B
Bacteriile, Bacteriofag, Barba,
Baza
meliferă,
Băşica porcului, Benzaldehida,
Berzele, Bibliografie,
Bioxidul de carbon, Blocarea
cuibului, Botgrosul,
Boştina, Brad,
Braula, Busuiocul
de miriste, Broasca,
Butoaie |
Sunt răspândite
pe întreaga suprafaţă a pământului. Unele
trăiesc pe uscat, altele în apă. Unora le prieşte
umezeala, altora uscăciunea etc. Clasificarea lor
se face pe anumite grupe. Din acestea, grupul animal
şi cel vegetal sunt cele
care ne interesează pe noi apicultorii.
-
Bacteriile
din regnul animal sunt cele mai primejdioase
întrucât trăiesc pe socoteala organismului albinei
intoxicându-l cu reziduurile lor. Deoarece au şi
putinţa de a se mişca, infecţia devine
molipsitoare de îndată ce condiţiile devin
favorabile înmulţirii şi transmiterii lor.
-
Ramura
talophitelor, bacterii ce fac parte din regnul
vegetal, nişte ciuperci ce produc miceliul
generator al micozelor, sunt şi ele periculoase
dar, fiindcă putinţa lor de mişcare este
cu mult mai mică şi condiţiile de dezvoltare
cer un mediu favorabil, nu sunt aşa de periculoase
ca cele dintâi. Micozele devin mult
mai active atunci când coloniile sunt slăbite sau
întreţinute în condiţii improprii (suferă
de frig, de căldură excesivă ori de umezeală).
Bacteriofag
Bacteriofagii sunt inframicroorganisme
epifite (cele care distrug bacteriile) ce trăiesc
pe petalele florilor entomofile. Când albinele culeg nectar
şi polen, ei vin în contact cu perişorii corpului,
fiind transportaţi în stupi unde încep procesul de
nimicire a bacteriilor care le convin, asanând coloniile
de albine. Aşa se explică însănătoşirile
miraculoase ale albinelor grav bolnave, care au participat
la un cules bun. Bacteriofagii cultivaţi au un caracter
specific fiecărei boli, neacţionând şi
asupra altora. Bacteriofagii care acţionează
asupra mai multor specii de bacterii se numesc bacteriofagi
polivalenţi. A se vedea şi Fitoncide şi
Antibiotice.
Barbă
Este denumirea pe care
o dau stuparii formei de ciorchine în care albinele se
strâng la urdiniş, sub scândura de zbor, sub fundul
stupului sau pe faţa peretelui frontal, majoritatea
albinelor ce alcătuiesc barba făcând parte din
categoria albinelor care abia au făcut zborurile
de recunoaştere, colonia pregătindu-se de roit.
Barba apare şi atunci când colonia suferă de
căldură, de sete, de lipsa culesului şi
a proviziilor (în acest caz barba este formată în
majoritate din albine bătrâne - inactivitatea fiind
mijlocul practic de economisire a proviziilor). Dacă
albinele nu intră în stup după stropirea cu
apă sau hrănirea cu sirop de miere, barba se
va scutura împreună cu matca formându-se un roi ce
se va muta la răcoare. Botcile de roire găsite
se vor distruge iar dimineaţa roiul se va reda coloniei.
Formarea bărbii
pe timpul unui mare cules este dovada lipsei spaţiului
de depozitare. După adăugarea noilor magazine
de depozitare barba se scutură în spaţiul nou
creat şi albinele îşi vor relua activitatea.
Dacă după luarea acestor măsuri colonia
nu-şi revine la activitatea normală, bărbile
vor fi folosite la întărirea roilor stoloni formaţi
în stupină sau a familiilor mai slabe.
Baza meliferă
Totalitatea plantelor
melifere din raza economică de zbor (1,5 km) a unei
stupine constituie baza meliferă. La stabilirea unei
vetre trebuie avut în vedere existenţa unei baze
melifere corespunzătoare numărului de stupi
întreţinuţi, luându-se în calcul şi stupinele
învecinate. Crearea unei baze melifere artificiale necesită
eforturi deosebite şi o planificare adecvată
(pentru a se crea culesuri eşalonate), principalele
plante recomandate fiind: facelia
şi plantele medicinale sau industriale cu potenţial
melifer ridicat. Locurile sărăturoase şi
neproductive pot fi folosite, dacă sunt însămânţate
cu specii melifere care se pretează la un asemenea
regim (sulfina albă şi galbenă, talpa gâştei
etc.), culturi care contribuie chiar la îmbunătăţirea
unor astfel de terenuri. Terenurile abrupte ale dealurilor,
nefolosite în agricultură, pot fi de asemenea însămânţate
cu plante melifere consolidatoare (precum splinuţa)
etc.
Condiţii
- să fie bogată în plante
melifere valoroase;
- să nu fie prea departe de stupină;
- să prezinte continuitate (floră
eşalonată).
Pentru valorificarea
din plin a bazelor melifere este indicat ca stupii să
fie eşalonaţi în vetre de câte 30-60 colonii,
iar celelalte stupine să fie situate la cel puţin
300-1000 m, în funcţie de bogăţia florei.
Crearea unei baze melifere
artificiale este foarte greu de realizat. Plantele cele
mai recomandate sunt facelia, coriandrul, napii, căpşunii
etc., având grijă să asigurăm culesuri
eşalonate pe o perioadă cât mai îndelungată.
Băşica
porcului
Creşte frecvent
pe imaşuri. După uscare se poate arde în afumător
provocând sedarea albinelor.
Albinele afumate într-o anumită măsură
ameţesc şi-şi pierd memoria. Dacă
sunt afumate prea mult, mor. Dacă există printre
cititori vre-un practician în acest domeniu, aştept
completări.
Benzaldehida
Este o substanţă
organică provenită din uleiul artificial de
migdale care, în contact cu aerul se oxidează formând
acidul benzoic. Benzaldehida poate fi folosită pentru
alungarea albinelor din corpul de extracţie, fără
riscul ca mirosul său să influenţeze mierea,
produsul fiind folosit chiar drept conservant pentru alimente.
Produsul se pulverizează pe un podişor de scândură
rece (dacă e cald substanţa se evaporă
rapid provocând dezorganizarea coloniei). Înaintea aşezării
podişorului pulverizat, colonia se afumă uşor
pe deasupra, pentru a îndruma albinele să coboare
în cuib. Pe timpul căldurilor prea mari nu se recomandă
folosirea acestui procedeu deoarece provoacă ameţirea
albinelor.
Bezmeticirea
Este o formă de
patologie socială. Scăpate de sub controlul
mătcii familiei, albinele acceptă mai multe
false mătci. Bezmeticirea este declanşată
sau oprită de prezenţa sau absenţa botcilor
sau a mătcii. Botcile luate în creştere de un
stup bezmetic nu sunt însă viabile întrucât larvele
de trântor nu se pot hrăni cu lăptişor
de matcă şi mor în primele zile de evoluţie.
