Text

A

agrisul, alunul, anin, artarul, brad, cais, calin, caprifoi, castan, catina, catinisul, cenusar, cimbrisor, ciresul, clocotisul, coacazul, corcodusul, cornul, crusinul, dudul, evodia, fagul, floarea de ceara, frasinul, gledicia, gutuiul, hurmuzul, iarba neagra, iasomia, iedera, ienuparul, iovul, isopul, lamaioara, lamaita, lemnul boului, lemnul cainesc, levantica, liliacul, mahonia, macesul, malinul, marul, merisorul, mesteacanul, migdalul, mielaria, mojdrean, mosmonul, nucul, otetarul, paducelul, paliurul, paltinul de munte, paulonia, parul, piersicul, pinul, plopul, porumbarul, prunul, rachitica, salba moale, salcia, salcamul alb, salcamul galben, salcamul pitic, sanger, scorus, smardar, sofora, stejarul, teiul, trandafirul de luna, tuia uriasa, tulichina, verigariu, visinul, vita de Canada, zadul, zamosita, zmeura,

Acarianul polenului

Este un parazit care atacă rezervele de polen ale stupinei consumându-le în întregime și eliminând excrementele sub formă de pulbere fină. Răspândirea lui poate fi frânată printr-o păstrare adecvată.



Acarioza

Este o boală gravă a albinelor cauzată de paraziți din familia acarienilor Acarapis Woodi, care ajung în traheea albinelor tinere unde depun 20-30 ouă. Atât parazitul adult cât și descendența, se hrănesc cu hemolimfa gazdei și secretă toxine care afectează nervii motorii ai aripilor, numărul din ce în ce mai mare ai paraziților împiedicând normala funcționare a căilor respiratorii. Albinele mature de 12-15 zile nu mai pot fi atacate, datorită perișorilor stigmatelor care la acestea devin țepoși, barând astfel intrarea. Acarienii se înmulțesc mai ales atunci când albina se află în ghem (iarna și vara pe timp ploios).

Tratamentul clasic se face prin fumigații cu Folbex (de 8 ori din 7 în 7 zile) sau cu Varachet. Stupina infectată trebuie să rămână pe loc până la terminarea tratamentului, după care va fi dusă la un cules bun, la cel puțin 3-5 km distanță de alte stupine. Există supoziții în legătură cu prezența bolii atunci când există depopulări în masă primăvara, când albinele înaintează în salturi, prezintă tremurături ale corpului, țin aripile depărtate și se adună în grupe mici înainte de a muri. Un diagnostic precis nu poate fi pus decât prin examen de laborator.


Acizii organici

Tratamentele cu acizii organici ( formic, lactic, oxalic) sunt recomandate, cu precădere, în stupinele bio, însă, trebuiesc făcute cu mare atenție și numai de apicultori experimentați, efectuându-se mai întâi o experimentare pe câțiva stupi. Atenție! Dacă nu este folosit un dozaj corespunzător, pot apărea mortalități. În plus, egalizarea mirosurilor poate declanșa furtișagul în întreaga stupină.


 

Acidul acetic alimentar

Poate fi folosit în hrana albinelor, determinând o urcare a procentului de puiet cu 19% (3 g acid acetic amestecat cu apă la 1 litru sirop).


 

Acidul acetic glacial

În concentrație de 98% se folosește cu succes în dezinfectarea fagurilor infestați de boli și dăunători (găselniță), în doză de 2-3 cm3 pentru fiecare litru din capacitatea stupului ori a locului unde se face dezinfectarea fagurilor. Vaporii de acid acetic fiind toxici pentru om, nu se va lucra niciodată în spații închise, ci numai în aer liber, cu mânuși de cauciuc și se va evita folosirea metalului în operațiile de dezinfectare.


 

Acidul fenic

Mirosul său puternic îndepărtează albinele dar, întrucât mierea absoarbe mirosul acidului, operația trebuie făcută cu multă prudență. Poate fi înlocuit cu benzaldehida.



Acidul formic

Este recomandat de Hristea în siropul de primăvară (5-6 picături la litrul de sirop), în vederea revigorării coloniilor expuse îmbolnăvirii. În cazul hrănirilor de completare tot el recomandă ca la 100 kg zahăr, folosit pentru prepararea siropului, să adăugăm 120 g acid formic 100% sau 140g acid formic 85%.

Acidul formic este folosit și ca tratament de combatere alternativă a varoozei.

Atenție! Acidul formic este deosebit de toxic pentru om și, de aceea, trebuiesc luate măsuri cu totul speciale de protecție!

În tratamentul varoozei cu acid formic este preferată metoda Vimax Canada față de cea a buretelui absorbant.


 

Acul cu venin

Acul cu venin al mătcii este mult mai puternic și mai lung decât al albinelor, matca servindu-se de el la dirijarea pontei sau la uciderea rivalelor (fiind încovoiat și fără cârlige marginale tip undiță - ca cel vulnerant al albinei). Veninul este secretat de glanda cu venin a reginei numai la începutul vieții sale, atrofiindu-se pe parcurs.



Adormirea albinelor

Adormirea, anestezierea sau narcotizarea temporara a albinelor poate fi provocata de apicultor, in cazuri cu totul exceptionale (introducerea reginelor in familiile bezmetice etc.), comportand anumite riscuri . Desi nu am experimentat, toate cele expuse pe acest site cu privire la acest subiect sunt luate de prin carti si sunt asteptate contributiile pertinente ale apicultorilorilor practicieni binevoitori.

Consultand forumul Stuparitul, am gasit cateva relatari ale unor apicultori, din care fac urmatoarele spicuiri:

  1. Azotatul de amoniu, azotul folosit ca ingrasamant in agricultura poate fi utilizat, in cantitati f. mici, la narcotizarea albinelor. Cum se procedează? citez din cele gasite pe forum: "Pe jarul din afumator se pune o lingurita-doua de azot, se inchide repede afumatorul deoarece incepe reactia chimica si producerea de gaze, se pufaie 2-3 fumuri (de culoare alba -atentie! a nu se inhala acest fum alb!). Apoi pe urdinis se administreaza 4-5-6 fumuri dupa care se inchide urdinisul cu o bucata de hartie, burete dens etc. Stupul/nucleul trebuie sa fie etans iar ramele, pe cat posibil, departate. Se asteapta cam 4-5 minute (se poate asculta peretele stupului, trebuie sa fie liniste, fara zumzait). Se deschide apoi stupul, in partea superioara si urdinisul pentru aerisire. Albinele sunt pe fund, ca si moarte, tremurand din picioare... Acum e momentul sa se introduca matca intre masa inerta de albine.. Dupa ce stupul s-a aerisit suficient (se pot vedea albinele trezindu-se progresiv) se inchide si se lasa in liniste pana in zilele urmatoare cand se face un control. Pierderile sunt minime, 5-10 albine.. Aplicata corect, metoda da rezultate." Ca masura de siguranta, matca coloniei de albine este ridicata in prealabil, in caz contrar ponta acesteia putand fi afectata sau, si mai grav, exista riscul sa o gasim sufocata pe fundul stupului datorita intoxicarii cu gaz. "Asta insa, depinde de fiecare, de disponibilitatea fiecaruia de a-si asuma riscuri sau nu." (Apicultor Radu). Apicultorul Nelu Rednic ne atentioneaza însă: "FRATILOR! Ginditi-va la analizele pe care le fac vesticii unde se determina si citeva parti de milion dintr-o substanta, ori azotatul nu-i de dorit in miere! Inainte de a utiliza orice sa nu scapati acest lucru ca sa nu trebuiasca sa ne injuram unii pe altii la ratarea unei livrari importante".
  2. Dioxidul de carbon: citez in continuare dupa acelasi forum: "Se poate folosi in locul azotatului de amoniu si dioxidul de carbon (CO2) cu aceleasi efecte si rezultate (in inseminarea artificiala se foloseste CO2 pentru adormirea reginelor in timpul operatiei de inseminare - gazul poate fi aplicat si pentru intreaga colonie). De asemenea stiu ca se poate folosi si gazul obtinut prin arderea unei ciuperci, nu am la indemana numele ei, nu am folosit-o insa stiu ca se poate folosi si aceasta la fel ca si azotul si CO2-ul.In final inca cateva idei aditionale legate de subiect:
    1. la gazarea familiei/familiilor la unificari sau pentru alte scopuri trebuie avuta grija ca matca familiei/familiilor sa nu fie gazata. Se ridica inainte de gazare, se pune in cusca iar cand albinele se trezesc se pune inapoi in stup;
    2. stupul trebuie sa fie etans, fara crapaturi care ar duce la pierderea gazului (ca si in cazul tratamentului cu Varachet, de altfel);
    3. este absolut necesara aerisirea stupului in partea superioara dupa trecerea celor 4-5 minute, pentru o mai rapida aerisire si evitarea intoxicatiei albinelor, se vor trezi mult mai repede si se va evita asfel si supraincalzirea lor in gramada de pe fundul stupului;" (Apicultor Radu)

Adăpătorul

Este un vas de diferite forme din care picură sau curge apă în fir subțire. În primăverile reci apa trebuie să fie caldă pentru că albinele care sorb apă rece amorțesc și nu se mai pot întoarce. Pentru a preîntâmpina acest lucru este indicat a se da apă zilnic în hrănitoarele din interiorul stupilor. Un adăpător bun poate fi o damigeană de sticlă întoarsă cu gura în jos într-un jgheab ce are pe fundul lui o bucată de postav. Damigeana poate fi folosită doar după stabilizarea timpului. Adăpătoarele, în cazul în care avem boli în stupină, se dezinfectează zilnic, altfel o dată pe săptămână.

