru albine). Acest tip de narcotizare are dezavantajul
că albina vomită și defecă în stup.
Sarea
solidă
Bucăți de sare solidă, folosită
la furajarea vitelor, puse pe fundul stupilor se recomandă a fi
folosite pentru completarea carențelor de sare cerute de organismul
albinelor.
Doza cea mai recomandată de sare
pusă în apa adăpătorului este de 5 g la litru de apă, sarea topindu-se
mai întâi în apă călduță. Sarea poate fi pusă și în hrana de stimulare
de primăvară, în proporție de 1, contribuind la stimularea puietului
și la activarea clăditului fagurilor. În nici un caz nu se va pune
în hrana de toamnă, căci albinele consumând-o vor avea sete mare
și vor fi neliniștite, sarea producând, în acest caz, diaree și
mortalitate mărită.
Secreția
cerii
Este condiționata de:
- numărul de larve crescute de o albină,
- hrana primită de o albină,
- cantitatea puietului și
- existența unor culesuri abundente.
Selecția
artificială
Acțiunea prin care se aleg continuu,
se păstrează și se înmulțesc familiile de albine cu însușiri superioare
și se înlătură cele cu însușiri inferioare, poartă numele de selecție
artificială. Acțiunea de ameliorare este îngreunată însă de poliandria
mătcilor, împerecherea realizându-se în aer liber, fără a permite
controlul. Totuși, alegerea celor mai bune familii de albine pentru
reproducție are o importanță deosebită fiind procedeul cel mai întâlnit
în practica apicolă. Pe de altă parte, poliandria favorizează vitalitatea.
Căile de ameliorare:
- Consangvinizarea
(selecția artificială în interiorul rasei);
- Creșterea combinată;
- Hibridarea
(încrucișarea între rase, populații
sau linii consangvine);
- Creșterea prin mutante.
Atunci când se practică selecția
este interzisă întărirea familiilor slabe pe seama celor puternice.
Munca de selecție nu este ușoară
dar, productivitatea muncii, este strâns legată de valoarea mătcilor
pe care le deținem în stupină. Dacă toți apicultorii ar înțelege
cum trebuie acest lucru, am avea numai de câștigat. Așadar, matca
este secretul succesului în apicultură!
Dacă există apicultori practicieni
care se ocupă cu selecția și creșterea artificială a mătcilor, sunt
rugați să își aducă aportul
la completarea și îmbogățirea acestei rubrici.
1.
Consangvinizarea
Selecția
familiilor foarte productive
Majoritatea apicultorilor dețin
familii de albine de mai multe categorii:
- unele dau producții foarte mari,
- majoritatea dau producții mijlocii,
- altele nu produc aproape nimic (balastul stupinelor),
trebuind chiar ajutate pentru a ieși din iarnă.
Cum recunoaștem familiile necorespunzătoare?
Cum recunoaștem familiile productive?
-
Depun puietul la mijlocul ramei până jos,
iar deasupra acestuia formează coronițe cu miere cu lățimea
de 6-12 cm, formând uneori un semicerc în jurul puietului.
-
Când nu este cules lasă loc deasupra puietului
- pentru coronițe - unde depun cantități mici de miere până
la ivirea culesului, când umplu coronițele.
-
Lucrează echilibrat, au o activitate intensă
de zbor la urdiniș și pe ramele unde depun nectarul, pe timpul
marilor culesuri majoritatea albinelor fiind plecate (pe rame
rămân puține albine comparativ cu familiile neproductive).
-
Sunt neroitoare, iar pentru schimbarea liniștita
a botcilor fac 1-5 botci, de regula la 3-4 ani, alegându-și
matca cea mai bună.
-
Sunt rezistente la boli, nu înțeapă, ies
la zbor și la cules chiar și pe timp ceva mai răcoros.
-
În funcție de climat și floră dau producții
mari iar cuibul pentru iernare este bine organizat cu circa
15-25 kg, iernarea decurgând în bune condiții și cu mortalitate
mică.
Selecția
individuală
Constă în împreunarea reproducătorilor
de elită, din materialul rezultat creându-se apoi linii de descendenți,
unind apoi între ei descendenții cu însușirile cele mai valoroase
(consangvinitate apropiată), după care se trece la consangvinitate
moderată. Este o metodă avansată de selecție și se practică în stupine
specializate în ameliorarea albinelor cu scopul de a crea linii
de albine cu însușiri stabile. La această selecție, spre deosebire
de selecția în masă, se organizează verificarea calității urmărindu-se
îndeaproape modul în care FP (familiile de prăsilă) transmit însușirile
lor valoroase la descendenți.
Plan de acțiune:
- bonitarea familiilor foarte productive;
- stabilirea perechilor de familii ce vor fi
folosite pentru reproducție;
- creșterea trântorilor și a mătcilor din familiile
alese;
- formarea grupelor de familii cu mătci fiice
în vederea verificării acestora;
- asigurarea condițiilor pentru intensificarea
însușirilor urmărite;
- valorificarea perechii inițiale FP și a familiilor
de albine care au fost unificate.
În anul I
Se aleg 15-20 de familii cu indicii
cei mai valoroși (recordiste) alcătuind grupa FP, asigurându-li-se
condițiile cele mai bune.
În anul II
Din grupa de prăsilă se aleg 3-4
familii adaptate condițiilor de cules din zonă, cu indicii cei mai
valoroși, folosindu-se la creșterea mătcilor și a trântorilor. Lucrările
de creștere a trântorilor se încep cu 15 zile mai înainte de începerea
lucrărilor de creștere a mătcilor. Creșterea trântorilor este indicat
a se organiza în puncte izolate până la care trântorii de altă proveniența
nu pot ajunge. Familiile donatoare de larve se pot folosi și ca
familii crescătoare.
În anul al III-lea
-
Se urmărește îndeaproape comportarea familiilor
de albine din grupele supuse verificării, comparativ cu grupa
martor.
-
Familia de reproducție ale cărei mătci fiice
au obținut cele mai bune rezultate, se utilizează în continuare
pentru înmulțire.
-
Ca rezultat al muncii de selecție riguros
urmărită și temeinic aprofundată, în cadrul populațiilor de
albine din aceeași rasă apar mai multe linii care se evidențiază
prin însușiri cu totul deosebite ce se transmit la descendenți.
-
În lucrările de ameliorare încrucișarea între
două linii asigură concentrarea și consolidarea unor însușiri
economice care au apărut ca urmare a lucrărilor de selecție.
Sușa
Prin sușă se înțelege ansamblul
coloniilor rezultate din aceeași matcă și ale căror mătci fiice
au fost fecundate de trântori frați. Modalitățile de roire sunt
influențate de circumstanțe de timp și de loc, dar mai ales de predispozițiile
ereditare ale sușei căreia îi aparține colonia.
Selecția
pe bază de linii consanguine
Consangvinizarea strânsă și de
lungă durată are efecte dăunătoare care dispar numai atunci când
dispare împerecherea dintre indivizi înrudiți.
Ciclu de lucrări:
-
identificarea familiilor
cu cele mai valoroase însușiri;
-
formarea grupei de
prăsilă și valorificarea ei;
-
alegerea a 2 familii
de albine cu indicii cei mai valoroși pentru formarea liniei
tată și mamă;
-
obținerea mătcilor
de producție prin încrucișarea mătcilor fiice din linia mamă
cu trântori din linia tată;
-
valorificarea mătcilor
fiice;
-
în cazul în care familiile
supuse verificării nu corespund scopului, una din linii, de
preferat linia mamă, se înlocuiește.
-
Împerecherea înrudită
este un mijloc eficace de ameliorare, cu condiția să fie aplicată
de specialiști cu înaltă calificare și numai în crescătorii
apicole.
Selecția
în masă
Selecția în masă este o metodă
simplă de lucru fiind indicată pentru toți apicultorii, scopul ei
fiind îmbunătățirea sistematică a însușirilor valoroase ale familiilor
de albine în vederea ridicării productivității acestora, la alegerea
familiilor de prăsilă ținându-se seama atât de însușirile mătcilor
cât și ale trântorilor fără a cunoaște sau urmări dacă aceste însușiri
sunt ereditare.
Principalele lucrări ale selecției
în masă:
- alegerea celor mai productive FAB;
- creșterea mătcilor și a trântorilor din aceste
familii;
- prevenirea încrucișării înrudite între mătci
și trântori.
Pe ani, lucrările se pot grupa
astfel:
În anul I
Se face bonitarea = identificarea
FP (familiilor de prăsilă) cărora să le corespundă câți mai mulți
indici de selecție (10-15% din numărul total al coloniilor), grupa
FP nerămânând în permanența aceeași.
În anul al II-lea
FP sunt folosite pentru creșterea
mătcilor și a trântorilor, în perioadă împerecherii luându-se măsuri
de izolare a trântorilor neproductivi. După obținerea mătcilor împerecheate
acestea se folosesc la schimbarea a 40-50% din mătcile neproductive
ale lotului de bază.
În anul al III-lea
Se aplică schema de lucru din
anul al II-lea, înlocuind și restul mătcilor FAB.
La 3-5 ani
FP sunt schimbate cu material
valoros provenit de la o altă stupină aflată la o distanță de cel
puțin 15 km, în care se execută de asemenea lucrări de selecție.
Acțiunea de selecție în masă este
permanentă și obligă apicultorul să schimbe mătcile anual în proporție
de 50%, asigurându-se astfel potențialul prolific maxim.