În cazul familiilor bezmetice solicitările sunt atât
de puternice şi dominante încât blochează toate
celelalte funcţii cum ar fi: culesul, clăditul,
apărarea etc.
Semnele
bezmeticirii
-
lipsa puietului necăpăcit;
-
ouăle
(partenogenice) depuse neregulat (pe pereţii celulelor,
câte 2 sau 3 în aceeaşi celulă);
-
bâzâitul
plângător;
-
puietul de trântor
este depus răzleţ în celule mici, alungite
şi bombate (dacă este compact el provine de
la o matcă trântoriţă);
-
un număr mare de botci, de calitate inferioară,
mici, cu pereţii subţiri, conţinând puţin
lăptişor, amplasate pe mai toţi fagurii,
indicând o lucrare tipică de salvare.
Metode
de recuperare a familiilor bezmetice
Restabilirea coloniei
bezmetice se face prin mai multe metode. Desfiinţarea
lor se face totdeauna la începutul primăverii şi
toamna târziu când, colonia se mută de pe vechiul
loc şi după o uşoară afumare şi
ciocănire a pereţilor albinele sunt scuturate.
Ele se vor întoarce la vechiul loc şi vor intra în
stupii vecini unde sunt primite (vin cu guşa plină).
În orice stupină
se pierd anual cam 4% din numărul coloniilor (din
cauza bezmeticirii, îngrijirii neraţionale etc.).
Familiile bezmetice apărute pe timpul iernării
se desfiinţează, prin scuturarea albinelor la
oarecare distanţă de stupină (într-o zi
călduroasă), culegătoarele fiind preluate
de stupii învecinaţi. Cele apărute pe timpul
verii, dacă au albină multă, pot fi recuperate.
Metoda
transvazării unei larve
Metoda mutării
unei larve mai mici de 3 zile dintr-o colonie normală
dă rezultate bune cu condiţia ca bezmeticirea
coloniei să nu fi depăşit 2 săptămâni
(adică să nu aibă puiet căpăcit
de trântori provenit din ouăle depuse de albinele
trântoriţe). Se vor strica toate botcile, lăsându-se
1-2 clădite mai de curând, din care se vor elimina
larvele, pe locul lor fiind transvazate larve corespunzătoare,
luate din cuibul unei colonii normale.
Metoda
stupului nou (Hristea)
Alegem un nucleu cu
matcă şi, cu 24 ore înaintea lucrării,
uniformizăm mirosurile, colonia bezmetică şi
nucleul primind deasupra ramelor câteva bobiţe de
naftalină.
Apoi, ducem stupul bezmetic la 50-60 m depărtare.
Deschidem stupul bezmetic şi alegem ramele cu provizii
şi fără puiet de trântor, le scuturăm
în stupul de provenienţă, după care le
mutăm într-o cutie de stup nouă prevăzută
cu podişor, având grijă să nu rămână
nici o albină pe ele. Aşezăm stupul nou,
cu fagurii scuturaţi, pe vechiul loc ocupat de colonia
bezmetică şi introducem nucleul cu acelaşi
miros, format din 2-3 rame cu puiet, albină şi
matcă, de o parte şi de alta a cuibului plasând
ramele ce au aparţinut familiei bezmetice. Introducem
matca într-o colivie automată şi închidem stupul
astfel format.
Ne întoarcem la stupul
bezmetic şi îi scuturăm în iarbă toate
albinele rămase pe fagurii cu puiet de trântor, rame
ce vor fi date la reformă. Albinele bezmetice venind
acasă şi găsind o colonie ce are acelaşi
miros ca al lor şi regină, nu mai lasă
albinele ouătoare să depună ouă şi
chiar le ucid. O parte din ouătoare nici nu mai vin
acasă sau chiar dacă se mai întorc vor fi ucise.
În cazul în care nu
dispunem de un nucleu, albina stupului bezmetic va fi
preluată de vecinul său, prin scuturarea albinei
sau prin folosirea metodei cu ziar.
Metoda
Atanasiu
Se scot ramele cu albină
şi se scutură la o distanţă apreciabilă,
apoi se introduc în stup (fără albine), şi
se aduce o matcă tânără împerecheată
(în colivie). Uşoara stropire a ramelor şi a
populaţiei din stup cu sirop de zahăr diluat,
simplifică lucrurile. Albinele ouătoare, fiind
mai greoaie, nu mai pot reveni la stup, de la locul unde
au fost scuturate.
Metoda
Condurache
În ziua
1
Albinele se lasă
24 de ore: fără hrană şi fără
rame.
În ziua
a 2-a
Se introduc: un hrănitor
uluc cu sirop (administrat zilnic) şi o matcă
tânără împerecheată (în colivie), fixată
pe partea de jos a hrănitorului uluc.
În :
Recoltam făguraşul
clădit cu celule de trântor pentru ca albinele să
poată creşte un altul, de data aceasta cu celule
de albine lucrătoare. Apariţia făguraşului
cu celule de lucrătoare constituie indiciul că
matca a fost acceptată. Mătcile false dispar
şi este momentul ca matca să fie eliberată.
Restituim fagurii cu miere şi păstură,
cei cu celule de lucrătoare şi ajutăm familia
cu 1-2 rame cu puiet căpăcit. Restul ramelor
deformate le trecem la reformă. Această metodă
dă rezultate foarte bune.
Metoda
Drăgan
Albinele bezmetice se
stropesc, pe înserat, cu o soluţie apoasă de
valeriană După terminarea operaţiei de
stropire se introduce o matcă liberă între albine
şi se închide stupul.
Metoda
Mârza
După ce ramele
au fost rărite la circa 2 cm, se introduce pe urdiniş
o bucată de sugativă de circa 10 x 10 cm, peste
care s-a turnat 15-20 picături eter şi se închide
urdinişul. După aproximativ 5 minute se deschide
stupul şi se formează din nou cuibul. Regina
este introdusă atunci când albinele, anesteziate
şi căzute pe fundul stupului, ocupă fagurii
şi îşi reiau activitatea.
Metoda
Perret-Maisonneuve
Albinele ouătoare
acceptă matcă doar atunci când vom folosi o
matcă ce s-a născut cu maximum 30 de minute
înainte. La ieşirea din botcă a mătcii
îi dăm drumul, fără altă precauţie,
prin gaura hrănitorului şi după 8-10 zile
vom constata noua pontă. Albinele vor face să
dispară ouăle şi larvele de trântori, şi
vor lichida albinele ouătoare, rămânând doar
nimfele căpăcite până la eclozionare. Singura
dificultate este să dispunem de o astfel de matcă
la momentul dorit.
Dacă introducem
o botcă ea va fi distrusă. Din fericire există
şi aici o soluţie: să înfăşurăm
botca matură, pentru a rezista la manipulări,
în hârtie de aluminiu, lăsând liber doar discul pe
care matca tânără îl va decupa la ieşire.
