Text

E

Echilibrarea coloniilor slabe

Cele mai bune metode sunt următoarele:

  • Din coloniile cu puiet mult, ce riscă să roiască, se ridică un fagure cu puiet căpăcit și albina acoperitoare (fără matcă) și se mătură în fața urdinișului coloniei slabe, după care, fagurele cu puiet se așează în mijlocul coloniei slabe, retrăgând din cuib un fagure gol, fără albina acoperitoare. Fagurele retras se va da familiei donatoare de puiet căpăcit. Dacă operația se repetă de 2-3 ori colonia slabă ia un deosebit avânt.
  • Coloniile puternice se alimentează câteva zile la rând, la intervale fixe, punând sirop în hrănitoare tip podișor. În cea de a 3-a zi, apicultorul va ridica hrănitoarele împreună cu albinele ce așteaptă siropul și le va monta deasupra stupilor cu colonii slabe, turnând încet în hrănitoare un nou sirop. Albinele se vor înfrăți și vor transporta în stup siropul, după plecarea la zbor rămânând în stup doar cele tinere. Hrănitoarele golite se vor ridica a doua zi dimineața și le vom opări, redându-le familiilor inițiale. Operația se va repeta de 3-4 ori.
  • În preajma unui cules de întreținere, se face schimb de faguri cu puiet (cea puternică cedează puiet căpăcit și albina acoperitoare, iar cea slabă doar puiet larvar). Albina acoperitoare de pe fagurele cu puiet căpăcit se mătură în fața urdinișului familiei slabe. Operația se repetă de 2-3 ori, la interval de o săptămână.

 

Enzimele

Sunt compuși proteici, biocatalizatori, substanțe organice sintetizate sau secretate de organismele vegetale și animale, care catalizează procesele biochimice ce se produc în organism, descompunând proteinele, grăsimile și hidrații de carbon în substanțe asimilabile. Pentru producerea enzimelor albinele au nevoie de o alimentație corespunzătoare, îndeosebi cu polen. Lipsa polenului sau alimentația îndelungată a albinelor cu zahăr le scade capacitatea de a produce enzime. Enzimele din miere (invertaza, diastaza etc.) pot fi distruse prin lichefierea mierii la o temperatură de peste 40 0C depreciind astfel calitățile mierii.


 

Esofagul albinei

Este un tub lung, elastic și subțire ce urmează faringelui, străbate toracele și se unește cu gușa.


 

Eterul

Eterul este folosit în anestezierea albinelor pentru ușurarea introducerii mătcilor sau la narcotizarea familiilor bezmetice după metoda Mârza. Dacă eterul se folosește la aceeași colonie mai mult de 2 ori organismul albinelor se adaptează și ele nu-și mai pierd memoria.


 

Extragerea mierii

Pentru a se preveni alterarea mierii se va evita extragerea mierii pe timp ploios sau umed, ori începerea extracției înainte ca fagurii să fie căpăciți cel puțin pe o treime din suprafața lor. Fagurii cu puiet nu vor fi centrifugați întrucât puietul, chiar dacă a fost căpăcit își va pierde vitalitatea când va ajunge la maturitate ca albină, albinele devenind mai puțin rezistente la boli. Fagurii extrași vor fi dați din nou albinelor pentru a fi curățați de resturile de miere. În caz contrar, dacă rămân peste iarnă, mierea rămasă va atrage apa și va fermenta putând îmbolnăvi albinele. În cazul în care culesul a încetat și este nevoie să facem extracția, aceasta se va face pe timpul nopții, după ce în timpul zilei au fost ridicați fagurii cu miere din stupi.

Extracția mierii parțial căpăcite se impune în cazul unui cules în avalanșă, reactivând culesul.

O miere maturată pe deplin are nevoie de 12 zile, timp în care albinele adaugă mereu substanțe glandulare, enzime, invertază și diferiți acizi, toate acestea înnobilând mierea.