De reținut!
Tinerețea mătcilor prin ea însăși,
nu este întotdeauna o garanție a calității, atâta timp cât matca
nu provine de la ascendenți cu însușiri valoroase constante și transmisibile
din generație în generație.
Model de selecție expus de Ștefan
Popescu:
-
ne procuram 2 mătci selecționate A și B cu
condiția ca ele să nu fie surori;
-
în primul an, din matcă A, cu respectarea
condițiilor optime, schimbăm toate mătcile din stupină;
-
în al doilea an vom crește mătci din matca
B și vom schimba din nou toate mătcile (se înțelege ca de data
aceasta toate mătcile provenite din matca B se vor împerechea
cu trântorii proveniți din matca A);
-
problema care rămâne de soluționat este amplasarea
stupinei într-o zonă izolată, unde împerecherea mătcilor cu
alți trântori să fie evitată.
2.
Selecția combinată
Consangvinitatea strânsă și de lungă
durată are efecte dăunătoare, fapt pentru care se recomandă obținerea
de linii consangvine de înaltă productivitate și împerecherea în
continuare a reproducătorilor masculi și femele, proveniți din aceste
linii. Prin consangvinizarea repetată, timp de mai multe generații,
apar indivizi excepționali care însă, pe lângă însușirile bune,
prezintă și unele scăderi instalându-se fenomenul
de depresiune consangvină. Acest fenomen poate fi preîntâmpinat
prin primenirea de sânge.
Separatorul dublu
Este o ramă de 12 x 12 mm grosime
al cărei perimetru corespunde cu cel al stupului majoritar din stupină,
pe ambele fețe ale ramei fiind fixate 2 pânze metalice galvanizate
cu ochiuri de 1,5-2 mm pentru ca albinele din cele 2 compartimente
să nu se poate atingă între ele.
Septembrie
Adunarea materialelor necesare
pentru iernare
Neavând mult de lucru în stupină,
apicultorul trebuie să se îngrijească din timp de procurarea materialelor
termoizolante în vederea asigurării unei bune împachetări pentru
iernare.
Culesul
în regiunile viticole
Albinele culeg suc de struguri
din bobițele plesnite sau sfâșiate de viespii. În anii ploioși,
culesul poate atinge 10-15 kg pe familie dar, această miere nu trebuie
păstrată pentru iernare, întrucât provoacă diaree. Mierea de struguri
are o culoare deschisă, plăcută la gust și apreciată de consumatori.
Mierea depozitată în cuib nu se extrage, excepție făcând cea de
mană, care se extrage integral.
Furtișagul
În septembrie, apariția albinelor
hoațe poate duce la omorârea mătcilor, albinele prădate asociindu-se
apoi cu prădătoarele transportând toată agoniseala în stupul prădător.
Odată pornite pe această cale hoațele atacă și alte colonii. În
cazul apariției, trebuie luate măsuri drastice de stingere.
Impulsionarea creșterii de puiet
Coloniile cu mătci tinere sunt
ajutate în felul următor: se iau fagurii cu puiet căpăcit și deschis
la culoare și se încredințează provizoriu unei colonii puternice.
Albinele văzându-se fără puiet în prag de iarnă hrănesc cu disperare
matca, aceasta acoperind suprafețe mari cu puiet, cu condiția ca
fagurii introduși în locul celor retrași să fie de culoare închisă.
Spre sfârșitul lunii, colonia cu populație redusă, va primi înapoi
fagurii cu puiet în eclozionare de la colonia care i-a primit mai
înainte. Astfel, colonia cu matcă tânără va intra la iernat numai
cu albină tânără căci albinele bătrâne, care au hrănit mult puiet
vor pieri înainte de venirea iernii.
Plecarea
prigoriilor
Începând cu primele zile ale lunii
septembrie încep să plece prigoriile,
nu înainte de a se aproviziona pentru drum, albinele fiind hrana
lor preferată. Dacă atacul este masiv stupii trebuie ținuți închiși
până la orele 18, adăpând albinele. Altfel, mii de albine vor cădea
pradă.
Septicemia
Este provocată în general la sfârșitul
iernii și începutul primăverii, de un bacil aerob denumit Bacilus
apisepticus, care nu se transformă în spori, și moare
la 100 grade Celsius în 3 minute, fiind sensibil la
razele solare și la vaporii de formol. Germenul bolii
se află în natură, în apele stătătoare infectate și este adus de
albinele ce transportă apa, calea de pătrundere fiind aparatul respirator,
de unde trece în hemolimfă, unde se înmulțește provocând o infecție
generală. Alteori pătrunde în sânge pe cale digestivă, iar când
albinele sunt slăbite și de nosemoză rezistența lor organică devine
minoră. Alterarea profundă și rapidă a cadavrelor, mai ales pe timp
cald, exală un miros pronunțat de putrefacție, capul, toracele și
abdomenul, la cea mai mică atingere separându-se. Aripile și picioarele
se desprind cu aceeași ușurință de pe torace iar albinele muribunde
execută sărituri nervoase. fiind produsă de Bacterium apisepticus.
Poate fi bănuită atunci când se constată o activitate redusă a albinelor,
pierderea capacității de zbor a acestora, contracții abdominale
urmate de moarte și în special fragilitatea cadavrelor.
Tratament
-
păstrarea igienei în stupi și în stupină,
-
hrană de calitate,
-
păstrarea în stupină numai a coloniilor puternice,
-
îndepărtarea de locurile umede și umbroase
și expunerea stupilor la soare,
-
schimbarea mătcilor și eventual administrarea
de antibiotice, mierea de la
stupii tratați fiind extrasă separat.
Sistemul
glandular
Sistemul glandular este un complex
de glande a căror dozare este coordonată de sistemul nervos vegetativ,
secrețiile albinelor fiind de 3 feluri:
-
lăptișor (în stadiul de
doică);
-
invertază (în stadiul de
culegătoare);
-
catalază (enzimă ce folosește
oxigenul din trahee transformând o parte din miere în acid gluconic
(creând aciditatea necesară conservării mierii în lupta cu bacteriile).
Glandele
mandibulare sunt folosite la prelucrarea și îmbunătățirea
nectarului. Glandele din gușă au rolul de a transforma zaharoza
în zahăr invertit sub acțiunea glandelor faringiene.
Glandele salivare toracice au rolul de a produce
saliva atât de necesară în procesul de digestie a păsturii, a zaharurilor
cristalizate. Glandele faringiene extrag din corpul albinei apa
necesară secrețiilor ceea ce ar dezhidrata-o dacă albina nu și-ar
acoperi nevoia, cu apă din afară. De aceea în timpul creșterii puietului
consumul de apă este mare. Glandele faringiene sunt foarte sensibile
la modificările exterioare ca:
- temperatură;
- cules;
- cantitatea și calitatea hranei etc.
Secreția glandelor faringiene
are loc până în a 15-20-a zi a vieții albinelor, dar poate fi prelungită
și amplificată dacă apicultorul intervine cu substanțe proteice
și vitamine.
Glandele
rectale secretă catalaza, enzimă
ce descompune glucoza ce se mai află în reziduurile intestinale,
transformând-o cu ajutorul oxigenului din traheole în acid gluconic.
Catalaza descompune peroxidul de hidrogen aflat în intestin (care
altfel ar intoxica albina), în apă și oxigen, amândouă folositoare
în această stare. Cu cât glandele rectale vor produce mai multă
catalază, cu atât iernarea va decurge în condiții mai bune. Secreția
de catalază din intestinul gros își pierde puterea de frânare a
proceselor de fermentație, atunci când albinele sunt hrănite cu
miere de mană, al cărei conținut bogat în săruri minerale frânează
acțiunea catalazei consecința directă fiind apariția diareei.
Glandele din intestinul subțire disociază albumina și grăsimile
consumate de albine, tot ce prisosește fiind depozitat sub formă
organică proteică alcătuind corpul gras, pe seama
căruia albinele cresc chiar și iarna puiet, în lipsa polenului.
Descompunerea și consumul corpului gras (în lipsa proviziilor de
păstură) uzează însă albina, îi scurtează viața și o expune atacului
nosemozei.
Glandele
cerifere se dezvoltă în ziua a 10 de dezvoltare a albinei
și sunt alcătuite din 4 perechi de buzunărașe, situate sub inelul
al 3-lea și al 6-lea abdominal, prin care ies solzișorii de ceară
fabricați de albinele cerese atunci când apar condiții optime (multă
albină tânără, temperatură ridicată, cules bogat de nectar și polen,
regine tinere). Când e frig albinele nu pot produce ceară. La o
temperatură de peste 20 grade Celsius glandele cerifere se activează
doar atunci când există o nevoie stringentă și când au la îndemână
o mare cantitate de hrană. Până acolo merg cu economia în această
privință încât primăvara, pentru căpăcirea puietului, folosesc ceara
roasă de pe marginea celulelor fagurilor mărginași. Temperatura
optimă pentru clăditul fagurilor este între +36 și +42 grade Celsius.
Atunci când în cuib există albine tinere, miere și păstură din belșug
albinele pot clădi chiar și pe timpul iernii acolo unde este neapărată
nevoie.
Glanda
lui Nasanoff - situată între ultimele două inele abdominale
- este o glandă care, după unii autori, are puterea de a emite unde
electrice cu ajutorul cărora albinele își comunică de la distanță
informații legate de sursa culesului și bogăția nectarului, după
alții, răspândește o unduire specifică fiecărei colonii, albinele
aceluiași stup recunoscându-se astfel între ele.
