Text

C

Calendarul apicultorului

Pentru ca activitatea apicolă să dea roadele scontate este nevoie ca apicultorul să fie și un bun manager. Iată pe scurt principalele îndatoriri ale fiecărui apicultor, repartizate pe lunile calendaristice:

Ianuarie

Albinele se află în odihna de iarnă. Apicultorul trebuie să le asigure o liniște desăvârșită (fără zgomote și trepidații, ciocănituri în stupi etc.). Controalele care se pot face în stupină se referă la verificarea urdinișurilor să nu fie blocate, la înlăturarea eventualelor deranjamente provocate de păsări (în special pițigoi). Este indicat a se monta hrănitoare pentru aceste păsări care altfel vor căuta să se hrănească cu albinele moarte de la urdiniș sau ieșite afară deranjate de ciocănituri. În această lună este indicat a se continua perfecționarea teoretică prin participarea la cursuri, conferințe, cumpărarea de reviste, accesarea bibliotecilor și a Internetului pe teme apicole etc. În această lună se definitivează planificarea activității stupinei pentru noul an apicol care a început în august-septembrie.



Februarie

În colonii reîncepe activitatea de creștere a puietului. În zilele cu temperaturi în jur de 120C s-ar putea conta pe un început de zbor de curățire, la stupii cu funduri detașabile putându-se interveni pentru scoaterea cartoanelor așezate pe fundul lor etc. În stupină se curăță zăpada de pe vatra stupinei, se pun paie, rumeguș etc. pentru ca albinele ce ies la zbor să nu rămână înghețate pe zăpadă. Se pregătesc turtele cu miere sau cu șerbet pentru sezonul care urmează. Periodic se controlează urdinișurile și scândurile de zbor care vor fi curățate de albinele moarte (căci acestea atrag păsările, care, prin ciocănituri repetate deranjează liniștea albinelor din ghem). Se continuă aprovizionarea păsărilor cu hrană lângă stupină. Se continuă pregătirea teoretică și repararea uneltelor apicole (rame, însârmări etc.).Pentru a preveni pierderile de albine ieșite la zborul de curățire zăpada de pe vatra stupinei va fi adunată și pusă la rădăcinile pomilor sau transportată în altă parte. Urdinișurile superioare se închid definitiv. Pe timpul zborurilor de curățire urdinișurile de jos se țin larg deschise iar apoi se micșorează la 2-3 cm. Stupii trebuie feriți de curent și de umiditate. În stupină se instalează un adăpător cu apă caldă. Cartoanele de control puse în noiembrie pe fundul stupilor vor fi retrase. Dacă stupii sunt prevăzuți cu funduri mobile acestea vor fi întoarse. Cu această ocazie se vor face observațiile de rigoare despre felul iernării, notând cantitatea de albină găsită moartă, măsurată cu un pahar mare ce conține 70 g albină.

La stupii cu fundul fix curățirea se face mai târziu, o dată cu revizia de fond. Reziduurile de pe fund și albinele moarte se ard.Începând cu luna februarie consumul de hrană este din ce în ce mai mare, fapt pentru care coloniile cu lipsuri vor fi ajutate cu faguri cu miere (preîncălziți) de la rezervă sau cu turte cu miere cristalizată pusă direct deasupra cuibului. Lipsa păsturii neliniștește mult albinele, foamea de păstură generând o creștere mai mică de puiet și o longevitate micșorată a noii generații, albinele doici epuizându-și proteinele organice acumulate în corpul gras. Dacă dispunem de faguri cu păstură aceștia vor fi introduși lângă ghem, după ce vor fi stropiți cu 100 g sirop cald. În lipsă se poate da polen sau înlocuitori (praf de lapte) sub formă de turte. Polenul pulverizat poate fi dat pe deasupra podișorului cu sită, deasupra unui cartonaș de 10 x 10 cm așezat deasupra ramelor. Polenul trece prin sită și cade pe cartonaș, albinele luându-l și folosindu-l la creșterea puietului.Pentru a avea șanse mari de valorificare a culesului de la salcâm stimularea timpurie trebuie începută de la sfârșitul acestei luni, sau cel târziu în prima decadă a lunii martie. Prin înlocuirea contingentelor vechi de albine, în care iarna s-au putut răspândi o serie de boli, micoze și paraziți, se produce spontan o însănătoșire și o înviorare generală a coloniilor. Dar, până la schimbarea albinei bătrâne, va apare o perioadă de criză în viața coloniilor de albine. Acumularea de albine pentru formarea marii rezerve de culegătoare pentru marele cules din luna mai va avea loc abia în lunile martie, aprilie și mai.

Pentru ca hrănirea de stimulare să dea rezultate sunt necesare 55-60 zile de stimulare înainte de apariția culesului principal. Stimularea trebuie oprită în funcție de planul de cules, cu 30 de zile înainte de apariția ultimului cules principal, altfel, populația numeroasă va consuma din rezerve și chiar va roi. În mod obișnuit, pentru a crește puietul dintr-un fagure de cuib, albinele consumă un fagure de miere și păstură. De aceea, apicultorii care nu au un cules însemnat până la salcâm, care înflorește în jurul datei de 15 mai, nu vor începe hrănirea de stimulare decât în jurul datei de 15-20 martie și o vor opri în jurul datei de 15 aprilie. În situația în care apicultorul practică stupăritul pastoral hrănirea de stimulare va continua până în preajma plecării.



Martie

În natură începe dezvoltarea anumitor plante (salcia, brusturul, brândușa, răchita etc.). La albine începe dezvoltarea coloniei ca unitate biologică. După zborul de curățire se consumă mai multă hrană din rezervele stupului (inclusiv din corpul gras). Se supraveghează atent zborul de curățire și în caz de forță majoră se unifică coloniile slabe. Se aplică șerbet sau pungi cu miere la coloniile fără hrană suficientă, notându-se orice intervenție în fișa fiecărei familii.


 

Aprilie

În această lună înfloresc arțarul, aninul, plopul, ulmul, cireșul, sălciile, pomii fructiferi etc., coloniile continuându-și dezvoltarea pe seama unor provizii și culesuri pe măsură. Se pot descăpăci faguri cu miere după diafragmă, administra porții mici de sirop sau turte cu miere. Spre sfârșitul lunii se trece și la lărgirea cuibului cu faguri buni de ouat. Apicultorul trebuie să urmărească următoarele aspecte:

  • dacă albinele efectuează un zbor normal;
  • la un control scurt să observe dacă coloniile nu sunt cumva orfane;
  • coloniile găsite orfane sau foarte slabe să fie unificate;
  • toate coloniile să fie stimulate în vederea creșterii unei cantități cât mai mari de puiet;
  • se introduc hrănitoarele sau RCH;
  • se face tratarea medicamentoasă contra varrozei;
  • se tratează prin fumigații cu sulf rezerva de faguri având grijă ca vasul cu sulf să stea deasupra fagurilor, întrucât vaporii de sulf sunt mai grei decât aerul și se lasă în jos;
  • pe suprafețele disponibile se va îmbunătăți vegetația poleno-meliferă prin plantarea unor plante ca rostopasca, facelia, pomi fructiferi sau sălcii decorative.

 

Mai

Este perioada de înflorire a salcâmului alb, a trifoiului și paltinului de munte. Dezvoltarea coloniei este favorizată de primele culesuri masive care determină împuternicirea lor prin creșterea puietului și apariția albinelor tinere, albinele manifestând o tendință de ocupare tot mai accentuată a spațiului stupului. Dacă nu au la timp spațiul necesar albinele intră în frigurile roitului. De aceea trebuie avută în vedere lărgirea cuibului la timp cu faguri sau corpuri noi. Se va continua dezinfectarea fagurilor de la rezervă. Se organizează pastoralul având grijă să facem din timp recunoașterea locurilor de amplasare a stupilor la salcâm I și II etc.