 

Expedierea albinelor

Expedierea roiurilor la pachet are o mare răspândire în SUA și Canada, în regiunile reci desființându-se coloniile pentru a se reface în primăvară cu ajutorul roiurilor la pachet primiți din regiunile calde ale acestor țări. Fiecare roi la pachet trebuie să aibă o matcă tânără, 1 fagure cu miere căpăcită (sau hrană lichidă) și 1,5 kg albină scuturată printr-o pâlnie largă în roiniță. Roi la pachet de pe timpul verii trebuie să aibă 2,5 kg albină, multă din aceasta fiind bătrână. Pentru ca roiul la pachet să-și atingă scopul albina trebuie să fie tânără, sănătoasă, provenită din colonii valoroase, cu o matcă pe măsură.

La expedierea roiului la pachet cu faguri, mierea să fie căpăcită și necristalizată. Când se expediază doar albină cu hrană lichidă, se va folosi hrănitorul rotund din tablă tip Hill cu un capac perforat foarte fin, albinele prinzându-se de capac în formă de ciorchine, având între ele atârnată colivia cu matca. În cazul în care roiul este format cu albina de la o singură colonie și matca sa, aceasta poate fi lăsată liberă pe fagure, în acest caz albina fiind mai liniștită. În cei formați cu albină de la mai multe colonii matca va fi izolată în colivie automată cu șerbet de zahăr, iar albinele la scuturare în roiniță să fie pulverizate cu o esență oarecare pentru a avea același miros. Scuturarea în roiniță se face în orele de zbor intens, atunci când în stupi se găsește numai albina tânără. Când va ajunge la destinație albina roiului se pulverizează cu apă și se scutură în stupul pregătit cu 2 faguri gata clădiți, cu miere și păstură, și 5-6 faguri artificiali. Între faguri așezăm colivia cu matca iar urdinișul se deschide puțin. A doua zi, dacă albinele sunt neliniștite, înseamnă că matca a murit, iar dacă nu, se începe stimularea. Se recomandă ca scuturarea roiului să se facă între orele 17-20 sau între 5-8.


 

Expedierea mătcilor

  • Cere o atenție deosebită, pentru expediere folosindu-se colivii speciale tip Benton, cu 12-16 albine însoțitoare.
  • Este bine ca sita coliviei, cu ochiuri de 2,5 mm, să fie muiată puțin în ceară pentru ca albinele să nu aibă contact direct cu metalul; deasupra pânzei ceruite de sârmă se pune o foaie de placaj prinsă în 2 cuișoare, albinele primind pe sub placaj aer suficient.
  • Hrana pentru drum trebuie să fie neapărat o pastă specială, pregătită din timp.
  • Albinele însoțitoare se aleg din cele tinere (de 6-15 zile) care se găsesc pe fagurele cu ouă sau cu puiet pe care se află matca, după introducerea mătcii în colivie introducând maxim 16, după care punem dopul și scriem adresa primitorului.
  • Transportul necesită pregătirea unui colet cu mai multe colivii cu șipculițe între ele, ca să permită circulația aerului, nefiind recomandat să se depășească 24 ore.
  • Mătcile primite vor fi lăsate într-o cameră întunecoasă și caldă (ca să se liniștească, dându-se a doua zi coloniilor care au nevoie de mătci, ținând cont de regulile de protecție.

 

Extractul de melisă

Se iau frunze proaspete de melisă, se introduc într-o sticlă până la refuz, peste ele turnându-se alcool de 96 de grade. Sticla se ține la soare timp de 2 săptămâni, după care frunzele se storc cu o presă sau se pun într-un alambic de laborator în vederea extragerii esenței de melisă.


 

Evidența în stupină

Pentru a obține rezultatele scontate în orice domeniu este nevoie de o evidență bine pusă la punct. În lucrările de selecție și de creștere a mătcilor evidența în stupină și respectarea planificării sunt factori esențiali.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)