N
Napii
Cunoscută și sub numele de napi
porcești, broajbe, napi turcești, această plantă vivace se cultivă
pentru tuberculii ei consumați de om și animale. Înflorește din
iulie până în octombrie, dând mult polen și ceva nectar.
Năclăirea
mătcii
Se aruncă matca din colivie
sau din tubul de sticlă în mierea de pe o farfurioară. Este bine
ca mierea să provină din stupul în care urmează a fi introdusă.
Cu degetul arătător matca se adâncește în miere și este scoasă
ușor cu o linguriță așezând-o pe fagure exact în locul de unde
a fost ridicată cu câteva minute mai înainte vechea matcă. Peste
albinele din jurul ei se toarnă de asemenea puțină miere iar rama
nu se va așeza imediat la locul ei, căci matca ar putea cădea
pe fundul stupului unde s-ar putea pierde.
Nectarul
Elaborarea
nectarului, la majoritatea florilor, are loc atunci când se
deschid sacii cu polen, nectarul constituind mijlocul de atracție
a insectelor în vederea polenizării. Florile atrag atât prin culorile
ce impresionează ochii compuși ai albinelor și altor insecte,
cât și prin substanțele volatile ce formează aroma nectarului
și impresionează organele mirosului, existând o corelație strânsă
între intensitatea acestor arome și concentrația de zahăr ce se
găsește în nectar. Secreția de nectar apare în picături care se
adună în potirele florilor în cantități cu atât mai mari, cu cât
afluxul de sevă al plantei sau arborelui este mai intens.
Abundența și calitatea nectarului
sunt trăsături ereditare ale fiecărei specii de planet în parte,
variația producției de nectar manifestându-se nu numai la începutul
sau sfârșitul unei înfloriri, ci chiar și în cursul unei zile,
datorită anumitor condiții fenologice. Ceea ce atrage în mod special
albinele la culesul nectarului este procentul mai ridicat de zahăr.
Sunt multe plante cu nectar abundent dar sărac în zaharuri, pe
care albinele îl recoltează numai atunci când nu găsesc alte surse
mai bogate. Procentul concentrației de zahăr în diferitele soiuri
de flori cercetate de albine variază între 8% și 76%. Existența
amestecului de zaharuri exercită de asemenea o atracție în plus
pentru albine, zaharurile compuse constituind o atracție în plus
față de zaharurile simple. Există totuși plante care dau nectar
din plin și totuși albinele nu pot să profite de el, datorită
adâncimii la care se află în potirele florilor. Cantitatea de
nectar a florilor scade de obicei puțin câte puțin la ora 15,
pentru ca să urce spre seară (creșterea continuând și pe timpul
nopții.
Concentrația nectarului variază
între 5 și 70%, albinele preferând concentrația de 50%. În unele
cazuri, ele pot culege și mană, reprezentată din secrețiile dulci
eliminate de unele insecte (care se hrănesc cu sucurile și seva
plantelor pe care le găsesc). În mod obișnuit, secreția cea mai
bogată și cu concentrația cea mai bogată de zahăr este atunci
când se deschid anterele cu polen și stigmatul este gata să primească
elementul fecundator, care e polenul. Uneori, datorită căderii
brumelor târzii sau altor factori, secreția nectarului este compromisă
total. Cantitatea variabilă a nectarului este condiționată și
de alți factori cum ar fi: vârsta plantelor, structura țesutului
nectarifer, așezarea florilor pe plantă, condițiile proprii fiecărei
plante etc.
Factorii
care influențează calitatea nectarului
Căldura
și umiditatea
Umiditatea atmosferică potrivită
favorizează o secreție mai abundentă a nectarului, mai ales dacă
nopțile calde sunt urmate de zile noroase.
Răcirea
bruscă
Face să scadă foarte mult producția
de nectar, mai ales dacă solul nu are umiditate suficientă. Plantele
însămânțate în toamnă dau uneori nectar și în de temperaturi mai
joase.
Ploile
Dacă acestea apar pe timpul
înfloritului spală nectarul la unele specii, mai ales al celor
cupe stau în sus, apa de ploaie diminuând procentul de zahăr sub
8%, albinele neculegând un nectar sub această concentrație. Ploile
abundente ce cad spre sfârșitul verii și începutul toamnei favorizează
formarea rezervelor de zahăr în țesutul plantelor, în bulbi și
tulpini. O secetă prelungită din vară și toamnă are o influență
negativă pentru producerea nectarului în anul următor, mai ales
dacă în iarnă nu a căzut zăpadă abundentă.
O vreme umedă pe timpul creșterii
și un timp uscat pe timpul înfloritului sunt propice secreției
de nectar abundente. Ploile abundente care cad pe timpul înfloririi
scad sau chiar opresc cu totul producția de nectar.
Descărcările
electrice
Tulburările atmosferice sunt în
general favorabile secreției de nectar.
Lumina
solară
Are o deosebită însemnătate,
florile bine luminate fiind mai vizitate de către albine întrucât
albinele sunt mai impresionate de florile care reflectă mai intens
razele ultraviolete, lumina solară influențând nu numai secreția
de nectar ci și durata înfloritului.