Albinele nu vor mai putea distruge aceasta botcă
iar vârful acesteia este foarte solid aşa încât matca
va ieşi şi va fi primită. După acceptare
este bine să se dea familiei o ramă cu puiet
în eclozionare, pentru asigurarea doicilor necesare.
Metoda
Vartolomei
Familia bezmetică
este aşezată deasupra unei alteia normale, peste
care s-a pus o plasă de plastic, după ce în
prealabil i s-a scos şi înlocuit toţi fagurii
cu puiet, iar într-un hrănitor sau într-un fagure
s-a asigurat apă pentru 24 de ore, timp în care,
substanţa de matcă din familia de jos face ca
albinele ouătoare să fie readuse la normal sau
să fie omorâte de celelalte albine. După 36
de ore se scutură albinele de pe fagurii familiei
bezmetice peste cei ai familiei normale, fără
nici o pierdere de albină. Locul familiei bezmetice
trebuie să rămână gol pentru a nu atrage
fostele albine la vechiul loc.
Acest narcotic este
folosit la fecundarea artificială a mătcilor.
Dacă se foloseşte la narcotizarea albinelor
fumul nu trebuie dat în cantităţi prea mari,
după administrare fiind posibilă pieirea albinelor
sau micşorarea vitalităţii. Atunci când
se folosesc fumigații cu sulf, bioxidul de carbon contribuie
la formarea acidului sulfuros,
utilizat în tratarea fagurilor împotriva nosemozei.
Atenţie!
Albinele de toamnă
nu vor fi niciodată narcotizate, operaţia având
efect negativ asupra iernării.
Blocarea
cuibului
La un cules abundent
albinele au tendinţa de blocare a cuibului, împiedicând
ponta mătcii, fapt ce se va răsfrânge negativ
asupra viitoarei generaţii, mai ales în practicarea
stupăritului pastoral sau atunci când urmează
un nou cules.
Pentru deblocarea cuibului
se ridică în corpul al 2-lea fagurii din cuib cu
mierea adunată în primele zile, înlocuindu-i cu alţii
gata clădiţi. La stupinele mari se recomandă
intercalarea peste cuib a unui corp cu faguri gata clădiţi.
Bolile
albinelor
Bolile albinelor
sunt datorate unor specii de germeni patogeni, bacterii, virusuri
sau richeţi din regnul vegetal sau animal, ce atacă
albinele adulte ori larvele sau au o acţiune concomitentă.
Bacteriile se transmit prin contact, prin transport şi
prin auto-contaminare. Bolile se răspândesc mai ales
de apicultor prin lipsa măsurilor de igienă şi
prin schimburile de faguri (în special a celor cu puiet)
de la o colonie la alta.
Albinele mai suferă
şi de anumite boli
care se datorează unei slăbiciuni organice
generate de o înrâurire neprielnică a mediului exterior,
o hrană neîndestulătoare, o intoxicaţie,
o oboseală, o îngrămădire prea mare de
murdării în intestine, microbii nefiind, în acest
caz, izvorul principal al infecţiei sau al bolii,
ci un corolar şi, de îndată ce răul de
la început e înlăturat şi microbii primejdioşi
dispar, se stinge şi boala. În această privinţă
este indicat să prăsim albinele care luptă
mai bine cu boala (cazul albinelor italiene care şi-au
căpătat o pseudo-imunitate la locă, cu
care luptă de mult timp, căci ele au trăit
într-o climă călduroasă şi umedă).
Preîntâmpinarea
bolilor
Este mai uşor să
previi decât să tratezi şi, de aceea, măsurile
igienice trebuie să constituie principalul obiectiv
al apicultorului. Aceste măsuri ţin de o bună
aşezare a stupinei, de o bună pregătire
a apicultorului şi de aplicarea dezinfecţiilor preventive atât în stupina
proprie cât şi în celelalte stupine.
Se va avea in vedere:
- Asigurarea surselor curate de apă
în pastoral;
- Diminuarea stresului de transport
şi evitarea înăbuşirii familiilor de
albine;
- Evitarea marilor aglomerări
de familii de albine în pastoral şi apropierea
de graniţele ţărilor unde se manifestă
epizootii la albine;
- Evitarea practicări haotice
a stupăritului pastoral (sursele care nu secretă
nectar conducând la grave perturbări şi îmbolnăviri,
precum şi mari cheltuieli de transport ce fac stupinele
nerentabile);
- Trebuie înlocuite mătcile bătrâne
şi toate mătcile familiilor care nu progresează,
folosind tehnica FA;
- Se va urmări înlocuirea treptată
a tuturor fagurilor vechi (purtători de germeni
infecţioşi), cu faguri noi crescuţi în
sezonul de primăvară-vară.
- În vederea spririi rezistenţei
la invaziile
virotice se recomandă:
- Hristea recomanda ca
fiecare stup să aibă prevăzută câte
o sticluţă cu formol, iar fundul
sa fie presărat din cand in cand cu praf
de pucioasa (presărat
cu mare grijă, o doză prea mare putând fi
letală pentru mătci şi puiet. In plus,
nu stiu daca folosirea sulfului nu are interdictie in
UE. Cei care doresc să experimenteze sunt rugaţi
să-mi comunice dozele care dau rezultatele cele
mai bune, fără a dăuna albinelor);
- evitarea posibilelor cauze
generatoare de boli.
Atenţie!
Roii găsiţi în perioadele nepotrivite pentru
roire (roii târzii) provin
cu siguranţă din stupi infestaţi sau scorburi
infectate de nosemoză şi de aceea trebuie evitată
prinderea lor.
Măsuri
igienice privitoare la stupină
S-a observat că
bolile sunt cu atât mai nimicitoare cu cât distanţa
dintre stupi este mai mică şi viceversa. Acest
lucru se explică prin faptul că albinele nu
nimeresc întotdeauna stupul de provenienţă şi
intră în stupii vecini, răspândind boala. Pentru
aceasta, stupii vor fi aşezaţi la 2 metri depărtare
unii de alţi. Acolo unde nu este posibil, urdinişurile
vor fi cât mai bine individualizate şi, dacă
se poate stupii vor avea direcţii diferite de zbor.
În stupină şi
mai ales în faţa stupilor trebuie să existe
o curăţenie desăvârşită. Pentru
aceasta se va avea în vedere ca oglinda stupului să
fie curăţată de iarbă, albinele găsite
moarte să fie măturate şi arse etc.
Stupii vor sta pe picioare
înalte de cel puţin 25 cm, fiind apăraţi
astfel de umezeală şi de pătrunderea şoarecilor
care sunt purtătorii unor microbi primejdioşi.
Picioarele stupilor vor fi unse cu păcură, pentru
a preîntâmpina intrarea furnicilor, iar dacă observăm
albine care se târăsc pe jos, vor fi unse cu clei,
din cel folosit la ungerea pomilor deoarece, în felul
acesta, albinele bolnave nu se mai pot căţăra
pe ele şi nu mai pot pătrunde în stupi.