Iunie

Obținerea mătcilor de mare productivitate necesită o muncă de selecție, rezultatele acestei munci fiind cu totul deosebite. Din punct de vedere al surselor nectaro-polenifere este considerată cea mai bogată lună (continuă să fie în floare castanul, oțetarul, salcâmul arțarul, arinul, alunul, crușinul), înflorește teiul, zmeurul, sparceta, muștarul, măzărichea, trifoiul hibrid, facelia, floarea soarelui etc. Coloniile pregătite încă din luna mai de către apicultor ajung la dezvoltarea maximă, dând mult de lucru prin apariția tendințelor de roire sau preocupărilor legate de înmulțire. Se organizează deplasările la pastoral.


 

Iulie

Sunt posibile în continuare înfloriri la tei, floarea soarelui, mur, salcâm japonez, trifoi, sulfină albă etc. În această lună se va acorda o importanță mărită următoarelor aspecte:

  • studierii posibilității deplasării la culesuri târzii sau administrării de hrăniri cu biostimulatori;
  • terminarea lucrărilor de înlocuire a mătcilor; dezvoltarea roiurilor și nucleelor; desființarea coloniilor slabe și bezmetice;
  • stabilirea și aranjarea locului de iernare; tratarea cu pucioasă a rezervei de faguri.

 

August

Sursele nectaro-polenifere sunt tot mai reduse ele mai dăinuind doar în unele zone geografice cum sunt cele din Deltă sau în culturi (facelia, trifoi, muștarul alb, iedera, dalia, floarea soarelui furajeră în a doua semănătură). Această lună este punctul de pornire pentru viitorul an apicol. Semnalul este dat de albine care încep să-și alunge trântorii, pregătindu-se de iernare. Albinele care eclozionează în a doua jumătate a lunii august și în luna septembrie vor forma populația de iernare. Cuibul va fi treptat redus, coloniile slabe vor fi unificate, se vor începe hrănirile de completare și de stimulare (înlocuind în prealabil mierea de mană).


 

Septembrie

La organizarea cuibului pentru iernare se va avea în vedere includerea în cuib a fagurilor cu miere căpăcită și a celor cu polen și păstură astfel încât la sfârșitul lunii, acestea să-și poată forma la rândul lor rezerva de grăsimi și proteine. Se curăță hrănitoarele, se dezinfectează utilajele, se revizuiesc și sortează fagurii de la rezervă prin îndepărtarea celor uzați și negri. Se face încă un tratament cu pucioasă. Se vor lua măsuri contra furtișagului și a viespilor prin așezarea capcanelor (sticle cu coji de mere sau alte fructe așezate în preajmă).


.

 

Ceaiurile stimulative

Sub formă de infuzie sau decoct, nu numai că stimulează dar au și proprietăți medicamentoase putând fi date albinelor în hrana stimulentă (ceaiul de cuișoare) sau medicamentoasă (ceaiul de măcriș). Preparate separat și strecurate ele sunt adăugate în sirop, împreună cu o cantitate de miere (1 lingură la litru sirop), totdeauna calde, proaspete și în mici cantități. A se avea grijă să nu folosim soiurile cu floare galbenă sau roz de floarea șoricelului (nerecomandate pentru albine), ci numai florile albe. Unele sucuri de legume conțin fitoncide care distrug mulți microbi nocivi și prelungesc viața albinelor: 25 g suc de ceapă la litru sirop prelungește viața albinelor chiar dacă siropul se dă fără întreruperi; cu aceeași cantitate de suc de usturoi se poate prelungi viața, dar dacă se dă fără întrerupere durata de viață scade. Sucul de morcov se dă 100 g la 10 litri dar cu întreruperi.

Atenție!

Ceaiurile nu trebuie să fie foarte concentrate pentru a nu îndepărta albinele. Exemplu: pelinul în exces face siropul foarte amar.


 

Ceapa

Ca și usturoiul, ceapa conține fitoncide și este indicată a fi folosită în combinație cu ceaiuri, vitamine și alte sucuri de legume, la alcătuirea siropurilor de stimulare sau medicamentoase, prelungind viața albinelor. Siropul cu suc de ceapă (25 ml la litru) se administrează fără restricție, cu condiția ca hrana ingerată să nu fie depozitată în faguri, compromițând mierea recoltată.


 

Centrifuga

Extractorul se recomandă a fi confecționat din inox. Există 2 tipuri: tangențial și radial. Cel mai folosit este cel tangențial (mai puțin voluminos) neajunsul lui constând în etapizarea extracției pentru a evita distrugerea fagurilor. In cazul stupinelor mari se recomada folosirea extractorului tangential.


 

Citate celebre

Einstein

Dacă albinele ar dispărea de pe suprafața globului omul nu ar mai avea de trăit decât aproximativ 4 ani; mai multe albine, mai multă polenizare, mai multă iarbă, mai multe animale, mai mulți oameni (Traducere libera).


 

Cloroformul

Este folosit pentru anestezierea albinelor (aproximativ 15 picături pe o sugativă introdusă pe urdiniș, sub rame, după care se astupă urdinișul timp de 2-3 minute), în vederea recuperării familiilor bezmetice.


 


Colectari

Colectarea și condiționarea polenului

Colectoarele se instalează atunci când în natură există polen destul de mult, la acele familii care au mai mult de 4 rame ocupate cu puiet, deoarece, cu cât este mai mare suprafața acoperită cu puiet, cu atât este mai mare și cantitatea de polen ce se aduce zilnic în stup. Se vor așeza în poziție activă seara (fiind lăsate cel puțin 7-8 zile), după încetarea zborului pentru că albinele să recunoască noua situație atunci când se vor reîntoarce.Fiecare colector trebuie protejat de ploaie și de razele soarelui cu o copertina improvizata iar polenul trebuie ridicat zilnic, în special din cele lăsate la urdiniș unde, din cauza aerului cald, care este evacuat din stup, se produce un condens puternic datorat aerului rece din atmosferă, fapt ce-i mărește mult umiditatea. Polenul recoltat trebuie uscat cât mai repede, deoarece daca este ținut mai mult, în contact cu aerul poate primi o serie de microorganisme  care îl fac de nefolosit. Uscarea se face prin folosirea utilajelor anume construite în acest scop și în care se realizează temperatura de maximum 45 oC. Polenul este bine uscat atunci când daca îl turnam dintr-o mâna în cealaltă se aude un sunet metalic asemănător celui care se aude la vânturarea fasolei sau a cerealelor uscate. După condiționare, polenul se depozitează în bidoane sau borcane închise ermetic, în prezența bioxidului de carbon sau a tetraclorurii de carbon. Pentru 1 kg de polen în vederea conservării contra moliei polenului sunt necesare conținutul a doua capsule de autosifon sau 20 picături de tetraclorură de carbon, după introducerea conservantului vasul legându-se la gura. Un alt mod de conservare constă în punerea polenului în saci de masă plastică sau în recipiente perfect închise ce pot fi păstrate în locuri răcoroase unde temperatura nu depășește 8 oC, în beciuri sau în frigidere, sacii trebuind să fie perfect etanși. Polenul destinat hrănirilor timpurii poate fi conservat în amestec cu zahar pudră (1 parte zahar pudra și 2 părți polen), păstrat la temperatura camerei. Polenul proaspăt poate fi păstrat prin omogenizare în miere (1 kg polen proaspăt, după alegerea tuturor impurităților, este omogenizat într-un vas cu 0,4 kg miere de salcâm. Pasta obținuta se pune în borcane care se leagă la gura cu celofan și se păstrează în frigider, în compartimentul de sub congelator.

