Text

R

 

Ramele

Însârmarea ramelor și fixarea fagurilor

Însârmarea se face cu sârmă subțire galvanizată, de 0,4-0,5 mm diametru (câte 5-6 sârme orizontale și 2 verticale). Înainte de găurire ramele se marchează după un șablon confecționat din carton. Cu ajutorul unui burghiu subțire - din cele ce se folosesc la traforaj - găurile se dau la distanțe egale una de alta, pe cea de sus plasând-o ceva mai apropiată de lețișorul superior. Ele trebuie să corespundă întocmai, atât într-o parte cât și în cealaltă a celor două lețișoare, astfel încât sârmele să stea perfect orizontal, poziționate pe centrul lețișoarelor, căci dacă o gaură este dată mai la stânga sau mai la dreapta, mai sus sau mai jos, atunci când sârma va fi întinsă, rama se va strâmba și nu va mai sta drept pe scaunul ei, și nici la o distanță egală de pereții stupului.

După introducerea sârmei se recomandă ca, mai întâi, să întindem sârma din mijloc și să o fixăm cu ajutorul a două ținte bătute lateral. Această recomandare este dată de faptul că în acest loc lețișoarele au jocul cel mai elastic.

Rama clăditoare specială

Examinarea ramei clăditoare ne poate indica lucruri importante cu privire la starea familiei sau situația culesului. De obicei fagurii clădiți în RC sunt cu celule de trântori. Dacă apar și botci înseamnă că albinele coloniei respective se pregătesc de roire. Dacă albinele sunt orfane nu clădesc faguri în golurile RC. În cazul culesurilor abundente golurile ramei clăditoare se pot completa cu rame mici de tipul secțiunilor.

Rama clăditoare (RC) poate fi:

  • ramă obișnuită fără fagure,
  • șipca superioară a ramei,
  • hrănitorul jgheab din plastic sau lemn, ori
  • ramă special construită RCS (ramă clăditoare specială) - ce are leațul superior mobil, părțile laterale ale ramei fiind prinse cu vinclu în vederea sprijinirii ramei. În treimea superioară (la 8 cm sub leațul mobil) cele două laturi sunt prinse cu o șipcă pentru susținerea celor două laturi, sub șipcă existând un fagure crescut. Deoarece spațiul acesteia este prea mic, necesită controale prea dese și de aceea, nu prea este indicată, exceptând perioada de primăvară când folosirea ei nu strică prea mult regimul termic. Leațul mobil poate fi înlocuit cu un hrănitor, iar în lipsa acestuia, golul creat va fi umplut de albine (care nu suportă spațiile goale), cu un fagure natural.

În cazul în care RCS este folosită și pentru a dirija concentrarea acarienilor, în vederea combaterii biologice, vom evita să tăiem căpăcelele de trântori căpăciți de pe acești faguri, întrucât procedând astfel, acarienii vor ieși și vor ataca mai devreme larvele și indivizii adulți și în același timp, se vor înmulți mult mai repede.

Rama clăditoare hrănitor (RCH)

La începutul primăverii hrănitorul se așează între diafragmă și fagurele de acoperire. La începutul înfloririi pomilor este mutat către cuib, între ultimul fagure cu puiet și cel de acoperire, pentru a da o mai mare posibilitate albinelor să înceapă clădirea fagurilor sub hrănitor.

De regulă, fagurele este construit cu celule de trântor și se recoltează periodic, fie înainte de căpăcirea puietului, fie după căpăcirea acestuia, având în vedere că femelele acarianului Varroa preferă să-și depună ouăle în celulele de trântor, pe larvele de 5-6 zile, iar după căpăcire sunt prinse în celule, unde își continuă înmulțirea. La recoltarea fagurilor din ramele clăditoare trebuie să fim foarte atenți pentru a nu accidenta din greșeală matca care poate fi găsită pe acești faguri. În cazul în care fagurele este clădit cu puiet de lucrătoare și are puiet în el, nu se recoltează decât după eclozionarea acestuia.

RCN (rame clăditoare normale)

Apicultorul Șt. Popescu folosește în stupina personală câte două rame standard pentru fiecare familie de albine, despărțite în două părți egale cu ajutorul unei șipci orizontale. În partea superioară sunt introduse trei rame în secțiuni cu faguri artificiali iar partea inferioară este folosită ca ramă clăditoare, unde, în urma clădirii celulelor de trântori și apariției larvelor de 4-5 zile, vor fi concentrați acarienii. Cele două rame sunt introduse la interval de 6-7 zile și amplasate bilateral și marginal între ultimul fagure cu puiet și fagurele cu păstură și miere. Ramele sunt vopsite în partea superioară, având o etichetă cu data introducerii, și sunt ridicate alternativ, distrugerea făgurașilor având loc la 11-12 zile de la depunerea ouălor.

Rama de ouat

Fagurele de ouat este rama pusă sub izolator împreună cu matca, în vederea depunerii ouălor cu vârstă precisă, în lucrările pregătitoare pentru creșterea mătcilor sau de producere a lăptișorului de matcă. De obicei se folosește un fagure în care albinele au mai crescut câteva generații de puiet, foarte cald, și stropit cu sirop mult diluat, pus apoi în cuib. Pe suprafața superioară a fagurelui se însemnează ziua introducerii mătcii pe fagure iar rama se retrage după 12 ore de la depunerea ouălor.

Rama Langstroth

Tip de ramă cu dimensiunile interioare de 425 x 215 mm și exterioare de 448 x 231 mm, asemănătoare cu cea de ME (435 x 230).

Rama (Netz) de măsurat

Este o ramă (împărțită cu sârmă în pătrățele de câte 25 cm2) fiind folosită la măsurarea cantității de puiet sau de albină aflată pe un fagure compact la iernare știut fiind că în suprafața fiecărui pătrățel de 25 cm2 sunt cuprinse 100 celule de albine lucrătoare, sau 60 din cele de trântori. Pentru aflarea dintr-o dată a suprafețelor ocupate cu puiet în dm2, unele din sârmele ramei sunt vopsite cu roșu (cele verticale și orizontale ce cuprind un grup de 4 pătrățele). Totalul dm2  găsiți înmulțit cu 15 dă totalul de albine dintr-o familie. Pentru a aprecia pe câte rame va ierna familia de albine, se împarte totalul de albine la 270 sau la 200, în funcție de tipul de ramă folosit. Pornind de la regula că în fiecare fagure de iernare trebuie să se găsească minim 1,5-2 kg miere, un fagure plin pe ambele fețe are 3,6-4 kg de miere la rama de stup orizontal (435/230 mm). O apreciere mult mai exactă se poate face tot cu ajutorul ramei Netz, unde 1 dm2 conține 350 g miere pe ambele fețe sau 175 g pe o singură față.

