Text

B



Bonitarea

Bacteriile

Sunt răspândite pe întreaga suprafaţă a pământului. Unele trăiesc pe uscat, altele în apă. Unora le prieşte umezeala, altora uscăciunea etc. Clasificarea lor se face pe anumite grupe. Din acestea, grupul animal şi cel vegetal sunt cele care ne interesează pe noi apicultorii.

  • Bacteriile din regnul animal sunt cele mai primejdioase întrucât trăiesc pe socoteala organismului albinei intoxicându-l cu reziduurile lor. Deoarece au şi putinţa de a se mişca, infecţia devine molipsitoare de îndată ce condiţiile devin favorabile înmulţirii şi transmiterii lor.
  • Ramura talophitelor, bacterii ce fac parte din regnul vegetal, nişte ciuperci ce produc miceliul generator al micozelor, sunt şi ele periculoase dar, fiindcă putinţa lor de mişcare este cu mult mai mică şi condiţiile de dezvoltare cer un mediu favorabil, nu sunt aşa de periculoase ca cele dintâi. Micozele devin mult mai active atunci când coloniile sunt slăbite sau întreţinute în condiţii improprii (suferă de frig, de căldură excesivă ori de umezeală).

Bacteriofag

Bacteriofagii sunt inframicroorganisme epifite (cele care distrug bacteriile) ce trăiesc pe petalele florilor entomofile. Când albinele culeg nectar şi polen, ei vin în contact cu perişorii corpului, fiind transportaţi în stupi unde încep procesul de nimicire a bacteriilor care le convin, asanând coloniile de albine. Aşa se explică însănătoşirile miraculoase ale albinelor grav bolnave, care au participat la un cules bun. Bacteriofagii cultivaţi au un caracter specific fiecărei boli, neacţionând şi asupra altora. Bacteriofagii care acţionează asupra mai multor specii de bacterii se numesc bacteriofagi polivalenţi. A se vedea şi Fitoncide şi Antibiotice.


 

Barbă

Este denumirea pe care o dau stuparii formei de ciorchine în care albinele se strâng la urdiniş, sub scândura de zbor, sub fundul stupului sau pe faţa peretelui frontal, majoritatea albinelor ce alcătuiesc barba făcând parte din categoria albinelor care abia au făcut zborurile de recunoaştere, colonia pregătindu-se de roit. Barba apare şi atunci când colonia suferă de căldură, de sete, de lipsa culesului şi a proviziilor (în acest caz barba este formată în majoritate din albine bătrâne - inactivitatea fiind mijlocul practic de economisire a proviziilor). Dacă albinele nu intră în stup după stropirea cu apă sau hrănirea cu sirop de miere, barba se va scutura împreună cu matca formându-se un roi ce se va muta la răcoare. Botcile de roire găsite se vor distruge iar dimineaţa roiul se va reda coloniei.

Formarea bărbii pe timpul unui mare cules este dovada lipsei spaţiului de depozitare. După adăugarea noilor magazine de depozitare barba se scutură în spaţiul nou creat şi albinele îşi vor relua activitatea. Dacă după luarea acestor măsuri colonia nu-şi revine la activitatea normală, bărbile vor fi folosite la întărirea roilor stoloni formaţi în stupină sau a familiilor mai slabe.


 

Baza meliferă

Totalitatea plantelor melifere din raza economică de zbor (1,5 km) a unei stupine constituie baza meliferă. La stabilirea unei vetre trebuie avut în vedere existenţa unei baze melifere corespunzătoare numărului de stupi întreţinuţi, luându-se în calcul şi stupinele învecinate. Crearea unei baze melifere artificiale necesită eforturi deosebite şi o planificare adecvată (pentru a se crea culesuri eşalonate), principalele plante recomandate fiind: facelia şi plantele medicinale sau industriale cu potenţial melifer ridicat. Locurile sărăturoase şi neproductive pot fi folosite, dacă sunt însămânţate cu specii melifere care se pretează la un asemenea regim (sulfina albă şi galbenă, talpa gâştei etc.), culturi care contribuie chiar la îmbunătăţirea unor astfel de terenuri. Terenurile abrupte ale dealurilor, nefolosite în agricultură, pot fi de asemenea însămânţate cu plante melifere consolidatoare (precum splinuţa) etc.

Condiţii

  1. să fie bogată în plante melifere valoroase;
  2. să nu fie prea departe de stupină;
  3. să prezinte continuitate (floră eşalonată).

Pentru valorificarea din plin a bazelor melifere este indicat ca stupii să fie eşalonaţi în vetre de câte 30-60 colonii, iar celelalte stupine să fie situate la cel puţin 300-1000 m, în funcţie de bogăţia florei.

Crearea unei baze melifere artificiale este foarte greu de realizat. Plantele cele mai recomandate sunt facelia, coriandrul, napii, căpşunii etc., având grijă să asigurăm culesuri eşalonate pe o perioadă cât mai îndelungată.


 

Băşica porcului

Creşte frecvent pe imaşuri. După uscare se poate arde în afumător provocând sedarea albinelor. Albinele afumate într-o anumită măsură ameţesc şi-şi pierd memoria. Dacă sunt afumate prea mult, mor. Dacă există printre cititori vre-un practician în acest domeniu, aştept completări.


 

Benzaldehida

Este o substanţă organică provenită din uleiul artificial de migdale care, în contact cu aerul se oxidează formând acidul benzoic. Benzaldehida poate fi folosită pentru alungarea albinelor din corpul de extracţie, fără riscul ca mirosul său să influenţeze mierea, produsul fiind folosit chiar drept conservant pentru alimente. Produsul se pulverizează pe un podişor de scândură rece (dacă e cald substanţa se evaporă rapid provocând dezorganizarea coloniei). Înaintea aşezării podişorului pulverizat, colonia se afumă uşor pe deasupra, pentru a îndruma albinele să coboare în cuib. Pe timpul căldurilor prea mari nu se recomandă folosirea acestui procedeu deoarece provoacă ameţirea albinelor.


 

Bezmeticirea

Este o formă de patologie socială. Scăpate de sub controlul mătcii familiei, albinele acceptă mai multe false mătci. Bezmeticirea este declanşată sau oprită de prezenţa sau absenţa botcilor sau a mătcii. Botcile luate în creştere de un stup bezmetic nu sunt însă viabile întrucât larvele de trântor nu se pot hrăni cu lăptişor de matcă şi mor în primele zile de evoluţie. În cazul familiilor bezmetice solicitările sunt atât de puternice şi dominante încât blochează toate celelalte funcţii cum ar fi: culesul, clăditul, apărarea etc.

