Calicire,
Calcule,
Catalaza, Calugarita,
Ceaiurile
stimulative, Ceapa,
Ceara,
Citate celebre,
Ciocanitoarea,
Centrifuga,
Clestarul
pasturii, Cloroformul,
Cortul protector,
Creșterea
mătcilor, Culesul
la struguri |
Calendarul
apicultorului
Pentru ca activitatea apicolă să
dea roadele scontate este nevoie ca apicultorul să fie și un bun
manager. Iată pe scurt principalele îndatoriri
ale fiecărui apicultor, repartizate pe lunile calendaristice:
Ianuarie
Albinele se află în odihna de
iarnă. Apicultorul trebuie să le asigure o liniște desăvârșită (fără
zgomote și trepidații, ciocănituri în stupi etc.). Controalele care
se pot face în stupină se referă la verificarea urdinișurilor să
nu fie blocate, la înlăturarea eventualelor deranjamente provocate
de păsări (în special pițigoi). Este indicat a se monta hrănitoare
pentru aceste păsări care altfel vor căuta să se hrănească cu albinele
moarte de la urdiniș sau ieșite afară deranjate de ciocănituri.
În această lună este indicat a se continua perfecționarea teoretică
prin participarea la cursuri, conferințe, cumpărarea de reviste,
accesarea bibliotecilor și a Internetului pe teme apicole etc. În
această lună se definitivează planificarea activității stupinei
pentru noul an apicol care a început în august-septembrie.
Februarie
În colonii reîncepe activitatea
de creștere a puietului. În zilele cu temperaturi în jur de 120C
s-ar putea conta pe un început de zbor de curățire, la stupii cu
funduri detașabile putându-se interveni pentru scoaterea cartoanelor
așezate pe fundul lor etc. În stupină se curăță zăpada de pe vatra
stupinei, se pun paie, rumeguș etc. pentru ca albinele ce ies la
zbor să nu rămână înghețate pe zăpadă. Se pregătesc turtele cu miere
sau cu șerbet pentru sezonul care urmează. Periodic se controlează
urdinișurile și scândurile de zbor care vor fi curățate de albinele
moarte (căci acestea atrag păsările, care, prin ciocănituri repetate
deranjează liniștea albinelor din ghem). Se continuă aprovizionarea
păsărilor cu hrană lângă stupină. Se continuă pregătirea teoretică
și repararea uneltelor apicole (rame, însârmări etc.).Pentru a preveni
pierderile de albine ieșite la zborul de curățire zăpada de pe vatra
stupinei va fi adunată și pusă la rădăcinile pomilor sau transportată
în altă parte. Urdinișurile superioare se închid definitiv. Pe timpul
zborurilor de curățire urdinișurile de jos se țin larg deschise
iar apoi se micșorează la 2-3 cm. Stupii trebuie feriți de curent
și de umiditate. În stupină se instalează un adăpător cu apă caldă.
Cartoanele de control puse în noiembrie pe fundul stupilor vor fi
retrase. Dacă stupii sunt prevăzuți cu funduri mobile acestea vor
fi întoarse. Cu această ocazie se vor face observațiile de rigoare
despre felul iernării, notând cantitatea de albină găsită moartă,
măsurată cu un pahar mare ce conține 70 g albină.
La stupii cu fundul fix curățirea
se face mai târziu, o dată cu revizia de fond. Reziduurile de pe
fund și albinele moarte se ard.Începând cu luna februarie consumul
de hrană este din ce în ce mai mare, fapt pentru care coloniile
cu lipsuri vor fi ajutate cu faguri cu miere (preîncălziți) de la
rezervă sau cu turte cu miere cristalizată pusă direct deasupra
cuibului. Lipsa păsturii neliniștește mult albinele, foamea de păstură
generând o creștere mai mică de puiet și o longevitate micșorată
a noii generații, albinele doici epuizându-și proteinele organice
acumulate în corpul gras. Dacă dispunem
de faguri cu păstură aceștia vor fi introduși lângă ghem, după ce
vor fi stropiți cu 100 g sirop cald. În lipsă se poate da polen
sau înlocuitori (praf de lapte) sub formă de turte. Polenul pulverizat
poate fi dat pe deasupra podișorului cu sită, deasupra unui cartonaș
de 10 x 10 cm așezat deasupra ramelor. Polenul trece prin sită și
cade pe cartonaș, albinele luându-l și folosindu-l la creșterea
puietului.Pentru a avea șanse mari de valorificare a culesului de
la salcâm stimularea timpurie trebuie începută de la sfârșitul acestei
luni, sau cel târziu în prima decadă a lunii martie. Prin înlocuirea
contingentelor vechi de albine, în care iarna s-au putut răspândi
o serie de boli, micoze și paraziți, se produce spontan o însănătoșire
și o înviorare generală a coloniilor. Dar, până la schimbarea albinei
bătrâne, va apare o perioadă de criză în viața coloniilor de albine.
Acumularea de albine pentru formarea marii rezerve de culegătoare
pentru marele cules din luna mai va avea loc abia în lunile martie,
aprilie și mai.
Pentru ca hrănirea de stimulare să dea rezultate
sunt necesare 55-60 zile de stimulare înainte de apariția culesului
principal. Stimularea trebuie oprită în funcție de planul de cules,
cu 30 de zile înainte de apariția ultimului cules principal, altfel,
populația numeroasă va consuma din rezerve și chiar va roi. În mod
obișnuit, pentru a crește puietul dintr-un fagure de cuib, albinele
consumă un fagure de miere și păstură. De aceea, apicultorii care
nu au un cules însemnat până la salcâm, care înflorește în jurul
datei de 15 mai, nu vor începe hrănirea de stimulare decât în jurul
datei de 15-20 martie și o vor opri în jurul datei de 15 aprilie.
În situația în care apicultorul practică stupăritul pastoral hrănirea
de stimulare va continua până în preajma plecării.
Martie
În natură începe dezvoltarea anumitor
plante (salcia, brusturul, brândușa, răchita etc.). La albine începe
dezvoltarea coloniei ca unitate biologică. După zborul de curățire
se consumă mai multă hrană din rezervele stupului (inclusiv din
corpul gras). Se supraveghează atent zborul de curățire și în caz
de forță majoră se unifică coloniile slabe. Se aplică șerbet sau
pungi cu miere la coloniile fără hrană suficientă, notându-se orice
intervenție în fișa fiecărei familii.
Aprilie
În această lună înfloresc arțarul,
aninul, plopul, ulmul, cireșul, sălciile, pomii fructiferi etc.,
coloniile continuându-și dezvoltarea pe seama unor provizii și culesuri
pe măsură. Se pot descăpăci faguri cu miere după diafragmă, administra
porții mici de sirop sau turte cu miere. Spre sfârșitul lunii se
trece și la lărgirea cuibului cu faguri buni de ouat. Apicultorul
trebuie să urmărească următoarele aspecte:
- dacă albinele efectuează un zbor normal;
- la un control scurt să observe dacă coloniile
nu sunt cumva orfane;
- coloniile găsite orfane sau foarte slabe să
fie unificate;
- toate coloniile să fie stimulate în vederea
creșterii unei cantități cât mai mari de puiet;
- se introduc hrănitoarele sau RCH;
- se face tratarea medicamentoasă contra varrozei;
- se tratează prin fumigații cu sulf rezerva
de faguri având grijă ca vasul cu sulf să stea deasupra fagurilor,
întrucât vaporii de sulf sunt mai grei decât aerul și se lasă
în jos;
- pe suprafețele disponibile se va îmbunătăți
vegetația poleno-meliferă prin plantarea unor plante ca rostopasca,
facelia, pomi fructiferi sau sălcii decorative.
