Text

Î

Împerecherea și fecundarea mătcii

Pentru ca o matcă să fie prolifică trebuie să provină din familiile recordiste, să fie crescută în condiții cu totul deosebite și să se împerecheze cu trântori de mare valoare.

Împerecherea se face pe timp frumos (peste 18 grade Celsius), fără ploaie și vânt, la 2-3 zile de la ieșirea din botcă, făcând mai înainte zboruri de recunoaștere. Pe timpul pregătirii pentru zborul de împerechere albinele se comportă cu regina aparent agresiv, pentru a o îndemna să plece cât mai repede la zbor, regina făcând - între timp - exerciții de zbor. Albinele încep din nou să devină binevoitoare cu regina, pe care o hrănesc tot mai des. După 2-3 zile de la primul zbor de recunoaștere regina este pregătită fizic pentru zborul de împerechere. Albinele coloniei bat activ din aripi și fac un du-te vino dinspre locul mătcii spre urdiniș, zborul obișnuit de împerechere având loc între orele 11-17. dacă împerecherea se face pe timp neprielnic, mătcile sunt puțin prolifice și trebuie schimbate. Dacă mătcile nu găsesc trântori în zborul lor ajung până la 10-15 km dar, de cele mai multe ori trântorii sunt atrași din toate părțile, inclusiv cei din propria stupină, căutând să ajungă din urmă matca care se avântă în înălțimi. 

Vitalitatea albinelor este asigurată tocmai datorită împerecherii mătcilor cu mai mulți trântori și mai ales din stupine diferite. Cei mai buni trântori sunt cei care au împlinit vârsta de 12 zile când devin apți de zbor. Dacă matca va rămâne neîmperecheată timp de 4-6 săptămâni, după trecerea acestui termen ea va depune ouă nefecundate din care vor ieși numai trântori, după cum se arată la capitolul Partenogeneza, mătcile respective devenind arhenotoce. Această situația poate avea mai multe cauze (mătci cu aripi subdezvoltate, timp nefavorabil zborului pe o perioadă îndelungată, lipsa trântorilor etc.). La câteva zile după împerechere mătcile încep să ouă.

Zborul de împerechere expune mătcile la diverse pericole (păsările insectivore, rătăcirea și intrarea în alți stupi etc.). Pentru a determina ieșirea concomitentă a mătcilor neîmperecheate și a trântorilor crescuți în coloniile tată, coloniile cu mătci și cele cu trântori vor fi stimulate din belșug cu sirop călduț (la temperatura laptelui muls de curând). Când albinele primesc o asemenea stimulare ies afară în număr mare, ca să vadă de unde vine această neașteptată hrană și o dată cu ele vor ieși și mătcile și trântorii. Ziua în care se face stimularea trebuie să fie caldă (20-25 oC), luminoasă și fără vânt. Mătcile împerecheate vor fi retrase din nuclee sau micronuclee, înlocuindu-le pe cele bătrâne sau formând cu ele roi stoloni, FAV, FAP, pachete cu roi la pachet etc.

Atenție!

  1. Stupii cu mătci nefecundate nu se transportă decât după începerea pontei, altfel riscăm să rămânem fără mătci.
  2. Mătcile fecundate nu-și încep ponta decât după dispariția puietului vechi din stup. De aceea nu se recomandă împuternicirea roilor cu puiet decât după începerea pontei.

 


 

Înăbușirea

Se referă la asfixierea albinelor sau a mătcii (uneori naturală, alteori accidentală). Asfixierea naturală a mătcii este mijlocul obișnuit prin care albinele își suprimă matca sau orice altă matcă străină care ar intra în stup.


 

Închiderea stupului

Stupul deschis se acoperă cu podișorul, care, fiind ținut cu ambele mâini de 2 colțuri așezate în diagonală, va fi ușor tremurat pentru ca albinele aflate pe marginea superioară a pereților să intre în stup sau să iasă afară, evitându-se astfel strivirea lor. După așezarea definitivă a podișorului se pune salteluța și capacul.