Sistemul nervos
Simțurile albinei sunt localizate
în antene și de aici, informațiile sunt transmise la creier (sediul
centrilor nervoși conștienți și reflecși), format din doi ganglioni.
Din acești ganglioni pornește un cordon nervos format din 7 perechi
de ganglioni ceva mai mici: 2 perechi în torace (comandând mișcările
aripilor și picioarelor), 5 perechi în abdomen (coordonând mișcările
gușii, sacii cu aer, mișcările mușchilor, stigmatele etc.). La regină,
ultimul ganglion comandă mișcările reflexe ale aparatului genital.
Situarea
reginei
- seara - în mijlocul cuibului
- dimineața - pe primul sau al doilea fagure
de lângă cel din mijloc
- între 12 și 16 - pe cel mai îndepărtat loc
al cuibului cu puiet
Atunci când nu putem găsi regina
- putem utiliza anumite capcane:
-
cu o zi înainte, în
mijlocul cuibului se așează un fagure cu celule mici de lucrătoare,
fiind siguri că a doua zi dimineața vom găsi regina pe acest
fagure;
-
alții, mai puțini
practici, înlocuiesc stupul populat cu unul gol, căruia i se
montează o gratie la urdiniș, după care scutură albina în fața
stupului gol, pe un cearșaf, punând fagurii scuturați în noul
stup. Regina, dacă nu va fi observată pe cearșaf, va fi găsită
la urdiniș, neputând să treacă de gratie.
Stadiile
de dezvoltare
Stadiile de dezvoltare sunt redate
în număr de zile.
Explicații |
Puiet |
Matcă |
Lucrătoare |
Trântor |
necăpăcit
|
ou |
3 |
3 |
3 |
larvă |
5 1/2 |
6 |
6 1/2 |
căpăcit |
de la larvă la imago |
7 1/2 |
12 |
14 1/2 |
Total zile |
16 |
21 |
24 |
Pentru a se dezvolta normal oul are nevoie de căldură (27-30 grade
Celsius), umezeală caldă (75-80%) și hrană. Puietul are nevoie de
35,6-35,8 grade Celsius. Fără umezeală oul sau larva se usucă și
mor. Hrana este diferențiată. Viitoarea regina va primi pe tot parcursul
lăptișor de matcă. Viitoarea albină va primi lăptișor de matcă în
primele 5-6 ore, după care acesta va fi din ce în ce diluat până
în ziua a 3-a când va primi un amestec din lăptișor, polen, miere
și apă. Din ziua a 5-a lăptișorul dispare cu totul din hrana larvelor
de viitoare albine sau trântori. Larvele de trântor primesc un amestec
asemănător cu cel primit de albine. Până la 3 zile larvele de albine
pot vira spre matcă dar, în funcție de hrana primită, vor da naștere
unor mătci mai puțin prolifice.
Un ou stă pe fundul celulei:
-
vertical în ziua 1-a,
-
oblic în ziua a 2-a și
-
culcat în ziua a 3-a.
Cu 2 zile înainte de ecloziune,
nimfa ia culoarea albinei. După ultima năpârlire care precede cu
o zi ieșirea din celulă, tânăra ființă roade oblonul căpăcelul de
ceară și iese la lumină (eclozionează). Căpăcirea botcii are loc
la 8 zile de la faza de ou de o zi.
Timpul necesar transformării albinei
din faza de ou în insectă se poate prelungi, când temperatura nu
a fost normală, cu încă 1-2 zile.
Deschiderea stupilor pe un timp
rece este foarte primejdioasă, mai ales pentru ouăle și larvele
necăpăcite. Astfel, la o temperatură mai joasă de 12 grade Celsius,
larvele descoperite și ținute un anumit timp afară mor sau, în cel
mai fericit caz, își prelungesc evoluția cu câteva zile. De aceea,
puietul nu este indicat a se ține descoperit mai mult de câteva
minute, iar deschiderea stupilor nu este indicat a se face prea
des.
Starter
Starterii sunt familiile
pornitoare orfanizate total,
adică fără pic de puiet sau ouă, cu cel puțin 3-4 ore înainte de
introducerea botcilor.
Metoda
americană cunoscută și sub numele de Doolittle-Pratt
recomandă orfanizarea coloniei crescătoare cu 7 zile înainte și
distrugerea tuturor botcilor cu 12-24 ore înaintea introducerii
ramei port botci cu larvele luate în creștere de starter. Pe timpul
celor 7 zile, fagurele port-botci prevăzut cu hrănitor, va sta în
mijlocul cuibului. Înainte de introducere, va fi introdus în sirop
de miere și va primi și sirop în hrănitor pe tot parcursul lucrărilor.
După trecerea celor 7 zile, botcile găsite în colonia crescătoare
vor fi distruse și vom trece la formarea starterului.
Acesta va avea în componență 2 faguri cu provizii de cea mai bună
calitate (1 cu miere+1 cu păstură), așezați distanțat pentru ca,
la momentul potrivit, să introducem în mijloc rama port-botci cu
hrănitor. Spațiul rămas liber din stup se mărginește cu ajutorul
a 2 diafragme etanșe și materiale izolatoare. Popularea starterului
se face cu albina scuturată de pe 10-12 faguri cu puiet ridicați
din 2 familii recordiste. După 1-2 ore de la orfanizare, timp în
care albina zburătoare se înapoiază la vechiul loc, se aduce rama
port-botci prevăzută cu hrănitor, este așezată între cele 2 rame
cu provizii și se dă sirop puțin mai diluat în hrănitor, având grijă
să micșorăm și urdinișul. După 6 ore, timp în care albinele tinere
rămase au preluat siropul, vom ridica rama port-botci și o vom înlocui
cu alta, în care se află larve de câteva ore ce provin din colonia
mamă (recordista stupinei). Albinele tinere și bine hrănite
vor lua în creștere cât mai multe botci.
După
luarea în creștere a botcilor, albinele orfanizate din stupului
crescător (căruia i-am distrus toate botcile cu 24 ore
înainte), văzând botcile luate în creștere continuă să le îngrijească.
Dacă nu mai creștem altă serie de mătci, albinele din stupul pornitor
pot fi folosite la întărirea coloniei crescătoare. Cu 1-2 zile înainte
de eclozionare, botcile vor fi introduse în cuștile de eclozionare
și date apoi stupilor orfani ori nucleelor de împerechere.
Concomitent
cu introducerea fagurelui port-botci
se va pune sirop amestecat cu polen în hrănitorul
aflat în componența ramei port-botci. Dacă avem nevoie de cât mai
multe botci, putem folosi tot această familie ca stup pornitor,
după fiecare 24 de ore mutând rama
cu botcile acceptate în cuibul unei familii
finisoare din lotul de prăsilă. În cazul unei creșteri continue
familia pornitoare va mai fi ajutată, din
când în când, cu puiet căpăcit în eclozionare, ridicat din stupii
furnizori, pentru menținerea la parametri maximi.
Stingere
furtișag
În caz de furtișag, trebuie găsită
și înlăturată mai întâi cauza, după care se va începe acțiunea
de stingere propriu zisă ce constă în:
-
închiderea stupului
atacat,
-
ungerea lui cu creolină
diluată sau cu gaz,
-
transportarea lui
pe un alt loc, cât mai departe de stupină,
-
înlocuirea stupului
atacat cu un alt stup gol sau cu faguri goi, fără pic de miere
(albinele vor vizita câtva timp acest stup dar, negăsind nimic,
îl vor abandona),
-
micșorarea tuturor
urdinișurilor,
-
închiderea urdinișului
stupului atacat pe o perioadă de 4 zile (având asigurată hrana
și apa).
Stolonarea
Constă în amestecarea albinei de
la mai mulți stupi în vederea formării unei noi unități biologice.
Este știut că atunci când se ia
albina din doi stupi există riscul declanșării bătăii dintre albine.
Dacă se ia albină de la 3 sau mai multe colonii albinele nu mai
au aceeași comportare. Pentru preîntâmpinarea oricărui risc este
bine ca fagurii să nu fie apropiați dintr-o dată iar cutia noului
roi să nu aparțină nici uneia din unitățile care formează noul roi.
Stomacul
albinei
Stomacul sau intestinul mijlociu
al albinei este locul unde se face digestia hranei trecute din gușă,
în procesul digestiei intervenind secrețiile glandulare și enzimele
ce se regenerează continuu. Aici albina își acumulează o însemnătate
cantitate de glicogen, ce se adună și în pereții gușii, musculaturii
și așa-zisul corp gras, făcându-și
o rezervă de substanțe nutritive și energetice (până la 2 mg) folosită
în momentele de criză.
Glandele din intestinul subțire
disociază albuminele și grăsimile, tot ce prisosește fiind depozitat
în cavitatea pericardică, sub chitină, constituind "corpul
gras", unde sunt depozitate rezervele organice de proteină,
grăsimi și glicogen care vor asigura o viață mai lungă și o rezistență
mai mare la nosemoză.
Straja
coloniei
Păzirea este asigurată de albinele
care nu și-au făcut încă zborul de recunoaștere dar care au posibilitatea
să recunoască pe cele străine, datorită mirosului caracteristic
fiecărei colonii.
Stupăritul
staționar
În
vederea sporirii producției, o soluție pentru cei care
nu practică stupăritul pastoral este diversificarea producției,
albinele producând nu numai miere, ci și alte produse: polen,
păstură, ceară,
lăptișor de matcă, propolis,
venin etc.