În locul acestei rame putem folosi un geam care are dimensiunile exacte ale unei rame obișnuite, geam uns cu albuș de ou lăsat să se usuce, după care se trag linii cu tuș negru sau colorat din 50 x 50 mm. Geamul astfel marcat, va fi așezat pe deasupra ramei cu puiet, oferind - prin transparența lui - posibilitatea măsurării precise în dm2 a suprafeței de puiet.

Diverse calcule:

  • 1 interval între 2 rame 435 x 300 = 3000 albine (aproximativ);
  • 1 interval între 2 rame 435 x 230 = 2000 albine (aproximativ);
  • 1 dm2 fagure pe o singura parte = 400 celule;
  • 1 ramă 435 x 300 pe o singura parte = 11 dm2 de celule;
  • 1 ramă de 435 x 230 pe o singura parte = 8 dm2 de celule.

Rama pentru păstrarea coliviilor cu mătci

Este una obișnuită, având în golul ei 2 jgheaburi basculante de sprijin, făcute din șipci. Coliviile stau pe 2 rânduri de șipci basculante, iar rama se introduce într-o colonie orfană, ale cărei albine hrănesc și ajută mătcile virgine închise în colivii ce au pe una din laturi gratie Hanemann.

Rama separator

Este o ramă de 12 x 12 mm grosime al cărei perimetru corespunde cu cel al stupului, pe ambele fețe ale ramei fiind fixate 2 pânze metalice galvanizate, cu ochiuri de 1,5-2 mm. Rama se așează între corpurile superioare ale stupului vertical sau ME izolând albinele din corpul de sus față de cele de jos, fără ca albinele să se poată atinge. Corpul de sus fiind fără matcă, poate fi folosit ca nucleu de împerechere a mătcilor și, după împerecherea noii mătci, separatorul se poate retrage în vederea schimbării mătcii bătrâne.

Ramele de cat lărgite

Spre deosebire de cele normale, care au umerii lați de 3,6, acestea au umerii lați de 4,4, iar înălțimea variază după construcția stupilor, între 15 cm și 30, cea mai indicată fiind cea de 16,5, întrucât ramele astfel construite atunci când sunt încărcate cu miere ating greutatea de 3 kg. Fagurii este bine să fie fortificați cu sârme verticale iar distanța dintre fagurii de cat și cei de cuib este recomandata a fi de 1,5 cm pentru ca albinele să nu construiască faguri sau să fie strivite albinele. Se recomandă corpul de stup de 12 rame și catul pe 10 rame lărgite.

Ramele de creștere (RPB)

Sunt folosite în procesul de creștere a mătcilor (vezi Catalog apicol pozițiile 1406-1407) pentru susținerea leațurilor cu botci în poziție normală. După felul întrebuințării și perioada folosită se deosebesc trei modele de rame:

  • de creștere propriu zise - prezintă pe leațurile laterale adâncituri de cca 0,5 cm în interiorul cărora se fixează leațurile de creștere;
  • izolatoare - prezintă, pe o parte și pe alta a ramei, gratii izolatoare care nu permit pătrunderea mătcii, ci numai a albinelor doici pentru a hrăni și îngriji larvele din botci;
  • de eclozionare - prezintă în locul șipcilor de creștere șine din tabla cu margini îndoite pe care sunt ținute cuștile pentru eclozionare tip Zander.

Rapița

Înflorește începând cu 10-15 aprilie, în funcție de varietate (varietatea colza înflorind prima) și dacă sunt semănate ambele varietăți înflorirea durează 15 zile. Varietatea "naveta" dacă nu este polenizată cu ajutorul insectelor, dă o producție mică de sămânță. Prin polenizare producția de sămânță crește cu peste 50%. Floarea secretă nectar și în zilele mai puțin calde, chiar la 11-12 grade Celsius , mierea fiind de culoare galbenă deschisă și foarte dulce. Dacă se întârzie cu extracția mierea cristalizează chiar în faguri, compromițând viitoarele culesuri. Rapița sălbatică, care crește prin culturile de primăvară este bogată în polen, a cărui valoare alimentară pentru albine este întrecută doar de cea a polenului de piersic.

Coloniile de albine sunt de obicei la începutul dezvoltării, aportul substanțial de nectar și polen având o influență binefăcătoare asupra dezvoltării și stării de sănătate. Este suficientă o perioadă de 6-7 zile bune de cules cu temperaturi de 14-16grade Celsius pentru ca apicultorul să-și dea seama de eficacitatea unui astfel de cules. Stupina se așază la 200-300 m paralel cu lanul de rapiță, evitându-se suprapopularea unei zone. Stupii trebuie așezați la soare și să fie protejați de vânturile dominante, urdinișurile fiind pe deschiderea mică.


 

Rasele de albine

Familia Apidelor, genul Apis, specia melifera este răspândită în toate cele 5 continente. Apis mellifera L. cuprinde rasa neagră și rasa galbenă.

Rasa neagră

Cu prototipul caracteristic în Africa răsăriteană, rasa neagră se găsește în stare pură în insula Madagascar, unde albina este complet neagră, fără nici o dunguliță. Ceva mai la nord, în munții Kilimanjaro, dimensiunile subrasei Apis meliffera monticola sunt mai apropiate de cele ale albinei din Europa, iar mai la sud, subrasa Apis mellifera capensis, are culoarea brună, cu corpul acoperit de peri scurți și în anumite situații, albinele acestei rase pot da naștere, din ouă nefecundate, la mătci și albine lucrătoare.

Nord-vestul continentului African este ocupat de albina telică (Apis mellifera intermessa), subrasa care face joncțiunea cu albina europeană  (prin Spania). Această subrasă este indemnă la locă.

În Europa apar mai multe subrase ale albinei negre:

  • Apis mellifera-mellifera L. ocupă zona nordică și mijlocie a continentului (Spania, Franța, Olanda, Anglia, Germania, Austria, Polonia, Scandinavia, Rusia). Este o albină mai irascibilă, mătcile părăsesc fagurele atunci când este cercetat (pierzându-se ușor), căpăcesc mierea la uscat (lăsând un spațiu liber plin cu aer între mierea din celule și căpăcel). Prototipul acestei subrase este albina franceză denumită "comună" sau "transalpină". Culoarea ei este brun negricioasă, cu inelușe abdominale acoperită parțial cu peri arămiu-închis sau cenușiu închis, cu puțină pigmentație galbenă, în timp ce trântorii sunt mult mai închiși la culoare.
  • Albina carniolă (din Germania și Austria), are corpul puțin mai scurt dar cu toracele mai larg, în timp ce abdomenul e mai subțire și lunguieț, perișorii fiind brun cenușii închis, cu benzi deschise la culoare în dreptul sternitelor, are lungimea limbii de 6,6 mm, culoarea mătcii prezentând nuanțe arămii, iar trântorii sunt mai voluminoși și mai mari decât la celelalte subrase. Albinele rezistă cu bine la temperaturi joase, sunt harnice și blânde, cu o mare vitalitate și cu o accentuată predispoziție la roit.
  • Apis Mellifera Lezehni (nordul Germaniei, Polonia) face legătura cu
  • Albina brună din Bielorusia (Apis mellifera silvarum).
  • Albina caucaziană (Apis mellifera caucazica) - sura de munte - are limba de 7,2 mm și este adaptată la temperaturi joase, făcând zboruri și la +6 / +7 grade Celsius și chiar pe timp umed și cețos, deținând întâietatea în producția de miere față de celelalte rase.
  • Apis mellifera acevorum poate fi întâlnită în Ucraina și este puțin mai mică decât albina caucaziană.
  • Apis mellifera carpatica se situează în privința lungimii limbii (6,399 mm), a corpului, a aripilor etc., între albina galbenă italiană și cea carniolă. culoarea chitinei este brună, acoperită cu perișori gri-deschis, cu o ușoară nuanță galbenă (albina de Banat).