Semnele bezmeticirii

  1. lipsa puietului necăpăcit;
  2. ouăle (partenogenice) depuse neregulat (pe pereţii celulelor, câte 2 sau 3 în aceeaşi celulă);
  3. bâzâitul plângător;
  4. puietul de trântor este depus răzleţ în celule mici, alungite şi bombate (dacă este compact el provine de la o matcă trântoriţă);
  5. un număr mare de botci, de calitate inferioară, mici, cu pereţii subţiri, conţinând puţin lăptişor, amplasate pe mai toţi fagurii, indicând o lucrare tipică de salvare.

Metode de recuperare a familiilor bezmetice

Restabilirea coloniei bezmetice se face prin mai multe metode. Desfiinţarea lor se face totdeauna la începutul primăverii şi toamna târziu când, colonia se mută de pe vechiul loc şi după o uşoară afumare şi ciocănire a pereţilor albinele sunt scuturate. Ele se vor întoarce la vechiul loc şi vor intra în stupii vecini unde sunt primite (vin cu guşa plină).

În orice stupină se pierd anual cam 4% din numărul coloniilor (din cauza bezmeticirii, îngrijirii neraţionale etc.). Familiile bezmetice apărute pe timpul iernării se desfiinţează, prin scuturarea albinelor la oarecare distanţă de stupină (într-o zi călduroasă), culegătoarele fiind preluate de stupii învecinaţi. Cele apărute pe timpul verii, dacă au albină multă, pot fi recuperate.

Metoda transvazării unei larve

Metoda mutării unei larve mai mici de 3 zile dintr-o colonie normală dă rezultate bune cu condiţia ca bezmeticirea coloniei să nu fi depăşit 2 săptămâni (adică să nu aibă puiet căpăcit de trântori provenit din ouăle depuse de albinele trântoriţe). Se vor strica toate botcile, lăsându-se 1-2 clădite mai de curând, din care se vor elimina larvele, pe locul lor fiind transvazate larve corespunzătoare, luate din cuibul unei colonii normale.

Metoda stupului nou (Hristea)

Alegem un nucleu cu matcă şi, cu 24 ore înaintea lucrării, uniformizăm mirosurile, colonia bezmetică şi nucleul primind deasupra ramelor câteva bobiţe de naftalină. Apoi, ducem stupul bezmetic la 50-60 m depărtare. Deschidem stupul bezmetic şi alegem ramele cu provizii şi fără puiet de trântor, le scuturăm în stupul de provenienţă, după care le mutăm într-o cutie de stup nouă prevăzută cu podişor, având grijă să nu rămână nici o albină pe ele. Aşezăm stupul nou, cu fagurii scuturaţi, pe vechiul loc ocupat de colonia bezmetică şi introducem nucleul cu acelaşi miros, format din 2-3 rame cu puiet, albină şi matcă, de o parte şi de alta a cuibului plasând ramele ce au aparţinut familiei bezmetice. Introducem matca într-o colivie automată şi închidem stupul astfel format.

Ne întoarcem la stupul bezmetic şi îi scuturăm în iarbă toate albinele rămase pe fagurii cu puiet de trântor, rame ce vor fi date la reformă. Albinele bezmetice venind acasă şi găsind o colonie ce are acelaşi miros ca al lor şi regină, nu mai lasă albinele ouătoare să depună ouă şi chiar le ucid. O parte din ouătoare nici nu mai vin acasă sau chiar dacă se mai întorc vor fi ucise.

În cazul în care nu dispunem de un nucleu, albina stupului bezmetic va fi preluată de vecinul său, prin scuturarea albinei sau prin folosirea metodei cu ziar.

Metoda Atanasiu

Se scot ramele cu albină şi se scutură la o distanţă apreciabilă, apoi se introduc în stup (fără albine), şi se aduce o matcă tânără împerecheată (în colivie). Uşoara stropire a ramelor şi a populaţiei din stup cu sirop de zahăr diluat, simplifică lucrurile. Albinele ouătoare, fiind mai greoaie, nu mai pot reveni la stup, de la locul unde au fost scuturate.

Metoda Condurache

În ziua 1

Albinele se lasă 24 de ore: fără hrană şi fără rame.

În ziua a 2-a

Se introduc: un hrănitor uluc cu sirop (administrat zilnic) şi o matcă tânără împerecheată (în colivie), fixată pe partea de jos a hrănitorului uluc.

În ziua a 3-a:

Recoltam făguraşul clădit cu celule de trântor pentru ca albinele să poată creşte un altul, de data aceasta cu celule de albine lucrătoare. Apariţia făguraşului cu celule de lucrătoare constituie indiciul că matca a fost acceptată. Mătcile false dispar şi este momentul ca matca să fie eliberată. Restituim fagurii cu miere şi păstură, cei cu celule de lucrătoare şi ajutăm familia cu 1-2 rame cu puiet căpăcit. Restul ramelor deformate le trecem la reformă. Această metodă dă rezultate foarte bune.

Metoda Drăgan

Albinele bezmetice se stropesc, pe înserat, cu o soluţie apoasă de valeriană După terminarea operaţiei de stropire se introduce o matcă liberă între albine şi se închide stupul.

Metoda Mârza

După ce ramele au fost rărite la circa 2 cm, se introduce pe urdiniş o bucată de sugativă de circa 10 x 10 cm, peste care s-a turnat 15-20 picături eter şi se închide urdinişul. După aproximativ 5 minute se deschide stupul şi se formează din nou cuibul. Regina este introdusă atunci când albinele, anesteziate şi căzute pe fundul stupului, ocupă fagurii şi îşi reiau activitatea.

Metoda Perret-Maisonneuve

Albinele ouătoare acceptă matcă doar atunci când vom folosi o matcă ce s-a născut cu maximum 30 de minute înainte. La ieşirea din botcă a mătcii îi dăm drumul, fără altă precauţie, prin gaura hrănitorului şi după 8-10 zile vom constata noua pontă. Albinele vor face să dispară ouăle şi larvele de trântori, şi vor lichida albinele ouătoare, rămânând doar nimfele căpăcite până la eclozionare. Singura dificultate este să dispunem de o astfel de matcă la momentul dorit.

Dacă introducem o botcă ea va fi distrusă. Din fericire există şi aici o soluţie: să înfăşurăm botca matură, pentru a rezista la manipulări, în hârtie de aluminiu, lăsând liber doar discul pe care matca tânără îl va decupa la ieşire. Albinele nu vor mai putea distruge aceasta botcă iar vârful acesteia este foarte solid aşa încât matca  va ieşi şi va fi primită. După acceptare este bine să se dea familiei o ramă cu puiet în eclozionare, pentru asigurarea doicilor necesare.

