Text

N

 

Napii

Cunoscută și sub numele de napi porcești, broajbe, napi turcești, această plantă vivace se cultivă pentru tuberculii ei consumați de om și animale. Înflorește din iulie până în octombrie, dând mult polen și ceva nectar.


 

Năclăirea mătcii

Se aruncă matca din colivie sau din tubul de sticlă în mierea de pe o farfurioară. Este bine ca mierea să provină din stupul în care urmează a fi introdusă. Cu degetul arătător matca se adâncește în miere și este scoasă ușor cu o linguriță așezând-o pe fagure exact în locul de unde a fost ridicată cu câteva minute mai înainte vechea matcă. Peste albinele din jurul ei se toarnă de asemenea puțină miere iar rama nu se va așeza imediat la locul ei, căci matca ar putea cădea pe fundul stupului unde s-ar putea pierde.


 

Nectarul

Elaborarea nectarului, la majoritatea florilor, are loc atunci când se deschid sacii cu polen, nectarul constituind mijlocul de atracție a insectelor în vederea polenizării. Florile atrag atât prin culorile ce impresionează ochii compuși ai albinelor și altor insecte, cât și prin substanțele volatile ce formează aroma nectarului și impresionează organele mirosului, existând o corelație strânsă între intensitatea acestor arome și concentrația de zahăr ce se găsește în nectar. Secreția de nectar apare în picături care se adună în potirele florilor în cantități cu atât mai mari, cu cât afluxul de sevă al plantei sau arborelui este mai intens.

Abundența și calitatea nectarului sunt trăsături ereditare ale fiecărei specii de planet în parte, variația producției de nectar manifestându-se nu numai la începutul sau sfârșitul unei înfloriri, ci chiar și în cursul unei zile, datorită anumitor condiții fenologice. Ceea ce atrage în mod special albinele la culesul nectarului este procentul mai ridicat de zahăr. Sunt multe plante cu nectar abundent dar sărac în zaharuri, pe care albinele îl recoltează numai atunci când nu găsesc alte surse mai bogate. Procentul concentrației de zahăr în diferitele soiuri de flori cercetate de albine variază între 8% și 76%. Existența amestecului de zaharuri exercită de asemenea o atracție în plus pentru albine, zaharurile compuse constituind o atracție în plus față de zaharurile simple. Există totuși plante care dau nectar din plin și totuși albinele nu pot să profite de el, datorită adâncimii la care se află în potirele florilor. Cantitatea de nectar a florilor scade de obicei puțin câte puțin la ora 15, pentru ca să urce spre seară (creșterea continuând și pe timpul nopții.

Concentrația nectarului variază între 5 și 70%, albinele preferând concentrația de 50%. În unele cazuri, ele pot culege și mană, reprezentată din secrețiile dulci eliminate de unele insecte (care se hrănesc cu sucurile și seva plantelor pe care le găsesc). În mod obișnuit, secreția cea mai bogată și cu concentrația cea mai bogată de zahăr este atunci când se deschid anterele cu polen și stigmatul este gata să primească elementul fecundator, care e polenul. Uneori, datorită căderii brumelor târzii sau altor factori, secreția nectarului este compromisă total. Cantitatea variabilă a nectarului este condiționată și de alți factori cum ar fi: vârsta plantelor, structura țesutului nectarifer, așezarea florilor pe plantă, condițiile proprii fiecărei plante etc.

Factorii care influențează calitatea nectarului

Căldura și umiditatea

Umiditatea atmosferică potrivită favorizează o secreție mai abundentă a nectarului, mai ales dacă nopțile calde sunt urmate de zile noroase.

Răcirea bruscă

Face să scadă foarte mult producția de nectar, mai ales dacă solul nu are umiditate suficientă. Plantele însămânțate în toamnă dau uneori nectar și în de temperaturi mai joase.

Ploile

Dacă acestea apar pe timpul înfloritului spală nectarul la unele specii, mai ales al celor cupe stau în sus, apa de ploaie diminuând procentul de zahăr sub 8%, albinele neculegând un nectar sub această concentrație. Ploile abundente ce cad spre sfârșitul verii și începutul toamnei favorizează formarea rezervelor de zahăr în țesutul plantelor, în bulbi și tulpini. O secetă prelungită din vară și toamnă are o influență negativă pentru producerea nectarului în anul următor, mai ales dacă în iarnă nu a căzut zăpadă abundentă.

O vreme umedă pe timpul creșterii și un timp uscat pe timpul înfloritului sunt propice secreției de nectar abundente. Ploile abundente care cad pe timpul înfloririi scad sau chiar opresc cu totul producția de nectar.

Descărcările electrice

Tulburările atmosferice sunt în general favorabile secreției de nectar.

Lumina solară

Are o deosebită însemnătate, florile bine luminate fiind mai vizitate de către albine întrucât albinele sunt mai impresionate de florile care reflectă mai intens razele ultraviolete, lumina solară influențând nu numai secreția de nectar ci și durata înfloritului.