Pe timpul stropirilor cu substanțe fitosanitare:

  • cuiburile se lărgesc distanțând ramele la 13-14 mm;
  • capacitatea stupilor se mărește prin adăugarea de corpuri sau magazine peste cuib;
  • în corpul de sus se montează 2 hrănitoare uluc alimentate tot timpul cu apă rece (consumul unei colonii puternice putând atinge 3-4 litri zilnic);
  • din stupi se scot materialele de protecție iar podișoarele vor fi înlocuite cu site de ventilație cu ochiuri de 2-2,5 mm;
  • urdinișurile se închid complet sau la urdinișuri se montează verande din pânză metalică cu aerisiri mascate, având prevăzut pe scândura de zbor un mic jgheab cu apă ce se alimentează pe deasupra cât mai des
  • dacă în stup nu există hrană, la închidere se vor pune 1-2 faguri cu sirop dens de zahăr 1/1, turnat în celulele goale ale unui fagure;
  • coloniile care închise fiind manifestă o mare neliniște, deși au apă din belșug, vor fi deschise chiar dacă va exista riscul pierderii unei părți din culegătoare, prin intoxicare, altfel vor pieri în întregime cu puiet cu tot;
  • seara urdinișurile se deschid și se vor închide spre dimineață, albinele de pe pereți fiind pulverizate cu apă;
  • dacă simptomele intoxicării apar fără ca apicultorul să fi fost anunțat la timp, o primă măsură este îndepărtarea imediată a fagurilor cu polen pentru a salva albinele doici și puietul;
  • în cazul în care se face un tratament la o cultură necercetată de albine, aflată la cel puțin 2 km, iar acestea sunt obișnuite către o altă sursă de cules, stupii nu se vor mai închide;
  • după terminarea tratamentului, la 2-3 ore se spală bine cu săpun și sodă scândurile de zbor ale stupilor, pereții frontali și capacele, mai ales când substanțele toxice au fost date din avion sub formă de prăfuiri prin apropierea stupinei,
  • seara urdinișurile se deschid pentru a fi reînchise în dimineața următoare,
  • albinele care stau afară pe peretele frontal sau pe scândura de zbor nu se vor goni cu fum ci vor fi pulverizate cu apă și îndrumate spre urdiniș cu ajutorul unei perii.

Stupii se țin de obicei închiși dar, în condiții cu totul speciale, albinele pot fi atrase de apicultor cu ajutorul administrării unui sirop parfumat cu esență de melisă, garoafă etc., dat la 4-5 dimineața, în stupi, câte 100-150 g în intervalele dintre rame, pentru formarea reflexului condiționat de cules. Zburând afară din stupină, ele vor găsi ușor adăpătorul din care curge în picături dese același sirop și vor renunța la culesul din câmp din ziua precedentă, reținându-le în prisacă 2-3 zile, cu condiția ca adăpătorul să fie alimentat permanent cu sirop. Există totuși riscul ca albinele să aducă polen toxic!

Stupii nu se închid dacă:

  • albinele sunt îndrumate spre o resursă de cules mai atractivă (siropul dat în alimentatorul exterior situat la o oarecare distanță de stupină), fără să mai zboare spre sursa tratată (siropul parfumat se administrează la 4-5 dimineața în adăpătoarele interioare și concomitent, în adăpătorul exterior),
  • avioanele ce fac stropiri zboară la o distanță mai mare de 2 km de stupină (oferindu-le albinelor sirop în adăpătorul exterior).

 

Închircirea albinelor

Închircirea și chelirea albinelor este o boală care apare din cauza polenului toxic, albina bolnavă înnegrindu-se și pierzând părul de pe corp, fiind respinsă la intrarea în stup de albinele sănătoase.


 

Încrucișarea

Prin ÎNCRUCIȘARE ca metodă de ameliorare se înțelege împerecherea unui mascul cu o femelă din rase sau specii diferite, produșii obținuți fiind numiți hibrizi. Până în prezent nu se cunosc produși rezultați din încrucișarea albinelor cu o altă specie, încrucișarea dintre rase practicându-se cu scopul de a obține produși cu însușiri valoroase, de a îmbunătăți o rasa cu altă, sau pentru a crea rase noi.