Pentru a preveni îmbolnăvirea albinelor prin consumarea unei ape infestate sau pierderile datorate condițiilor nefavorabile, primăvara se utilizează de regulă un adăpător cu apă călduță în care s-a pus puțină sare (1 lingură de sare la 10 l apă), uree (1-2 g la 10 litri apă) sau amoniac (câteva picături la 12 litri apă), presărându-se de jur împrejur paie, pentru ca albinele să nu se așeze pe solul rece și să amorțească. Un izvor cristalin ce șerpuiește încet în fir subțire este cel mai indicat pentru adăparea cu apă a albinelor. Lacurile întinse sau stătute, fluvii etc. nu sunt bune, fiind generatoare de pericole și boli pentru albine.


 

Aerosolii

Sunt particule extrafine pulverizate sub acțiunea unei presiuni. Rezultate foarte bune dă aplicarea tratamentelor medicamentoase sub formă de aerosoli, pulverizarea repetându-se la 7-8 zile. Avantajul acestora este folosirea unor cantități foarte mici de sirop de zahăr cu un efect maxim.


 

Aerul

Aerul este direct proporțional cu greutatea, nevoia de aer la albină fiind de 2,5 ori mai mare ca la om. Necesarul de aer crește concomitent cu urcarea temperaturii și variază după anotimpuri. Eliminarea bioxidului de carbon pe timpul verii presupune un consum sporit proporțional de oxigen. Când albina se pregătește să zboare, își umflă cu aer sacii de respirat, greutatea ei specifică scade - dându-i astfel posibilitatea înălțării în zbor.

Când albinele se târăsc și nu pot să zboare pot avea stigmatele de respirație nefuncționale din diferite cauze:

  • membranele stigmatelor sunt umezite de transpirația abundentă, traheea albinei fiind plină cu apă condensată din vapori (accidente care au loc atunci când o colonie este închisă și nu are aer suficient);
  • anumiți acarieni se cuibăresc în stigmate; reziduurile acumulate în intestinul gros extinde așa de mult abdomenul încât stigmatele nu mai pot primi aer suficient, iar insecta moare prin înăbușire.

Pe timpul transportului în pastoral este nevoie să se lase spațiu între faguri și sus și să se monteze site de ventilație, lipsa oxigenului putând duce la moartea albinelor (mai ales în stupii foarte puternici). Aparatul respirator al albinei se află în abdomen, aerul pătrunzând prin 10 perechi de găuri mici numite stigmate, 6 așezate sub pântece (între inelușele abdomenului) și 4 sub torace. Stigmatele sunt prevăzute cu un fel de supape numite lobi ce au pe ei perișori ce împiedică intrarea corpurilor străine ce s-ar putea găsi în aerul de respirat. Aerul odată pătruns în sacii de respirat umflă sacii și se răspândește prin mai multe tubulețe ce alcătuiesc traheea, străbătând apoi aripile, mușchii, picioarele, antenele, creierul etc. Prin respirație oxigenul din aerul aflat în corpul albinei transformă mierea în acid carbonic și apă, dând naștere la căldură și energie. Hemolimfa albinei nu conține decât substanțe nutritive și nu are putința să fixeze oxigenul și să-l ducă cu el în părțile de la exteriorul corpului. Prin urmare, respirația albinei se face cu totul independent de circulația sanguină. Mecanismul respirației este următorul: când sacii cu aer, sub acțiunea mușchilor abdominali se contractă, stigmatele se deschid și aerul stricat din vase și sacii traheeni este dat afară. Apoi, prin dilatarea mușchilor abdominali stigmatele se deschid și alt aer proaspăt pătrunde înăuntru; supapele se închid și aerul pătrunde prin toate vasele organismului albinei. Inspirarea și expirarea aerului se repetă de 20-50 de ori pe minut. La frig mișcarea de respirare se micșorează mult dar, la cald, e foarte mult mărită. La nevoie, când supapele se închid, albinele se pot alimenta o vreme cu aerul existent în sacii traheeni (5-15 minute) timp în care albina, căzută în apă spre exemplu, se poate salva. După unii autori, pe timpul zborului, albina respiră prin stigmatele de la torace, iar pe timpul repaosului sau înainte de zbor, albina respiră prin stigmatele abdomenului. Sacii cu aer mai au și rostul ca, prin apăsare, să dea afară din intestinul albinei, reziduurile. Așa se explică de ce albinele nu defecă în stupi. Dacă totuși, vom observa murdării pe faguri ori pe rame, acestea sunt dovezi sigure că albinele sunt bolnave de diaree.


 

Afidele

Sunt niște insecte producătoare de mană, care nu secretă nici excretă, ci elimină numai zaharurile din sucul plantei care sunt în tranzit prin organismul lor și pe care nu-l folosesc. Ele se hrănesc doar cu substanțele albuminoide din sevă, deci, mana produsă de aceste insecte este o substanță liberă de produsele finite ale digestiei. Prin urmare, este greșită părerea că mana ar fi rezultatul digestiei și excreției acestor insecte. Aceste insecte au și protectori care le apără de dăunători, primind în schimb serviciile lor. Este cazul lachnidelor, care servesc mană unor furnici de pădure (roșii), cu care acestea își hrănesc puii. De aceea apicultorii urmăresc locurile cu multe furnici, acolo lachnidele fiind astfel mai bine protejate. Există unele specii de afide care trăiesc nu numai pe frunze, în cursul dezvoltării lor migrând și pe alte părți ale plantelor. Deși și la noi trăiesc peste 100 de specii, numai puține din ele produc mană în cantitate mare. Când însă în toamnă a fost vreme caldă, fără schimbări bruște și ploi multe, ouăle depuse trec cu bine iarna iar în primăvară se înmulțesc foarte mult încât în lunile iunie-iulie, când nu sunt călduri prea mari, produc mană în cantități deosebite.

De reținut:

Mana produsă de aceeași plantă gazdă diferă, ca conținut și concentrație de zaharuri, în funcție de specia de insecte care o produce. Apariția și intensitatea culesului sunt condiționate de următorii factori:

a. fazele de dezvoltare a insectelor;
b. numărul și specia insectelor
c. starea condițiilor climaterice.



Afumătorul

Este o unealtă necesară oricărei stupine, materialele folosite pentru ardere trebuind să dea un fum abundent, alb și rece. Fumul fierbinte, înecăcios, albastru nu face bine albinelor. Dacă în afumător vom pune o bobiță de propolis fumul va fi mai plăcut pentru albine, mărind efectul lui liniștitor. Asigurarea unui fum bun la momentul potrivit ușurează mult munca apicultorului. Aprinderea ușoară a combustibilului și menținerea îndelungată se poate realiza doar prin alegerea unui combustibil adecvat. În general materialele fumigene trebuie să ardă mocnit, să nu producă scântei, și să emane fum abundent după câteva pompări ale burdufului. Fumul care părăsește afumătorul trebuie să fie rece, dens și de culoare albă, știut fiind că la o temperatură de 45 grade Celsius albinele pier. Fumul produs de materialele care ard repede este fierbinte, iute și de culoare albastră. Când dăm fumul asupra albinelor apăsarea foalelor se face lent, pentru ca el să iasă domol și nu prea repezit. Afumătorul cu sulf este dispozitivul folosit pentru arderea sulfului cu care se afumă fagurii, în vederea distrugerii găselniței.

Materiale fumigene bune:

  • Bureții de iască de brad, fag, salcie, nuc etc., sunt foarte indicați, cu condiția să fie curați și bine uscați. Este necesar ca bureții să fie tăiați în bucăți mai mici care se fierb în apă puțin îndulcită cu miere, după care, sunt uscați și introduși în afumător, producând cel mai corespunzător fum;
  • Bălegarul de vite (nu și cel de cal), îndeosebi cel uscat pe câmp, de asemenea produce un fum dens, alb și fără miros iritant cu condiția să fie uscat și păstrat în locuri uscate;
  • Conurile de brad;
  • Putregaiul de lemn de esență tare - cu condiția ca partea lemnoasă să fie complet degradată;
  • Cârpele uscate (de in, cânepă sau bumbac, cu condiția sa fie uscate, curate și sa nu fie introduse îndesat în afumător);
  • Fânul de vară cosit uscat la umbră și tocat. Fânul de otavă nu este indicat;
  • Rumegușul, deși se aprinde mai greu îndeplinește condițiile cerute, dar, pentru a preveni încălzirea fumului trebuie să acționam cât mai lent afumătorul evitându-se apariția scânteilor. Pentru o ardere constantă se recomandă a confecționa brichete de rumeguș. La 3/4 dintr-o găleată cu rumeguș se folosește 1 kg făină amestecată cu apă. Din acest amestec se fac cocoloașe cât pumnul, care, după o uscare corespunzătoare (lentă), devin materiale combustibile cu ardere lentă și emanare abundentă de fum;
  • Stiuleții de porumb produc un fum de calitate cu condiția ca să nu fie mucegăiți.

 

Agresivitatea albinelor

Albinele bătrâne sunt cele mai rele. Mirosurile puternice de parfum, alcool, benzină, transpirație etc., sunt tot atâtea motive pentru ca albinele să devină agresive, iar altele, în legitimă apărare, să capete obiceiul de a ne înțepa la întâmplare, chiar și atunci când nu au vreun motiv imediat, mai ales atunci când:

  • e foarte cald și prin preajmă trec câini sau alte viețuitoare transpirate;
  • la începutul primăverii - când înțepăturile lor sunt mai dureroase;
  • după un cules bogat - când plantele nu mai secretă nectar;
  • se apropie o furtună;
  • sunt deranjate prin zguduiri, zgomote intervenții bruște etc.;
  • există miros de venin datorat altor înțepături; apicultorul sau persoanele din apropiere sunt îmbrăcate în haine închise. etc.

Cum ne ferim de înțepături?

  • nu trebuie sa umblăm prin fața stupilor ci întotdeauna prin lateral;
  • să ne ferim de mișcări repezi;
  • să cercetămcuiburile doar dimineața și seara, evitând apariția furtișagului;
  • dacă întărâtarea cuprinde mai multe albine, e mai cuminte să abandonăm.