Înghețurile târzii

Înghețurile târzii de primăvară distrug adeseori mugurii florali ai diferiților arbori (cum e cazul salcâmului), care elaborează nectar într-o măsură foarte redusă când înfloresc parțial sau chiar deloc.

Vântul

Vântul din sud, când bate uscat și fierbinte, evaporă o mare parte din nectar (mai ales în cazul teiului și al unor flori ca hrișca, zburătoarea etc.). Atunci când vine încărcat cu vapori de apă mărește producția. Vânturile uscate de la apus și nord micșorează simțitor secreția nectarului.

Roua

Influențează de obicei în bine secreția nectarului exceptând cazul în care apare după o secetă prea mare, când după zile călduroase urmează nopți răcoroase, fără vânt, cu cer senin, fapt ce va produce răcirea păturii de jos a aerului.

Ceața și negura

Au o acțiune negativă asupra producției de nectar, vaporii de apă mai mult sau mai puțin denși tulburând transparența aerului.

Natura solului și componența lui

Are de asemenea importanță. Salcâmul dă producții mai mari pe terenuri nisipoase, drobușorul, lucerna, muștarul și sparceta pe terenuri calcaroase, hrișca pe terenuri argilo-silicioase sau argilos-nisipoase, floarea soarelui pe terenuri cu cernoziom și aluviuni bogate.

Agrotehnica aplicată

O bună agrotehnică și mai ales aplicarea la timp îngrășămintelor organice și minerale are o deosebită însemnătate. S-a stabilit că îngrășămintele fosfatice și mai ales cele potasice influențează evident producția de nectar iar efectul îngrășămintelor minerale complete este și mai favorabil, administrarea combinată a îngrășămintelor contribuind din plin la sporirea cantității de nectar secretat.

Spațiul destinat depozitării nectarului

Acesta trebuie corelat cu puterea coloniei de albine, intensitatea culesului, posibilitățile de intervenție și suplimentare ale fiecărui apicultor, având în vedere că pentru depozitarea nectarului proaspăt este nevoie de un spațiu de 3 ori mai mare decât cel necesar pentru depozitarea mierii. Lipsind acest spațiu recolta de miere se reduce considerabil cu circa 40% adăugându-se și celelalte neajunsuri prin blocarea cuibului etc. La un cules de 3 kg nectar pe zi vor fi necesari 2,4 faguri, iar în ziua a 6-a de 9 faguri. La un spor zilnic de 6 kg nectar pe zi vor fi necesari 4,8 faguri, iar în ziua a 6-a de 18 faguri.

Variația producției de nectar

Cu cât o plantă este cercetată mai des cu atât trimite în glandele nectarifere o cantitate mai mare de nectar, crescând totodată și puterea de germinare și de vigoare a viitoarelor plante ce vor ieși din semințe.

Acțiunea negativă a dăunătorilor și bolilor plantei

Dăunătorii și bolile plantelor le micșorează vigoarea, scăzându-le și capacitatea de a secreta nectar, uneori, în cazul invaziilor masive, înseși insectele consumând acest nectar.


 

Nitratul de amoniu (Azotatul de amoniu)

Se recomandă folosirea:

  • sub formă de tablete, sau bile (aglomerat în bucăți de 1-2 g), conform instrucțiunilor de mai jos:
    • lucrarea se executa după ridicarea și izolarea mătcii pe durată anestezierii albinelor;
    • matca se eliberează pe un fagure din mijlocul cuibului, în momentul în care  albinele unificate încep să ocupe fagurii.
  • utilizat sub forma de praf, azotatul de amoniu se pune într-o bucată de hârtie, se strâng colțurile și așa se introduce în afumător, altfel descompunerea ar fi foarte rapidă;
  • pentru moderarea descompunerii azotatului de amoniu unele persoane impregnează vată sau cârpe cu o soluție concentrată de azotat de amoniu, dupa uscare, introducand-o in afumator (se dau doar doua fumuri, sustin unii apicultori). Carpa sau vata se folosesc după uscare, altfel, cărbunii sunt stinși. Pentru impregnare trebuie știut ca 1 l de apă dizolvă, la temperatura ambiantă, o cantitate de 215 g de sare, corespunzător azotatului de amoniu folosit ca îngrășământ, dar nu trebuie uitat ca în agricultură se folosesc și amestecuri cu alte substanțe.
Pregătirea tabletelor cu azot se face astfel: luăm cristalele de azotat de amoniu, le pisăm și le amestecăm cu o picătură de albuș de ou. Cu un șablon de lemn presăm amestecul într-o țeavă cu o grosime de 7 mm și o lungime de 10 mm. Pentru uscarea tabletelor astfel obținute se folosește cuptorul unui aragaz, încălzit în prealabil, după stingerea focului introducând tabletele timp de o oră în cuptor. Tabletele se păstrează într-o cutie bine închisă, fiecare înfășurată în hârtie.

Mentionez ca toate cele expuse mai sus nu au fost experimentate de mine ci doar adunate din carti, prin urmare: recomand mare precautie la folosirea acestei metode si, eventual, daca cineva are curajul sa experimenteae, este rugat sa ne comunice rezultatele.