Mai
Este perioada de înflorire a
salcâmului alb, a trifoiului și paltinului de munte. Dezvoltarea
coloniei este favorizată de primele culesuri masive care determină
împuternicirea lor prin creșterea puietului și apariția albinelor
tinere, albinele manifestând o tendință de ocupare tot mai accentuată
a spațiului stupului. Dacă nu au la timp spațiul necesar albinele
intră în frigurile roitului. De aceea trebuie avută în vedere lărgirea
cuibului la timp cu faguri sau corpuri noi. Se va continua dezinfectarea
fagurilor de la rezervă. Se organizează pastoralul având grijă să
facem din timp recunoașterea locurilor de amplasare a stupilor la
salcâm I și II etc.
Iunie
Obținerea mătcilor de mare productivitate
necesită o muncă de selecție, rezultatele acestei
munci fiind cu totul deosebite. Din punct de vedere al surselor
nectaro-polenifere este considerată cea mai bogată lună (continuă
să fie în floare castanul, oțetarul, salcâmul arțarul, arinul, alunul,
crușinul), înflorește teiul, zmeurul, sparceta, muștarul, măzărichea,
trifoiul hibrid, facelia, floarea soarelui etc. Coloniile pregătite
încă din luna mai de către apicultor ajung la dezvoltarea maximă,
dând mult de lucru prin apariția tendințelor de roire sau preocupărilor
legate de înmulțire. Se organizează deplasările la pastoral.
Iulie
Sunt posibile în continuare
înfloriri la tei, floarea soarelui, mur, salcâm japonez, trifoi,
sulfină albă etc. În această lună se va acorda o importanță mărită
următoarelor aspecte:
- studierii posibilității
deplasării la culesuri târzii sau administrării de hrăniri cu
biostimulatori;
- terminarea lucrărilor
de înlocuire a mătcilor; dezvoltarea roiurilor și nucleelor; desființarea
coloniilor slabe și bezmetice;
- stabilirea și aranjarea
locului de iernare; tratarea cu pucioasă a rezervei de faguri.
August
Sursele nectaro-polenifere sunt
tot mai reduse ele mai dăinuind doar în unele zone geografice cum
sunt cele din Deltă sau în culturi (facelia, trifoi, muștarul alb,
iedera, dalia, floarea soarelui furajeră în a doua semănătură).
Această lună este punctul de pornire pentru viitorul an apicol.
Semnalul este dat de albine care încep să-și alunge trântorii, pregătindu-se
de iernare. Albinele care eclozionează în a doua jumătate a lunii
august și în luna septembrie vor forma populația de iernare. Cuibul
va fi treptat redus, coloniile slabe vor fi unificate, se vor începe
hrănirile de completare și de stimulare (înlocuind în prealabil
mierea de mană).
Septembrie
La organizarea cuibului pentru
iernare se va avea în vedere includerea în cuib a fagurilor cu miere
căpăcită și a celor cu polen și păstură astfel încât la sfârșitul
lunii, acestea să-și poată forma la rândul lor rezerva de grăsimi
și proteine. Se curăță hrănitoarele, se dezinfectează utilajele,
se revizuiesc și sortează fagurii de la rezervă prin îndepărtarea
celor uzați și negri. Se face încă un tratament cu pucioasă. Se
vor lua măsuri contra furtișagului și a viespilor prin așezarea
capcanelor (sticle cu coji de mere sau alte fructe așezate în preajmă).
.
Ceaiurile
stimulative
Sub formă de infuzie sau decoct,
nu numai că stimulează dar au și proprietăți medicamentoase putând
fi date albinelor în hrana stimulentă (ceaiul de cuișoare) sau medicamentoasă
(ceaiul de măcriș). Preparate separat și strecurate ele sunt adăugate
în sirop, împreună cu o cantitate de miere (1 lingură la litru sirop),
totdeauna calde, proaspete și în mici cantități. A se avea grijă
să nu folosim soiurile cu floare galbenă sau roz de floarea șoricelului
(nerecomandate pentru albine), ci numai florile albe. Unele sucuri
de legume conțin fitoncide care distrug mulți microbi nocivi și
prelungesc viața albinelor: 25 g suc de ceapă la litru sirop prelungește
viața albinelor chiar dacă siropul se dă fără întreruperi; cu aceeași
cantitate de suc de usturoi se poate prelungi viața, dar dacă se
dă fără întrerupere durata de viață scade. Sucul de morcov se dă
100 g la 10 litri dar cu întreruperi.
Atenție!
Ceaiurile nu trebuie să fie foarte
concentrate pentru a nu îndepărta albinele. Exemplu: pelinul în
exces face siropul foarte amar.
Ceapa
Ca și usturoiul, ceapa conține
fitoncide și este indicată a fi folosită în combinație cu ceaiuri,
vitamine și alte sucuri de legume, la alcătuirea siropurilor de
stimulare sau medicamentoase, prelungind viața albinelor. Siropul
cu suc de ceapă (25 ml la litru) se administrează fără restricție,
cu condiția ca hrana ingerată să nu fie depozitată în faguri, compromițând
mierea recoltată.
Centrifuga
Extractorul se recomandă a fi
confecționat din inox. Există 2 tipuri: tangențial și radial. Cel
mai folosit este cel tangențial (mai puțin voluminos) neajunsul
lui constând în etapizarea extracției pentru a evita distrugerea
fagurilor. In cazul stupinelor mari se recomada folosirea extractorului
tangential.
Citate
celebre
Einstein
Dacă albinele ar dispărea de pe
suprafața globului omul nu ar mai avea de trăit decât aproximativ
4 ani; mai multe albine, mai multă polenizare, mai multă iarbă,
mai multe animale, mai mulți oameni (Traducere
libera).
Cloroformul
Este folosit pentru anestezierea
albinelor (aproximativ 15 picături pe o sugativă introdusă pe urdiniș,
sub rame, după care se astupă urdinișul timp de 2-3 minute), în
vederea recuperării familiilor bezmetice.
Colectari
Colectarea
și condiționarea polenului
Colectoarele se instalează atunci
când în natură există polen destul de mult, la acele familii care
au mai mult de 4 rame ocupate cu puiet, deoarece, cu cât este mai
mare suprafața acoperită cu puiet, cu atât este mai mare și cantitatea
de polen ce se aduce zilnic în stup. Se vor așeza în poziție activă
seara (fiind lăsate cel puțin 7-8 zile), după încetarea zborului
pentru că albinele să recunoască noua situație atunci când se vor
reîntoarce.Fiecare colector trebuie protejat de ploaie și de razele
soarelui cu o copertina improvizata iar polenul trebuie ridicat
zilnic, în special din cele lăsate la urdiniș unde, din cauza aerului
cald, care este evacuat din stup, se produce un condens puternic
datorat aerului rece din atmosferă, fapt ce-i mărește mult umiditatea.
Polenul recoltat trebuie uscat cât mai repede, deoarece daca este
ținut mai mult, în contact cu aerul poate primi o serie de microorganisme
care îl fac de nefolosit. Uscarea se face prin folosirea utilajelor
anume construite în acest scop și în care se realizează temperatura
de maximum 45 oC. Polenul este bine uscat atunci când daca îl turnam
dintr-o mâna în cealaltă se aude un sunet metalic asemănător celui
care se aude la vânturarea fasolei sau a cerealelor uscate. După
condiționare, polenul se depozitează în bidoane sau borcane închise
ermetic, în prezența bioxidului de carbon sau a tetraclorurii de
carbon. Pentru 1 kg de polen în vederea conservării contra moliei
polenului sunt necesare conținutul a doua capsule de autosifon sau
20 picături de tetraclorură de carbon, după introducerea conservantului
vasul legându-se la gura. Un alt mod de conservare constă în punerea
polenului în saci de masă plastică sau în recipiente perfect închise
ce pot fi păstrate în locuri răcoroase unde temperatura nu depășește
8 oC, în beciuri sau în frigidere, sacii trebuind să fie perfect
etanși. Polenul destinat hrănirilor timpurii poate fi conservat
în amestec cu zahar pudră (1 parte zahar pudra și 2 părți polen),
păstrat la temperatura camerei. Polenul proaspăt poate fi păstrat
prin omogenizare în miere (1 kg polen proaspăt, după alegerea tuturor
impurităților, este omogenizat într-un vas cu 0,4 kg miere de salcâm.
