D
dansul
albinelor, decantorul
de ceară,
decembrie, decoct
măcriș, depopularea,
depresiunea,
deschiderea
stupului, dezertarea coloniilor, diafragme etanşe, diareea,
dioxidul de carbon,
dicumarina,
dispozitiv
de reactivare, dispozitia
familiei de albine, distanțe, distrugerea
coloniilor,
directia zborului, diversificarea
muncii, diversificarea
productiei, doicile,
dopuri de
crestere, durata
vieţii albinelor,
|
|
|
|
|
acarieni, călugăriţa, cleştarul
păsturii,
fluturele
cap de mort, furnicile, găselniţa, gândacul
de slănină, ploşniţa
de câmp, senotainioza, apianus, triungulinoza,
urechelniţa,
păianjenii
, viespile |
|
şoarecii,
şopârla, ursul |
|
Dansul
albinelor
Albinele culegătoare
atunci când găsesc o nouă sursă de cules, întorcându-se
în stup fac mişcări asemănătoare unui dans,
felul acestuia variind în funcţie de distanţa până
la sursa de cules (dans circular, sub formă de seceră
sau imitând cifra 8). Noua sursă este stabilită în
raport cu poziţia soarelui în momentul efectuării
dansului cât şi de unghiul mişcărilor făcute
de albine faţă de această poziţie, albinele
cercetaşe transmiţând concomitent mirosul nectarului
şi calitatea lui.
Decantorul
de ceară
Este un vas spoit sub formă
de con cu vârful în jos, cu pereţi dubli, în care se pune
ceara topită, menţinută la o temperatură
constantă de 20-25 0C cu ajutorul unui curent
de apă caldă care circulă în interiorul pereţilor
dubli. După circa 10-12 ore, se deschide un robinet pentru
scurgerea reziduurilor, ceara curată scurgându-se direct
în formele de solidificare.
Decembrie
Liniştea în stupină
face parte din condiţiile unei bune iernări. Circulaţia
stuparului prin faţa stupului nu este auzită de albinele
din stup dar, atunci când pământul este îngheţat albinele
se neliniştesc. Dacă zăpada a căzut abundent
şi a acoperit stupii nu trebuie intervenit căci ea
ţine de cald. Dacă cumva cade o ploaie peste zăpada
troienită, crusta de deasupra trebuie spartă, pentru
ca aerul să poată pătrunde până la stupi.
La fel trebuie procedat şi cu crusta de gheaţă
care se formează la urdinişurile superioare.
Acum este timpul cel
mai potrivit pentru a face bilanţul activităţii
apicole. La capitolul cheltuieli se vor trece toate cheltuielile
legate de hrana albinelor (inclusiv mierea lăsată
pentru iernare), costul materialelor folosite (unelte, faguri
noi puşi în stup, sârmă, cuie, medicamente
), costul
mătcilor selecţionate, costul transportului, pazei,
costul reparaţiilor mijloacelor de transport, asigurărilor
şi verificărilor tehnice, plata muncitorilor sezonieri.
Pentru amortizarea stupilor şi altor mijloace de bază
se va trece un coeficient de 10% din valoarea lor (dacă
se face stupărit pastoral) şi numai 5% dacă stupina
e staţionară. La rubrica venituri se va trece întreaga
producţie de miere şi ceară obţinute. Aparte
se va calcula valoarea produselor secundare obţinute cum
este cea a mătcilor împerecheate şi folosite în propria
stupină cât şi cea a celor vândute, a roilor, lăptişorului,
polenului, propolisului, veninului etc.
Depresiunea
Fenomenul de depresiune
se manifestă prin:
-
reducerea
cantităţii de puiet (puiet pestriţ);
-
scăderea
vitalităţii familiei,
-
scăderea
instinctului de apărare,
-
încetarea
construirii fagurilor,
-
sensibilitate
la boli,
-
scăderea
dimensiunilor corporale etc.
Deschiderea
stupului
Numărăm mai
întâi ramele ocupate de albine ca să ne dăm seama
de puterea coloniei, apoi trecem pe o latură, făcând
loc pentru scoaterea primei rame. Ramele sunt cercetate din
ochi, pe deasupra, pentru a vedea cu ce sunt ocupate (puiet,
miere, păstură), greutatea fiecărei rame fiind
apreciată printr-o mică ridicare. Atunci când stupii
nu sunt dotaţi cu funduri mobile, la revizia de primăvară
este necesar să curăţim fundurile. În acest scop,
ramele vor fi împinse sau trase în partea opusă urdinişului,
după curăţare fiind aduse la loc, cu acest prilej
făcând toate observaţiile necesare pentru bunul mers
al coloniei.
Fagurii cu prea multă
miere vor fi descăpăciţi pe suprafeţe mici
(1-2 dm2 fără a ne atinge de obişnuita
coroană) făcând loc mătcii pentru ouat.
Dezertarea
coloniilor
Părăsirea
stupului şi lăsarea tuturor fagurilor goi, chiar şi
atunci când se mai găseşte puiet, este un fenomen
rar întâlnit, fiind determinat de lipsa de provizii sau din
diverse cauze (diaree, loca, lipsa spaţiului etc.).
Dezinfecţii
în stupină
Utilizarea uneltelor
sau a materialelor de la o stupină la alta, constituie
o mare greşeală, chiar şi în cazul în care ambele
stupine sunt sănătoase, fiecare stupină având
o floră microbiană caracteristică la care albinele
proprii sunt adaptate.
După scopul urmărit
dezinfecţia este de mai multe feluri:
Se execută primăvara
şi toamna în toate stupinele.
Se execută în perioada
de evoluţie a bolii (la îmbolnăvire),
pentru combaterea unor boli (locă,
nosemoză clinică, viroze, puiet văros şi
pietrificat etc.) din momentul înregistrării
primelor cazuri şi până la lichidarea focarului.
Orice fel de dezinfecţie
începe cu curăţirea manuală.
3) Finale
Se fac după încetarea
bolii în vederea evitării reapariţiei.
Fazele
dezinfecţiei
Curăţirea
manuală
Orice fel de dezinfecţie
începe cu curăţenia manuală, ce constă în
raderea cu peria, dalta, şpaclul şi cuţitul a
cerii şi propolisului de pe pereţii stupului şi
a accesoriilor lui (fundul, podişorul
şi ramele), precum şi
rosăturile de faguri, cadavre de albine, dejecţii
şi a altor corpuri străine din interiorul stupului,
insistându-se asupra colţurilor şi crăpăturilor.
