A
Achizitii miere,
ABC-ul apicol, Acarianul
polenului,
Acarioza, Acul cu
venin, Adăpătorul, Adelfogamie,
Adormirea albinelor, Aerisirea,
Aerosolii, Aerul,
Afidele, Afumarea
albinelor, Afumătorul, Agresivitatea albinelor, Albinarelul,
Alimentația proteică,
Altoirea botcilor,
Ameliorare și selecție,
Amibioza, Amitrazul, Amoniacul,
Anecbalie, Anestezierea
albinelor, Antialergice,
Antibiotice, Apa
și albinele, Apicultor, Apifug,
Apistanul, Apianus,
Apiterapia, Arhenotoc,
Arici, Ascosferoza, Aspergiloza,
(diagnostic,
tratament,
transmiterea
la om), Automatismul
la albine, Azotatul
de amoniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agrisul,
alunul, anin, artarul,
brad, cais, calin,
caprifoi, castan,
catina, catinisul,
cenusar, cimbrisor,
ciresul, clocotisul,
coacazul, corcodusul,
cornul, crusinul,
dudul, evodia, fagul,
floarea de ceara, frasinul,
gledicia, gutuiul,
hurmuzul, iarba
neagra, iasomia, iedera,
ienuparul, iovul,
isopul, lamaioara,
lamaita, lemnul
boului, lemnul cainesc, levantica,
liliacul, mahonia,
macesul, malinul,
marul, merisorul,
mesteacanul, migdalul,
mielaria, mojdrean,
mosmonul, nucul,
otetarul, paducelul,
paliurul, paltinul
de munte, paulonia, parul,
piersicul, pinul,
plopul, porumbarul,
prunul, rachitica,
salba moale, salcia,
salcamul alb, salcamul
galben, salcamul pitic, sanger,
scorus, smardar,
sofora, stejarul,
teiul, trandafirul
de luna, tuia uriasa, tulichina,
verigariu, visinul,
vita de Canada, zadul,
zamosita, zmeura,
|
|
1.
asigurarea florei melifere, 2. reactivarea
nucleelor, 3. culesul mierii de mana,
4. controlul cantitativ si calitativ
al rezervelor de hrana, 5. deschiderea
urdinisului de iarna, 6. reinnoirea
matcilor, 7. alegerea nucleelor ajutatoare,
8. reactivarea ouatului, 9.
pastrarea caldurii in cuib, 10. stimularea,
11. tratarea nosemozei, 12.
trierea fagurilor, 13. sulfurarea
fagurilor de la rezerva, 14. procurarea
fagurilor artificiali, 15. ridicarea
magazinelor de rezerva, |
Acarianul polenului
Este un parazit care atacă rezervele
de polen ale stupinei consumându-le în întregime și eliminând excrementele
sub formă de pulbere fină. Răspândirea lui poate fi frânată printr-o
păstrare adecvată.
Acarioza
Este o boală gravă a albinelor cauzată
de paraziți din familia acarienilor Acarapis Woodi, care ajung în
traheea albinelor tinere unde depun 20-30 ouă. Atât parazitul adult
cât și descendența, se hrănesc cu hemolimfa gazdei și secretă toxine
care afectează nervii motorii ai aripilor, numărul din ce în ce mai
mare ai paraziților împiedicând normala funcționare a căilor respiratorii.
Albinele mature de 12-15 zile nu mai pot fi atacate, datorită perișorilor
stigmatelor care la acestea devin țepoși, barând astfel intrarea.
Acarienii se înmulțesc mai ales atunci când albina se află în ghem
(iarna și vara pe timp ploios).
Tratamentul
clasic se face prin fumigații cu Folbex (de 8 ori din 7 în
7 zile) sau cu Varachet. Stupina infectată trebuie să rămână pe loc
până la terminarea tratamentului, după care va fi dusă la un cules
bun, la cel puțin 3-5 km distanță de alte stupine. Există supoziții
în legătură cu prezența bolii atunci când există depopulări în masă
primăvara, când albinele înaintează în salturi, prezintă tremurături
ale corpului, țin aripile depărtate și se adună în grupe mici înainte
de a muri. Un diagnostic precis nu poate fi pus decât prin examen
de laborator.
Acizii organici
Tratamentele cu acizii organici
( formic, lactic,
oxalic) sunt recomandate, cu precădere,
în stupinele bio, însă, trebuiesc făcute cu mare
atenție și numai de apicultori experimentați, efectuându-se
mai întâi o experimentare pe câțiva stupi. Atenție!
Dacă nu este folosit un dozaj corespunzător, pot apărea mortalități.
În plus, egalizarea mirosurilor poate declanșa furtișagul în întreaga
stupină.
Acidul acetic alimentar
Poate fi folosit în hrana albinelor,
determinând o urcare a procentului de puiet cu 19% (3 g acid acetic
amestecat cu apă la 1 litru sirop).
Acidul acetic glacial
În concentrație de 98% se folosește
cu succes în dezinfectarea fagurilor infestați de boli și dăunători
(găselniță), în doză de 2-3 cm3 pentru fiecare litru din capacitatea
stupului ori a locului unde se face dezinfectarea fagurilor. Vaporii
de acid acetic fiind toxici pentru om, nu se va lucra niciodată în
spații închise, ci numai în aer liber, cu mânuși de cauciuc și se
va evita folosirea metalului în operațiile de dezinfectare.
Acidul fenic
Mirosul său puternic îndepărtează
albinele dar, întrucât mierea absoarbe mirosul acidului, operația
trebuie făcută cu multă prudență. Poate fi înlocuit cu benzaldehida.
Acidul formic
Este recomandat de Hristea în siropul
de primăvară (5-6 picături la litrul de sirop), în vederea revigorării
coloniilor expuse îmbolnăvirii. În cazul hrănirilor de completare
tot el recomandă ca la 100 kg zahăr, folosit pentru prepararea siropului,
să adăugăm 120 g acid formic 100% sau 140g acid formic 85%.
Acidul formic este folosit și ca
tratament de combatere alternativă a
varoozei.
Atenție! Acidul formic este
deosebit de toxic pentru om și, de aceea, trebuiesc luate măsuri cu
totul speciale de protecție!
În tratamentul varoozei cu acid
formic este preferată metoda Masturbatoare
față de cea a buretelui absorbant.
Acul cu venin
Acul cu venin al mătcii este mult
mai puternic și mai lung decât al albinelor, matca servindu-se de
el la dirijarea pontei sau la uciderea rivalelor (fiind încovoiat
și fără cârlige marginale tip undiță - ca cel vulnerant al albinei).
Veninul este secretat de glanda cu venin a reginei numai la începutul
vieții sale, atrofiindu-se pe parcurs.
Adormirea albinelor
Adormirea, anestezierea sau narcotizarea
temporara a albinelor poate fi provocata de apicultor, in cazuri cu
totul exceptionale (introducerea reginelor in familiile bezmetice
etc.), comportand anumite riscuri . Desi nu am experimentat, toate
cele expuse pe acest site cu privire la acest subiect sunt luate de
prin carti si sunt asteptate contributiile pertinente ale apicultorilorilor
practicieni binevoitori.
Consultand forumul Stuparitul,
am gasit cateva relatari ale unor apicultori, din care fac urmatoarele
spicuiri:
-
Azotatul
de amoniu, azotul folosit ca ingrasamant in agricultura
poate fi utilizat, in cantitati f. mici, la narcotizarea albinelor.
Cum se procedează? citez din cele gasite pe forum: "Pe jarul
din afumator se pune o lingurita-doua de azot, se inchide repede
afumatorul deoarece incepe reactia chimica si producerea de gaze,
se pufaie 2-3 fumuri (de culoare alba -atentie! a nu se inhala
acest fum alb!). Apoi pe urdinis se administreaza 4-5-6 fumuri
dupa care se inchide urdinisul cu o bucata de hartie, burete dens
etc. Stupul/nucleul trebuie sa fie etans iar ramele, pe cat posibil,
departate. Se asteapta cam 4-5 minute (se poate asculta peretele
stupului, trebuie sa fie liniste, fara zumzait). Se deschide apoi
stupul, in partea superioara si urdinisul pentru aerisire. Albinele
sunt pe fund, ca si moarte, tremurand din picioare... Acum e momentul
sa se introduca matca intre masa inerta de albine.. Dupa ce stupul
s-a aerisit suficient (se pot vedea albinele trezindu-se progresiv)
se inchide si se lasa in liniste pana in zilele urmatoare cand
se face un control. Pierderile sunt minime, 5-10 albine.. Aplicata
corect, metoda da rezultate." Ca masura de siguranta, matca
coloniei de albine este ridicata in prealabil, in caz contrar
ponta acesteia putand fi afectata sau, si mai grav, exista riscul
sa o gasim sufocata pe fundul stupului datorita intoxicarii cu
gaz. "Asta insa, depinde de fiecare, de disponibilitatea
fiecaruia de a-si asuma riscuri sau nu." ( Apicultor
Radu). Apicultorul Nelu
Rednic ne atentioneaza însă: " FRATILOR!
Ginditi-va la analizele pe care le fac vesticii unde se determina
si citeva parti de milion dintr-o substanta, ori azotatul nu-i
de dorit in miere! Inainte de a utiliza orice sa nu scapati acest
lucru ca sa nu trebuiasca sa ne injuram unii pe altii la ratarea
unei livrari importante".
-
Dioxidul de carbon: citez
in continuare dupa acelasi forum: "Se poate folosi in locul
azotatului de amoniu si dioxidul de carbon (CO2) cu aceleasi efecte
si rezultate (in inseminarea artificiala se foloseste CO2 pentru
adormirea reginelor in timpul operatiei de inseminare - gazul
poate fi aplicat si pentru intreaga colonie). De asemenea stiu
ca se poate folosi si gazul obtinut prin arderea unei ciuperci,
nu am la indemana numele ei, nu am folosit-o insa stiu ca se poate
folosi si aceasta la fel ca si azotul si CO2-ul.In final inca
cateva idei aditionale legate de subiect:
-
la gazarea familiei/familiilor la unificari
sau pentru alte scopuri trebuie avuta grija ca matca familiei/familiilor
sa nu fie gazata. Se ridica inainte de gazare, se pune in
cusca iar cand albinele se trezesc se pune inapoi in stup;
-
stupul trebuie sa fie
etans, fara crapaturi care ar duce la pierderea gazului (ca
si in cazul tratamentului cu Varachet, de altfel);
-
este absolut necesara
aerisirea stupului in partea superioara dupa trecerea celor
4-5 minute, pentru o mai rapida aerisire si evitarea intoxicatiei
albinelor, se vor trezi mult mai repede si se va evita asfel
si supraincalzirea lor in gramada de pe fundul stupului;"
(Apicultor Radu)
Adăpătorul
Este un vas de diferite forme din
care picură sau curge apă în fir subțire. În primăverile reci apa
trebuie să fie caldă pentru că albinele care sorb apă rece amorțesc
și nu se mai pot întoarce. Pentru a preîntâmpina acest lucru este
indicat a se da apă zilnic în hrănitoarele din interiorul stupilor.