Curățirea rapidă a polenului

Curățirea polenului recoltat de albine se poate face bine și repede cu ajutorul unui ventilator electric de birou, care se așează în interiorul unui tunel prismatic, confecționat din carton sau PFL, în vederea dirijării aerului suflat. Pe partea opusa a tunelului, deasupra unei tăvițe, în curentul de aer, lăsam sa curgă câte puțin polen. Corpurile străine ușoare ca: aripile, piciorușele albinelor, scamele etc. sunt antrenate de aer și cad pe o coală de hârtie așternută lângă tavă. Albinele moarte și alte corpuri mai grele cad pe polenul din tavă dar ele sunt ușor vizibile și pot fi culese și îndepărtate cu ușurință. Pentru uscarea polenului este folosita o rama de lemn de dimensiunile 50 x 40 cm din scânduri de brad groase de 2 cm cu lățimea de 1 cm. La colțuri rama e prevăzuta cu piciorușe de lemn înalte de 5 cm având fixată pe colțuri o pânză de tifon bine întinsă, prin lipire cu aracet. Seara, după strângerea polenului din sertarașe, așezăm polenul în cadrul ramei, pe pânza de tifon, într-un strat nu mai gros de 1 cm. Peste fața de sus a ramei așternem o altă pânza de tifon, întinsă bine, așa încât spațiul de 1 cm de la suprafața stratului de polen până la marginea de sus a ramei sa rămână liber. Încărcate cu polenul zilei, ramele sunt adăpostite în timpul nopții în cabana stupinei. A doua zi, daca vremea e frumoasă, se scot ramele afară din cabană și sunt așezate pe capacele stupilor, ancorate cu sfoară, că sa nu fie luate de vânt. În trei zile uscarea este completă. Dacă ploua ramele trebuie lăsate în cabană. Dacă nu plouă dar cerul e acoperit, expunem ramele afară, la aer, cu multă grijă. Pânza de tifon are firul scămoșat și nu lasă soarele sa pătrundă la polen. Dacă nu se sfarmă ușor, este semnul că polenul e destul de uscat. A doua probă constă în aruncarea într-un borcan de sticlă a boabelor de polen. Dacă la izbirea de pereții de sticlă se aude un zgomot sec pe care îl fac și boabele de grâu în aceiași situație, ne putem convinge definitiv că polenul este suficient de uscat.

Uscarea polenului cu ajutorul energiei solare

Folosind șipci de 20 x 10 mm se confecționează niște dreptunghiuri de 400 x 500 mm, cărora le aplicăm o plasă din material plastic, obținând astfel niște tăvi cărora le aplicăm apoi, la fiecare, câte 4 picioare din șipca de 20 x 10 x 50 mm fixate în cele patru colțuri. Polenul este întins în aceste tăvi în strat de cca 10 mm care, în greutate, reprezintă circa 1 kg. Stratul de polen este acoperit cu o bucată de hârtie pergament, după care tava este învelită în tifon și așezată pe acoperișul de tablă al unui stup.

Conservarea polenului

După uscare, polenul se curăța de impurități și de praful de polen. Separarea prafului de polen se face cu ajutorul unei site dese. Praful de polen va fi utilizat în hrănirea coloniilor iar grăuncioarele uscate și curățate vor fi păstrate în locuri uscate, în borcane ermetic închise, tratate cu bioxid de carbon, spre a ucide dăunătorii care s-ar fi putut strecura în masa lui. Polenul curățat, împărțit în două categorii: de primăvară și de vară, îl punem la păstrare în borcane mari, de 20 de litri iar bioxidul de carbon îl procurăm din capsulele de autosifon care se vând la sifonării. Pentru difuzarea lui în masa de polen, ne servim de armătura metalică - prelungită cu țeava de sticlă a unui autosifon. Introducem țeava de sticlă în borcan, în masa de polen, rămânând afară armătura metalica. În lăcașul cunoscut înșurubăm și descărcăm succesiv câteva capsule de bioxid de carbon. Controlăm apoi cu un chibrit aprins (introdus în interiorul borcanului la gura lui), dacă nivelul bioxidului de carbon a ajuns la gura borcanului. Dacă chibritul se stinge, înseamnă că în borcan este destul bioxid de carbon, dacă nu completăm. Bioxidul de carbon e un gaz mai greu decât aerul. Scăpat din capsulă cu forță el cade până la fundul borcanului. În afara metodei de tratare cu CO2 se poate folosi metoda de tratare cu tetraclorură de carbon.


 

Coliviile

Coliviile sunt mici dispozitive de diferite tipuri folosite pentru protecția mătcilor sau a botcilor atunci când acestea sunt introduse în alte colonii. De fiecare dată când sunt folosite acestea se opăresc cu apă fiartă și sunt lăsate să se usuce în vederea îndepărtării mirosului mătcii precedente și dezinfectării. Dacă nu vom proceda așa, matca introdusă în cușcă, simțind mirosul unei rivale, începe să se agite în colivie, fapt ce va contribui la îngreunarea primirii ei de către albinele stupului. Coliviile trebuie să fie prevăzute cu pastă de miere, zahăr pudră și polen iar ochiurile sitei să fie de 2-2,5 mm mărime pentru ca schimburile dintre albine și matcă să se facă în cele mai bune condiții. Așezarea coliviei se face între 2 faguri cu puiet necăpăcit, căci acolo sunt cele mai multe albine tinere, având grijă ca în colivie să nu fie nici o albină însoțitoare. Dacă stupul este atacat de hoațe trebuie mai întâi să înlăturăm cauzele furtișagului și numai după ce totul a intrat în normal poate fi eliberată matca din colivie. Întotdeauna, după ce s-a introdus o matcă să se pună la urdiniș un vestibul de control.

Colivia automată

Este prevăzută cu 2 canale de dimensiuni diferite ce se umplu cu șerbet (vezi catalog apicol 1976 la poziția 1412). Primul canal va fi eliberat în 24 ore, albina gazdă putând intra în cușcă, luând contact cu matca. După alte 12 ore va fi eliberat și cel de-al doilea canal prin care matca, familiarizată între timp cu albinele, va ieși din colivie și își va începe activitatea.

Colivia tip Miller

Este una din cele mai folosite fiind confecționată din plasă de sârma cu ochiuri de 3 mm cu ajutorul unui calapod de lemn. Unul din capete este închis complet iar la partea opusă se găsește orificiul de introducere a mătcii, pe unde aceasta poate fi eliberată de către albine. Acest orificiu se acoperă cu un dop de lemn care, după 24-48 de ore, este înlocuit de apicultor cu un dop din fagure artificial, perforat, pentru a putea fi ros mai ușor de către albine. Colivia este introdusă întotdeauna, în poziție oblică, cu vârful în jos în mijlocul cuibului, în prezența puietului și pe porțiuni de fagure cu hrană având grijă să nu năclăim matca.

Colivia Titov

Se lucrează cu ea după aceleași principii. Poate fi procurată de la magazinele apicole (vezi Catalog apicol, reper 1411).

Colivia tip capac

Cu ajutorul acestei colivii (vezi Catalog apicol reper 1417) se realizează acceptări sigure în orice perioadă a anului. Familia de albine căreia trebuie să i se introducă noua matcă se orfanizează un timp mai îndelungat, perioadă  în care se vor distruge toate botcile apărute. Se aplică colivia cu matcă pe o zonă de fagure din mijlocul cuibului, care cuprinde o mică suprafață cu miere și puiet în eclozionare. Colivia tip capac cu plasă de sită este de formă pătrată (cu laturile de aproximativ 130 mm), sau rotundă, fiind prevăzută la bază cu o ramă de tabla zincată înaltă de 18 mm, având zimți pe marginea de jos, care se înfig în fagure, prinzând sub ea matca. Pentru a se evita prinderea mătcii în zimții ramei, într-un colț al capacului, se decupează un orificiu oval (de 15 x 25 mm) peste care glisează un oblonaș din tablă (pe unde introducem matca). Sita coliviei capac are ochiuri de 2,5 x 2,5 mm și este prinsă de rama de bază cu o altă ramă din tablă cositorită (sau nituită).