Dezinfecţia
propriu zisă
-
Stupii
se supun unei dezinfecţii riguroase conform indicațiilor;
-
Halatele, şorţurile şi bonetele se vor dezinfecta
prin fierbere într-o soluţie de sodă de rufe 5%
timp de 30 de minute;
-
Mănuşile se supun vaporilor cu formol;
-
Fagurii fără puiet mort, proveniţi de la stupii
infectaţi se dezinfectează în camere ermetizate
cu vapori de formol, acid acetic glacial sau prin sulfurizare
(fagurii stropindu-se cu apă înainte de afumare fiind
apoi spălaţi şi uscaţi înaintea introducerii
în stupi);
-
Fagurii cu puiet mort se elimina şi se topesc, ramele
goale de faguri urmând a fi curăţate şi dezinfectate;
-
Mâinile se vor dezinfecta prin spălare cu apă şi
săpun.
Respectarea
timpului de contact
Fiecare produs are nevoie
de o perioadă de contact pentru ca dezinfecţia să-şi
facă efectul. Această perioadă este dependentă
de mai mulţi factori (substanţă, temperatură,
concentraţie etc.).
Îndepărtarea
prin spălare şi aerisire
Efectul nociv al substanţelor
administrate trebuie înlăturat prin spălare şi
aerisire, altfel vor fi afectate şi albinele.
Substanţe
dezinfectante
Pentru
stupi şi alte materiale
Soda
de rufe - în concentraţia de 5-10% (50-100
g la 1 litru apă caldă).
Dezinfectant
cationic
În concentraţie
de 20% se foloseşte sub formă de soluţie - 7,5
ml la litrul de apă.
Formolul
comercial
Formalina
29%, care conţine ca principiu activ aldehida
formică, în soluţii
de 2-4 %, se administrează
cu echipament de protecţie şi numai sub supraveghere
sanitar-veterinară. Se foloseşte
şi în concentraţie de 14% (140 ml formol comercial
1/1 litru apă), cantitatea de soluţie folosită
pentru dezinfecţia unui stup fiind de 4 litri soluţie,
sau în concentrație
de 20%. Hristea recomandă ca în fiecare stup să
fie prezentă o sticluţă cu soluţie de
formol 20%, în interiorul acesteia introducând un fitil
ce iese prin gâtul sticlei cu 2-3 cm deasupra, considerând că
evaporarea lentă a formolului previne apariţia bolilor
(Vezi Stupăritul, pag 553,
558-559, 601. Acest lucru nu ştiu dacă este recomandat,
având în vedere noile prevederi ale normelor UE dar, probabil
că e de folos în stupinele contaminate, de la care oricum
nu se comercializează mierea). Daca
stie cineva mai multe despre acest lucru este rugat sa vina
cu completari.
Tratamentul cu soluţia
de formol are un folos îndoit: din cauza puternicului miros
ce se răspândeşte în stup, albinele sunt silite să
facă o ventilaţie foarte puternică, datorită
căreia, larvele moarte din stupii bolnavi se usucă
şi, în acelaşi timp, prin faptul că pentru această
ventilaţie stau mai multe albine la urdiniş, acesta
e mult mai bine apărat şi hoaţele nu pot să
intre. Sticluţele nu vor fi niciodată pline până
sus, ci numai pe trei sferturi. Ele pot fi aşezate într-o
tăietură făcută într-un colţ de ramă,
sau la marginea dinspre diafragmă, alături de ramă.
Singura grijă a apicultorului va fi ca din când în când,
să deschidă stupul şi să vadă dacă
nu cumva albinele au propolizat capătul fitilului care
iese din sticluţă, împiedicând astfel evaporaţia.
În acest caz ori va schimba fitilul, ori va dizolva propolisul
în puţin spirt.
Hidroxidul
de sodiu (NaOH)
Soda caustică -
în concentraţii de 4% (40 g la 1 litru apă calda),
impune folosirea unor haine de protecţie. Ea distruge majoritatea
bacteriilor, protozoarelor, virusurilor şi paraziţilor
în formele lor de dezvoltare şi de rezistenţă
(spori), puterea sa de dezinfecţie crescând direct proporţional
cu temperatura soluţiei (soluţiile fierbinţi
de 70-90 oC fiind cele mai active). Pentru a mări
puterea de dezinfecţie se adaugă sare de bucătărie
în concentraţie de 5%. Manipularea sodei se face obligatoriu
cu mănuşi şi cizme de cauciuc şi cu haine
de protecţie. Pentru dezinfecţia unui stup se folosesc
3-4 litri soluţie de sodă caustică sau de sodă
de rufe calcinată (carbonat de sodiu) în concentraţie
de 5%.
Propolisul
Albinele acoperă
cu un strat subţire de propolis întreg interiorul stupului
şi mai ales spaţiile înguste precum şi eventualele
crăpături, ca sedii ale unor posibile focare de infecţie.
Fiind şi rău conducător de temperatură,
propolisul de pe pereţii stupilor protejează albinele
împotriva frigului iarna, sau împotriva căldurii excesive
vara.
Primăvara apicultorii
îşi curăţă stupii şi uneori îi ard
cu lampa de sudură, în felul acesta îndepărtând stratul
de propolis, facilitând atacul bacililor sau impunând albinelor
o pierdere de timp şi de energie pentru refacerea acestui
strat. Din aceasta cauză se recomandă ca după
dezinfecţia şi expunerea stupilor la aer timp de 48
- 72 ore, pereţii şi fundurile lor, ca şi ramele
noi să fie unse cu extract alcoolic de propolis, folosind
în acest scop o pensulă sau un tampon. La nevoie, spaţiile
mici sau crăpăturile să fie astupate cu propolis
moale cu ajutorul unei spatule.
Extractul alcoolic
de propolis se prepara din amestecul a 100 g de propolis
fărâmiţat în 400 ml alcool etilic la 96%. Sticla să
fie agitată periodic timp de 10-15 minute, pe parcursul
a 3 zile. După filtrare soluţia poate fi folosită.
Pentru un stup nou cantitatea de extract necesara este de 60
ml. Pentru un stup care a fost ocupat cu albine, necesarul este
de 4 ml.
Soluţia
de săpun
Săpunul de rufe
- soluţie de 5% - în apă fierbinte se poate folosi
atât ca detergent cât şi ca dezinfectant pentru obiectele
de pânză şi lemn (stupi, rame, faguri şi ustensile),
fiind şi un foarte bun distrugător de virusuri.