Un adăpător bun poate fi o damigeană de sticlă întoarsă cu gura în
jos într-un jgheab ce are pe fundul lui o bucată de postav. Damigeana
poate fi folosită doar după stabilizarea timpului. Adăpătoarele, în
cazul în care avem boli în stupină, se dezinfectează zilnic, altfel
o dată pe săptămână.
Pentru
a preveni îmbolnăvirea albinelor prin consumarea unei ape infestate
sau pierderile datorate condițiilor nefavorabile, primăvara se utilizează
de regulă un adăpător cu apă călduță în care s-a pus puțină sare
(1 lingură de sare la 10 l apă), uree (1-2 g la 10
litri apă) sau amoniac (câteva picături la 12 litri
apă), presărându-se de jur împrejur paie, pentru ca albinele să nu
se așeze pe solul rece și să amorțească. Un izvor cristalin ce șerpuiește
încet în fir subțire este cel mai indicat pentru adăparea cu apă a
albinelor. Lacurile întinse sau stătute, fluvii etc. nu sunt bune,
fiind generatoare de pericole și boli pentru albine.
Aerosolii
Sunt particule extrafine pulverizate
sub acțiunea unei presiuni. Rezultate foarte bune dă aplicarea tratamentelor
medicamentoase sub formă de aerosoli, pulverizarea repetându-se la
7-8 zile. Avantajul acestora este folosirea unor cantități foarte
mici de sirop de zahăr cu un efect maxim.
Aerul
Aerul este direct proporțional cu
greutatea, nevoia de aer la albină fiind de 2,5 ori mai mare ca la
om. Necesarul de aer crește concomitent cu urcarea temperaturii și
variază după anotimpuri. Eliminarea bioxidului de carbon pe timpul
verii presupune un consum sporit proporțional de oxigen. Când albina
se pregătește să zboare, își umflă cu aer sacii de respirat, greutatea
ei specifică scade - dându-i astfel posibilitatea înălțării în zbor.
Când albinele se târăsc și nu pot
să zboare pot avea stigmatele de respirație nefuncționale din diferite
cauze:
-
membranele stigmatelor sunt
umezite de transpirația abundentă, traheea albinei fiind plină
cu apă condensată din vapori (accidente care au loc atunci când
o colonie este închisă și nu are aer suficient);
-
anumiți acarieni se
cuibăresc în stigmate; reziduurile acumulate în intestinul gros
extinde așa de mult abdomenul încât stigmatele nu mai pot primi
aer suficient, iar insecta moare prin înăbușire.
Pe timpul transportului în pastoral
este nevoie să se lase spațiu între faguri și sus și să se monteze
site de ventilație, lipsa oxigenului putând duce la moartea albinelor
(mai ales în stupii foarte puternici). Aparatul respirator al albinei
se află în abdomen, aerul pătrunzând prin 10 perechi de găuri mici
numite stigmate, 6 așezate sub pântece (între inelușele abdomenului)
și 4 sub torace. Stigmatele sunt prevăzute cu un fel de supape numite
lobi ce au pe ei perișori ce împiedică intrarea corpurilor străine
ce s-ar putea găsi în aerul de respirat. Aerul odată pătruns în sacii
de respirat umflă sacii și se răspândește prin mai multe tubulețe
ce alcătuiesc traheea, străbătând apoi aripile, mușchii, picioarele,
antenele, creierul etc. Prin respirație oxigenul din aerul aflat în
corpul albinei transformă mierea în acid carbonic și apă, dând naștere
la căldură și energie. Hemolimfa albinei nu conține decât substanțe
nutritive și nu are putința să fixeze oxigenul și să-l ducă cu el
în părțile de la exteriorul corpului. Prin urmare, respirația albinei
se face cu totul independent de circulația sanguină. Mecanismul respirației
este următorul: când sacii cu aer, sub acțiunea mușchilor abdominali
se contractă, stigmatele se deschid și aerul stricat din vase și sacii
traheeni este dat afară. Apoi, prin dilatarea mușchilor abdominali
stigmatele se deschid și alt aer proaspăt pătrunde înăuntru; supapele
se închid și aerul pătrunde prin toate vasele organismului albinei.
Inspirarea și expirarea aerului se repetă de 20-50 de ori pe minut.
La frig mișcarea de respirare se micșorează mult dar, la cald, e foarte
mult mărită. La nevoie, când supapele se închid, albinele se pot alimenta
o vreme cu aerul existent în sacii traheeni (5-15 minute) timp în
care albina, căzută în apă spre exemplu, se poate salva. După unii
autori, pe timpul zborului, albina respiră prin stigmatele de la torace,
iar pe timpul repaosului sau înainte de zbor, albina respiră prin
stigmatele abdomenului. Sacii cu aer mai au și rostul ca, prin apăsare,
să dea afară din intestinul albinei, reziduurile. Așa se explică de
ce albinele nu defecă în stupi. Dacă totuși, vom observa murdării
pe faguri ori pe rame, acestea sunt dovezi sigure că albinele sunt
bolnave de diaree.
Afidele
Sunt niște insecte producătoare
de mană, care nu secretă nici excretă, ci elimină numai zaharurile
din sucul plantei care sunt în tranzit prin organismul lor și pe care
nu-l folosesc. Ele se hrănesc doar cu substanțele albuminoide din
sevă, deci, mana produsă de aceste insecte este o substanță liberă
de produsele finite ale digestiei. Prin urmare, este greșită părerea
că mana ar fi rezultatul digestiei și excreției acestor insecte. Aceste
insecte au și protectori care le apără de dăunători, primind în schimb
serviciile lor. Este cazul lachnidelor, care servesc mană unor furnici
de pădure (roșii), cu care acestea își hrănesc puii. De aceea apicultorii
urmăresc locurile cu multe furnici, acolo lachnidele
fiind astfel mai bine protejate. Există unele specii de afide care
trăiesc nu numai pe frunze, în cursul dezvoltării lor migrând și pe
alte părți ale plantelor. Deși și la noi trăiesc peste 100 de specii,
numai puține din ele produc mană în cantitate mare. Când însă în toamnă
a fost vreme caldă, fără schimbări bruște și ploi multe, ouăle depuse
trec cu bine iarna iar în primăvară se înmulțesc foarte mult încât
în lunile iunie-iulie, când nu sunt călduri prea mari, produc mană
în cantități deosebite.
De reținut:
Mana produsă de aceeași plantă
gazdă diferă, ca conținut și concentrație de zaharuri, în funcție
de specia de insecte care o produce. Apariția și intensitatea culesului
sunt condiționate de următorii factori:
a. fazele de dezvoltare a insectelor;
b. numărul și specia insectelor
c. starea condițiilor climaterice.
Afumătorul
Este o unealtă necesară oricărei
stupine, materialele folosite pentru ardere trebuind să dea un fum
abundent, alb și rece. Fumul fierbinte, înecăcios, albastru nu face
bine albinelor. Dacă în afumător vom pune o bobiță de propolis fumul
va fi mai plăcut pentru albine, mărind efectul lui liniștitor. Asigurarea
unui fum bun la momentul potrivit ușurează mult munca apicultorului.
Aprinderea ușoară a combustibilului și menținerea îndelungată se poate
realiza doar prin alegerea unui combustibil adecvat. În general materialele
fumigene trebuie să ardă mocnit, să nu producă scântei, și să emane
fum abundent după câteva pompări ale burdufului. Fumul care părăsește
afumătorul trebuie să fie rece, dens și de culoare albă, știut fiind
că la o temperatură de 45 grade Celsius albinele pier. Fumul produs
de materialele care ard repede este fierbinte, iute și de culoare
albastră. Când dăm fumul asupra albinelor apăsarea foalelor se face
lent, pentru ca el să iasă domol și nu prea repezit. Afumătorul cu
sulf este dispozitivul folosit pentru arderea sulfului cu care se
afumă fagurii, în vederea distrugerii găselniței.
Materiale
fumigene bune:
-
Bureții de iască
de brad, fag, salcie, nuc etc., sunt foarte indicați, cu condiția
să fie curați și bine uscați. Este necesar ca bureții să fie tăiați
în bucăți mai mici care se fierb în apă puțin îndulcită cu miere,
după care, sunt uscați și introduși în afumător, producând cel
mai corespunzător fum;
-
Bălegarul de vite (nu și cel
de cal), îndeosebi cel uscat pe câmp, de asemenea produce un fum
dens, alb și fără miros iritant cu condiția să fie uscat și păstrat
în locuri uscate;
-
Conurile de brad;
-
Putregaiul de lemn de esență tare
- cu condiția ca partea lemnoasă să fie complet degradată;
-
Cârpele uscate (de in, cânepă
sau bumbac, cu condiția sa fie uscate, curate și sa nu fie introduse
îndesat în afumător);
-
Fânul de vară cosit uscat la umbră
și tocat. Fânul de otavă nu este indicat;
-
Rumegușul, deși se aprinde
mai greu îndeplinește condițiile cerute, dar, pentru a preveni
încălzirea fumului trebuie să acționam cât mai lent afumătorul
evitându-se apariția scânteilor. Pentru o ardere constantă se
recomandă a confecționa brichete de rumeguș. La 3/4 dintr-o găleată
cu rumeguș se folosește 1 kg făină amestecată cu apă. Din acest
amestec se fac cocoloașe cât pumnul, care, după o uscare corespunzătoare
(lentă), devin materiale combustibile cu ardere lentă și emanare
abundentă de fum;
-
Stiuleții de porumb produc
un fum de calitate cu condiția ca să nu fie mucegăiți.