Înghețurile
târzii
Înghețurile târzii de primăvară
distrug adeseori mugurii florali ai diferiților arbori (cum e
cazul salcâmului), care elaborează nectar într-o măsură foarte
redusă când înfloresc parțial sau chiar deloc.
Vântul
Vântul din sud, când bate uscat
și fierbinte, evaporă o mare parte din nectar (mai ales în cazul
teiului și al unor flori ca hrișca, zburătoarea etc.). Atunci
când vine încărcat cu vapori de apă mărește producția. Vânturile
uscate de la apus și nord micșorează simțitor secreția nectarului.
Roua
Influențează de obicei în bine
secreția nectarului exceptând cazul în care apare după o secetă
prea mare, când după zile călduroase urmează nopți răcoroase,
fără vânt, cu cer senin, fapt ce va produce răcirea păturii de
jos a aerului.
Ceața și
negura
Au o acțiune negativă asupra
producției de nectar, vaporii de apă mai mult sau mai puțin denși
tulburând transparența aerului.
Natura
solului și componența lui
Are de asemenea importanță.
Salcâmul dă producții mai mari pe terenuri nisipoase, drobușorul,
lucerna, muștarul și sparceta pe terenuri calcaroase, hrișca pe
terenuri argilo-silicioase sau argilos-nisipoase, floarea
soarelui pe terenuri cu cernoziom și aluviuni bogate.
Agrotehnica
aplicată
O bună agrotehnică și mai ales
aplicarea la timp îngrășămintelor organice și minerale are o deosebită
însemnătate. S-a stabilit că îngrășămintele fosfatice și mai ales
cele potasice influențează evident producția de nectar iar efectul
îngrășămintelor minerale complete este și mai favorabil, administrarea
combinată a îngrășămintelor contribuind din plin la sporirea cantității
de nectar secretat.
Spațiul
destinat depozitării nectarului
Acesta trebuie corelat cu puterea
coloniei de albine, intensitatea culesului, posibilitățile de
intervenție și suplimentare ale fiecărui apicultor, având în vedere
că pentru depozitarea nectarului proaspăt este nevoie de un spațiu
de 3 ori mai mare decât cel necesar pentru depozitarea mierii.
Lipsind acest spațiu recolta de miere se reduce considerabil cu
circa 40% adăugându-se și celelalte neajunsuri prin blocarea cuibului
etc. La un cules de 3 kg nectar pe zi vor fi necesari 2,4 faguri,
iar în ziua a 6-a de 9 faguri. La un spor zilnic de 6 kg nectar
pe zi vor fi necesari 4,8 faguri, iar în ziua a 6-a de 18 faguri.
Variația
producției de nectar
Cu cât o plantă este cercetată
mai des cu atât trimite în glandele nectarifere o cantitate mai
mare de nectar, crescând totodată și puterea de germinare și de
vigoare a viitoarelor plante ce vor ieși din semințe.
Acțiunea
negativă a dăunătorilor și bolilor plantei
Dăunătorii și bolile plantelor
le micșorează vigoarea, scăzându-le și capacitatea de a secreta
nectar, uneori, în cazul invaziilor masive, înseși insectele consumând
acest nectar.
Nitratul
de amoniu (Azotatul de amoniu)
Se recomandă folosirea:
-
sub formă de
tablete, sau bile
(aglomerat în bucăți de 1-2 g), conform instrucțiunilor de mai
jos:
-
lucrarea se executa
după ridicarea și izolarea mătcii
pe durată anestezierii albinelor;
-
matca se eliberează
pe un fagure din mijlocul cuibului, în momentul în care
albinele unificate încep să ocupe fagurii.
-
utilizat sub
forma de praf, azotatul de amoniu se pune într-o bucată de hârtie,
se strâng colțurile și așa se introduce în afumător, altfel
descompunerea ar fi foarte rapidă;
-
pentru moderarea descompunerii
azotatului de amoniu unele persoane impregnează
vată sau cârpe cu o soluție concentrată de azotat de amoniu,
dupa uscare, introducand-o in afumator (se dau
doar doua fumuri, sustin unii apicultori). Carpa sau vata se
folosesc după uscare, altfel, cărbunii sunt stinși. Pentru impregnare
trebuie știut ca 1 l de apă dizolvă, la temperatura ambiantă,
o cantitate de 215 g de sare, corespunzător azotatului de amoniu
folosit ca îngrășământ, dar nu trebuie uitat ca în agricultură
se folosesc și amestecuri cu alte substanțe.
Pregătirea
tabletelor cu azot se face astfel: luăm cristalele
de azotat de amoniu, le pisăm și le amestecăm cu o picătură de albuș
de ou. Cu un șablon de lemn presăm amestecul într-o țeavă cu o grosime
de 7 mm și o lungime de 10 mm. Pentru uscarea tabletelor astfel
obținute se folosește cuptorul unui aragaz, încălzit în prealabil,
după stingerea focului introducând tabletele timp de o oră în cuptor.
Tabletele se păstrează într-o cutie bine închisă, fiecare înfășurată
în hârtie.
Mentionez ca toate cele expuse mai
sus nu au fost experimentate de mine ci doar adunate din carti,
prin urmare: recomand mare precautie la folosirea acestei metode
si, eventual, daca cineva are curajul sa experimenteae, este rugat
sa ne comunice rezultatele.