Metoda Vartolomei

Familia bezmetică este aşezată deasupra unei alteia normale, peste care s-a pus o plasă de plastic, după ce în prealabil i s-a scos şi înlocuit toţi fagurii cu puiet, iar într-un hrănitor sau într-un fagure s-a asigurat apă pentru 24 de ore, timp în care, substanţa de matcă din familia de jos face ca albinele ouătoare să fie readuse la normal sau să fie omorâte de celelalte albine. După 36 de ore se scutură albinele de pe fagurii familiei bezmetice peste cei ai familiei normale, fără nici o pierdere de albină. Locul familiei bezmetice trebuie să rămână gol pentru a nu atrage fostele albine la vechiul loc.


 

Bioxidul de carbon

Acest narcotic este folosit la fecundarea artificială a mătcilor. Dacă se foloseşte la narcotizarea albinelor fumul nu trebuie dat în cantităţi prea mari, după administrare fiind posibilă pieirea albinelor sau micşorarea vitalităţii. Atunci când se folosesc fumigații cu sulf, bioxidul de carbon contribuie la formarea acidului sulfuros, utilizat în tratarea fagurilor împotriva nosemozei.

Atenţie!

Albinele de toamnă nu vor fi niciodată narcotizate, operaţia având efect negativ asupra iernării.


Blocarea cuibului

La un cules abundent albinele au tendinţa de blocare a cuibului, împiedicând ponta mătcii, fapt ce se va răsfrânge negativ asupra viitoarei generaţii, mai ales în practicarea stupăritului pastoral sau atunci când urmează un nou cules.

Pentru deblocarea cuibului se ridică în corpul al 2-lea fagurii din cuib cu mierea adunată în primele zile, înlocuindu-i cu alţii gata clădiţi. La stupinele mari se recomandă intercalarea peste cuib a unui corp cu faguri gata clădiţi.


 

Bolile albinelor

Bolile albinelor sunt datorate unor specii de germeni patogeni, bacterii, virusuri sau richeţi din regnul vegetal sau animal, ce atacă albinele adulte ori larvele sau au o acţiune concomitentă. Bacteriile se transmit prin contact, prin transport şi prin auto-contaminare. Bolile se răspândesc mai ales de apicultor prin lipsa măsurilor de igienă şi prin schimburile de faguri (în special a celor cu puiet) de la o colonie la alta.

Albinele mai suferă şi de anumite boli care se datorează unei slăbiciuni organice generate de o înrâurire neprielnică a mediului exterior, o hrană neîndestulătoare, o intoxicaţie, o oboseală, o îngrămădire prea mare de murdării în intestine, microbii nefiind, în acest caz, izvorul principal al infecţiei sau al bolii, ci un corolar şi, de îndată ce răul de la început e înlăturat şi microbii primejdioşi dispar, se stinge şi boala. În această privinţă este indicat să prăsim albinele care luptă mai bine cu boala (cazul albinelor italiene care şi-au căpătat o pseudo-imunitate la locă, cu care luptă de mult timp, căci ele au trăit într-o climă călduroasă şi umedă).

Preîntâmpinarea bolilor

Este mai uşor să previi decât să tratezi şi, de aceea, măsurile igienice trebuie să constituie principalul obiectiv al apicultorului. Aceste măsuri ţin de o bună aşezare a stupinei, de o bună pregătire a apicultorului şi de aplicarea dezinfecţiilor preventive atât în stupina proprie cât şi în celelalte stupine.

Se va avea in vedere:

  • Asigurarea surselor curate de apă în pastoral;
  • Diminuarea stresului de transport şi evitarea înăbuşirii familiilor de albine;
  • Evitarea marilor aglomerări de familii de albine în pastoral şi apropierea de graniţele ţărilor unde se manifestă epizootii la albine;
  • Evitarea practicări haotice a stupăritului pastoral (sursele care nu secretă nectar conducând la grave perturbări şi îmbolnăviri, precum şi mari cheltuieli de transport ce fac stupinele nerentabile);
  • Trebuie înlocuite mătcile bătrâne şi toate mătcile familiilor care nu progresează, folosind tehnica FA;
  • Se va urmări înlocuirea treptată a tuturor fagurilor vechi (purtători de germeni infecţioşi), cu faguri noi crescuţi în sezonul de primăvară-vară.
  • În vederea spririi rezistenţei la invaziile virotice se recomandă:
  • Hristea recomanda ca fiecare stup să aibă prevăzută câte o sticluţă cu formol, iar fundul sa fie presărat din cand in cand cu praf de pucioasa (presărat cu mare grijă, o doză prea mare putând fi letală pentru mătci şi puiet. In plus, nu stiu daca folosirea sulfului nu are interdictie in UE. Cei care doresc să experimenteze sunt rugaţi să-mi comunice dozele care dau rezultatele cele mai bune, fără a dăuna albinelor);
  • evitarea posibilelor cauze generatoare de boli.

Păstrarea în stupină doar a familiilor puternice constituie baza marii productivităţi şi a sanatatii albinelor, organismele invadate de boli şi furtişag fiind de obicei cele mai slabe, mai sărace în hrană şi mai incapabile să-şi păstreze căldura primăvara timpuriu şi iarna, căzând cu uşurinţă pradă nosemozei şi altor boli.

Atenţie! Roii găsiţi în perioadele nepotrivite pentru roire (roii târzii) provin cu siguranţă din stupi infestaţi sau scorburi infectate de nosemoză şi de aceea trebuie evitată prinderea lor.

 


 

Măsuri igienice privitoare la stupină

Distanţa dintre stupi

S-a observat că bolile sunt cu atât mai nimicitoare cu cât distanţa dintre stupi este mai mică şi viceversa. Acest lucru se explică prin faptul că albinele nu nimeresc întotdeauna stupul de provenienţă şi intră în stupii vecini, răspândind boala. Pentru aceasta, stupii vor fi aşezaţi la 2 metri depărtare unii de alţi. Acolo unde nu este posibil, urdinişurile vor fi cât mai bine individualizate şi, dacă se poate stupii vor avea direcţii diferite de zbor.

Curăţenia

În stupină şi mai ales în faţa stupilor trebuie să existe o curăţenie desăvârşită. Pentru aceasta se va avea în vedere ca oglinda stupului să fie curăţată de iarbă, albinele găsite moarte să fie măturate şi arse etc.

Picioarele stupilor

Stupii vor sta pe picioare înalte de cel puţin 25 cm, fiind apăraţi astfel de umezeală şi de pătrunderea şoarecilor care sunt purtătorii unor microbi primejdioşi. Picioarele stupilor vor fi unse cu păcură, pentru a preîntâmpina intrarea furnicilor, iar dacă observăm albine care se târăsc pe jos, vor fi unse cu clei, din cel folosit la ungerea pomilor deoarece, în felul acesta, albinele bolnave nu se mai pot căţăra pe ele şi nu mai pot pătrunde în stupi.