 

Albina tânără

Activitatea din stup o fac mai cu seamă albinele tinere, cele care nu și-au efectuat încă zborul de recunoaștere, albina tânără fiind cea care dă vitalitate coloniei.

Viabilitatea și productivitatea acestei albine depinde în mare măsură de existența din belșug a hranei energo-proteice în stup, fapt pentru care, mai ales în lucrările de creștere a mătcilor, se recomandă hrăniri energo-proteice suplimentare. De asemenea, formarea nucleelor de împerechere este recomandat a se face numai cu albină tânără. La popularea roilor stoloni sau a nucleelor formate pe aceeași vatră se recomandă scuturarea (perierea) albinei tinere aflate pe 2-3 rame cu puiet larvar, ramele fiind scoase din stupii puternici între orele 10-16, perioadă în care albina culegătoare este plecată la câmp.


 

Albina ouătoare

Într-o colonie rămasă bezmetică numărul albinelor ouătoare este la început de 5-10, putând ajunge, pe parcurs, la 50-80%. Albinele bezmetice apar și la coloniile producătoare de lăptișor dacă apicultorul prelungește perioada de orfanizare peste 9 zile, fără ca albinele să aibă botci. Ouăle albinelor ouătoare sunt depuse câte 2-4 în aceeași celulă. Aceste ouă sunt scoase de albine și depuse în alte celule și din ele eclozionează doar trântori, ceva mai mici, cu o conformație sexuală normală, dar cu o putere de zbor mai redusă, care, în mod normal nu pot fecunda mătcile ce au un zbor mai iute. Ei pot fi folosiți totuși în extrasezon. Botcile crescute din ouă nefecundate sunt neviabile.



Albina culegătoare

După 14-15 zile de la eclozionare albina devine culegătoare. Mai întâi se specializează în căratul apei, al polenului și al propolisului, după care trec la culesul de nectar. Culegătoarele de nectar fac munca cea mai istovitoare, dusă în afara stupului.

Nectarul natural e format dintr-o mare cantitate de apă în care sunt dizolvate felurite zaharuri (în special zaharoza), glucoză, materii azotoase, puțin fosfat de fier, de calciu, acid formic și vitamine în cantități foarte mici. Zaharoza este scindată în gușa albinei, cu ajutorul invertinei (un suc natural produs de glandele tubului digestiv), în glucoză și levuloză, componentele de bază ale mierii. Nectarul astfel transformat este predat magazionerelor din stup care, îl prelucrează la rândul lor, după care îl depun în celule.


Albina sacagiță

Sacagițele sunt cărătoarele de apă. Primăvara ele au o viață grea întrucât, apa fiind rece, multe dintre ele pier înainte de vreme. De aceea, primăvara este indicat ca fiecare stupină să aibă în dotare un adăpător cu apă călduță în care se pune și puțină sare.


 

Albina cisternă

Apa adusă în stup nu este depusă în celule ci este înmagazina în gușile albinelor cisternă în amestec cu puțină miere, fiind eliberată doar la nevoie, păstrând în stup echilibrul trebuincios bunei dezvoltări a puietului, care s-ar usca dacă umezeala ar lipsi cu totul. Atunci când albinele au nevoie de o cantitate mai mare de apă o înmagazinează lângă celulele cu puiet, diluând-o cu puțină miere.



Albina bătrână

Albinele bătrâne își duc greul ultimelor zile în stup, ocupându-se cu asigurarea căldurii puietului. Atunci când își simt sfârșitul aproape ele părăsesc stupii făcând un ultim zbor sau căzând în apropierea stupului. Uneori își găsesc moartea chiar în stup și sunt scoase afară de albinele curățitoare, fiind transportate la o distanță cât mai mare.


 

Alimentația proteică

Alimentația proteică începută imediat după eclozionare prelungește vârsta indivizilor, pe când cea administrata la 10 zile sau mai târziu nu mai prezintă nici o influență. Epuizarea mai grabnică sau mai târzie a organismului albinelor se datorează mai ales activității de creștere a puietului. În cazul în care activitatea de creștere a puietului încetează pe timpul verii din diferite cauze, durata de viață a albinelor se mărește, acestea adăugându-și o rezervă de materii proteice ce contribuie la formarea corpului gras. O importanță deosebită are nivelul alimentației cu proteine în cazul creșterii mătcilor, insuficiența polenului sau a păsturii generând nașterea unor mătci de proastă calitate. La indivizii care urmează să intre în iarnă în corpul gras din abdomen se concentrează importante rezerve de albumină, grăsimi și glicogen, datorită cărora aceștia trăiesc așa de mult, rezistând timpului rece. Încă din 1814 Huber a recunoscut că prezența polenului este o condiție esențială pentru creșterea puietului în familiile de albine. De aceea, cercetătorii și apicultorii practicieni sfătuiescca pe timpul răcirii vremii, mai ales primăvara și toamna, să se folosească hrănirile stimulente cu polen amestecat cu sirop de zahar sau de miere, de cele mai multe ori familiile hrănite astfel crescând de 2 ori mai mult puiet decât familiile martor. Albinele sunt capabile sa crească puiet chiar și în lipsa polenului, dar doar timp de 2 săptămâni și numai prin secătuirea rezervelor proprii ale organismului.

Polenul le este necesar albinelor lucrătoare pentru dezvoltarea glandelor cerifere și pentru formarea fermenților necesari pentru prelucrarea mierii, indivizii tineri care nu au primit polen din ziua eclozionării rămânând cu glandele cerifere slab dezvoltate.

Lipsa hranei albuminoide în rația familiei poate fi una din cauzele apariției bolilor parazitare și infecțioase. Spre exemplu, nosema slăbește puternic albinele, care suferă un deficit de albumine. Polenul este necesar albinelor și iarna. Familiile iernate cu suficiente provizii de păstură cresc primăvara mai mult puiet decât cele care iernează fără sau care primesc faguri cu păstură doar în ziua reviziei de primăvară. Lipsa păsturii în cuib provoacă neliniște și albinele se uzează repede. Ghemul de albine, în cazul în care în cuib nu exista păstură, se desface mai devreme și în el se reduce concentrația de bioxid de carbon.


 

Ameliorare și selecție

Ameliorarea reprezintă acțiunea continuă de îmbunătățire a însușirilor productive ale familiilor de albine, păstrând în stupină numai familiile care se remarcă prin însușiri deosebite în ceea ce privește producția de miere și starea sănătății. Fără controlul împerecherii procesul ameliorării înaintează însă greoi. De aceea, pentru ca ameliorarea să dea rezultatele așteptate este nevoie de înființarea unor puncte de împerechere controlată și centre de însămânțarea artificială. Marea majoritate a apicultorilor desfășoară însă o muncă de selecţie pe linie maternă (după calitatea mătcii) care, treptat, duce la îmbunătățirea calitativă a materialului din stupina lor.


 

Amețeala albinelor

Florile teiului alb-argintiu (mai ales specia grandifolia) dau albinelor un fel de amnezie. Albinele nemaigăsindu-și drumul spre casă, pier depopulând stupii. Se crede că această amețeală se datorează unor substanțe ca teobromina, sau eterurilor volatile diaforice care, în unii ani, sunt secretate în cantități prea mari. Cercetătorii francezi și elvețieni au ajuns la concluzia că florile de tei emană uneori nectar toxic. Amețeala albinelor poate fi provocată și de stupar (prin narcotizări, anestezieri etc.).


 

Amibioza

Este o boală parazitară a albinelor adulte produsă de un protozaur din ordinul amibienilor, parazit ce se mișcă cu ajutorul unor cili vibratili. Apare spre sfârșitul iernii și începutul primăverii. Ca simptom specific este diareea pronunțata a albinelor ce murdăresc stupul și răspândesc un miros neplăcut. Se înmulțește prin chiști. Ordinul amibienilor trăiește în fel și fel de medii, inclusiv în intestinul albinei, în purici, molii, șoareci și alte animale, în fânul umed și în foile putrede. Cele mai multe albine atinse de această boală mor în câmp și în plin zbor, adică atunci când echilibrul de absorbție al organismului intern este rupt, datorită prezenței acestor chiști, care opresc buna funcționare a căilor urinare. Singurul semn caracteristic apariției acestei boli este scăderea grabnică a populației coloniilor, mai cu seamă în lunile aprilie și mai. Dacă boala nu este depistată la timp întreaga stupină poate fi decimată.

Nu se cunoaște un tratament specific. Sunt recomandate masuri de igienă (fagurii dezinfectați cu acid acetic, stupii flambați etc.) și o mai bună întreținere a familiilor de albine (cuiburile vor fi cât mai bine împachetate în vederea păstrării căldurii și se va administra sirop cu Fumidil B și vitamina B2). Locurile cu apă stătătoare vor fi secate și deasupra lor vom picura păcură. Reginele vor fi schimbate. Să se evite utilizarea fânului la împachetarea stupilor. Șoarecii și fluturii de găselniță vor fi cu totul distruși.


 

Anecbalie

Anecbalia este o particularitate căpătată pe parcurs de unele colonii de albine care își pierd obiceiul roirii, devenind astfel foarte rentabile. Aceste colonii sunt dinamice, bine populate și rezistente la boli, datorită faptului că doicile hrănesc larvele cu mult lăptișor. Dacă vom afla în stupină astfel de colonii este bine ca să le folosim ca familii de prăsilă, izolându-le la cel puțin 8 km pentru a se împerechea numai cu trântori proveniți din familiile anecbalice. Reginele anecbalice nu roiesc, la bătrânețe conviețuind o perioadă cu cele tinere după care sunt înlocuite liniștit.