Trebuie să fie
alimentat zilnic cu apă proaspătă, călduţă
şi puţin sărată, pentru ca albinele
să nu se ducă să sugă apa de prin
gunoaiele putrede, de unde, odată cu apa, sorb fel
şi fel de microbi vătămători. În fiecare
săptămână, seara, interiorul adăpătorului
să fie văruit bine cu var, care este un bun
dezinfectant.
Măsuri
igienice privitoare la stupi
Stupii rău încheiaţi vor lăsa
goluri care, pe lângă frigul şi umezeala ce
ar pătrunde înăuntru toamna, primăvara
şi iarna, oferă posibilitatea intrării
hoaţelor ce pot aduce şi boala.
În stup şi pe platforma
lui trebuie să fie o curăţenie desăvârşită.
La stupii slabi, din două în două săptămâni
se vor curăţa fundurile. Atunci când în interiorul
stupilor vom găsi prea multe albine moarte şi
rumeguş de ceară, trebuie găsită cauza
şi înlăturată.
Toate componentele stupului
trebuie numerotate cu acelaşi număr şi
literă, de la fund până la capac, magazii de
recoltă şi chiar rame (cu ajutorul unor plăcuţe
de tablă).
Măsuri
igienice privitoare la viaţa coloniilor
Să fie cât mai
numeroasă, coloniile puternice luptând cu mai multă
forţă cu bolile.
Cauzele slăbirii
coloniilor sunt 3:
-
-
matcă epuizată
sau de slabă calitate,
-
Acesta este şi motivul ca, în cazul slăbirii
populaţiei unui stup, apicultorul să cerceteze
amănunţit cauza şi să ia măsurile
cele mai adecvate pentru remediere. În situaţia în
care nu observăm albine moarte în stup sau în apropiere
dar colonia este tot mai slăbită motivul poate
fi amibioza, albinele
murind în număr mare la câmp.
Regina
şi puterea coloniei
Puterea unei colonii
depinde, în primul rând, de regină. În general, reginele
bune sunt cele tinere, provenite din stupii recordişti
şi crescute în colonii recordiste. Din 2 în 2 ani,
sau, în cazul practicării transhumanţei, vom
avea grijă să schimbăm reginele anual,
în primul rând la coloniile ce au dat producţii slabe
şi medii. Importul reginelor străine este, de
multe ori, o cauză a răspândirii bolilor. De
aceea, importul reginelor din alte ţări (cum
ar fi cele din rasa italiană) este indicat a se face
numai în staţiunile de experimentare şi cercetare
apicolă.
Crescătorii de
mătci trebuie să ştie că deşi
reginele îndeplinesc anumite condiţii de selecţionare,
totuşi, dacă strămoşii lor au suferit
de anumite boli, acestea, după câteva generaţii,
pot să se ivească din nou, albinele suferind
şi de boli congenitale
ce se moştenesc de către urmaşi. De aceea,
creşterea reginelor se recomandă a se face de
fiecare apicultor în parte, cu respectarea tuturor regulilor
de selecţie. Selecţionarea şi găsirea
unor soiuri (suşe) de albine din aceeaşi rasă
care să reziste la boli este unul din obiectivele
şi dezideratele apiculturii moderne, ştiut fiind
că, de-a lungul timpului, unele suşe de albine
au devenit imune la anumite boli ce au activat pe un anumit
areal.
Nimic nu înlesneşte
mai mult infestarea unei stupine decât furtişagul,
căci albinele hoaţe atacă cu precădere
stupii slăbiţi de boli, o dată cu prada
luând şi boala coloniei atacate. Măsurile de
prevenire a furtişagului, pentru a da rezultate,
trebuie luate de toţi apicultorii şi în toate
stupinele.
Înlăturarea roirii naturale
Roirea naturală
este unul din mijloacele de răspândire a bolilor
de care suferă colonia de unde a plecat roiul. De
aceea este indicat a se lua măsuri drastice de prevenire
a roirii naturale, pentru roirea artificială
folosind numai coloniile selecţionate în acest scop.
Măsuri
igienice privitoare la viaţa individuală a albinelor
Se face diferenţiat,
în funcţie de anotimp. Pe timpul iernii este indicat
ca urdinişurile să fie lărgite în funcţie
de numărul fagurilor lăsaţi în cuib
care, la rândul lor, trebuie să fie bine acoperiţi
cu albine. Dacă urdinişurile sunt prea mici,
vaporii de apă, neputând ieşi afară din
cauza unei aerisiri necorespunzătoare, se vor condensa
pe pereţi, care, umezindu-se, vor strica aerul şi
vor forma un mediu neprielnic pentru albine, prielnic
însă pentru anumiţi microbi de origine vegetală
(ciuperci şi micelii), care se vor dezvolta de minune
în umezeala caldă a stupului. Aici, microbii prind
să se înmulţească, formând o inflorescenţă
deasupra puietului sau fagurilor cu miere. Primăvara,
doicile înghit hrana infectată de boală, se
îmbolnăvesc şi ele şi o transmit atât puietului
cât şi celorlalte albine.
La coloniile bolnave
aerisirea trebuie să fie cât mai activă, fără
ca printr-o prea mare deschidere a urdinişului să
înlesnim furtişagul.
Cele mai multe boli
pornesc de la o hrană prost păstrată şi
de o calitate necorespunzătoare. Mierea ideală
pentru iernare este cea de salcâm. În cazul în care constatăm
prezenţa mierii de mană sau provizii insuficiente
pentru iernat, completarea
proviziilor se va face şi cu sirop de zahăr
rafinat, dat albinelor în luna august, la prelucrarea
lui participând doar albina de vară, albinele având
timp suficient pentru căpăcirea mierii. Hrănitoarele
sunt numerotate, schimbarea lor de la un stup la altul
favorizând răspândirea bolilor. Ele vor fi spălate
şi dezinfectate din când în când.
Asigurarea liniştii pe timpul iernării
Neliniştirea albinelor
datorată zgomotelor puternice, şoarecilor etc.,
le face să-şi încarce intestinele cu mai multe
provizii, acest lucru generând reziduuri mai mari, reziduurile
fiind elementul prielnic dezvoltării microbilor.
Masuri
igienice privitoare la igiena apicultorului
-
după cercetarea fiecărei
colonii să ne spălăm pe mâini cu apă
şi săpun (mai ales dacă acea colonie
e suspectă de boală);
-
stupii bolnavi să fie cercetaţi
ultimii şi după cercetare ustensilele folosite
să fie dezinfectate;
-
lădiţa de transport
să fie cât mai des dezinfectată şi flambată;
-
coliviile de introducere a mătcilor
să fie opărite (pentru a ucide microbii şi
înlătura mirosul mătcii precedente, miros
care persistă mult timp);
-
ustensilele folosite în stupină
să fie dezinfectate cât mai des (cu apă clocotită
etc. );
-
daca în stupină apare loca
este bine ca vatra stupinei să fie săpată
şi dezinfectată cu var;
-
transferul de faguri şi
de piese între stupi sunt admise numai atunci când în
stupină nu sunt boli molipsitoare;
-
după flambare, când scândura
este încă fierbinte, să se dea cu o pensulă
un strat de propolis (dizolvat 15% în alcool de 90o).