Spirtul
După curăţirea
resturilor cutia stupului se şterge cu o cârpă bine
înmuiată cu spirt medicinal, după care se pulverizează
spirt medicinal în interiorul cutiei şi se da foc. În momentul
când propolisul şi ceara de pe pereţi încep să
se topească se intervine cu o cârpa umedă cu care
se acoperă stupul în vederea stingerii focului. În felul
acesta se evită mirosul neplăcut generat de flambarea
stupilor cu benzină.
Pentru fagurii goi de rezervă
Acidul
acetic glacial 96%
Se foloseşte sub
formă de vapori neîncălziţi, pentru dezinfecţia
fagurilor goi de la rezervă, pentru combaterea sporilor
de nosema şi a găselniţei, aceştia introducându-se
în corpuri de stup, dulapuri sau camere etanşate. în cantitate
de 2 cm3/l volum. Pentru un corp Dadant se folosesc
circa 120 cm3. Expunerea la vaporii de acid acetic
glacial emişi la temperatura mediului este de minim 7 zile.
Apa
oxigenată
Hidrogenul peroxidat
sau peroxidul de hidrogen poate fi folosit ca soluţie comercială
de apă oxigenată 3% ce se poate prepara din perhidrol
1 parte la 9 parţi apă sau din perogen 6 comprimate
la 1 litru de apă. E folosită în cazul virozelor.
Fagurii goi pentru rezervă se dezinfectează prin umplerea
celulelor cu soluţie sau prin stropire şi îmbăiere.
După 24 de ore se elimina apa din faguri şi aceştia
se usucă prin aerisire.
Cloramina
B
Concentrația indicată
este de 10-20 comprimate de cloramină la litru de apă.
Soluţiile de perhidrol,
perogen şi cloramină
se prepara imediat înainte de folosire şi se utilizează
mai ales la dezinfecţia fagurilor în caz de viroze şi
pentru materialele folosite la creşterea mătcilor.
Sulful
Este utilizat sub formă
de fumigaţii prin arderea batoanelor (pulberea nu e recomandată)
şi necesită 50 g la m3, fiind recomandat
pentru dezinfecţiile împotriva nosemozei şi pentru
combaterea găselniţei.
Pentru
stupină
Varul nestins
- se împrăştie 0,5-1 kg / m2, apoi vatra
se sapă. Se poate folosi şi varul stins (clorura de
var) sub formă de suspensie în apă (10-25%), în dezinfecţia
de necesitate, prin împrăştiere şi săpare.
Felurile
dezinfecţiei
1.
mecanică
Se face prin răzuire
cu dalta, cutitul, peria de sârmă
=
metodă insuficientă şi
ineficientă.
2.
termică (prin flambare)
E foarte eficienta (se
recomandată folosirea unui dispozitiv de flambare cu gaz
de butelie), flambarea executandu-se
dupa o prealabila curatare mecanica a tuturor componentelor.
Se refera la utilizarea substanţelor dezinfectante sub
diferite forme de agregare (soluţie,
vapori etc.).
Combină metodele de dezinfecţie
enumerate mai sus avand cea mai mare eficienţă. Din
acest motiv aceasta metoda este cea mai recomandata.
Diafragme etanşe
Pentru ca diafragmele
să fie etanşe acestea trebui prevăzute pe margini
cu câte o foaie de cauciuc care să atingă fundul
iar în partea de sus să închidă golul de sub podişor.
Ele sunt folosite cu succes la etanşeizarea compartimentelor
de iernare a mai multor nuclee, la buna împachetare pentru păstrarea
căldurii în cuib sau la alcătuirea nucleelor de împerechere
întreţinute în aceeaşi cutie de stup.
Diagnosticarea
bolilor
Primăvara stupinele
trebuie controlate cu precădere pentru următoarele
maladii:
Fenomenul
depopulării
Dispariţia albinelor
din stupi în cantităţi mai mari decât nivelul biologic
normal, este determinată de următoarele:
-
moartea
albinelor în câmp ca urmare a vizitării unor
zone în care s-au efectuat recent tratamente fitosanitare,
sau există substanţe cu remanenţă mare;
-
acumularea
în timp a substanţelor toxice în organismul
albinelor şi pieirea acestora în afara stupului;
-
reducerea
vieţii albinelor infestate cu până la 50%
în funcţie de gradul de parazitare;
-
în
cazurile grave de depopulare este suspectat
virusul paraliziei acute asociat parazitului
Varroa.
Pentru
a lupta cât mai eficient împotriva acestor depopulări şi
asocieri maladive, trebuie să acţionam prin toate mijloacele
în vederea obţinerii unor familii cât mai puternice, având
mare grijă ca fagurii din cuib să fie bine acoperiţi
cu albine, luând toate măsurile de igienă apicolă
(mutarea fagurilor din stupii consideraţi
infestati - în alţi stupi - fiind
cu desăvârşire interzisă), toate resturile
de albine şi materialele suspecte vor fi arse, având grijă
să luăm masuri sporite şi pentru preîntâmpinarea
furtişagului.
Semnele
de boală
Sunt următoarele:
-
larve
moarte necăpăcite sau căpăcite
fără semne de locă sau ascosferoză,
-
nimfe
moarte de culoare albă-cenuşie,
-
albine
moarte înainte de eclozionare (uneori înnegrite
şi depilate, fără aripi ...),
-
albine
vii malformate (cu aripile insuficient dezvoltate,
cu exsudat la suprafaţa corpului, cu un picior sau
mai multe paralizate etc.),
-
fagurii
cu puiet au aspect pestriţ, acesta fiind diseminat
în faguri, iar albinele în general blochează cu nectar
celulele goale nelăsând o perioadă de timp matca
să ouă în ele,
-
familiile
grav afectate se depopulează putând să piară
până în toamnă sau iarnă, sub influenţa
negativa a rigorilor vremii.
Diagnosticul
de laborator
Diagnosticul virozelor se pune pe baza
semnelor clinice şi a examenelor de laborator de înaltă
calificare (laboratoarele sanitar-veterinare judeţene sau
laboratorul central din Bucureşti), cel mai specializat
laborator fiind cel de la Institutul Rothamsted din Anglia.
-
Pentru diagnosticul
virozelor se trimit albine vii şi
bucăţi de fagure cu puiet afectat şi neafectat.
-
Pentru locă
se trimit bucăţi de fagure cu puiet bolnav.
-
Pentru puiet
văros se trimit faguri
cu puiet şi larve moarte şi eliminate
de albine pe fundul stupilor sau în afara acestora.
-
Pentru varrooză
se trimit albine recoltate vii
şi faguri cu puiet căpăcit, mai
ales cu celule de trântori.