 

Anestezierea albinelor

În general, anestezierea trebuie făcută cu multă precauție, existând riscul omorârii albinelor (atunci când doza folosită este prea puternică) sau accidentarii apicultorului (azotatul de amoniu facand explozie in anumite conditii). Literatura apicolă recomandă: alcoolul pur, azotatul de amoniu, băşica porcului, bioxidul de carbon, cloroformul, eterul, protoxidul de azot, salpetru, valeriana etc., dar, numai după o experimentare atenta. Ca regulă generală, orice anesteziere se face numai în lipsa puietului necapacit care, dacă este supus la anestezieri, este expus unei asfixieri sigure. Regina trebuie protejata (se introduce in stupul anesteziat atunci cand albinele incep sa isi revina). Dacă vreun apicultor are experiență în acest domeniu, sau are vre-o obiectie la cele afirmate mai sus, îl rog să contribuie la completarea acestei rubrici.


 

Antibiotice

Sunt folosite la tratarea diferitelor boli, unele dintre ele putând fi găsite și în produsele albinei (în păstură acțiunea lor fiind de 3-4 ori mai mare), inhibând dezvoltarea diferiților microbi. Printre medicamentele care au în componență antibiotice menționăm: Locamicinul (zahăr pudră+teramicină), posibil Codratinul, Fumidilul și Micocidinul. Teramicina mai poate fi înlocuită cu oxitetracilcina, un antibiotic tot la fel de puternic.

Atenție! teramicina, oxitetraciclina, streptomicina, penicilina, sulfatiazolul, etc. lasă reziduuri și mierea nu mai poate fi comercializată.

Propolisul, mult apreciat și de oameni pentru calitățile sale, conține un antibiotic natural care omoară nu numai microbii, ci și ciupercile, fiind un puternic fungicid. Albinele au pe corpul lor (pe cap, torace, abdomen și în secrețiile mai multor glande) diferite antibiotice cu acțiune de lizare asupra unor bacterii, între rase existând diferențieri (albinele de rasă neagră având cantități mai mici de antibiotice decât cele de rasă caucaziană sau italiană), numărul antibioticelor scăzând pe măsura îmbătrânirii.

Pe lângă faptul că mierea cu reziduuri de antibiotice este interzisă de legislația UE, utilizarea acestora în tratarea albinelor trebuie făcută cu multă prudență și din următoarele raționamente:

  • utilizarea fără discernământ a antibioticelor face ca microbii, cu timpul, să își prepară substanțe care anihilează efectul acestora, abuzul de antibiotice prezentând un mare risc;
  • în plus, s-a constatat că toate antibioticele au o oarecare toxicitate, scurtând viața albinelor tratate și influențând în rău hemolimfa;
  • atunci când sunt administrate abuziv, ele sterilizează brutal intestinul și distrug o serie de microorganisme.

Dacă totuși suntem nevoiți să le folosim, preparatele cu sirop trebuiesc date cât mai proaspete și preparate în aceeași zi.

Atenție!

  • Vindecarea albinelor este mai sigură atunci când vom lua toate măsurile de igienă și vom păstra în stupină numai familii puternice și bine întreținute. Familiile de albine ce suferă de boli incurabile trebuiesc depistate din timp și desființate. Cele care se pot trata nu vor fi puse în circuitul de producție decât numai după trecerea perioadei de carantină.
  • Excesul de antibiotice devine primejdios nu numai pentru albine, ci și pentru oameni, care vor consuma produsele lor încărcate cu astfel de substanțe. Din această cauză este interzisă folosirea antibioticelor. Mierea cu antibiotice peste normele europene este refuzată la export. Deci apicultorii trebuie să fie foarte atenți ca la familiile de producție să nu administreze antibiotice. Urmele de antibiotice rămân și în fagurii din stupii tratați, fapt pentru care se recomanda ca stupii ce vor fi trecuti în producție după trecerea perioadei de 2 ani să aibă schimbați toți fagurii, folosind foi presate cumpărate numai de la magazinele ACA, întrucât numai de aici suntem siguri că nu sunt cu urme de antibiotice sau de locă.

 

Apa și albinele

Aerul, apa și lumina sunt factorii de bază ce întrețin viața. Culesul îndelungat duce repede la sărăcirea lichidelor din corpul albinelor, ceea ce are ca urmare o cerință mai mare de apă, secrețiile necesare pentru ingerarea hranei depinzând foarte mult de existența apei.

Apa este folosită la prepararea hranei larvelor (1/7), la stimularea glandelor salivare etc. O colonie normală consumă primăvara 50-200 g apă, vara 300-380 g, pe timp secetos putând ajunge la 500 g. În țările calde albinele unei colonii consumă chiar 1 litru de apă pe zi, iar atunci când nu mai pot păstra umiditatea necesară roiesc la munte. În perioadele de cules intens albinele nu mai caută apa căci o găsesc în nectarul apos adus de culegătoare, ventilatoarele eliminând surplusul, în stup formându-se astfel o ambianță umedă, potrivită și necesară puietului. Chiar și pe timpul culesului de vară, dacă punem în hrănitor apă, colonia se reînsuflețește și devine mai activă.Pe timpul verii consumul de apă este foarte ridicat, și de aceea este recomandat a se asigura apa necesară în apropierea stupinei.

Lipsa apei duce la diminuarea pontei mătcii, la apariția unor dezechilibre majore care, dacă nu sunt observate la timp, cu greu mai pot fi remediate.

Albinele care nu au apă suficientă trăiesc cu 50-70% mai puțin față de cele care au apă corespunzătoare. Dacă înaintea apariției primăverii se stropesc albinele cu puțină apă cuibul va lua o extindere mai mare. Toamna trebuie să fim atenți la apa pe care o folosim la prepararea siropului pentru completarea hranei de iernare, căci sărurile minerale din apa siropului se acumulează în intestin, creând mari necazuri. Pe timpul rece este bine să le asigurăm apă călduță de ploaie sau apă curgătoare (apa de puț fiind dură conține multe săruri minerale). Primăvara însă albinele caută apa mineralizată, organismul lor având nevoie de săruri minerale pentru refacere și pentru hrana puietului (preferând mlaștinile, scurgerile de la WC și îngrășămintele lichide). De aceea, în apa de primăvară, pânăla apariția nectarului în natură, se va pune și sare. Pentru ca să nu devină prea concentrată apa cu sare trebuie schimbată zilnic.


 


Apicultor

Persoana care se îndeletnicește cu creșterea albinelor se mai numește stupar ori prisăcar. Apicultura este o îndeletnicire practicată în primul rând din pasiune, apicultorul trebuind să fie un om calm, nelacom, chivernisit, cu un ascuțit simț practic, bine organizat. În tot ceea ce întreprinde apicultorul nu trebuie să se bazeze pe memorie ci mai ales pe notările pe care le face în agenda de lucru, fiind astfel în stare să afle și să înlăture la timp piedicile care stau în calea bunei dezvoltări a coloniilor de albine. Trebuie avut în vedere că unele lucrări nu suportă amânare și de aceea trebuie să fie punctual în efectuarea lucrărilor până în cele mai mici amănunte.

Apicultorul începător trebuie să aibă în vedere următoarele:

  • să participe la cursurile apicole, însușindu-și temeinic cunoștințele legate de practica apicolă, cercetând toate revistele și cărțile de specialitate;
  • să-și aleagă tipul de stup pe care s-a hotărât să-l utilizeze în viitoarea sa stupină;
  • să își procure 2-5 colonii de albine sănătoase adăpostite în același tip de stup cu cel ales pentru viitoarea stupină, care vor constitui baza stupinei inițiale;
  • să accepte o perioadă de experimentare de 2-3 ani în propria stupină inițială astfel încât, îmbinând cunoștințele apicole teoretice cu cele practice să poată decide dacă merge mai departe sau nu;
  • să își procure inventarul apicol necesar în raport cu mărimea stupinei proiectate și în curs de organizare (stupi, unelte apicole, material de protecție, centrifugă, tavă de descăpăcit, faguri, medicamente etc.;
  • să-și stabilească vatra provizorie a stupinei;
  • să își organizeze în fiecare an planul de lucru, ținând o evidență a cheltuielilor și veniturilor, îndreptând greșelile și rentabilizând pe câte se poate munca în stupină.

Sezonul apicol începe din timpul toamnei (lunile septembrie-octombrie) și încă din august se cere să ne organizăm munca în așa fel pentru ca la culesul de primăvară să avem toate coloniile apte să răspundă la parametri maximi.

Este greșită părerea multor necunoscători care consideră că mierea nu cere efort și prea multă pregătire din partea apicultorului, că ar fi doar un produs al albinei oferit gratuit de aceste insecte apicultorului, care se îmbogățește fără temei. Cunoscând temeinic practica apicolă se va vedea cât de neîntemeiată este această afirmație și care este adevărata realitate (nu mai vorbim de prețul mierii care este exploatat mai mult de angrosiști decât de adevărații producători).


 

Apifug

Apifugul este o soluție care, datorită mirosului respingător îndepărtează albinele. Este folosită de apicultor pentru a-și unge mâinile atunci când albinele sunt agresive și este neapărată nevoie să intervenim în cuibul albinelor. O bună soluție apifugă poate fi preparată cu flori de soc (de două ori cam cât se ia cu 5 degete, la 150 g de spirt), introduse la macerat în alcool de 50-60 grade, după 2 săptămâni, prin strecurare, obținând soluția.


 

Apiterapia

Apiterapia este știința care se ocupă cu tratarea și prevenirea bolilor cu ajutorul produselor apicole, recoltate, transformate sau secretate de albine: polen, propolis, miere, faguri, lăptișor de matcă, venin etc.


 

Aprilie

În această lună se intră în perioada creșterii intense, coloniile fiind urmărite îndeaproape pentru:

  • asigurarea
    • hranei,
    • fagurilor,
    • spaţiului și
    • transportului la culesuri de întreținere,
  • echilibrarea familiilor slabe,
  • prevenirea intoxicațiilor etc.

Ramele clăditoare vor fi introduse la marginea cuibului la începutul lunii, dând de veste stuparului când n colonii apare înclinația clăditului. Atunci se dau primii faguri artificiali. La înflorirea pomilor fructiferi este indicat să ne facem provizii, retrăgând din cuiburi fagurii cu păstură, faguri ce vor fi înlocuiți cu alții în vederea depozitării polenului în exces (acolo unde este cazul).