Subrasa carpatină

Însușiri caracteristice:

  • căpăcirea la uscat (foarte apreciată la producția de faguri în secțiuni);
  • blândețea;
  • comportarea liniștită pe faguri;
  • reacție imediată la fum (foarte ușor de mânuit);
  • nu roiește prea mult;
  • nu este prădalnică;
  • propolizează puțin;
  • poate depăși 100 kg miere/stup (stupii cu mătci recordiste).

Rasa galbenă

Își are obârșia la albina italiană, care a fost supusă unei atente și îndelungate selecții (de pe timpul romanilor).

  • Apis mellifera lingustica, are tergitele 2-3-4 translucide și mărginite cu dungulițe negre diferite ca aspect coloristic datorită unor perișori gălbui-aurii care cad cu timpul. Tergitele dinspre vârful abdomenului sunt complet negre iar tot corpul albinei este acoperit cu un puf cenușiu-gălbui. Albina italiană este foarte harnică, păstrează curățenia în stup, luptă cu loca și are o durată de viață mai mare (iarna) în comparație cu rasele caucaziană sau carniolă. Vara trăiește mai puțin (datorită hărniciei sale), mătcile sunt foarte prolifice și populația stupului este întotdeauna mare. Este mai puțin rezistentă la iernare (mai ales în regiunile reci).
  • Apis aurea - apărută în S.U.A., printr-o selecție atentă a albinei italiene, dând naștere albinei americane de mare productivitate (care are o limbă mai mare decât a albinei italiene), mătcile acesteia putând fi găsite și câte 2 în același stup.
  • Albina cipriotă (Apis mellifera Cypris) este tot o derivație a albinei italiene, fiind de un galben mai deschis, este foarte agresivă iar mătcile (fiind mai subțiri) pot trece cu ușurință prin gratia Hannemann.
  • Apis syriaca este blândă, harnică și roitoare. Aria de extindere: Cipru, Siria, Palestina.
    • Subrasa de Anatolia este una dintre cele mai harnice (dă recolte chiar și în anii secetoși) și mai blânde albine.
    • Apis melifera fasciata - albina galbenă egipteană - este o ramificație sudică a albinei siriene. Este mult mai mică decât albina galbenă europeană din care provine și destul de prolifică. Alături de matcă pot fi întâlnite 10-20 de mătci mai mici, care nu sunt fecundate și depun  un mare număr de ouă de trântori. Au un caracter agresiv, nu reacționează la fum, dar devin docile când sunt pulverizate cu apă.
      • Albina galbenă africană - Apis mellifera adansoni - este o derivație a albinei galbene egiptene, este mică și irascibilă.
      • Subrasa sahariană e blândă, harnică, cu limba cea mai lungă (7,7-8,2 mm), albina fiind nevoită să zboare la depărtări de 8-9 km are o puternică musculatură a aripilor, înfruntând vremea de arșiță și cu vânturi uscate.
  • Apis mellifera remipes este rasa transcaucaziană galbenă de șes. Se deosebește de rasa transcaucaziană sură de munte prin:
      • blândețe,
      • roiește cam mult,
      • căpăcește fagurii la umed,
      • mătcile sunt îngăduitoare (2-3 mătci).
  • Albina galbenă din Iran - Apis meda - are mătci foarte prolifice, albine harnice și mai puțin irascibile ca cele din nord sau vest.
  • Rasa indiană (asemănătoare cu cea meliferă) e răspândită în Ceilon, Indonezia, Japonia (Apis Japonica folosește acul foarte rar, nu folosește deloc propolisul).
  • Apis dorsata denumită și albina uriașă, clădește un singur fagure (lung de 2 m), are un caracter foarte irascibil. Nu poate fi domesticită.
  • Apis floraea este albina cea mai mică, clădește și ea un singur fagure (cel mult de 15 cm). Nu prezintă interes pentru apicultori.
În America centrală trăiesc specii de albine fără ac, specia Apis melipona bechi, sub două varietăți:
  • prima, mai apropiată de albinele obișnuite, trăiește în comunități de până la 4000 de albine într-un stup primitiv al băștinașilor;
  • cea de-a doua este sălbatică, construindu-și fagurii din celuloză ca și viespile.

 


Raza economică de zbor

Zona economică de zbor este sub 2-3 km dar, cea mai indicată este sub 1,5 km. În vederea stabilirii zonei economice de zbor albinele marcate radioactiv au fost depistate în marea lor majoritate la o distanță de sub 700 m de vatra stupilor iar o mică parte (17) au fost găsite la o depărtare de sub 1,5 km de stup.


 

Reginal

Este o soluție cu miros puternic care depășește și suprimă mirosul coloniei, folosindu-se la introducerea noilor mătci, ușurând acceptarea lor.


 

Regulile acceptării mătcilor

Condiții obiective

Acceptarea noilor mătci ține de o mulțime de factori, de condițiile interne și externe, favorabile sau nefavorabile, de care apicultorul trebuie să țină seamă.

Condiții favorabile

  • mătcile sunt împerecheate,
  • în natură există cules (ori sunt create condiții specifice unui cules, continuând stimularea și după acceptarea mătcii),
  • orfanizarea nu a fost prea lungă,
  • albinele nu au botci sau albine ouătoare,
  • matca a depus ouă o vreme mai îndelungată în nucleu.
  • cu cât vremea este mai bună cu atât albinele vor primi mai ușor matcă și invers. Pentru o bună reușită este bine să nu deranjăm familia de albine cel puțin 4 zile după introducerea mătcii.
  • dacă dăm o matcă unei familii de albine care are o matcă în stare fiziologica deosebită de aceea pe care o adăugăm, matca nouă va fi primită mai ușor.
  • dacă matca veche este înlăturată cu câteva zile înainte, matca nouă va fi mai bine primită decât dacă matca veche este înlăturată în aceeași zi cu încercarea de înlocuire

Condiții vitrege

Începând cu apariția trântorilor (primăvara târziu) și până la dispariția lor (toamna târziu), mătcile sunt primite cu mare greutate. În aceste condiții albinele sunt dușmănoase la orice intervenție, mai ales la introducerea unei mătci noi, iulie fiind luna cea mai nefavorabilă acceptării.