Adăpătorul

Trebuie să fie alimentat zilnic cu apă proaspătă, călduţă şi puţin sărată, pentru ca albinele să nu se ducă să sugă apa de prin gunoaiele putrede, de unde, odată cu apa, sorb fel şi fel de microbi vătămători. În fiecare săptămână, seara, interiorul adăpătorului să fie văruit bine cu var, care este un bun dezinfectant.


 

Măsuri igienice privitoare la stupi

Construcţia stupilor

Stupii rău încheiaţi vor lăsa goluri care, pe lângă frigul şi umezeala ce ar pătrunde înăuntru toamna, primăvara şi iarna, oferă posibilitatea intrării hoaţelor ce pot aduce şi boala.

Curăţenia

În stup şi pe platforma lui trebuie să fie o curăţenie desăvârşită. La stupii slabi, din două în două săptămâni se vor curăţa fundurile. Atunci când în interiorul stupilor vom găsi prea multe albine moarte şi rumeguş de ceară, trebuie găsită cauza şi înlăturată.

Numerotarea accesoriilor

Toate componentele stupului trebuie numerotate cu acelaşi număr şi literă, de la fund până la capac, magazii de recoltă şi chiar rame (cu ajutorul unor plăcuţe de tablă).


 

Măsuri igienice privitoare la viaţa coloniilor

Populaţia stupului

Să fie cât mai numeroasă, coloniile puternice luptând cu mai multă forţă cu bolile.

Cauzele slăbirii coloniilor sunt 3:

  1. provizii insuficiente,
  2. matcă epuizată sau de slabă calitate,
  3. colonie bolnavă.

Acesta este şi motivul ca, în cazul slăbirii populaţiei unui stup, apicultorul să cerceteze amănunţit cauza şi să ia măsurile cele mai adecvate pentru remediere. În situaţia în care nu observăm albine moarte în stup sau în apropiere dar colonia este tot mai slăbită motivul poate fi amibioza, albinele murind în număr mare la câmp.

Regina şi puterea coloniei

Puterea unei colonii depinde, în primul rând, de regină. În general, reginele bune sunt cele tinere, provenite din stupii recordişti şi crescute în colonii recordiste. Din 2 în 2 ani, sau, în cazul practicării transhumanţei, vom avea grijă să schimbăm reginele anual, în primul rând la coloniile ce au dat producţii slabe şi medii. Importul reginelor străine este, de multe ori, o cauză a răspândirii bolilor. De aceea, importul reginelor din alte ţări (cum ar fi cele din rasa italiană) este indicat a se face numai în staţiunile de experimentare şi cercetare apicolă.

Selecţia albinelor

Crescătorii de mătci trebuie să ştie că deşi reginele îndeplinesc anumite condiţii de selecţionare, totuşi, dacă strămoşii lor au suferit de anumite boli, acestea, după câteva generaţii, pot să se ivească din nou, albinele suferind şi de boli congenitale ce se moştenesc de către urmaşi. De aceea, creşterea reginelor se recomandă a se face de fiecare apicultor în parte, cu respectarea tuturor regulilor de selecţie. Selecţionarea şi găsirea unor soiuri (suşe) de albine din aceeaşi rasă care să reziste la boli este unul din obiectivele şi dezideratele apiculturii moderne, ştiut fiind că, de-a lungul timpului, unele suşe de albine au devenit imune la anumite boli ce au activat pe un anumit areal.

Stârpirea furtişagului

Nimic nu înlesneşte mai mult infestarea unei stupine decât furtişagul, căci albinele hoaţe atacă cu precădere stupii slăbiţi de boli, o dată cu prada luând şi boala coloniei atacate. Măsurile de prevenire a furtişagului, pentru a da rezultate, trebuie luate de toţi apicultorii şi în toate stupinele.

Înlăturarea roirii naturale

Roirea naturală este unul din mijloacele de răspândire a bolilor de care suferă colonia de unde a plecat roiul. De aceea este indicat a se lua măsuri drastice de prevenire a roirii naturale, pentru roirea artificială folosind numai coloniile selecţionate în acest scop.


 

Măsuri igienice privitoare la viaţa individuală a albinelor

Aerisirea

Se face diferenţiat, în funcţie de anotimp. Pe timpul iernii este indicat ca urdinişurile să fie lărgite în funcţie de numărul fagurilor lăsaţi în cuib care, la rândul lor, trebuie să fie bine acoperiţi cu albine. Dacă urdinişurile sunt prea mici, vaporii de apă, neputând ieşi afară din cauza unei aerisiri necorespunzătoare, se vor condensa pe pereţi, care, umezindu-se, vor strica aerul şi vor forma un mediu neprielnic pentru albine, prielnic însă pentru anumiţi microbi de origine vegetală (ciuperci şi micelii), care se vor dezvolta de minune în umezeala caldă a stupului. Aici, microbii prind să se înmulţească, formând o inflorescenţă deasupra puietului sau fagurilor cu miere. Primăvara, doicile înghit hrana infectată de boală, se îmbolnăvesc şi ele şi o transmit atât puietului cât şi celorlalte albine.

La coloniile bolnave aerisirea trebuie să fie cât mai activă, fără ca printr-o prea mare deschidere a urdinişului să înlesnim furtişagul.

Hrănirea

Cele mai multe boli pornesc de la o hrană prost păstrată şi de o calitate necorespunzătoare. Mierea ideală pentru iernare este cea de salcâm. În cazul în care constatăm prezenţa mierii de mană sau provizii insuficiente pentru iernat, completarea proviziilor se va face şi cu sirop de zahăr rafinat, dat albinelor în luna august, la prelucrarea lui participând doar albina de vară, albinele având timp suficient pentru căpăcirea mierii. Hrănitoarele sunt numerotate, schimbarea lor de la un stup la altul favorizând răspândirea bolilor. Ele vor fi spălate şi dezinfectate din când în când.

Asigurarea liniştii pe timpul iernării

Neliniştirea albinelor datorată zgomotelor puternice, şoarecilor etc., le face să-şi încarce intestinele cu mai multe provizii, acest lucru generând reziduuri mai mari, reziduurile fiind elementul prielnic dezvoltării microbilor.