Pregătirea pentru narcotizare

  •  se ridică capacul,
  •  se distanțează un pic ramele,
  •  se așterne pe podișor un sac sau o pătură;
  •  după primele 4-5 jeturi, când zumzetul albinelor a încetat,
  •  se ridică sacul și podișorul;
  •  dacă albina nu este total imobilizată, se mai dau 2-3 jeturi de fum;
  •  dacă se constată efectul dorit, se aerisește stupul imediat și se închide normal.

Administrarea gazului

Se face acționând puternic burduful afumătorului, gazul trebuind să conțină 10-20% aer, știut fiind că gazul pur, dacă se prelungește contactul, produce asfixiere. După narcotizare albina acuză o stare de revenire, fapt pentru care este bine ca narcotizarea să fie făcută spre sfârșitul zilei, ca peste noapte stupul să nu mai fie deranjat și vizitat de albine străine.

Utilizarea tabletelor la formarea roilor pe aceeași vatră

În timpul zilei formăm roii: pe câte o ramă cu mult puiet căpăcit, o ramă cu miere și albina scuturată de pe o alta ramă. În loc de podișor punem deasupra o folie de polietilenă și o pătură. Roii se țin închiși până seara. Înainte de lăsarea întunericului:

  • se deschid urdinișurile;
  • se suflă cu afumătorul cu mangan în care s-au pus tabletele cu azotat de amoniu:
  • prin urdiniș,
  • în partea opusă locului unde sunt așezați fagurii cu albine;
  • se deschid stupii pentru a verifica stadiul narcotizării (normal fiind să găsim toate albinele căzute jos).

Când albinele încep să-și revină introducem matca, punem podișorul și capacul și deschidem urdinișul.

Apicultorul Atanasiu recomandă:

  • afumătorul trebuie să fie curățat, fără gudroane care, prin arderea împreună cu cărbunele încins din afumător ar produce substanțe otrăvitoare, dăunătoare atât pentru albine cât și pentru miere.
  • se încarcă apoi cu jar viu, în strat nu prea gros (doar 3-4 cm). Insuflarea aerului într-o cantitate de jar încinsă ridică temperatura foarte mult și poate descompune peroxidul de azot în gaze toxice și de asemenea poate strica afumătorul.
  • daca se narcotizează un număr mai mare de stupi este bine să fie pregătită o rezervă de jar, pentru eventuale completări.
  • ciocul afumătorului se prelungește cu o bucata de furtun sau de țeava, care să poată fi introdusă prin urdiniș.

Apicultorul Hristea ne atrage atenția:

Anestezierea albinelor pe o perioadă de câteva minute, folosind fumul nitratului de potasiu (salpetru), în concentrație de 5 g la 250 ml apă trebuie făcută cu prudență. O substanță mult mai bună decât salpetru este nitratul de amoniu, folosit ca îngrășământ chimic, pentru amețirea unei familii fiind suficientă o linguriță de azotat de amoniu care se pune în afumătorul aprins, după care se dau 5 rafale de fum pe urdiniș. Urdinișul este închis imediat pentru câteva minute. Albinele rămân amețite circa 5-6 minute, pierzându-și memoria locului ce-l ocupa stupul și activității de până atunci, timp în care se introduce pe urdiniș o matcă nouă, înaintea dezmeticirii albinelor. Dacă în stupină a început un furtișag, albinele amețite cât și hoațele uită locul stupului din care provin și rămân în stupul atacat unde, la deșteptare, vor colabora cu familia păgubită. De asemenea, când se fac nuclee de orice fel, aplicând metoda anesteziei, albinele nu mai părăsesc nucleul.

Măsuri de precauție:

  • primele două fumuri care conțin gaze dăunătoare să fie date afară, după care, se dau cele 5 rafale descrise mai sus, pe urdiniș;
  • numărul rafalelor nu trebuie mărit și să nu fie dat brusc, ci încet;
  • să nu se confunde azotatul de amoniu cu azotatul de potasiu (salpetru), ultimul fiind mai toxic.

 

Noiembrie

Este cea dintâi lună de iernare pentru stupină. În primele zile se fac ultimele pregătiri pentru iernare. În zilele calde trebuie urmărit ca albinele să facă un zbor de curățire. Dacă ele nu ies afară, se pune pe scândura de zbor puțină miere pe un căpăcel, pentru a atrage albinele afară folosind o nuielușă care se introduce pe urdiniș agitând albinele. Albinele trebuie urmărite pentru a nu se declanșa furtișagul. Cu ocazia acestei stimulări albinele ies afară și se curăță.

Pentru iernare, pe fundul stupului este indicat să existe magnetul de apă, iar coloniile mai slabe se împachetează bilateral cu diafragme și pernuțe. Poziția stupilor pe postamente trebuie să fie ușor înclinată către față pentru a înlesni scurgerea apei de condensare. Cu puțini timp înainte ca pământul să înghețe se fac însămânțările de toamnă pentru lotul apicol. Combinația 7 kg facelia și 7 kg muștar la ha dă rezultate foarte bune. Muștarul înflorește cu 10 zile mai devreme în primăvară și astfel culesul se prelungește la 30-40 zile.