Anotimpul

Primăvara și toamna mătcile sunt acceptate foarte ușor, motiv pentru care se poate acționa cu mai multă lejeritate în aceste perioade, în acțiunile de înlocuire a mătcilor necorespunzătoare sau pentru unificarea unor familii. Acceptarea se menține până la apariția și stingerea fenomenului de roire naturală. Matca ce urmează să fie schimbată este bine să se afle în aceeași stare fiziologica cu cea care o schimbă și acest lucru nu se poate întâmpla decât primăvara și toamna, ori în timpul culesurilor abundente când cuibul este blocat cu nectar.

Condiții subiective

Acestea se referă la calitatea mătcii, starea ei fiziologică, vreme, cules, dispoziția familiei care primește matca etc. Mirosul reginei, firea ei blajină și nu prea sperioasă, deschiderea stupului abia după 6-7 zile de la introducere, contribuie la acceptarea tinerei mătci.

Pe timpul culesului albine sunt așa de preocupate de acesta încât nu mai sunt atente la ceea ce se petrece împrejurul lor. În astfel de împrejurări, albinele vor accepta cu ușurință o regină dacă stupul e orfan. Nu același lucru se va întâmpla în lipsa culesului și mai ales toamna, când sunt atente la tot ce mișcă. Pe o vreme frumoasă albinele sunt mai dispuse să primească o matcă. Când e furtună și trăsnete albinele devin nervoase și arțăgoase. O introducere făcută spre seară va reuși cu mult mai bine decât una făcută pe timpul amiezii, când albinele sunt în fierbere. Pe timpul furtișagului sau bezmeticirii introducerea mătcii este mult îngreuiată. În cazul în care colonia este orfană doar de câteva zile, primirea tinerei mătci va fi mult ușurată. Albinele primesc mai ușor o regină fecundată, care începe să depună imediat ouă, decât una virgină. Reginele virgine vor fi primite mai ușor în primele 6 ore de la eclozionare. Prezența puietului și a ouălor mai mici de trei zile va îngreuia mult primirea unei noi regine, pe când la o colonie lipsită cu totul de puiet larvar sau chiar căpăcit, va fi primită mai ușor. O familie rămasă orfană de mai mult timp, chiar dacă nu a ajuns să fie bezmetică, va primi mai greu o regină decât o familie orfanizată de câteva zile.


 

Regulile creșterii mătcilor

Reguli de bază

Roii artificiali se formează numai atunci când dispunem de familii puternice, cu o populație mare și mult puiet, temperatura exterioară fiind cât mai ridicată și constantă (lunile mai-iulie fiind cele mai recomandate).


 

Reproducătorii

Reproducerea este sexuată sau partenogenetică, din ouă fecundate rezultând albine lucrătoare și mătci, iar din ouă nefecundate, trântori. Cu ajutorul însămânțărilor artificiale s-a reușit să se împerecheze mătci numai cu trântori de origine cunoscută, obținându-se produși de încrucișare, deosebit de valoroși genetic, la care s-a constatat și manifestarea efectului de heterozis, concretizat prin producții ridicate de miere.

Respingerea mătcilor

Sunt colonii care, orice metodă am folosi, refuză să primească noua matcă. Acest lucru se datorează adversității albinelor bătrâne, care trebuie îndepărtate provizoriu, prin folosirea tehnicii utilizate cu ocazia organizării stupilor furnizori.


 

Revizii

Revizia sumară

Acolo unde lipsește matca sau mortalitatea este prea mare (albinele moarte de pe fundul stupului depășind 1 pahar) trebuie intervenit (unificări, îndepărtarea cauzelor etc.). Tot ceea ce depășește procentul normal de pierderi (2-3%) este din vina stuparului.

Revizia de fond

Se face toamna și primăvara.


 

Ridicător de rame

Unealtă metalică cu mâner, având o extremitate cu un capăt încovoiat și o extremitate plată pentru curățire sau executarea altor lucrări apicole.


 

Ritmul de ouat

Ritmul de ouat la noi în țară a fost apreciat la 200 de ouă pe zi în februarie, 600 în martie, 1000 în aprilie, 1600 în mai, 2000 în iunie, 1600 în iulie, 800 în august, 600 în septembrie și 200 în octombrie. Cifrele sunt indici medii. În realitate se înregistrează variații importante, mai ales în primăvară, determinate de prolificitatea mătcii, de numărul de albine tinere în familie, de cantitatea și calitatea proviziilor, în special de polenul proaspăt care intră în stup, precum și de condițiile climatice, sănătatea albinelor, modul în care sunt îngrijite etc.


 

Roinița

Este un dispozitiv folosit la prinderea roilor. Trebuie să fie ușoară, deci făcută dintr-o împletitură de papură, răchită sau scoarță de copac, forma ei fiind de obicei conică, cu un diametru la bază de 30 cm, având două mânere așezate suprapus. În ele se fixează provizoriu o prăjină lungă, ce se ridică în aer atunci când roiul este sus, ca să poată fi recoltat direct în ea. Dacă roiul se așează într-un pom, desfacem mânerele roiniței de la prăjină și, urcându-ne la roi cu o scară, ținem roinița întoarsă cu baza în sus, scuturând roiul în ea.

Dacă roiul urmează a fi transportat în altă parte, roinița are o formă dreptunghiulară, cu pereții laterali din pânză metalică și capac mobil din placaj, pe unde se introduce pâlnia în care se scutură roiul ce se va transporta la pachet.

Roinița Ostrowsky

La mijlocul unui sac de hârtie STAS se taie o fereastră de circa 25 x 25 cm pe care o acoperim cu ajutorul unor șipculițe cu o bucată din plasă de plastic, roinița fiind gata. Introducerea roiului e mult ușurată, prezentând avantajul ușurinței transportului roiului prins într-o altă localitate.


 

Roirea

Roirea artificială

Roirea artificială dirijată înlătură neajunsurile roirii naturale și sporește producția de miere.

Reguli generale de respectat la formarea roiurilor

  • fiecare categorie de roi se formează cât mai timpuriu;
  • nu se ia material biologic pentru roi din familiile bolnave;
  • instalarea roilor se va face pe o vatră situată la cel puțin 2 km de cea de bază; în  cazul formării pe aceeași vatră roiului i se dă mult mai multe albine tinere;
  • se vor folosi cu precădere mătci tinere împerecheate cu excepția celor la care tehnologia de formare cere altfel;
  • se asigură un cules de întreținere sau în lipsă se hrănesc (atenție la furtișag) seara;
  • pentru întărirea roilor, aceștia se ajută periodic cu rame cu puiet căpăcit (fără albine) luat de la familiile puternice din stupină;
  • se va urmări cu precădere îndeplinirea normelor de calitate.