Pentru clădirea fagurilor cu celule de trântor ce se vor da coloniilor paterne în anul viitor, se introduc rame însârmate având lipite, în partea de sus, câte o fâșie de fagure artificial de 1,5-2 cm. Ele se introduc câte una la marginea cuibului între ultimul fagure cu puiet și cel de păstură. Întrucât mătcile refuză să depună ouă în fagurii noi, ei vor fi dați spre însămânțare pe timpul verii, fiind plasați spre marginea cuibului (câte unul la fiecare colonie). Când fagurii sunt căpăciți vom înlătura, cu un cuțit sau cu o furculiță de descăpăcit, căpăcelele celulelor bombate, fagurii fiind redați familiilor din care au fost scoși. Albinele se vor grăbi să înlăture cadavrele de trântori iar mătcile le vor însămânța din nou. Operația se repetă de 3-4 ori, după care fagurii vor fi retrași, fiind apți pentru a fi dați viitoarelor colonii de prăsilă crescătoare de trântori, în primăvara anului viitor.

Tot în aprilie se vor pune la clădit viitorii faguri pentru recoltă și cuib, așezând în mijlocul cuibului fiecărei colonii puternice, câte un fagure artificial, ce va rămâne acolo 24 ore, după care va fi retras. Operația se poate repeta de 6-7 ori, timp în care albinele sunt hrănite cu cel puțin 500 g sirop pe zi.

Clăditul făgurașilor pentru viitoarea creștere de mătci din ouă, după metoda Joe Smith:

  • Sub șipca mobilă a unei rame clăditoare se lipește un fagure artificial cât lățimea spațiului gol de sub șipcă.
  • Albinele sub impulsul culesului de întreținere, sau stimulate artificial, vor clădi acești făgurași în scurt timp, după care ei vor fi retrași și puși la păstrare, pentru a fi folosiți la creștere.

Înlocuirea mătcilor necorespunzătoare:

  • În cazul în care mătcile necorespunzătoare nu au fost înlocuite în toamnă această operație se poate face și în primăvară cu condiția să dispunem de mătci tinere de calitate.
  • În cazul în care nu dispunem, se recomandă demararea creșterii timpurii de mătci, încă din prima decadă a lunii aprilie (dacă dispunem de trântori).
  • Cu 2 zile înainte de maturarea și altoirea botcilor se formează roii stoloni (fără puiet necăpăcit), ce vor primi viitoarele mătci nefecundate.
  • Roii stoloni vor primi fiecare câte 1 fagure cu puiet căpăcit + 1 botcă căpăcită gata de eclozionare + 2 faguri cu provizii + albina de acoperire + apă (având grijă să nu diminuăm prea mult puterea familiilor donatoare).
  • După 3 zile de la formare se deschid urdinișurile la roii stoloni.
  • În a șasea zi de la formare, fiecare roi stolon va mai primi încă un fagure cu puiet căpăcit, fără albină.
  • După împerecherea mătcilor, din 10 în 10 zile, roii stoloni vor fi întăriți de 3 ori cu câte un fagure cu puiet căpăcit și vor fi stimulați cu sirop și hrană proteică.
  • Dacă în natură există un cules de întreținere nu mai este nevoie de stimulare.

Primul transport la pastoral:

Se face la culturile de rapiță, având grijă să oferim spațiu pentru culesul de nectar (evitând blocarea cuiburilor), de la rapiță putând recolta și polen.


 

