Text

Ceara de albine

calit apei

 

Ceara

Este un produs complex al albinelor tinere, inițial lichid, secretat de glandele cerifere din abdomen, după un consum abundent de miere și păstură (aproximativ 3-5 kg miere și polen / la kg de ceară). Pentru acest motiv "Raportul între miere și ceară este de 1/5, adică 1 kg ceară se socotește pentru stabilirea prețului de cost la 5 kg miere" (dupa datele date in ABC - ul apicol vol II, p. 265).

Producția cerii este legată de:

  • timp,
  • temperatură,
  • puterea coloniei,
  • tinerețea și
  • vigoarea albinelor clăditoare etc.
Predispoziția pentru clădit este sesizată atunci când albinele încep să înălbească fagurii în partea superioară (indiciul pentru punerea magazinelor de recoltă). Când temperatura medie a mediului exterior depășește 11 grade Celsius albinele încep să clădească, mai ales dacă maxima zilei se apropie de 20 grade Celsius. Culesul natural ori hrănirea stimulentă intensă sunt factori determinanți în mărirea producției de ceară, mai ales dacă sunt însoțite de un cules abundent de polen.

Pentru topirea cerii se folosesc mai multe metode (fierberea  cu apă, cu abur etc.) și se au în vedere următoarele condiții:

  • apa să fie demineralizată;
  • apa să fie dublă față de greutatea cerii și să nu atingă niciodată punctul de fierbere;
  • vasul în care se face topirea să nu fie de fier sau aramă nespoită, vasele bune fiind cele smălțuite, cositorite și mai largi la gură;
  • fagurii vechi sunt ținuți la înmuiat 3-4 zile în apă caldă (50 grade Celsius), dedurizată, schimbată de mai multe ori.


Atunci când se folosește topirea solară, cutia topitorului este bine să fie cât mai bine izolată pentru a nu pierde căldura și să aibă un capac cu geam dublu, distanța dintre cele 2 geamuri fiind de 10-12 mm. Cea mai bună metodă de obținere a unei ceri de calitate este prelucrarea la rece, această metodă fiind accesibilă oricărui apicultor meticulos.


 

Clădirea fagurilor

De obicei, luna aprilie este luna dedicată clăditului intens de faguri și este indicat să profităm de această predispoziție naturală a albinelor, pe timpul înfloririi pomilor fructiferi fiind indicat să introducem la clădit faguri artificiali care se vor ridica înainte ca albinele să definitiveze clădirea. Acești faguri vor fi folosiți apoi, pe timpul culesurilor, iar pe timpul verii pot fi folosiți la reînnoirea cuibului. Fagurii artificiali dați la clădit în corpurile de strânsură vor avea intercalați faguri gata clădiți, pentru ca albinele să aibă unde depozita nectarul adunat.Clădirea fagurilor este mult stimulată de 4 elemente:

  • prezența în imediata apropiere a fagurilor artificiali a fagurilor cu miere și polen;
  • așezarea direct peste cuib a corpului cu faguri artificiali;
  • prezența în natură a unui cules de întreținere sau stimularea artificială cu sirop și proteine;
  • temperatura de afară este suficient de ridicată.

 

Clădirea corectă a fagurilor

La stupii multietajați pentru obținerea unor faguri clădiți corect, fără celule de trântori sau deformate, fagurii artificiali se pun la crescut în corpul situat deasupra cuibului, fagurii introduși în cuib fiind clădiți defectuos, cu multe celule de trântor.


 

Ceresele-clăditoare

Sunt albinele doici mai în vârstă ale căror glande cerifere elaborează solzișori (în primele 10 zile de la eclozionare) cu ajutorul cărora clădesc faguri. În lipsa spațiului pentru clădit albinele îngrămădesc solzișorii de ceară în ghemotoace sau în mici faguri suplimentari crescuți între spetezele de sus ale ramelor.


 

Primenirea fagurilor

Fagurii vechi trebuie dați la topit fără milă. Motivele sunt binecunoscute (focare de infecție pentru albine, ceară mai puțină etc.). Albinele secretă ceară fără voia lor, cu atât mai mult cu cât aduc mai multe provizii în cuib și sunt mai multe larve de hrănit. Când cuibul este plin, albinele nu mai produc ceară, nu mai cresc larve și drept urmare producția scade, colonia pregătindu-se de roire. Instinctul de roire poate fi mult diminuat prin clăditul fagurilor artificiali.


 


Reguli generale pentru clădirea fagurilor

  • pe timp nestatornic nu se vor pune niciodata la cladit faguri;
  • pe timp calduros si in plin cules, fagurele artificial se va aseza intre puiet si rama de acoperire, sau intre 2 faguri cu puiet capacit;
  • se va evita a se da dintr-o dată prea mulți faguri la crescut, excepție făcând familiile ce riscă să roiască.