 

Nosemoza

Numită și diaree infecțioasă, nosemoza este o boală parazitară a albinelor adulte ce se transmite prin spori, provocată de protozoarul unicelular Nosema apis Zander, din ordinul microsporilor. Boala apare violent cu rezultate dezastruoase, sau lucrează încet, pe nesimțite, așa cum e cazul în cele mai multe stupine. Se prezintă și sub formă vegetativă și sub formă sporulată. Atunci când simptomele sunt evidente vindecarea se va face cu anevoie. Unii cercetători susțin că paraziții ei sunt prezenți permanent în corpul albinelor, la fel ca tuberculoza la oameni, dar devin nocivi numai când starea fiziologică a coloniei și condițiile vitrege meteorologice determină înmulțirea paraziților. Este cu atât mai greu de observat cu cât majoritatea albinelor infestate pier în câmp, mai ales la începutul primăverii. Coloniile vor intra slăbite în vară fără a da recolte bune și, dacă nu se iau măsuri de combatere, boala va reapare în iarna și primăvara următoare, albinele vârstnice fiind cele mai afectate. În coloniile slabe suferă și mătcile, care pier în număr mare, boala evoluând acut.

Depistarea bolii

Se face pe baza analizelor de laborator. În lipsa acestora, se prinde o albină, îi rupem capul și apucând cu o pensetă ultimul segment al pântecelui și îi tragem afară intestinul cu stomac cu tot. Dacă stomacul e alb-văros înseamnă că albina e sigur bolnavă. O analiză și mai precisă se poate face strivind stomacurile mai multor albine și amestecându-le cu puțină apă într-o farfurioară de sticlă. Dacă culoarea acestui amestec este galbenă, verde sau cafenie, nosemoza nu este prezentă. Dacă amestecul devine lăptos-albicios nosemoza este sigur prezentă în stupină (vezi Stupăritul, pag. 575-576).

Evoluția bolii

Evoluția microbului bolii pornește de la un spor care se introduce, fie prin hrană, fie prin apă, în tubul digestiv al albinei, trăind pe seama celulelor pe care le distruge, se fixează în stomac, de unde, pe cale de diviziune și transformare, se înmulțește cu miile; apoi, sparge învelișul interior al stomacului și năpădește organismul; sporii sunt dați afară de albine pe calea reziduurilor. Câteodată boala se întinde și la intestinul gros și ajunge și la căile urinare. Când microbii se înmulțesc prea mult, produc o infecție intestinală ce se manifestă, fie printr-o constipație, fie printr-o diaree, când boala este într-un stadiu foarte înaintat și foarte primejdios.

Boala începe de obicei primăvara și se termină în luna iunie, când intră într-o fază de amorțire.

Factorii favorizanți

Nosemoza este o boală a mizeriei, sporii ei dezvoltându-se, în formă endemică, în coloniile slabe, rău întreținute și cu o slabă posibilitate de încălzire a cuibului, în cele mai multe cazuri stând în stare latentă cu suișuri și coborâșuri datorate unor factori favorabili:

  • menținerea în stupină a familiilor slabe și a fagurilor vechi (rezervoare de spori, bacterii, paraziți și fungii),
  • lipsa dezinfecțiilor periodice,
  • temperaturi cu variații excesive sau bruște,
  • iernarea prelungită (fără zboruri de curățire),
  • păstrarea mierii de mană în stupi (pe timpul iernii),
  • așezarea nepotrivită a stupinei, expunerea la curenți și vânturi reci,
  • neliniștirea coloniilor datorată existenței unor dăunători,
  • lipsa rezervelor de proteine organice sau a păsturii,
  • excesul de umiditate din stupi,
  • hrăniri prea timpurii cu sirop de zahăr în primăvară,
  • adăugarea în hrană a tot felul de făinuri;
  • hrăniri cu miere contaminată,
  • schimbul de faguri între coloniile sănătoase și cele contaminate,
  • intoxicații cu fungicide etc.

Fiecare albină bolnavă de nosema are în intestine circa 25-30 milioane de spori. Cu toate acestea, nu orice spor intrat în organism are o evoluție distructivă, totul depinzând de puterea de rezistență a organismului coloniei atacate.

Forme specifice ale nosemozei acute

Nosemoza acută este cauza depopulării stupilor și mortalității ridicate a albinelor. Albinele infestate de numeroși paraziți sunt neliniștite, ies grăbite pe scândura de zbor la prima curățire, dar nu mai apucă să zboare, lăsând pe scândura de zbor sau pe peretele frontal materiile fecale care ies sub formă de diaree, cu picături apoase ce se preling, pline cu milioane de spori, gata să invadeze alte albine mature. Pentru a ne da seama dacă este cu adevărat vorba de nosemoză și nu de diaree trebuie să ținem cont de diagnosticul diferențiat al lor. Fecalele diareice sunt de culoare bronz închis sau cafenie, pe când în cazul nosemozei, sunt de culoare deschisă gălbuie-verzuie sau maronie, diseminate neregulat, abundente și cu miros acriu, fetid. În cazul în care nosemoza se manifestă sub forma constipației, albinele bolnave stau cu abdomenul întins, lucios, bătând în negru, fac mișcări încete, umblă greu, cad de pe scândura de zbor, se târăsc pe jos cu aripile tremurând (nu mai pot să zboare). Mătcile infectate depun ouă dezordonat și mor la câteva săptămâni după infectare.