 

Masuri igienice privitoare la igiena apicultorului

  • după cercetarea fiecărei colonii să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun (mai ales dacă acea colonie e suspectă de boală);
  • stupii bolnavi să fie cercetaţi ultimii şi după cercetare ustensilele folosite să fie dezinfectate;
  • lădiţa de transport să fie cât mai des dezinfectată şi flambată;
  • coliviile de introducere a mătcilor să fie opărite (pentru a ucide microbii şi înlătura mirosul mătcii precedente, miros care persistă mult timp);
  • ustensilele folosite în stupină să fie dezinfectate cât mai des (cu apă clocotită etc. );
  • daca în stupină apare loca este bine ca vatra stupinei să fie săpată şi dezinfectată cu var;
  • transferul de faguri şi de piese între stupi sunt admise numai atunci când în stupină nu sunt boli molipsitoare;
  • după flambare, când scândura este încă fierbinte, să se dea cu o pensulă un strat de propolis (dizolvat 15% în alcool de 90o).

 

Bolile albinelor adulte

Cele mai cunoscute sunt:

 

Cauzele bolilor

  1. spaţiile prea mari lăsate pentru iernare (cuiburi fără diafragme, faguri neacoperiţi bine de albine, lipsa împachetajului corespunzător);
  2. fagurii vechi și lipsa de grijă pentru reînnoirea cuibului (de aceea fagurii de cuib e bine să fie schimbați cel puţin o dată la 3 ani);
  3. excesul de antibiotice - medicamentele distrug flora intestinală naturală - arma de luptă şi de rezistenţă a albinelor; ele se dau numai în dozele prescrise şi la intervalele indicate şi numai atunci când apare boala, în cazul folosirii antibioticelor mierea recoltată fiind valorificată doar ca miere industrială, fără a mai fi dată spre consum albinelor.

 

Boala de mai

 Această boală afectează mai ales albinele tinere (între 5 şi 13 zile). Se bănuieşte că se datorează alimentarea albinelor tinere cu polen stricat. Ar putea fi încadrată în categoria bolilor micotice. Unii cercetători o pun în legătură cu nosemoza care ar genera pierderea albinelor culegătoare, albinele tinere rămânând fără apă şi hrănindu-se în majoritate cu polen sunt intoxicate de surplusul de proteine. Zander sfătuieşte să se pulverizeze coloniile bolnave cu apă sărată. Alţii susţin că boala se datorează consumului de polen toxic produs de unele plante ca: piciorul cocoşului, nemţişorii de câmp, omagul, ceapa de sămânţă, tutunul, laptele cucului, unele specii de castan. 

În cazul constatării acestei boli stupina va fi mutată la alte culesuri şi hrănită cu sirop cu miere (2 părţi apă la 1 parte miere). Stupii se dezinfectează cu formol.


 

Boala de pădure

 Boala închircirii şi a cheliei albinelor, numită şi boala neagră apare accidental şi este atribuită fie mierii de mană (în special celei de la stejar), fie intoxicaţiilor chimice, fie avitaminozei sau agenţilor patogeni din ordinul virusurilor. Albina bolnavă începe să se înnegrească din ce în ce mai tare, până ajunge din brună închis, în negru lucios. S-au văzut albine a căror paralizie e parţială, cu o agitaţie extremă a membrelor neatinse încă, o înţepenire a antenelor, al cărei scapel se înnegreşte. La altele, antenele se strâng ca un covrig. Albinele atinse de această boală nu mai pot să recolteze polenul. Pe scândura de zbor ele sunt recunoscute numaidecât şi sunt ucise fără milă. Boala apare fără a cauza depopulări masive şi dispare fără a se aplica un tratament specific. Nu există tratament specific. Se poate da totuşi, timp de 2 săptămâni, sirop de miere în doze de 200 g zilnic.

Simptome caracteristice:

  • căderea perişorilor de pe corp;
  • mărirea sau micşorarea abdomenului care devine negru lucios,
  • albinele bolnave se retrag pe spetezele ramelor sau pe fagurii mărginaşi de unde sunt eliminate de albinele sănătoase;
  • în faţa urdinişului pot fi văzute albine ce se târăsc şi cad pe spate.

Bolile puietului

Ele sunt descrise pe larg în capitolul destinat patologiei apicole. În ordinea gravităţii enumerăm câteva: loca (americană şi europeană), puietul în sac, împietrirea puietului, puietul văros, unele dintre ele afectând şi albinele adulte dar într-o proporţie mai mică.


Bonitarea

Inventarierea sumară a însuşirilor biologice şi productive ale familiilor de albine se numeşte bonitare (stabilirea pentru fiecare familie de albine a însuşirilor manifestate mai mult sau mai puţin evident în cursul unei perioade de observaţie). Ţinând în stupină familii puţin productive aducem pagube şi celorlalţi apicultori întrucât, trântorii de proastă calitate se împerechează cu mătci de bună calitate transmiţând, prin mătci, însuşiri nevaloroase familiilor cărora li s-a schimbat matca. Se impune deci identificarea şi înlăturarea fără milă a tuturor familiilor neproductive şi alegerea familiilor foarte productive în vederea creşterii artificiale a mătcilor.


 

Însuşirile urmărite prin bonitare

Deşi pare complicată, bonitarea este deosebit de importantă şi efectuarea ei conştiincioasă duce la rezultate sigure şi deosebit de valoroase în munca de ameliorare a albinelor.

Însuşiri principale

1.       Lipsa predispoziţiei spre roire

Se opresc pentru producţie acele familii care, deşi au o populaţie numeroasă, nu roiesc niciodată şi-şi schimbă liniştit matca (în luna iulie), ambele mătci fiind păstrate până în toamnă. Fenomenul este ereditar iar mătcile fiice transmit la rândul lor însuşirile valoroase mai departe. Această însuşire este denumită ştiinţific anecbalie. Unii apicultori cercetători sunt de părere că nu este bine să forţăm prea mult selecţia în direcţia păstrării însuşirilor anecbalice deoarece apar şi o serie de însuşiri nedorite: o vitalitate mai scăzută, scăderea productivităţii şi chiar îngreuierea conducerii şi mânuirii coloniilor anecbalice.


 

2.       Producţia de miere

Este criteriul principal care trebuie avut în vedere, prin productivitate înţelegându-se cantitatea totală de miere realizată (inclusiv cea dată altor familii spre ajutorare) - având grijă să scădem cantitatea de miere oferită spre ajutor (în cazul în care colonia respectivă a beneficiat la un moment dat), coloniile fiind notate ca recordiste, productive, mijlocii, mediocre şi slabe. Coloniile bine organizate, în cazul culesurilor de mare intensitate şi mică durată reduc ouatul mătcilor prin blocarea cuiburilor, favorizând astfel sporirea producţia de miere. Pentru o evidenţiere corectă a productivităţii se recomandă a se evita proasta amplasare a stupilor care duce la rătăcirea albinelor, suprapopularea unor familii şi falsa producţie ridicată a acestora.