Pasta obținuta se pune în borcane care se leagă la gura cu celofan
și se păstrează în frigider, în compartimentul de sub congelator.
Curățirea
rapidă a polenului
Curățirea polenului recoltat de
albine se poate face bine și repede cu ajutorul unui ventilator
electric de birou, care se așează în interiorul unui tunel prismatic,
confecționat din carton sau PFL, în vederea dirijării aerului suflat.
Pe partea opusa a tunelului, deasupra unei tăvițe, în curentul de
aer, lăsam sa curgă câte puțin polen. Corpurile străine ușoare ca:
aripile, piciorușele albinelor, scamele etc. sunt antrenate de aer
și cad pe o coală de hârtie așternută lângă tavă. Albinele moarte
și alte corpuri mai grele cad pe polenul din tavă dar ele sunt ușor
vizibile și pot fi culese și îndepărtate cu ușurință. Pentru uscarea
polenului este folosita o rama de lemn de dimensiunile 50 x 40 cm
din scânduri de brad groase de 2 cm cu lățimea de 1 cm. La colțuri
rama e prevăzuta cu piciorușe de lemn înalte de 5 cm având fixată
pe colțuri o pânză de tifon bine întinsă, prin lipire cu aracet.
Seara, după strângerea polenului din sertarașe, așezăm polenul în
cadrul ramei, pe pânza de tifon, într-un strat nu mai gros de 1
cm. Peste fața de sus a ramei așternem o altă pânza de tifon, întinsă
bine, așa încât spațiul de 1 cm de la suprafața stratului de polen
până la marginea de sus a ramei sa rămână liber. Încărcate cu polenul
zilei, ramele sunt adăpostite în timpul nopții în cabana stupinei.
A doua zi, daca vremea e frumoasă, se scot ramele afară din cabană
și sunt așezate pe capacele stupilor, ancorate cu sfoară, că sa
nu fie luate de vânt. În trei zile uscarea este completă. Dacă ploua
ramele trebuie lăsate în cabană. Dacă nu plouă dar cerul e acoperit,
expunem ramele afară, la aer, cu multă grijă. Pânza de tifon are
firul scămoșat și nu lasă soarele sa pătrundă la polen. Dacă nu
se sfarmă ușor, este semnul că polenul e destul de uscat. A doua
probă constă în aruncarea într-un borcan de sticlă a boabelor de
polen. Dacă la izbirea de pereții de sticlă se aude un zgomot sec
pe care îl fac și boabele de grâu în aceiași situație, ne putem
convinge definitiv că polenul este suficient de uscat.
Uscarea
polenului cu ajutorul energiei solare
Folosind șipci de 20 x 10 mm se
confecționează niște dreptunghiuri de 400 x 500 mm, cărora le aplicăm
o plasă din material plastic, obținând astfel niște tăvi cărora
le aplicăm apoi, la fiecare, câte 4 picioare din șipca de 20 x 10
x 50 mm fixate în cele patru colțuri. Polenul este întins în aceste
tăvi în strat de cca 10 mm care, în greutate, reprezintă circa 1
kg. Stratul de polen este acoperit cu o bucată de hârtie pergament,
după care tava este învelită în tifon și așezată pe acoperișul de
tablă al unui stup.
Conservarea
polenului
După uscare, polenul se curăța
de impurități și de praful de polen. Separarea prafului de polen
se face cu ajutorul unei site dese. Praful de polen va fi utilizat
în hrănirea coloniilor iar grăuncioarele uscate și curățate vor
fi păstrate în locuri uscate, în borcane ermetic închise, tratate
cu bioxid de carbon,
spre a ucide dăunătorii care s-ar fi putut strecura în masa lui.
Polenul curățat, împărțit în două categorii: de primăvară și de
vară, îl punem la păstrare în borcane mari, de 20 de litri iar bioxidul
de carbon îl procurăm din capsulele de autosifon care se vând la
sifonării. Pentru difuzarea lui în masa de polen, ne servim de armătura
metalică - prelungită cu țeava de sticlă a unui autosifon. Introducem
țeava de sticlă în borcan, în masa de polen, rămânând afară armătura
metalica. În lăcașul cunoscut înșurubăm și descărcăm succesiv câteva
capsule de bioxid de carbon. Controlăm apoi cu un chibrit aprins
(introdus în interiorul borcanului la gura lui), dacă nivelul bioxidului
de carbon a ajuns la gura borcanului. Dacă chibritul se stinge,
înseamnă că în borcan este destul bioxid de carbon, dacă nu completăm.
Bioxidul de carbon e un gaz mai greu decât aerul. Scăpat din capsulă
cu forță el cade până la fundul borcanului. În afara metodei de
tratare cu CO2 se poate folosi metoda de tratare cu tetraclorură
de carbon.
Coliviile
Coliviile sunt mici dispozitive
de diferite tipuri folosite pentru protecția mătcilor sau a botcilor
atunci când acestea sunt introduse în alte colonii. De fiecare dată
când sunt folosite acestea se opăresc cu apă fiartă și sunt lăsate
să se usuce în vederea îndepărtării mirosului mătcii precedente
și dezinfectării. Dacă nu vom proceda așa, matca introdusă în cușcă,
simțind mirosul unei rivale, începe să se agite în colivie, fapt
ce va contribui la îngreunarea primirii ei de către albinele stupului.
Coliviile trebuie să fie prevăzute cu pastă de miere, zahăr pudră
și polen iar ochiurile sitei să fie de 2-2,5 mm mărime pentru ca
schimburile dintre albine și matcă să se facă în cele mai bune condiții.
Așezarea coliviei se face între 2 faguri cu puiet necăpăcit, căci
acolo sunt cele mai multe albine tinere, având grijă ca în colivie
să nu fie nici o albină însoțitoare. Dacă stupul este atacat de
hoațe trebuie mai întâi să înlăturăm cauzele furtișagului și numai
după ce totul a intrat în normal poate fi eliberată matca din colivie.
Întotdeauna, după ce s-a introdus o matcă să se pună la urdiniș
un vestibul de control.
Colivia
automată
Este prevăzută cu 2 canale de
dimensiuni diferite ce se umplu cu șerbet (vezi catalog apicol 1976
la poziția 1412). Primul canal va fi eliberat în 24 ore, albina
gazdă putând intra în cușcă, luând contact cu matca. După alte 12
ore va fi eliberat și cel de-al doilea canal prin care matca, familiarizată
între timp cu albinele, va ieși din colivie și își va începe activitatea.
Colivia
tip Miller
Este una din cele mai folosite
fiind confecționată din plasă de sârma cu ochiuri de 3 mm cu ajutorul
unui calapod de lemn. Unul din capete este închis complet iar la
partea opusă se găsește orificiul de introducere a mătcii, pe unde
aceasta poate fi eliberată de către albine. Acest orificiu se acoperă
cu un dop de lemn care, după 24-48 de ore, este înlocuit de apicultor
cu un dop din fagure artificial, perforat, pentru a putea fi ros
mai ușor de către albine. Colivia este introdusă întotdeauna, în
poziție oblică, cu vârful în jos în mijlocul cuibului, în prezența
puietului și pe porțiuni de fagure cu hrană având grijă să nu năclăim
matca.
Colivia
Titov
Se lucrează cu ea după aceleași
principii. Poate fi procurată de la magazinele apicole (vezi , reper 1411).