Agresivitatea
albinelor
Albinele bătrâne sunt cele mai rele.
Mirosurile puternice de parfum, alcool, benzină, transpirație etc.,
sunt tot atâtea motive pentru ca albinele să devină agresive, iar
altele, în legitimă apărare, să capete obiceiul de a ne înțepa la
întâmplare, chiar și atunci când nu au vreun motiv imediat, mai ales
atunci când:
-
e foarte cald și prin
preajmă trec câini sau alte viețuitoare transpirate;
-
la începutul primăverii
- când înțepăturile lor sunt mai dureroase;
-
după un cules bogat
- când plantele nu mai secretă nectar;
-
se apropie o furtună;
-
sunt deranjate prin
zguduiri, zgomote intervenții bruște etc.;
-
există miros de venin
datorat altor înțepături; apicultorul sau persoanele din apropiere
sunt îmbrăcate în haine închise. etc.
Cum ne ferim de înțepături?
- nu trebuie sa umblăm prin fața stupilor ci întotdeauna
prin lateral;
- să ne ferim de mișcări repezi;
- să cercetămcuiburile doar dimineața și seara,
evitând apariția furtișagului;
- dacă întărâtarea cuprinde mai multe albine, e
mai cuminte să abandonăm.
Albina
tânără
Activitatea din stup o fac mai cu
seamă albinele tinere, cele care nu și-au efectuat încă zborul de
recunoaștere, albina tânără fiind cea care dă vitalitate coloniei.
Viabilitatea
și productivitatea acestei albine depinde în mare măsură de existența
din belșug a hranei energo-proteice în stup, fapt pentru care, mai
ales în lucrările de creștere a mătcilor, se recomandă hrăniri energo-proteice
suplimentare. De asemenea, formarea nucleelor de împerechere
este recomandat a se face numai cu albină tânără. La popularea
roilor stoloni sau a nucleelor formate pe aceeași
vatră se recomandă scuturarea (perierea) albinei tinere
aflate pe 2-3 rame cu puiet larvar, ramele fiind scoase din stupii
puternici între orele 10-16, perioadă în care albina culegătoare
este plecată la câmp.
Albina
ouătoare
Într-o colonie rămasă bezmetică numărul
albinelor ouătoare este la început de 5-10, putând ajunge, pe parcurs,
la 50-80%. Albinele bezmetice apar și la coloniile producătoare de
lăptișor dacă apicultorul prelungește perioada de orfanizare peste
9 zile, fără ca albinele să aibă botci. Ouăle albinelor ouătoare sunt
depuse câte 2-4 în aceeași celulă. Aceste ouă sunt scoase de albine
și depuse în alte celule și din ele eclozionează doar trântori, ceva
mai mici, cu o conformație sexuală normală, dar cu o putere de zbor
mai redusă, care, în mod normal nu pot fecunda mătcile ce au un zbor
mai iute. Ei pot fi folosiți totuși în extrasezon. Botcile crescute
din ouă nefecundate sunt neviabile.
Albina culegătoare
După 14-15 zile de la eclozionare
albina devine culegătoare. Mai întâi se specializează în căratul apei,
al polenului și al propolisului, după care trec la culesul de nectar.
Culegătoarele de nectar fac munca cea mai istovitoare, dusă în afara
stupului.
Nectarul
natural e format dintr-o mare cantitate de apă în care sunt
dizolvate felurite zaharuri (în special zaharoza), glucoză, materii
azotoase, puțin fosfat de fier, de calciu, acid formic și vitamine
în cantități foarte mici. Zaharoza este scindată în gușa albinei,
cu ajutorul invertinei (un suc natural produs de glandele tubului
digestiv), în glucoză și levuloză, componentele de bază ale mierii.
Nectarul astfel transformat este predat magazionerelor din stup care,
îl prelucrează la rândul lor, după care îl depun în celule.
Albina
sacagiță
Sacagițele sunt cărătoarele de apă.
Primăvara ele au o viață grea întrucât, apa fiind rece, multe dintre
ele pier înainte de vreme. De aceea, primăvara este indicat ca fiecare
stupină să aibă în dotare un adăpător cu apă călduță în care se pune
și puțină sare.
Albina
cisternă
Apa adusă în stup nu este depusă în
celule ci este înmagazina în gușile albinelor cisternă în amestec
cu puțină miere, fiind eliberată doar la nevoie, păstrând în stup
echilibrul trebuincios bunei dezvoltări a puietului, care s-ar usca
dacă umezeala ar lipsi cu totul. Atunci când albinele au nevoie de
o cantitate mai mare de apă o înmagazinează lângă celulele cu puiet,
diluând-o cu puțină miere.
Albina bătrână
Albinele bătrâne își duc greul ultimelor
zile în stup, ocupându-se cu asigurarea căldurii puietului. Atunci
când își simt sfârșitul aproape ele părăsesc stupii făcând un ultim
zbor sau căzând în apropierea stupului. Uneori își găsesc moartea
chiar în stup și sunt scoase afară de albinele curățitoare, fiind
transportate la o distanță cât mai mare.
Alimentația
proteică
Alimentația proteică începută imediat
după eclozionare prelungește vârsta indivizilor, pe când cea administrata
la 10 zile sau mai târziu nu mai prezintă nici o influență. Epuizarea
mai grabnică sau mai târzie a organismului albinelor se datorează
mai ales activității de creștere a puietului. În cazul în care activitatea
de creștere a puietului încetează pe timpul verii din diferite cauze,
durata de viață a albinelor se mărește, acestea adăugându-și o rezervă
de materii proteice ce contribuie la formarea corpului gras. O importanță
deosebită are nivelul alimentației cu proteine în cazul creșterii
mătcilor, insuficiența polenului sau a păsturii generând nașterea
unor mătci de proastă calitate. La indivizii care urmează să intre
în iarnă în corpul gras din abdomen se concentrează importante rezerve
de albumină, grăsimi și glicogen, datorită cărora aceștia trăiesc
așa de mult, rezistând timpului rece. Încă din 1814 Huber a recunoscut
că prezența polenului este o condiție esențială pentru creșterea puietului
în familiile de albine. De aceea, cercetătorii și apicultorii practicieni
sfătuiescca pe timpul răcirii vremii, mai ales primăvara și toamna,
să se folosească hrănirile stimulente cu polen amestecat cu sirop
de zahar sau de miere, de cele mai multe ori familiile hrănite astfel
crescând de 2 ori mai mult puiet decât familiile martor. Albinele
sunt capabile sa crească puiet chiar și în lipsa polenului, dar doar
timp de 2 săptămâni și numai prin secătuirea rezervelor proprii ale
organismului.
Polenul
le este necesar albinelor lucrătoare pentru dezvoltarea glandelor
cerifere și pentru formarea fermenților necesari pentru prelucrarea
mierii, indivizii tineri care nu au primit polen din ziua eclozionării
rămânând cu glandele cerifere slab dezvoltate.
Lipsa hranei albuminoide
în rația familiei poate fi una din cauzele apariției bolilor
parazitare și infecțioase. Spre exemplu, nosema slăbește
puternic albinele, care suferă un deficit de albumine. Polenul este
necesar albinelor și iarna. Familiile iernate cu suficiente provizii
de păstură cresc primăvara mai mult puiet decât cele care iernează
fără sau care primesc faguri cu păstură doar în ziua reviziei de primăvară.
Lipsa păsturii în cuib provoacă neliniște și albinele
se uzează repede. Ghemul de albine, în cazul în care în cuib nu exista
păstură, se desface mai devreme și în el se reduce concentrația de
bioxid de carbon.
Ameliorare și selecție
Ameliorarea reprezintă acțiunea continuă
de îmbunătățire a însușirilor productive ale familiilor de albine,
păstrând în stupină numai familiile care se remarcă prin însușiri
deosebite în ceea ce privește producția de miere și starea sănătății.
Fără controlul împerecherii procesul ameliorării înaintează însă greoi.
De aceea, pentru ca ameliorarea să dea rezultatele așteptate este
nevoie de înființarea unor puncte de împerechere controlată și centre
de însămânțarea artificială. Marea majoritate a apicultorilor desfășoară
însă o muncă de selecţie pe linie
maternă (după calitatea mătcii) care, treptat, duce la îmbunătățirea
calitativă a materialului din stupina lor.
Amețeala albinelor
Florile teiului alb-argintiu
(mai ales specia grandifolia) dau albinelor un fel de amnezie. Albinele
nemaigăsindu-și drumul spre casă, pier depopulând stupii. Se crede
că această amețeală se datorează unor substanțe ca teobromina, sau
eterurilor volatile diaforice care, în unii ani, sunt secretate în
cantități prea mari. Cercetătorii francezi și elvețieni au ajuns la
concluzia că florile de tei emană uneori nectar toxic. Amețeala albinelor
poate fi provocată și de stupar (prin narcotizări,
anestezieri etc.).
Amibioza
Este o boală parazitară a albinelor
adulte produsă de un protozaur din ordinul amibienilor, parazit ce
se mișcă cu ajutorul unor cili vibratili. Apare spre sfârșitul iernii
și începutul primăverii. Ca simptom specific este diareea pronunțata
a albinelor ce murdăresc stupul și răspândesc un miros neplăcut. Se
înmulțește prin chiști. Ordinul amibienilor trăiește în fel și fel
de medii, inclusiv în intestinul albinei, în purici, molii, șoareci
și alte animale, în fânul umed și în foile putrede. Cele mai multe
albine atinse de această boală mor în câmp și în plin zbor, adică
atunci când echilibrul de absorbție al organismului intern este rupt,
datorită prezenței acestor chiști, care opresc buna funcționare a
căilor urinare. Singurul semn caracteristic apariției acestei boli
este scăderea grabnică a populației coloniilor, mai cu seamă în lunile
aprilie și mai. Dacă boala nu este depistată la timp întreaga stupină
poate fi decimată.
Nu
se cunoaște un tratament specific. Sunt recomandate masuri de
igienă (fagurii dezinfectați cu acid acetic, stupii flambați etc.)
și o mai bună întreținere a familiilor de albine (cuiburile vor fi
cât mai bine împachetate în vederea păstrării căldurii și se va administra
sirop cu Fumidil B și vitamina B2). Locurile cu apă stătătoare vor
fi secate și deasupra lor vom picura păcură. Reginele vor fi schimbate.