Colivia tip Benton

Aceasta este folosită, de regulă, pentru transportul mătcilor la distanță (vezi Catalog apicol reper 1416). Pentru eliberarea mătcii se creează un orificiu în dreptul compartimentului cu hrană, opus orificiului pentru introducerea mătcii și albinelor însoțitoare. Se introduce în mijlocul cuibului și se fixează cu ajutorul unei plăcuțe metalice între două rame în așa fel încât hrana să fie în jos. Reușita introducerii e sigură, doar dacă eliberarea să se realizeze într-un timp mai îndelungat (până la 8 zile).

Cușca tip Zander

Cusca Zander (vezi Catalog apicol reper 1408) va fi asigurată cu hrană de bună calitate (șerbet din zahăr pudră și miere de salcâm) și totdeauna cu 5-7 albine însoțitoare foarte tinere (3-10 zile), luate de obicei din familia pornitoare. În cazul neasigurării acestor condiții, calitatea viitoarelor mătci poate fi compromisă.


 

Coloniile

Coloniile de strânsură

Unii apicultori folosesc metoda împuternicirii familiilor de producție prin cedarea culegătoarelor a 1-3 colonii vecine, obținând colonii foarte puternice care vor da producții record, dar, în cazul culesurilor compromise acestea riscă să roiască.Coloniile de strânsură sunt formate fie prin unirea a 2-3 colonii, fie prin unificarea coloniei mamă cu nucleul ajutător din același stup sau cu roiul stolon alăturat. Cele mai rentabile colonii provenite din strânsură sunt cele care au 5 kg de albină culegătoare.


 

Coloniile doici

FC este prescurtarea familiei crescătoare sau familiei doici ce se ocupă cu hrănirea viitoarelor regine. Creșterea botcilor se poate face fie prin orfanizarea totală sau temporară a FC, fie în prezenţa mătcii. Înainte de căpăcire botcile pot fi crescute fără izolarea mătcii, cu condiția ca acestea să fi fost pornite în creștere într-o familie tip starter. După căpăcire, este nevoie să izolăm matca, întrucât prezența botcilor căpăcite începe să o deranjeze. Familiile crescătoare sunt organizate și fac parte din lotul de prăsilă, știut fiind că o parte din însușirile lor vor fi transmise, prin hrană, viitoarelor regine.Se aleg din LP (lotul de prăsilă) fiind asigurate cu multă miere, polen și albină tânără. În fiecare stup crescător se introduce numai câte 1 ramă cu 2 șipci port-botci cu larve, ridicată din starter. Atunci când larvele cu botci sunt căpăcite putem introduce cea de-a doua ramă port-botci scoasă din starter.

Rama port-botci va trebui să aibă (pe speteaza superioară) notată poziția ei față de mijlocul cuibului (cu ajutorul unei săgeți), poziție care nu va fi niciodată schimbată, indiferent de câte ori va fi scoasă rama. Botcile vor fi verificate din 24 în 24 de ore, cele mici și boțite fiind eliminate.A 2-a și a 3-a zi, când vine rândul să eclozioneze celelalte larve din fâșiile puse în pornitor, acestea se introduc în alți stupi crescători și nicidecum în cei ce au deja în cuib câte o primă ramă cu botci. Abia în a 4-a zi de la prima operație, când primele rame port-botci au deja botci căpăcite, se pot introduce în primii 2 stupi crescători alte rame port-botci cu larve gata de eclozionare, scoase din stupul pornitor, acestea așezându-se separat de prima ramă, având între ele un fagure despărțitor cu puiet căpăcit. După alte 3 zile primele rame cu botci din primii 2 stupi crescători se retrag definitiv, botcile distribuindu-se la nucleele de împerechere, ori la stupii cu mătci bătrâne spre preschimbare, sau sunt transferate în cuștile de eclozionare (tip Zander) puse într-o familie puternică, în vederea implantării în nuclee de împerechere suficient de puternice (pentru a asigura temperatura optimă).

Mânuirea ramelor port-botci se va face cu toată atenția, fără lovituri, zdruncinături, evitând verificările în zilele cu vânt, soare puternic, mai ales dacă botcile nu sunt căpăcite. Pentru a nu pierde căldura stupii pornitori, crescători și păstrători trebuie să fie bine împachetați. Mătcile crescute în condiții vitrege nu dau rezultatele scontate, calitatea lor fiind influențată mult de lipsa căldurii și alimentației bogate.


 

Coloniile finisoare

Finisarea botcilor în corpul al doilea al stupului despărțit cu gratie nu dă rezultate bune. Colonia de finisare trebuie să fie independentă, puternică și orfană, cu albine care circulă în stup fără intermitențe și alimentată mereu cu hrană și cu puiet căpăcit. De aceea este indicat ca ramele port-botci să fie puse întotdeauna în corpul inferior, între 2 faguri cu puiet larvar, stupii de creștere fiind totdeauna bine împachetați pentru a feri botcile de variațiile bruște de temperatură (botcile fiind foarte sensibile). Pentru a preîntâmpina distrugerea botcilor de către mătcile coloniilor finisoare, ramele port-botci sunt izolate cu gratii Hanemann.


 

Coloniile mamă

Sunt familiile de albine donatoare de larve viitoare mătci, alese din lotul de prăsilă (LP), cu însușirile cele mai bune din stupină, organizate special în acest scop. Pentru a avea la o dată precisă larvele dorite, matca familiei donatoare este izolată pe un fagure clădit, bun de ouat (stropit cu sirop pentru a fi însămânțat mai ușor). După însămânțare fagurele este ridicat și folosit pentru transvazare sau formarea botcilor de creștere artificială a mătcilor. În prezent există o tehnologie de creștere ce folosește botci de plastic, utilajele putând fi procurate din străinătate, una din adrese fiind Karl Jenter, Eschenweg 17, D-72622 Nürtingen, Tel. und Fax 07022/39880 (Ausland: 0049/7022/39880).


 

Colonii păstrătoare

Pot fi coloniile crescătoare sau cele special orfanizate pentru păstrarea botcilor și mătcilor de prisos protejate, fiind indicate mai ales cele cu albină tânără, chiar și coloniile furnizoare orfanizate în acest scop. Botcile lăsate în familiile crescătoare, fără protecție, pot fi atacate de prima matcă eclozionată. Pentru preîntâmpinarea pierderilor ele se pun cu 2 zile înainte de eclozionare, în câte o colivie de protecție, unde, după eclozionare, într-o mică scobitură de la fundul coliviei mătcile găsesc câteva picături de miere amestecată cu hrană proteică. Prin plasa de sârmă a coliviilor mătcile sunt hrănite de albinele doici. Coliviile de păstrare sunt așezate într-o ramă specială, denumită ramă port-colivii cu 2 stelaje basculante, unde ele stau înșirate pe 2 rânduri. Coliviile de păstrare rămân în coloniile crescătoare-păstrătoare cel mult 3-4 zile până la amplasarea în nucleele de împerechere, coloniile respective fiind hrănite din abundență cu hrană proteică.