Pregătirea pentru narcotizare
-
se ridică capacul,
-
se distanțează un pic ramele,
-
se așterne pe podișor un
sac sau o pătură;
-
după primele 4-5 jeturi,
când zumzetul albinelor a încetat,
-
se ridică sacul și podișorul;
-
dacă albina nu este total
imobilizată, se mai dau 2-3 jeturi de fum;
-
dacă se constată efectul
dorit, se aerisește stupul imediat și se închide normal.
Administrarea gazului
Se face acționând puternic burduful
afumătorului, gazul trebuind să conțină 10-20% aer, știut fiind
că gazul pur, dacă se prelungește contactul, produce asfixiere.
După narcotizare albina acuză o stare de revenire, fapt pentru
care este bine ca narcotizarea să fie făcută spre sfârșitul zilei,
ca peste noapte stupul să nu mai fie deranjat și vizitat de albine
străine.
Utilizarea tabletelor la formarea
roilor pe aceeași vatră
În timpul zilei formăm roii:
pe câte o ramă cu mult puiet căpăcit, o ramă cu miere și albina
scuturată de pe o alta ramă. În loc de podișor punem deasupra
o folie de polietilenă și o pătură. Roii se țin închiși până seara.
Înainte de lăsarea întunericului:
-
se deschid urdinișurile;
-
se suflă cu afumătorul cu
mangan în care s-au pus tabletele cu azotat de amoniu:
-
prin urdiniș,
-
în partea opusă locului
unde sunt așezați fagurii cu albine;
-
se deschid stupii pentru
a verifica stadiul narcotizării (normal fiind să găsim toate
albinele căzute jos).
Când albinele încep să-și revină
introducem matca, punem podișorul și capacul și deschidem urdinișul.
Apicultorul Atanasiu recomandă:
-
afumătorul trebuie să fie
curățat, fără gudroane care, prin arderea împreună cu cărbunele
încins din afumător ar produce substanțe otrăvitoare, dăunătoare
atât pentru albine cât și pentru miere.
-
se încarcă apoi cu jar viu,
în strat nu prea gros (doar 3-4 cm). Insuflarea aerului într-o
cantitate de jar încinsă ridică temperatura foarte mult și poate
descompune peroxidul de azot în gaze toxice și de asemenea poate
strica afumătorul.
-
daca se narcotizează un
număr mai mare de stupi este bine să fie pregătită o rezervă
de jar, pentru eventuale completări.
-
ciocul afumătorului se prelungește
cu o bucata de furtun sau de țeava, care să poată fi introdusă
prin urdiniș.
Apicultorul Hristea ne atrage
atenția:
Anestezierea albinelor pe o
perioadă de câteva minute, folosind fumul nitratului de potasiu
(salpetru), în concentrație de 5 g la 250 ml apă trebuie făcută
cu prudență. O substanță mult mai bună decât salpetru este nitratul
de amoniu, folosit ca îngrășământ chimic, pentru amețirea unei
familii fiind suficientă o linguriță de azotat de amoniu care
se pune în afumătorul aprins, după care se dau 5 rafale de fum
pe urdiniș. Urdinișul este închis imediat pentru câteva minute.
Albinele rămân amețite circa 5-6 minute, pierzându-și memoria
locului ce-l ocupa stupul și activității de până atunci, timp
în care se introduce pe urdiniș o matcă nouă, înaintea dezmeticirii
albinelor. Dacă în stupină a început un furtișag, albinele amețite
cât și hoațele uită locul stupului din care provin și rămân în
stupul atacat unde, la deșteptare, vor colabora cu familia păgubită.
De asemenea, când se fac nuclee de orice fel, aplicând metoda
anesteziei, albinele nu mai părăsesc nucleul.
Măsuri de precauție:
-
primele două fumuri care
conțin gaze dăunătoare să fie date afară, după care, se dau
cele 5 rafale descrise mai sus, pe urdiniș;
-
numărul rafalelor nu trebuie
mărit și să nu fie dat brusc, ci încet;
-
să nu se confunde azotatul
de amoniu cu azotatul de potasiu (salpetru), ultimul fiind mai
toxic.
Noiembrie
Este cea dintâi lună de iernare
pentru stupină. În primele zile se fac ultimele pregătiri pentru
iernare. În zilele calde trebuie urmărit ca albinele să facă un
zbor de curățire. Dacă ele nu ies afară, se pune pe scândura de
zbor puțină miere pe un căpăcel, pentru a atrage albinele afară
folosind o nuielușă care se introduce pe urdiniș agitând albinele.
Albinele trebuie urmărite pentru a nu se declanșa furtișagul.
Cu ocazia acestei stimulări albinele ies afară și se curăță.
Pentru iernare, pe fundul stupului
este indicat să existe magnetul de apă,
iar coloniile mai slabe se împachetează bilateral cu diafragme
și pernuțe. Poziția stupilor pe postamente trebuie să fie ușor
înclinată către față pentru a înlesni scurgerea apei de condensare.