Când boala devine acută, vindecarea va fi foarte dificilă:

  • numeroase cadavre se văd în fața stupului jos pe pământ, având picioarele adunate sub torace și aripile întinse ca pentru zbor;
  • pe faguri apar elipse de puiet cu goluri, consecința unei inconsecvente hrăniri a mătcii sau larvelor de către albinele doici atacate și ele de nosemoză;
  • apar albine cu talie mică, pitice (care au primit hrană puțină) cu vitalitate scăzută.

ÎN CAZUL DEPISTĂRII FORMEI ACUTE NOSEMOZA ESTE SUPUSĂ RESTRICȚIILOR SANITAR-VETERINARE ȘI CARANTINEI.

Prevenire

Nosemoza este o boală de sezon, care apare și dispare în anumite condiții, prezența ei permanentă fiind împiedicată prin luarea unor măsuri bune de igienă. După Mihailov, procentul lunar de infestare al albinelor ar fi următorul:

            • ianuarie - 8,2%
            • februarie - 12,4%
            • martie - 18,5%
            • aprilie - 38,6% 
            • mai - 61,7%
            • iunie - 33,8%
            • iulie - 18,3%
            • august - 8,6%
            • septembrie - 6,1%
            • octombrie - 0,1%
            • noiembrie - 6,1%
            • decembrie - 7,4%.

Sporii de nosemoză sunt foarte rezistenți. Pe pământ mor abia după 5-6 săptămâni dacă sunt feriți de soare, care îi ucide în 30 de ore. La ger rezistă 2-4 luni, în pământ întors 3 luni, în soluție de formol (10%) 4 ore, în  miere 12 luni, în faguri și în stup 2-5 ani etc. 

Fagurii de la rezervă, înainte de introducerea în stupi trebuie dezinfectați, petele de diaree găsite pe ei fiind răzuite și spălate cu o cârpă cu formol. Dacă pe suprafața fagurilor sau sub căpăcelele de miere se vede o țesătură ca un păienjeniș, este o dovadă că acolo sunt acumulate larve de păduchi (Braula). Vaporii de acid acetic distrug larvele de păduchi. Dacă nu avem acid acetic, fagurii respectivi vor fi descăpăciți cu un cuțit fierbinte iar căpăcelele vor fi imediat topite. Păduchii sunt principalii transmițători ai nosemozei. Mierea de pe acești faguri nu va mai fi dată albinelor. Fagurii care au pete de diaree în strat gros pe spetezele ramelor și pe celule se topesc, iar ramele se flambează. Fagurii cu puiet descăpăcit cu matca se trec în corpul al doilea al stupului, cuibul cu matca completându-se numai cu faguri dezinfectați cu vapori de acid acetic glacial. Fagurii cu puiet căpăcit rămân în corpul de jos și, după eclozionare, sunt scoși, dezinfectați sau dați la topit. Acum cuibul se mută jos și se împachetează, colonia fiind hrănită în tot acest timp cu o hrană bogată în proteine (păstură și drojdie în care vor fi introduse și vitamine din sucurile de legume). Coloniile slăbite se unesc, alegând matca cea mai tânără, coloniile ținându-se sub directă supraveghere. Pentru iernare cea mai recomandată miere este cea de salcâm și căpăcită. În caz contrar, în prima decadă a lunii august, se va oferi sirop de zahăr concentrat, preparat cu apă de ploaie, păstrând în cuib fagurii cu păstură. Iernarea a 2 colonii sub același acoperiș, de o parte și alta a unei diafragme etanșe, le pune pe amândouă în condiții bune.

Primăvara

În primele zile bune de zbor ale primăverii se face și o hrănire stimulentă afară în natură, dacă stupina este izolată, mai ales dacă albinele duc lipsa unui cules de nectar și polen proaspăt. Zborul activ al acestei hrăniri, la 150-200 m departe de stupină, contribuie la asanarea organică a albinelor bolnave și la eliminarea paraziților. Temperatura ridicată din stupi este de asemenea o frână în dezvoltarea nosemozei. Tratamentul cel mai eficient se face în faza incipientă a bolii iar asanarea fagurilor infestați se va face în toamnă. Pe fundul stupilor se vor presăra timp de câteva săptămâni floare de pucioasă.

Toamna

În cazul în care în anul precedent coloniile au suferit de nosemoză, la 1 august se extrage toată mierea și se fac hrăniri de completare cu sirop dens (60%) cu apă de ploaie sau de râu, având grijă să asigurăm fiecărei familii 2 faguri cu păstură iar mătcile se vor schimba în fiecare an (o matcă infectată netrăind mai mult de 4 luni de la data primei infestări).