 

Coloniile tată

Se recomandă să existe câte o familie crescătoare de trântori pentru fiecare 50-100 de mătci. În cazul începerii lucrărilor extratimpurii, creșterea trântorilor se demarează cu 15 zile mai devreme (în cazul în care mătcile ocolesc fagurii de trântori puși în mijlocul cuibului, acestea se izolează pe fagurii respectivi cu gratii despărțitoare iar coloniile se stimulează puternic). În momentul ieșiri la împerechere a mătcilor neîmperecheate, trântorii cu însușiri nevaloroase din celelalte colonii sunt izolați în stupii de proveniență prin montarea unor gratii Hanemann sau a colectoarelor de polen.


 

Combaterea furtișagului

Pentru a nu se ajunge aici este nevoie să prevenim, apariția furtișagului apariția acestuia fiind datorată în cea mai mare parte greșelilor apicultorilor. Combaterea constă în următoarele:

  • scândurele de zbor ale stupilor atacați și albinele hoațe vor fi udate cu apă;
  • urdinișurile stupilor slabi vor fi drastic micșorate;
  • în fața urdinișului atacat se înclină o oglindă, ceva mai lungă ca urdinișul și puțin mai înaltă decât el, astfel încât acesta să poată fi ascuns cu totul; hoața când vrea să intre vede în oglindă propriul ei chip și, bănuind că-i iese înainte o apărătoare, se retrage în grabă, după câteva nereușite renunțând; albinele propriului stup, își vor găsi repede intrarea, pe marginile și spre capetele oglinzii;
  • în cazul în care măsurile obișnuite nu dau roadele scontate, vom ciocăni stupul pentru ca albinele să iasă în număr mare și să vină în ajutorul luptătoarelor; cu acest prilej hoațele vor părăsi și ele stupul și când încearcă să intre din nou îl vor găsi închis de albinele ieșite la urdiniș, se vor descuraja și-și vor căuta de lucru în altă parte;
  • un alt mijloc este ungerea scânduri de zbor, în dreptul urdinișului, cu acid fenic, creolină sau petrol;
  • când totuși furtișagul nu poate fi oprit, sau a doua zi totul se reia de la început, vom însemna cu făină albinele hoațe și le vom urmări unde se duc; în cazul depistării stupului atacator, acesta va fi adus în locul celui atacat și viceversa;
  • în cazul în care stupul atacator nu aparține stupinei, în locul lui va fi adus un stup gol, vechiul stup fiind complet închis și ținut la rece, asigurându-i apa necesară, până la trecerea pericolului.

 


 

Comportarea față de albine

Mânuirea albinelor este abecedarul apicultorului începător. Zadarnic cunoaște cineva toată teoria apicolă dacă atunci când trebuie să aplice nu va avea răbdare, sânge rece, liniște, stăpânire de sine ca să nu irite albinele printr-o comportare bruscă și fără rost. Oamenii nervoși, cu mișcări repezi, care vor să facă totul în fugă, care nu pot să rabde usturimea ascuțită a înțepăturii albinei până așează încet fagurele la locul lui, pentru ca abia apoi să scoată acul, numai după ce își vor corecta o astfel de comportare, vor putea face apicultură. Comportarea neatentă și brutală duce implicit la iritarea albinelor. De pildă, când se scutură în stup albinele de pe faguri, colonia se tulbura mult. Operația se face în fața urdinișului pe un carton sau un placaj. Dacă totuși trebuie ca scuturarea să se facă în stup, se vor scoate mai întâi 3-4 faguri din marginea stupului de pe care albinele se scutură în golul rămas.

Fagurii cu puiet deschis nu se scutură, ci se mătură cu peria apicolă. Folosirea periei de scuturat se face cu atenție. Rama de pe care albinele sunt periate se ține de una din laturile înguste (lățimea periei fiind cât lățimea ramei), împingând ușor albina. În situația în care este nevoie să periem albina de pe un fagure cu puiet, rama se va ține inversată (cu lețișorul inferior în sus, iar cu cel superior în direct contact cu una din ramele cuibului). În felul acesta mișcarea de măturare a albinelor se face în direcția de înclinare naturală ce o au celulele în fagure, fără ca firele de păr din perie să poată pătrunde în celule. În al doilea rând, în această poziție peria nu atinge antenele albinelor care în majoritate stau pe fagure cu capul spre lețișorul superior. Acestea sunt organe foarte sensibile care atinse provoacă reacții de apărare și atac. Operația periatului se face încet, cu mișcări ușoare, scurte, pentru ca albinele, împinse cu peria, să coboare în intervalul dintre doi faguri.Apicultorul trebuie să fie întotdeauna curat, să nu miroase a sudoare, a mirosuri tari, alcool, să nu aibă carii dentare netratate, să fie îmbrăcat în halat alb cu mâneci lungi ce se încheie cu elastic, să aibă asupra sa un echipament apicol strict necesar (afumător, dăltița de ridicat ramele, peria, lădița portativă), având la îndemână și unele utilaje mărunte (colivii de închis mătcile, cuie, ciocan, clește etc.).

Afumarea albinelor se face cu măsură. În cantitate mare fumul amețește albinele, le face să-și piardă simțul direcției, le dezorganizează și le întărâtă. Reorganizarea totală a coloniei are loc abia după 48 de ore. Acesta este și motivul pentru care apicultori buni practicieni evită să umble la stupi în timpul marilor culesuri, iar atunci când cercetează stupii sunt cât mai operativi, folosind fumul cât mai puțin cu putință. La revizia de primăvară fumul sperie așa de mult regina încât aceasta, dacă se neliniștește și începe să fugă pe faguri riscă să fie omorâtă de albine. De aceea afumarea stupilor, mai ales printre rame va fi evitată.


 


Comportarea mătcii

Cât e forate tânără matca nu iubește lumina și fuge de zgomot, sensibilitate care dispare pe parcurs. După eclozionare, tânăra matcă distruge toate botcile căpăcite, rozându-le lateral pentru crearea unui mic orificiu pe unde își introduce acul. Albinele lărgesc apoi acest orificiu și elimină cadavrul mătcii omorâte. În cazul în care unele regine reușesc să eclozioneze se încinge lupta între ele, prinzându-se una de alta corp la corp, căutând să se sfâșie cu mandibulele și să se străpungă cu acul, rămânând în final doar o singură matcă.Cu 4-5 zile înainte de ieșirea primului roi matca bătrână devine neliniștită, depunând doar câteva ouă căci albinele nu o mai hrănesc corespunzător. În aceste împrejurări matca emite uneori un fel de sunete, "cântecul mătcii", sunete ce se repetă tot mai des până în momentul plecării roiului primar.Cântecele reginelor tinere înainte de eclozionare sunt mai vioaie și mai agresive. La eclozionarea tinerei mătci, dacă colonia nu vrea să mai roiască, o lasă pe tânăra regină să-și atace surorile care mai sunt în botci. Atunci când colonia roiește albinele nu permit rivalelor să se întâlnească și să se atace (hrănind mătcile captive în botci) manifestările de mânie ale ambelor tabere putând fi auzite de apicultorul atent. Uneori, astfel de sunete emit și mătcile împerecheate, în perioadele când nu sunt bine hrănite (atunci când nu ouă - perioada de diapauză), sunetele fiind mai grave.


 

Controlul primirii mătcilor

Controlul acceptării se face după ce a trecut cel puțin o săptămână de la introducere, întrucât albinele pot ucide noua matcă, chiar dacă a început să ouă. În perioada lipsei culesului sau al declanșării furtișagului acceptarea este foarte grea și de aceea se utilizează toate metodele posibile pentru a determina acceptarea (hrănirea stimulativă, ridicarea fagurilor cu puiet larvar etc.