 

3.       Prolificitatea mătcii

Sunt selectate acele mătci care au prolificitate mare în primii ani de viaţă, fapt ce atrage de la sine schimbarea lor din 2 în 2 ani.


 

4.       Rezistenţa la iernare şi la boli

Rezistenţa la iernare e apreciată după cantitatea de albină moartă găsită la revizia din primăvară. Cu cât diferenţa dintre hrana lăsată în stup la intrarea în iarnă şi cea găsită în primăvara este mai mică, cu atât această familie este mai bună; sunt eliminate de la înmulţire toate familiile de albine la care apar urme de boli, indiferent dacă ele se însănătoşesc. Un test riguros pentru rezistenţa la boli şi paraziţi este aşa zisul "test al omorârii puietului prin îngheţare". În acest sens, se decupează o porţiune de puiet căpăcit cu latura de 5-6 cm ce conţine aproximativ 100 de larve şi pupe pe o faţă, şi se congelează la -20 oC timp de 24 de ore, după care se introduce în mijlocul unui fagure cu puiet în familia care urmează a fi testată:

  1. acele familii care elimină puietul îngheţat în 48 ore, sunt considerate cu pronunţat caracter igienic;
  2. familiile care elimină puietul îngheţat în interval de 5-6 zile, sunt considerate fără comportament igienic.

5.       Vitalitatea mătcilor

Vitalitatea deosebită a mătcilor se stabileşte atunci când epuizarea lor organică nu apare decât cel mai devreme în al patrulea an de viaţă, când vor fi schimbate liniştit.


 

Însuşiri secundare

1.       Activitatea de zbor

Poate fi stabilită după 12 ore de observaţii, numărând albinele care se întorc de la cules, timp de 2 minute în 6 reprize, stabilind recordistele fiecărei grupe (colonii de putere egală).


 

2.       Rezistenţa la intemperii

Se notează albinele care zboară cel mai bine pe vreme mai puţin favorabilă.


 

3.       Adaptabilitatea

Se referă la randamentul coloniei care foloseşte cel mai bine atât un cules bogat cât şi unul slab.


 

4.       Blândeţea

Este de dorit a se evita agresivitatea albinelor încurajându-se totodată caracterul neimpresionabil al mătcilor. Albina carpatină nu părăseşte fagurele în timpul manipulărilor.


 

5.       Hărnicia

Este o calitate care trebuie urmărită 10-15 zile - notând coloniile care ies cel mai devreme la cules şi se întorc cel mai târziu.


 

6.       Instinctul de curăţenie

O colonie normală care are fundul murdar primăvara nu va fi producătoare de miere deoarece şi-a pierdut instinctul de curăţenie.


 

7.       Golirea hrănitoarelor

Coloniile care golesc foarte repede hrănitoarele sunt capabile să recolteze multă miere în sezonul activ şi viceversa.


 

8.       Modul de căpăcire a mierii

La căpăcirea uscată între căpăcelul de ceară şi stratul de miere apare un strat de aer, ceea ce dă fagurelui un aspect frumos (aspect urmărit la creşterea fagurilor în secţiuni). Rasa de albine carpatină prezintă ambele feluri de căpăcire (umedă şi uscată).


 

9.       Rapiditatea clădirii fagurilor

Coloniile bune clăditoare păstrează igiena la parametri maximi şi în general sunt şi foarte productive. Familiile care au tendinţa de a clădi mai lent fagurii ajung mai repede în pragul roirii.


 

Boştina

 Este denumirea dată reziduurilor rămase după topirea cerii cu ajutorul apei sau aburului, reziduuri ce conţin 30-50% ceară, ce urmează a se extrage la a doua topire prin folosirea unor metode mai performante. Pentru a nu mucegăi, boştina se întinde în strat subţire într-un loc bine aerisit, după uscare punându-se într-o lădiţă închisă ermetic având înăuntru 2-3 punguţe cu naftalină. După strângerea unei cantităţi apreciabile, boştina poate fi predată celor ce o strâng în vederea extragerii cerii cu ajutorul solvenţilor.


 

Botcile

Botcile sunt celule de fagure pregătite anume de albine pentru a creşte viitoarele mătci. Ele pot fi naturale (de roire, schimbare liniştită, de salvare) sau artificiale (cele confecţionate de apicultor), crescute în colonii orfanizate sau semiorfanizate, în condiţii cât mai apropiate de roirea naturală, folosindu-se diferite metode de transvazare sau dublă transvazare.

În primele 5 zile de la ecloziunea din ou, larva de matcă năpârleşte de 4 ori. Cea de-a 5-a năpârlire are loc în ziua a 11-a de la depunerea oului, iar cea de-a a 6-a în a 16-a zi. După căpăcirea botcii larva, viitoare matcă, primeşte în continuare lăptişor de pe fundul celulei (din cauza poziţiei verticale a acesteia), acesta scurgându-se spre gura ei, prin hrănire greutatea larvei crescând (de la 129 mg la 270-350 mg).

În cea de-a 9-a zi de la căpăcire, botca este închisă cu un căpăcel făcut din ceară şi polen, în care albinele lasă orificii mici, invizibile, pentru schimbul aerului necesar larvei. Albinele construiesc botci cu mai multă plăcere pe marginea fagurilor decât la mijlocul lor. Acest lucru se datorează faptului că acolo găsesc mai mult loc liber şi nu stânjenesc cu nimic circulaţia dintre faguri. Aerul e mult mai curat şi din belşug, ventilaţia făcându-se mult mai activ. Suprafaţa exterioară a botcilor în primele zile e netedă şi subţire şi orice manipulare a fagurilor le poate strica uşor forma. După căpăcirea botcilor albinele încep să le îngroaşe cu un strat gros de ceară, pe care desenează adesea mici începuturi de celule. Cu 2 zile înainte de eclozionarea tinerei mătci botca începe să se decoloreze la vârf (spre galben), nimfa de matcă secretând prin glandele mandibulare o substanţă care înmoaie vârful botcii, iar albinele încep să roadă timp de 25-30 minute, după care căpăcelul prins ca într-o balama, este împins de matca care eclozionează.

Altoirea botcilor naturale

Altoirea botcilor naturale sau artificiale în coloniile cu mătci neproductive este recomandată pentru ridicarea productivităţii stupinei.