 


Conservarea fagurilor

Fagurii de rezervă se pot ține în corpuri ME sau Dadant, așezate în stive de câte 8-10 corpuri, în aer liber, prevăzute cu pânză de sârmă jos, la primul corp și sus, peste ultimul corp, pentru a asigura o permanentă ventilație. Stivele vor fi așezate pe capre de lemn la înălțimea de 30-40 cm de la pământ și adăpostite contra ploilor și zăpezii.

Fagurii vechi, reținuți după recoltarea mierii, sunt expuși distrugerii găselniței dacă nu reușim să-i topim imediat. Dacă nu reușim să topim imediat ceara, se recomandă acoperirea fagurilor cu o folie de polietilenă sau introducerea lor într-un sac de material plastic, expunându-se pe un strat de tablă soarelui fierbinte de vară. În decurs de 10 minute fagurii se desprind de pe sârme, ramele se curăță imediat, iar fagurii se comprimă cu mâinile formând bile rotunde pe care, după comprimare, le vom păstra până toamna târziu, când ne vom face timp pentru a extrage ceara.


 


Folosirea fumigațiilor cu sulf

Fumigațiile cu sulf sunt cele mai indicate pentru tratarea fagurilor de la rezervă. Aceștia, vor fi tratați, după stivuire, prin afumare cu pucioasă, fiecare stivă, fiind mai întâi acoperită etanș, pentru a reține astfel fumul printre rame cât mai mult posibil. Tratamentul va fi aplicat toamna (2 tratamente la interval de 10 zile) și o singură dată primăvara în aprilie, după tratament descoperind din nou sita superioară.


 

Folosirea naftalinei

Naftalina trebuie să fie folosită cu multă atenție (albinele amețite, căzute pe stratul de naftalină pus pe fundul stupilor, mor). Ea are o remanență îndelungată și emanația sa este foarte penetrantă, pătrunzând și în lemn și dacă în fagurii puși la păstrare se găsește miere, chiar căpăcită, aceasta capătă un gust deosebit și o aciditate mult mai mare, făcând-o necomestibilă. În cazul în care este pusă deasupra ramelor, în vederea uniformizării mirosurilor coloniilor planificate pentru unificare, este indicat ca naftalina (câteva bobițe) să fie protejată cu tifon.


 


Extragerea cerii

Prin fierbere cu apă

Extragerea cerii din fagurii vechi se face mult mai greu. Se recomandă ca aceștia să fie topiți cu aparatură de specialitate. În lipsa acesteia, fagurii vechi se scot  din rame, se taie în bucăți mici de 4-5 cm și se pun la muiat în vase cu apă de ploaie, timp de 2-3 zile. Apoi, se introduc treptat într-un vas cu apă de ploaie fierbinte, amestecând cu o lopățica din lemn. Când ceara s-a topit o strecurăm prin intermediul unei site mai rare, după care o stoarcem cu ajutorul unui dispozitiv de presare. Este bine ca apa de ploaie sau zăpadă (cele mai recomandate) să nu fie în contact cu obiecte feroase, pentru a nu provoca saponificarea cerii. În cazul în care ceara nu se strecoară ea rămâne cu impurități și trebuie retopită de mai multe ori pentru îndepărtarea acestora. Uneori, este nevoie a se retopi chiar și după ce am strecurat-o. Fierberea cerii fără apă duce la închiderea ei la culoare. Vasul nu va fi lăsat nesupravegheat, știind ca la încălzire mai mare se formează o spumă, care, odată ajunsă la foc, arde ca benzina și poate produce accidente sau incendii. După strecurare vasul se va izola bine în vederea unei decantări cât mai reușite. Ceara răcită, de obicei după 24-48 de ore (dacă izolarea a fost eficace), se scoate din vasul de întărire, se usucă și i se îndepărtează stratul spongios și impuritățile adunate la partea de jos a calupului. Ceara rezultată prin răzuire poate fi topită cu o alta șarjă, sau păstrată pentru a fi predată ca boștină.

Prin  folosirea topitorului solar

Topitorul solar prezintă un caz aparte fiindcă, pe lângă avantajele pe care le oferă, ca simplitate, eficacitate și curățenie, îngrădește mult și risipa de ceară. Reziduurile de pe sita topitorului se curăță după fiecare folosire, trecându-se la boștină. În unele cazuri se indică așezarea unei pânze de tifon pe sita topitorului solar. Acesta are capacitatea de a reține resturile fine ca polenul, praful etc., ajutând la creșterea calității cerii. Se recomandă folosirea unui topitor cât mai mare pentru a introduce fagurii cu rame cu tot. Prelucrarea fagurilor vechi, deși nu are un randament prea grozav, este totuși comodă și oferă o ceară de o calitate și culoare foarte bună. Îndepărtarea reziduurilor de pe sita topitorului trebuie făcută cât timp sunt calde, luând sita cu totul și răsturnând-o în lada pentru boștină. Boștina nu este bine a se păstra de la un an la altul - din cauza acarienilor consumatori de ceară.