-
În
caz de intoxicaţii se recoltează
şi se trimit albinele
moarte recent şi vii, faguri cu puiet mort, precum
şi bucăţi de faguri ce conţin polen
şi miere recent introdusă
în faguri. În caz de intoxicaţie
cronică se trimit albine, faguri cu miere căpăcită
şi păstură.
Probele trebuie să cuprindă
cel puţin 20-30 de albine. Albinele bolnave ce se târăsc
pe oglinda stupului sunt luate şi omorâte prin scufundare
în alcool. După ce au murit se usucă între 2 sugative
sau 2 foi de ziar, după care se împachetează în
cutii de chibrituri sau pacheţele de hârtie. Pe fiecare
cutie se va scrie numărul familiei de la care provin
albinele. Pentru diagnosticul nosemozei, în perioada de
la sfârşitul iernii se pot recolta şi albine moarte
de pe fundul stupilor.
În cazul bănuielii intoxicaţiei
cu substanţe chimice probele vor conţine
300-500 de albine moarte de curând. Probele se vor împacheta
într-o cutie rezistentă la transport, iar în interior
se va introduce o notă cu următoarele date:
-
-
-
-
Numărul
familiilor din stupina la care s-au observat semne de
intoxicare, precum şi orice alte date sau amănunte
legate de această problemă.
Probele de faguri cu puiet bolnav
se vor recolta din porţiunile cele mai atacate,
cu cele mai multe larve bolnave. Fagurele nu trebuie să
cuprindă celule cu miere, dimensiunile sale fiind de
10 x 10 cm, ambalat într-o cutie de
lemn, fiind bine fixat în interior, spre a nu se mişca.
Pe fundul cutiei şi pe capac se fixează 2 şipculiţe
de lemn de grosimea unui creion spre a ţine fagurele
depărtat, spre a nu mucegăi sau deteriora.
Nu este propriu-zis o boală ci
un fenomen produs de supraîncărcarea cu excremente a
intestinului gros, fiind periculoasă atunci când apare
ca o consecinţă a nosemozei.
În
general, este o consecinţă a relei funcţionări
a intestinului gros, atunci când glandele sale nu mai secretă
catalaza. Excesul de rezidii şi fermentarea intestinală
extind la maximum pereţii intestinului şi a pungii
rectale, apăsând asupra tuturor celorlalte organe de digestie
şi împiedicând oxigenarea normală a sângelui. Hrana
de calitate inferioară, pe timpul iernii, frigul, zgomotul,
lumina prea puternică şi lipsa de aer determină
o acumulare prea mare de reziduuri şi, în lipsa unui zbor
timpuriu de curăţire, albinele nu mai sunt în stare
să le reţină, împrăştiindu-le pe faguri,
pe scândura de zbor etc., întreaga familie fiind ameninţată
cu pieirea. Dacă albinele au parte de un zbor timpuriu
diareea se vindecă de la sine.
Primele semne de diaree se pot observa
prin ascultare la urdiniş cu tubul acustic sau deschizând
stupii, simţim un miros greu emanat din interior, albinele
şi fagurii fiind murdari. Aceste manifestări sunt
asemănătoare cu cele ale nosemozei şi amibiozei
şi, de aceea, se recomandă trimiterea probelor la
laborator pentru analize.
În afara consumului mierii necorespunzătoare
şi a nosemozei, sucurile zaharate pe care albinele le
culeg toamna târziu de pe fructele căzute de prin pomi
şi de la struguri, pot declanşa de asemenea diareea.
La fel şi zgomotele prea mari produse iarna de ciocănitori,
şoareci, o circulaţie prea activă şi zgomotoasă
de autovehicule pe un drum din apropierea stupinei, ori deschiderea
bruscă a podişorului, astuparea urdinişului
cu cadavrele albinelor, umiditatea excesivă, siropul
preparat greşit (prin adăugarea unei porţii
prea mari de tartru pentru invertire, sau apă de puţ
cu prea multe săruri minerale), lipsa apei etc.
Măsuri
de înlăturare şi combatere
-
urdinisurile
să fie larg deschise, înlesnind aerisirea;
-
albinele
moarte să fie scoase;
-
în
zilele călduroase să stimulăm zborurile de
curăţire;
-
după
zbor, se administrează albinelor un decoct
de măcriş sau
coacăze îndulcit cu miere (parazitul
nosemozei nesuportând mediul acid):
-
2
kg frunze de măcriş la 10 litri apă de
ploaie,
-
după
decoct, adăugam un volum egal de miere sau zahăr,
-
siropul
se administreaza cald în celulele unui fagure aşezat
lângă ghemul de iernare;
-
siropul
administrat în faguri nu trebuie să depăşească
mărimea ghemului de albine, căci în cazul în
care va rămâne descoperit, prin absorbţia umidităţii
din stup, va fermenta;
-
cu
prima ocazie, fagurii pătaţi
sunt scoşi din stupi şi dezinfectaţi prin vaporizare
cu acid acetic şi răzuire manuală. Dacă
pe respectivii faguri se găseşte miere, aceasta
nu se dă la consum (conţinând spori de nosemoză);
-
în
cazul în care probele de laborator indică prezenţa
nosemozei, aceasta trebuie tratată cu toată
stăruinţa.
Se referă în general la direcţia
de deplasare a albinelor atunci când părăsesc stupul.
Dacă zborul albinelor este obstrucţionat cu ceva ele
pot deveni agresive.
Este un corp de stup fără
fund şi capac despărţit prin interior cu o
scândură ce împarte spaţiul în 2 compartimente neegale,
spaţiul gol de sub scândură fiind de 7 mm.
Albinele ce stau inactive în bărbi
sau cele din stupii puternici, pot fi folosite cu ajutorul
acestui dispozitiv, la întărirea familiilor slabe sau
a roilor din stupină, prin măturarea cu peria în
interiorul dispozitivului. Dispozitivul se pune peste stupul
primitor, având un orificiu de 3 cm, practicat în mijlocul
blăniţei ce separă cele 2 compartimente. În
jurul acestei găuri, în compartimentul în care introducem
musca, punem câteva linguri de miere cristalizată, după
care desfacem orificiul pentru a da posibilitatea din compartimentul
de sus să se unească cu cele din compartimentul
de jos, ale stupului primitor. După câteva ore, dispozitivul
se ridică, fără nici o albină rămasă
în compartimentul de sus, totul intrând în normal. Operaţia
se face fără a da fum. Dispozitivul se poate folosi
şi la introducerea unei mătci tinere, dimpreună
cu albina însoţitoare, folosind cam aceeaşi procedură.