Încrucișări de absorbție

Se urmărește absorbirea unei rase neproductive, cum a fost cazul cu cea din Israel, care a fost înlocuită cu albina italiană, o rasă cu însușiri valoroase.

Încrucișări de infuzie

Se folosesc cu scopul de a îmbunătăți la albinele locale un număr restrâns de însușiri prin încrucișarea cu o rasă cu însușiri ameliorate. Aceasta s-a practicat și la noi neorganizat, înaintea celui de al doilea război mondial, prin încrucișări făcute cu albina italiană.

Încrucișarea industrială

Împerecherea albinei locale cu albine din alte rase pentru a da, în prima generație, produși ce se caracterizează printr-o mare vitalitate și productivitate. În trecut și la noi s-au făcut încercări neorganizate de acest fel.

Încrucișarea pentru crearea de rase noi

Se execută numai în cadrul instituțiilor specializate unde împerecherea se face controlat și pe baza de însămânțării artificiale, necesitând o aparatură adecvată și un personal specializat. Producerea de mătci de selecție pe fiecare din zonele apicole se efectuează de către Institutul de Cercetare și producție pentru Apicultură în cadrul stațiilor zonale de la Moara Vlăsiei (Ilfov), Tulcea, Măldărești (Vâlcea), Cislău (Buzău) Poieni (Iași), Stolna (Cluj), Timișoara etc., folosind numai material biologic autohton.


 

Îngrădirea ouatului mătcii

Dacă culesul mare este unicul cules sau până la cel de al doilea va trece o perioadă îndelungată, îngrădirea ouatului mătcii este una din măsurile recomandate pentru sporirea producției. Acolo unde apicultorul practică apicultura pastorală cuibul trebuie menținut într-o continuă activitate iar spațiul permanent lărgit.

Pentru ca limitarea ouatului să dea rezultatele scontate ea trebuie făcută la momentul oportun.


 

Înlăturarea reginei

Când suntem siguri că răul mers al coloniei se datorează unei regine bolnave sau necorespunzătoare cea mai bună măsură este înlocuirea ei cu una tânără și sănătoasă. În cazul în care boala este specifică puietului și nu suntem siguri că regina este pricina, aceasta se ține izolată în mijlocul cuibului timp de 8-12 zile, timp în care albinele vor da afară puietul bolnav.


 

Îngrijirea roiurilor

În condiții bune de cules un roi primar ieșit în prima decadă a lunii iunie, poate ajunge să dea un roi în luna august care se numește "paroi".

Cu roiurile secundare lucrurile nu stau la fel. Ele sunt dezavantajate din mai multe puncte de vedere. Pentru a reuși cu ele e necesar a le furniza prin unire cel puțin 1,5 kg albine urmărind mai întâi împerecherea mătcii. În mod normal ele vor intra mai slabe în iarnă dar cu perspectiva unor producții mari în anul viitor datorită tinereții mătcilor. Marele dezavantaj al acestor familii este transmiterea accentuata a însușirilor de roire, lucru care nu este de dorit într-o stupină modernă.

Aranjarea cuibului după prinderea roiului

La 24 de ore de după instalarea roiului putem verifică prezența mătcii și în cazul roiului primar, începerea ouatului. În lipsă de cules, cel puțin de două ori pe săptămână vom asigura roiurilor 7-800 ml sirop pentru a putea obține în cel mai scurt timp 5-6 faguri cu puiet, înainte de a începe perioada de criză care se situează la 3 săptămâni de la instalarea roiului, ca urmare a morții unei parți din albinele componente și a lipsei albinelor tinere.

La formarea roiurilor nu se recomandă folosirea fagurilor clădiți (pot constitui o sursă de infectare), roii fiind prin excelență sănătoși. Albinele bolnave nu roiesc, cu excepția acelora cu o infestare incipientă de Varroa. De aceea se recomandă ca la câteva zile după prinderea roiului să se facă un tratament cu Varachet.


 

Înlocuirea mătcilor

Se face de către albine, sau prin intervenția stuparului.

