Ceara
de albine
Ceara
Este un produs
complex al albinelor tinere, inițial lichid, secretat
de glandele cerifere din abdomen, după un consum abundent
de miere și păstură (aproximativ 3-5 kg miere și polen
/ la kg de ceară). Pentru acest motiv "Raportul
între miere și ceară este de 1/5, adică 1 kg ceară se
socotește pentru stabilirea prețului de cost la 5 kg miere" (dupa
datele date in ABC - ul
apicol vol II, p. 265).
Producția
cerii este legată de:
-
-
-
-
-
vigoarea
albinelor clăditoare etc.
Predispoziția pentru clădit este sesizată atunci
când albinele încep să înălbească fagurii în partea superioară (indiciul
pentru punerea magazinelor de recoltă). Când temperatura medie a
mediului exterior depășește 11 grade Celsius albinele încep să clădească,
mai ales dacă maxima zilei se apropie de 20 grade Celsius. Culesul
natural ori hrănirea stimulentă intensă sunt factori determinanți
în mărirea producției de ceară, mai ales dacă sunt însoțite de un
cules abundent de polen.
Pentru topirea cerii se folosesc
mai multe metode (fierberea
cu apă, cu abur etc.) și se au în vedere următoarele
condiții:
-
apa să fie demineralizată;
-
apa să fie dublă față de greutatea cerii
și să nu atingă niciodată punctul de fierbere;
-
vasul în care se face topirea să nu fie de
fier sau aramă nespoită, vasele bune fiind cele smălțuite, cositorite
și mai largi la gură;
-
fagurii vechi sunt ținuți la înmuiat 3-4
zile în apă caldă (50 grade Celsius), dedurizată, schimbată
de mai multe ori.
Atunci când se folosește topirea solară,
cutia topitorului este bine să fie cât mai bine izolată pentru a
nu pierde căldura și să aibă un capac cu geam dublu, distanța dintre
cele 2 geamuri fiind de 10-12 mm. Cea mai bună metodă de obținere
a unei ceri de calitate este prelucrarea la
rece, această metodă fiind accesibilă oricărui apicultor meticulos.
Clădirea
fagurilor
De obicei, luna aprilie este luna
dedicată clăditului intens de faguri și este indicat să profităm
de această predispoziție naturală a albinelor, pe timpul înfloririi
pomilor fructiferi fiind indicat să introducem la clădit faguri
artificiali care se vor ridica înainte ca albinele să definitiveze
clădirea. Acești faguri vor fi folosiți apoi, pe timpul culesurilor,
iar pe timpul verii pot fi folosiți la reînnoirea cuibului. Fagurii
artificiali dați la clădit în corpurile de strânsură vor avea intercalați
faguri gata clădiți, pentru ca albinele să aibă unde depozita nectarul
adunat.Clădirea fagurilor este mult stimulată de 4 elemente:
-
prezența în imediata
apropiere a fagurilor artificiali a fagurilor cu miere și polen;
-
așezarea direct peste
cuib a corpului cu faguri artificiali;
-
prezența în natură
a unui cules de întreținere sau stimularea artificială cu sirop
și proteine;
-
temperatura de afară
este suficient de ridicată.
Clădirea
corectă a fagurilor
La stupii multietajați pentru
obținerea unor faguri clădiți corect, fără celule de trântori sau
deformate, fagurii artificiali se pun la crescut în corpul situat
deasupra cuibului, fagurii introduși în cuib fiind clădiți defectuos,
cu multe celule de trântor.
Ceresele-clăditoare
Sunt albinele doici mai în vârstă
ale căror glande cerifere elaborează solzișori (în primele 10 zile
de la eclozionare) cu ajutorul cărora clădesc faguri. În lipsa spațiului
pentru clădit albinele îngrămădesc solzișorii de ceară în ghemotoace
sau în mici faguri suplimentari crescuți între spetezele de sus
ale ramelor.
Primenirea
fagurilor
Fagurii vechi trebuie dați la
topit fără milă. Motivele sunt binecunoscute (focare de infecție
pentru albine, ceară mai puțină etc.). Albinele secretă ceară fără
voia lor, cu atât mai mult cu cât aduc mai multe provizii în cuib
și sunt mai multe larve de hrănit. Când cuibul este plin, albinele
nu mai produc ceară, nu mai cresc larve și drept urmare producția
scade, colonia pregătindu-se de roire. Instinctul de roire poate
fi mult diminuat prin clăditul fagurilor artificiali.
Reguli
generale pentru clădirea fagurilor
-
pe timp nestatornic
nu se vor pune niciodata la cladit faguri;
-
pe timp calduros si
in plin cules, fagurele artificial se va aseza intre puiet si
rama de acoperire, sau intre 2 faguri cu puiet capacit;
-
se va evita a se da
dintr-o dată prea mulți faguri la crescut, excepție făcând familiile
ce riscă să roiască.