Colivia
tip capac
Cu ajutorul acestei colivii (vezi
reper 1417) se realizează acceptări sigure în
orice perioadă a anului. Familia de albine căreia trebuie să i se
introducă noua matcă se orfanizează un timp mai îndelungat, perioadă
în care se vor distruge toate botcile apărute. Se aplică colivia
cu matcă pe o zonă de fagure din mijlocul cuibului, care cuprinde
o mică suprafață cu miere și puiet în eclozionare. Colivia tip capac
cu plasă de sită este de formă pătrată (cu laturile de aproximativ
130 mm), sau rotundă, fiind prevăzută la bază cu o ramă de tabla
zincată înaltă de 18 mm, având zimți pe marginea de jos, care se
înfig în fagure, prinzând sub ea matca. Pentru a se evita prinderea
mătcii în zimții ramei, într-un colț al capacului, se decupează
un orificiu oval (de 15 x 25 mm) peste care glisează un oblonaș
din tablă (pe unde introducem matca). Sita coliviei capac are ochiuri
de 2,5 x 2,5 mm și este prinsă de rama de bază cu o altă ramă din
tablă cositorită (sau nituită).
Colivia
tip Benton
Aceasta este folosită, de regulă,
pentru transportul mătcilor la distanță (vezi reper 1416). Pentru eliberarea mătcii se creează
un orificiu în dreptul compartimentului cu hrană, opus orificiului
pentru introducerea mătcii și albinelor însoțitoare. Se introduce
în mijlocul cuibului și se fixează cu ajutorul unei plăcuțe metalice
între două rame în așa fel încât hrana să fie în jos. Reușita introducerii
e sigură, doar dacă eliberarea să se realizeze într-un timp mai
îndelungat (până la 8 zile).
Cușca
tip Zander
Cusca Zander (vezi reper 1408) va fi asigurată cu hrană de bună calitate
(șerbet din zahăr pudră și miere de salcâm) și totdeauna cu 5-7
albine însoțitoare foarte tinere (3-10 zile), luate de obicei din
familia pornitoare. În cazul neasigurării acestor condiții, calitatea
viitoarelor mătci poate fi compromisă.
Coloniile
Coloniile
de strânsură
Unii apicultori folosesc metoda
împuternicirii familiilor de producție prin cedarea culegătoarelor
a 1-3 colonii vecine, obținând colonii foarte puternice care vor
da producții record, dar, în cazul culesurilor compromise acestea
riscă să roiască.Coloniile de strânsură sunt formate fie prin unirea
a 2-3 colonii, fie prin unificarea coloniei mamă cu nucleul ajutător
din același stup sau cu roiul stolon alăturat. Cele mai rentabile
colonii provenite din strânsură sunt cele care au 5 kg de albină
culegătoare.
Coloniile
doici
FC este prescurtarea familiei
crescătoare sau familiei
doici ce se ocupă cu hrănirea viitoarelor regine. Creșterea botcilor
se poate face fie prin orfanizarea
totală sau temporară a FC, fie în prezenţa mătcii. Înainte de
căpăcire botcile pot fi crescute fără izolarea mătcii, cu condiția
ca acestea să fi fost pornite în creștere într-o familie tip starter. După
căpăcire, este nevoie să izolăm matca, întrucât prezența botcilor
căpăcite începe să o deranjeze. Familiile crescătoare
sunt organizate și fac parte
din lotul de prăsilă, știut fiind că o parte din însușirile lor
vor fi transmise, prin hrană, viitoarelor regine.Se aleg din LP
(lotul de prăsilă) fiind asigurate cu multă miere, polen și albină
tânără. În fiecare stup crescător se introduce numai câte 1 ramă
cu 2 șipci port-botci cu larve, ridicată din starter. Atunci când
larvele cu botci sunt căpăcite putem introduce cea de-a doua ramă
port-botci scoasă din starter.
Rama
port-botci va trebui să aibă (pe speteaza superioară)
notată poziția ei față de mijlocul cuibului
(cu ajutorul unei săgeți), poziție care nu va fi niciodată schimbată,
indiferent de câte ori va fi scoasă rama. Botcile vor fi verificate
din 24 în 24 de ore, cele mici și boțite fiind eliminate.A 2-a și
a 3-a zi, când vine rândul să eclozioneze celelalte larve din fâșiile
puse în pornitor, acestea se introduc în alți stupi crescători și
nicidecum în cei ce au deja în cuib câte o primă ramă cu botci.
Abia în a 4-a zi de la prima operație, când primele rame port-botci
au deja botci căpăcite, se pot introduce în primii 2 stupi crescători
alte rame port-botci cu larve gata de eclozionare, scoase din stupul
pornitor, acestea așezându-se separat de prima ramă, având între
ele un fagure despărțitor cu puiet căpăcit. După alte 3 zile primele
rame cu botci din primii 2 stupi crescători se retrag definitiv,
botcile distribuindu-se la nucleele de împerechere, ori la stupii
cu mătci bătrâne spre preschimbare, sau sunt transferate în cuștile
de eclozionare (tip Zander) puse într-o familie
puternică, în vederea implantării în nuclee de împerechere suficient
de puternice (pentru a asigura temperatura optimă).
Mânuirea
ramelor port-botci se va face cu toată atenția, fără lovituri,
zdruncinături, evitând verificările în zilele cu vânt, soare puternic,
mai ales dacă botcile nu sunt căpăcite. Pentru a nu pierde căldura
stupii pornitori, crescători și păstrători trebuie să fie bine împachetați.
Mătcile crescute în condiții vitrege nu dau rezultatele scontate,
calitatea lor fiind influențată mult de lipsa căldurii și alimentației
bogate.
Coloniile
finisoare
Finisarea
botcilor în corpul al doilea al stupului despărțit cu gratie
nu dă rezultate bune. Colonia
de finisare trebuie să fie independentă, puternică
și orfană, cu albine care circulă în stup fără intermitențe și alimentată
mereu cu hrană și cu puiet căpăcit. De aceea este indicat ca ramele
port-botci să fie puse întotdeauna în corpul inferior, între 2 faguri
cu puiet larvar, stupii de creștere fiind totdeauna bine împachetați
pentru a feri botcile de variațiile bruște de temperatură (botcile
fiind foarte sensibile). Pentru a preîntâmpina distrugerea botcilor
de către mătcile coloniilor finisoare, ramele port-botci sunt izolate
cu gratii Hanemann.
Coloniile
mamă
Sunt familiile de albine donatoare
de larve viitoare mătci, alese din lotul de prăsilă (LP), cu însușirile
cele mai bune din stupină, organizate
special în acest scop. Pentru a avea la o dată precisă larvele
dorite, matca familiei donatoare este izolată pe un fagure clădit,
bun de ouat (stropit cu sirop pentru a fi însămânțat mai ușor).
După însămânțare fagurele este ridicat și folosit pentru transvazare
sau formarea botcilor de creștere artificială a mătcilor. În prezent
există o tehnologie de creștere ce folosește botci de plastic,
utilajele putând fi procurate din străinătate, una din adrese fiind
Karl Jenter, Eschenweg 17, D-72622 Nürtingen, Tel. und Fax 07022/39880
(Ausland: 0049/7022/39880).
Colonii
păstrătoare
Pot fi coloniile crescătoare sau
cele special orfanizate pentru păstrarea botcilor și mătcilor de
prisos protejate, fiind indicate mai ales cele cu albină tânără,
chiar și coloniile
furnizoare orfanizate în acest scop. Botcile
lăsate în familiile crescătoare, fără protecție, pot fi atacate
de prima matcă eclozionată. Pentru preîntâmpinarea pierderilor ele
se pun cu 2 zile înainte de eclozionare, în câte o colivie de protecție,
unde, după eclozionare, într-o mică scobitură de la fundul coliviei
mătcile găsesc câteva picături de miere amestecată cu hrană proteică.
Prin plasa de sârmă a coliviilor mătcile sunt hrănite de albinele
doici. Coliviile de păstrare sunt așezate într-o ramă specială,
denumită ramă port-colivii cu 2 stelaje basculante, unde ele stau
înșirate pe 2 rânduri. Coliviile de păstrare rămân în coloniile
crescătoare-păstrătoare cel mult 3-4 zile până la amplasarea în
nucleele de împerechere, coloniile respective fiind hrănite din
abundență cu hrană proteică.