Dacă dorim să efectuăm lucrări de înmulțire la un număr mare de familii, trecem fagurii aleși pentru formarea roilor după gratia Hannemann, după ce în prealabil i-am scuturat de albină pentru ca nu cumva să rămână matcă pe ei. Fagurii pot rămâne după gratie și câteva zile.


 

Metode de roire

Metoda roirii intensive

Dă rezultate foarte bune atunci când se termină cu cel puțin 10 zile înaintea culesului mare, fiecare FB fiind ajutată de câte doua familii ajutătoare, de la care se ridică periodic câte 1 fagure cu puiet căpăcit, forțând FB să intre în frigurile roitului. Lucrarea de ajutorare demarează atunci când FB dispune de 8 faguri bine acoperiți (din care 6 cu puiet), toate coloniile având asigurate provizii din belșug. La prima ajutorare, fagurii cu puiet ridicați din FA vor fi dați împreună cu albina acoperitoare. Pentru ca pe acești faguri să nu se afle cumva și albină bătrână ei vor fi ținuți pentru câteva ore, bine împachetați, într-un stup gol, cu un mic urdiniș, pe unde albinele bătrâne vor putea ieși. După trecerea celor câteva ore, cei 2 faguri cu puiet și albină tânără vor fi introduși la marginea cuibului FB. După 5-6 zile operația se repetă, fagurii cu puiet căpăcit fiind ridicați de astă dată fără albina acoperitoare.

FB astfel întărite, vor începe în curând să clădească botci de roire. Înainte ca botcile să fie căpăcite, fagurele cu matca FB se va muta într-o nouă cutie, fiind închisă într-o colivie automată. De o parte și de alta se vor aduce alți 2 faguri cu puiet căpăcit și albina tânără acoperitoare, luați din cele 2 FA, fiecare FA cedând și albina scuturată de pe câte 1 fagure cu puiet larvar. Roiului astfel format i se mai adaugă 1 fagure cu miere, 1 fagure cu păstură și un pahar cu apă caldă, turnat în celulele ultimului fagure. Roiul astfel format se împachetează foarte bine și se mută pe un nou loc, având urdinișul micșorat astfel încât să poată trece prin el 2 albine simultan.

După 6 zile de la formarea primelor roiuri, din coloniile de bază se face o a doua serie de roiuri prin divizare egală și proporțională în 2 cutii asemănătoare așezate de o parte și de alta a vechiului stup care se va muta pe alt loc, având numai 1-2 rame cu puiet și 2 cu hrană. Dacă vom observa că albinele ce se reîntorc la vechiul loc înclină să intre mai mult într-unul din cei doi stupi așezați de o parte și de alta, vom apropia acel stup de vechiul loc. După alte 5 zile, timp în care cele 2 roiuri formate pe vechiul loc vor fi distanțate și albinele s-au obișnuit cu noile locuri, fiecare roi va fi divizat în același fel, dispunând de 1-2 botci gata de eclozionare, toate roiurile fiind ajutate cu câte 1 fagure cu miere. Acest procedeu oferă o înmulțire de 133% într-o singură vară, coloniile ajutătoare (FA) putând fi transformate în stupi de producție (FB).


 

roiuri timpurii

În cazul în care nu urmărim valorificarea culesului de la salcâm nu este recomandabil să avem în primăvară familii prea puternice deoarece acestea vor intra curând în frigurile roitului. Se impune deci formarea de roiuri artificiale care să preia surplusul de albine și puiet de la fiecare FAB puternică, asigurându-le astfel un ritm de dezvoltare mai încetinit, creând perspective pentru amplificarea culesurilor târzii etc. Din toate familiile care au mai mult de 4 faguri bine ocupați cu albine se preiau fagurii cu albine excedentari și se formează, prin stolonare, roi pe 4 faguri care primesc mătci (de la nucleele de rezervă sau din cele iernate în afara ghemului), protejate în colivie, care vor fi eliberate după 24 de ore. Dacă înainte de cules unele familii devin prea puternice vor fi folosite ca material biologic pentru creșterea mătcilor și formarea altor roiuri.

Dacă ne ocupăm cu creșterea timpurie a mătcilor, cu 15 zile înaintea demarării lucrărilor, este bine să ne ocupăm și cu creșterea trântorilor dintr-o familie recordistă.


 

roiuri extratimpurii

În lipsa mătcilor de rezervă iernate în nuclee și numai în condițiile unor culesuri târzii și a existenței unor familii extrem de puternice (condiții greu de atins în zona noastră), se pot forma roiuri cu mătci iernate în afară ghemului (din 3-4 familii = 1 roi). Metoda reușește numai dacă aceste categorii de roiuri se formează imediat după zborul de curățire, pentru că de regulă, după 1-2 zile calde care au permis efectuarea zborului de curățire urmează o perioadă de 10-15 zile mai reci care nu permit zborul (formarea timpurie împiedicând depopularea roilor). Aceasta operație e mai bine să o efectuam toamna, prin iernarea mătcilor în stupi pepinieri, după stabilirea unui plafon minim de putere care să ne asigure cele patru rame bine acoperite de albine în primăvara. Cu tot ceea ce depășește acest plafon, întărim nucleele cu mătci de rezervă pentru a intra în iarnă ca FAB.


Varianta forțării roirii

Forțarea unei FP să intre în frigurile roitului se face aducând în familia recordistă, aleasă ca familie de prăsilă, câte 2 faguri cu puiet căpăcit, după 7-8 zile repetând această operație, până când familia intră în frigurile roitului. În cazul în care folosim și alte familii de la care luăm faguri cu puiet căpăcit sau albină culegătoare, putem folosi și metode intensive. După ce ne convingem că pregătirile de roire au început intens, familia forțată se orfanizează, cu matca bătrână formând un roi de rezervă. În continuare familia orfanizată se menține strâmtorată și se hrănește. După căpăcirea primelor botci avem mai multe posibilități:

Varianta I-a intensivă

Se formează 9 roiuri mici care primesc fiecare câte unul din fagurii cu puiet ai familiei și albinele acoperitoare + câte un fagure cu puiet căpăcit de la alte familii + diafragma, după care se închid și se deplasează la cel puțin 2 km de stupina de formare (în lipsă se mai scutură albina tânără de pe 2-3 rame cu puiet larvar).

Varianta a II-a progresivă

În cazul în care se formează roiuri mai mari:

  • primul roi cu matca vârstnică se formează atunci când în botci apar larve de 3-4 zile;
  • la căpăcirea primelor botci se face prima divizare împărțind cuibul familiei în două jumătăți egale, repartiția albinelor între cele două jumătăți făcându-se cu ajutorul unui panou sau prin apropierea ori depărtarea unui dintre stupi;
  • după 3-4 zile, și după ce stupii noi au fost îndepărtați progresiv, se face o nouă divizare a fiecăruia dintre ei, albinele culegătoare împărțindu-se prin folosirea acelorași principii.