Dispoziţia
familiei de albine
O familie agresivă cu albină
care se irita permanent constituie un motiv serios al schimbării
mătcii, operaţie ce se sondează de multe ori
cu eşecuri. De aceea se recomandă ca operaţia
să fie executată de regulă toamna târziu, prin
unificarea cu o familie ajutătoare, care poseda matcă
tânără cu calităţi deosebite, dar mai ales
care dă naştere la descendenţă neagresivă,
acesta fiind scopul schimbării. O familie mai poate fi
găsită într-o proastă dispoziţie de a primi
matca prin condiţiile care apar la un moment dat: condiţiile
meteo nefavorabile care ţin albinele în cuib uscat (lipsă
de nectar şi polen), existenţa botcilor necăpăcite
sau căpăcite etc. Toate acestea elimină orice
posibilitate de acceptare a tinerei mătci.
-
distanţa
dintre rame şi pereţii stupului să nu fie mai
mică de 6 mm (căci atunci albinele
vor propoliza ramele) şi nici mai mare de 8
(pentru ca golurile să nu fie umplute cu făguraşi).
-
distanţa
dintre leţişoarele de jos ale ramelor de cuib şi
fundul stupului să nu depăşească 12
mm.
-
distanţa
ce desparte ramă de ramă în corpul stupului să
nu fie mai mare de 11 mm, atunci când fagurii
nu sunt căpăciţi; distanţa dintre rame
se ia mai uşor din mijlocul uneia până la mijlocul
celei vecine şi ea trebuie să fie de 38 mm pentru
ramele de cuib, iar cele pentru magazia de recoltă pot
să fie de la 44 până la 48
mm, depărtându-le cu încetul pentru
ca albinele să poată prelungi cât mai mult pereţii
celulelor (regina ne mai putând oua în astfel de rame);
-
distanţa
care desparte ramele cuibului de cele din magazia de recoltă,
să nu fie mai mare de 8 mm;
-
distanţa
dintre podişor şi leaţul superior al ramelor
să nu fie mai mic de 6 mm şi nici
mai mare de 8 mm, în ultimul caz albinele
clădind făguraşi ce vor fixa podişorul,
îngreuind cercetarea;
-
distanţa
dintre marginea de jos a diafragmei şi fundul stupului
să fie de 8-10 mm;
-
între
diafragmă şi pereţii stupului, să nu fie
nici un gol, iar leţişorul de sus al diafragmei
să fie mai înalt ca ramele, închizând etanş spaţiul
de sub podişor;
-
aşezarea
pe vatră a stupilor se poate face în formă de:
-
-
-
-
-
-
in
n grupuri de câte 2-3 etc.
-
respectând
distanţele: 1-2 m pe rând şi 3-4 m între rânduri.
A se vedea și mãsurile
stupilor Dadant, ME, Vertical,
Orizontal, diafragmelor
etc.
Distrugerea
coloniilor bolnave
Dacă o boală foarte periculoasă
s-a ivit la un număr mic de stupi, unii apicultori recomandă
distrugerea totală a acelor colonii, folosind în acest
scop fum de pucioasă. Cadavrele albinelor vor fi apoi arse,
fagurii vor fi topiţi. Mierea extrasă nu va fi folosită
la hrănirea altor stupi ci va fi utilizată doar pentru
consum propriu. Stupii şi ramele după flambare vor
fi dezinfectate cu o soluţie de formol 20% şi lăsate
la soare să se usuce.
Dacă coloniile sunt slabe şi
bolnave, distrugerea lor este soluţia cea mai indicată.
Diversificarea muncii albinelor în raport
cu vârsta nu este absolut matematică, fiind dependentă
de mai mulţi factori:
-
în
timpul unui cules abundent - spre exemplu - participă
şi albinele tinere (de 3-10 zile);
-
în
cazul roilor artificiali, formaţi numai cu albine tinere,
după 3-6 zile albinele doici devin culegătoare;
-
în
cazul în care dintr-o familie se înlătură albinele
tinere, o parte din culegătoare devin doici şi clăditoare,
ceea ce denotă o mare adaptabilitate a albinelor faţa
de condiţiile de mediu.
Au un rol determinant în viaţa coloniei.
Ele sunt albinele tinere cu glandele faringiene gata de a intra
în funcţie (10-12 zile de la eclozionare). În primele 3
zile ele se hrănesc din abundenţă cu polen pentru
a putea hrăni din abundenţă puietul. Cu cât larvele
vor primi o cantitate mai mare de lăptişor în primele
3 zile de la ieşirea din ou, cu atât viitoarele albine
vor fi mai viguroase şi mai rezistente la boli. Albinele
sănătoase şi cu o longevitate mărită
vor fi aşadar cele hrănite de un număr mare de
doici.
În primele 3 zile doicile se hrănesc
din plin cu polen şi-şi formează o rezervă
corporală bogată în proteine din care se aprovizionează
glandele faringiene producătoare de lăptişor.
Cu cât larvele vor primi de la doici o mai mare cantitate de
lăptişor în primele 3 zile, cu atât viitoarele albine,
când vor ajunge mature vor avea o vigoare mai mare. Unele doici
se ocupă cu îngrijirea mătcii, numărul lor variind
între 6 şi 10. când matca trece pe o altă faţă
a fagurelui, sau pe un alt fagure, grupul nu o mai însoţeşte,
în jurul mătcii formându-se un altul ce are în grijă
hrănire, curăţirea mătcii şi transmiterea
substanţei de matcă albinelor din stup.
Dopurile sau "degetarele " de creştere (vezi
Catalog apicol poziţia
1403) sunt confecţionate
din lemn sau plastic şi sunt folosite ca suport pentru
botca artificială. Într-o mică adâncitură a lor
se toarnă ceara topită nu prea fierbinte şi se
aplică botca care se fixează solid în suportul de
ceară solidificată. După fiecare folosire se
curăţă rămăşiţele de botci,
prin retezare cu cuţitul, iar ceara se topeşte cu
ajutorul unei bare de fier în formă de "L", pe
suportul nou format aplicându-se o nouă botcă artificială.
Durata de viaţă a albinelor
născute în vară este de aproximativ 35 zile, epuizarea
lor fiind strâns legată şi de producţia cerii
şi a lăptişorului de matcă. Pe de altă
parte, îmbătrânirea albinelor se datorează nu atât
activităţii pe care o depun în stup, cât mai ales
hrănirii puietului. Câtă vreme glandele faringiene
nu s-au epuizat, albinele sunt încă viguroase. De aceea,
albinele eclozionate după 15 septembrie şi care nu
au puiet de hrănit, îşi prelungesc viaţa până
în aprilie-mai, putând creşte puiet în primăvară.