Bolile
albinelor adulte
Cele mai cunoscute sunt:
-
spaţiile
prea mari lăsate pentru iernare (cuiburi
fără diafragme, faguri neacoperiţi
bine de albine, lipsa împachetajului corespunzător);
-
fagurii
vechi și lipsa de grijă pentru reînnoirea
cuibului (de aceea fagurii de cuib e bine să fie
schimbați cel puţin o dată la 3 ani);
-
excesul
de antibiotice - medicamentele distrug flora intestinală
naturală - arma de luptă şi de rezistenţă
a albinelor; ele se dau numai în dozele prescrise şi
la intervalele indicate şi numai atunci când apare
boala, în cazul folosirii antibioticelor mierea recoltată
fiind valorificată doar ca miere industrială,
fără a mai fi dată spre consum albinelor.
Boala
de mai
Această
boală afectează mai ales albinele tinere (între
5 şi 13 zile). Se bănuieşte că se
datorează alimentarea albinelor tinere cu polen stricat.
Ar putea fi încadrată în categoria bolilor micotice. Unii cercetători
o pun în legătură cu nosemoza care ar genera
pierderea albinelor culegătoare, albinele tinere
rămânând fără apă şi hrănindu-se
în majoritate cu polen sunt intoxicate de surplusul de
proteine. Zander sfătuieşte să se pulverizeze
coloniile bolnave cu apă sărată. Alţii
susţin că boala se datorează consumului
de polen toxic produs de unele plante ca: piciorul cocoşului,
nemţişorii de câmp, omagul, ceapa de sămânţă,
tutunul, laptele cucului, unele specii de castan.
În cazul constatării
acestei boli stupina va fi mutată la alte culesuri
şi hrănită cu sirop cu miere (2 părţi
apă la 1 parte miere). Stupii se dezinfectează
cu formol.
Boala
de pădure
Boala închircirii
şi a cheliei albinelor, numită şi boala
neagră apare accidental şi este atribuită
fie mierii de mană (în special celei de la stejar),
fie intoxicaţiilor chimice, fie avitaminozei sau
agenţilor patogeni din ordinul virusurilor. Albina
bolnavă începe să se înnegrească din ce
în ce mai tare, până ajunge din brună închis,
în negru lucios. S-au văzut albine a căror paralizie
e parţială, cu o agitaţie extremă
a membrelor neatinse încă, o înţepenire a antenelor,
al cărei scapel se înnegreşte. La altele, antenele
se strâng ca un covrig. Albinele atinse de această
boală nu mai pot să recolteze polenul. Pe scândura
de zbor ele sunt recunoscute numaidecât şi sunt ucise
fără milă. Boala apare fără a
cauza depopulări masive şi dispare fără
a se aplica un tratament specific. Nu există tratament
specific. Se poate da totuşi, timp de 2 săptămâni,
sirop de miere în doze de 200 g zilnic.
Simptome caracteristice:
-
căderea
perişorilor de pe corp;
-
mărirea
sau micşorarea abdomenului care devine negru
lucios,
-
albinele
bolnave se retrag pe spetezele ramelor sau pe fagurii
mărginaşi de unde sunt eliminate de albinele
sănătoase;
-
în
faţa urdinişului pot fi văzute albine
ce se târăsc şi cad pe spate.
Bolile
puietului
Ele sunt descrise
pe larg în capitolul destinat patologiei apicole. În
ordinea gravităţii enumerăm câteva: loca
(americană şi europeană), puietul în sac, împietrirea
puietului, puietul
văros, unele dintre ele afectând şi
albinele adulte dar într-o proporţie mai mică.
Bonitarea
Inventarierea sumară
a însuşirilor biologice şi productive ale
familiilor de albine se numeşte bonitare (stabilirea
pentru fiecare familie de albine a însuşirilor
manifestate mai mult sau mai puţin evident în
cursul unei perioade de observaţie). Ţinând
în stupină familii puţin productive aducem
pagube şi celorlalţi apicultori întrucât,
trântorii de proastă calitate se împerechează
cu mătci de bună calitate transmiţând,
prin mătci, însuşiri nevaloroase familiilor
cărora li s-a schimbat matca. Se impune deci
identificarea şi înlăturarea fără
milă a tuturor familiilor neproductive şi
alegerea familiilor foarte productive în vederea creşterii artificiale a mătcilor.
Însuşirile
urmărite prin bonitare
Deşi pare complicată,
bonitarea este deosebit de importantă şi
efectuarea ei conştiincioasă duce la rezultate
sigure şi deosebit de valoroase în munca de ameliorare
a albinelor.
Însuşiri
principale
1.
Lipsa predispoziţiei spre roire
Se
opresc pentru producţie acele familii care, deşi
au o populaţie numeroasă, nu roiesc niciodată
şi-şi schimbă liniştit matca (în
luna iulie), ambele mătci fiind păstrate
până în toamnă. Fenomenul este ereditar
iar mătcile fiice transmit la rândul lor însuşirile
valoroase mai departe. Această însuşire
este denumită ştiinţific anecbalie.
Unii apicultori cercetători sunt de părere
că nu este bine să forţăm prea
mult selecţia în direcţia păstrării
însuşirilor anecbalice deoarece apar şi
o serie de însuşiri nedorite: o vitalitate mai
scăzută, scăderea productivităţii
şi chiar îngreuierea conducerii şi mânuirii
coloniilor anecbalice.
2.
Producţia de
miere
Este criteriul principal
care trebuie avut în vedere, prin productivitate înţelegându-se
cantitatea totală de miere realizată (inclusiv
cea dată altor familii spre ajutorare) - având
grijă să scădem cantitatea de miere
oferită spre ajutor (în cazul în care colonia
respectivă a beneficiat la un moment dat), coloniile
fiind notate ca recordiste, productive, mijlocii,
mediocre şi slabe. Coloniile bine organizate,
în cazul culesurilor de mare intensitate şi mică
durată reduc ouatul mătcilor prin blocarea
cuiburilor, favorizând astfel sporirea producţia
de miere. Pentru o evidenţiere corectă a
productivităţii se recomandă a se evita
proasta amplasare a stupilor care duce la rătăcirea
albinelor, suprapopularea unor familii şi falsa
producţie ridicată a acestora.
3.
Prolificitatea mătcii
Sunt selectate acele
mătci care au prolificitate mare în primii ani
de viaţă, fapt ce atrage de la sine schimbarea
lor din 2 în 2 ani.