Coloniile
tată
Se recomandă să existe câte o
familie crescătoare de trântori pentru fiecare 50-100 de mătci.
În cazul începerii lucrărilor extratimpurii, creșterea trântorilor
se demarează cu 15 zile mai devreme (în cazul în care mătcile ocolesc
fagurii de trântori puși în mijlocul cuibului, acestea se izolează
pe fagurii respectivi cu gratii despărțitoare iar coloniile se stimulează
puternic). În momentul ieșiri la împerechere a mătcilor neîmperecheate,
trântorii cu însușiri nevaloroase din celelalte colonii sunt izolați
în stupii de proveniență prin montarea unor gratii Hanemann sau
a colectoarelor de polen.
Combaterea
furtișagului
Pentru a nu se ajunge aici este
nevoie să prevenim, apariția furtișagului apariția
acestuia fiind datorată în cea mai mare parte greșelilor apicultorilor.
Combaterea constă în următoarele:
-
scândurele de zbor ale stupilor atacați
și albinele hoațe vor fi udate cu apă;
-
urdinișurile stupilor slabi vor fi drastic
micșorate;
-
în fața urdinișului atacat se înclină o oglindă,
ceva mai lungă ca urdinișul și puțin mai înaltă decât el, astfel
încât acesta să poată fi ascuns cu totul; hoața când vrea să
intre vede în oglindă propriul ei chip și, bănuind că-i iese
înainte o apărătoare, se retrage în grabă, după câteva nereușite
renunțând; albinele propriului stup, își vor găsi repede intrarea,
pe marginile și spre capetele oglinzii;
-
în cazul în care măsurile obișnuite nu dau
roadele scontate, vom ciocăni stupul pentru ca albinele să iasă
în număr mare și să vină în ajutorul luptătoarelor; cu acest
prilej hoațele vor părăsi și ele stupul și când încearcă să
intre din nou îl vor găsi închis de albinele ieșite la urdiniș,
se vor descuraja și-și vor căuta de lucru în altă parte;
-
un alt mijloc este ungerea scânduri de zbor,
în dreptul urdinișului, cu acid fenic, creolină sau petrol;
-
când totuși furtișagul nu poate fi oprit,
sau a doua zi totul se reia de la început, vom însemna cu făină
albinele hoațe și le vom urmări unde se duc; în cazul depistării
stupului atacator, acesta va fi adus în locul celui atacat și
viceversa;
-
în cazul în care stupul atacator nu aparține
stupinei, în locul lui va fi adus un stup gol, vechiul stup
fiind complet închis și ținut la rece, asigurându-i apa necesară,
până la trecerea pericolului.
Comportarea
față de albine
Mânuirea albinelor este abecedarul
apicultorului începător. Zadarnic cunoaște cineva toată teoria apicolă
dacă atunci când trebuie să aplice nu va avea răbdare, sânge rece,
liniște, stăpânire de sine ca să nu irite albinele printr-o comportare
bruscă și fără rost. Oamenii nervoși, cu mișcări repezi, care vor
să facă totul în fugă, care nu pot să rabde usturimea ascuțită a
înțepăturii albinei până așează încet fagurele la locul lui, pentru
ca abia apoi să scoată acul, numai după ce își vor corecta o astfel
de comportare, vor putea face apicultură. Comportarea neatentă și
brutală duce implicit la iritarea albinelor. De pildă, când se scutură
în stup albinele de pe faguri, colonia se tulbura mult. Operația
se face în fața urdinișului pe un carton sau un placaj. Dacă totuși
trebuie ca scuturarea să se facă în stup, se vor scoate mai întâi
3-4 faguri din marginea stupului de pe care albinele se scutură
în golul rămas.
Fagurii cu puiet deschis
nu se scutură, ci se mătură cu peria apicolă. Folosirea
periei de scuturat se face cu atenție. Rama de pe care albinele
sunt periate se ține de una din laturile înguste (lățimea periei
fiind cât lățimea ramei), împingând ușor albina. În situația în
care este nevoie să periem albina de pe un fagure cu puiet, rama
se va ține inversată (cu lețișorul inferior în sus, iar cu cel superior
în direct contact cu una din ramele cuibului). În felul acesta mișcarea
de măturare a albinelor se face în direcția de înclinare naturală
ce o au celulele în fagure, fără ca firele de păr din perie să poată
pătrunde în celule. În al doilea rând, în această poziție peria
nu atinge antenele albinelor care în majoritate stau pe fagure cu
capul spre lețișorul superior. Acestea sunt organe foarte sensibile
care atinse provoacă reacții de apărare și atac. Operația periatului
se face încet, cu mișcări ușoare, scurte, pentru ca albinele, împinse
cu peria, să coboare în intervalul dintre doi faguri.Apicultorul
trebuie să fie întotdeauna curat, să nu miroase a sudoare, a mirosuri
tari, alcool, să nu aibă carii dentare netratate, să fie îmbrăcat
în halat alb cu mâneci lungi ce se încheie cu elastic, să aibă asupra
sa un echipament apicol strict necesar (afumător, dăltița de ridicat
ramele, peria, lădița portativă), având la îndemână și unele utilaje
mărunte (colivii de închis mătcile, cuie, ciocan, clește etc.).
Afumarea
albinelor se face cu măsură. În cantitate mare fumul amețește
albinele, le face să-și piardă simțul direcției, le dezorganizează
și le întărâtă. Reorganizarea totală a coloniei are loc abia după
48 de ore. Acesta este și motivul pentru care apicultori buni practicieni
evită să umble la stupi în timpul marilor culesuri, iar atunci când
cercetează stupii sunt cât mai operativi, folosind fumul cât mai
puțin cu putință. La revizia de primăvară fumul sperie așa de mult
regina încât aceasta, dacă se neliniștește și începe să fugă pe
faguri riscă să fie omorâtă de albine. De aceea afumarea stupilor,
mai ales printre rame va fi evitată.
Comportarea
mătcii
Cât e forate tânără matca nu
iubește lumina și fuge de zgomot, sensibilitate care dispare pe
parcurs. După eclozionare, tânăra matcă distruge toate botcile căpăcite,
rozându-le lateral pentru crearea unui mic orificiu pe unde își
introduce acul. Albinele lărgesc apoi acest orificiu și elimină
cadavrul mătcii omorâte. În cazul în care unele regine reușesc să
eclozioneze se încinge lupta între ele, prinzându-se una de alta
corp la corp, căutând să se sfâșie cu mandibulele și să se străpungă
cu acul, rămânând în final doar o singură matcă.Cu 4-5 zile înainte
de ieșirea primului roi matca bătrână devine neliniștită, depunând
doar câteva ouă căci albinele nu o mai hrănesc corespunzător. În
aceste împrejurări matca emite uneori un fel de sunete, "cântecul
mătcii", sunete ce se repetă tot mai des până în momentul plecării
roiului primar.Cântecele reginelor tinere înainte de eclozionare
sunt mai vioaie și mai agresive. La eclozionarea tinerei mătci,
dacă colonia nu vrea să mai roiască, o lasă pe tânăra regină să-și
atace surorile care mai sunt în botci. Atunci când colonia roiește
albinele nu permit rivalelor să se întâlnească și să se atace (hrănind
mătcile captive în botci) manifestările de mânie ale ambelor tabere
putând fi auzite de apicultorul atent. Uneori, astfel de sunete
emit și mătcile împerecheate, în perioadele când nu sunt bine hrănite
(atunci când nu ouă - perioada de diapauză), sunetele fiind mai
grave.
Controlul
primirii mătcilor
Controlul acceptării se face după
ce a trecut cel puțin o săptămână de la introducere, întrucât albinele
pot ucide noua matcă, chiar dacă a început să ouă. În perioada lipsei
culesului sau al declanșării furtișagului acceptarea este foarte
grea și de aceea se utilizează toate metodele posibile pentru a
determina acceptarea (hrănirea stimulativă, ridicarea fagurilor
cu puiet larvar etc.