De către albine

Înlocuirea făcută de albine poate fi de salvare sau schimbare liniștită (mai ales în situațiile în care matca nu a fost fecundată suficient ori suferă de o degenerare cauzată de un virus, depunând în cuib puiet neuniform provenind din ouă fecundate și nefecundate). Numărul botcilor de schimbare liniștită este redus (1-2 botci), acesta fiind indiciul sigur că nu sunt de roire. Larvele luate în creștere pentru înlocuirea liniștită sunt luate în creștere chiar din faza de ou. Coloniile ce-și schimbă liniștit matca sunt întotdeauna productive, iar mătcile frumoase și prolifice. Totuși, sunt inferioare celor provenite dintr-o crescătorie în care se urmăresc îndeaproape problemele de selecție și împerecherile cu trântori de rasă. Mătcile înlocuite liniștit în toamnă sunt în mod cert de o valoare mai redusă decât cele selecționate. Înlocuirea liniștită a mătcii are loc și atunci când, după o călătorie zbuciumată, matca sosește în colonia de transport cu însoțitoare puține sau moarte în timpul drumului și, deși este acceptată, va fi înlocuită curând după începerea pontei. Alteori, înlocuirea se datorează greșitelor măsuri luate pentru introducere, matca suferind molestări și mutilări, fapt ce determină întotdeauna înlocuirea ei. În mod periodic, unele colonii obișnuiesc să-și schimbe mătcile la 2-3 ani, fără ca să roiască vreodată, aceste colonii fiind denumite anecbalice.

De către apicultor

Folosind diferite metode de introducere, în funcție de anotimp, evoluția vremii, factori favorizanți etc., apicultorul va folosi metoda cea mai adecvată, printre acestea numărându-se și calicirea.

Cu 2-3 zile înaintea retragerii mătcii tinere împerecheate din nuclee sau stupușori, în fiecare dintre aceștia se introduce câte o colivie cu matcă, scoasă din coloniile păstrătoare, colivia fiind prevăzută cu 2 orificii pline cu șerbet, astupate cu 2 plăcuțe metalice. În timpul celor 2-3 zile cât ele stau împreună cu matca anterioară, vor împrumuta mirosul micii colonii și, după retragerea mătcilor din nuclee, scoatem plăcuțele de la orificiile cu șerbet, albinele îndreptându-și atenția spre matca închisă, începând să roadă șerbetul cu zahăr. Rezultate la fel de bune se obțin și dacă la ridicarea mătcilor împerecheate, vom pune în stupușori sau nuclee câte o botcă matură protejată lateral, concomitent cu hrănirea abundentă. Uneori este nevoie însă de o orfanizare de 3 zile după care altoim botcile.

Înlocuirea automată în timpul culesului

La ME pe cel puțin 3 corpuri, din corpul a 3-lea se retrag câțiva faguri cu miere, aducând în locul lor, din cuibul de jos (izolat cu gratie), 2 faguri cu puiet căpăcit (cu albina acoperitoare) mărginiți de 2 faguri cu provizii (unul cu miere, celălalt cu păstură) și un fagure gol (gata clădit). După eclozionarea albinelor tinere se altoiește o botcă matură  crescută într-o colonie recordistă și se deschide urdinișul superior, prin care tânăra matcă va ieși la împerechere. După începerea pontei, corpul de sus va fi folosit ca familie ajutătoare, punându-i un podișor Snellgrove sau se va unifica cu familia de jos, după ridicarea sau suprimarea mătcii bătrâne. Operația poate fi repetată, având la un moment dat 2 mătci tinere sub același acoperiș.


 

Însușirile ereditare

La albine însușirile ereditare se transmit de la matcă, trântori și chiar de la întreaga colonie.

Însușirile recesive

Când unele însușiri se dezvoltă incomplet le numim recesive dar, se pot dezvolta la generațiile următoare când sunt întâlnite condițiile necesare. Când caracterele alelomorfe (cele care se referă la o însușire specifică) sunt asemănătoare, urmașii se vor dezvolta în același sens ca și părinții. Atunci când sunt diferite, un singur caracter, cel dominant, se dezvoltă în prima generație, iar al doilea caracter, cel recesiv, rămâne în stare latentă, urmând să se dezvolte în generațiile viitoare.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)