4.
Rezistenţa la iernare şi la boli
Rezistenţa
la iernare e apreciată după cantitatea de
albină moartă găsită la revizia
din primăvară. Cu cât diferenţa dintre
hrana lăsată în stup la intrarea în iarnă
şi cea găsită în primăvara este
mai mică, cu atât această familie este mai
bună; sunt eliminate de la înmulţire toate
familiile de albine la care apar urme de boli, indiferent
dacă ele se însănătoşesc. Un test
riguros pentru rezistenţa la boli şi paraziţi
este aşa zisul "test al omorârii puietului
prin îngheţare". În acest sens, se decupează
o porţiune de puiet căpăcit cu latura
de 5-6 cm ce conţine aproximativ 100 de larve
şi pupe pe o faţă, şi se congelează
la -20 oC timp de 24 de ore, după
care se introduce în mijlocul unui fagure cu puiet
în familia care urmează a fi testată:
-
acele familii
care elimină puietul îngheţat în 48
ore, sunt considerate cu pronunţat caracter
igienic;
-
familiile care elimină puietul
îngheţat în interval de 5-6 zile, sunt considerate
fără comportament igienic.
5.
Vitalitatea mătcilor
Vitalitatea deosebită
a mătcilor se stabileşte atunci când epuizarea
lor organică nu apare decât cel mai devreme
în al patrulea an de viaţă, când vor fi
schimbate liniştit.
Însuşiri
secundare
1.
Activitatea de zbor
Poate fi stabilită
după 12 ore de observaţii, numărând
albinele care se întorc de la cules, timp de 2 minute
în 6 reprize, stabilind recordistele fiecărei
grupe (colonii de putere egală).
2.
Rezistenţa
la intemperii
Se notează
albinele care zboară cel mai bine pe vreme
mai puţin favorabilă.
3.
Adaptabilitatea
Se referă la
randamentul coloniei care foloseşte cel mai
bine atât un cules bogat cât şi unul slab.
4.
Blândeţea
Este de dorit a
se evita agresivitatea albinelor încurajându-se
totodată caracterul neimpresionabil al mătcilor.
Albina carpatină nu părăseşte
fagurele în timpul manipulărilor.
5.
Hărnicia
Este o calitate
care trebuie urmărită 10-15 zile - notând
coloniile care ies cel mai devreme la cules şi
se întorc cel mai târziu.
6.
Instinctul de curăţenie
O colonie normală
care are fundul murdar primăvara nu va fi producătoare
de miere deoarece şi-a pierdut instinctul de
curăţenie.
7.
Golirea hrănitoarelor
Coloniile care golesc
foarte repede hrănitoarele sunt capabile să
recolteze multă miere în sezonul activ şi
viceversa.
8.
Modul de căpăcire
a mierii
La căpăcirea
uscată între căpăcelul de ceară
şi stratul de miere apare un strat de aer,
ceea ce dă fagurelui un aspect frumos (aspect
urmărit la creşterea fagurilor în secţiuni).
Rasa de albine carpatină prezintă ambele
feluri de căpăcire (umedă şi
uscată).
9.
Rapiditatea clădirii fagurilor
Coloniile bune clăditoare
păstrează igiena la parametri maximi şi
în general sunt şi foarte productive. Familiile
care au tendinţa de a clădi mai lent fagurii
ajung mai repede în pragul roirii.
Boştina
Este denumirea
dată reziduurilor rămase după topirea
cerii cu ajutorul apei sau aburului, reziduuri ce
conţin 30-50% ceară, ce urmează a
se extrage la a doua topire prin folosirea unor
metode mai performante. Pentru a nu mucegăi,
boştina se întinde în strat subţire într-un
loc bine aerisit, după uscare punându-se într-o
lădiţă închisă ermetic având
înăuntru 2-3 punguţe cu naftalină.
După strângerea unei cantităţi apreciabile,
boştina poate fi predată celor ce o strâng
în vederea extragerii cerii cu ajutorul solvenţilor.
Botcile
Botcile sunt celule
de fagure pregătite anume de albine pentru
a creşte viitoarele mătci. Ele pot fi
naturale (de roire, schimbare liniştită,
de salvare) sau artificiale (cele confecţionate
de apicultor), crescute în colonii orfanizate sau
semiorfanizate, în condiţii cât mai apropiate
de roirea naturală, folosindu-se diferite metode
de transvazare sau dublă transvazare.
În primele 5 zile
de la ecloziunea din ou, larva de matcă năpârleşte
de 4 ori. Cea de-a 5-a năpârlire are loc în
ziua a 11-a de la depunerea oului, iar cea de-a
a 6-a în a 16-a zi. După căpăcirea
botcii larva, viitoare matcă, primeşte
în continuare lăptişor de pe fundul celulei
(din cauza poziţiei verticale a acesteia),
acesta scurgându-se spre gura ei, prin hrănire
greutatea larvei crescând (de la 129 mg la 270-350
mg).
În cea de-a 9-a
zi de la căpăcire, botca este închisă
cu un căpăcel făcut din ceară
şi polen, în care albinele lasă orificii
mici, invizibile, pentru schimbul aerului necesar
larvei. Albinele construiesc botci cu mai multă
plăcere pe marginea fagurilor decât la mijlocul
lor. Acest lucru se datorează faptului că
acolo găsesc mai mult loc liber şi nu
stânjenesc cu nimic circulaţia dintre faguri.
Aerul e mult mai curat şi din belşug,
ventilaţia făcându-se mult mai activ.
Suprafaţa exterioară a botcilor în primele
zile e netedă şi subţire şi
orice manipulare a fagurilor le poate strica uşor
forma. După căpăcirea botcilor albinele
încep să le îngroaşe cu un strat gros
de ceară, pe care desenează adesea mici
începuturi de celule. Cu 2 zile înainte de eclozionarea
tinerei mătci botca începe să se decoloreze
la vârf (spre galben), nimfa de matcă secretând
prin glandele mandibulare o substanţă
care înmoaie vârful botcii, iar albinele încep să
roadă timp de 25-30 minute, după care
căpăcelul prins ca într-o balama, este
împins de matca care eclozionează.
Altoirea
botcilor naturale
Altoirea botcilor
naturale sau artificiale în coloniile cu mătci
neproductive este recomandată pentru ridicarea
productivităţii stupinei.
În a 14-a zi,
de la faza de ou, vom alege botcile mature cele
mai frumoase (cele care nu au fost lovite sau turtite,
mai ales la vârf). Deci, după căpăcirea
botcilor este bine ca botcile să mai fie lăsate
în colonia crescătoare încă 2 zile pentru
că dacă vor fi altoite şi mutate
mai devreme există riscul răcirii sau
al deteriorării (imediat după căpăcire
fiind foarte sensibile). Nu trebui nici să
întârziem prea mult, existând riscul eclozionării
primei mătci care le va distruge pe toate celelalte.