Tratament

  • cu Fumidil B, Protofil - 8 administrări de sirop medicamentos - la interval de 7 zile - pus în hrănitoare și prin pulverizare a ramelor și pereților interiori ai stupului.
  • cu înlocuitori - ceaiuri cu suc de ceapă, usturoi, izoniazidă și oțet - administrate  în siropuri acidulate cu acid citric sau formic (pH 5-6 frânează dezvoltarea bolii, în timp ce o hrănire alcalinizată pH 8-9 favorizează înmulțirea parazitului), utilizând diverse rețete.
  • schimbarea mătcii - se impune cu prioritate, întrucât mătcile afectate mor în câteva luni. Nu se știe sigur dacă această boală este congenitală. 
  • dezinfectarea - stupului, ramelor și a întregului inventar apicol. Mierea se extrage pentru consumul personal, interiorul stupilor și ramelor sunt dezinfectate cu acid fenic 4%.
  • fagurii vor fi înlocuiți - cât mai curând posibil cu faguri artificiali, cei vechi fiind dați apoi la reformă.
  • timp de 3 ani - coloniile afectate vor fi supravegheate atent.

Rețeta 1 cu usturoi

Pentru 40 de stupi, se pisează 2 kg usturoi, se pune în 4 l apă potabilă fiartă și răcită; după 3 zile se strecoară și se amesteca cu 40 l sirop cu miere și infuzie de ceai de mușețel și coada șoricelului. Se administrează sera, la fiecare trei zile, toamna și primăvara. 

Rețeta 2 cu izoniazidă și oțet

Rezultate relativ bune pot fi obținute cu ajutorul siropului preparat la cald cu ceaiuri de plante medicinale (coada calului, pelin, urzici etc.), suc de ceapă, izoniazidă (1 pastilă la litru) și oțet (10 ml la litru - sporii nosemozei neputând trăi în mediu acid).

Rețeta 3 cu oțet de mere

Pentru tratamentul de șoc (toamna) utilizat în caz de infestație cu nosemoză, după răcirea a 10 litri de sirop pregătiți cu ceaiuri, se adaugă 3 litri de oțet din cidru de mere. Se poate constata că familiile hrănite în felul descris mai sus nu mai au păduchi (din cauza vaporilor acidului acetic).

Zander - marele bacteriolog care s-a ocupat cel mai mult de această boală, recomandă mutarea stupului bolnav la 100 de metri de stupină într-o zi de mare activitate, punând în loc o roiniță cu 1-2 faguri și regina prinsă în cușcă. Albinele adunate, dimpreună cu regina sunt apoi sacrificate. Colonia rămasă numai cu albinele tinere primește o regină tânără fecundată și este transvazată într-o cutie bine dezinfectată. Fagurii sunt și ei dezinfectați pe deasupra cu o lampă cu benzină, până se observă o ușoară topire.


 

Nucleu

Este denumirea unei colonii proprii reduse, care cu timpul se poate dezvolta, ajungând o colonie normală. Fiecare stup orizontal ce depășește o colonie bună, e necesar să aibă un nucleu-buzunar, care se pretează foarte bine tuturor manevrelor, fiind tipul cel mai mare de nucleu, în care se pot împerechea într-un sezon 6-7 mătci.

Nucleele vremelnice

Nucleele sunt de mai multe feluri:

  • mari (cu 2-3 rame normale STAS).
  • mijlocii  (cu 2-3 rame de magazin).
  • mici (prevăzute cu 2-3 rame cât 1/4, 1/8 etc., din rama STAS).

Compartimentele tuturor nucleelor sunt prevăzute cu scândurele exact cât dimensiunea fiecăruia, având un orificiu de hrănit cu căpăcel, pentru alimentarea jgheabului hrănitor.

Mari

Nucleele pe 3-6 rame normale, sunt cele mai indicate, mai ales pentru apicultorii începători, întrucât nu necesită un volum de muncă prea mare și pot fi transformate cu ușurință în familii de producție. Nucleele făcute imediat după culesul de la salcâm vor ajunge destul de puternice până la 10 iulie, putând participa la culesul de la floarea soarelui.

Pentru stupinele mici se formează pe 2-3 rame așezate fie la o margine a stupului ca nucleu-buzunar, despărțit de restul populației printr-o diafragmă etanșă, având un urdiniș în peretele lateral al stupului cu scândură de zbor separată, fie în cutii separate, tip nucleu STAS. Albinele nucleului-buzunar împrumută căldură de la colonia alăturată, o colonie întreținută într-un orizontal mai mare putând adăposti chiar 2 nuclee de acest fel (la părțile laterale), acest sistem fiind foarte potrivit pentru stupinele mici.