Arbori și arbuști meliferi

  • Agrişul - numit şi burboană, coacăză sălbatică, răzăchie, struguri spinoşi, este un arbust până în 1,20 m ce dă o producție de miere de 30-70 kg / ha.
  • Alun - este foarte bun polenifer (februarie).
  • Anin - arin alb şi negru - înflorește o dată cu alunul și dă polen abundent (martie-aprilie); arinul pitic - aninaș -dă de asemenea polen din belșug.
  • Arţarul - jugastrul - dă polen și nectar abundent precedând cu 10-12 zile înflorirea salcâmului, dând până la 200 kg miere la ha. Mierea este de culoare deschisă și gust plăcut. Uneori secretă și miere de mană. Arțarul tătăresc sau paltinul de câmp ori verigariu (specii de arțar) sunt de asemenea melifere. Verigariu ajunge să dea până la 800 kg miere la ha. Este răspândit în pădurile de șes și deal până la înălțimea de 400 m. Arțarul american dă puțin nectar dar dă mult polen. Dintre toate speciile jugastrul este cel mai melifer (până la 1000 kg miere la ha), în anumite împrejurări dând și miere de mană.
  • Bradul - cu toate speciile lui: bradul alb, molidul, etc. - este bun producător al mierii de mană (secretată de lecanii), ambele specii dând un polen abundent (plutește în aer până la mare înălțime) dar nu le interesează prea mult pe albine, din cauza conținutului prea mic de albumină digestibilă. Doicile care se hrănesc numai cu polen de molid produc puțin lăptișor și cu o valoare alimentară scăzută, astfel că albinele ce vor ieși vor trăi cu 50% mai puțin. Culesul mierii de mană de la brad și molid are intensitate variată și apare la diferite date, începând de la poale și apoi din ce în ce mai sus. În anii favorabili, producția de miere de mană pe stup poate ajunge la 40-60 kg pe stup.
  • Caisul - florile sunt vizitate mai ales după amiază (25 kg la ha).
  • Călinul - înflorește în iulie fiind precedat (în iunie) de dârmoz, o rudă apropiată a călinului, oferind culesuri de lungă durată.
  • Caprifoiul - este un arbust agățător melifer (np) înflorește în mai-iunie și dă o producție de 20 kg miere la ha.
  • Castanul sălbatic - castanul porcesc și castanul calului dau nectar și polen (foarte bogat în proteine). În anii ploioși polenul capătă o ușoară alterare devenind puțin toxic. În medicația umană polenul de castan nu este recomandabil. În unii ani secretă și miere de mană.
  • Cătina - cătina albă (salcia spinoasă), cătina de gard (licină, lițion, zaharică) - sunt specii de arbuști spinoși folosiți la formarea perdelelor de protecție fiind șimeliferi. Cătina de gard înflorește pe o perioadă destul de lungă (mai-octombrie). Cătina albă se dezvoltă bine pe malurile apelor iar nectarul secretat conține multe vitamine.
  • Cătiniş - Tamarisca (Tamarix gallica sau ~ pallassi) este un arbust ce crește prin locurile nisipoase și inundabile (pe malul Dunării și ostroave, pe văile inundabile ale râurilor Buzău și Râmnicu-Sărat), având ramuri lungi și flexibile, cu frunze ca un brădiș, cu flori roz dispuse în spiculețe ce dau un nectar abundent.
  • Cenuşar - arbore puturos - secretă polen din belșug și nectar (300 kg la ha), uneori nectarul fiind și extrafloral (mai ales dimineața). Înflorirea are loc spre sfârșitul verii (iunie-august), fiind unul din cei mai meliferi arbori. Se înmulțește prin semințe puse la stratificat, crește repede, dar nu trăiește mai mult de 50 de ani.
  • Cimbrişor - este o plantă cu tulpina scurtă ce crește în tufă. Florile înfloresc prelung (iunie-iulie) și oferă mult nectar (100 kg la ha).
  • Cireşul - înflorește în aprilie-mai (35-40 kg miere la ha), polenul fiind bogat în substanțe proteice.
  • Clocotiş - locutiţă, nucuşoară - înflorește în mai-iunie în regiunile de la munte și dă mult nectar.
  • Coacăzul - pomuşoară, gongioare, ribizli, strugurel - împreună cu coacăzul de munte și enișorul, oferă mult polen și nectar (35-100 kg la ha) la începutul primăverii. Frunzele de coacăz sunt utilizate cu succes pentru prepararea unui ceai, folosit în combaterea diareei albinelor (în lipsa măcrișului). Planta struguri negri (o varietate de coacăz) este și ea meliferă (30 kg la ha).
  • Corcoduşul - corcodel - are flori cu mult nectar (25-40 la ha) ce apar în a doua jumătate a lunii aprilie.
  • Corn - arbore din familia Cornacee - oferă mult nectar și polen în primele zile ale primăverii.
  • Cruşin - crusci, lemn câinesc, paţachină - este un arbust melifer ce înflorește 2-3 săptămâni (mai-iulie) dând 25-35 kg miere la ha.
  • Dud alb şi dud negru - este căutat pentru florile sale bogate în polen în luna aprilie.
  • Evodia - arbore melifer din familia Rutacee, originar din Asia. Infloreste dupa 4,5 ani si este de doua ori mai melifer decit salcamul (3000 kg miere la ha). Nu necesita o ingrijire speciala fiind aclimatizat destul de bine la clima din tara noastra (in primii 2 ani avand nevoie de protectie intrucat nu rezista sub -15/-20 grade celsius), putand fi gasit in gradinile botanice din Craiova, Cluj-Napoca, in partea de sud-vest a țării si in partea centrala a Transilvaniei. In revista Romania Apicola sunt date urmatoarele numere de telefon: 021/3324559; 0723122828 unde, cei interesati de material saditor, pot apela.
  • Fagul - are flori monoice cu saci poleniferi alungiți și bogați (aprilie).
  • Floarea de ceară - arbust agățător originar din China, totdeauna verde, cu flori ce răspândesc un parfum puternic ce atrage albinele la culesul de nectar și polen.
  • Frasinul - înflorește în aprilie. Este cercetat pentru polen, propolis și sucurile dulci secretate de coajă.
  • Gledicia (plătica) - produce nectar (100-200 la ha) și nectar 8-10 zile (mai-iunie).
  • Gutuiul (alămioara) - dă o producție de 10 kg miere la ha și polen din abundență.
  • Hurmuzul - cârmâzul dă foarte mult polen (în iulie-septembrie) iar nectarul are aproape cel mai mare conținut de zaharoză.
  • Iarba neagră (negrușorul ) - este un mic arbust care pe la noi se găsește mai ales în Munții Apuseni. Înflorește în a doua parte a verii, culesul fiind capricios. Mierea nu este prea indicată pentru iernarea albinelor.
  • Iasomia - jasminul - arbust ce înflorește în iunie și e foarte cercetat de albine.
  • Iedera - iedera zânelor - dă o miere consistentă de culoare deschisă (august-octombrie).
  • Ienupăr - anoperi, cetină, finior, ialovăţ, turtel - arbore cu multe fitoncide (în special soiul cetina de negi), înflorește în aprilie-mai și dă o miere ce se menține mult timp fluidă.
  • Iovul - loză, răchită moale, răchită puturoasă - arbore ce crește în regiunile de deal și de munte și înflorește în martie cu un extraordinar conținut de polen și nectar. Mierea are o culoare aurie și este foarte aromată.
  • Isopul - mic arbust din familia Labiatae oferă polen și nectar (80-120 kg la ha) mierea de isop fiind de culoare cenușie deschis cu gust plăcut și aromă aleasă. Înflorește din iunie până în septembrie.
  • Lămâioara - cimbru de grădină - arbust mult cercetat pentru florile puternic parfumate. Din tulpină și frunze se extrage tymolul, folosit în combaterea păduchilor albinelor.
  • Lămâiţa - arbust ce crește în țările calde (America de Sud, Crimeea) - atinge 2 m și are frunzele parfumate ca cele de la lămâi; la noi se găsește prin parcuri și grădini; este folosită în industria parfumurilor; se înmulțește prin butași puși din toamnă sub geamuri și plantați în aprilie pe brazde unde rămân 2 ani, apoi se plantează definitiv, fiind protejați împotriva crivățului;
  • Lemnul bobului -bobiţel, drob, grozamă mare - dă nectar și mai ales polen.
  • Lemnul câinesc - mlădiţă, mălin negru - înflorește la începutul lui mai și dă mai mult polen și puțin nectar (20 kg la ha).
  • Levănţica - arbust aromatic care ajunge în câțiva ani ca o tufă cu diametrul de până la 1 m (dacă este bine îngrijită) dând o producție de 500-1000 kg miere la ha dacă cultura se află la cel puțin 500 m altitudine, înflorirea durând 6 săptămâni; se cultivă prin stolonare;
  • Liliacul - dă polen alb și ceva nectar dar numai în zilele calde.
  • Mahonia - mic arbust ce crește mai mult prin parcuri, înflorește prin martie-aprilie (20 kg miere la ha).
  • Măceşul - răsură, cacadâr, ruja, trandafir sălbatic - este polenifer și puțin nectarifer.
  • Mălinul - prun sălbatic - dă nectar și polen în luna mai. Crește la munte în locurile mai umede.
  • Mărul - este melifer (20 kg miere la ha) dar uneori se fac stropiri tocmai pe timpul înfloririi.
  • Merişorul - crește pe coastele muntoase, înflorește în mai și asigură uncules de durată(împreună cu afinul).
  • Mesteacănul - înflorește în aprilie și dă polen de o valoare alimentară excepțională (în special cel cu coaja albă).
  • Migdalul - bademul - pom mic ce înflorește cel dintâi în livadă și dă puțin nectar și mult polen. Este un foarte bun consolidant al pantelor abrupte.
  • Mielaria - răchitanul, arborele de piper - înflorește din iulie până în septembrie.
  • Mojdrean - frăsiniţă, frasin de munte - este înrudit cu frasinul și înflorește după pomii roditori (100 kg miere la ha), prin pădurile din Banat și Oltenia (pe versanții sudici).
  • Moşmon - martochin, năsalcă, scorn nemţesc - înflorește în martie.
  • Nucul - este cercetat mai mult pentru polen (atunci când albinele nu găsesc altceva mai bun). Polenul de nuc este foarte abundent în amenți și conține 21,87% albumină digestibilă și rutină 3%. Consumul acestui polen este salutar pentru oamenii suferinzi de inimă (previne infarctul cardiac și hemoragiile cerebrale).
  • Oţetarul - arbore din Japonia ce înflorește după salcâm, mierea de oțetar fiind parfumată și de culoare alb-deschis, bătând puțin în verzui.
  • Paulownia - sursa ieftina de miere a chinezilor, este un arbore folosit si ca specie intensiva de producere a lemnului.
  • Păducelul - înflorește cu 2-3 săptămâni înaintea salcâmului, mierea trebuind recoltată repede pentru a nu cristaliza. Această miere e foarte bună pentru bolnavii de inimă.
  • Paliur - înflorește în iunie-august fiind mult cercetat de albine.
  • Paltinul de munte - înflorește în lunile aprilie-mai-iunie în masivele din regiunile subcarpatice (200 kg la ha).
  • Părul - gorţ, prăsad - este cercetat pentru polen și nectar (16 kg la ha), timp de 10 zile.
  • Piersicul - dă o producție de miere variabilă 3-15 kg la ha), în funcție de condițiile pedoclimatice.
  • Pinul - chifăr, luciu, zetin - este un arbore care dă mult polen de calitate inferioară și uneori miere de mană. În anii excepționali, la prisăcile aduse la pădurile de pini s-au obținut câte 95 kg miere de fiecare stup.
  • Plopul alb şi negru - dă mult polen roșiatic, cu multe substanțe proteice. În timpul verii frunzele secretă miere de mană. Mugurii plopului sunt căutați de albine pentru propolis.
  • Porumbar - coţobei, mărăcine, spin, târn - este un arbust pitic bun melifer, foarte spinos cu flori imaculate ce apar o dată cu frunzele (25 kg miere la ha) la începutul lui aprilie.
  • Prunul - oferă albinelor un cules abundent (familiile puternice adunând chiar 10 kg de miere, la o producție de 15 kg la ha). Polenul de prun este bogat în albumine digestibile.
  • Răchiţică - măslin sălbatic, sălcioară - înflorește în mai-iunie, timp de 15 zile, florile fiind căutate mai mult pentru polen.
  • Salbă moale - voiniceru - crește prin păduri muntoase și în poieni, înflorește în mai-iunie, fiind cercetat pentru nectar.
  • Salcia - răchita albă, salcia alburie - este un arbore ce se prezintă sub felurite aspecte, în funcție de specia respectivă (peste 160 de specii), la noi fiind răspândite 47 de specii. Toate speciile de salcie sunt dioice, cu flori mascule pe unii arbori și femele pe alții. Stuparii care nu au salcie în jurul stupinei trebuie să o planteze. Pe la sfârșitul lui iulie începutul lui august, uneori, salcia produce mană (hrană ce compromite iernarea în bune condiții).
  • Salcâmul alb - salcâm, băgrin, acăţ, măgrin, mălin, dafin - este un arbore originar din S.U.A., adus în secolul al XVIII-lea în partea de sud a țării (80.000 ha în masiv), totalizând 100-000 ha împreună cu exemplarele răzlețe și solitare. Plantațiile răzlețe din sate au mare importanță apicolă pentru practicarea stupăritului staționar. Data înfloririi este în funcție de mersul vremii (la 5 săptămâni de la pornirea în creștere a primilor muguri). Când bobocul atinge 3 cm lungime, se consideră că înflorirea începe după 2 săptămâni (în funcție și de mersul vremii). Floarea ține 8-10 zile la pomii solitari și cu 2-3 zile mai mult în masiv. În funcție de umiditate și după nopțile cu temperatura de +14 grade Celsius secreția de nectar începe să devină apreciabilă, iar după nopțile cu +18 grade Celsius secreția nectarului e foarte bună. Arborii solitari produc mai mult nectar, fiind expuși mai bine razelor solare. La fel și cei plantați pe soluri ușoare, cu pânza freatică la suprafață, și cei aflați în apropierea râurilor sau lacurilor (1100-1700 kg la ha). Plantațiile aflate pe soluri grele, argiloase sunt slab productive (neatingând nici a treia parte din capacitatea productivă). Evoluția culesului: în primele zile este modest, urcă până la 10-12 kg pe zi și scade iar, în ultimele 2 zile scăzând brusc la 2 kg, 1 kg, 0 kg.
  • Salcâmul galben - băşicoasa - înflorește la sfârșitul lunii mai secretând cantități mari de nectar (chiar și atunci când plouă). La noi acest salcâm nu prea este răspândit - crește doar prin parcuri, ca arbori ornamentali.
  • Salcâmul pitic - salcâm de baltă, este un arbust melifer (50 kg la ha), dar mai ales polenifer. Crește prin zonele inundabile ale Dunării și pe prundurile văilor mari, înflorind la sfârșitul lui mai timp de 2 săptămâni.
  • Sânger - sângerel, lemn pucios - înflorește în mai-iunie și este melifer.
  • Scoruş - înflorește în mai-iunie (25-40 kg la ha).
  • Smârdar - bujor de munte, trandafiraş de munte, iederă cu flori - crește prin munții Bucegi (august).
  • Sofora - înflorește în a doua jumătate a lunii iulie, timp de 3 săptămâni (300 kg la ha). Polenul de sofora conține cantitatea cea mai mare de rutină dintre toate florile cunoscute (în proporție de 25%) fiind indicat să fie colectat și păstrat.
  • Stejarul - cu toate speciile sale ca tufanul și gorunul - înflorește cu câteva zile înaintea salcâmului și dă un polen foarte abundent (uneori și miere de mană - primăvara sau toamna).
  • Teiul - are mai multe varietăți: alb argintiu, cu frunze late, cu frunza mare, pucios (pădureţ), teiul roşu. Secreția de nectar începe la minim 16 grade Celsius, crește vizibil după 20 grade Celsius, încetând complet la 32 grade Celsius, când floarea se deshidratează și cade. Nectarul începe să fie secretat numai când în atmosferă se găsește o umiditate minimă de 51-60% și variază între 800-1200 kg la ha, în funcție de specie. Teiul e foarte sensibil la negurile de dimineață urmate de soare cald (opărirea sau mănarea florii). Sunt ani în care, deși precipitațiile sunt însemnate, teiul nu dă nectar sau dă foarte puțin (atunci când mugurii florali au fost atacați în primăvară de geruri târzii, după ce arborii și-au început vegetația). Culesurile de la tei nu sunt sigure și în unii ani eterurile volatile emanate, în special în primele zile de la înflorire (teobromina), depopulează stupii. Atunci când, pe timpul înfloritului temperatura e caniculară, teiului îi cade floarea, iar când apar ploi interminabile, grindină sau atac de omizi, culesul e compromis. Pentru vetrele de stupină se caută poiene la marginea pădurii, la umbră, soarele încălzind stupii dimineața devreme și spre seară. Albinele trebuie să facă o bună orientare fiind nevoite să zboare în paralel cu solul spre sursa de cules și nu vertical prin hățișuri care să le oblige la eforturi suplimentare. Înaintea deschiderii stupilor se vor amplasa 2-3 adăpătoare cu apă evitându-se astfel pierderea de albină care va pleca să aducă apă fără a face o recunoaștere adecvată, intrând apoi în prima stupină pe care o găsesc în cale.
  • Trandafirul de lună - este specia cea mai meliferă din familia trandafirilor. Mierea de trandafir nu trebuie consumată decât în cantități mici, altfel dă tulburări intestinale.
  • Tuia uriaşă - e un conifer din familia Pinaceae, care dă foarte mari cantități de polen, care, spre deosebire de alte conifere, este de calitate foarte bună.
  • Tulichină - cleiţa, chiperul lupului, liliac de pădure - este un arbust cu fructe veninoase care se clasează însă printre cei mai productivi arbuști meliferi (martie-aprilie) culesul durând 10 zile, în regiunea muntoasă și submuntoasă - pe locuri umede și despădurite.
  • Verigariu - părul ciutei, paţachină, salbă moale, spinul cerbului - înflorește prelung (mai-iulie) oferind nectar și polen. Crește prin păduri și tufișuri.
  • Vişin - pom fructifer ce dă ceva nectar 7-10 zile (14-74 kg la ha).
  • Viţa de Canada - iederă cu 4 foi, jie sălbatică - arbust agățător ce se prinde de ziduri cu ajutorul unor ventuze - înflorește spre toamnă. Vița de vie -atrage albinele mai ales pentru polen iar toamna oferă și un cules, dar trebuie extrasă întrucât peste iarnă provoacă diaree.
  • Zadul - lariţă, larice, zadă, criş - e o plantă monică (cu florile mascule și femele pe aceeași tulpină), produce mult polen care nu are o valoare alimentară prea mare pentru albine. Mierea de zadă nu este bună pentru iernare și cristalizează repede.
  • Zămoşiţa - este cercetată pentru polen și nectar. Este folosită la formarea gardurilor vii.
  • Zmeura - zmeurul, rug de munte, zmeurar - este un arbust din familia Rosaceae, cu tulpini înalte de 1-2 m care se arcuiesc la vârf. Are nectar abundent (50-100 kg la ha) pe orice vreme putând fi cules ori de câte ori sunt condiții favorabile de zbor. Durata culesului este de 15 zile (după salcâm) etc.