Să se evite utilizarea fânului la împachetarea stupilor. Șoarecii
și fluturii de găselniță vor fi cu totul distruși.
Anecbalie
Anecbalia este o particularitate
căpătată pe parcurs de unele colonii de albine care își pierd obiceiul
roirii, devenind astfel foarte rentabile.
Aceste colonii sunt dinamice, bine populate și rezistente la boli,
datorită faptului că doicile hrănesc larvele cu mult lăptișor. Dacă
vom afla în stupină astfel de colonii este bine ca să le folosim ca
familii de prăsilă, izolându-le la cel puțin 8 km pentru a se împerechea
numai cu trântori proveniți din familiile anecbalice. Reginele anecbalice
nu roiesc, la bătrânețe conviețuind o perioadă cu cele tinere după
care sunt înlocuite liniștit.
Anestezierea albinelor
În general, anestezierea
trebuie făcută cu multă precauție, existând riscul omorârii
albinelor (atunci când doza folosită este prea puternică) sau accidentarii
apicultorului (azotatul de amoniu facand explozie in anumite conditii).
Literatura apicolă recomandă: alcoolul pur, azotatul
de amoniu, băşica porcului,
bioxidul de carbon, cloroformul,
eterul, protoxidul de azot, salpetru,
valeriana etc., dar, numai după o experimentare
atenta. Ca regulă generală, orice anesteziere se
face numai în lipsa puietului necapacit care, dacă este supus
la anestezieri, este expus unei asfixieri sigure. Regina trebuie
protejata (se introduce in stupul anesteziat atunci cand
albinele incep sa isi revina). Dacă vreun apicultor are experiență
în acest domeniu, sau are vre-o obiectie la cele afirmate mai sus,
îl rog să contribuie la completarea acestei rubrici.
Antibiotice
Sunt folosite la tratarea diferitelor
boli, unele dintre ele putând fi găsite și în produsele albinei (în
păstură acțiunea lor fiind de 3-4 ori mai mare), inhibând dezvoltarea
diferiților microbi. Printre medicamentele care au în componență antibiotice
menționăm: Locamicinul (zahăr pudră+teramicină),
posibil Codratinul, Fumidilul și Micocidinul.
Teramicina mai poate fi înlocuită cu oxitetracilcina,
un antibiotic tot la fel de puternic.
Atenție! teramicina, oxitetraciclina,
streptomicina, penicilina, sulfatiazolul,
etc. lasă reziduuri și mierea nu mai poate fi comercializată.
Propolisul,
mult apreciat și de oameni pentru calitățile sale, conține un antibiotic
natural care omoară nu numai microbii, ci și ciupercile, fiind un
puternic fungicid. Albinele au pe corpul lor (pe cap, torace, abdomen
și în secrețiile mai multor glande) diferite antibiotice cu acțiune
de lizare asupra unor bacterii, între rase existând diferențieri (albinele
de rasă neagră având cantități mai mici de antibiotice decât cele
de rasă caucaziană sau italiană), numărul antibioticelor scăzând pe
măsura îmbătrânirii.
Pe lângă faptul că mierea cu reziduuri
de antibiotice este interzisă de legislația UE, utilizarea acestora
în tratarea albinelor trebuie făcută cu multă prudență și din următoarele
raționamente:
- utilizarea fără discernământ a antibioticelor
face ca microbii, cu timpul, să își prepară substanțe care anihilează
efectul acestora, abuzul de antibiotice prezentând un mare risc;
- în plus, s-a constatat că toate antibioticele
au o oarecare toxicitate, scurtând viața albinelor tratate și influențând
în rău hemolimfa;
- atunci când sunt administrate abuziv, ele sterilizează
brutal intestinul și distrug o serie de microorganisme.
Dacă totuși suntem nevoiți să le folosim, preparatele
cu sirop trebuiesc date cât mai proaspete și preparate în aceeași
zi.
Atenție!
-
Vindecarea albinelor
este mai sigură atunci când vom lua toate măsurile de igienă
și vom păstra în stupină numai familii puternice și bine întreținute.
Familiile de albine ce suferă de boli incurabile trebuiesc depistate
din timp și desființate. Cele care se pot trata nu vor fi puse
în circuitul de producție decât numai după trecerea perioadei
de carantină.
-
Excesul de antibiotice
devine primejdios nu numai pentru albine, ci și pentru oameni,
care vor consuma produsele lor încărcate cu astfel de substanțe.
Din această cauză este interzisă folosirea antibioticelor. Mierea
cu antibiotice peste normele
europene
este refuzată la export. Deci apicultorii
trebuie să fie foarte atenți ca la familiile de producție să nu
administreze antibiotice. Urmele de antibiotice rămân
și în fagurii din stupii tratați, fapt pentru care se recomanda
ca stupii ce vor fi trecuti în producție după trecerea perioadei
de 2 ani să aibă schimbați toți fagurii, folosind foi presate
cumpărate numai de la magazinele ACA, întrucât numai de aici suntem
siguri că nu sunt cu urme de antibiotice sau de locă.
Apa și albinele
Aerul, apa și lumina sunt factorii
de bază ce întrețin viața. Culesul îndelungat duce repede la sărăcirea
lichidelor din corpul albinelor, ceea ce are ca urmare o cerință mai
mare de apă, secrețiile necesare pentru ingerarea hranei depinzând
foarte mult de existența apei.
Apa este folosită la prepararea hranei
larvelor (1/7), la stimularea glandelor salivare etc. O colonie normală
consumă primăvara 50-200 g apă, vara 300-380 g, pe timp secetos putând
ajunge la 500 g. În țările calde albinele unei colonii consumă chiar
1 litru de apă pe zi, iar atunci când nu mai pot păstra umiditatea
necesară roiesc la munte. În perioadele de cules intens albinele nu
mai caută apa căci o găsesc în nectarul apos adus de culegătoare,
ventilatoarele eliminând surplusul, în stup formându-se astfel o ambianță
umedă, potrivită și necesară puietului. Chiar și pe timpul culesului
de vară, dacă punem în hrănitor apă, colonia se reînsuflețește și
devine mai activă.Pe timpul verii consumul de apă este foarte ridicat,
și de aceea este recomandat a se asigura apa necesară în apropierea
stupinei.
Lipsa apei duce la diminuarea pontei
mătcii, la apariția unor dezechilibre majore care, dacă nu sunt observate
la timp, cu greu mai pot fi remediate.
Albinele care nu au apă suficientă
trăiesc cu 50-70% mai puțin față de cele care au apă corespunzătoare.
Dacă înaintea apariției primăverii se stropesc albinele cu puțină
apă cuibul va lua o extindere mai mare. Toamna trebuie să fim atenți
la apa pe care o folosim la prepararea siropului pentru completarea
hranei de iernare, căci sărurile minerale din apa siropului se acumulează
în intestin, creând mari necazuri. Pe timpul rece este bine să le
asigurăm apă călduță de ploaie sau apă curgătoare (apa de puț fiind
dură conține multe săruri minerale). Primăvara însă albinele caută
apa mineralizată, organismul lor având nevoie de săruri minerale pentru
refacere și pentru hrana puietului (preferând mlaștinile, scurgerile
de la WC și îngrășămintele lichide). De aceea, în apa de primăvară,
pânăla apariția nectarului în natură, se va pune și sare.
Pentru ca să nu devină prea concentrată apa cu sare trebuie schimbată
zilnic.
Apicultor
Persoana care se îndeletnicește
cu creșterea albinelor se mai numește stupar ori prisăcar. Apicultura
este o îndeletnicire practicată în primul rând din pasiune, apicultorul
trebuind să fie un om calm, nelacom, chivernisit, cu un ascuțit simț
practic, bine organizat. În tot ceea ce întreprinde apicultorul nu
trebuie să se bazeze pe memorie ci mai ales pe notările pe care le
face în agenda de lucru, fiind astfel în stare să afle și să înlăture
la timp piedicile care stau în calea bunei dezvoltări a coloniilor
de albine. Trebuie avut în vedere că unele lucrări nu suportă amânare
și de aceea trebuie să fie punctual în efectuarea lucrărilor până
în cele mai mici amănunte.
Apicultorul începător trebuie să
aibă în vedere următoarele:
-
să participe la cursurile
apicole, însușindu-și temeinic cunoștințele legate de practica
apicolă, cercetând toate revistele și cărțile de specialitate;
-
să-și aleagă tipul de
stup pe care s-a hotărât să-l utilizeze în viitoarea sa stupină;
-
să își procure 2-5 colonii
de albine sănătoase adăpostite în același tip de stup cu cel ales
pentru viitoarea stupină, care vor constitui baza stupinei inițiale;
-
să accepte o perioadă
de experimentare de 2-3 ani în propria stupină inițială astfel
încât, îmbinând cunoștințele apicole teoretice cu cele practice
să poată decide dacă merge mai departe sau nu;
-
să își procure inventarul
apicol necesar în raport cu mărimea stupinei proiectate și în
curs de organizare (stupi, unelte apicole, material de protecție,
centrifugă, tavă de descăpăcit, faguri, medicamente etc.;
-
să-și stabilească vatra
provizorie a stupinei;
-
să își organizeze în
fiecare an planul de lucru, ținând o evidență a cheltuielilor
și veniturilor, îndreptând greșelile și rentabilizând pe câte
se poate munca în stupină.
Sezonul
apicol începe din timpul toamnei (lunile septembrie-octombrie)
și încă din august se cere să ne organizăm munca în așa fel pentru
ca la culesul de primăvară să avem toate coloniile apte să răspundă
la parametri maximi.
Este greșită părerea multor necunoscători
care consideră că mierea nu cere efort și prea multă pregătire din
partea apicultorului, că ar fi doar un produs al albinei oferit gratuit
de aceste insecte apicultorului, care se îmbogățește fără temei. Cunoscând
temeinic practica apicolă se va vedea cât de neîntemeiată este această
afirmație și care este adevărata realitate (nu
mai vorbim de prețul mierii care este exploatat mai mult de angrosiști
decât de adevărații producători).