Pentru stupinele mari nucleele cu ramă normală se organizează într-un singur stup cu mai multe nuclee, fiecare nucleu având 1-2 rame, asemănător cu un stup pepinier.  Despărțirea între nuclee se face prin foi subțiri de 2-3 mm din tablă, material plastic sau geam, fiecare compartiment având plasat urdinișul în diferite poziții (unul mai sus, altul mai jos, variat colorate și cu repere de zbor sigure, pe fund având prevăzute site de aerisire, prevăzute cu oblonașe de tablă ce se vor deschide la transport. Hrana lor va fi asigurată pe sus în jgheabul hrănitor ce face parte din rama cu fagurele de puiet. Pentru popularea unei pepiniere cu 10 nuclee este nevoie de 2,5 kg albină.

Formarea și popularea

Reguli de bază de respectat la formarea nucleelor pe aceeași vatră:

  • roii primesc în plus, prin periere, albinele de pe 2-3 rame cu puiet necăpăcit;
  • urdinișurile se țin închise până seara, când nucleele sunt așezate pe locurile definitive;
  • mătcile sau botcile (la eclozionare) sunt introduse în nuclee (protejate) - fie seara, fie odată cu formarea nucleelor;
  • după 24 de ore se face controlul nucleelor și se iau măsurile de rigoare (se înlocuiesc mătcile omorâte, se așează fâșiile de fagure artificial la mătcile acceptate, se refac nucleele depopulate etc.).

Un indiciu că mătcile sunt acceptate este luarea în creștere a fâșiei de fagure artificial din RH (rama hrănitor).

Popularea acestor nuclee cu albină cere un plan precis, în funcție de data pornirii creșterii botcilor. Ele se formează cu 1 oră înaintea altoirii botcilor, cuprinzând 1 fagure cu puiet căpăcit gata de ecloziune, 2 faguri cu provizii (din care unul cu hrănitor) și albina acoperitoare + albina tânără periată de pe 2 faguri cu puiet necăpăcit. Se recomandă să se organizeze simultan câte 2 nuclee adăpostite în același stup, cu direcție inversă de zbor. Stupul de împerechere având ambele urdinișuri închise, dar cu ventilația deschisă sus și cu apă în hrănitor, este dus la adăpost și întuneric, unde este ținut 3 zile, timp în care tot puietul a eclozionat din celule. Acum este adus pe locul definitiv din stupină, într-un astfel de stup cu 2 nuclee putându-se împerechea la rând 3-4 serii de mătci. Hrănirea acestor nuclee se face seara cu doze mici, chiar dacă albinele găsesc în câmp ce să culeagă. Mătcile împerecheate, după depunerea câtorva ouă, sunt ridicate și folosite în stupină sau păstrate în stupii orfanizați în acest scop, pentru a face loc unui alt rând de mătci la împerechere.

Mijlocii

Sunt organizate într-un magazin de recoltă, cu câte 2-3 jumătăți de rame STAS (3-4 nuclee la 1 magazin prevăzut cu fund și capac), fiecare nucleu având nevoie de 250 g albină. La fundul fiecărui compartiment se află o tăietură de 3/8 cm prevăzută cu sârmă pentru ventilație. Popularea lor se face cu albina tânără periată de pe 1,5 rame STAS cu puiet necăpăcit, botca altoindu-se înaintea perierii, pe unul din faguri (protejată cu un manșon de carton sau spirală).

Mici

La aceste nuclee hrănirea este oarecum dificilă, fapt ce cauzează rămânerea fără hrană și părăsirea lor de către albine. Alimentarea este asigurată cu miere printr-un dispozitiv hrănitor pus deasupra ramei sau alături ca o diafragmă. Cunoscute la noi și sub denumirea de stupușori de împerechere, de obicei folosesc 2-3 rame mici cât 1/3 sau 1/4 dintr-o ramă mare, populația lor putând fi de 50, 100, până la 250 g albină  în funcție de diversele dimensiuni și modele:

Tip Zander

Pot fi folosite la împerecherea industrială și sunt prevăzute numai cu o singură ramă mică, pereții laterali fiind din sticlă ce glisează în nuturi (putând fi scoși cu ușurință la nevoie). Suprafața interioară a fagurelui este de 190 x 102 mm, iar spațiul util pentru hrană este de 148 x 55 x 45 mm, încăpând aici 500 g pastă de zahăr cu miere. Defectul modelului Zander sau Peschetz constă în faptul că are doar o singură ramă, fiind nepotrivit vieții albinelor.