La albinele de iernare se acumulează în organism o rezervă
de materii proteice care formează aşa-zisul corp gras
care înconjoară cavitatea pericardică, şi căptuşeşte
partea interioară chitinoasă a corpului. Din această
rezervă, împreună cu glucidele şi mai ales cu
glicogenul acumulat în ţesutul guşii, intestinului
şi musculaturii, albinele doici îşi extrag substanţele
proteice cu care alimentează glandele faringiene pentru
secretarea lăptişorului necesar la hrănirea mătcii
şi puietului. De aceea generaţiile care se nasc din
primăvară şi până în toamnă şi
care au de hrănit mult puiet, pier după o perioadă
de cel mult 32-35 de zile.
Este o insectă din ordinul Artropodelor,
asemănătoare cu lăcusta, având culoarea verde
închis şi picioarele lungi şi subţiri, hrănindu-se
cu insecte (în special cu albine). Cei mai mari duşmani
ai călugăriţei sunt ciorile. Pagubele făcute
de această insectă nu sunt prea mari - în comparaţie
cu cele din alte ţări.
Este o coleopteră de 1,5-2 mm care
se hrăneşte, creşte şi se înmulţeşte
în polenul colectat şi pus la păstrare.
Pătrunde noaptea pe urdiniş
scoţând un sunet asemănător cu al mătci
şi se hrăneşte cu miere. La plecare, fiind prea
voluminos, dacă urdinişul nu este destul de înalt
nu mai poate să iasă şi este omorât de albine.
Atacă stupii mai ales noaptea, consumând
miere şi uneori puiet.
Neputând lupta cu ele albinele, atunci
când atacul e masiv îşi părăsesc locuinţa.
În astfel de situaţii, deşi furnicile sunt folositoare,
trebuie luate măsuri severe:
-
turnând
pe locul furnicarului petrol,
-
punând
într-o cutie acoperită cu o pânză metalică
cu ochiuri de 2-2,5 mm: arseniat de sodiu
(3-4 g amestecate cu puţin zahăr); în
loc de arseniat de sodiu putem folosi o soluţie
de borax (20 g borax la 100 g apă
fierbinte, amestecate cu 100 g zahăr);
-
in
caz de atac puternic furnicarele situate în apropierea stupinelor
se vor desface, de preferinţă seara, cu ajutorul
unui ţăruş se vor face câteva găuri în
furnicar, peste care se va turna petrol, păcura, apă
fiartă sau var nestins;
-
de
asemenea se pot folosi vase cu sirop de zahăr cu adaos
de insecticide, acoperite cu sita deasa de sârma, care se
vor pune sub stupi sau pe potecile stupinei.
Nu este admis
să nesocotim însă rolul furnicilor în combaterea biologica
a unor dăunători ai pădurilor. Pentru acest motiv
nu este indicat să desfiinţam furnicarele situate la o
distanţă mai mare faţă de stupină ci trebuie
să apăram doar familiile de albine împotriva atacului
furnicilor din imediata apropiere.
In cazul in care atacul nu este prea puternic, furnicile
pot fi alungate si astfel:
-
imbibam
scândura de zbor, hrănitoarele şi podişorul
cu ulei de floarea soarelui şi avem grijă să
tinemîn stupină numai familii de albine foarte puternice;
-
in
jurul stupilor atacaţi se presara cenuşă, sau
sare iar suporturile stupilor se ung cu păcură;
-
de
asemenea, sarea de bucătărie presărată
în jurul furnicarelor îndepărtează furnicile din
prisacă;
-
furnicile
mai pot fi alungate cu naftalină, superfosfat, frunze
verzi de pelin sau apă în care a fiert pelinul cu
un adaos de 5 g de sare de bucătărie la un litru
de soluţie (adăugată prin stropire sub
fundul stupilor şi între stupi.
În mod obişnuit furnicile după
ce atacă stupul se retrag în furnicarul lor, dar sunt şi
cazuri în care îşi organizează cuibul chiar în stup,
dincolo de diafragmă şi pot distruge familii întregi
de albine sau să le reducă foarte mult capacitatea
productivă.
Dermestes Lardariush este un gândac de
culoare cenuşie lucioasă, cu multe picioare, trup
mare şi cap foarte mic poate pătrunde în stup, transmiţând
sporii de locă şi nosemoză, prezenţi în
murdăriile ce le depun în stup.
Este ploşniţa de culoare verde,
cenuşie pe spate şi uşor castanie pe abdomen,
cea care emană un miros neplăcut când este strivită.
Atacă albinele care cad greoaie în faţa urdinişului,
când se întorc de la câmp, sugându-le hemolifa şi nectarul
din guşă.
Musca senotainia -
este o muscă mai mică decât musca comună (6-8
mm) având o culoare cenuşie deschisă, o pată
albă pe cap şi picioare mai lungi. Senotainia tricuspis
se aşează din zbor pe corpul albinei depunând 1-2
larve foarte mici (nu pot fi distinse cu ochiul liber).
O singură muscă poate depune
100-700 de larve care intră în toracele albinelor parazitate
şi încep să se alimenteze din ţesuturile musculare,
insectele gazde murind în câteva zile (3-6 zile), timp în care
larvele parazitare ajung la maturitate, părăsind trupul
inert al albinelor şi îngropându-se în pământ, unde
se transformă în pupe (25-27 zile), ciclul de dezvoltare
fiind însă foarte variat (de la 15 la 33 de zile) astfel
că, în cursul unei veri, se succed cel mult 3 generaţii.
Senotainoza poate distruge familii întregi.
A fost identificată şi la noi în 1956 - în câteva
regiuni din şesul dunărean şi în nordul Moldovei.
Se
face cu ajutorul unor farfurii albe umplute cu apă
în care se picură 2-3 picături de metylmercaphtos,
în lipsa acestuia apa amestecându-se cu petrol,
farfuriile fiind aşezate pe capacul stupilor.
O altă metodă
constă în folosirea insecticidelor în care se adaugă
amidon sau faină de grâu. Cu această soluţie
se îmbibă bucăţi de carton alb sau pânză
albă, care sunt ţinute pe stupi în timpul zilei, ridicându-se
noaptea pentru ca roua şi ploile să nu spele emulsia.
Este un vierme parazit
ce-şi face culcuş mai ales în coloniile ce vieţuiesc
în scorburile copacilor, dar, uneori şi în coloniile slăbite,
în special în lunile mai-iulie. Din albine şi nimfe nu
mănâncă decât interiorul, larvele sunt consumate în
întregime. Acest vierme este şi transmiţător
de boli molipsitoare. Mijloacele de luptă împotriva lui
constau în menţinerea unei curăţenii desăvârşite
în stupi, păstrarea în stupină doar a coloniilor puternice.