Cu puțini timp înainte ca pământul să înghețe se fac însămânțările
de toamnă pentru lotul apicol. Combinația 7 kg facelia și 7 kg
muștar la ha dă rezultate foarte bune. Muștarul înflorește cu
10 zile mai devreme în primăvară și astfel culesul se prelungește
la 30-40 zile.
Nosemoza
Numită și diaree infecțioasă,
nosemoza este o boală parazitară a albinelor adulte ce se transmite
prin spori, provocată de protozoarul unicelular Nosema apis Zander,
din ordinul microsporilor. Boala apare violent cu rezultate dezastruoase,
sau lucrează încet, pe nesimțite, așa cum e cazul în cele mai
multe stupine. Se prezintă și sub formă vegetativă și sub formă
sporulată. Atunci când simptomele sunt evidente vindecarea se
va face cu anevoie. Unii cercetători susțin că paraziții ei sunt
prezenți permanent în corpul albinelor, la fel ca tuberculoza
la oameni, dar devin nocivi numai când starea fiziologică a coloniei
și condițiile vitrege meteorologice determină înmulțirea paraziților.
Este cu atât mai greu de observat cu cât majoritatea albinelor
infestate pier în câmp, mai ales la începutul primăverii. Coloniile
vor intra slăbite în vară fără a da recolte bune și, dacă nu se
iau măsuri de combatere, boala va reapare în iarna și primăvara
următoare, albinele vârstnice fiind cele mai afectate. În coloniile
slabe suferă și mătcile, care pier în număr mare, boala evoluând
acut.
Depistarea
bolii
Se face pe baza analizelor de
laborator. În lipsa acestora, se prinde o albină, îi rupem capul
și apucând cu o pensetă ultimul segment al pântecelui și îi tragem
afară intestinul cu stomac cu tot. Dacă stomacul e alb-văros înseamnă
că albina e sigur bolnavă. O analiză și mai precisă se poate face
strivind stomacurile mai multor albine și amestecându-le cu puțină
apă într-o farfurioară de sticlă. Dacă culoarea acestui amestec
este galbenă, verde sau cafenie, nosemoza nu este prezentă. Dacă
amestecul devine lăptos-albicios nosemoza este sigur prezentă
în stupină (vezi Stupăritul,
pag. 575-576).
Evoluția
bolii
Evoluția microbului bolii pornește
de la un spor care se introduce, fie prin hrană, fie prin apă,
în tubul digestiv al albinei, trăind pe seama celulelor pe care
le distruge, se fixează în stomac, de unde, pe cale de diviziune
și transformare, se înmulțește cu miile; apoi, sparge învelișul
interior al stomacului și năpădește organismul; sporii sunt dați
afară de albine pe calea reziduurilor. Câteodată boala se întinde
și la intestinul gros și ajunge și la căile urinare. Când microbii
se înmulțesc prea mult, produc o infecție intestinală ce se manifestă,
fie printr-o constipație, fie printr-o diaree, când boala este
într-un stadiu foarte înaintat și foarte primejdios.
Boala începe de obicei primăvara
și se termină în luna iunie, când intră într-o fază de amorțire.
Factorii
favorizanți
Nosemoza este o boală a mizeriei,
sporii ei dezvoltându-se, în formă endemică, în coloniile slabe,
rău întreținute și cu o slabă posibilitate de încălzire a cuibului,
în cele mai multe cazuri stând în stare latentă cu suișuri și
coborâșuri datorate unor factori favorabili:
-
menținerea în stupină a
familiilor slabe și a fagurilor vechi (rezervoare de spori,
bacterii, paraziți și fungii),
-
lipsa dezinfecțiilor periodice,
-
temperaturi cu variații
excesive sau bruște,
-
iernarea prelungită (fără
zboruri de curățire),
-
păstrarea mierii de mană
în stupi (pe timpul iernii),
-
așezarea nepotrivită a stupinei,
expunerea la curenți și vânturi reci,
-
neliniștirea coloniilor
datorată existenței unor dăunători,
-
lipsa rezervelor de proteine
organice sau a păsturii,
-
excesul de umiditate din
stupi,
-
hrăniri prea timpurii cu
sirop de zahăr în primăvară,
-
adăugarea în hrană a tot
felul de făinuri;
-
hrăniri cu miere contaminată,
-
schimbul de faguri între
coloniile sănătoase și cele contaminate,
-
intoxicații cu fungicide
etc.
Fiecare albină bolnavă de nosema
are în intestine circa 25-30 milioane de spori. Cu toate acestea,
nu orice spor intrat în organism are o evoluție distructivă, totul
depinzând de puterea de rezistență a organismului coloniei atacate.
Forme
specifice ale nosemozei acute
Nosemoza acută este cauza depopulării
stupilor și mortalității ridicate a albinelor. Albinele infestate
de numeroși paraziți sunt neliniștite, ies grăbite pe scândura
de zbor la prima curățire, dar nu mai apucă să zboare, lăsând
pe scândura de zbor sau pe peretele frontal materiile fecale care
ies sub formă de diaree, cu picături apoase ce se preling, pline
cu milioane de spori, gata să invadeze alte albine mature. Pentru
a ne da seama dacă este cu adevărat vorba de nosemoză și nu de
diaree trebuie să ținem cont de diagnosticul diferențiat al lor.