În a 14-a zi, de la faza de ou, vom alege botcile mature cele mai frumoase (cele care nu au fost lovite sau turtite, mai ales la vârf). Deci, după căpăcirea botcilor este bine ca botcile să mai fie lăsate în colonia crescătoare încă 2 zile pentru că dacă vor fi altoite şi mutate mai devreme există riscul răcirii sau al deteriorării (imediat după căpăcire fiind foarte sensibile). Nu trebui nici să întârziem prea mult, existând riscul eclozionării primei mătci care le va distruge pe toate celelalte. Indicele momentului propice altoirii este atunci când vârful lor capătă o culoare mai deschisă, dovada că albinele din colonia crescătoare au început să ajute viitoarele mătci la eliberarea lor.

Altoirea propriu-zisă

Este o lucrare migăloasă, dar nu grea. Botcile gata de eclozionare, pentru preschimbarea mătcilor bătrâne, se pun sus, suspendate între spetezele superioare a 2 faguri din marginea cuibului fiecărui stup, sau între spetezele fagurilor de magazin situaţi deasupra cuibului, fagurii fiind bine acoperiţi cu albine (pentru a preveni răcirea acestora şi eventualitatea unui atac al mătcii stupului gazdă). Ele se fixează lateral pe speteaza de sus a ramei, lipindu-le cu ceară frământată bine între degete şi amestecată cu puţin propolis moale, în poziţie uşor oblică, ca să se poată observa vârful fiecărei botci şi dacă regina tânără a eclozionat sau nu. Pentru aceasta, rama vecină trebuie să fie puţin mai depărtată, altfel existând riscul ca albinele să lipească vârful botcii de ea. Spaţiul mai mare din jurul botcii va crea posibilitatea adunării în zonă a unui număr mai mare de albine (ceea ce este în favoarea bunei primiri a noii regine). Botcile roase lateral vor fi înlocuite. Dacă şi a 2-a oară le vom găsi roase înseamnă că matca coloniei încă mai e valoroasă şi va fi schimbată spre sfârşitul verii.

Introducerea neobservată a botcilor în coloniile neorfanizate reuşeşte numai atunci când albinele sunt preocupate de un cules bun şi nu mai sesizează această situaţie anormală.

Altoirea botcilor în perioadele lipsite de cules se face numai după 1 oră de orfanizare, botcile fiind introduse direct într-un fagure cu puiet, situat în centrul cuibului, operaţia putându-se face şi concomitent cu orfanizarea, cu condiţia ca eclozionarea mătcii să fie foarte aproape. Operaţia de altoire cere pricepere şi îndemânare, botcile fiind decupate cu o porţiune mai mare de fagure în jurul lor, care le serveşte de suport. Se decupează apoi o porţiune din fagurele cu puiet, între brâul de miere şi elipsa de puiet, de forma şi mărimea suportului cu botcă ce se va introduce acolo. Albinele vor consolida suportul botcii iar aceasta va sta suspendată în intervalul dintre 2 faguri, suportul apărând fundul botcii de atacul albinelor. Este indicat a altoi deodată 2 botci, pentru ca albinele coloniei să şi-o aleagă pe cea mai bună. Botcile vor fi protejate de distrugere cu un manşon de protecţie făcut din material plastic (tub de plastic mai larg) carton sau plasă de sârmă deasă, având liber doar vârful. Unii apicultori orfanizează coloniile primitoare cu 6 zile înainte, după care distrug botcile proprii şi altoiesc botci selecţionate. Operaţia reuşeşte numai dacă după distrugerea botcilor a fost ridicat şi lăptişorul aflat în ele, altfel, albinele dând de gustul lăptişorului vor distruge şi unica botcă dată de stupar pentru a se înfrupta din preţioasa hrană. Este bine ca odată cu altoirea să administrăm coloniilor primitoare sirop pus în 2 hrănitoare tip jgheab.

După altoire coloniile vor fi supravegheate fără a mai deschide stupul. Dacă vom observa că albinele unei colonii ies din stup şi se întorc ca şi când ar fi pierdut ceva, se urcă pe peretele frontal sau atunci când se întorc de la zbor au o oarecare ezitare dacă să intre sau nu în stup înseamnă că şi-au omorât matca şi va trebui să intervenim. Dacă albinele intră şi ies pe urdiniş fără nici o ezitare înseamnă că totul este OK. După 10 zile se va controla botca şi dacă va fi găsită roasă o va înlocui.

Operaţia altoirii botcilor comportă oarecare riscuri pentru colonia orfanizată, riscuri pe care apicultorul trebuie să li le asume.


 

Botcile de roire

Sunt de 2 ori mai lungi decât cele crescute pe dispozitive artificiale mobile, cantitatea de lăptişor rămasă pe fundul lor după eclozionare fiind, de asemenea, mai mare. Preferinţa albinelor de a creşte botci din faguri noi se datorează faptului că ele pot modela cu uşurinţă botci bune, spaţioase, cu fundul bombat şi adâncit aşa cum trebuie pentru dezvoltarea normală a larvei viitoarei mătci. Pentru a avea colonii puternice este de dorit ca apicultorii să-şi crească singuri mătci folosind metodele naturale sau artificiale recomandate de literatura de specialitate.

Folosirea botcilor de roire este uneori recomandată, având în vedere perioada prosperă a apariţiei lor şi condiţiile deosebite de creştere.

Cauzele neacceptării botcilor

  • colonia avea deja matcă nefecundată, neobservată de apicultor (unele mătci bătrâne convieţuind cu cele tinere înainte de fecundarea celei tinere;
  • matca tânără s-a rătăcit după zborul de împerechere şi a nimerit din greşeală în acea colonie, fiind acceptată;
  • colonia şi-a clădit singură botci înaintea altoirii botcii;
  • matca a murit în botcă din vre-o cauza accidentală;
    colonia a fost atacată de hoaţe;
  • albinele au fost surescitate de vreo furtună cu grindină ce a căzut pe acoperişul stupului făcând zgomot.

 

Confecţionarea botcilor

Botcile sunt confecţionate din ceară de calitate superioară, calitatea I-a, topită la foc potrivit, într-un vas emailat, în care în prealabil a fost pusă puţină apă. Pentru confecţionare se foloseşte un şablon special în formă de creion rotunjit în vârf, confecţionat din lemn de tei, care dă posibilitatea obţinerii unor botci cu un diametru intern cuprins între 8,6 şi 9 mm, nerespectarea acestor dimensiuni ducând la ne neacceptarea larvelor date spre creştere.

În timp ce ceara se topeşte, şablonul pentru confecţionat este ţinut scufundat într-un vas cu apă pentru a se umezi şi a împiedica ceara să se mai lipească de el. În momentul începerii activităţii de confecţionare, şablonul se şterge de apă şi se introduce în ceară până la semnul marcat pe el (cca 1 cm). Se scoate repede, ceara se solidifică şi se introduce din nou în ceară, mai jos cu cca 1 mm. Se procedează de 3-4 ori în acelaşi fel, micşorând mereu înălţimea. După ce stratul de ceara s-a format suficient de gros, se introduce şablonul cu botcă în vasul cu apă rece. Prin răsucire botca este scoasa de pe şablon. Se obţine astfel o botcă cu fundul mai gros, care este mai rezistentă la transvazare şi în acelaşi timp se lipeşte foarte bine pe suport.În scopul unei eficacităţi crescute, şabloanele pot fi montate câte 6-12 pe un suport de lemn.