 

Condițiile de cules

În perioada culesurilor abundente coloniile de albine primesc ușor mătcile tinere, dar când culesul lipsește acceptarea devine greoaie (albinele izgonesc trântorii - a nu se confunda cu izgonirea normală din toamnă - există tendință de furtișag etc.). Dacă însă în perioada lipsită de cules, cu câteva zile înainte, dăm familiilor sirop din abundența, mătcile vor fi primite foarte ușor, mai ales dacă se continuă hrănirile și după introducere. A se avea în vedere prevenirea furtișagului căci în aceste condiții mătcile nu vor fi primite.


 

Condițiile de transport

Un transport de durată (5-7 zile) constituie o piedică mare pentru acceptare, întrucât matca suferă un șoc fiziologic, care se caracterizează prin întreruperea ouatului o perioadă mai lungă sau mai scurtă, fapt ce-i produce un dezechilibru, motiv pentru care albinele, sesizând fenomenul, nemulțumite de ea, o elimină din start sau uneori după începerea firavă a pontei.


 

Consangvinitate

Una din metodele de ameliorare folosită cu scopul de a consolida însușirile dobândite la un număr restrâns de indivizi sau numai la unul singur este CONSANGVINITATEA sau împerecherea înrudită. Împerecherea consangvină între reproducători cu însușiri deosebite duce la obținerea rezultatelor superioare atunci când este însoțită de o intensă muncă de selecție.

Adelfogamia sau consangvinitatea este împerecherea indivizii înrudiți de aproape. Efectele consangvinității la animale sunt foarte diferite, în cazul creșterii albinelor fiind indicată o consangvinitate moderată, înăuntrul unei rase, dublată de o constantă hibridare între liniile și tulpinile acesteia.

Tulpina ameliorată este unitatea imediat superioară, adică o uniune de familii și de linii ce acoperă un anumit teritoriu. Mai multe tulpini formează o rasă (exemplu: rasa carpatină). Pentru evitarea efectelor negative cauzate de o consangvinizare prea strânsă crescătorul de mătci trebuie să ia următoarele măsuri:

  • matca coloniei din care se ia materialul biologic să întrunească suma calităților prevăzute la capitolul selecție;
  • colonia crescătoare să aibă aceleași calități excepționale, dublate de predispoziția deosebită spre creștere;
  • colonia crescătoare de trântori să aibă o matcă din altă linie;
  • la 2-4 ani se face o infuzie de sânge proaspăt pentru coloniile crescătoare de trântori, prin procurarea de mătci din alte linii
  • ce aparțin aceleiași tulpini (șesul Munteniei, Banat, Ardeal etc.);
  • coloniile producătoare de material biologic să fie foarte puternice și bine aprovizionate cu miere și păstură;
  • vor fi eliminate din start mătcile purtătoare ale însușiri negative (cum ar fi puietul împrăștiat etc.);
  • fiecare crescător să-și pună foarte bine la punct metoda de creștere, căutând să se apropie cât mai mult de îndeplinirea condițiilor naturale de creștere în vederea asigurării reușitei.

 

Constipație

Constipația este o stare patologică, o consecință sau simptom al unor boli infecțioase, ori a unor intoxicații cu nectar și polen otrăvit, făcând multe victime printre albine. De obicei ea se datorează unei stări anormale a tubului digestiv căruia, celulele intestinului subțire nu-i mai secretă sucurile digestive necesare pentru descompunerea, asimilarea și eliminarea polenului din organism. Pe traiectoria intestinului gros se adună și se compactează reziduurile materialelor nedigerate formând dopuri care împiedică alimentarea și respirația normală.Albinele bolnave au pântecele umflat, nu pot să zboare, se târăsc pe pământ, își freacă abdomenul de orice lucru mai aspru, fără să poată da afară reziduurile. În cele din urmă se adună câteva la un loc, de obicei pe plantele vecine stupului și acolo se prăpădesc de foame și frig. Aceste simptome sunt asemănătoare cu cele întâlnite la acarioză și nosemoză și de aceea, adevărata boală se poate depista numai prin analize de laboratorOdată cu măsurile preventive de înlăturare a cauzelor afecțiunii albinelor li se va administra sirop cu infuzie de flori aromate ca: isop, cimbrișor, salvie, levănțică, melisă (din toate câte 1 g la 3 litri apă fiartă), infuzia fiind amestecată cu 40 litri sirop (administrat în porții de 300 g pe zi), sirop în care se adaugă și 2 lingurițe de alcool de 50-60 grade. Infuzia trebuie dată călduță (nu fierbinte căci siropul fierbinte provoacă constipația), cât mai proaspătă (în nici un caz mai veche de 3 zile), în porții mici, timp de mai multe zile (3-4), cu condiția ca temperatura de afară să fie prielnică zborului de curățire.


 

Calicirea

Calicirea este o operație ce constă în amputarea mătcii (tăierea unei aripi, a unui picior etc.), în vederea schimbării ei liniștite. Folosirea unor astfel de metode, de cele mai multe ori este neproductivă, ducând la degradarea ori pierderea unor mătci de calitate. Örösi Pall a mutilat 16 mătci (2 au pierit, 4 au rămas așa mutilate și 10 și-au schimbat liniștit matca). Mătcile înlocuite pe cale liniștită în toamnă sunt de o valoare mai redusă decât cele selecționate.


 

Calitatea mătcii

Calitatea mătcii este factorul principal care asigură acceptarea. Prin calitate se înțelege valoarea ei interioară și nu cea aparentă data de formă, mărime, culoare. De cele mai multe ori aceste calități se suprapun, dar de multe ori nu sunt compatibile, fapt ce determină neacceptarea, sau schimbarea după scurt timp de la începerea pontei. O matcă de bună calitate, care a mai ouat, care se comportă dezinvolt în cușcă sau care, atunci când a fost eliberată din cușcă domină albinele ("matcă îndrăzneață") prin modul de comportare, place acestora, facilitând acceptarea ei totală. În perioadele nefavorabile acceptării aceste mătci sunt însă omorâte imediat. "Mătcile timide" chiar și atunci când încep ponta, manifestă permanent spaimă, fug, se ascund, trezind suspiciunea albinelor vârstnice care enervate de această comportare găsesc permanent momentul s-o atace. De aceea, se recomandă controale cât mai rare și cât mai scurte, evitându-se folosirea fumului.


 

Canibalismul albinelor

Fiecare a observat că dacă descăpăcește celulele cu trântori albinele sug conținutul larvelor, folosind foarte grijuliu masa proteică și grasă din ouă, larve și pupe. De obicei, canibalismul se declanșează din următoarele cauze:

  • foame proteică,
  • lipsa păsturii sau
  • existenței polenului în cantități insuficiente, larve malformate.

Canibalismul se manifestă mai accentuat la începutul activității de ouat a mătcilor, prima serie de ouă fiind în general consumată de albine.


 

Capcane pentru roi

Pentru atragerea roilor naturali, pot fi folosite cutii de stupi sau stupi primitivi mici de formă conică, făcuți din răchită împletită și așezați prin arbori la diferite distanțe depărtare de stupină. Capcanele sunt cercetate apoi zilnic pentru a le ridica pe cele populate cu albine, transvazând albinele în stupi sistematici. Se știe că albinele sunt atrase de mirosul de propolis sau de cel emanat de fagurii vechi, de unele substanțe cum ar fi: mătăciunea, propolisul, esența de lămâie, menta, levănțica etc. Unii apicultori îmbibă la 3-4 zile interiorul capcanelor cu un amestec din esențele menționate mai sus, în vederea atragerii roilor. Un amestec mulțumitor este cel din alcool, soluție de propolis și extract de coajă de lămâie.