Apifug
Apifugul este o soluție care, datorită
mirosului respingător îndepărtează albinele. Este folosită de apicultor
pentru a-și unge mâinile atunci când albinele sunt agresive și este
neapărată nevoie să intervenim în cuibul albinelor. O bună soluție
apifugă poate fi preparată cu flori de soc (de două ori cam cât se
ia cu 5 degete, la 150 g de spirt), introduse la macerat în alcool
de 50-60 grade, după 2 săptămâni, prin strecurare, obținând soluția.
Apiterapia
Apiterapia este știința care se ocupă
cu tratarea și prevenirea bolilor cu ajutorul produselor apicole,
recoltate, transformate sau secretate de albine: polen, propolis,
miere, faguri, lăptișor de matcă, venin etc.
Aprilie
În această
lună se intră în perioada creșterii intense, coloniile fiind
urmărite îndeaproape pentru:
Ramele clăditoare vor fi introduse
la marginea cuibului la începutul lunii, dând de veste stuparului
când n colonii apare înclinația clăditului. Atunci se dau primii faguri
artificiali. La înflorirea pomilor fructiferi este indicat să ne facem
provizii, retrăgând din cuiburi fagurii cu păstură, faguri ce vor
fi înlocuiți cu alții în vederea depozitării polenului în exces (acolo
unde este cazul).
Pentru
clădirea fagurilor cu celule de trântor ce se vor da coloniilor
paterne în anul viitor, se introduc rame însârmate având lipite, în
partea de sus, câte o fâșie de fagure artificial de 1,5-2 cm. Ele
se introduc câte una la marginea cuibului între ultimul fagure cu
puiet și cel de păstură. Întrucât mătcile refuză să depună ouă în
fagurii noi, ei vor fi dați spre însămânțare pe timpul verii, fiind
plasați spre marginea cuibului (câte unul la fiecare colonie). Când
fagurii sunt căpăciți vom înlătura, cu un cuțit sau cu o furculiță
de descăpăcit, căpăcelele celulelor bombate, fagurii fiind redați
familiilor din care au fost scoși. Albinele se vor grăbi să înlăture
cadavrele de trântori iar mătcile le vor însămânța din nou. Operația
se repetă de 3-4 ori, după care fagurii vor fi retrași, fiind apți
pentru a fi dați viitoarelor colonii de prăsilă crescătoare de trântori,
în primăvara anului viitor.
Tot în aprilie se vor pune la
clădit viitorii faguri
pentru recoltă și cuib, așezând în mijlocul cuibului fiecărei
colonii puternice, câte un fagure artificial, ce va rămâne acolo 24
ore, după care va fi retras. Operația se poate repeta de 6-7 ori,
timp în care albinele sunt hrănite cu cel puțin 500 g sirop pe zi.
Clăditul
făgurașilor pentru viitoarea creștere de mătci din ouă, după metoda
Joe Smith:
-
Sub șipca mobilă a unei rame
clăditoare se lipește un fagure artificial cât lățimea spațiului
gol de sub șipcă.
-
Albinele sub impulsul culesului
de întreținere, sau stimulate artificial, vor clădi acești făgurași
în scurt timp, după care ei vor fi retrași și puși la păstrare,
pentru a fi folosiți la creștere.
Înlocuirea
mătcilor necorespunzătoare:
-
În cazul în care mătcile necorespunzătoare
nu au fost înlocuite în toamnă această operație se poate face
și în primăvară cu condiția să dispunem de mătci tinere de calitate.
-
În cazul în care nu dispunem, se recomandă
demararea creșterii timpurii de mătci, încă din prima decadă a
lunii aprilie (dacă dispunem de trântori).
-
Cu 2 zile înainte de maturarea și altoirea
botcilor se formează roii stoloni (fără puiet necăpăcit), ce vor
primi viitoarele mătci nefecundate.
-
Roii stoloni vor primi fiecare câte 1 fagure
cu puiet căpăcit + 1 botcă căpăcită gata de eclozionare + 2 faguri
cu provizii + albina de acoperire + apă (având grijă să nu diminuăm
prea mult puterea familiilor donatoare).
-
După 3 zile de la formare se deschid urdinișurile
la roii stoloni.
-
În a șasea zi de la formare, fiecare roi stolon
va mai primi încă un fagure cu puiet căpăcit, fără albină.
-
După împerecherea mătcilor, din 10 în 10 zile,
roii stoloni vor fi întăriți de 3 ori cu câte un fagure cu puiet
căpăcit și vor fi stimulați cu sirop și hrană proteică.
-
Dacă în natură există un cules de întreținere
nu mai este nevoie de stimulare.
Primul transport la pastoral:
Se face la culturile de rapiță,
având grijă să oferim spațiu pentru culesul de nectar (evitând blocarea
cuiburilor), de la rapiță putând recolta și polen.
Arbori
și arbuști meliferi
-
Agrişul
- numit şi burboană,
coacăză sălbatică,
răzăchie, struguri
spinoşi, este un arbust până în 1,20 m ce dă o producție
de miere de 30-70 kg / ha.
-
Alun
- este foarte bun polenifer (februarie).
-
Anin
- arin alb şi negru
- înflorește o dată cu alunul și dă polen abundent (martie-aprilie);
arinul pitic - aninaș -dă de asemenea polen din belșug.
-
Arţarul
- jugastrul - dă polen și nectar
abundent precedând cu 10-12 zile înflorirea salcâmului, dând
până la 200 kg miere la ha. Mierea este de culoare deschisă
și gust plăcut. Uneori secretă și miere de mană. Arțarul tătăresc
sau paltinul de câmp ori verigariu (specii de arțar) sunt de
asemenea melifere. Verigariu ajunge să dea până la 800 kg miere
la ha. Este răspândit în pădurile de șes și deal până la înălțimea
de 400 m. Arțarul american dă puțin nectar dar dă mult polen.
Dintre toate speciile jugastrul este cel mai melifer (până la
1000 kg miere la ha), în anumite împrejurări dând și miere de
mană.
-
Bradul
- cu toate speciile lui: bradul alb, molidul, etc. - este bun
producător al mierii de mană (secretată de lecanii), ambele
specii dând un polen abundent (plutește în aer până la mare
înălțime) dar nu le interesează prea mult pe albine, din cauza
conținutului prea mic de albumină digestibilă. Doicile care
se hrănesc numai cu polen de molid produc puțin lăptișor și
cu o valoare alimentară scăzută, astfel că albinele ce vor ieși
vor trăi cu 50% mai puțin. Culesul mierii de mană de la brad
și molid are intensitate variată și apare la diferite date,
începând de la poale și apoi din ce în ce mai sus. În anii favorabili,
producția de miere de mană pe stup poate ajunge la 40-60 kg
pe stup.
-
Caisul
- florile sunt vizitate mai ales după amiază (25 kg la ha).
-
Călinul
- înflorește în iulie fiind precedat (în iunie) de dârmoz, o
rudă apropiată a călinului, oferind culesuri de lungă durată.
-
Caprifoiul
- este un arbust agățător melifer (np) înflorește în mai-iunie
și dă o producție de 20 kg miere la ha.
-
Castanul
sălbatic - castanul porcesc și castanul calului
dau nectar și polen (foarte bogat în proteine). În anii ploioși
polenul capătă o ușoară alterare devenind puțin toxic. În medicația
umană polenul de castan nu este recomandabil. În unii ani secretă
și miere de mană.
-
Cătina
- cătina albă (salcia
spinoasă), cătina de gard
(licină, lițion, zaharică) - sunt specii de arbuști spinoși
folosiți la formarea perdelelor de protecție fiind șimeliferi.
Cătina de gard înflorește pe o perioadă destul de lungă (mai-octombrie).
Cătina albă se dezvoltă bine pe
malurile apelor iar nectarul secretat conține multe vitamine.
-
Cătiniş
- Tamarisca (Tamarix gallica
sau ~ pallassi) este un arbust ce crește prin locurile nisipoase
și inundabile (pe malul Dunării și ostroave, pe văile inundabile
ale râurilor Buzău și Râmnicu-Sărat), având ramuri lungi și
flexibile, cu frunze ca un brădiș, cu flori roz dispuse în spiculețe
ce dau un nectar abundent.
-
Cenuşar
- arbore puturos - secretă polen din belșug și nectar (300 kg
la ha), uneori nectarul fiind și extrafloral (mai ales dimineața).
Înflorirea are loc spre sfârșitul verii (iunie-august), fiind
unul din cei mai meliferi arbori. Se înmulțește prin semințe
puse la stratificat, crește repede, dar nu trăiește mai mult
de 50 de ani.
-
Cimbrişor
- este o plantă cu tulpina scurtă ce crește în tufă. Florile
înfloresc prelung (iunie-iulie) și oferă mult nectar (100 kg
la ha).
-
Cireşul
- înflorește în aprilie-mai (35-40 kg miere la ha), polenul
fiind bogat în substanțe proteice.
-
Clocotiş
- locutiţă, nucuşoară
- înflorește în mai-iunie în regiunile de la munte și dă mult
nectar.
-
Coacăzul
- pomuşoară, gongioare,
ribizli, strugurel
- împreună cu coacăzul de munte și enișorul, oferă mult polen
și nectar (35-100 kg la ha) la începutul primăverii. Frunzele
de coacăz sunt utilizate cu succes pentru prepararea unui ceai,
folosit în combaterea diareei albinelor (în lipsa măcrișului).
Planta struguri negri (o varietate de coacăz) este și ea meliferă
(30 kg la ha).
-
Corcoduşul
- corcodel - are flori cu mult
nectar (25-40 la ha) ce apar în a doua jumătate a lunii aprilie.
-
Corn
- arbore din familia Cornacee - oferă mult nectar și polen în
primele zile ale primăverii.
-
Cruşin
- crusci, lemn
câinesc, paţachină
- este un arbust melifer ce înflorește 2-3 săptămâni (mai-iulie)
dând 25-35 kg miere la ha.
-
Dud
alb şi dud negru
- este căutat pentru florile sale bogate în polen în luna aprilie.
-
Evodia
- arbore melifer din familia Rutacee,
originar din Asia. Infloreste dupa 4,5 ani si este de doua ori
mai melifer decit salcamul (3000 kg miere la ha). Nu necesita
o ingrijire speciala fiind aclimatizat destul de bine la clima
din tara noastra (in primii 2 ani avand nevoie de protectie
intrucat nu rezista sub -15/-20 grade celsius), putand fi gasit
in gradinile botanice din Craiova, Cluj-Napoca, in partea de
sud-vest a țării si in partea centrala a Transilvaniei. In revista
Romania Apicola sunt date urmatoarele numere de telefon: 021/3324559;
0723122828 unde, cei interesati de material saditor, pot apela.