Varianta a III-a în evantai

Familia pregătită pentru roit și orfanizată, se divizează în 3-4-6 roiuri care se instalează în lădițe de transport așezate în evantai în jurul vechii poziții a urdinișului. Prin apropierea sau depărtarea uneia dintre lădițe se poate dirija repartizarea cât mai egala a albinelor culegătoare. În următoarele zile lădițele se deplasează câte puțin pentru a ușura efectuarea zborurilor de orientare a mătcilor. După 5-6 zile de la eclozionarea mătcilor nu se mai admite schimbarea poziției stupului.

Roiurile formate prin aceste metode au nevoie de o îngrijire foarte atentă, deoarece lipsa materialului biologic suficient și existența unei singure botci îi face sensibili la lipsa de cules și la schimbările termice. Pe parcurs, pot fi ajutați cu un fagure cu puiet din alte familii. În cazurile în care roii vor fi formați mai târziu, în cazul iernării ca familii de sine stătătoare, va trebui să fie formați de la început mai puternici.

Varianta a IV-a stolonării intensive

Pentru fiecare fagure cu botcă căpăcită și puiet căpăcit (aflat în familia de albine forțată să roiască), pregătim câte un nucleu pe 4 faguri (prin metoda stolonării) cu provizii, puiet căpăcit, albina acoperitoare și albina scuturată de pe 2 faguri cu puiet necăpăcit. Roii sunt formați pe un timp frumos, lăsând loc în centrul cuibului pentru fagurele cu botcă. Se ia apoi fagurele cu 1-2 botci împreună cu albina însoțitoare și-l așezam în locul lăsat gol pentru al treilea fagure. Albinele tinere apară botcile, hrană au suficientă, de apă nu au nevoie, pentru ca nu au puiet necăpăcit. Cu urdinișul strâmtorat, roii vor fi duși pe locul definitiv, lăsând albinele în liniște 8 zile. În familia forțată să roiască și orfanizată rămân toate albinele culegătoare, puietul necăpăcit și restul botcilor.


 

Metoda divizării

Familia de albine se împarte în două parți egale sau de puteri diferite.

Divizarea simplă

Metoda înmulțirii prin divizare nu este considerată a fi bună întrucât colonia rămasă orfană ia în creștere larve mai mari de 24 de ore. Dacă vom lăsa însă familia fără matcă pe vechiul loc, în vederea preluării culegătoarelor, și dacă vom distruge primele botci căpăcite lăsând pe cele necăpăcite, și această metodă poate fi considerată acceptabilă, întrucât vor ieși mătci de calitate.

Roirea artificială prin divizare simplă este procedeul cel mai simplu de formare a unui roi și constă din divizarea unei singure familii de albine puternice. Se va căuta în care diviziune este matca iar diviziunea rămasă orfană va primi o nouă matcă împerecheată sau o botcă căpăcită. Lucrarea se recomandă a se efectua imediat după culesul de salcâm și apicultorul poate realiza o dublare a efectivului.

Varianta canadiană (Schäffer)

Coloniile de albine se stimulează puternic cu 7 kg de miere cu păstură astfel încât la jumătatea lui aprilie fiecare colonie să ocupe complet câte 2 corpuri. Spre sfârșitul lui aprilie coloniile foarte puternice se divizează, dând roiurilor fără matcă mătci păstrate în afara ghemului sau păstrate în stupii pepinieri. Roiul fără matcă va fi format cu 4 faguri cu puiet căpăcit în eclozionare și cu albina tânără acoperitoare. Pentru a avea siguranța că pe aceștia nu se află și matca, albina de pe ei va fi scuturată pe o pânză în fața stupului, corpul cu fagurii cu puiet căpăcit fiind așezat deasupra corpului cu matcă, izolat cu gratie Hannemann. A doua zi, seara, când toți fagurii de sus sunt ocupați cu albină, albina și fagurii din cuibul de sus va fi transvazată în alți stupi care se vor deplasa pe o nouă vatră unde vor primi noile mătci în colivii automate.


 

Metoda mutării

FAB se amplasează pe un alt loc cu toți fagurii de puiet căpăcit și albina tânără; acestei unități i se introduce după 24 de ore, înainte de venirea nopții, o matcă împerecheată sau o botcă căpăcită și protejată. Matca cu fagurii cu puiet necăpăcit rămâne pe vechiul loc cu albina zburătoare. Cuibul se reface cu faguri artificiali, care în condiții de cules intens sunt clădiți în 2-3 zile, familia comportându-se asemănător unui roi natural. Metoda mutării are mai multe variante.

 

Metoda mutării simple

A => B; B => alt loc; N => A

Este recomandată pentru prevenirea roirii. Se bazează pe împărțirea familiilor în grupe de câte două familii A și B familii care sunt foarte puternice (pot fi chiar și în frigurile roitului).

Aducem apoi un stup nou N curat și gol, cu urdinișul închis, pe care îl așezăm lângă familia A, căreia i se închide și ei urdinișul și luând ramele una câte una, măturăm în stupul N albinele și matca. Ramele măturate de albine le punem înapoi n stupul din care le-am scos, urdinișul rămânând în continuare închis. Stupul A fără albină va fi mutat în locul stupului B, i se deschide urdinișul (A -> B) și i se dă o matcă împerecheată în cușcă pe care o eliberam după 24 de ore, sau o botcă căpăcită (după 48 ore). Aceasta metoda dă rezultate foarte bune la familiile puternice și sănătoase, activându-le și mai mult și asigură o înmulțire de 50 % fără prea multe pregătiri.

Albinele cu stupul B se muta pe un alt loc în stupină, care va însemna locul ei definitiv. B -> alt loc.

Pe vechiul loc al familiei A așezam stupul nou, care conține numai albinele pe care le-am măturat și care au venit astfel pe locul lor de la început. N -> A. Roiului format pe locul A va primi două rame cu provizii, rame goale și rame cu faguri artificiali. Dacă privim cele trei familii de albine, fiecăreia îi lipsește ceva. În câteva zile însă toate vor reveni la normal.

Varianta Taranoff

Constă din:

  • așezarea unui plan înclinat în față stupului, la o distanță de 10 cm de scândura de zbor;
  • se scutură pe acesta toate albinele din stup. Un roi cu matcă se va instala sub planul înclinat;
  • se suprima botcile în afară de una;
  • se ia roiul și se crește separat.
  • Metoda de roire prin mutare simplă și varianta Taranoff, pot fi practicate cu succes ca metode de prevenire a roirii.