 

Arhenotoc

Nu trebuie să confundăm mătcile anecbalice cu cele arhenotoce.


 

Arici

Aricii consumă nestingheriți, mai ales pe timpul nopții, albinele moarte căzute în fața stupilor. Nu consumă albine vii și, prin urmare, sunt folositori. Ariciul alungă din stupină broaștele și șoarecii care sunt dăunători albinelor.


 

Ascosferoza (puietul văros)

Ascosferoza sau puietul văros este o boală infecto-contagioasă specifică larvelor de albine cărora le determină moartea în primele două zile ale stadiului de puiet căpăcit. Agentul etiologic este micetul Ascosphaera apis care trăiește în intestinul albinei sănătoase.

Evoluție

Boala evoluează în tot cuprinsul sezonului activ iar transmiterea se face prin ingestie și transcutanat. Deși larvele de 1-16 zile par sănătoase, de fapt microbul e în stare de incubație, infecția ucigând larva în stadiul prenimfal. Treptat boala cuprinde și puietul de lucrătoare și pe cel din botci. Larvele moarte de puiet văros sunt mumifiate, casante, de culoare alb-cenușiu sau uneori brună, au aspect specific, pot fi ușor detașate din celule, și pot fi observate deseori pe fundul sau în față stupului.

Uneori albinele acoperă cu ceară larvele afectate, evitând răspândirea bolii. În fagure se observă o așezare neregulată a larvelor, denumită așezare în "mozaic". Căpăcelele celulelor sunt uneori puțin scobite (puietul putând fi atacat în diverse stadii de dezvoltare), manifestări mai aparente existând la larvele în vârsta de 3-4 zile.

La începutul ei infecția atacă de preferința puietul de trântor și se propagă apoi la cel de lucrătoare. Infecțiile micotice îmbracă de regulă un caracter enzootic. Ele apar mai ales la familiile de albine cu deficiențe fiziologice iar când toate familiile de albine se găsesc sub influența acelorași factori debilitari, boala se poate extinde căpătând caracterul unei epizootii. Precizarea diagnosticului de micoză se face clinic, pe bază prezenței formațiunilor micotice pe larve afectate, albine și faguri mucegăiți și pe baza unor examene de laborator.

Tratament

Pentru combatere se execută igiena și dezinfecția necesară (îndepărtându-se și distrugându-se mumiile și fagurii puternic afectați), după care se tratează cu zahăr pudră, hipoclorit de sodiu, pucioasă, sau cu Micocidin.


 

Asfixierea albinelor

Asfixierea voită

  • se face cu fumigații cu sulf - atunci când se urmărește desființarea în întregime a unor familii bolnave (fără nici o șansă de redresare).

Asfixierea accidentală

  • poate avea loc în timpul transportului stupilor cu faguri plini cu miere necăpăcită, sau când stupul a fost lăsat prea mult timp închis, mai ales când colonia este puternică iar ziua este prea călduroasă. Familiile puternice cad primele victime.

 

Asfixierea mătcii

- apare atunci când albinele își suprimă singure matca sau nu accepta matca introdusă de apicultor.


 

Aspergiloza

Împietrirea puietului este o boală provocată de o ciupercă microscopică aspergilus flavus care trăiește pe polen, un mucegai care se dezvoltă în orice mediu în care se produce o descompunere sub acțiunea umezelii și căldurii. Germinația acestui mucegai începe la +5 grade Celsius și încetează la peste +35 grade Celsius, continuând să se dezvolte chiar și în lunile de vară ploioase, larvele care primesc o hrană cu polen infectat de această ciupercă murind în celulele acoperite de un strat albicios, ca o brumă. La revizia de fond, primăvara, albinele moarte de pe fundul stupilor au abdomenul acoperit cu un praf verzui sau albicios, ca o brumă, boala atingând mai ales fagurii mărginași. Este o boală infecto-contagioasă comună larvelor și albinelor adulte, făcând parte din categoria zoonozelor.

Este foarte periculoasă întrucât poate provoca afecțiuni pulmonare și la om.

Transmiterea se face pe cale digestivă și transcutanat. Larvele mor imediat după căpăcire sau în momentul căpăcirii; în celulele necăpăcite se poate observa o pânză de mucegai galben-verzui sau negru; zonele de fagure afectat se lărgesc progresiv cuprinzând mai multe celule cu puiet, formând insule sau plaje de mucegai; larvele se deshidratează au aderență la pereții celulei și au consistența dură; albinele prezintă stări de agitație, incapacitate de zbor, cad în fața stupilor, fac mișcări dezordonate ale membrelor, pieselor bucale sau ale segmentelor corporale și mor în câteva ore prin toxemie; cadavrele prezintă abdomenul ușor mărit, care în scurt timp devine dur ca și toracele, miceliul invadând întreg corpul albinei pe care-l acoperă cu un strat de miceliu de culoare galben-verzuie.

Boala apare mai ales primăvara timpuriu, când, datorită ventilației necorespunzătoare, pe pereții mărginași și pe fagurii cu polen apa se condensează favorizând apariția mucegaiurilor. Doicile, în lipsa unui polen proaspăt se hrănesc cu polenul mucegăit și îmbolnăvesc puietul, în formele grave boala extinzându-se și asupra albinelor adulte, care, nemaiputând defeca, se constipă și mor. Cadavrele unor astfel de albine trebuie arse iar fagurii cu păstură mucegăită trebuie înlocuiți, colonia mutându-se într-un stup dezinfectat. Albinele de pe faguri se pulverizează cu o soluție de hipoclorit de sodiu (apă de Javel) în proporție de 150 g la litrul de apă. Stupii se flambează și dezinfectează, insistând la colțuri și în zonele cu mucegai.

Diagnostic

Diagnosticul se stabilește pe bază examenului clinic al probei de puiet afectat și al albinei adulte, diferențiindu-se de paraliziile albinelor și intoxicații.

Examenul clinic

Puietul pietrificat la un examen clinic sumar se poate confunda cu puietul văros (o boală provocata tot de o ciupercă) dar, spre deosebire de ascosferoză:

  • larvele afectate sunt aderente la pereții celulei, albinele neputându-le elimina din fagure;
  • puietul bolnav nu este în "mozaic" ci în grup de larve prinse în insule verzi de mucegai;
  • aspergiloza afectează și albinele, între inelele abdominale, observându-se același mucegai verzui ca și cel de pe fagure (provocând mortalitatea atât a albinelor cât și a puietului).

Examenul de laborator

Un diagnostic de certitudine se face prin completarea examenului clinic cu examenul de laborator, întrucât se pot ivi uneori erori legate de contaminări cu Penicillium, care apare sub formă unui mucegai verzui, în general pe fagurii prost întreținuți, prinzând atât marginile exterioare ale celulelor cât și albinele moarte din celule.