-
Fagul
- are flori monoice cu saci poleniferi alungiți și bogați (aprilie).
-
Floarea
de ceară - arbust agățător originar din China,
totdeauna verde, cu flori ce răspândesc un parfum puternic ce
atrage albinele la culesul de nectar și polen.
-
Frasinul
- înflorește în aprilie. Este cercetat pentru polen, propolis
și sucurile dulci secretate de coajă.
-
Gledicia
(plătica) - produce nectar (100-200 la ha) și nectar 8-10 zile
(mai-iunie).
-
Gutuiul
(alămioara) - dă o producție de 10 kg miere la ha și polen din
abundență.
-
Hurmuzul
- cârmâzul dă foarte mult polen (în iulie-septembrie) iar nectarul
are aproape cel mai mare conținut de zaharoză.
- Iarba
neagră (negrușorul
) - este un mic arbust care pe la noi se găsește mai ales în Munții
Apuseni. Înflorește în a doua parte a verii, culesul fiind capricios.
Mierea nu este prea indicată pentru iernarea albinelor.
-
Iasomia
- jasminul - arbust ce înflorește
în iunie și e foarte cercetat de albine.
-
Iedera
- iedera zânelor - dă o miere consistentă de culoare deschisă
(august-octombrie).
- Ienupăr
- anoperi, cetină,
finior, ialovăţ,
turtel
- arbore cu multe fitoncide (în special soiul cetina de negi),
înflorește în aprilie-mai și dă o miere ce se menține mult timp
fluidă.
- Iovul
- loză, răchită
moale, răchită puturoasă
- arbore ce crește în regiunile de deal și de munte și înflorește
în martie cu un extraordinar conținut de polen și nectar. Mierea
are o culoare aurie și este foarte aromată.
-
Isopul
- mic arbust din familia Labiatae oferă polen și nectar (80-120
kg la ha) mierea de isop fiind de culoare cenușie deschis cu
gust plăcut și aromă aleasă. Înflorește din iunie până în septembrie.
- Lămâioara
- cimbru de grădină
- arbust mult cercetat pentru florile puternic parfumate. Din
tulpină și frunze se extrage tymolul, folosit în combaterea păduchilor
albinelor.
-
Lămâiţa
- arbust ce crește în țările calde (America de Sud, Crimeea)
- atinge 2 m și are frunzele parfumate ca cele de la lămâi;
la noi se găsește prin parcuri și grădini; este folosită în
industria parfumurilor; se înmulțește prin butași puși din toamnă
sub geamuri și plantați în aprilie pe brazde unde rămân 2 ani,
apoi se plantează definitiv, fiind protejați împotriva crivățului;
-
Lemnul
bobului -bobiţel,
drob, grozamă
mare - dă nectar și mai ales polen.
-
Lemnul
câinesc - mlădiţă,
mălin negru - înflorește la
începutul lui mai și dă mai mult polen și puțin nectar (20 kg
la ha).
-
Levănţica
- arbust aromatic care ajunge în câțiva ani ca o tufă cu diametrul
de până la 1 m (dacă este bine îngrijită) dând o producție de
500-1000 kg miere la ha dacă cultura se află la cel puțin 500
m altitudine, înflorirea durând 6 săptămâni; se cultivă prin
stolonare;
-
Liliacul
- dă polen alb și ceva nectar dar numai în zilele calde.
-
Mahonia
- mic arbust ce crește mai mult prin parcuri, înflorește prin
martie-aprilie (20 kg miere la ha).
-
Măceşul
- răsură, cacadâr,
ruja, trandafir
sălbatic - este polenifer și puțin nectarifer.
-
Mălinul
- prun sălbatic - dă nectar
și polen în luna mai. Crește la munte în locurile mai umede.
-
Mărul
- este melifer (20 kg miere la ha) dar uneori se fac stropiri
tocmai pe timpul înfloririi.
-
Merişorul
- crește pe coastele muntoase, înflorește în mai și asigură
uncules de durată(împreună cu afinul).
-
Mesteacănul
- înflorește în aprilie și dă polen de o valoare alimentară
excepțională (în special cel cu coaja albă).
-
Migdalul - bademul
- pom mic ce înflorește cel dintâi în livadă și dă puțin nectar
și mult polen. Este un foarte bun consolidant al pantelor abrupte.
-
Mielaria - răchitanul,
arborele de piper - înflorește
din iulie până în septembrie.
-
Mojdrean
- frăsiniţă, frasin
de munte - este înrudit cu frasinul și înflorește după
pomii roditori (100 kg miere la ha), prin pădurile din Banat
și Oltenia (pe versanții sudici).
-
Moşmon
- martochin, năsalcă,
scorn nemţesc - înflorește
în martie.
-
Nucul
- este cercetat mai mult pentru polen (atunci când albinele
nu găsesc altceva mai bun). Polenul de nuc este foarte abundent
în amenți și conține 21,87% albumină digestibilă și rutină 3%.
Consumul acestui polen este salutar pentru oamenii suferinzi
de inimă (previne infarctul cardiac și hemoragiile cerebrale).
-
Oţetarul
- arbore din Japonia ce înflorește după salcâm, mierea de oțetar
fiind parfumată și de culoare alb-deschis, bătând puțin în verzui.
-
Paulownia
- sursa ieftina de miere a chinezilor, este un arbore folosit
si ca specie intensiva de producere a lemnului.
-
Păducelul
- înflorește cu 2-3 săptămâni înaintea salcâmului, mierea trebuind
recoltată repede pentru a nu cristaliza. Această miere e foarte
bună pentru bolnavii de inimă.
-
Paliur
- înflorește în iunie-august fiind mult cercetat de albine.
-
Paltinul
de munte - înflorește în
lunile aprilie-mai-iunie în masivele din regiunile subcarpatice
(200 kg la ha).
-
Părul
- gorţ, prăsad
- este cercetat pentru polen și nectar (16 kg la ha), timp de
10 zile.
-
Piersicul
- dă o producție de miere variabilă 3-15 kg la ha), în funcție
de condițiile pedoclimatice.
-
Pinul - chifăr,
luciu, zetin
- este un arbore care dă mult polen de calitate inferioară și
uneori miere de mană. În anii excepționali, la prisăcile aduse
la pădurile de pini s-au obținut câte 95 kg miere de fiecare
stup.
-
Plopul
alb şi negru - dă mult
polen roșiatic, cu multe substanțe proteice. În timpul verii
frunzele secretă miere de mană. Mugurii plopului sunt căutați
de albine pentru propolis.
-
Porumbar
- coţobei, mărăcine,
spin, târn
- este un arbust pitic bun melifer, foarte spinos cu flori imaculate
ce apar o dată cu frunzele (25 kg miere la ha) la începutul
lui aprilie.
-
Prunul
- oferă albinelor un cules abundent (familiile puternice adunând
chiar 10 kg de miere, la o producție de 15 kg la ha). Polenul
de prun este bogat în albumine digestibile.
-
Răchiţică
- măslin sălbatic,
sălcioară - înflorește
în mai-iunie, timp de 15 zile, florile fiind căutate mai mult
pentru polen.
-
Salbă
moale - voiniceru -
crește prin păduri muntoase și în poieni, înflorește în mai-iunie,
fiind cercetat pentru nectar.
-
Salcia - răchita
albă, salcia alburie
- este un arbore ce se prezintă sub felurite aspecte, în funcție
de specia respectivă (peste 160 de specii), la noi fiind răspândite
47 de specii. Toate speciile de salcie sunt dioice, cu flori
mascule pe unii arbori și femele pe alții. Stuparii care nu
au salcie în jurul stupinei trebuie să o planteze. Pe la sfârșitul
lui iulie începutul lui august, uneori, salcia produce mană
(hrană ce compromite iernarea în bune condiții).
-
Salcâmul
alb - salcâm,
băgrin, acăţ,
măgrin, mălin,
dafin - este un arbore originar
din S.U.A., adus în secolul al XVIII-lea în partea de sud a
țării (80.000 ha în masiv), totalizând 100-000 ha împreună cu
exemplarele răzlețe și solitare. Plantațiile răzlețe din sate
au mare importanță apicolă pentru practicarea stupăritului staționar.
Data înfloririi este în funcție de mersul vremii (la 5 săptămâni
de la pornirea în creștere a primilor muguri). Când bobocul
atinge 3 cm lungime, se consideră că înflorirea începe după
2 săptămâni (în funcție și de mersul vremii). Floarea ține 8-10
zile la pomii solitari și cu 2-3 zile mai mult în masiv. În
funcție de umiditate și după nopțile cu temperatura de +14 grade
Celsius secreția de nectar începe să devină apreciabilă, iar
după nopțile cu +18 grade Celsius secreția nectarului e foarte
bună. Arborii solitari produc mai mult nectar, fiind expuși
mai bine razelor solare. La fel și cei plantați pe soluri ușoare,
cu pânza freatică la suprafață, și cei aflați în apropierea
râurilor sau lacurilor (1100-1700 kg la ha). Plantațiile aflate
pe soluri grele, argiloase sunt slab productive (neatingând
nici a treia parte din capacitatea productivă). Evoluția culesului:
în primele zile este modest, urcă până la 10-12 kg pe zi și
scade iar, în ultimele 2 zile scăzând brusc la 2 kg, 1 kg, 0
kg.
-
Salcâmul
galben - băşicoasa
- înflorește la sfârșitul lunii mai secretând cantități mari
de nectar (chiar și atunci când plouă). La noi acest salcâm
nu prea este răspândit - crește doar prin parcuri, ca arbori
ornamentali.
- Salcâmul
pitic - salcâm de baltă,
este un arbust melifer (50 kg la ha), dar mai ales polenifer.
Crește prin zonele inundabile ale Dunării și pe prundurile văilor
mari, înflorind la sfârșitul lui mai timp de 2 săptămâni.
-
Sânger
- sângerel, lemn
pucios - înflorește în mai-iunie și este melifer.
-
Scoruş - înflorește
în mai-iunie (25-40 kg la ha).
-
Smârdar
- bujor de munte, trandafiraş
de munte, iederă cu flori
- crește prin munții Bucegi (august).