Este o boală parazitară de invazie
a albinelor culegătoare provocată de larvele unor
insecte, din ordinul Coleoptera, cunoscute sub numele de triongulini.
Adulţii acestor paraziţi trăiesc în sol, pe pajişti,
livezi, păduri etc. După ecloziune, tinerele larve
nu se urcă direct pe plantele melifere ci stau un timp
pe sol (2-4 zile) după care se urcă pe plante în aşteptarea
gazdei. Când insecta soseşte, triongulinul se fixează
rapid pe ea cu ajutorul ghearelor, în special la nivelul toracelui,
lăsându-se astfel transportat în stup. Albina este folosit
drept gazda ocazională a acestui parazit. Specia cea mai
periculoasă pentru albina meliferă este Meloë variegatus
(nişte paraziţi de culoare neagră sau gălbuie).
După
ce se agaţă de insectă, triongulinul pătrunde
cu partea anterioară a corpului atât de profund încât nu
poate fi văzut, între ultimele segmente abdominale ale abdomenului
larvei, perforând tegumentul albinelor şi hrănindu-se
cu hemolimfa până produc moartea albinei. Apare o mortalitate
mare observată pe sol în faţă stupilor.
Parazitul atacă albinele începând
din luna mai şi până în toamnă, afectând în egală
măsură trântorii şi mătcile. Contaminarea
se face în timpul culesului de nectar sau polen, mai frecvent
de pe pajiştile de pădure, livezi, fâneţe etc.
În stupi se pot găsi multe larve primare venite probabil
direct de pe sol, care se strecoară prin crăpături,
se agaţă de pereţi sau rămân pe scândura
de zbor aşteptând momentul propice pentru a avea acces
în interiorul stupului. În general proporţia parazitată
este între 1-10 %, pe o albină putându-se număra între
3 şi 15 triongulini dispuşi în special în regiunea
toracelui.
Albinele
bolnave apar în faţă urdinişului, pe scândura de
zbor sau în faţă stupului la orele de dimineaţă
şi seară, sunt agitate, prezintă mişcări
spasmodice, fac sărituri şi încearcă prin mişcări
particulare să se debaraseze de paraziţi, cad pe o parte
şi-şi pierd capacitatea de zbor, după care mor.
Când infestarea e prea mare aceste larve stau cu zecile pe albine
dându-le o culoare brun-roşcată sau neagră, în
funcţie de specia parazitului.
Coloniile puternice sunt în stare să
se apere singure, prinzând şi ucigând larvele paraziţilor
cu ajutorul mandibulelor. Tratamentul se face cu Varachet, naftalină
(10 g pe o hârtie pe fundul stupului) sau fumigaţii cu
tutun. După tratarea cu tutun foile se ridică şi
se aruncă în foc. Dacă nu vom proceda astfel, după
3-4 minute paraziţii se ridică şi se răspândesc
din nou în stup.
Ruşii folosesc o hârtie (45 x 45
cm acoperita cu un amestec de coloniu (sacâz) şi ulei de
ricin în proporţie de 1 la 1, pusă pe fundul stupului.
Albinele se mişcă liber pe această hârtie pe
când larvele paraziţilor se lipesc şi mor. Hârtia
unsă cu acest amestec (5-10 g) se aşează pe fundul
stupului, după care se dă prin urdiniş 2-5 jeturi
de fum, colonia ţinându-se închisa 3 minute, după
care stupul se deschide pe deasupra, iar după 5-10 minute
se ia hârtia şi se arde. Tratamentul se execută câteva
zile la rând. Pentru economisirea substanţei lipicioase
se poate folosi o foaie de tabla care se pune la 10-15 familii
cu condiţia să nu existe în familii boli contagioase.
Amestecul se prepară din sacâz topit pe foc peste care
se adaugă o cantitate egala de ulei de ricin, amestecându-se
mereu. La noi a fost depistată în 1979, în zone izolate
din nordul Moldovei, şesul dunărean, Buzău şi
Bucureşti.
Este o insectă omnivoră căreia
îi convine căldura şi umiditatea din interiorul stupilor.
Noaptea pătrunde în stupi consumând miere, păstură
şi chiar puietul (atunci când atacă în masă).
Împotriva lor se foloseşte un aluat compus din fosfură
de zinc şi făină (1 pahar cu făină
de grâu + 1 pahar cu mălai + 2 linguri de zahăr tos
+ fosfură adăugată în porţii mici până
ce aluatul devine puţin cenuşiu) cu care se unge marginea
fundurilor stupilor şi laturile de contact al capacului
cu stupii. Efectul acestui preparat durează 1 an. O altă
măsură este aşezarea peste podişoare a unor
cârpe care, fiind folosite de urechelniţe pentru cuib,
în timpul zilei se scutură în foc.
Atacă
albinele stând ascunşi în petalele florilor, pe iarbă
etc., cel mai periculos fiind cel din specia Thamisus roturdatus,
de culoare galbenă-roşiatică, care se aşează
pe florile cu culori asemănătoare. Unii dintre păianjenii
care trăiesc în ţara noastră, nu se mai ostenesc
să urzească pânza capcană arhicunoscută, ci
atacă, prind şi devorează hemolimfa albinei victime,
direct de pe scândura de zbor.
-
amenajarea
şi extinderea "oglinzii"
fiecărui stup nu numai în faţă acestuia, cum
se recomandă în literatura de specialitate, ci şi
pe sub el, în spatele şi în părţile laterale,
astfel ca păianjenii să nu aibă suporţi
necesari pentru fixarea pânzelor capcane;
-
de
fiecare dată când observăm păienjeni în apropierea
stupilor aceştia trebuie distruşi.
Toamna târziu viespiile atacă în
special coloniile slabe si chiar pe cele puternice care au urdinisurile
sau cuiburile nestrâmtorate corespunzător.
Viespea comuna
Viespea comună
pătrunde în stupii cu familii slabe spre a fura miere.
Combaterea constă în căutarea şi distrugerea
cuiburilor, direct sau prin pulverizarea unor substanţe
insecticide, având grijă să fim protejaţi la
cap de un eventual atac al acestora.
Viespea mare (bărzăunele),
lupul albinelor
Bărzăunele,
viespea mare sau bondarul atacă
lucrătoarele ce se întorc de la cules hrănindu-se cu
acestea. Corpul viespiei mari are o lungime de 30 cm, o culoare
galben-brună şi dungi galbene pe torace şi abdomen.
Îşi construieşte cuibul în pământ. Stropirea cuiburilor
cu tetraclorură de carbon le ucide imediat.