Conservarea
fagurilor
Fagurii de
rezervă se pot ține în corpuri ME sau Dadant, așezate în
stive de câte 8-10 corpuri, în aer liber, prevăzute cu pânză de
sârmă jos, la primul corp și sus, peste ultimul corp, pentru a asigura
o permanentă ventilație. Stivele vor fi așezate pe capre de lemn
la înălțimea de 30-40 cm de la pământ și adăpostite contra ploilor
și zăpezii.
Fagurii vechi,
reținuți după recoltarea mierii, sunt expuși distrugerii găselniței
dacă nu reușim să-i topim imediat. Dacă nu reușim să topim imediat
ceara, se recomandă acoperirea fagurilor cu o folie de polietilenă
sau introducerea lor într-un sac de material plastic, expunându-se
pe un strat de tablă soarelui fierbinte de vară. În decurs de 10
minute fagurii se desprind de pe sârme, ramele se curăță imediat,
iar fagurii se comprimă cu mâinile formând bile rotunde pe care,
după comprimare, le vom păstra până toamna târziu, când ne vom face
timp pentru a extrage ceara.
Folosirea fumigațiilor cu sulf
Fumigațiile cu sulf sunt cele
mai indicate pentru tratarea fagurilor de la rezervă. Aceștia, vor
fi tratați, după stivuire, prin afumare cu pucioasă, fiecare stivă,
fiind mai întâi acoperită etanș, pentru a reține astfel fumul printre
rame cât mai mult posibil. Tratamentul va fi aplicat toamna (2 tratamente
la interval de 10 zile) și o singură dată primăvara în aprilie,
după tratament descoperind din nou sita superioară.
Folosirea
naftalinei
Naftalina trebuie să fie folosită
cu multă atenție (albinele amețite, căzute pe stratul de naftalină
pus pe fundul stupilor, mor). Ea are o remanență îndelungată și
emanația sa este foarte penetrantă, pătrunzând și în lemn și dacă
în fagurii puși la păstrare se găsește miere, chiar căpăcită, aceasta
capătă un gust deosebit și o aciditate mult mai mare, făcând-o necomestibilă.
În cazul în care este pusă deasupra ramelor, în vederea uniformizării
mirosurilor coloniilor planificate pentru unificare, este indicat
ca naftalina (câteva bobițe) să fie protejată cu tifon.
Extragerea
cerii
Prin
fierbere cu apă
Extragerea cerii din fagurii vechi
se face mult mai greu. Se recomandă ca aceștia să fie topiți cu
aparatură de specialitate. În lipsa acesteia, fagurii vechi se scot
din rame, se taie în bucăți mici de 4-5 cm și se pun la muiat în
vase cu apă de ploaie, timp de 2-3 zile. Apoi, se introduc treptat
într-un vas cu apă de ploaie fierbinte, amestecând cu o lopățica
din lemn. Când ceara s-a topit o strecurăm prin intermediul unei
site mai rare, după care o stoarcem cu ajutorul unui dispozitiv
de presare. Este bine ca apa de ploaie sau zăpadă (cele mai recomandate)
să nu fie în contact cu obiecte feroase, pentru a nu provoca saponificarea
cerii. În cazul în care ceara nu se strecoară ea rămâne cu impurități
și trebuie retopită de mai multe ori pentru îndepărtarea acestora.
Uneori, este nevoie a se retopi chiar și după ce am strecurat-o.
Fierberea cerii fără apă duce la închiderea ei la culoare. Vasul
nu va fi lăsat nesupravegheat, știind ca la încălzire mai mare se
formează o spumă, care, odată ajunsă la foc, arde ca benzina și
poate produce accidente sau incendii. După strecurare vasul se va
izola bine în vederea unei decantări cât mai reușite. Ceara răcită,
de obicei după 24-48 de ore (dacă izolarea a fost eficace), se scoate
din vasul de întărire, se usucă și i se îndepărtează stratul spongios
și impuritățile adunate la partea de jos a calupului. Ceara rezultată
prin răzuire poate fi topită cu o alta șarjă, sau păstrată pentru
a fi predată ca boștină.
Prin
folosirea topitorului solar
Topitorul solar prezintă un caz
aparte fiindcă, pe lângă avantajele pe care le oferă, ca simplitate,
eficacitate și curățenie, îngrădește mult și risipa de ceară. Reziduurile
de pe sita topitorului se curăță după fiecare folosire, trecându-se
la boștină. În unele cazuri se indică așezarea unei pânze de tifon
pe sita topitorului solar. Acesta are capacitatea de a reține resturile
fine ca polenul, praful etc., ajutând la creșterea calității cerii.
Se recomandă folosirea unui topitor cât mai mare pentru a introduce
fagurii cu rame cu tot. Prelucrarea fagurilor vechi, deși nu are
un randament prea grozav, este totuși comodă și oferă o ceară de
o calitate și culoare foarte bună. Îndepărtarea reziduurilor de
pe sita topitorului trebuie făcută cât timp sunt calde, luând sita
cu totul și răsturnând-o în lada pentru boștină. Boștina nu este
bine a se păstra de la un an la altul - din cauza acarienilor consumatori
de ceară.