Indicele momentului propice altoirii este atunci
când vârful lor capătă o culoare mai deschisă,
dovada că albinele din colonia crescătoare
au început să ajute viitoarele mătci la
eliberarea lor.
Altoirea propriu-zisă
Este o lucrare
migăloasă, dar nu grea. Botcile gata de
eclozionare, pentru preschimbarea mătcilor
bătrâne, se pun sus, suspendate între spetezele
superioare a 2 faguri din marginea cuibului fiecărui
stup, sau între spetezele fagurilor de magazin situaţi
deasupra cuibului, fagurii fiind bine acoperiţi
cu albine (pentru a preveni răcirea acestora
şi eventualitatea unui atac al mătcii
stupului gazdă). Ele se fixează lateral
pe speteaza de sus a ramei, lipindu-le cu ceară
frământată bine între degete şi amestecată
cu puţin propolis moale, în poziţie uşor
oblică, ca să se poată observa vârful
fiecărei botci şi dacă regina tânără
a eclozionat sau nu. Pentru aceasta, rama vecină
trebuie să fie puţin mai depărtată,
altfel existând riscul ca albinele să lipească
vârful botcii de ea. Spaţiul mai mare din jurul
botcii va crea posibilitatea adunării în zonă
a unui număr mai mare de albine (ceea ce este
în favoarea bunei primiri a noii regine). Botcile
roase lateral vor fi înlocuite. Dacă şi
a 2-a oară le vom găsi roase înseamnă
că matca coloniei încă mai e valoroasă
şi va fi schimbată spre sfârşitul
verii.
Introducerea
neobservată a botcilor în coloniile neorfanizate
reuşeşte numai atunci când albinele sunt
preocupate de un cules bun şi nu mai sesizează
această situaţie anormală.
Altoirea botcilor
în perioadele lipsite de cules se face numai
după 1 oră de orfanizare, botcile fiind
introduse direct într-un fagure cu puiet, situat
în centrul cuibului, operaţia putându-se face
şi concomitent cu orfanizarea, cu condiţia
ca eclozionarea mătcii să fie foarte aproape.
Operaţia de altoire cere pricepere şi
îndemânare, botcile fiind decupate cu o porţiune
mai mare de fagure în jurul lor, care le serveşte
de suport. Se decupează apoi o porţiune
din fagurele cu puiet, între brâul de miere şi
elipsa de puiet, de forma şi mărimea suportului
cu botcă ce se va introduce acolo. Albinele
vor consolida suportul botcii iar aceasta va sta
suspendată în intervalul dintre 2 faguri, suportul
apărând fundul botcii de atacul albinelor.
Este indicat a altoi deodată 2 botci, pentru
ca albinele coloniei să şi-o aleagă
pe cea mai bună. Botcile vor fi protejate de
distrugere cu un manşon de protecţie făcut
din material plastic (tub de plastic mai larg) carton
sau plasă de sârmă deasă, având liber
doar vârful. Unii apicultori orfanizează coloniile
primitoare cu 6 zile înainte, după care distrug
botcile proprii şi altoiesc botci selecţionate.
Operaţia reuşeşte numai dacă
după distrugerea botcilor a fost ridicat şi
lăptişorul aflat în ele, altfel, albinele
dând de gustul lăptişorului vor distruge
şi unica botcă dată de stupar pentru
a se înfrupta din preţioasa hrană. Este
bine ca odată cu altoirea să administrăm
coloniilor primitoare sirop pus în 2 hrănitoare
tip jgheab.
După altoire
coloniile vor fi supravegheate fără a
mai deschide stupul. Dacă vom observa că
albinele unei colonii ies din stup şi se întorc
ca şi când ar fi pierdut ceva, se urcă
pe peretele frontal sau atunci când se întorc de
la zbor au o oarecare ezitare dacă să
intre sau nu în stup înseamnă că şi-au
omorât matca şi va trebui să intervenim.
Dacă albinele intră şi ies pe urdiniş
fără nici o ezitare înseamnă că
totul este OK. După 10 zile se va controla
botca şi dacă va fi găsită roasă
o va înlocui.
Operaţia
altoirii botcilor comportă oarecare riscuri
pentru colonia orfanizată, riscuri pe care
apicultorul trebuie să li le asume.
Botcile
de roire
Sunt de
2 ori mai lungi decât cele crescute pe dispozitive
artificiale mobile, cantitatea de lăptişor
rămasă pe fundul lor după eclozionare
fiind, de asemenea, mai mare. Preferinţa albinelor
de a creşte botci din faguri noi se datorează
faptului că ele pot modela cu uşurinţă
botci bune, spaţioase, cu fundul bombat şi
adâncit aşa cum trebuie pentru dezvoltarea
normală a larvei viitoarei mătci. Pentru
a avea colonii puternice este de dorit ca apicultorii
să-şi crească singuri mătci
folosind metodele naturale sau artificiale recomandate
de literatura de specialitate.
Folosirea botcilor
de roire este uneori recomandată, având în
vedere perioada prosperă a apariţiei lor
şi condiţiile deosebite de creştere.
Cauzele
neacceptării
botcilor
-
colonia
avea deja matcă nefecundată, neobservată
de apicultor (unele mătci bătrâne
convieţuind cu cele tinere înainte de fecundarea
celei tinere;
-
matca
tânără s-a rătăcit după
zborul de împerechere şi a nimerit din
greşeală în acea colonie, fiind acceptată;
-
colonia
şi-a clădit singură botci înaintea
altoirii botcii;
-
matca
a murit în botcă din vre-o cauza accidentală;
colonia
a fost atacată de hoaţe;
-
albinele
au fost surescitate de vreo furtună cu
grindină ce a căzut pe acoperişul
stupului făcând zgomot.
Confecţionarea
botcilor
Botcile sunt
confecţionate din ceară de calitate
superioară, calitatea I-a, topită la
foc potrivit, într-un vas emailat, în care în
prealabil a fost pusă puţină apă.
Pentru confecţionare se foloseşte un
şablon special în formă de creion rotunjit
în vârf, confecţionat din lemn de tei, care
dă posibilitatea obţinerii unor botci
cu un diametru intern cuprins între 8,6 şi
9 mm, nerespectarea acestor dimensiuni ducând
la ne neacceptarea larvelor date spre creştere.
În timp ce ceara
se topeşte, şablonul pentru confecţionat
este ţinut scufundat într-un vas cu apă
pentru a se umezi şi a împiedica ceara să
se mai lipească de el. În momentul începerii
activităţii de confecţionare, şablonul
se şterge de apă şi se introduce
în ceară până la semnul marcat pe el
(cca 1 cm). Se scoate repede, ceara se solidifică
şi se introduce din nou în ceară, mai
jos cu cca 1 mm. Se procedează de 3-4 ori
în acelaşi fel, micşorând mereu înălţimea.