Condițiile
de cules
În perioada culesurilor abundente
coloniile de albine primesc ușor mătcile tinere, dar când culesul
lipsește acceptarea devine greoaie (albinele izgonesc trântorii
- a nu se confunda cu izgonirea normală din toamnă - există tendință
de furtișag etc.). Dacă însă în perioada lipsită de cules, cu câteva
zile înainte, dăm familiilor sirop din abundența, mătcile vor fi
primite foarte ușor, mai ales dacă se continuă hrănirile și după
introducere. A se avea în vedere prevenirea furtișagului căci în
aceste condiții mătcile nu vor fi primite.
Condițiile
de transport
Un transport de durată (5-7 zile)
constituie o piedică mare pentru acceptare, întrucât matca suferă
un șoc fiziologic, care se caracterizează prin întreruperea ouatului
o perioadă mai lungă sau mai scurtă, fapt ce-i produce un dezechilibru,
motiv pentru care albinele, sesizând fenomenul, nemulțumite de ea,
o elimină din start sau uneori după începerea firavă a pontei.
Consangvinitate
Una din metodele de ameliorare
folosită cu scopul de a consolida însușirile dobândite la un număr
restrâns de indivizi sau numai la unul singur este CONSANGVINITATEA
sau împerecherea înrudită. Împerecherea consangvină între reproducători
cu însușiri deosebite duce la obținerea rezultatelor superioare
atunci când este însoțită de o intensă muncă de selecție.
Adelfogamia
sau consangvinitatea este împerecherea indivizii înrudiți de aproape.
Efectele consangvinității la animale sunt foarte diferite, în cazul
creșterii albinelor fiind indicată o consangvinitate moderată, înăuntrul
unei rase, dublată de o constantă hibridare între liniile și tulpinile
acesteia.
Tulpina ameliorată
este unitatea imediat superioară, adică o uniune de familii și de
linii ce acoperă un anumit teritoriu. Mai multe tulpini formează
o rasă (exemplu: rasa carpatină). Pentru evitarea efectelor negative
cauzate de o consangvinizare prea strânsă crescătorul de mătci trebuie
să ia următoarele măsuri:
-
matca coloniei din care
se ia materialul biologic să întrunească suma calităților prevăzute
la capitolul selecție;
-
colonia crescătoare să aibă
aceleași calități excepționale, dublate de predispoziția deosebită
spre creștere;
-
colonia crescătoare de trântori
să aibă o matcă din altă linie;
-
la 2-4 ani se face o infuzie
de sânge proaspăt pentru coloniile crescătoare de trântori,
prin procurarea de mătci din alte linii
-
ce aparțin aceleiași tulpini
(șesul Munteniei, Banat, Ardeal etc.);
-
coloniile producătoare de
material biologic să fie foarte puternice și bine aprovizionate
cu miere și păstură;
-
vor fi eliminate din start
mătcile purtătoare ale însușiri negative (cum ar fi puietul
împrăștiat etc.);
-
fiecare crescător să-și
pună foarte bine la punct metoda de creștere, căutând să se
apropie cât mai mult de îndeplinirea condițiilor naturale de
creștere în vederea asigurării reușitei.
Constipație
Constipația este o stare patologică,
o consecință sau simptom al unor boli infecțioase, ori a unor intoxicații
cu nectar și polen otrăvit, făcând multe victime printre albine.
De obicei ea se datorează unei stări anormale a tubului digestiv
căruia, celulele intestinului subțire nu-i mai secretă sucurile
digestive necesare pentru descompunerea, asimilarea și eliminarea
polenului din organism. Pe traiectoria intestinului gros se adună
și se compactează reziduurile materialelor nedigerate formând dopuri
care împiedică alimentarea și respirația normală.Albinele bolnave
au pântecele umflat, nu pot să zboare, se târăsc pe pământ, își
freacă abdomenul de orice lucru mai aspru, fără să poată da afară
reziduurile. În cele din urmă se adună câteva la un loc, de obicei
pe plantele vecine stupului și acolo se prăpădesc de foame și frig.
Aceste simptome sunt asemănătoare cu cele întâlnite la acarioză
și nosemoză și de aceea, adevărata boală se poate depista numai
prin analize de laboratorOdată cu măsurile preventive de înlăturare
a cauzelor afecțiunii albinelor li se va administra sirop cu infuzie
de flori aromate ca: isop, cimbrișor, salvie, levănțică, melisă
(din toate câte 1 g la 3 litri apă fiartă), infuzia fiind amestecată
cu 40 litri sirop (administrat în porții de 300 g pe zi), sirop
în care se adaugă și 2 lingurițe de alcool de 50-60 grade. Infuzia
trebuie dată călduță (nu fierbinte căci siropul fierbinte provoacă
constipația), cât mai proaspătă (în nici un caz mai veche de 3 zile),
în porții mici, timp de mai multe zile (3-4), cu condiția ca temperatura
de afară să fie prielnică zborului de curățire.
Calicirea
Calicirea este o operație ce constă
în amputarea mătcii (tăierea unei aripi, a unui picior etc.), în
vederea schimbării ei liniștite. Folosirea unor astfel de metode,
de cele mai multe ori este neproductivă, ducând la degradarea ori
pierderea unor mătci de calitate. Örösi Pall a mutilat 16 mătci
(2 au pierit, 4 au rămas așa mutilate și 10 și-au schimbat liniștit
matca). Mătcile înlocuite pe cale liniștită în toamnă sunt de o
valoare mai redusă decât cele selecționate.
Calitatea
mătcii
Calitatea mătcii este factorul
principal care asigură acceptarea. Prin calitate se înțelege valoarea
ei interioară și nu cea aparentă data de formă, mărime, culoare.
De cele mai multe ori aceste calități se suprapun, dar de multe
ori nu sunt compatibile, fapt ce determină neacceptarea, sau schimbarea
după scurt timp de la începerea pontei. O matcă de bună calitate,
care a mai ouat, care se comportă dezinvolt în cușcă sau care, atunci
când a fost eliberată din cușcă domină albinele ("matcă îndrăzneață")
prin modul de comportare, place acestora, facilitând acceptarea
ei totală. În perioadele nefavorabile acceptării aceste mătci sunt
însă omorâte imediat. "Mătcile timide" chiar și atunci
când încep ponta, manifestă permanent spaimă, fug, se ascund, trezind
suspiciunea albinelor vârstnice care enervate de această comportare
găsesc permanent momentul s-o atace. De aceea, se recomandă controale
cât mai rare și cât mai scurte, evitându-se folosirea fumului.
Canibalismul
albinelor
Fiecare a observat că dacă descăpăcește
celulele cu trântori albinele sug conținutul larvelor, folosind
foarte grijuliu masa proteică și grasă din ouă, larve și pupe. De
obicei, canibalismul se declanșează din următoarele cauze:
- foame proteică,
- lipsa păsturii sau
- existenței polenului în cantități insuficiente,
larve malformate.
Canibalismul se manifestă mai accentuat
la începutul activității de ouat a mătcilor, prima serie de ouă
fiind în general consumată de albine.
Capcane
pentru roi
Pentru atragerea roilor naturali,
pot fi folosite cutii de stupi sau stupi primitivi mici de formă
conică, făcuți din răchită împletită și așezați prin arbori la diferite
distanțe depărtare de stupină. Capcanele sunt cercetate apoi zilnic
pentru a le ridica pe cele populate cu albine, transvazând albinele
în stupi sistematici. Se știe că albinele sunt atrase de mirosul
de propolis sau de cel emanat de fagurii vechi, de unele substanțe
cum ar fi: mătăciunea, propolisul, esența de lămâie, menta, levănțica
etc. Unii apicultori îmbibă la 3-4 zile interiorul capcanelor cu
un amestec din esențele menționate mai sus, în vederea atragerii
roilor. Un amestec mulțumitor este cel din alcool, soluție de propolis
și extract de coajă de lămâie.