Fecalele diareice sunt de culoare bronz închis sau cafenie, pe
când în cazul nosemozei, sunt de culoare deschisă gălbuie-verzuie
sau maronie, diseminate neregulat, abundente și cu miros acriu,
fetid. În cazul în care nosemoza se manifestă sub forma constipației,
albinele bolnave stau cu abdomenul întins, lucios, bătând în negru,
fac mișcări încete, umblă greu, cad de pe scândura de zbor, se
târăsc pe jos cu aripile tremurând (nu mai pot să zboare). Mătcile
infectate depun ouă dezordonat și mor la câteva săptămâni după
infectare.
Când boala devine acută, vindecarea
va fi foarte dificilă:
-
numeroase cadavre se văd
în fața stupului jos pe pământ, având picioarele adunate sub
torace și aripile întinse ca pentru zbor;
-
pe faguri apar elipse de
puiet cu goluri, consecința unei inconsecvente hrăniri a mătcii
sau larvelor de către albinele doici atacate și ele de nosemoză;
-
apar albine cu talie mică,
pitice (care au primit hrană puțină) cu vitalitate scăzută.
ÎN CAZUL DEPISTĂRII FORMEI ACUTE
NOSEMOZA ESTE SUPUSĂ RESTRICȚIILOR SANITAR-VETERINARE ȘI CARANTINEI.
Prevenire
Nosemoza este o boală de sezon,
care apare și dispare în anumite condiții, prezența ei permanentă
fiind împiedicată prin luarea unor măsuri bune de igienă. După
Mihailov, procentul lunar de infestare al albinelor ar fi următorul:
-
ianuarie - 8,2%
-
februarie - 12,4%
-
martie - 18,5%
-
aprilie - 38,6%
-
mai - 61,7%
-
iunie - 33,8%
-
iulie - 18,3%
-
august - 8,6%
-
septembrie - 6,1%
-
octombrie - 0,1%
-
noiembrie - 6,1%
-
decembrie - 7,4%.
Sporii de nosemoză sunt foarte
rezistenți. Pe pământ mor abia după 5-6 săptămâni dacă sunt feriți
de soare, care îi ucide în 30 de ore. La ger rezistă 2-4 luni,
în pământ întors 3 luni, în soluție de formol (10%) 4 ore, în
miere 12 luni, în faguri și în stup 2-5 ani etc.
Fagurii
de la rezervă, înainte de introducerea în stupi
trebuie dezinfectați, petele de diaree
găsite pe ei fiind răzuite și spălate cu o cârpă cu formol. Dacă
pe suprafața fagurilor sau sub căpăcelele de miere se vede o țesătură
ca un păienjeniș, este o dovadă că acolo sunt acumulate larve
de păduchi (Braula). Vaporii de acid acetic distrug larvele de
păduchi. Dacă nu avem acid acetic, fagurii respectivi vor fi descăpăciți
cu un cuțit fierbinte iar căpăcelele vor fi imediat topite. Păduchii
sunt principalii transmițători ai nosemozei. Mierea de pe acești
faguri nu va mai fi dată albinelor. Fagurii care au pete de diaree
în strat gros pe spetezele ramelor și pe celule se topesc, iar
ramele se flambează. Fagurii cu puiet descăpăcit cu matca se trec
în corpul al doilea al stupului, cuibul cu matca completându-se
numai cu faguri dezinfectați cu vapori de acid acetic glacial.
Fagurii cu puiet căpăcit rămân în corpul de jos și, după eclozionare,
sunt scoși, dezinfectați sau dați la topit. Acum cuibul se mută
jos și se împachetează, colonia fiind hrănită în tot acest timp
cu o hrană bogată în proteine (păstură și drojdie în care vor
fi introduse și vitamine din sucurile de legume). Coloniile slăbite
se unesc, alegând matca cea mai tânără, coloniile ținându-se sub
directă supraveghere. Pentru iernare cea mai recomandată miere
este cea de salcâm și căpăcită. În caz contrar, în prima decadă
a lunii august, se va oferi sirop de zahăr concentrat, preparat
cu apă de ploaie, păstrând în cuib fagurii cu păstură. Iernarea
a 2 colonii sub același acoperiș, de o parte și alta a unei diafragme
etanșe, le pune pe amândouă în condiții bune.
Primăvara
În primele zile bune de zbor
ale primăverii se face și o hrănire stimulentă afară în natură,
dacă stupina este izolată, mai ales dacă albinele duc lipsa unui
cules de nectar și polen proaspăt. Zborul activ al acestei hrăniri,
la 150-200 m departe de stupină, contribuie la asanarea organică
a albinelor bolnave și la eliminarea paraziților. Temperatura
ridicată din stupi este de asemenea o frână în dezvoltarea nosemozei.
Tratamentul cel mai eficient se face în faza incipientă a bolii
iar asanarea fagurilor infestați se va face în toamnă. Pe fundul
stupilor se vor presăra timp de câteva săptămâni floare
de pucioasă.