 

Cauzele roirii

  • Micimea capacității stupului - stupii mici roind în proporție de 70%, cei mari în proporție de 5%;
  • Căldura prea mare din interiorul stupului - direct proporțională cu mărimea populației;
  • Lipsa de aerisire - datorată unui urdiniș prea îngust sau rău așezat (prea sus), pe timpul verii fiind indicat ca fagurii să fie ceva mai ridicați față de fundul stupului (18 mm, condiții oferite de fundul mobil tip RA 1001); deci, cu cât urdinișul va fi mai jos și mai larg, cu atât aerisirea se va face mai bine;
  • Reaua așezare a stupilor - expunerea lor în bătaia soarelui grăbește apariția dispoziției de roire;
  • Existența unei bogate surse de polen prin împrejurimi - duce la o dezvoltare sporită a cuibului și la blocarea fagurilor cu polen, la apariția culesului fagurii umplându-se prea repede;
  • Existența prea multor trântori - stimulează instinctul roirii; Iernile prea scurte sau prea lungi - în primul caz trântorii apar prea devreme, în al doilea caz căldura prea mare usucă vegetația și e favorabilă roirii;
  • Bogăția de nectar - înrâurește felurit asupra roitului:
    • când timpul e favorabil (atmosferă umedă și căldură potrivită), nectarul nu e prea apos, albinele neavând nevoie de prea mult spațiu pentru maturare, spațiul fiind suficient pentru o dezvoltare normală;
    • dacă e prea mult nectar și timpul e ploios, nectarul va fi diluat și albinele au nevoie de o suprafață mult mai mare de faguri și atunci vor ocupa celulele cuibului, rupând echilibrul coloniei, care găsește roirea ca pe o soluție salvatoare.
  • Existența unor regine cu predispoziții native de roire - provenite din botci de roire etc., declanșează roirea chiar și atunci când nu există nici un motiv. Pentru aceasta, apicultorii conștiincioși au grijă din vreme să producă o selecție îngrijită a mătcilor.

 

Consumul de hrană pe timpul iernii

O colonie iernată pe 250 g albină (2.500 albine) consumă numai cu 100 g mai puțin decât una iernată pe 2 kg albină (20.000 de albine). Cu cât numărul de albine va fi mai mic, cu atât consumul va fi mai mare pentru compensarea lipsei numărului necesar de albine în vederea menținerii unei temperaturi constante. Consecința imediată va fi uzarea prematură a organismului albinelor. Din această cauză, iernarea coloniilor mediocre se recomandă a se face așezându-le în același stup câte 2 sau mai multe, despărțite prin diafragme etanșe.


 

Controlul coloniei

Controlul unei colonii nu trebuie făcut oricând și în orice împrejurare. Pe vreme ploioasă, cu vânt și timp rece albinele sunt irascibile. Un control în plină zi și cu un oarecare cules în natură, se face foarte ușor, fără înțepături. Cea mai bună temperatură pentru control începe de la 14 0C la umbră. Dacă este vânt mai tare și operația nu poate fi amânată, stupul trebuie să fie adăpostit de curenți, folosind un cort protector sau un panou de protecție.La control nu trebuie să răvășim întregul stup pentru a găsi matca. Vom folosi mai întâi o gratie Hanemann care se va lăsa 2-3 zile în stup după care vom urmări fagurii cu ouă. Pentru ușurarea scoaterii din stup a unei rame, se împing celelalte rame cu ajutorul dălții apicole, iar dacă stupul este plin la refuz cu rame, prima și a doua ramă, dacă matca nu se află pe ele, vor fi așezate provizoriu în lădița de transport. Fiecare ramă desprinsă de pe scaunul ei va fi ținută puțin diagonal în golul rămas iar dacă o scoatem din stup, pentru examinare, va fi ținută totdeauna deasupra cuibului, existând pericolul ca vreo matcă să se sperie și să-și dea drumul jos de pe fagure.La examinarea unui fagure lumina solară trebuie să cadă din spate, rama ținându-se cu ambele mâini de două colțuri diagonale, ușurând astfel întoarcerea ramei.


 

Controlul ouatului

Nu trebuie să se facă prea curând, ci doar după 10 zile, fără a folosi fumul, fără a atinge sau freca albinele de pe o ramă cu alta, și fără a căuta matca, ci doar puietul. Matca tânără e fricoasă, se sperie de orice zgomot și chiar de lumina de afară și începe să alerge pe faguri, fiind luată drept străină și sufocată de albinele coloniei.


 

Controlul primirii mătcilor

Controlul acceptării se face după ce a trecut cel puțin o săptămână de la introducere, întrucât albinele pot ucide noua matcă, chiar dacă a început să ouă. În perioada lipsei culesului sau al declanșării furtișagului acceptarea este foarte grea și de aceea se utilizează toate metodele posibile pentru a determina acceptarea (hrănirea stimulativă, ridicarea fagurilor cu puiet larvar etc.


 

Crearea spațiului fără îngrădirea mătcii

Coloniile puternice - cu una sau 2 mătci - sunt întreținute după metoda Snellgrove, prin inversările urdinișurilor, adăugarea de corpuri suplimentare, inversarea periodică a cuiburilor și unificarea celor două colonii păstrând matca cea mai tânără etc. la stupii verticali cu magazin intercalăm cel de-al doilea magazin sub primul, la care albinele au început să albească fagurii în partea de sus. Dacă culesul este încă în toi putem folosi corpuri întregi ca magazine. La stupii verticali se aplică gratia Hanemann, limitând cuibul mătcii sau se poate adăuga un corp de strânsură deasupra etc. La stupii orizontali cu 2 mătci, se retrage una din mătci și se unifică coloniile cu puțin înaintea culesului etc.


 

Creșterea și selecția mătcilor

Creşterea mătcilor necesită multă pricepere și stăpânirea perfectă a tehnicii de lucru. Sunt folosite felurite metode: naturale sau artificiale, fiecare apicultor alegându-și și perfecționându-și în final propria metodă.Orice intervenție în creșterea și dezvoltarea larvară afectează obligatoriu dezvoltarea sistemelor și deteriorează calitatea mătcilor. Însușirile rele sau bune pot fi modificate în raport de:

însușirile trântorilor cu care s-a împerecheat matca, influența albinelor doici, mediul în care a crescut larva de matcă,
asigurarea spațiului și a unui număr de albine corespunzător gimnasticii funcționale (extinderii la maximum a ouatului mătcii).

Dacă unei mătci prolifice nu i se asigură spațiu corespunzător extinderii cuibului prolificitatea ei se poate pierde.

Caracterele bune ale unei mătci selecționate pot fi observate abia la a doua generație, datorită faptului că larvele ieșite din ouăle depuse de ea au fost hrănite de doici provenite de la fosta matcă ce avea caractere mediocre. Atunci când odată cu matca recordistă sunt trecuți și faguri cu puiet căpăcit crescuți într-o colonie recordistă rezultatele apar mult mai repede.Acestea sunt motivele pentru care la creșterea tinerelor mătci trebuie să folosim colonii crescătoare și donatoare de cea mai bună calitate, ocupându-ne din vreme și de asigurarea unor trântori din familiile de elită. Fixarea definitivă a unei linii selecționate poate fi atinsă abia după mulți ani de muncă și cu condiția ca lucrarea de selecție să fie executată în toate stupinele din regiunea respectivă, respectând întru totul criteriile de selecție.