Tratament

Pentru a preveni infectarea polenului din faguri de la rezervă se folosește vaporizarea acestora cu acid acetic glacial, aerisind apoi depozitul.

Pentru combatere:

  • se îndepărtează fagurii cu puiet afectat și albinele moarte din stup și din afara stupului care se distrug prin ardere;
  • se face tratamentul cu Micocidin ca și în cazul ascosferozei iar familiile grav afectate se distrug prin ardere deoarece aspergiloza se transmite și la om (dezinfecția de necesitate fiind obligatorie). Deși diagnosticul diferențial între aceste boli nu prezintă o importanța deosebită din punct de vedere terapeutic, tratamentul celor două maladii fiind același (cu Micocidin), este necesar totuși a se preciza boala, știut fiind că aspergiloza este o zoonoză. Pe fundul stupilor afectați mai puțin se presară 1 g floare de pucioasă.


Transmiterea aspergilozei la om

La om boala atacă căile respiratorii și ochii. Ciuperca pătrunde la nivelul alveolelor pulmonare sau în special complică leziunile TBC putându-se multiplica în cavernele tuberculoase sau de-a lungul bronhiilor, unde constituie aspergiloze bronhice, formând adevărate colonii în care se găsesc micelii și corpi fructificanți. Diagnosticul se precizează prin examen bronhoscopic sau prin examen microscopic și cultural al expectorantului. Un asemenea efect nedorit se poate evita foarte ușor, luând niște măsuri de precauție prin:

  • purtarea unei măști de tifon la gură și la nas în timpul examinării familiilor de albine bolnave (este indicat a se umecta masca cu un antiseptic sau chiar cu apă pentru a reține sporii ciupercii patogene),
  • spălarea mâinilor, precum și
  • purtarea echipamentului de protecție (halat curat), ce va fi fiert după întrebuințare.

August

Asigurarea florei melifere

La munte, în prima decadă a lunii zburătoarea mai secretă ceva nectar, dar, după 15 august albinele nu mai găsesc posibilități de cules. În pădurile de conifere apare uneori mana, oferind un cules destul de bun, mai ales în zilele cu nopți calde. În terenurile de cultură albinele găsesc uneori culturi de molură ce mai oferă ceva polen, iar în unitățile cu sector zootehnic, unde se află culturide napi porcești, sau se fac 2 culturi pe același teren (după păioase), cu plante pentru siloz, albinele găsesc ceva nectar și polen de la floarea soarelui sau porumb furajer însămânțat împreună cu sulfina albă. Sulfina și facelia, talpa gâștei și rostogolul, oferă bune culesuri, mai ales dacă vara au beneficiat de câteva ploi bune.

Reactivarea nucleelor

Nucleele rămase din mai-iunie din roiurile temporare, se scot din stupii pepinieri colectivi (unde și-au împerecheat mătcile) și își reiau rolul inițial de conlucrare independentă cu FB din care au fost extrase înaintea marelui cules. În acest scop, fiecare matcă va oua în cuibul ei până toamna târziu, când cele două unități se contopesc în vederea asigurării unor colonii puternice de 3-4 kg albină. Nu trebuie uitat că o stupină de producție este aceea care are colonii puternice încă din toamnă, sănătoase, cu hrană de bună calitate și mătci tinere.

Culesul mierii de mană

În această lună poate apare, fie de la salcie (în regiunile din baltă), fie de la bradul alb sau molid (în cele de la munte) este bine să fie dirijat de apicultor pentru ca proviziile de iernare să nu fie compromise. În acest scop, fagurii plini cu miere de vară vor fi scoși și puși la păstrare, introducând în stupi rame goale cu faguri artificiali. La încetarea culesului mierea se extrage iar fagurii cu provizii de calitate vor fi redați stupilor din care au fost ridicați.

Controlul cantitativ și calitativ al rezervelor de hrană

Stupii care nu au provizii suficiente sau cei de la care mierea a fost extrasă din cauza existenței mierii de mană vor fi aprovizionați cu sirop sau miere de calitate. S-a constatat că albinele iernează mai bine cu miere căpăcită provenită din hrăniri masive cu sirop de zahăr (puțin acidulat și în proporție de 60%) în aceastălună, față de fagurii de miere a căror proveniență este îndoielnică (cu spori de nosemoză sau anumite procente de miere de mană). În situația în care culesul a fost deficitar, se vor asigura în cuib faguri de culoare mai închisă în care albinele vor depozita hrana masivă de completare care, trebuie să fie căpăcită înainte de venirea frigului, folosind cu precădere albinele bătrâne care oricum nu vor intra în iarnă.

Deschiderea urdinişului de iarnă

Se face concomitent cu micșorarea celui de vară, începând din luna august, pentru ca albinele să-și poată organiza hrana de completare acolo unde își aleg loc pentru ghemul de iarnă. La 1 septembrie (cel mai târziu) urdinișul de vară va fi închis definitiv. Nucleele ajutătoare vor avea de asemenea micșorate urdinișurile la cel mult 3 cm, fiind prevăzute cu distanțiere din cuie pentru a le feri de dăunători.

Reînnoirea mătcilor

Cresterea tarzie de matci se poate face și la începutul acestei luni, dacă afară este ceva cules, dar în general nu sunt de valoarea celor crescute în lunile iunie-iulie. Mătcile tinere obișnuit se dau coloniilor de obicei pe timpul culesului de la floarea soarelui. Înlocuirea mătcilor se poate face și în luna august, scopul fiind intrarea cu o populație cât mai numeroasă la iernare. Cu mătcile vârstnice înlocuite se fac nuclee ajutătoare cu ajutorul cărora se sporesc efectivele de puiet, în octombrie fiind iernate în stupi pepinieri sau sacrificate.

Alegerea nucleelor ajutătoare

Mătcile nucleelor ajutătoare ce vor ierna în stupi alături de FB sunt cele ce au mătci prolifice și neuzate, verificate în cursul sezonului respectiv.

Reactivarea ouatului

La mătcile care și-au restrâns activitatea se recomandă introducerea câte unui fagure cu puiet necăpăcit, fără albina acoperitoare, odată cu hrănirea puietului matca va fi și ea hrănită mai bine și va oua mai mult.

Asigurarea căldurii în cuib

Trebuie să rămână constantă, neinfluențată de nopțile reci, pentru ca matca să nu fie stânjenită. În acest scop, peste podișor va fi așezată perna protectoare care nu trebuie să lipsească nici vara. Cuibul se va restructura, trecând către margine fagurii clădiți din anulcurent care au ceva puiet, după eclozionarea puietului aceștia se vor retrage, lăsând în mijlocul cuibului doar fagurii închiși la culoare cu mierea deasupra elipselor cu puiet. Urdinișurile se vor reduce la 4-5 cm, deschizându-se urdinișul superior. La stupii orizontali sau cubici se va schimba poziția din pat rece în pat cald. Aceste modificări trebuie făcute înaintea începerii hrănirilor de completare.

Hrănirea de stimulare

Se poate face transportând stupina la un cules de întreținere târziu sau, în cazul în care nu se mai află nici o stupină pe o rază de 4-5 km, stimularease va face direct în natură. Hrănirea de stimulare se va face la toți stupii în prezența unor rezerve bogate de păstură și polen. Stimularea cea mai bună se face prin descăpăcirea fagurilor cu miere după diafragmă.

Adaosul medicamentos contra nosemozei

Este de preferat a se face împreună cu hrana de stimulare căci dozele fiind zilnice și în cantități mici, albinele consumă zilnic și integral siropul medicamentos fără să-l depoziteze.

Trierea fagurilor

Operația este ușurată dacă pe speteaza superioară a fagurilor este înscris anul clădirii. Fagurii cu păstură vor fi păstrați până în luna ianuarie când păstura se extrage în vederea hrănirilor de stimulare din timpul primăverii.

Sulfurarea fagurilor de la rezervă

Se face imediat după retragerea lor din cuib pentru a preveni atacul găselniței. Pentru tratarea lor cât mai eficientă fagurii se stropesc cu apă în vederea combinării acesteia cu vaporii de sulf, rezultând acidul sulfuric, substanță toxică ce distruge și sporii de nosemoză.

Procurarea fagurilor artificiali

Cu cât fagurii vor avea o vechime de fabricare maimare cu atât rezistența lor va fi mai bine asigurată.

Ridicarea magazinelor de recoltă

Acolo unde nu mai este nici o nădejde de cules, nu trebuie să întârziem cu ridicarea magazinelor, prezența acestora influențând nefavorabil păstrarea căldurii cuibului. Fagurii magazinelor se vor supune fie fumigațiilor cu sulf, fie vaporizării cu acid acetic glacial sau cu tetraclorură de carbon.


 

Automatismul la albine

Colonia de albine ca și organismul oricărei viețuitoare este un automat viu care funcționează după un anumit program (o mulțime de informații instinctive, transmise prin ereditate).Automatismul la albine poate fi demonstrat prin simpla mutarea la câțiva metri a unui stup, pe care albinele, cu toate că îl văd, îl simt și îl miros, nu-l mai recunosc. Cunoașterea cât mai amănunțită a instinctelor albinelor ne va da putința asigurării celor mai bune condiții dezvoltării lor prin respectarea legilor naturale după care se conduc.


 

Azotatul (nitratul) de amoniu

Folosit atent și numai atunci când există o necesitate reală, nitratul de amoniu, ingrasamant chimic care la 300 grade celtius explodeaza, poate ușura și simplifica operațiunile mai dificile cum sunt: introducerea mătcilor, mutarea stupilor la distanțe mici, unirea familiilor, aducerea la normal a familiilor bezmetice etc. Pentru informatii suplimentare consultati si capitolul "Adormirea albinelor" unde am extras unele spicuiri de pe un forum apicol.


sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)