Varianta intensivă

Varianta intensivă (descrisă de Dăscălescu) presupune scuturarea a câte 2 rame cu albină tânără pentru fiecare roi, numărul acestora fiind direct proporțional cu numărul de faguri cu puiet existenți în familia donatoare, de la fiecare FD putând obține câte 3 roi (la sfârșitul lui mai), care vor primi mătci împerecheate sau botci în eclozionare. Pregătim mai întâi compartimentele ce vor prelua roiurile (1 ramă miere + 1 ramă clădită, luate din alte familii). În jurul orei 9-10 a.m., izolăm mătcile din FD și împărțim toate ramele în câte trei parți, fiecare parte fiind scuturată de albină în câte un nucleu. Albina zburătoare se va întoarce la vechiul loc, unde vor fi înapoiați și fagurii de pe care a fost scuturată albina, urdinișul reducându-se la aproximativ 1 cm. Spre seară, așezam definitiv nucleele pe vatră și altoim botcile fără protecție sau aducem mătcile împerecheate în cuști prevăzute doar cu o pastă de șerbet. Matca este primită în proporție de 99% chiar dacă în ziua formării roiului este eliberată pe fagure, sau dacă e neîmperecheată. După ce am constatat ca matca e bună și ouă, întărim roiurile cu puiet căpăcit din familiile care au cedat albina tânără, sau de la alte familii, acestea primind în loc fagurii cu ouă ce au aparținut roiurilor.


 

Metoda stolonării

Roiul stolon se formează pe un corp întreg și un magazin de recoltă, cu fagurii cu albină și puiet în exces de la coloniile ce riscă să roiască (menținându-le active), colonia nou formată putând valorifica din plin culesul care urmează. Prevenirea roitului se poate face prin diverse metode de roire artificială (întărirea altor colonii slabe, a roiurilor nou formate, prin divizare, îngrădirea ouatului mătcii cu 10 zile înaintea culesului - atunci când se practică apicultura staționară, neexistând decât un singur cules etc.)

Stolonarea clasică

Roii stoloni, mai ales cei formați înaintea culesurilor este bine a se forma cât mai puternici (pe 10 rame), sau pe câte 2-3 faguri cu puiet căpăcit, albina tânără însoțitoare, o matcă fecundată de la rezervă, la care se mai adaugă 2 rame cu păstură și miere cu albina însoțitoare + albinele scuturate de pe alte 2 rame cu puiet necăpăcit. Se dă apa necesară în partea de jos a unui fagure (un lat de palma), se împachetează bine și se reduce urdinișul la un 1 cm. Matca se dă în cușcă sau sub căpăcel și se eliberează după 24 de ore, punând în prealabil un căpăcel de ceară la orificiul de ieșire al cuștii. Dacă nu avem matcă împerecheată, adăugăm după 48 de ore de la formare o botcă căpăcită. Dacă roiurile sunt formate pe mai puține rame ne vor da mai mult de lucru. A se avea în vedere a nu se lăsa roiul nou format să-și crească singur matca întrucât aceasta nu va fi de bună calitate. Ramele cu puiet și albine scoase din familii pot fi stropite cu sirop în care s-a adăugat câteva picături de colonie sau altă esență puternic mirositoare. Ramele diferitelor familii vor fi lăsate mai distanțate timp de 5 minute, după care se vor unifica, odată cu unificarea mirosurilor.

Roii stoloni formați înaintea culesurilor sunt așezați lângă stupii mamă, și după acceptarea tinerei mătci vor fi unificați seara, prin suprapunere, folosind metoda cu ziar, având asigurată unificarea mirosurilor cu o seară înainte (folosind tampoane de vată îmbibate în esență de melisă, parfum sau Reginal). Mătcile disponibile, cu câte 1-2 faguri cu puiet și hrană, se trec la rezervă în stupul pepinieră. Dacă după cules coloniile riscă să intre în frigurile roitului, din coloniile foarte puternice se mai pot forma roi stoloni provizorii, cu mătcile de la rezervă din stupii pepinieri, iar operația de unire se va repeta la cel de-al doilea cules.

Stolonarea colectivă

Din fiecare FAB puternică scoatem 1- 2 rame cu puiet căpăcit, bine acoperite de albine, fără matcă. Ramele pline cu albine se așează într-un stup gol cu urdinișul închis la început pentru a nu se depopula. Roiul se formează apoi din 4 rame, bine acoperite cu albine, dintre care 2 cu puiet și 2 cu miere și păstură. După 2-3 ore, în roiul nou format se introduce o matcă tânără împerecheată, într-o colivie închisă și după 24 de ore se aplica pe gura coliviei căpăcelul de ceara perforată.


 

Alte metode

Metoda nucleelor

Este bună dar există pericolul infestării cu diferite boli ale puietului. Pentru aceasta, familiile donatoare trebuie să fie perfect sănătoase. A se citi și capitolele:

"Creșterea reproducătorilor" și "Ameliorarea albinei".


 

Metoda roiurilor la pachet

Denumirea vine de la faptul că albinele și matca ce constituie roiul sunt ambalate într-o ladă specială, capabilă să suporte transportul la distanță. Roiul are asigurată hrana pentru 4-5 zile, și se aseamănă în multe privințe roiului primar față de care are un avantajul mătcii tinere împerecheate. De regulă aceste roiuri se pot forma imediat după încetarea culesului de salcâm, deci în perioada optimă.

Lucrările pregătitoare

  • asigurarea mătcilor împerecheate la data fixată;
  • asigurarea ambalajului și a hranei (în ziua primirii mătcilor se verifică ambalajele pachetelor pentru a nu avea găuri și se umplu cu sirop (1:1) hrănitoarele tip, cu o pâlnie (figura 2) prin orificiul mare, după care se închide orificiul și se cositorește ori se ceruiește cu ceară în care s-a turnat 5-10% ulei);
  • se desfunda dacă este cazul cu un ac cele 3-5 orificii mici de alimentare și se mai pregătește o pâlnie mare de carton și un cântar pe care poate fi instalata comod lada-pachet.

Tehnologia formării

  • se fixează colivia cu matcă cu sau fără albinele însoțitoare în partea superioară a lădiței de ambalaj;
  • se pune lădița pe cântar, se stabilește greutatea ei și se adaugă greutatea contractată a roiului;
  • se caută matca familiei donatoare și se pune provizoriu într-o lădiță, împreuna cu fagurele pe care se găsește;
  • prin pâlnia montată deasupra pachetului se scutură albinele de pe fagurii familiei temporar orfanizată până ce cântarul s-a echilibrat având grijă a se lua cu precădere albinele de pe fagurii cu puiet;
  • se înlătură pâlnia și se montează prin gura pachetului hrănitorul introducându-l cu orificiile mici în jos în lăcașul special;
  • se montează apoi capacul peste hrănitor și se prinde cu cuie;
  • se introduce fagurele cu matcă în familia donatoare și se reorganizează cuibul;
  • roiul pachet este gata format și se trece la umbră.