Prin extragere
la rece
Fagurii preînmuiați sunt scoși
la ger și lăsați să se scurgă pe o sită sau tablă. Apa care rămâne
în învelișurile nimfale, mărindu-și volumul, va determina desprinderea
integrală a învelișurilor care de obicei aderă la pereții celulelor.Pe
o răzătoare mare cât o foaie de tablă (confecționată cu ajutorul
unei table și a unui cui), mărginită de o ramă înaltă de 6 cm, se
freacă fagurii înghețați aduși în casă. Sub răzătoare se află o
ladă unde sunt colectate particulele de faguri rupți de răzătoare
(nu mai mari de 3-4 mm). După terminarea operației, particulele
sfărâmate sunt puse într-un vas peste care turnăm 3-4 kg sare la
suta de litri apă rece (de 4 grade Celsius), apa sărată trebuind
să acopere întreaga masă de particule.După 20 de minute, învelișurile
nimfale îmbibate cu sare, devin mai grele și cad la fund. Particulele
de ceară, fiind ușoare, se ridică la suprafață și sunt adunate cu
o sită. După strângere, ceara este spălată în 3-4 ape curate și
se pune la topit cu apă de râu sau de ploaie. Când toată masa este
topită fără să dea în clocot, ceara se pune la decantat.
Regulile
extracției si prelucrarii cerii
Calitatea și cantitatea cerii
depind de: modul sortării fagurilor, metodele de extracție, spălarea
și înmuierea corespunzătoare a fagurilor, modul și durata topirii
fagurilor, calitatea apei și a vaselor folosite, condiționarea și
păstrarea ulterioară, etc.
Calitatea
apei și a vaselor folosite
În afară de calitatea apei, o
importanță deosebită o prezintă calitatea materialelor din care
sunt confecționate recipientele sau vasele folosite pentru încălzirea
și prelucrarea cerii (decantoare, prese, vase de fiert). Ceara se
deteriorează și își schimbă proprietățile fizico-chimice când vine
în contact cu metale ca fierul, cuprul și zincul. Ea conține 15%
acizi grași liberi care intră ușor în reacție cu majoritatea metalelor
și bazelor, formând compuși colorați, care imprimă cerii o culoare
brună, asemănătoare ruginii (în combinație cu cuprul ceara devine
verde, iar cu zincul brună-murdară), iar la vasele de fontă și cupru
crește procentul de saponificare. Cele mai bune vase sunt cele din
lemn, din ceramica, din aluminiu, vase emailate sau din oțel inoxidabil.
Se pot folosi și vasele cositorite dar trebuie avut în vedere că
cositorul se detașează treptat de pe vas, așa că operația de cositorire
trebuie repetată.
Spălarea
și înmuierea fagurilor
Mărunțirea și spălarea fagurilor
în mai multe ape, până ce apa rămâne curată, are o deosebită importanță,
contribuind la dizolvarea resturilor de miere, polen, excremente,
coloranți organici și alte impurități care degradează calitatea
cerii extrase. Trebuie neapărat evitată amestecarea propolisului
cu materia primă.În afară de spălare, înmuierea fagurilor cu 2-3
zile înainte contribuie la îmbibarea până la saturare a cămășilor
nimfelor și a celorlalte substanțe neceroase existente, care în
timpul topirii ar absoarbe ceara. Printr-o spălare și înmuiere corespunzătoare
contribuim la sporirea randamentului de ceară extrasă. Cămășile
nimfelor absorb ceara ca o sugativă. Absorbția cerii se datorează
fenomenului de capilaritate și odată ajunse aici, particulele fine
de ceară sunt reținute datorită coeziunii moleculare. Numai ceara
lichidă ce nu mai poate fi absorbită, picură și poate fi recoltată.
Din aceasta cauză, fagurii vechi trebuie înmuiați cu multă conștiinciozitate
timp de 2-3 zile înainte de topire, în apă caldă și dedurizată,
care are o putere de înmuiere mare și dizolvă mai ușor substanțele
solubile.
Sterilizarea
cerii
Având în vedere faptul că sporii
de locă își păstrează puterea contaminantă chiar și după 40 de ani,
pentru a distruge toate formele agentului patogen, în special cele
sporulate, ceara trebuie sterilizată prin metode fizice, chimice
sau biologice, în condiții cu totul speciale, fiind nevoie de un
echipament adecvat. Din această cauză, confecționarea fagurilor
este recomandat a se face numai în unitățile specializate ACA, confecționarea
artizanală negarantând o sterilizare adecvată.
Colectarea
cerii
În vederea sporirii producției de
ceară se recomandă:
-
folosirea ramelor
clăditoare,
-
strângerea tuturor
resturilor de ceară, a rumegușului de ceară rezultat în urma
iernării, a descăpăciturii etc.
|