După ce stratul de ceara s-a format suficient
de gros, se introduce şablonul cu botcă
în vasul cu apă rece. Prin răsucire
botca este scoasa de pe şablon. Se obţine
astfel o botcă cu fundul mai gros, care este
mai rezistentă la transvazare şi în
acelaşi timp se lipeşte foarte bine
pe suport.În scopul unei eficacităţi
crescute, şabloanele pot fi montate câte
6-12 pe un suport de lemn.
Păstrarea
botcilor disponibile
Botcile se scot
din stupul crescător în cea de-a 12-a zi
de la transvazarea larvelor, atunci când vârfurile
lor care erau cafenii devin gălbui. Când
nu se cunoaşte cu precizie vârsta larvelor,
botcile se scot în a 10 zi de la transvazare şi
se altoiesc în coloniile orfane, cu mătci
necorespunzătoare, în nuclee sau micronuclee.
Când vom începe operaţia altoirii vom scoate
o dată mai mute botci din stupul crescător
ca să nu-l deschidem mereu pentru fiecare
altoire. Botcile vor fi ţinute numai cu vârful
în jos, ferite de răceală şi razele
solare, într-o cutie cu rumeguş de lemn încălzit.
Adâncim degetul arătător în rumeguş,
în adâncitura formată introducând un cornet
ca un degetar făcut din hârtie cerată
înfăşurată în jurul degetului.
În cutie vor exista mai multe compartimente pregătite
în acest fel, fiecare compartiment primind câte
o botcă ce va sta la căldură şi
întuneric. Unii apicultori folosesc vata care
însă se lipeşte de vârful botcilor şi
irită albinele coloniilor în care se altoiesc.
Cutia cu botci va fi dusă într-o cameră
caldă, unde se face altoirea pe fagurii stupilor
orfani sau se lipesc pe dispozitive mobile pentru
a putea fi puse cu uşurinţă acolo
unde dorim.
Dacă numărul
botcilor crescute este mare se pot forma nuclee
sau micronuclee pentru împerecherea mătcilor
eclozionate, formate în acest scop. Dacă
tot mai rămân botci aceste se introduc în
colivii de păstrare prevăzute cu gratii
Hannemann, prin care albinele unei colonii orfanizate
anume, pot să pătrundă ajutând
la eclozionarea şi întreţinere tinerelor
mătci timp de 2-3 zile până la folosire.
Folosirea
botcilor
Concomitent
cu începerea creşterii mătcilor trebuie
întocmit şi un plan privitor la folosirea
botcilor, când acestea vor ajunge în cea de a
10 zi de la transvazarea larvelor. Acest plan
va avea în vedere coloniile cu mătci bătrâne,
coloniile care se pregătesc să roiască,
formarea unor nuclee de împerechere a mătcilor
pentru nevoile proprii sau comercializare etc.
Stupii cu mătci
necorespunzătoare vor fi orfanizaţi
cu 1-2 ore înaintea altoirii botcilor (în golurile
de cules coloniile fiind hrănite cu cel puţin
24 ore înainte şi încă 4-5 zile după,
fiind indicat ca odată cu stimularea să
descăpăcim şi câte 1 fagure cu
miere după diafragmă, pentru a lăsa
impresia unei bogăţii de nectar). Introducerea
noilor mătci va stagna creşterea puietului
pe o perioadă de cel puţin 10 zile fapt
care se va cunoaşte în cazul apariţiei
unor noi culesuri. Din acest motiv, cei ce practică
apicultura de tip pastoral vor folosi metoda nucleelor
de împerechere care se vor unifica apoi cu familiile
orfanizate în vederea primirii noilor mătci
gata împerecheate.
Izolarea
botcilor în colivii de protecţie
Orice altoire de botcă este
recomandabil a se face protejat.
Mătcile
disponibile, peste nevoile stupinei, vor fi folosite
fie pentru înlocuirea mătcilor bătrâne,
fie vor fi introduse în colivii de eclozionare
şi păstrate în colonii păstrătoare
special formate pentru ele, după care vor
fi plasate în micronuclee de împerechere. Oricât
de bine ar fi îngrijite, păstrarea lor mai
mult de 3-4 zile nu este recomandabilă. Albinele
au şi ele preferinţe, unele mătci
rămânând nehrănite. De aceea fiecare
colivie este bine să fie prevăzută
cu hrană proteică.
Polenul de molid
are o valoare alimentară scăzută.
Puietul hrănit cu un astfel de polen, ajuns
la maturitate dă naştere unor albine
ce trăiesc cu 50% mai puţin. Mierea
de mană provenită de la molid are culoare
verde-închis iar cea de la brad are culoarea galbenă-aurie.
Ambele conţin în proporţie de 25,68%
melezitoză, fiind mult căutată
de bolnavii de plămâni. În mierea de brad
se află şi un puternic bactericid, inhibina,
produs al unei enzime.
Braula
Este un parazit
ce parazitează albinele şi mătcile.
Păduchele albinei - Braula coeca se
hrăneşte cu resturi din hrana albinelor
şi se înmulţeşte în lunile iulie-august,
după care urmează o perioadă de
stagnare. În timpul zborurilor de curăţire
din timpul primăverii păduchii se împuţinează.
Femela depune ouăle sub căpăcelele
celulelor de miere.
Tratamentul
se face prin fumigaţii cu fenotiazină,
afumătorul plimbându-se pe urdiniş în
toate direcţiile pentru ca fumul să
intre pe toate intervalele, în afumător introducându-se
6 g substanţă (2 linguriţe rase)
învelite într-o hârtie, doza fiind suficientă
pentru 2 colonii (câte 30 jeturi de fum pentru
fiecare colonie). Acţiunea fumului scade
atunci când temperatura depăşeşte
10 0C, la peste 26 0C devenind
inoperantă. Este bine ca afumătorul
să aibă o ţeavă prelungitoare
care să intre pe urdiniş. Operaţia
se repetă după 7 zile, şi primăvara
când se descăpăcesc ramele cu miere
din cuib. Şi mai bine este ca descăpăcirea
acestora să se facă la rezervă
iar fagurii respectivi să fie supuşi
vaporilor de acid acetic. Păduchele braulozei
este periculos mai ales pentru faptul că
e purtătorul parazitului nosemozei.
Înfloreşte
în august-septembrie şi este foarte sensibil
la ceaţă şi la negură, situaţie
în care nectariile nu-şi mai reiau activitatea.
Astfel că, după o zi de cules bun, în
ziua următoare începe dintr-odată furtişagul.
După zile repetate cu negură groasă,
secreţia de nectar a plantelor încetează
iar sezonul apicol activ se poate considera încheiat.
Butoaiele de
inox sunt cele mai potrivite vase pentru depozitarea
mierii. După golire ele trebuiesc spălate
cu apă clocotită. Butoaiele metalice
nu sunt bune pentru că acizii mierii dau
compuşi toxici în contact cu metalul.
|