Pentru realizarea unui număr cât mai mare de roi la pachet se organizează lucrul în echipă și pe serii: apicultorul orfanizează familiile, scutură fagurii și reorganizează cuibul acestora, în timp ce ajutorul apicultorului montează hrănitoarele și închide pachetele. Pentru a se ușura lucrul se pregătesc și se aduc pe vatra stupinei câte 20-25 pachete dotate deja cu mătci și hrănitoare. Pachetele astfel formate se deplasează de preferință noaptea până la locul de destinație care trebuie să fie la cel puțin 3 km de stupina de formare. La destinație roiurile se păstrează câteva ore într-o cameră întunecoasă și răcoroasă (dacă au fost transportate pe căldură mare) sau călduță (dacă au călătorit pe timp rece) și către seară se introduc în stupii anume pregătiți.

Instalarea roiurilor pachet

  • stupii destinați roiurilor pachet trebuie să aibă câte 5 faguri artificiali fiecare;
  • se aduc pachetele și se repartizează seara lângă fiecare stup;
  • se înlătură capacul pachetului, se scoate hrănitorul și colivia cu matcă;
  • se desface capacul coliviei după care cușca cu matcă se introduce în stup scuturându-se ușor tot conținutul pachetului în stup.

Roiul poate fi introdus și pe altă cale: după scoaterea hrănitorului și a mătcii se deschide capacul coliviei cu matcă după care se trece între fagurii artificiali iar pachetul se introduce în stup în spațiul liber cu capacul deschis în sus. Se închide stupul cu podișorul și se face controlul a două zi când se ridică pachetele golite. Și în cazul roilor pachet se recomandă folosirea doar a fagurilor artificiali pentru a avea familii sănătoase în tot restul anului.

 


 

Metoda roirii prin scuturare

 Când stupii sunt foarte puternici și culesul întârzie, se i a o parte din albină, formându-se cu ea un roi artificial ce se va transforma foarte curând într-o colonie de producție. În acest scop se izolează mătcile de la 2-3 stupi de la care se ridică câte 3-4 rame cu puiet larvar în vederea perierii albinei acoperitoare într-o roiniță făcută din pânză metalică, după tehnica descrisă la formarea roiurilor la pachet. Albinele scuturate (circa 2,5-3 kg) vor sta la umbră timp de 48 de ore, asigurându-le hrana într-un hrănitor. După trecerea celor 48 de ore li se dă matca străină împerecheată, în colivie automată, punând roiul într-un stup cu 2 faguri cu miere și unul cu păstură, restul spațiului umplându-l cu faguri artificiali.


 

 

Roirea naturală

Denumirea de "roire" vine de la una din fazele procesului de înmulțire care se desfășoară sub forma multitudinii de albine în zbor, cu una sau mai multe mătci și trântori care formează în aer o formație globulară "roiul" în drumul de la stup la locul de popas provizoriu sau definitiv.

 


 

Preîntâmpinarea roirii

  • la producerea de roiuri artificiale să nu se folosească familii roitoare;
  • mătcile din stupină să fie tinere;
  • cuibul cu puiet să fie lărgit la timp, astfel ca matca să nu înceteze ouatul;
  • albinele să aibă faguri artificiali (2-3 în mijlocul cuibului) și rame clăditoare;
  • ventilația să fie suficientă;
  • în cazul existenței golurilor dintre culesuri suprapopularea va fi frânată prin scoaterea de faguri cu puiet și albină, formând roi artificiali din 2-3 familii, suficient de puternici pe 5-6 rame, fagurii scoși fiind înlocuiți cu faguri artificiali.
  • În situația în care familia a intrat în frigurile roitului:
    • facem un roi cu matca bătrână, pe trei rame cu puiet căpăcit și 2 rame cu provizii;
    • din ce a rămas mai facem doi roi lăsând în fiecare 2-3 botci din cele mai frumoase (acestea putând participa cu succes la culesul de floarea soarelui);
    • dacă roiul a ieșit, să-l așezam în locul stupului din care a plecat, stupul de bază fiind mutat în alt loc; 
    • cea mai simpla metodă de ieșire din frigurile roitului este mutarea stupului pe alt loc și lăsarea pe vechiul loc a mătcii, a doi faguri cu de toate, într-un stup nou completat cu faguri artificiali.

 

Verificarea prezenței mătcii

Pentru găsirea mătcii roiului și verificarea dacă este împerecheată (roi primar), se întinde sub roiniță o cârpă neagră. Matca oricărui roi primar, deși se află în ciorchine, produce ouă care cad printre albine pe cârpa neagră, unde se pot vedea ușor, căci ele sunt albe. În cazul în care roiul este secundar sau terțiar acestea nu vor putea fi văzute, iar dacă sun prezente mai multe mătci fiecare matcă va avea grupul ei sub formă de ciorchine.


 

Roiul și roirea

Folosind mierea luată în gușă la plecare și rezervele de proteine acumulate, în câteva zile albinele roiului clădesc în locul ales ca locuință mulți faguri noi, în care matca începe să-și depună ouăle. Este bine a folosi din plin această energie sporită și să dăm roilor prinși cât mai mulți faguri artificiali, roii naturali având avantajul sănătății și posibilității tratării de varroa în condiții ideale (lipsa puietului).

Roirea este o însușire ereditară variabilă a coloniilor influențată de o serie de condiții de ordin intern și extern, care pot fi modificate sau chiar înlăturate de apicultor. Printre condițiile interne se numără și stimularea îndelungată făcută de apicultor, lipsa spațiului, predominarea albinei tinere, apariția șomajului etc. La factorii externi putem menționa: supraîncălzirea stupilor, aerisirea necorespunzătoare, ploi dese și scurte urmate de culesuri moderate (nectarul diluat având nevoie de mai mulți faguri în cuib - pentru răsfirare) etc. De menționat că așezarea prea apropiată a stupilor face ca zumzetul caracteristic roitului să devină un excitant pentru întreaga stupină.

Roirea are loc atunci când primele botci cu larve luate în creștere au fost căpăcite (la 9-10 zile de la depunerea ouălor. Majoritatea roiurilor ies atunci când soarele bate direct în urdiniș, la o temperatură de 20-25 grade Celsius. Sub 16 grade Celsius albinele nu roiesc niciodată. O umbrire a urdinișurilor sau o așezarea a urdinișurilor către nord-est scade procesul roirii.

Pentru prevenirea roirii este indicat a folosi stupi de mare capacitate, bine aerisiți, cu faguri numeroși, urdinișuri orientate spre est, mătci tinere, faguri artificiali introduși la timp, ridicarea periodică a unor faguri cu puiet căpăcit pentru formarea roilor stoloni, folosirea instinctului de acumulare, simularea roirii etc. Înmulțirea coloniilor neroitoare este cea mai sigură și mai comodă metodă d prevenire.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)