Stupina
Prin prisacă sau stupină înțelegem
totalitatea stupilor, a materialului biologic, a inventarului apicol
necesar creșterii și întreținerii albinelor, inclusiv a vetrelor
de stupină, a mijloacelor de transport folosite pentru transportul
stupilor, a mierii și a utilajelor apicole. Vatra permanentă este
cea care dă caracterul de permanență stupinei, stupinele deplasate
în pastoral având doar vetre provizorii.
Amplasare
Un loc bun pentru stupină este
pădurea. Vor fi preferate poienile însorite și ferite de vânturile
reci. Stupinele așezate în locuri deschise, cu vânturi reci, în
general nu sunt rentabile. Stupinele nu trebuie așezate în vecinătatea
apelor întinse, a lacurilor sau fluviilor, unde, pentru a înfrunta
curenții de aer albinele zboară la suprafața apei, orice val (cât
de mic) putându-le îneca. Prisaca nu se așează niciodată în preajma
fabricilor de produse zaharoase, căci albinele fiind avide de dulciuri
se vor îneca în masa fluidă a zahărului supus fabricației.
Apropierea
combinatelor unde se tratează minerale feroase trebuie evitată,
deoarece albinele se intoxică
cu arseniat și cu fluor care se degajă sub formă foarte fină, contaminând
terenul și florile pe o distanță de 3 km. Apropierea albinelor de
uzinele ce prelucrează aluminiu dă intoxicația albinelor prin fluor.
Nici lângă drumurile prea circulate
nu este bine să avem stupina, întrucât, în anumite condiții albinele
devenind irascibile atacând trecătorii sau animalele de transport.
Locurile bântuite de musca senotania sau de viespi (mai ales lupul
albinelor) trebuie evitate, căci irită albinele și le fac mult rău.
Așezarea stupilor într-un defileu îngust unde curenții circulă rapid,
dăunează de asemenea albinelor, cu atât mai mult iarna când se adună
aici cel mai rece aer. La fel este și atunci când, pe timpul verii
soarele bate direct pe urdinișul stupilor. Pe acest motiv se recomandă
orientarea stupilor pe direcțiile est-vest sau chiar nord, stupii
așezați cu fața spre nord dând cel mai redus procent de roiuri.
O așezare bună a stupinei este
și aceea de la marginea unei păduri, spre partea estică, cu urdinișurile
orientate în aceeași direcție, pentru ca urdinișurile să nu fie
umbrite (mai ales în primăverile reci), soarele ajutându-le să lupte
cu succes împotriva nosemozei. Din acest motiv, primăvara este recomandată
expunerea sudică a stupilor. Ape timpul verii se recomandă umbrirea
stupilor cu ajutorul unor dispozitive mobile. Locurile prea umbrite
sau cele joase și umede nu sunt bune pentru așezarea unei stupine.
În aceste locuri stupii vor putrezi repede iar albinele vor fi atacate
de diferite micoze, răceala umedă a acestor locuri frânând dezvoltarea
cuiburilor. Atunci când sursa de nectar se află pe un versant înalt
de deal sau de munte, stupina este bine să fie așezată mai la vale,
întrucât albinele cu greu urcă atunci când sunt încărcate.
Nici locurile prea zgomotoase,
cu trafic intens nu sunt indicate pentru vetrele
de stupină, trepidațiile și zgomotele generând diaree. Versanții
cu expunere sudică apără stupii de vijeliile crivățului, fiind o
protecție naturală pentru albine, mai ales în perioada de iarnă
și primăvară. O perdea de protecție formată din cel puțin 10 rânduri
de arbori va fi un bun adăpost. Plantele cu flori aromatice cum
sunt mătăciunea, isopul, lămâița, levănțica etc. nu se pun în fața
stupilor sau între rândurile de stupi, puternicul lor parfum uniformizând
mirosul coloniilor fapt ce poate duce cu ușurință la declanșarea
furtișagului între albine.
Locurile unde se vor așeza stupii
este bine să fie tratate cu erbicide sau cu soluție de sare (30-40
g la litru). Așezarea stupilor trebuie să fie variată obligând albinele
să-și facă culoare diferite de zbor. În fața fiecărei scânduri de
zbor trebuie să stea înclinată câte o planșetă de aterizare, albinele
căzute pe pământ în fața stupului putându-se urca mai ușor.
Formare
Regulile de bază la formarea stupinei
sunt următoarele:
-
să folosim un singur
model de stup și de rame în întreaga stupină;
-
să dispunem de o cameră
specială tip laborator,
folosită pentru extracții, depozitarea mierii, fagurilor, efectuarea
micilor reparații etc.;
-
-
stupii să fie feriți
de accesul păsărilor de curte și de vânturile puternice (pentru
protejare fiind indicate, printre altele, perdelele de protecție
din glicină înaltă și deasă);
-
în fața fiecărui stup
să presărăm cu nisip o suprafață de 1 metru pătrat, constituind
așa-zisa oglindă
a stupului;
-
așezarea stupilor
pe suporți trebuie să fie puțin înclinată spre față pentru ca
apa precipitațiilor să nu poate pătrunde în stup, făcând să
apară umiditatea generatoare a micozelor;
-
în practicarea apiculturii
se impun tot mai mult stupinele mobile, cele mai des folosite
în România fiind cele de tip pavilionar.
Stupul
Cuvântul derivă de la latinescul
stypus și desemnează căsuța coloniei, unde albinele clădesc
faguri pentru depozitarea strânsurii și creșterea puietului. Stupii
primitivi erau confecționați din scorburi ori erau împletiți din
nuiele, lipite cu lut, sau din funii din paie legate cu mlajă întocmiți
ca un clopot etc. Odată cu inventarea ramei mobile s-a trecut la
folosirea stupilor sistematici confecționați din lemn de tei sau
de brad. Izolația la exterior a stupilor se face cu două straturi
de vopsea, înaintea vopsirii făcându-se chituirea cu așa-zisul chit
de cuțit, care o dată întărit, nu mai cade niciodată. La fel și
fundul stupilor. La confecționarea stupilor se va folosi lemn bine
uscat iar la acoperiș se va folosi tablă zincată.
În stupină este recomandat a folosi
dimensiunile standardizate
existente în rețeaua ACA, același tip de stup și de rame, economisind
astfel timp, materiale etc., contribuind prin aceasta la eficientizarea
muncii.
Condiții
generale
-
Capacitatea
stupului - trebuie să fie corespunzătoare adăpostirii
unei populații cât mai numeroase, unui puiet cât mai extins
și unei recolte cât mai bogate. Așadar, stupii trebuie să fie
de capacitate mare (18-20 rame SATAS) sau să aibă posibilitatea
măririi sau micșorării în funcție de necesități.
-
Mobilitatea
părților componente - constituie a doua condiție de
ordin general, fiind recomandat ca orice piesă componentă a
unui stup să se poată potrivi oricărui stup din stupină. De
aceea, chiar și folosirea aceluiași tip de ramă constituie o
calitate de necontestat.
Condiții
particulare
Părțile
principale
1.
Fundul stupului
Este indicat să fie:
-
mobil
- curățarea lui fiind mult ușurată primăvara, cu posibilitate
de fixare pentru practicarea pastoralului;
-
din scândură
încheiată strâns în nut și feder - fără crăpături, știut fiind
că orice crăpătură este un virtual focar de infecție prin pătrunderea
găselniței, prădătorul tuturor fagurilor;
-
să fie vopsit
în 2-3 rânduri de vopsea - pentru ca apa provenită din vaporii
ce se condensează iarna în stupi să poată aluneca ușor afară,
fără a se impregna în scândura fundului provocându-i putrezirea;
în plus, un fund impregnat cu apă poate determina mucegăirea
fagurilor cu toate neajunsurile ce decurg de aici pentru albine
și mierea din faguri;
-
să fie puțin
înclinat spre urdiniș - pentru ca apa condensată din
vapori să poată curge ușor;
-
să fie întărit
și sprijinit pe două curmezișuri trainice - care, la
nevoie, vor putea servi și de picioare, ori să fie încadrat
în 3 leațuri (2 pe laturi și unul în spate), model numit și
american, utilizat și de ACA, fiind la origine produs de Root;
-
scândura de
zbor - să fie cât mai accesibilă albinelor, oferindu-le
o aterizare ușoară și ferită de curenți;
-
să fie trainic
- suportând greutatea și oferind echilibru stupului.
2.
Corpul stupului
-
să fie de mare capacitate,
-
cât mai simplu construiți
(fără a încărca prețurile de cost),
-
să permită manevrarea
ușoară a ramelor,
-
materialul din care
sunt confecționați stupii să fie foarte ușor și bine uscat (tei
sau brad),
-
inima scândurilor
late să fie așezată totdeauna în afară (pentru ca nu cumva,
după scorojire, să preseze spre exterior, slăbind trăinicia
stupilor),
-
grosimea pereților
să fie de aproximativ 2 cm,
-
urdinișul să fie poziționat
în partea de jos, oferind posibilitatea reglării după necesități,
-
pe muchea dinăuntru
a falțului pe care se sprijină ramele se aplică pe toată lungimea
un balot îngust de tablă ce va împiedica propolizarea ramelor
și distrugerea falțului,
-
interiorul
stupilor nu se vopsește sau, cine vrea cu tot dinadinsul poate
încerca rețeta Bertrand, menționată de Hristea
în Stupăritul, p.345: Se limpezește propolisul în apă caldă,
căreia i se adaugă puțin acid sulfuric; adunat apoi din apă,
el se amestecă cu ulei de in fierbinte, în proporție de 2 părți
propolis, o parte ceară și 4 părți ulei. Uleiul, mai înainte
de a fi amestecat cu ceara și propolisul, trebuie ținut 17-20
de zile pe o plită de bucătărie, fără să clocotească. Vopseaua
se întrebuințează caldă și se întinde cu o pensulă pe scânduri,
atât cât o poate suge lemnul ,
-
părțile componente
ale fiecărui stup vor avea imprimată în exterior o literă și
un număr de individualizare a componentelor fiecărui stup.