Cauzele
roirii
-
Micimea capacității
stupului - stupii mici roind în proporție de 70%,
cei mari în proporție de 5%;
-
Căldura prea
mare din interiorul stupului - direct proporțională
cu mărimea populației;
-
Lipsa de aerisire
- datorată unui urdiniș prea îngust sau rău așezat (prea sus),
pe timpul verii fiind indicat ca fagurii să fie ceva mai ridicați
față de fundul stupului (18 mm, condiții oferite de fundul mobil
tip RA 1001); deci, cu cât urdinișul va fi mai jos și mai larg,
cu atât aerisirea se va face mai bine;
-
Reaua așezare
a stupilor - expunerea lor în bătaia soarelui
grăbește apariția dispoziției de roire;
-
Existența unei
bogate surse de polen prin împrejurimi - duce
la o dezvoltare sporită a cuibului și la blocarea fagurilor
cu polen, la apariția culesului fagurii umplându-se prea repede;
-
Existența prea
multor trântori - stimulează instinctul roirii;
Iernile prea scurte sau prea lungi - în primul caz trântorii
apar prea devreme, în al doilea caz căldura prea mare usucă
vegetația și e favorabilă roirii;
-
Bogăția
de nectar - înrâurește felurit asupra roitului:
- când timpul e favorabil (atmosferă umedă
și căldură potrivită), nectarul nu e prea apos, albinele
neavând nevoie de prea mult spațiu pentru maturare, spațiul
fiind suficient pentru o dezvoltare normală;
- dacă e prea mult nectar și timpul e ploios,
nectarul va fi diluat și albinele au nevoie de o suprafață
mult mai mare de faguri și atunci vor ocupa celulele cuibului,
rupând echilibrul coloniei, care găsește roirea ca pe o
soluție salvatoare.
-
Existența unor
regine cu predispoziții native de roire - provenite
din botci de roire etc., declanșează roirea chiar și atunci
când nu există nici un motiv. Pentru aceasta, apicultorii conștiincioși
au grijă din vreme să producă o selecție îngrijită a mătcilor.
Consumul
de hrană pe timpul iernii
O colonie iernată pe 250 g albină
(2.500 albine) consumă numai cu 100 g mai puțin decât una iernată
pe 2 kg albină (20.000 de albine). Cu cât numărul de albine va fi
mai mic, cu atât consumul va fi mai mare pentru compensarea lipsei
numărului necesar de albine în vederea menținerii unei temperaturi
constante. Consecința imediată va fi uzarea prematură a organismului
albinelor. Din această cauză, iernarea coloniilor mediocre se recomandă
a se face așezându-le în același stup câte 2 sau mai multe, despărțite
prin diafragme etanșe.
Controlul
coloniei
Controlul unei colonii nu trebuie
făcut oricând și în orice împrejurare. Pe vreme ploioasă, cu vânt
și timp rece albinele sunt irascibile. Un control în plină zi și
cu un oarecare cules în natură, se face foarte ușor, fără înțepături.
Cea mai bună temperatură pentru control începe de la 14 0C la umbră.
Dacă este vânt mai tare și operația nu poate fi amânată, stupul
trebuie să fie adăpostit de curenți, folosind un cort protector sau un panou
de protecție.La control nu trebuie să răvășim întregul stup pentru
a găsi matca. Vom folosi mai întâi o gratie Hanemann care se va
lăsa 2-3 zile în stup după care vom urmări fagurii cu ouă. Pentru
ușurarea scoaterii din stup a unei rame, se împing celelalte rame
cu ajutorul dălții apicole, iar dacă stupul este plin la refuz cu
rame, prima și a doua ramă, dacă matca nu se află pe ele, vor fi
așezate provizoriu în lădița de transport. Fiecare ramă desprinsă
de pe scaunul ei va fi ținută puțin diagonal în golul rămas iar
dacă o scoatem din stup, pentru examinare, va fi ținută totdeauna
deasupra cuibului, existând pericolul ca vreo matcă să se sperie
și să-și dea drumul jos de pe fagure.La examinarea unui fagure lumina
solară trebuie să cadă din spate, rama ținându-se cu ambele mâini
de două colțuri diagonale, ușurând astfel întoarcerea ramei.
Controlul
ouatului
Nu trebuie să se facă prea curând,
ci doar după 10 zile, fără a folosi fumul, fără a atinge sau freca
albinele de pe o ramă cu alta, și fără a căuta matca, ci doar puietul.
Matca tânără e fricoasă, se sperie de orice zgomot și chiar de lumina
de afară și începe să alerge pe faguri, fiind luată drept străină
și sufocată de albinele coloniei.
Controlul
primirii mătcilor
Controlul acceptării se face după
ce a trecut cel puțin o săptămână de la introducere, întrucât albinele
pot ucide noua matcă, chiar dacă a început să ouă. În perioada lipsei
culesului sau al declanșării furtișagului acceptarea este foarte
grea și de aceea se utilizează toate metodele posibile pentru a
determina acceptarea (hrănirea stimulativă, ridicarea fagurilor
cu puiet larvar etc.
Crearea
spațiului fără îngrădirea mătcii
Coloniile puternice - cu una sau
2 mătci - sunt întreținute după metoda Snellgrove, prin inversările
urdinișurilor, adăugarea de corpuri suplimentare, inversarea periodică
a cuiburilor și unificarea celor două colonii păstrând matca cea
mai tânără etc. la stupii verticali cu magazin intercalăm cel de-al
doilea magazin sub primul, la care albinele au început să albească
fagurii în partea de sus. Dacă culesul este încă în toi putem folosi
corpuri întregi ca magazine. La stupii verticali se aplică gratia
Hanemann, limitând cuibul mătcii sau se poate adăuga un corp de
strânsură deasupra etc. La stupii orizontali cu 2 mătci, se retrage
una din mătci și se unifică coloniile cu puțin înaintea culesului
etc.
Creșterea
și selecția mătcilor
Creşterea mătcilor necesită multă
pricepere și stăpânirea perfectă a tehnicii de lucru. Sunt folosite
felurite metode: naturale
sau artificiale,
fiecare apicultor alegându-și și perfecționându-și în final propria
metodă.Orice intervenție în creșterea și dezvoltarea larvară afectează
obligatoriu dezvoltarea sistemelor și deteriorează calitatea mătcilor.
Însușirile rele sau bune pot fi modificate în raport de:
însușirile trântorilor cu care
s-a împerecheat matca, influența albinelor doici, mediul în care
a crescut larva de matcă,
asigurarea spațiului și a unui număr de albine corespunzător gimnasticii
funcționale (extinderii la maximum a ouatului mătcii).
Dacă unei mătci prolifice nu i se
asigură spațiu corespunzător extinderii cuibului prolificitatea
ei se poate pierde.
Caracterele bune ale unei mătci
selecționate pot fi observate abia la a doua generație, datorită
faptului că larvele ieșite din ouăle depuse de ea au fost hrănite
de doici provenite de la fosta matcă ce avea caractere mediocre.
Atunci când odată cu matca recordistă sunt trecuți și faguri cu
puiet căpăcit crescuți într-o colonie recordistă rezultatele apar
mult mai repede.Acestea sunt motivele pentru care la creșterea tinerelor
mătci trebuie să folosim colonii crescătoare și donatoare
de cea mai bună calitate, ocupându-ne din vreme și de asigurarea
unor trântori din familiile de elită. Fixarea definitivă a unei
linii selecționate poate fi atinsă abia după mulți ani de muncă
și cu condiția ca lucrarea de selecție să fie executată în toate
stupinele din regiunea respectivă, respectând întru totul criteriile
de selecție.
Cuibul
albinelor
Cuibul coloniei este locul în
care se desfășoară ponta mătcii - reprezentat de un număr de faguri,
de obicei aflați în mijlocul stupului, cât mai aproape de urdiniș
(unde aerul este proaspăt și schimbul de gaze se face mai ușor).