Păstrarea botcilor disponibile

Botcile se scot din stupul crescător în cea de-a 12-a zi de la transvazarea larvelor, atunci când vârfurile lor care erau cafenii devin gălbui. Când nu se cunoaşte cu precizie vârsta larvelor, botcile se scot în a 10 zi de la transvazare şi se altoiesc în coloniile orfane, cu mătci necorespunzătoare, în nuclee sau micronuclee. Când vom începe operaţia altoirii vom scoate o dată mai mute botci din stupul crescător ca să nu-l deschidem mereu pentru fiecare altoire. Botcile vor fi ţinute numai cu vârful în jos, ferite de răceală şi razele solare, într-o cutie cu rumeguş de lemn încălzit. Adâncim degetul arătător în rumeguş, în adâncitura formată introducând un cornet ca un degetar făcut din hârtie cerată înfăşurată în jurul degetului. În cutie vor exista mai multe compartimente pregătite în acest fel, fiecare compartiment primind câte o botcă ce va sta la căldură şi întuneric. Unii apicultori folosesc vata care însă se lipeşte de vârful botcilor şi irită albinele coloniilor în care se altoiesc. Cutia cu botci va fi dusă într-o cameră caldă, unde se face altoirea pe fagurii stupilor orfani sau se lipesc pe dispozitive mobile pentru a putea fi puse cu uşurinţă acolo unde dorim. 

Dacă numărul botcilor crescute este mare se pot forma nuclee sau micronuclee pentru împerecherea mătcilor eclozionate, formate în acest scop. Dacă tot mai rămân botci aceste se introduc în colivii de păstrare prevăzute cu gratii Hannemann, prin care albinele unei colonii orfanizate anume, pot să pătrundă ajutând la eclozionarea şi întreţinere tinerelor mătci timp de 2-3 zile până la folosire.

Folosirea botcilor

Concomitent cu începerea creşterii mătcilor trebuie întocmit şi un plan privitor la folosirea botcilor, când acestea vor ajunge în cea de a 10 zi de la transvazarea larvelor. Acest plan va avea în vedere coloniile cu mătci bătrâne, coloniile care se pregătesc să roiască, formarea unor nuclee de împerechere a mătcilor pentru nevoile proprii sau comercializare etc.

Stupii cu mătci necorespunzătoare vor fi orfanizaţi cu 1-2 ore înaintea altoirii botcilor (în golurile de cules coloniile fiind hrănite cu cel puţin 24 ore înainte şi încă 4-5 zile după, fiind indicat ca odată cu stimularea să descăpăcim şi câte 1 fagure cu miere după diafragmă, pentru a lăsa impresia unei bogăţii de nectar). Introducerea noilor mătci va stagna creşterea puietului pe o perioadă de cel puţin 10 zile fapt care se va cunoaşte în cazul apariţiei unor noi culesuri. Din acest motiv, cei ce practică apicultura de tip pastoral vor folosi metoda nucleelor de împerechere care se vor unifica apoi cu familiile orfanizate în vederea primirii noilor mătci gata împerecheate.

Izolarea botcilor în colivii de protecţie

Orice altoire de botcă este recomandabil a se face protejat.

Mătcile disponibile, peste nevoile stupinei, vor fi folosite fie pentru înlocuirea mătcilor bătrâne, fie vor fi introduse în colivii de eclozionare şi păstrate în colonii păstrătoare  special formate pentru ele, după care vor fi plasate în micronuclee de împerechere. Oricât de bine ar fi îngrijite, păstrarea lor mai mult de 3-4 zile nu este recomandabilă. Albinele au şi ele preferinţe, unele mătci rămânând nehrănite. De aceea fiecare colivie este bine să fie prevăzută cu hrană proteică.


 

Brad

Polenul de molid are o valoare alimentară scăzută. Puietul hrănit cu un astfel de polen, ajuns la maturitate dă naştere unor albine ce trăiesc cu 50% mai puţin. Mierea de mană provenită de la molid are culoare verde-închis iar cea de la brad are culoarea galbenă-aurie. Ambele conţin în proporţie de 25,68% melezitoză, fiind mult căutată de bolnavii de plămâni. În mierea de brad se află şi un puternic bactericid, inhibina, produs al unei enzime.


 

Braula

Este un parazit ce parazitează albinele şi mătcile. Păduchele albinei - Braula coeca se hrăneşte cu resturi din hrana albinelor şi se înmulţeşte în lunile iulie-august, după care urmează o perioadă de stagnare. În timpul zborurilor de curăţire din timpul primăverii păduchii se împuţinează. Femela depune ouăle sub căpăcelele celulelor de miere.

Tratamentul se face prin fumigaţii cu fenotiazină, afumătorul plimbându-se pe urdiniş în toate direcţiile pentru ca fumul să intre pe toate intervalele, în afumător introducându-se  6 g substanţă (2 linguriţe rase) învelite într-o hârtie, doza fiind suficientă pentru 2 colonii (câte 30 jeturi de fum pentru fiecare colonie). Acţiunea fumului scade atunci când temperatura depăşeşte 10 0C, la peste 26 0C devenind inoperantă. Este bine ca afumătorul să aibă o ţeavă prelungitoare care să intre pe urdiniş. Operaţia se repetă după 7 zile, şi primăvara când se descăpăcesc ramele cu miere din cuib. Şi mai bine este ca descăpăcirea acestora să se facă la rezervă iar fagurii respectivi să fie supuşi vaporilor de acid acetic. Păduchele braulozei este periculos mai ales pentru faptul că e purtătorul parazitului nosemozei.


 

Busuiocul de mirişte

Înfloreşte în august-septembrie şi este foarte sensibil la ceaţă şi la negură, situaţie în care nectariile nu-şi mai reiau activitatea. Astfel că, după o zi de cules bun, în ziua următoare începe dintr-odată furtişagul. După zile repetate cu negură groasă, secreţia de nectar a plantelor încetează iar sezonul apicol activ se poate considera încheiat.


 

Butoi

 Butoaiele de inox sunt cele mai potrivite vase pentru depozitarea mierii. După golire ele trebuiesc spălate cu apă clocotită. Butoaiele metalice nu sunt bune pentru că acizii mierii dau compuşi toxici în contact cu metalul.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)