3.
Capacul stupului
Capacul drept
este format din 4 pereți laterali, acoperit cu o planșetă de scândură
sau PFL, peste care se pune tablă. Înălțimea capacului trebuie să
fie potrivită pentru a permite montarea unei site de ventilație
sau așezarea unei salteluțe sau plăci de polistiren expandat care
să izoleze albinele de căldurile toride de pe timpul verii. Pentru
ca apa căzută pe capac să nu băltească este bine ca centrul capacului
să fie puțin ridicat iar marginile capacului să îmbrace corpul stupului.
Capacul în două ape
nu prea mai este folosit din cauza inconveniențelor pe care le are
în cazul practicării stupăritului pastoral.
Accesoriile
1. Ramele
O ramă prost dimensionată poate
influența bunul mers al unei colonii, micșorându-ne câștigul și
chiar aducându-ne pagube. Este bine să utilizăm în stupină un singur
model de ramă tipizată, din cele ce se
comercializează prin rețelele ACA, orice modificare mărind prețul
de cost al produsului finit.
- Rama înaltă (Layens)
40 x 30 cm
Oferă o bună dezvoltare a cuibului
atât vara cât și iarna, proviziile fiind tot timpul accesibile albinelor.
Datorită înălțimii aerisirea nu este întru totul corespunzătoare,
mai ales în partea de sus, neajuns înlăturat printr-o deschidere
mai largă a urdinișurilor. Există de asemenea un risc mai ridicat
de omorâre a albinelor sau a mătci odată cu manipularea ramelor
stupului cercetat. Marele neajuns este însă legat de extracția mierii,
neavând posibilitatea să extragem o miere de calitate, mulți faguri
cu miere fiind amestecați cu puiet sau polen. Existența polenului
în cantitate mare în mierea extrasă înlesnește, mai târziu sau mai
devreme, fermentarea mierii. Un alt neajuns, greutatea prea mare
a ramei centrifugate poate duce la ruperea fagurelui, mai ales dacă
acesta nu se sprijină cu întreaga suprafață pe grătarul centrifugii.
Primejdia strivirii albinelor
e mult micșorată, aerisirea se face mult mai ușor, albinele ridică
prisosul de miere în magazinele de recoltă, mierea extrasă fiind
de foarte bună calitate. Ramele rezistă foarte bine pe timpul extracției.
Neajunsurile acestei rame nu sunt de neglijat, îngustimea lor nefiind
favorabilă dezvoltării normale a cuibului. Iernarea nu se face în
condiții corespunzătoare, coloniile riscând să moară de foame. Din
acest motiv, cei ce folosesc astfel de rame sunt nevoiți să facă
iernarea pe 2 corpuri.
Este prezintă mai multe avantaje,
în comparație cu celelalte două. Iernarea se face bine, cuibul se
dezvoltă normal, mierea poate fi selecționată, aerisirea este corespunzătoare
etc.
O variantă a acesteia, este rama
STAS (rama normală cu dimensiunile 435 x 300 mm)
= rama tipizată pentru România. Deși unii teoreticieni
încă mai susțin folosirea ramei ME (trei sferturi), eu sunt adeptul
folosirii ramei normale, considerând că acest tip de ramă este cel
mai bine adaptat la condițiile țării noastre, atât în ceea ce privește
dezvoltarea puietului, acumularea proviziilor, păstrarea căldurii
cât și în ceea ce privește manevrarea ramelor, iernarea corespunzătoare
și obținerea unor recolte bogate. Mai mult decât atât, practicând
apicultura de tip pastoral, folosesc tipul de stup vertical pe 2
corpuri, utilizând același tip de ramă în toată stupina, beneficiind
din plin de avantajele oferite de uniformizarea ramelor.
- Rama trapezoidală 23
x 35 cm
Prezintă avantaje incontestabile
cu privire la iernare, la dezvoltarea cuiburilor și la manevrarea
ramelor. Marele dezavantaj al acesteia constă în greutatea cu care
albinele se urcă în cat, ele preferând să-și completeze proviziile
din cuib și abia mai apoi să urce în magazinul de recoltă. Pe toată
această perioadă, regina este oarecum stânjenită de graba albinelor
de a umple celulele cu provizii. În plus, cea mai mică deformare
a ramei generează lipirea ei de unul din pereții cuibului, strivirea
albinelor și scoaterea greoaie din stup.
Umerașii tip Hoffman sunt situați
în treimea superioară a leațurilor unei rame, pe o suprafață de
7 cm, având aproximativ 37 mm lățime. Acest tip de ramă s-a impus
în toate stupinele prin faptul că ramele sunt ținute totdeauna la
o distanță precisă, putând fi deplasate mai multe deodată, făcându-le
să alunece pe muchea balotului de care se reazemă umerașele ramelor.
Distanțatoarele tip Hoffman se regăsesc și la noi în construcția
modelelor STAS. Prin folosirea acestui tip de ramă sunt înlăturate
toate tipurile de distanțatoare automate făcute din cuie, sârmă,
dantelărie de tablă etc., practicarea pastoralului făcându-se fără
pericolul tocării albinei.
2. Diafragma
Nu este altceva decât un perete
mișcător alcătuit din scândură, PFL sau alt material, cu ajutorul
căruia, la nevoie, putem mări sau micșora capacitatea cuibului,
pentru ca acesta să-și poată păstra căldura normală, în raport cu
mărimea coloniei. Când stupul s-a umplut cu rame ocupate în totalitate
de albine, diafragma este scoasă din stup, locul ei fiind ocupat
de o ramă. Pentru a nu lăsa nici un loc gol între marginile diafragmei
și pereții stupului, acestea se căptușesc cu fâșii de pânză sau
pâslă, înlăturând astfel posibilitatea formării curenților interior
ce put dăuna cuibului. Pentru prinderea fâșiei de pâslă se folosesc,
din loc în loc, agrafe, pioneze sau țintișoare. Marginea de jos
a diafragmei nu trebuie să atingă fundul stupului, păstrând o distanță
de 8-10 mm, pe unde albinele să poată circula. Lețișorul de sus
al diafragmei, care îi servește și de sprijin pe scaunul ramelor,
va fi cu 7 mm mai înalt decât lețișorul ramelor vecine, deoarece
întreaga suprafață a stupului trebuie să fie acoperită cu un podișor
ce stă deasupra ramelor, cu 7 mm mai sus de ele, astfel ca diafragma
să ajungă exact sub acest podișor și să închidă de tot golul de
sub el. Dacă vor exista spații libere, aerul intrat pe urdiniș își
va face un circuit pe sub podișor și peste diafragmă, curent ce
va lua toată căldura cuibului și ar fi foarte dăunător atât unei
bune iernări, cât, mai ales, unei bune dezvoltări a puietului. Unii
apicultori pentru obturarea cât mai precisă a acestui spațiu folosesc,
fie fâșii de pâslă ce aderă la partea de sus a diafragmei, fie o
a doua diafragmă de polistiren, perfect etanșă.
3. Podișorul
Este un capac de lemn ce stă la
o înălțime de 7 mm deasupra ramelor, datorită marginilor de 7 mm
ce-l înconjoară. La stupul Layens podișorul e format din scândurele,
la celelalte tipuri dintr-o singură bucată, unele podișoare fiind
alcătuite dintr-o ramă de lemn cu sită metalică ce e folosită și
ca sită de ventilație pe timpul transporturilor în pastoral.
Unii apicultori folosesc podișoare
ce au practicat în mijloc un orificiu ce comunică cu hrănitorul.
Este indicat ca acel orificiu să fie puțin mai spre margine, întrucât
albinele au tendința să depoziteze mierea ce li se dă în hrănitoare,
în imediata apropiere a hrănitorului. Orificiul podișorului poate
fi folosit și la montarea izgonitoarelor
de albine, cu o zi înaintea extracției, după ce mai înainte am urcat
corpurile cu miere deasupra lor și le-am afumat.
4. Magazia
de recoltă
Este fie un corp micșorat ce se
așează peste corpul stupului vertical, fie un corp cu rame normale
sau trei sferturi.
5.
Gratia Hanemann
Este o gratie din plastic, celuloid
sau zinc prin care albinele pot trece, nu însă și matca. Gratiile
din sârmă galvanizată sau zinc se pot dilata și din această cauză
nu sunt recomandate. Gratia e folosită cu predilecție la stupul
vertical dar, poate fi folosită și la stupii orizontali în vederea
izolării mătcii pe 10 rame. Întrucât albinele se obișnuiesc cu greu
cu această gratie și își zdrențuiesc aripile și puful de pe corp
unii apicultori folosesc alte metode pentru a obține miere selecționată:
fie așează în caturi fagurii mai distanțați, fie ocupă caturile
numai cu faguri în care matca nu a ouat niciodată. Cu toate acestea,
folosirea gratiei este indispensabilă în unele lucrări de creștere
și selecție a mătcilor cum ar fi izolarea trântorilor, a mătcilor
etc.