 

Cuibul albinelor

Cuibul coloniei este locul în care se desfășoară ponta mătcii - reprezentat de un număr de faguri, de obicei aflați în mijlocul stupului, cât mai aproape de urdiniș (unde aerul este proaspăt și schimbul de gaze se face mai ușor). Fagurii, în mod natural sunt clădiți vertical și paralel. Atunci când sunt clădiți perpendicular pe urdiniș, în limbajul apicultorilor sunt "în pat rece", iar când sunt clădiți paralel cu urdinișul sunt "în pat cald".Primăvara creșterea puietului progresează cu atât mai repede cu cât colonia a ieșit din iarnă cu pierderi cât mai reduse, cu albine sănătoase eclozionate în toamnă, fără să fi participat la lucrări grele (creșterea puietului sau prelucrarea siropului).Principala grijă a stuparului, dirijată cu 60 zile înaintea culesului principal, este obținerea a 4-5 kg de albine culegătoare. Atingerea acestei cantități coincide cu apariția pragului de roire când apar trântorii și botcile de roire, coloniile urmând să fie în continuare supravegheate îndeaproape. Intensitatea creșterii puietului scade pe măsură ce puterea familiilor crește (albinele familiilor puternice fiind mai mult ocupate cu strângerea nectarului decât cu creșterea puietului.


 

Culegătoarele

După 14-15 zile de muncă în stup sau chiar mai devreme (5-6 zile), albinele trec la culesul nectarului. Activitatea culegătoarelor este îndreptată în 3 direcții: apă, nectar sau polen. La plecare, fiecare culegătoare se aprovizionează din stup în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgă până la sursă. Culegătoarele transportă nectar, polen sau apă (sacagițe), în funcție de necesități. Cercetătorii consideră că 25% din culegătoare transportă numai polen, 55% polen și nectar, restul aducând apă. Plecând la cules culegătoarea ia în gușă o doză de miere corespunzătoare distanței pe care trebuie s-o parcurgă. Indicația izvoarelor de nectar se face prin intermediul dansului și al efluviilor emise de glanda Nasanoff. Culegătoarele mai comunică între ele și cu ajutorul ultrasunetelor.Activitatea din afara stupului este cea mai istovitoare ocupație (anevoioasă și obositoare, expusă la tot felul de pericole), răpind albinelor cele din urmă rezerve de energie (pentru fiecare kg de miere fiind necesare 70.000 de zboruri). Îmbătrânite și obosite, albinele trec la munci mai ușoare în stup dar, nu mai trăiesc decât puține zile.


 

Cules

Activitatea desfășurată de culegătoare pentru acumularea nectarului și polenului în stup se numește cules. La cules albinele preferă vizitarea plantelor melifere care au cea mai ridicată concentrație de zahăr și de polen.

După gradul de intensitate:

  • slab,
  • activ,
  • mediocru,
  • de stimulare,
  • de întreținere,
  • mare (de producție),
  • excepțional,
  • de noapte.

Intensitatea culesului este influențată de:

  • secreția abundentă a nectarului unei anumite flori;
  • numărul mare de culegătoare disponibile în stupină la culesul principal;
  • distanța de stupină a sursei de cules.

O albină care culege nectar de la 8 km consumă tot nectarul pe drum. În cazul în care sursa de nectar încetează albinele plecate la cules nu se mai întorc sau vin epuizate (fiind nevoite să-și consume rezervele corpului gras). 


 

Curățitoarele

Sunt albinele tinere producătoare de salivă, cu ajutorul căreia spoiesc și curăță celulele fagurilor din interiorul cuibului, ridicând de pe fundul lor rezervele lăsate de nimfe ori resturile năpârlirilor. Apoi, cu o soluție de salivă și propolis ce conține antibiotice, spoiesc interiorul fiecărei celule pentru ca cuibul să rămână curat și dezinfectat de eventuala floră microbiană ce s-ar fi putut cuibări acolo.


 

Corpul gras

Este o rezervă pe care albina și-o face în organism prin consumul de substanțe proteice, mărindu-i durata de viață.


 

Cortul protector

Este o piesă folosită în special la lucrările de primăvară și toamnă, pe timpul înclinației spre furtișag, vremii nefavorabile și vânturilor puternice. Este alcătuit din 4 rame mari mobile de 1,50 m x 1,50 m x 1,80 m cu lanteți de 2/3 cm, având fixate, pe 3 din cele 4 rame, tifon prins cu piuneze. Panoul din față se acoperă cu o perdea prinsă în inele pe o vergea de fier mobilă, ce se prinde în 2 scoabe. În interior cortul are 2 bare transversale pentru manevrare. Panourile mobile ale cortului se prind între ele cu șuruburi cu piulițe la capete. Un bun cort protector poate fi și o umbrelă mare și înaltă, ca cele de pe plajă, al cărei picior de sprijin se fixează cu un dispozitiv la stupul ce se controlează. De marginile umbrelei atârnă în falduri o draperie de tifon care atinge aproape pământul. Sub această umbrelă se poate lucra fără nici un pericol de furtișag.


 

Colectorul de propolis

Tip folie

Colectorul de propolis poate fi o folie de linoleum dur, cu dimensiunile de 42/33 cm, putând avea utilizări multiple. Poate fi utilizată ca podișor (când e așezată deasupra ramelor din corpul de jos, dând astfel posibilitatea circulației albinei și în cat, iarna acoperind 8 rame de cuib), ca foaie de control (fiind așezată pe fundul stupului cu față colorata în sus, după ce s-a făcut ultimul tratament cu Varachet - aceasta fiind combustibilă - ce se va ridica la revizia de primăvară, ușurând lucrările de curățire a fundului stupilor). După ridicare foaia se curăță sumar, se spală, se dezinfectează și se păstrează până la o nouă utilizare (Pentru amănunte se pot cerceta revistele: "România apicolă" 2000, numerele 10-11, și "Apicultura în România" 1987, nr 7). Pe post de colector de propolis se folosește toamna (între 1 august - 30 septembrie) și primăvara (când apare la albine tendința de propolizare). Este așezată cu fața colorată pe spetezele ramelor din cuib. Trebuie avut grijă ca albinele să aibă posibilitatea de a se deplasa în cat la hrana din rame sau la cea din tavă și să asiguram o ventilație corespunzătoare. Din două în două săptămâni ridicăm colectorul de pe rame și răzuim propolisul depus, separând cu grijă propolisul de ceară, și eventualele impurități, putând recolta într-o zi de la 50 de familii, aproximativ 0,5 kg de propolis de cea mai bună calitate. În această perioadă, dacă în magazine mai există cantități mici de miere, acestea vor fi furate de albinele din cuib, fără posibilitate de furtișag dacă executam rapid lucrarea de descăpăcire, lucru care nu se va întâmpla dacă nu există această placa despărțitoare. În cazul în care avem probleme cu hrănirea pentru completarea rezervelor de hrană, pe aceste plăci se așează farfurii sau tăvițe pe care se pun borcane cu sirop - cu gura în jos pe tăviță și cu 1 sau 2 bețe de chibrit pentru ca siropul să poată fi luat de albine. Se realizează astfel o hrănire suplimentară a familiilor de albine nelăsând nici o șansă albinelor hoațe sau  viespilor, care pentru a pătrunde până aici ar trebui să traverseze întreaga familie. În plus, prin acest sistem nu avem pierderi de albine care la utilizarea altor sisteme se îneacă.

Concluzii:

  • albinele propolizează spațiile libere cu mărimea de până la 3,5 mm, iar zona cu propolizarea cea mai intensă este zona de deasupra cuibului;
  • dispozitivele de recoltare a propolisului formate din țesătură textilă impregnată cu material plastic cu ochiuri de 1 mm, cu suport din linoleum sau pânză groasă, de dimensiunea podișorului, așezate deasupra ramelor, pot asigura o cantitate mai mare de propolis/familie de albine, cu un interval optim între recoltări de 30 de zile;
  • propolisul recoltat astfel este de cea mai bună calitate.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)