-
Sofora
- înflorește în a doua jumătate a lunii iulie, timp de 3 săptămâni
(300 kg la ha). Polenul de sofora conține cantitatea cea mai
mare de rutină dintre toate florile cunoscute (în proporție
de 25%) fiind indicat să fie colectat și păstrat.
-
Stejarul
- cu toate speciile sale ca tufanul și gorunul - înflorește
cu câteva zile înaintea salcâmului și dă un polen foarte abundent
(uneori și miere de mană - primăvara sau toamna).
-
Teiul
- are mai multe varietăți: alb argintiu,
cu frunze late, cu frunza mare,
pucios (pădureţ), teiul
roşu. Secreția de nectar începe la minim 16 grade
Celsius, crește vizibil după 20 grade Celsius, încetând complet
la 32 grade Celsius, când floarea se deshidratează și cade.
Nectarul începe să fie secretat numai când în atmosferă se găsește
o umiditate minimă de 51-60% și variază între 800-1200 kg la
ha, în funcție de specie. Teiul e foarte sensibil la negurile
de dimineață urmate de soare cald (opărirea sau mănarea florii).
Sunt ani în care, deși precipitațiile sunt însemnate, teiul
nu dă nectar sau dă foarte puțin (atunci când mugurii florali
au fost atacați în primăvară de geruri târzii, după ce arborii
și-au început vegetația). Culesurile
de la tei nu sunt sigure și în unii ani eterurile volatile emanate,
în special în primele zile de la înflorire
(teobromina), depopulează stupii.
Atunci când, pe timpul înfloritului temperatura e caniculară,
teiului îi cade floarea, iar când apar ploi interminabile, grindină
sau atac de omizi, culesul e compromis. Pentru vetrele de stupină
se caută poiene la marginea pădurii, la umbră, soarele încălzind
stupii dimineața devreme și spre seară. Albinele trebuie să
facă o bună orientare fiind nevoite să zboare în paralel cu
solul spre sursa de cules și nu vertical prin hățișuri care
să le oblige la eforturi suplimentare. Înaintea deschiderii
stupilor se vor amplasa 2-3 adăpătoare cu apă evitându-se astfel
pierderea de albină care va pleca să aducă apă fără a face o
recunoaștere adecvată, intrând apoi în prima stupină pe care
o găsesc în cale.
-
Trandafirul de lună
- este specia cea mai meliferă din familia trandafirilor. Mierea
de trandafir nu trebuie consumată decât în cantități mici, altfel
dă tulburări intestinale.
-
Tuia
uriaşă - e un conifer din familia Pinaceae,
care dă foarte mari cantități de polen, care, spre deosebire
de alte conifere, este de calitate foarte bună.
-
Tulichină
- cleiţa, chiperul
lupului, liliac de pădure
- este un arbust cu fructe veninoase care se clasează însă printre
cei mai productivi arbuști meliferi (martie-aprilie) culesul
durând 10 zile, în regiunea muntoasă și submuntoasă - pe locuri
umede și despădurite.
-
Verigariu
- părul ciutei, paţachină,
salbă moale, spinul
cerbului - înflorește prelung (mai-iulie) oferind nectar
și polen. Crește prin păduri și tufișuri.
-
Vişin
- pom fructifer ce dă ceva nectar 7-10 zile (14-74 kg la ha).
-
Viţa
de Canada - iederă
cu 4 foi, jie sălbatică
- arbust agățător ce se prinde de ziduri cu ajutorul unor ventuze
- înflorește spre toamnă. Vița de vie -atrage albinele mai ales
pentru polen iar toamna oferă și un cules, dar trebuie extrasă
întrucât peste iarnă provoacă diaree.
-
Zadul
- lariţă,
larice, zadă,
criş - e o plantă monică (cu florile mascule și
femele pe aceeași tulpină), produce mult polen care nu are o
valoare alimentară prea mare pentru albine. Mierea de zadă nu
este bună pentru iernare și cristalizează repede.
-
Zămoşiţa
- este cercetată pentru polen și nectar. Este folosită la formarea
gardurilor vii.
-
Zmeura
- zmeurul, rug
de munte, zmeurar - este
un arbust din familia Rosaceae, cu tulpini înalte de 1-2 m care
se arcuiesc la vârf. Are nectar abundent (50-100 kg la ha) pe
orice vreme putând fi cules ori de câte ori sunt condiții favorabile
de zbor. Durata culesului este de 15 zile (după salcâm) etc.
Arhenotoc
Nu trebuie să confundăm mătcile
anecbalice cu cele arhenotoce.
Arici
Aricii consumă nestingheriți, mai
ales pe timpul nopții, albinele moarte căzute în fața stupilor. Nu
consumă albine vii și, prin urmare, sunt folositori. Ariciul alungă
din stupină broaștele și șoarecii care sunt dăunători albinelor.
Ascosferoza
(puietul văros)
Ascosferoza sau puietul văros este
o boală infecto-contagioasă specifică larvelor de albine cărora le
determină moartea în primele două zile ale stadiului de puiet căpăcit.
Agentul etiologic este micetul Ascosphaera apis care trăiește în intestinul
albinei sănătoase.
Evoluție
Boala evoluează în tot cuprinsul sezonului
activ iar transmiterea se face prin ingestie și transcutanat. Deși
larvele de 1-16 zile par sănătoase, de fapt microbul e în stare de
incubație, infecția ucigând larva în stadiul prenimfal. Treptat boala
cuprinde și puietul de lucrătoare și pe cel din botci. Larvele moarte
de puiet văros sunt mumifiate, casante, de culoare alb-cenușiu sau
uneori brună, au aspect specific, pot fi ușor detașate din celule,
și pot fi observate deseori pe fundul sau în față stupului.
Uneori albinele acoperă cu ceară
larvele afectate, evitând răspândirea bolii. În fagure se observă
o așezare neregulată a larvelor, denumită așezare în "mozaic".
Căpăcelele celulelor sunt uneori puțin scobite (puietul putând fi
atacat în diverse stadii de dezvoltare), manifestări mai aparente
existând la larvele în vârsta de 3-4 zile.
La începutul ei infecția atacă de
preferința puietul de trântor și se propagă apoi la cel de lucrătoare.
Infecțiile micotice îmbracă de regulă un caracter enzootic. Ele apar
mai ales la familiile de albine cu deficiențe fiziologice iar când
toate familiile de albine se găsesc sub influența acelorași factori
debilitari, boala se poate extinde căpătând caracterul unei epizootii.
Precizarea diagnosticului de micoză se face clinic, pe bază prezenței
formațiunilor micotice pe larve afectate, albine și faguri mucegăiți
și pe baza unor examene de laborator.
Tratament
Pentru combatere se execută igiena
și dezinfecția necesară (îndepărtându-se și distrugându-se mumiile
și fagurii puternic afectați), după care se tratează cu zahăr pudră,
hipoclorit de sodiu, pucioasă,
sau cu Micocidin.
Asfixierea
albinelor
Asfixierea voită
Asfixierea accidentală
-
poate avea loc în timpul transportului
stupilor cu faguri plini cu miere necăpăcită, sau când stupul
a fost lăsat prea mult timp închis, mai ales când colonia este
puternică iar ziua este prea călduroasă. Familiile puternice cad
primele victime.
Asfixierea mătcii
- apare atunci când albinele își
suprimă singure matca sau nu accepta matca introdusă de apicultor.
Aspergiloza
Împietrirea puietului este o boală
provocată de o ciupercă microscopică aspergilus
flavus care trăiește pe polen, un mucegai care se dezvoltă
în orice mediu în care se produce o descompunere sub acțiunea umezelii
și căldurii. Germinația acestui mucegai începe la +5 grade Celsius
și încetează la peste +35 grade Celsius, continuând să se dezvolte
chiar și în lunile de vară ploioase, larvele care primesc o hrană
cu polen infectat de această ciupercă murind în celulele acoperite
de un strat albicios, ca o brumă. La revizia de fond, primăvara, albinele
moarte de pe fundul stupilor au abdomenul acoperit cu un praf verzui
sau albicios, ca o brumă, boala atingând mai ales fagurii mărginași.
Este o boală infecto-contagioasă comună larvelor și albinelor adulte,
făcând parte din categoria zoonozelor.
Este foarte periculoasă întrucât
poate provoca afecțiuni pulmonare și la om.
Transmiterea se face pe cale digestivă
și transcutanat. Larvele mor imediat după căpăcire sau în momentul
căpăcirii; în celulele necăpăcite se poate observa o pânză de mucegai
galben-verzui sau negru; zonele de fagure afectat se lărgesc progresiv
cuprinzând mai multe celule cu puiet, formând insule sau plaje de
mucegai; larvele se deshidratează au aderență la pereții celulei și
au consistența dură; albinele prezintă stări de agitație, incapacitate
de zbor, cad în fața stupilor, fac mișcări dezordonate ale membrelor,
pieselor bucale sau ale segmentelor corporale și mor în câteva ore
prin toxemie; cadavrele prezintă abdomenul ușor mărit, care în scurt
timp devine dur ca și toracele, miceliul invadând întreg corpul albinei
pe care-l acoperă cu un strat de miceliu de culoare galben-verzuie.
Boala apare mai ales primăvara timpuriu,
când, datorită ventilației necorespunzătoare, pe pereții mărginași
și pe fagurii cu polen apa se condensează favorizând apariția mucegaiurilor.
Doicile, în lipsa unui polen proaspăt se hrănesc cu polenul mucegăit
și îmbolnăvesc puietul, în formele grave boala extinzându-se și asupra
albinelor adulte, care, nemaiputând defeca, se constipă și mor. Cadavrele
unor astfel de albine trebuie arse iar fagurii cu păstură mucegăită
trebuie înlocuiți, colonia mutându-se într-un stup dezinfectat. Albinele
de pe faguri se pulverizează cu o soluție
de hipoclorit de sodiu (apă de Javel) în proporție de 150
g la litrul de apă. Stupii se flambează și dezinfectează, insistând
la colțuri și în zonele cu mucegai.
Diagnostic
Diagnosticul se stabilește pe bază
examenului clinic al probei de puiet afectat și al albinei adulte,
diferențiindu-se de paraliziile albinelor și intoxicații.