Accesorii
mărunte
Închizătorul
de urdiniș
E confecționat fie din tablă,
perforată din loc în loc pentru accesul albinelor și împiedicarea
accesului rozătoarelor, fie dintr-un leaț, numit închizător bloc,
care închide golul urdinișului pe toată deschiderea, pe una din
părți având tăiată o deschizătură de 15-20 cm lungime și 8 mm înălțime.
În partea de sus a blocului e practicată o altă tăietură mai mică
de 7-8 cm, folosită ca urdiniș de iernare la familiile mai puțin
puternice. Când se ajunge la marele cules, sau atunci când e nevoie
de o aerisire mai mare, blocul se înlătură cu totul.
Oblonul
de iarnă
E o scândurică de lungimea urdinișului
ce se așează deasupra urdinișului oblic, pentru a împiedica razele
solare să pătrundă pe urdiniș, păcălind albinele să iasă afară pe
un timp rece.
Podișoarele
cu sită pentru transport
Sunt folosită la transportul stupilor
în pastoral, montându-se peste magazinele de recoltă. Unii apicultori
folosesc aceste rame și pe post de podișor, cu rezultate destul
de bune, având grijă să le acopere cu materiale termoizolante după
efectuarea transportului.
Stupul
de control
Este cel care adăpostește una
din cele mai bune colonii și este așezat pe un cântar de control
care dă indicații apicultorului despre felul cum se desfășoară culesul.
Datele și indicațiile arătate de cântar se înregistrează seara,
după ce albinele au încetat zborul, și se trec în agenda de lucrări
zilnice. Aceste date nu reprezintă numai nectarul adus din câmp
ci și cantitatea de puiet crescută datorită culesului.
Stupul
de observație
Este un stup cu pereți transparenți,
folosit ca obiect de studiu pentru apicultorii începători sau cercetătorii
care urmăresc problemele legate de viața interioară a unei colonii.
Pentru ca razele soarelui să nu ridice anormal temperatură interioară,
stupul stă la umbră iar geamurile laterale sunt protejate cu jaluzele
ce se pot înlătura ușor când se fac observațiile necesare.
Stupul
furnizor
Stupii puternici, cu puiet și
albină pe 2 corpuri, se organizează în felul următor. În corpul
de jos se lasă matca cu 1 fagure cu provizii, 1-2 cu puiet în diverse
stadii și faguri clădiți buni de ouat. Peste corp se pun gratii
Hannemann. În corpul de sus sunt ridicați toți fagurii cu puiet,
la momentul oportun apicultorul putând lua orice fagure din corpul
de sus, aflat deasupra gratiei izolatoare de matcă, pentru a-l folosi
la formarea sau întărirea roilor, fără a mai fi nevoit să caute
matca. După o perioadă mai lungă, timp în care corpul de jos este
din nou ocupat în majoritate cu puiet, se va face o nouă organizare
a familiei. În felul acesta, corpurile de sus vor avea albină tânără
disponibilă pentru ajutorarea altor colonii din stupină
Variante
Se alege unul din cei mai puternici
stupi, pe care-l numim de conveniență stupul A, ce va fi mutat cu
1-2 m în spate, cu urdinișul orientat puțin oblic. Pe vechiul loc
se aduce un stup gol, stupul B, în care introducem 2 faguri din
stupul A, cu albina însoțitoare (1 fagure cu provizii și fagurele
cu matca stupului A). Se adaugă apoi încă 8 faguri fără albinele
însoțitoare (1 cu puiet căpăcit, fagurii cu puiet larvar, faguri
clădiți și artificiali până la completare). Se închide stupul B
care în scurt timp va reveni la normal prin popularea sa cu albina
culegătoare întoarsă de la câmp.
Reorganizăm apoi fagurii din stupul
A, ce va deveni stup furnizor lăsând doar fagurii
cu puiet căpăcit și provizii + diafragmă + 1 hrănitor cu apă. Stupul
A va furniza astfel albinele tinere necesare diferitelor lucrări
în stupină. Una din variante presupune scuturarea albinelor tinere
rămase după întoarcerea celor bătrâne la vechiul loc (circa 2-24
ore) într-o ladă, acestea fiind ușor udate și distribuite după nevoi.
Fagurii cu puiet rămași după scuturare vor fi folosiți în alte familii.
Altă variantă recomandă folosirea stupului furnizor pentru primirea
și împerecherea tinerelor mătci, în perioadele dificile acceptării
lor, ori utilizarea ca starter sau crescător,
în acest caz fiind mutat pe locul altui stup recordist, de la care
va prelua toate culegătoarele. În cazul în care este folosit la
împerecherea mătcilor, după 10 zile de la acceptarea și începerea
pontei noii mătci, stupul va fi adus la vechiul loc, unde, va primi
toți fagurii scuturați din vechea familie, căreia i se va ridica
matca. Albinele scuturate în fața vechiului loc, intrând într-un
stup nou vor fi foarte supuse.
Stupul
Layens
Stupul original conceput de Layens
pe 20 de rame (31 x 37 cm), cu unele modificări minore stă astăzi
la orignea stupului orizontal.
Stupul
multietajat (ME)
Primul stup sistematic cu ramă
mobilă a fost conceput de americanul Langstroth (1810-1895), părintele
apiculturii sistematice. Cu unele modificări aduse de Root, acest
tip de stup este cel mai răspândit stup din lume și mai este numit
stup standard multietajat sau american. La noi se bucură de o mai
mică popularitate, în practicarea pastoralului fiind preferați stupii
orizontali și cei verticali cu magazine sau stupii verticali pe
2 corpuri.
Folosește mai multe corpuri suprapuse
cu rame 3/4 și are toate piesele complet independente și fără falțuri
stânjenitoare.
Dimensiunile
interioare ale fiecărui corp ME sunt de
450 mm lungime x 375 mm lățime x 247 mm înălțime. În fiecare corp
încap 10 rame cu distanțatoare Hoffman. Ramele stau așezate în corp
rezemate pe un falț căptușit la suprafață cu o fâșie de tablă pentru
împiedicarea propolizării. De la suprafața superioară a ramelor
mai rămâne până sus un spațiu de 8 mm, pentru circulația albinelor
de deasupra ramelor; în schimb, speteaza îngustă de jos ajunge la
nivelul inferior al marginilor corpului de stup. Fundul stupului
este mobil și alcătuit din scânduri cu falțuri între ele. Prin faptul
că lipsește partea din față a fundului, se creează acolo un gol
pe toată lățimea corpului de stup, care servește ca urdiniș. În
perioadele reci acest urdiniș larg este micșorat cu ajutorul unui
reductor mobil. Toate elementele acestui tip sunt tipizate și se
pot cumpăra de la magazinele de tip apicol. O caracteristică a acestui
tip de stup este interschimbabilitatea, componentele sale
putând fi folosite și la alți stupi de tip vertical.
Prin schimbarea corpurilor ME
între ele se înlătură în mare parte pericolul roitului iar roiurile
temporale formate timpuriu au posibilitatea să se dezvolte foarte
repede fiind ajutate de căldura emanată a coloniilor de bază puternice
deasupra cărora sunt așezate, fiind despărțite cu un podișor Snellgrove.
Acest tip de stup prezintă o serie de avantaje dar și dezavantaje,
necesitând folosirea unor colonii puternice și o tehnică avansată.
La noi în țară, deși a fost foarte recomandat de literatura de specialitate
nu prea este folosit, fiind preferați stupii verticali cu magazine
pe jumătăți de ramă, cu cat ME, sau cu cat normal (cu rame normale).
Stupul
vertical Dadant
Creatorul stupului vertical pe
12 rame cu magazine este francezul Charles Dadant (1817-1902). Modelele
de rame și de stupi Dadant-Blatt au fost adoptate și la noi.
Măsurile
interioare ale stupului pe 12 rame sunt următoarele: 460
x 450 mm iar înălțimea de 317 (sau 315) mm. În felul acesta, ramele
corpului pot fi așezate fie în pat cald, fie în pat rece. În cazul
în care dimensiunile sunt simplificate la 450 x 450 x 315 mm, în
stup nu vor mai încăpea decât 11 rame.
Stupul Dadant cu 2 magazine are
o largă răspândire în zona centrală a Rusiei, tehnologia de lucru
permițând preluarea mierii de la familiile cu magazine întregi și
nu cu faguri separat ( vezi articolul Îngrijirea
albinelor în diferite tipuri de stupi de V.I.Lebedev, tradus de
prof Vladimir Bacalov din rev Pcelovodstvo, apărut în România apicolă,
nr. 12, 2002, pag 18-21). Folosirea magazinelor permite maturizarea
mai rapidă a mierii și obținerea fagurilor în secțiuni. Neajunsul
principal al acestor stupi este că familiile care se adăpostesc
în ei sunt foarte predispuse la roire. Din această cauză, utilizarea
lor impune neapărat formarea unor roiuri de strânsură (atunci când
familiile ocupă bine cei 12 faguri de cuib și au 8 faguri cu puiet)
și luarea unor măsuri drastice de preîntâmpinare a roirii.