Fagurii, în mod natural sunt clădiți vertical și paralel. Atunci
când sunt clădiți perpendicular pe urdiniș, în limbajul apicultorilor
sunt "în pat rece", iar când sunt clădiți paralel cu urdinișul
sunt "în pat cald".Primăvara creșterea puietului progresează
cu atât mai repede cu cât colonia a ieșit din iarnă cu pierderi
cât mai reduse, cu albine sănătoase eclozionate în toamnă, fără
să fi participat la lucrări grele (creșterea puietului sau prelucrarea
siropului).Principala grijă a stuparului, dirijată cu 60 zile înaintea
culesului principal, este obținerea a 4-5 kg de albine culegătoare.
Atingerea acestei cantități coincide cu apariția pragului de roire
când apar trântorii și botcile de roire, coloniile urmând să fie
în continuare supravegheate îndeaproape. Intensitatea creșterii
puietului scade pe măsură ce puterea familiilor crește (albinele
familiilor puternice fiind mai mult ocupate cu strângerea nectarului
decât cu creșterea puietului.
Culegătoarele
După 14-15 zile de muncă în stup
sau chiar mai devreme (5-6 zile), albinele trec la culesul nectarului.
Activitatea culegătoarelor este îndreptată în 3 direcții: apă, nectar
sau polen. La plecare, fiecare culegătoare se aprovizionează din
stup în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgă până la
sursă. Culegătoarele transportă nectar, polen sau apă (sacagițe),
în funcție de necesități. Cercetătorii consideră că 25% din culegătoare
transportă numai polen, 55% polen și nectar, restul aducând apă.
Plecând la cules culegătoarea ia în gușă o doză de miere corespunzătoare
distanței pe care trebuie s-o parcurgă. Indicația izvoarelor de
nectar se face prin intermediul dansului și al efluviilor emise
de glanda Nasanoff. Culegătoarele mai comunică între ele și cu ajutorul
ultrasunetelor.Activitatea din afara stupului este cea mai istovitoare
ocupație (anevoioasă și obositoare, expusă la tot felul de pericole),
răpind albinelor cele din urmă rezerve de energie (pentru fiecare
kg de miere fiind necesare 70.000 de zboruri). Îmbătrânite și obosite,
albinele trec la munci mai ușoare în stup dar, nu mai trăiesc decât
puține zile.
Cules
Activitatea desfășurată de culegătoare
pentru acumularea nectarului și polenului în stup se numește cules.
La cules albinele preferă vizitarea plantelor melifere care au cea
mai ridicată concentrație de zahăr și de polen.
După gradul de intensitate:
- slab,
- activ,
- mediocru,
- de stimulare,
- de întreținere,
- mare (de producție),
- excepțional,
- de noapte.
Intensitatea culesului este influențată
de:
-
secreția abundentă a nectarului unei anumite
flori;
-
numărul mare de culegătoare disponibile în
stupină la culesul principal;
-
distanța de stupină a sursei de cules.
O albină care culege nectar de la
8 km consumă tot nectarul pe drum. În cazul în care sursa de nectar
încetează albinele plecate la cules nu se mai întorc sau vin epuizate
(fiind nevoite să-și consume rezervele corpului gras).
Curățitoarele
Sunt albinele tinere producătoare
de salivă, cu ajutorul căreia spoiesc și curăță celulele fagurilor
din interiorul cuibului, ridicând de pe fundul lor rezervele lăsate
de nimfe ori resturile năpârlirilor. Apoi, cu o soluție de salivă
și propolis ce conține antibiotice, spoiesc interiorul fiecărei
celule pentru ca cuibul să rămână curat și dezinfectat de eventuala
floră microbiană ce s-ar fi putut cuibări acolo.
Corpul
gras
Este o rezervă pe care albina și-o
face în organism prin consumul
de substanțe proteice, mărindu-i durata de viață.
Cortul
protector
Este o piesă folosită în special
la lucrările de primăvară și toamnă, pe timpul înclinației spre
furtișag, vremii nefavorabile și vânturilor puternice. Este alcătuit
din 4 rame mari mobile de 1,50 m x 1,50 m x 1,80 m cu lanteți de
2/3 cm, având fixate, pe 3 din cele 4 rame, tifon prins cu piuneze.
Panoul din față se acoperă cu o perdea prinsă în inele pe o vergea
de fier mobilă, ce se prinde în 2 scoabe. În interior cortul are
2 bare transversale pentru manevrare. Panourile mobile ale cortului
se prind între ele cu șuruburi cu piulițe la capete. Un bun cort
protector poate fi și o umbrelă mare și înaltă, ca cele de pe plajă,
al cărei picior de sprijin se fixează cu un dispozitiv la stupul
ce se controlează. De marginile umbrelei atârnă în falduri o draperie
de tifon care atinge aproape pământul. Sub această umbrelă se poate
lucra fără nici un pericol de furtișag.
Colectorul
de propolis
Tip
folie
Colectorul de propolis poate fi
o folie de linoleum dur, cu dimensiunile de 42/33 cm, putând avea
utilizări multiple. Poate fi utilizată ca podișor (când e așezată
deasupra ramelor din corpul de jos, dând astfel posibilitatea circulației
albinei și în cat, iarna acoperind 8 rame de cuib), ca foaie de
control (fiind așezată pe fundul stupului cu față colorata în sus,
după ce s-a făcut ultimul tratament cu Varachet - aceasta fiind
combustibilă - ce se va ridica la revizia de primăvară, ușurând
lucrările de curățire a fundului stupilor). După ridicare foaia
se curăță sumar, se spală, se dezinfectează și se păstrează până
la o nouă utilizare (Pentru amănunte se pot cerceta revistele: "România
apicolă" 2000, numerele 10-11, și "Apicultura în România"
1987, nr 7). Pe post de colector de propolis se folosește toamna
(între 1 august - 30 septembrie) și primăvara (când apare la albine
tendința de propolizare). Este așezată cu fața colorată pe spetezele
ramelor din cuib. Trebuie avut grijă ca albinele să aibă posibilitatea
de a se deplasa în cat la hrana din rame sau la cea din tavă și
să asiguram o ventilație corespunzătoare. Din două în două săptămâni
ridicăm colectorul de pe rame și răzuim propolisul depus, separând
cu grijă propolisul de ceară, și eventualele impurități, putând
recolta într-o zi de la 50 de familii, aproximativ 0,5 kg de propolis
de cea mai bună calitate. În această perioadă, dacă în magazine
mai există cantități mici de miere, acestea vor fi furate de albinele
din cuib, fără posibilitate de furtișag dacă executam rapid lucrarea
de descăpăcire, lucru care nu se va întâmpla dacă nu există această
placa despărțitoare. În cazul în care avem probleme cu hrănirea
pentru completarea rezervelor de hrană, pe aceste plăci se așează
farfurii sau tăvițe pe care se pun borcane cu sirop - cu gura în
jos pe tăviță și cu 1 sau 2 bețe de chibrit pentru ca siropul să
poată fi luat de albine. Se realizează astfel o hrănire suplimentară
a familiilor de albine nelăsând nici o șansă albinelor hoațe sau
viespilor, care pentru a pătrunde până aici ar trebui să traverseze
întreaga familie. În plus, prin acest sistem nu avem pierderi de
albine care la utilizarea altor sisteme se îneacă.
Concluzii:
-
albinele propolizează
spațiile libere cu mărimea de până la 3,5 mm, iar zona cu propolizarea
cea mai intensă este zona de deasupra cuibului;
-
dispozitivele de recoltare
a propolisului formate din țesătură textilă impregnată cu material
plastic cu ochiuri de 1 mm, cu suport din linoleum sau pânză
groasă, de dimensiunea podișorului, așezate deasupra ramelor,
pot asigura o cantitate mai mare de propolis/familie de albine,
cu un interval optim între recoltări de 30 de zile;
-
propolisul recoltat
astfel este de cea mai bună calitate.
|