Lupul
albinelor este o viespe mai mică decât bărzăunele,
fiind însă foarte puternică, putând prinde si ucide din
zbor albinele, ducându-le la cuib pentru a fi date ca hrană
larvelor. Lupta cu aceste viespii se face prin descoperirea
şi distrugerea cuiburilor (clădite în pământ)
prin turnarea de sulfură de carbon sau 5-6 litri de motorină
prin intrarea principală a cuibului, după care o astupăm
cu pământ.
Păsări
şi animale insectivore
În căutarea lăcustelor ele distrug
şi albinele pe care le întâlnesc în cale. Pot fi speriate
prin focuri de armă, fără a fi ucise.
Este o pasăre insectivoră
cu pene multicolore ce bat în cenuşiu, având un cioc gros
şi tare. Nu numai că mănâncă albine pe care
le prinde din zbor dar îşi face şi rezerve pe care
şi le pune la păstrare în ţepii copacilor.
Se adăposteşte în jurul stupinei
şi stând sub fundul stupilor, în timpul nopţilor venind
la scândura de zbor pentru a prinde albine. Ariciul e cel mai
bun paznic, hrănindu-se cu broaşte.
4.
Ciocănitoarea sau ghionoaia
Atacă albinele numai iarna. Pot
perfora iarna pereţii stupilor, în special a celor amplasaţi
în păduri. Se impune ţinerea la distanţă
prin plase protectoare sau diferite sperietori.
Dintre toate păsările, cel mai
mare duşman al albinelor este prigoria, care îşi adună
hrana de la 7-8 km distanţă de cuib, o pereche de
prigorii putând consuma într-un sezon cca 20.000 albine. Un
stol de 100 de prigorii fac ca o stupină de 50 de stupi
să devină neproductivă, nefiind în stare să-şi
adune nici rezerva de hrană necesară iernării.
Prigoriile fac pagube mari mai ales atunci când sunt în număr
mare (fiecare prigorie consumând pe zi în medie câte 60-70 de
albine). Consumul cel mai mare de albine se face în lunile mai
şi septembrie, albinele nedepăşind totuşi
50% din hrana consumată, acolo unde mai sunt şi alte
insecte.
Prigoriile
s-au împuţinat restrângându-şi zona de activitate şi
sunt protejate de mult prin lege, fiind considerate păsări
folositoare agriculturii şi silviculturii. Cu toate acestea,
în condiţiile atacării în masă a unor stupine mari
se poate cere aprobarea organelor silvice pentru vânarea lor şi
apărarea stupinelor.
-
stupinele
să fie instalate la distanţe cât mai mari de cuiburile
prigoriilor;
-
prigoriile
să fie îndepărtate prin sperietori (zmei zburători
etc.);
-
cuiburile
prigoriilor şi prigoriile pot fi distruse după obţinerea
aprobării <>, prin momeli otrăvite, gazare,
astuparea găurilor cu ghemotoace de iarbă îndesate
la 50-60 cm adâncime, întinderea unui fir de nailon de pescuit
de care se agaţă aţe de nailon subţire,
lungi de 20-30 cm, care la capătul de jos au prins câte
un ac mic de undiţă prevăzut cu câte un trântore
etc.
-
folosirea
unor curse speciale (sub forma unui tub cu diametrul de 18
cm, lung de 32 cm) prevăzute la ambele extremităţi
cu câte o clapă acţionată de un arc care permite
intrarea păsării dar nu şi ieşirea; cursele
se introduc în galeriile prigoriilor, îndeosebi când acestea
clocesc şi se ridică după 2-3 zile;
-
astuparea
galeriilor cu cârpe îmbibate cu diferite substanţe otrăvitoare;
-
folosirea
unui şoim împăiat şi proptit bine pe post de
sperietoare (şoimul fiind duşmanul cel mai mare
al lor);
-
folosirea unor prigorii moarte ca sperietori (cu aripile răsfirate,
agăţate pe pari înalţi în mijlocul stupinei).
Acestea prind şi înghit din zbor
albinele, mătcile (30% din mătci pierzându-se din
cauza lor) şi trântorii. Pagubele estimate nu sunt însă
exagerate.
Este un parazit al albinei pe care aceasta
îl aduce din apele murdare şi stătute. El pătrunde
în intestinul albinelor şi trăieşte ca orice
parazit intestinal, scurtându-le viaţa. Se recomandă
secarea bălţilor murdare din împrejurimi şi instalarea
unui adăpător cu apă îndulcită.
Consumă albine de dimineaţa
până seara, mai ales atunci când hrănesc pui.
Produc pagube toamna târziu, când se instalează
în stupi, hrănindu-se cu faguri cu miere, păstură
şi albine. Ei sunt şi transmiţători ai amibiozei.
Pentru aceasta trebuie luate măsuri de protejare a urdinişurilor
şi folosirea momelilor otrăvite.
Este un duşman greu de observat.
Stă pitită sub fundul stupului şi înghite albinele
ce cad în faţa scândurii de zbor (consumând în medie câte
25 de albine pe zi.
Ariciul le nimiceşte. Dacă observăm
prezența ariciului în stupină trebuie reținut că este prietenul
nostru și al albinelor.
Atacă sporadic stupii deplasaţi
în pastoral, în zona montană. În cazul în care un urs s-a
nărăvit la miere stupina trebuie să fie mutată
urgent. În unele cazuri izolate din zonele premontane şi
montane urşii care sunt ocrotiţi de lege, atunci când
produc pagube mari atacând vitele şi chiar stupinele pot
fi împuşcaţi cu aprobare specială.
Este o plantă insectivoră care
posedă capcane pline cu nectar. Odată albina aşezată
pe plantă, aceasta secretă un acid ce descompune corpul
albinei, rămânând doar resturile de chitină.
Face parte din familia Ranunculaceae,
cu peste 20 de specii, dintre acestea, floarea broştească
şi rărunchielul sunt plante cu polen otrăvitor.
Denumită şi iarba
fiarelor, roua cerului creşte prin locurile umede
şi este o plantă carnivoră, hrănindu-se
şi cu albine pe care le prinde cu ajutorul petalelor care
se închid, albina fiind consumată după descompunerea
cu ajutorul unui suc asemănător sucului digestiv.
Această plantă se găseşte mai mult în Delta
Dunării.
Mai e
numit şi mohor sau dughie.
Albinele încercând să adune polenul de pe această plantă,
îşi prind picioarele de cârligele setelor, murind de foame.
5. Strigoaia
Deși este o plantă bună meliferă,
în anii secetoși polenul conține sponină, substanță
toxică. |