Toamna
În cazul în care în anul precedent
coloniile au suferit de nosemoză, la 1 august se extrage toată
mierea și se fac hrăniri de completare cu sirop dens (60%) cu
apă de ploaie sau de râu, având grijă să asigurăm fiecărei familii
2 faguri cu păstură iar mătcile se vor schimba în fiecare an (o
matcă infectată netrăind mai mult de 4 luni de la data primei
infestări).
Tratament
-
cu Fumidil B,
Protofil - 8 administrări de sirop
medicamentos - la interval de 7 zile - pus în hrănitoare și
prin pulverizare a ramelor și pereților interiori ai stupului.
-
cu înlocuitori
- ceaiuri cu suc de ceapă, usturoi, izoniazidă și oțet - administrate
în siropuri acidulate cu acid citric sau formic (pH 5-6 frânează
dezvoltarea bolii, în timp ce o hrănire alcalinizată pH 8-9
favorizează înmulțirea parazitului), utilizând diverse rețete.
-
schimbarea mătcii
- se impune cu prioritate, întrucât mătcile afectate mor în
câteva luni. Nu se știe sigur dacă această boală este congenitală.
-
dezinfectarea
- stupului, ramelor și a întregului inventar apicol. Mierea
se extrage pentru consumul personal, interiorul stupilor și
ramelor sunt dezinfectate cu acid fenic 4%.
-
fagurii vor
fi înlocuiți - cât mai curând posibil cu faguri
artificiali, cei vechi fiind dați apoi la reformă.
-
timp de 3 ani - coloniile
afectate vor fi supravegheate atent.
Rețeta 1 cu usturoi
Pentru 40 de stupi, se pisează
2 kg usturoi, se pune în 4 l apă potabilă fiartă și răcită; după
3 zile se strecoară și se amesteca cu 40 l sirop cu miere și infuzie
de ceai de mușețel și coada șoricelului. Se administrează sera,
la fiecare trei zile, toamna și primăvara.
Rețeta 2 cu izoniazidă și oțet
Rezultate relativ bune pot fi
obținute cu ajutorul siropului preparat la cald cu ceaiuri de
plante medicinale (coada calului, pelin, urzici etc.), suc de
ceapă, izoniazidă (1 pastilă la litru) și oțet (10 ml la litru
- sporii nosemozei neputând trăi în mediu acid).
Rețeta 3 cu oțet de mere
Pentru tratamentul de șoc (toamna)
utilizat în caz de infestație cu nosemoză, după răcirea a 10 litri
de sirop pregătiți cu ceaiuri, se adaugă 3 litri de oțet din cidru
de mere. Se poate constata că familiile hrănite în felul descris
mai sus nu mai au păduchi (din cauza vaporilor acidului acetic).
Zander
- marele bacteriolog care s-a ocupat cel mai mult de această boală,
recomandă mutarea stupului bolnav la 100 de metri de stupină într-o
zi de mare activitate, punând în loc o roiniță cu 1-2 faguri și
regina prinsă în cușcă. Albinele adunate, dimpreună cu regina
sunt apoi sacrificate. Colonia rămasă numai cu albinele tinere
primește o regină tânără fecundată și este transvazată într-o
cutie bine dezinfectată. Fagurii sunt și ei dezinfectați pe deasupra
cu o lampă cu benzină, până se observă o ușoară topire.
Nucleu
Este denumirea unei colonii
proprii reduse, care cu timpul se poate dezvolta, ajungând o colonie
normală. Fiecare stup orizontal ce depășește o colonie bună, e
necesar să aibă un nucleu-buzunar, care se pretează foarte bine
tuturor manevrelor, fiind tipul cel mai mare de nucleu, în care
se pot împerechea într-un sezon 6-7 mătci.
Nucleele
vremelnice
Nucleele sunt de mai multe feluri:
-
mari
(cu 2-3 rame normale STAS).
-
mijlocii
(cu 2-3 rame de magazin).
-
mici
(prevăzute cu 2-3 rame cât 1/4, 1/8 etc., din rama STAS).
Compartimentele tuturor nucleelor
sunt prevăzute cu scândurele exact cât dimensiunea fiecăruia,
având un orificiu de hrănit cu căpăcel, pentru alimentarea jgheabului
hrănitor.
Mari
Nucleele pe 3-6 rame normale,
sunt cele mai indicate, mai
ales pentru apicultorii începători, întrucât nu necesită un volum
de muncă prea mare și pot fi transformate cu ușurință în familii
de producție. Nucleele făcute imediat după culesul de la salcâm
vor ajunge destul de puternice până la 10 iulie, putând participa
la culesul de la floarea soarelui.
Pentru stupinele mici se formează
pe 2-3 rame așezate fie la o margine a stupului ca nucleu-buzunar,
despărțit de restul populației printr-o diafragmă etanșă, având
un urdiniș în peretele lateral al stupului cu scândură de zbor
separată, fie în cutii separate, tip nucleu STAS. Albinele nucleului-buzunar
împrumută căldură de la colonia alăturată, o colonie întreținută
într-un orizontal mai mare putând adăposti chiar 2 nuclee de acest
fel (la părțile laterale), acest sistem fiind foarte potrivit
pentru stupinele mici.
Pentru stupinele mari nucleele
cu ramă normală se organizează într-un singur stup cu mai multe
nuclee, fiecare nucleu având 1-2 rame, asemănător cu un stup pepinier.