După întărirea familiilor și a
roiurilor, când fiecare stup va avea cel puțin 7 rame cu puiet iar
albinele vor ocupa 10-11 rame se așează magazinele. Pentru ca regina
să nu poată urca în magazine, în acestea se vor lăsa doar 9-10 rame,
cu spații mari între ele. Această metodă dă rezultate doar la familiile
puternice, cele slabe neurcând în aceste magazine. La coloniile
slabe se montează gratii separatoare și se lasă 12 faguri în magazine.
Cel de-al doilea magazin se pune atunci când albinele încep să lucreze
la primul și totdeauna între cuib și celălalt magazin. Pe măsura
umplerii cu miere se dau jos și se pun altele.
Trebuie avut grijă să asigurăm
provizii suficiente pentru iernare, întrucât albinele depozitează
majoritatea mierii în magazinele de strânsură.
Stupul
vertical R.A. 1001
În România stupul vertical pe 10
rame cu magazine, inspirat după Dadant, a fost standardizat sub
denumirea de RA 1001 sau vertical cu două magazine sau un singur
magazin.
Corpul
are 4 pereți din care cei laterali au grosimea de 25 mm, iar ceilalți
doi de 33 mm. Laturile exterioare au 524 x 436 x 312 mm, iar cele
interioare 450 x 386 x 310 mm.
Sus, pe laturile pereților spre exterior, corpul are prevăzut un
falț cu un brâu destinat fixării prin suprapunere a magazinului,
care la rândul lui are pe partea interioară un alt falț care servește
la îmbinarea părților componente asigurând stabilitatea stupului.
În interior corpul este prevăzut cu un alt falț montat pe pereții
din față și spate destinat sprijinului ramelor. Magazinele, în număr
de două, sunt identice cu corpul, având aproximativ jumătate din
înălțime, astfel la exterior 524 x 436 x 175 mm, iar interior 450
x 386 x 175 mm. Este un stup conceput pentru apicultura pastorală,
fiind prevăzut cu 10 rame și o diafragmă. Ramele au dimensiunile
exterioare de 300 mm înălțime și 435 mm lățime, cu speteaza superioară
de 470 mm. Spetezele laterale ale ramei au dispozitive Hoffman de
37 mm lățime în treimea lor superioară, pe o înălțime de 7 cm, ținând
ramele distanțate automat între ele. Capacul e prevăzut cu un falț
care folosește la îmbinarea cu falțul corpului iar în partea superioară
suprafața de acoperire este plană și acoperită cu tablă zincată.
Capacul are 2 dispozitive de ventilare la transport: în interior
o ramă cu pânză metalică cu ochiuri de 2 mm pe toată suprafața orizontală,
iar la exterior în părțile din față și din spate ale capacului sunt
2 deschideri transversale înalte de 20 mm prevăzute și ele cu pânză
metalică, în vederea statornicirii unui curent de aer la transport,
care circulă pe deasupra ramei cu pânză de sârmă din interior, sub
care albinele stupului se adună în ciorchine pe timpul transportului.
Înălțimea capacului cu ramă cu tot este de 170 mm. În spațiul dintre
podișor și plasă iarna se poate pune o salteluță din paie sau din
polistiren expandat. Fundul stupului este reversibil oferind posibilitatea
varierii înălțimii urdinișului după sezon: vara un urdiniș înalt
de 18 mm, iarna unul îngust de 8 mm. La transport fundul se prinde
de corp cu 2 cârlige, iar capacul și cele 2 magazine sunt prinse
de corp cu 2 tendoane din balot.
În rețeaua ACA este comercializată,
cu precădere, o variantă simplificată a acestui tip de stup.
Stupul
vertical dublu
Această denumire se referă la
vechiul stup tip Dadant cu
12 rame sau RA 1001 pe 10 rame,
corpul și catul având aceleași dimensiuni (obținându-se stupi verticali
pe 24-20 rame normale). Cu acest tip de stup se obține o producție
cu 35-40 % mai mare față de cea obținută cu tipul orizontal. Mânuirea
acestor corpuri necesită însă culesuri bogate, mătci valoroase și
mână de lucru suplimentară - datorită greutății sporite a catului.
Coloniile întreținute în stupii
verticali cu 2 corpuri roiesc mai puțin. Momentul așezării celui
de-al doilea corp trebuie bine ales întrucât, dacă acesta este pus
prea de timpuriu există riscul răcirii puietului, iar dacă este
pus prea târziu, colonia poate roi. La familiile foarte puternice,
așezarea corpului al doilea se face atunci când corpul 1 este bine
ocupat cu albină și puiet pe 7-8 faguri - la stupii RA - sau 9-10
rame, la stupii Dadant. Odată cu punerea celui de-al doilea corp
ridicăm în corpul de sus fagurii cu provizii, locul rămas liber
în corpul de jos fiind umplut cu faguri clădiți și artificiali intercalați.
Cuibul de jos se obturează cu linoleum lăsând descoperită doar o
mică porțiune pentru ca albinele să poată urca și în corpul de sus.
La celelalte familii, această operație se face înaintea plecării
în pastoral la culesul de salcâm. Linoleumul se înlătură înaintea
plecării în pastoral, la stupii foarte puternici, sau cu prilejul
extracției, doar la stupii ce acoperă bine cu albină cele două corpuri.
Dacă nu se practică pastoralul,
după culesul principal, sau atunci când familiile devin foarte puternice,
cu surplusul de albină și puiet căpăcit se formează roiuri temporare,
în toamnă înlocuind cu ajutorul lor mătcile necorespunzătoare. Unificarea
se poate face și înaintea unui cules principal. Fiecare apicultor
poate experimenta una din tehnicile descrise la stupul vertical
sau orizontal, creându-și propria tehnică, în funcție de timpul
disponibil și condițiile specifice de lucru.
Stupul
orizontal
Inventatorul stupului orizontal
este francezul Layens (1834-1897), unul dintre precursorii apiculturii
sistematice. Pentru țările unde mierea nu se cere pe calități deosebite
poate fi considerat ca cel mai bun stup.
Dimensiunile
stupului standardizat orizontal 4170 pe 20 de rame STAS
sunt următoarele: 780 mm lungime, 450 mm lățime și 390 mm înălțime.
În interior cei 2 pereți din față și spate au un falț pe care se
sprijină umerașele ramelor, și altul de 8 mm mai sus pentru sprijinul
celor 6 scândurele acoperitoare ce formează podișorul, ale căror
dimensiuni sunt de 484 x 130 x 10 mm. Una din aceste scândurele
acoperitoare are la mijloc o tăietură de 350 x 90 mm prevăzută cu
pânză metalică. Ea se așează peste nucleul ajutător în timpul transportului,
drept spațiu de aerisire.
Capacitatea
corpului de stup poate fi redusă cu ajutorul a 2 diafragme: una
scurtă (are înălțimea de 310 mm pe sub care albinele
pot trece în compartimentul vecin, unde stau fagurii de rezervă);
cea de-a doua are 390 mm înălțime închizând etanș spațiul dintre
compartimente, fiind denumită diafragmă oarbă.
Această diafragmă este folosită atunci când întreținem în același
stup 2 colonii.
Pentru fixarea ramelor de transport,
stupul are o bară transversală care prinde sub ea scândurile de
podișor strânse în 2 grupe la capete. Capacul are dimensiunile exterioare
de 934 mm lungime, 604 mm lățime și 120 mm înălțime, având la părțile
laterale 2 deschideri longitudinale pentru ventilație, cu site înclinate.
Deschiderile au dispozitive de închidere pentru iarnă. Stupul este
prevăzut la părțile laterale cu 2 mânere solide, pliabile, de fier
beton, iar fundul este fixat de corpul stupului, având pe dedesubt
2 stinghii transversale de 516 mm lungime, 60 mm lățime și 40 mm
înălțime, putând servi și ca picioare înălțătoare ale stupului.
Stupul este prevăzut cu 4 urdinișuri (2 tăiate în peretele frontal
spre margini, cu dimensiunile de 300 x 20 mm înălțime; cel de-al
treilea este de 150 mm x 20 mm tăiat în partea din dreapta a peretelui,
fiind folosit de colonia mică ajutătoare; cel de-al patrulea este
rotund, cu diametrul de 25 mm, în mijlocul jumătății din dreapta,
servind drept urdiniș de iarnă). Toate urdinișurile au scândurelele
de zbor prinse în balamale și se închid cu câte un foraiber.
Avantaje:
toate lucrările se reduc la mutarea
fagurilor, un singur apicultor putând întreține de unul singur un
mare număr de stupi
poate fi folosit cu ușurință la
creșterea botcilor în prezența mătcii, la iernarea în același stup
a două familii, la unificări etc., fără un efort deosebit.
Dezavantaje:
-
la un cules în avalanșă
cuibul este blocat
din prima zi;
-
depozitarea
mierii se face lateral, mulți faguri
cu miere fiind ocupați și cu puiet și, din această cauză mierea
nu este de calitatea celei extrase din stupii verticali, maturizându-se
mai greu ( Acesta este și motivul pentru care
normele UE recomandă folosirea doar a stupilor verticali. În
România acest tip de stup este foarte folosit datorită ușurinței
cu care se lucrează, un singur apicultor putând îngriji de unul
singur un mare număr de stupi orizontali, mai ales dacă aceștia
se află în componența unui pavilion apicol);
-
are fund
fix, iar urdinișul este prea mic pentru asigurarea
unei ventilații suficiente pe timpul zilelor călduroase;
-
capacul este prins
în balamale și nu îngăduie supraînălțarea cu magazine.