Examenul clinic
Puietul pietrificat la un examen clinic
sumar se poate confunda cu puietul văros (o boală provocata tot de
o ciupercă) dar, spre deosebire de ascosferoză:
-
larvele afectate sunt aderente la
pereții celulei, albinele neputându-le elimina din fagure;
-
puietul bolnav nu este în "mozaic"
ci în grup de larve prinse în insule verzi de
mucegai;
-
aspergiloza afectează și albinele,
între inelele abdominale, observându-se același mucegai verzui
ca și cel de pe fagure (provocând mortalitatea atât a albinelor
cât și a puietului).
Examenul de laborator
Un diagnostic de certitudine
se face prin completarea examenului clinic cu examenul de laborator,
întrucât se pot ivi uneori erori legate de contaminări cu Penicillium,
care apare sub formă unui mucegai verzui, în general pe fagurii prost
întreținuți, prinzând atât marginile exterioare ale celulelor cât
și albinele moarte din celule.
Tratament
Pentru a preveni infectarea polenului
din faguri de la rezervă se folosește vaporizarea acestora cu acid
acetic glacial, aerisind apoi depozitul.
Pentru combatere:
Transmiterea aspergilozei
la om
La om boala atacă căile respiratorii
și ochii. Ciuperca pătrunde la nivelul alveolelor pulmonare sau în
special complică leziunile TBC putându-se multiplica în cavernele
tuberculoase sau de-a lungul bronhiilor, unde constituie aspergiloze
bronhice, formând adevărate colonii în care se găsesc micelii și corpi
fructificanți. Diagnosticul se precizează prin examen bronhoscopic
sau prin examen microscopic și cultural al expectorantului. Un asemenea
efect nedorit se poate evita foarte ușor, luând niște măsuri de precauție
prin:
-
purtarea unei măști de tifon
la gură și la nas în timpul examinării familiilor de albine bolnave
(este indicat a se umecta masca cu un antiseptic sau chiar cu
apă pentru a reține sporii ciupercii patogene),
-
spălarea mâinilor, precum
și
-
purtarea echipamentului de
protecție (halat curat), ce va fi fiert după întrebuințare.
August
Asigurarea
florei melifere
La munte, în prima decadă a lunii
zburătoarea mai secretă ceva nectar, dar, după 15 august albinele
nu mai găsesc posibilități de cules. În pădurile de conifere apare
uneori mana, oferind un cules destul de bun, mai ales în zilele cu
nopți calde. În terenurile de cultură albinele găsesc uneori culturi
de molură ce mai oferă ceva polen, iar în unitățile cu sector zootehnic,
unde se află culturide napi porcești, sau se fac 2 culturi pe același
teren (după păioase), cu plante pentru siloz, albinele găsesc ceva
nectar și polen de la floarea soarelui sau porumb furajer însămânțat
împreună cu sulfina albă. Sulfina și facelia, talpa gâștei și rostogolul,
oferă bune culesuri, mai ales dacă vara au beneficiat de câteva ploi
bune.
Reactivarea
nucleelor
Nucleele rămase din mai-iunie din
roiurile temporare, se scot din stupii pepinieri colectivi (unde și-au
împerecheat mătcile) și își reiau rolul inițial de conlucrare independentă
cu FB din care au fost extrase înaintea marelui cules. În acest scop,
fiecare matcă va oua în cuibul ei până toamna târziu, când cele două
unități se contopesc în vederea asigurării unor colonii puternice
de 3-4 kg albină. Nu trebuie uitat că o stupină de producție este
aceea care are colonii puternice încă din toamnă, sănătoase, cu hrană
de bună calitate și mătci tinere.
Culesul
mierii de mană
În această lună poate apare, fie
de la salcie (în regiunile din baltă), fie de la bradul alb sau molid
(în cele de la munte) este bine să fie dirijat de apicultor pentru
ca proviziile de iernare să nu fie compromise. În acest scop, fagurii
plini cu miere de vară vor fi scoși și puși la păstrare, introducând
în stupi rame goale cu faguri artificiali. La încetarea culesului
mierea se extrage iar fagurii cu provizii de calitate vor fi redați
stupilor din care au fost ridicați.
Controlul
cantitativ și calitativ al rezervelor de hrană
Stupii care nu au provizii suficiente
sau cei de la care mierea a fost extrasă din cauza existenței mierii
de mană vor fi aprovizionați cu sirop sau miere de calitate. S-a constatat
că albinele iernează mai bine cu miere căpăcită provenită din hrăniri
masive cu sirop de zahăr (puțin acidulat și în proporție de 60%) în
aceastălună, față de fagurii de miere a căror proveniență este îndoielnică
(cu spori de nosemoză sau anumite procente de miere de mană). În situația
în care culesul a fost deficitar, se vor asigura în cuib faguri de
culoare mai închisă în care albinele vor depozita hrana masivă de
completare care, trebuie să fie căpăcită înainte de venirea frigului,
folosind cu precădere albinele bătrâne care oricum nu vor intra în
iarnă.
Deschiderea
urdinişului de iarnă
Se face concomitent cu micșorarea
celui de vară, începând din luna august, pentru ca albinele să-și
poată organiza hrana de completare acolo unde își aleg loc pentru
ghemul de iarnă. La 1 septembrie (cel mai târziu) urdinișul de vară
va fi închis definitiv. Nucleele ajutătoare vor avea de asemenea micșorate
urdinișurile la cel mult 3 cm, fiind prevăzute cu distanțiere din
cuie pentru a le feri de dăunători.
Reînnoirea
mătcilor
Cresterea tarzie de matci se poate
face și la începutul acestei luni, dacă afară este ceva cules, dar
în general nu sunt de valoarea celor crescute în lunile iunie-iulie.
Mătcile tinere obișnuit se dau coloniilor de obicei pe timpul culesului
de la floarea soarelui.
Înlocuirea mătcilor se poate face și în luna august,
scopul fiind intrarea cu o populație cât mai numeroasă la iernare.
Cu mătcile vârstnice înlocuite se fac nuclee ajutătoare cu ajutorul
cărora se sporesc efectivele de puiet, în octombrie fiind iernate
în stupi pepinieri sau sacrificate.
Alegerea
nucleelor ajutătoare
Mătcile nucleelor ajutătoare ce
vor ierna în stupi alături de FB sunt cele ce au mătci prolifice și
neuzate, verificate în cursul sezonului respectiv.
Reactivarea
ouatului
La mătcile care și-au restrâns activitatea
se recomandă introducerea câte unui fagure cu puiet necăpăcit, fără
albina acoperitoare, odată cu hrănirea puietului matca va fi și ea
hrănită mai bine și va oua mai mult.
Asigurarea
căldurii în cuib
Trebuie să rămână constantă, neinfluențată
de nopțile reci, pentru ca matca să nu fie stânjenită. În acest scop,
peste podișor va fi așezată perna protectoare care nu trebuie să lipsească
nici vara. Cuibul se va restructura, trecând către margine fagurii
clădiți din anulcurent care au ceva puiet, după eclozionarea puietului
aceștia se vor retrage, lăsând în mijlocul cuibului doar fagurii închiși
la culoare cu mierea deasupra elipselor cu puiet. Urdinișurile se
vor reduce la 4-5 cm, deschizându-se urdinișul superior. La stupii
orizontali sau cubici se va schimba poziția din pat rece în pat cald.
Aceste modificări trebuie făcute înaintea începerii hrănirilor de
completare.
Hrănirea
de stimulare
Se poate face transportând stupina
la un cules de întreținere târziu sau, în cazul în care nu se mai
află nici o stupină pe o rază de 4-5 km, stimularease va face direct
în natură. Hrănirea de stimulare
se va face la toți stupii în prezența unor rezerve bogate de păstură
și polen. Stimularea cea mai bună se face prin descăpăcirea fagurilor
cu miere după diafragmă.
Adaosul
medicamentos contra nosemozei
Este de preferat a se face împreună
cu hrana de stimulare căci dozele fiind zilnice și în cantități mici,
albinele consumă zilnic și integral siropul medicamentos fără să-l
depoziteze.
Trierea fagurilor
Operația este ușurată dacă pe speteaza
superioară a fagurilor este înscris anul clădirii. Fagurii cu păstură
vor fi păstrați până în luna ianuarie când păstura se extrage în vederea
hrănirilor de stimulare din timpul primăverii.
Sulfurarea
fagurilor de la rezervă
Se face imediat după retragerea
lor din cuib pentru a preveni atacul găselniței. Pentru tratarea lor
cât mai eficientă fagurii se stropesc cu apă în vederea combinării
acesteia cu vaporii de sulf, rezultând acidul sulfuric, substanță
toxică ce distruge și sporii de nosemoză.
Procurarea
fagurilor artificiali
Cu cât fagurii vor avea o vechime
de fabricare maimare cu atât rezistența lor va fi mai bine asigurată.
Ridicarea
magazinelor de recoltă
Acolo unde nu mai este nici o nădejde
de cules, nu trebuie să întârziem cu ridicarea magazinelor, prezența
acestora influențând nefavorabil păstrarea căldurii cuibului. Fagurii
magazinelor se vor supune fie fumigațiilor cu sulf, fie vaporizării
cu acid acetic glacial sau cu tetraclorură de carbon.
Automatismul
la albine
Colonia de albine ca și organismul
oricărei viețuitoare este un automat viu care funcționează după un
anumit program (o mulțime de informații instinctive, transmise prin
ereditate).Automatismul la albine poate fi demonstrat prin simpla
mutarea la câțiva metri a unui stup, pe care albinele, cu toate că
îl văd, îl simt și îl miros, nu-l mai recunosc. Cunoașterea cât mai
amănunțită a instinctelor albinelor ne va da putința asigurării celor
mai bune condiții dezvoltării lor prin respectarea legilor naturale
după care se conduc.
Azotatul
(nitratul) de amoniu
Folosit atent și numai atunci când
există o necesitate reală, nitratul
de amoniu, ingrasamant chimic care la 300 grade celtius explodeaza,
poate ușura și simplifica operațiunile mai dificile cum sunt: introducerea
mătcilor, mutarea stupilor la distanțe mici, unirea familiilor, aducerea
la normal a familiilor bezmetice etc. Pentru informatii suplimentare
consultati si capitolul "Adormirea albinelor"
unde am extras unele spicuiri de pe
un forum apicol.
|