Despărțirea între nuclee se face prin foi subțiri de 2-3 mm din
tablă, material plastic sau geam, fiecare compartiment având plasat
urdinișul în diferite poziții (unul mai sus, altul mai jos, variat
colorate și cu repere de zbor sigure, pe fund având prevăzute
site de aerisire, prevăzute cu oblonașe de tablă ce se vor deschide
la transport. Hrana lor va fi asigurată pe sus în jgheabul hrănitor
ce face parte din rama cu fagurele de puiet. Pentru popularea
unei pepiniere cu 10 nuclee este nevoie de 2,5 kg albină.
Formarea și popularea
Reguli de bază de respectat la
formarea nucleelor pe aceeași vatră:
-
r oii primesc în plus,
prin periere, albinele
de pe 2-3 rame cu puiet necăpăcit;
-
urdinișurile se țin închise
până seara, când nucleele sunt așezate pe locurile definitive;
-
mătcile
sau botcile (la eclozionare) sunt
introduse în nuclee (protejate) -
fie seara, fie odată cu formarea nucleelor;
-
după 24 de ore se face
controlul nucleelor și se iau măsurile de rigoare (se înlocuiesc
mătcile omorâte, se așează fâșiile de fagure artificial la mătcile
acceptate, se refac nucleele depopulate etc.).
Un indiciu că mătcile sunt acceptate
este luarea în creștere a fâșiei de fagure artificial din RH (rama
hrănitor).
Popularea
acestor nuclee cu albină cere un plan precis,
în funcție de data pornirii creșterii botcilor. Ele se formează
cu 1 oră înaintea altoirii botcilor, cuprinzând 1 fagure cu puiet
căpăcit gata de ecloziune, 2 faguri cu provizii (din care unul
cu hrănitor) și albina acoperitoare + albina tânără periată de
pe 2 faguri cu puiet necăpăcit. Se recomandă să se organizeze
simultan câte 2 nuclee adăpostite în același stup, cu direcție
inversă de zbor. Stupul de împerechere având ambele urdinișuri
închise, dar cu ventilația deschisă sus și cu apă în hrănitor,
este dus la adăpost și întuneric, unde este ținut 3 zile, timp
în care tot puietul a eclozionat din celule. Acum este adus pe
locul definitiv din stupină, într-un astfel de stup cu 2 nuclee
putându-se împerechea la rând 3-4 serii de mătci. Hrănirea acestor
nuclee se face seara cu doze mici, chiar dacă albinele găsesc
în câmp ce să culeagă. Mătcile împerecheate, după depunerea câtorva
ouă, sunt ridicate și folosite în stupină sau păstrate în stupii
orfanizați în acest scop, pentru a face loc unui alt rând de mătci
la împerechere.
Mijlocii
Sunt organizate într-un magazin
de recoltă, cu câte 2-3 jumătăți de rame STAS (3-4 nuclee la 1
magazin prevăzut cu fund și capac), fiecare nucleu având nevoie
de 250 g albină. La fundul fiecărui compartiment se află o tăietură
de 3/8 cm prevăzută cu sârmă pentru ventilație. Popularea lor
se face cu albina tânără periată de pe 1,5 rame STAS cu puiet
necăpăcit, botca altoindu-se înaintea perierii, pe unul din faguri
(protejată cu un manșon de carton sau spirală).
Mici
La aceste nuclee hrănirea este
oarecum dificilă, fapt ce cauzează rămânerea fără hrană și părăsirea
lor de către albine. Alimentarea este asigurată cu miere printr-un
dispozitiv hrănitor pus deasupra ramei sau alături ca o diafragmă.
Cunoscute la noi și sub denumirea de stupușori de împerechere,
de obicei folosesc 2-3 rame mici cât 1/3 sau 1/4 dintr-o ramă
mare, populația lor putând fi de 50, 100, până la 250 g albină
în funcție de diversele dimensiuni și modele:
Tip
Zander
Pot fi folosite la împerecherea
industrială și sunt prevăzute numai cu o singură ramă mică, pereții
laterali fiind din sticlă ce glisează în nuturi (putând fi scoși
cu ușurință la nevoie). Suprafața interioară a fagurelui este
de 190 x 102 mm, iar spațiul util pentru hrană este de 148 x 55
x 45 mm, încăpând aici 500 g pastă de zahăr cu miere. Defectul
modelului Zander sau Peschetz constă în faptul că are doar o singură
ramă, fiind nepotrivit vieții albinelor.