Stupul
pepinier
Este un stup orizontal folosit
la creșterea, împerecherea, întreținerea și iernarea mătcilor, stupul
fiind compartimentat în 6-8 nuclee cu diafragme etanșe, nucleele
iernând sub același acoperiș. Pentru iernare, cel mai indicat este
tipul Maissoneuve, prevăzut cu 9 nuclee a 2-3 rame
ocupate integral de albine, având provizii de cea mai bună calitate
pe cel puțin 3 sferturi din înălțimea ramelor. Un rol deosebit îl
au acești stupi atunci când unificăm coloniile cu nucleele tip buzunar,
folosind mătcile rămase, cu fagurii și albina însoțitoare, pentru
popularea acestor stupi pepinieri. Când culesul a trecut, colonia
de bază se restrânge și nucleul își reia vechiul domiciliu. Peste
iarnă sunt folosiți la păstrarea mătcilor de rezervă pentru înlocuirea
pierderilor datorate iernării. Fiecare compartiment va avea scândurică
proprie de zbor și va fi vopsit la exterior cu o altă culoare, având
și un număr de identificare ce va corespunde cu numărul de pe podișor,
în podișor având o gaură de 70 mm pentru hrănire.
Stupul
Wells
A fost conceput pe 16 rame de
30 pe 40 cm, având la mijloc un perete despărțitor prevăzut cu un
dreptunghi de sită dublă, în vederea iernării a 2 colonii, fiecare
compartiment fiind prevăzut cu urdiniș propriu pe laturi opuse.
Când una din coloniile găzduite este slabă, stupul se întoarce la
180Ú, albinele compartimentului puternic populându-l pe cel slab
și viceversa, albinele având același miros (datorită sitei despărțitoare).
La apariția culesului, deasupra celor 2 colonii se pune o singură
magazie de recoltă, care se întinde pe toată suprafața stupului
dublu, izolată cu o gratie Hanemann. Recolta obținută este peste
așteptări! După trecerea culesului corpul de deasupra se ridică.
Stupușorul
Stupușorul sau nucleul de împerechere
este o cutie cu rame, în general mult mai mici decât cele normale,
folosite cu scopul economisirii materialului biologic necesar pentru
împerecherea unei mătci, matca împerecheată și cu însușiri valoroase
constituind baza apiculturii moderne. Stupușorii de fecundare cu
câte 3-4 rame mici, după ce li s-a pus hrană în hrănitoare și li
s-a altoit botca matură, se populează folosind o pâlnie largă sus
și îngustată jos (cât suprafața stupușorului) în care se perie albina
de pe fața unui fagure cu puiet, cea de-a doua față periindu-se
în stupușorul alăturat. Stupușorii se închid și se duc la răcoare
și întuneric având deschise ventilatoarele de aer de la fund. Acestor
stupușori li se pot da și mătci neîmperecheate închise în colivii
de protecție, având o foiță de fagure artificial sau puțin șerbet
la orificiul de ieșire.
Există mai multe tipuri de stupușori
(tip Fota sau Godolo),
cel mai simplu fiind cel al lui Zander.
Atunci când sunt folosite micronucleele nu este bine să folosim
botci, existând riscul răcirii acestora, ci vom folosi doar mătci
eclozionate.
Neajunsuri:
-
sunt fără de folos în perioadele reci;
-
au nevoie de multă supraveghere, de ajutor
și hrănire continuă;
-
adeseori, albinele și mătcile părăsesc acești
stupușori;
-
nu pot fi folosiți la stabilirea calității
unei mătci, din cauza spațiului insuficient pentru dezvoltarea
normală.
Substanța
de matcă
Substanța de matcă este inhibitivă
pentru albinele ouătoare, menține coeziunea coloniei și apare
la scurt timp după eclozionarea reginei, condiția de bază fiind
ca regina să fie hrănită imediat după ieșire. La mătcile
eclozionate în cuști, fără albine însoțitoare, substanța este elaborată
abia după 1-2 zile. Mirosul propriu al mătcii este influențat de
anumite glande, de aparatul său reproducător și de hrana primită
de la albinele însoțitoare, constituind principalul factor de coeziune
și recunoaștere al albinelor unei colonii.
Substanța
de matcă sintetică ( vezi ABC-ul apicol, vol II, pag
235-236) se prepară în felul următor: Din familia
crescătoare se iau mătci tinere eclozionate și ținute 2 zile în
cuștile de protecție, se introduc într-o sticluță colorată, turnând
peste ele o soluție de lanolină 2% dizolvată în eter sulfuric pur
(2 cm cubi soluție pentru fiecare matcă). Cele mai bune mătci folosite
în acest scop sunt cele aflate în căldurile rutului. Cu ajutorul
unei pensete, după 14 zile de macerare, cadavrele mătcilor sunt
scoase, lăsând să se scurgă bine din ele soluția. Sticluța
se lasă deschisă pentru evaporarea eterului. Pe fund va
rămâne lanolina cu substanța de matcă concentrată. Sticluța se închide
iar preparatul se păstrează bine mulți ani, putând fi folosit la
inhibarea instinctului de roire sau la frânarea bezmeticirii unei
familii de albine orfane.
Substante
cu uz apicol
Sugelul
Sugelul
sau urzica moartă este o plantă vivace din familia Labiatae, cu
tulpina în 4 muchii, acoperită cu perișori cu frunze crestate, adeseori
pătate cu alb. Florile plantei au culoarea albă și seamănă întru
totul, afară de culoare, cu sugelul roșu sau cu sugelul galben,
toate bune melifere. Cea mai însemnată și cea mai răspândită dintre
toate aceste varietăți este sugelul roșu, o plantă scurtă ce nu
crește mai mult de 10-25 cm, cu frunze pețiolate, opuse, crețe,
ovale în formă de inimă, cu flori purpurii axilare. Mirosul acestora
este neplăcut, dar dă mult polen și nectar, producția al ha variind
între 50-180 kg la ha. Înflorirea începe devreme, o dată cu căldura
primăverii. La dispariția ei apare floarea de salcâm.
Sulfina
Cunoscută și sub denumirea de
iarbă de piatră, molotru, sufulg, molotru galben, trifoi mare, sulfina
este o plantă erbacee bianuală, din familia Leguminoase, existând
mai multe soiuri: sulfina albastră, albă și o varietate obținută
prin selecție. Înflorirea sulfinei ține o lună, iar când se cultivă
și varietatea galbenă albinele au un cules neîntrerupt timp de aproape
2 luni. Planta secretă nectar și pe timp rece, producția variind
între 200 și 600 kg la ha. Sulfina are o rădăcină pivotantă ce atinge
2 m, putând crește pe orice teren. Pe petalele florilor, în polenul
și nectarul de sulfină pot fi găsiți numeroși bacteriofagi cu ajutorul
cărora albinele se vindecă de locă. În cazul în care polenul recoltat
este umezit de vreo ploaie, fermentează repede, producând dicumarina,
o substanță otrăvitoare ce provoacă hemofilia,
o boală a sângelui, foarte periculoasă.
Sulfina este și o bună plantă furajeră,
plină de substanțe hrănitoare, foarte bogată în albumină digestibilă.
Sulful
Este un metaloid de culoare galbenă
numit și pucioasă, fiind folosit în
apicultură fie pentru fumigația fagurilor și distrugerea dăunătorilor,
fie pentru prevenirea micozelor.
Prin aprinderea
pucioasei se degajă bioxidul de carbon care se
evidențiază în tratarea fagurilor cu spori de nosemoză, atunci când
fagurii sunt umeziți cu apă (3 tratamente la interval de 3 ore).
După tratare cu acid sulfuros, apa acidulată
trebuie eliminată prin centrifugare, pentru a nu omorî albinele,
după care fagurii se spală bine cu apă îmbăindu-se și
uscându-se înaintea introducerii în cuiburile coloniilor de albine.
Atenție! Miere
necăpăcită din celulele deschise conține un procent de apă care
ar putea fixa bioxidul de sulf în ea, transformându-l în acid sulfuros,
intoxicând grav albinele cărora li se dă spre consum. Dacă, totuși,
au fost supuși fumigației, fagurii trebuie să fie puși la uscat
10-12 zile într-un pod bine aerisit, unde albinele nu pot pătrunde.
Suport-botcă
Este un dispozitiv de formă cilindrică
sau cubică pe care se lipește o botcă artificială. Se mai numesc
degetare sau dopuri, în funcție de metoda de creștere folosită.
În metoda Doolittle degetarele sunt cilindrice având diametrul de
15 mm și înălțimea de 10 mm, având la un capăt o excavație de 0,5
mm în care se fixează botca cu o picătură de ceară. La celălalt
capăt se termină cu un guler de 1 mm ce intră într-un orificiu al
unei șipci fiecare șipcă fiind prevăzută cu 16 orificii. În metoda
Heyrand, suportul botcă numit dop este de grosimea unui creion.
La un capăt are fixată o pană ascuțită din tablă sau lemn - pentru
a-l fixa pe fagure. Pe capătul opus se lipește cu ceară celula cu
larvă scoasă cu ajutorul unei preducele, pe fagure prinzându-se
28 de dopuri astfel pregătite. În metoda lui Örösi Pall Zoltan se
folosesc mici cuburi de lemn pe care se lipesc celulele secționate
tăiate dintr-o fâșie de fagure cu ouă. |