Prin extragere la rece

Fagurii preînmuiați sunt scoși la ger și lăsați să se scurgă pe o sită sau tablă. Apa care rămâne în învelișurile nimfale, mărindu-și volumul, va determina desprinderea integrală a învelișurilor care de obicei aderă la pereții celulelor.Pe o răzătoare mare cât o foaie de tablă (confecționată cu ajutorul unei table și a unui cui), mărginită de o ramă înaltă de 6 cm, se freacă fagurii înghețați aduși în casă. Sub răzătoare se află o ladă unde sunt colectate particulele de faguri rupți de răzătoare (nu mai mari de 3-4 mm). După terminarea operației, particulele sfărâmate sunt puse într-un vas peste care turnăm 3-4 kg sare la suta de litri apă rece (de 4 grade Celsius), apa sărată trebuind să acopere întreaga masă de particule.După 20 de minute, învelișurile nimfale îmbibate cu sare, devin mai grele și cad la fund. Particulele de ceară, fiind ușoare, se ridică la suprafață și sunt adunate cu o sită. După strângere, ceara este spălată în 3-4 ape curate și se pune la topit cu apă de râu sau de ploaie. Când toată masa este topită fără să dea în clocot, ceara se pune la decantat.


 

Regulile extracției si prelucrarii cerii

Calitatea și cantitatea cerii depind de: modul sortării fagurilor, metodele de extracție, spălarea și înmuierea corespunzătoare a fagurilor, modul și durata topirii fagurilor, calitatea apei și a vaselor folosite, condiționarea și păstrarea ulterioară, etc.

Calitatea apei și a vaselor folosite

În afară de calitatea apei, o importanță deosebită o prezintă calitatea materialelor din care sunt confecționate recipientele sau vasele folosite pentru încălzirea și prelucrarea cerii (decantoare, prese, vase de fiert). Ceara se deteriorează și își schimbă proprietățile fizico-chimice când vine în contact cu metale ca fierul, cuprul și zincul. Ea conține 15% acizi grași liberi care intră ușor în reacție cu majoritatea metalelor și bazelor, formând compuși colorați, care imprimă cerii o culoare brună, asemănătoare ruginii (în combinație cu cuprul ceara devine verde, iar cu zincul brună-murdară), iar la vasele de fontă și cupru crește procentul de saponificare. Cele mai bune vase sunt cele din lemn, din ceramica, din aluminiu, vase emailate sau din oțel inoxidabil. Se pot folosi și vasele cositorite dar trebuie avut în vedere că cositorul se detașează treptat de pe vas, așa că operația de cositorire trebuie repetată.

Spălarea și înmuierea fagurilor

Mărunțirea și spălarea fagurilor în mai multe ape, până ce apa rămâne curată, are o deosebită importanță, contribuind la dizolvarea resturilor de miere, polen, excremente, coloranți organici și alte impurități care degradează calitatea cerii extrase. Trebuie neapărat evitată amestecarea propolisului cu materia primă.În afară de spălare, înmuierea fagurilor cu 2-3 zile înainte contribuie la îmbibarea până la saturare a cămășilor nimfelor și a celorlalte substanțe neceroase existente, care în timpul topirii ar absoarbe ceara. Printr-o spălare și înmuiere corespunzătoare contribuim la sporirea randamentului de ceară extrasă. Cămășile nimfelor absorb ceara ca o sugativă. Absorbția cerii se datorează fenomenului de capilaritate și odată ajunse aici, particulele fine de ceară sunt reținute datorită coeziunii moleculare. Numai ceara lichidă ce nu mai poate fi absorbită, picură și poate fi recoltată. Din aceasta cauză, fagurii vechi trebuie înmuiați cu multă conștiinciozitate timp de 2-3 zile înainte de topire, în apă caldă și dedurizată, care are o putere de înmuiere mare și dizolvă mai ușor substanțele solubile.

Sterilizarea cerii

Având în vedere faptul că sporii de locă își păstrează puterea contaminantă chiar și după 40 de ani, pentru a distruge toate formele agentului patogen, în special cele sporulate, ceara trebuie sterilizată prin metode fizice, chimice sau biologice, în condiții cu totul speciale, fiind nevoie de un echipament adecvat. Din această cauză, confecționarea fagurilor este recomandat a se face numai în unitățile specializate ACA, confecționarea artizanală negarantând o sterilizare adecvată.


 

Colectarea cerii

În vederea sporirii producției de ceară se recomandă:

  • folosirea ramelor clăditoare,
  • strângerea tuturor resturilor de ceară, a rumegușului de ceară rezultat în urma iernării, a descăpăciturii etc.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)