Popularea cu albine se face astfel:
-
stupușorii se așează orizontal
pe o masă de lucru,
-
se scoate unul din cele
2 geamuri ce formează pereții laterali punându-se alături de
fiecare stupușor,
-
se lipește o fâșie îngustă
de fagure artificial în partea de sus a ramei stupușorului,
-
se deschide stupul furnizor
de albină tânără și de pe fiecare fagure scos se scutură bine
albina într-o ladă deschisă,
-
concomitent, o a doua persoană,
pulverizează albina căzută în ladă cu apă călduță ușor însiropată,
-
fagurii goi de albine se
împart la stupii vecini, însemnându-i pe speteaza de sus,
-
dacă dispunem de mătci așezăm
coliviile cu mătci și șerbet sub hrănitor,
-
dacă dispunem de botci mature
acestea vor fi așezate sub fagurele artificial, înainte ca stupușorul
să fie populat,
-
cu un polonic de supă se
ia atâta albină năclăită din ladă cât încape în polonic (cam
3-4 dl de albină) și se toarnă în primul stupușor din cei înșirați
pe masă, introducând imediat geamul la locul său,
-
stupușorul populat se așează
apoi în poziție verticală pe masa de lucru, închizându-i urdinișul
și deschizând ventilația de jos și cea laterală,
-
după popularea tuturor nucleelor
vom umple hrănitoarele de deasupra stupușorilor cu miere cristalizată
amestecată cu păstură (cam 2 linguri de 100 g),
-
stupușorii se asociază perechi,
ambii stupușori ocupând o lădiță specială de protecție unde
fiecare dintre ei are un urdiniș așezat aparte, în poziție inversă,
-
lădițele cu stupușorii de
împerechere se duc într-o cameră întunecoasă și caldă, pentru
3 zile, înfundându-se urdinișurile cu mușchi de pădure bine
udat (sau cu o bucățică de plasă de sârmă); stând grămădite
pe fundul stupușorului, albinele încep să se lingă și să se
usuce; descoperă matca din colivie; unele se apucă de lucru
la făguraș, altele se urcă în camera hrănitorului; dacă sunt
lăsate la lumină afară albinele se neliniștesc, lucru ce se
răsfrânge defavorabil asupra tinerelor mătci;
-
după trecerea celor 3 zile
mușchiul de copac de la urdiniș va fi bine uscat, putând fi
ros ușor de către albine; ele ies la urdiniș dar, fiind întuneric,
stau liniștite și consumă din hrana dată, mătcile fiind deja
eliberate din botcă sau cușcă,
-
după trecerea celor 3 zile
stupușorii sunt scoși afară, ceva mai departe de stupii din
prisacă, fiind așezați pe câte un suport înalt, deschizându-le
urdinișurile,
-
mătcile își vor face zborurile
de recunoaștere și apoi zborurile de împerechere, scoaterea
afară și deschiderea stupușorilor se face doar seara după orele
17.
Tip
Fota
Sunt alcătuite din 3 rame înguste,
prinse una de alta cu mici balamale, astfel că atunci când sunt
asamblate pot forma o ramă Dadant sau ME. Cele 3 rame ocupă un
spațiu necesar plus un loc alăturat unde stă hrănitorul, deasupra
având un spațiu pentru o colivie cu matcă.
Avantaje:
-
încap în el aproape 500
g albine;
-
matca poate începe ouatul
în diviziunea din mijloc;
-
în diviziunile marginale
se pot strânge proviziile;
-
nucleele bine organizate
pot ierna peste iarnă fiind așezate, câte 4 (într-o ladă corespunzătoare
cu urdinișuri inversate), deasupra unei familii puternice (în
primele săptămâni ale primăverii primind hrană stimulentă mătcile
tinere ocupă cu puiet rama centrală, nucleele putând fi folosite
apoi pentru înlocuirea mătcilor, refacerea nucleelor temporare
etc.).
Au o gratie Hannemann la fund,
albina fiind scuturată în sertarul de sub gratie, de unde se ridică
sus și pătrunde în interior, trântorii rămânând blocați în sertar,
de unde sunt evacuați după câteva ore etc.
Pitice
(nucleoli) sau micronuclee
Micronucleele, pe lângă avantajele
și dezavantajele cunoscute necesită un control permanent și o pregătire
avansată a apicultorilor, putând deveni surse de îmbolnăvire pentru
întreaga stupină. Ele trebuiesc hrănite la 2-3 zile cu miere cristalizată
amestecată cu polen (cea mai bună hrană energo-proteică), altfel
mătcile riscă să rămână nefecundate sau se fecundează foarte târziu
(după 15 zile). Mătcile care întârzie la fecundat vor fi de o valoare
îndoielnică.
Numărul
optim de culegătoare
O albină aparținând unei familii
cu 60.000 de culegătoare produce de 1,5 mai multă miere decât o
albină ce aparține unei familii cu 30.000 de albine. Pe de altă
parte, familiile de albine prea puternice sunt mai puțin avantajoase
și ridică probleme în exploatare. Este bine să se găsească o linie
de mijloc.
Numerotarea
stupilor
Numărul stupului și accesoriilor
acestuia este însoțit întotdeauna de o literă mare (3A spre exemplu)
sau o combinație de litere și nu trebuie confundat cu numărul coloniei,
numărul stupului neputând fi schimbat decât odată cu distrugerea
stupului. Atât numărul stupului cât și al coloniei își păstrează
propria lor individualitate. Importanța individualizării stupilor
se face simțită mai ales în timpul epidemiilor de boală preîntâmpinând
răspândirea lor în întreaga stupină.
Spre deosebire de numărul stupului,
care este înscris pe cutii și accesorii, numărul coloniei este imprimat
pe o plăcuță care se poate muta odată cu transvazarea coloniilor
de albine în alte cutii de stupi, prinzându-se provizoriu cu un
cui.
|