Popularea cu albine se face astfel:

  • stupușorii se așează orizontal pe o masă de lucru,
  • se scoate unul din cele 2 geamuri ce formează pereții laterali punându-se alături de fiecare stupușor,
  • se lipește o fâșie îngustă de fagure artificial în partea de sus a ramei stupușorului,
  • se deschide stupul furnizor de albină tânără și de pe fiecare fagure scos se scutură bine albina într-o ladă deschisă,
  • concomitent, o a doua persoană, pulverizează albina căzută în ladă cu apă călduță ușor însiropată,
  • fagurii goi de albine se împart la stupii vecini, însemnându-i pe speteaza de sus,
  • dacă dispunem de mătci așezăm coliviile cu mătci și șerbet sub hrănitor,
  • dacă dispunem de botci mature acestea vor fi așezate sub fagurele artificial, înainte ca stupușorul să fie populat,
  • cu un polonic de supă se ia atâta albină năclăită din ladă cât încape în polonic (cam 3-4 dl de albină) și se toarnă în primul stupușor din cei înșirați pe masă, introducând imediat geamul la locul său,
  • stupușorul populat se așează apoi în poziție verticală pe masa de lucru, închizându-i urdinișul și deschizând ventilația de jos și cea laterală,
  • după popularea tuturor nucleelor vom umple hrănitoarele de deasupra stupușorilor cu miere cristalizată amestecată cu păstură (cam 2 linguri de 100 g),
  • stupușorii se asociază perechi, ambii stupușori ocupând o lădiță specială de protecție unde fiecare dintre ei are un urdiniș așezat aparte, în poziție inversă,
  • lădițele cu stupușorii de împerechere se duc într-o cameră întunecoasă și caldă, pentru 3 zile, înfundându-se urdinișurile cu mușchi de pădure bine udat (sau cu o bucățică de plasă de sârmă); stând grămădite pe fundul stupușorului, albinele încep să se lingă și să se usuce; descoperă matca din colivie; unele se apucă de lucru la făguraș, altele se urcă în camera hrănitorului; dacă sunt lăsate la lumină afară albinele se neliniștesc, lucru ce se răsfrânge defavorabil asupra tinerelor mătci;
  • după trecerea celor 3 zile mușchiul de copac de la urdiniș va fi bine uscat, putând fi ros ușor de către albine; ele ies la urdiniș dar, fiind întuneric, stau liniștite și consumă din hrana dată, mătcile fiind deja eliberate din botcă sau cușcă,
  • după trecerea celor 3 zile stupușorii sunt scoși afară, ceva mai departe de stupii din prisacă, fiind așezați pe câte un suport înalt, deschizându-le urdinișurile,
  • mătcile își vor face zborurile de recunoaștere și apoi zborurile de împerechere, scoaterea afară și deschiderea stupușorilor se face doar seara după orele 17.

Tip Fota

Sunt alcătuite din 3 rame înguste, prinse una de alta cu mici balamale, astfel că atunci când sunt asamblate pot forma o ramă Dadant sau ME. Cele 3 rame ocupă un spațiu necesar plus un loc alăturat unde stă hrănitorul, deasupra având un spațiu pentru o colivie cu matcă.

Avantaje:

  • încap în el aproape 500 g albine;
  • matca poate începe ouatul în diviziunea din mijloc;
  • în diviziunile marginale se pot strânge proviziile;
  • nucleele bine organizate pot ierna peste iarnă fiind așezate, câte 4 (într-o ladă corespunzătoare cu urdinișuri inversate), deasupra unei familii puternice (în primele săptămâni ale primăverii primind hrană stimulentă mătcile tinere ocupă cu puiet rama centrală, nucleele putând fi folosite apoi pentru înlocuirea mătcilor, refacerea nucleelor temporare etc.).

Tip Gödölo

Au o gratie Hannemann la fund, albina fiind scuturată în sertarul de sub gratie, de unde se ridică sus și pătrunde în interior, trântorii rămânând blocați în sertar, de unde sunt evacuați după câteva ore etc.

Pitice (nucleoli) sau micronuclee

Micronucleele, pe lângă avantajele și dezavantajele cunoscute necesită un control permanent și o pregătire avansată a apicultorilor, putând deveni surse de îmbolnăvire pentru întreaga stupină. Ele trebuiesc hrănite la 2-3 zile cu miere cristalizată amestecată cu polen (cea mai bună hrană energo-proteică), altfel mătcile riscă să rămână nefecundate sau se fecundează foarte târziu (după 15 zile). Mătcile care întârzie la fecundat vor fi de o valoare îndoielnică.


 

Numărul optim de culegătoare

O albină aparținând unei familii cu 60.000 de culegătoare produce de 1,5 mai multă miere decât o albină ce aparține unei familii cu 30.000 de albine. Pe de altă parte, familiile de albine prea puternice sunt mai puțin avantajoase și ridică probleme în exploatare. Este bine să se găsească o linie de mijloc.


 

Numerotarea stupilor

Numărul stupului și accesoriilor acestuia este însoțit întotdeauna de o literă mare (3A spre exemplu) sau o combinație de litere și nu trebuie confundat cu numărul coloniei, numărul stupului neputând fi schimbat decât odată cu distrugerea stupului. Atât numărul stupului cât și al coloniei își păstrează propria lor individualitate. Importanța individualizării stupilor se face simțită mai ales în timpul epidemiilor de boală preîntâmpinând răspândirea lor în întreaga stupină.

Spre deosebire de numărul stupului, care este înscris pe cutii și accesorii, numărul coloniei este imprimat pe o plăcuță care se poate muta odată cu transvazarea coloniilor de albine în alte cutii de stupi, prinzându-se provizoriu cu un cui.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)