E
Echilibrarea
coloniilor slabe
Cele mai bune metode sunt următoarele:
-
Din coloniile cu puiet
mult, ce riscă să roiască, se ridică un fagure cu puiet căpăcit
și albina acoperitoare (fără matcă) și se mătură în fața urdinișului
coloniei slabe, după care, fagurele cu puiet se așează în mijlocul
coloniei slabe, retrăgând din cuib un fagure gol, fără albina
acoperitoare. Fagurele retras se va da familiei donatoare de
puiet căpăcit. Dacă operația se repetă de 2-3 ori colonia slabă
ia un deosebit avânt.
-
Coloniile puternice
se alimentează câteva zile la rând, la intervale fixe, punând
sirop în hrănitoare tip podișor. În cea de a 3-a zi, apicultorul
va ridica hrănitoarele împreună cu albinele ce așteaptă siropul
și le va monta deasupra stupilor cu colonii slabe, turnând încet
în hrănitoare un nou sirop. Albinele se vor înfrăți și vor transporta
în stup siropul, după plecarea la zbor rămânând în stup doar
cele tinere. Hrănitoarele golite se vor ridica a doua zi dimineața
și le vom opări, redându-le familiilor inițiale. Operația se
va repeta de 3-4 ori.
-
În preajma unui cules
de întreținere, se face schimb de faguri cu puiet (cea puternică
cedează puiet căpăcit și albina acoperitoare, iar cea slabă
doar puiet larvar). Albina acoperitoare de pe fagurele cu puiet
căpăcit se mătură în fața urdinișului familiei slabe. Operația
se repetă de 2-3 ori, la interval de o săptămână.
Enzimele
Sunt compuși proteici, biocatalizatori,
substanțe organice sintetizate sau secretate de organismele vegetale
și animale, care catalizează procesele biochimice ce se produc în
organism, descompunând proteinele, grăsimile și hidrații de carbon
în substanțe asimilabile. Pentru producerea enzimelor albinele au
nevoie de o alimentație corespunzătoare, îndeosebi cu polen. Lipsa
polenului sau alimentația îndelungată a albinelor cu zahăr le scade
capacitatea de a produce enzime. Enzimele din miere (invertaza,
diastaza etc.) pot fi distruse prin lichefierea mierii la o temperatură
de peste 40 0C depreciind astfel calitățile mierii.
Esofagul
albinei
Este un tub lung, elastic și subțire
ce urmează faringelui, străbate toracele și se unește cu gușa.
Eterul
Eterul este folosit în anestezierea
albinelor pentru ușurarea introducerii mătcilor sau la narcotizarea
familiilor bezmetice după metoda Mârza. Dacă eterul se folosește
la aceeași colonie mai mult de 2 ori organismul albinelor se adaptează
și ele nu-și mai pierd memoria.
Extragerea
mierii
Pentru a se preveni alterarea
mierii se va evita extragerea mierii pe timp ploios sau umed, ori
începerea extracției înainte ca fagurii să fie căpăciți cel puțin
pe o treime din suprafața lor. Fagurii cu puiet nu vor fi centrifugați
întrucât puietul, chiar dacă a fost căpăcit își va pierde vitalitatea
când va ajunge la maturitate ca albină, albinele devenind mai puțin
rezistente la boli. Fagurii extrași vor fi dați din nou albinelor
pentru a fi curățați de resturile de miere. În caz contrar, dacă
rămân peste iarnă, mierea rămasă va atrage apa și va fermenta putând
îmbolnăvi albinele. În cazul în care culesul a încetat și este nevoie
să facem extracția, aceasta se va face pe timpul nopții, după ce
în timpul zilei au fost ridicați fagurii cu miere din stupi.
Extracția mierii parțial căpăcite
se impune în cazul unui cules în avalanșă, reactivând culesul.
O miere maturată pe deplin are
nevoie de 12 zile, timp în care albinele adaugă mereu substanțe
glandulare, enzime, invertază și diferiți acizi, toate acestea înnobilând
mierea.
Expedierea
albinelor
Expedierea roiurilor la pachet
are o mare răspândire în SUA și Canada, în regiunile reci desființându-se
coloniile pentru a se reface în primăvară cu ajutorul roiurilor
la pachet primiți din regiunile calde ale acestor țări. Fiecare
roi la pachet trebuie să aibă o matcă tânără, 1 fagure cu miere
căpăcită (sau hrană lichidă) și 1,5 kg albină scuturată printr-o
pâlnie largă în roiniță. Roi la pachet de pe timpul verii trebuie
să aibă 2,5 kg albină, multă din aceasta fiind bătrână. Pentru ca
roiul la pachet să-și atingă scopul albina trebuie să fie tânără,
sănătoasă, provenită din colonii valoroase, cu o matcă pe măsură.
La expedierea roiului la pachet
cu faguri, mierea să fie căpăcită și necristalizată. Când se expediază
doar albină cu hrană lichidă, se va folosi hrănitorul rotund din
tablă tip Hill cu un capac perforat foarte fin, albinele prinzându-se
de capac în formă de ciorchine, având între ele atârnată colivia
cu matca. În cazul în care roiul este format cu albina de la o singură
colonie și matca sa, aceasta poate fi lăsată liberă pe fagure, în
acest caz albina fiind mai liniștită. În cei formați cu albină de
la mai multe colonii matca va fi izolată în colivie automată cu
șerbet de zahăr, iar albinele la scuturare în roiniță să fie pulverizate
cu o esență oarecare pentru a avea același miros. Scuturarea în
roiniță se face în orele de zbor intens, atunci când în stupi se
găsește numai albina tânără. Când va ajunge la destinație albina
roiului se pulverizează cu apă și se scutură în stupul pregătit
cu 2 faguri gata clădiți, cu miere și păstură, și 5-6 faguri artificiali.
Între faguri așezăm colivia cu matca iar urdinișul se deschide puțin.
A doua zi, dacă albinele sunt neliniștite, înseamnă că matca a murit,
iar dacă nu, se începe stimularea. Se recomandă ca scuturarea roiului
să se facă între orele 17-20 sau între 5-8.
Expedierea
mătcilor
-
Cere o atenție deosebită,
pentru expediere folosindu-se colivii speciale tip
Benton, cu 12-16 albine însoțitoare.
-
Este bine ca sita
coliviei, cu ochiuri de 2,5 mm, să
fie muiată puțin în ceară pentru ca albinele să
nu aibă contact direct cu metalul; deasupra pânzei ceruite de
sârmă se pune o foaie de placaj prinsă în 2 cuișoare, albinele
primind pe sub placaj aer suficient.
-
Hrana
pentru drum trebuie să fie neapărat o pastă specială,
pregătită din timp.
-
Albinele
însoțitoare se aleg din cele tinere (de 6-15 zile)
care se găsesc pe fagurele cu ouă sau cu puiet pe care se află
matca, după introducerea mătcii în colivie introducând maxim
16, după care punem dopul și scriem adresa primitorului.
-
Transportul
necesită pregătirea unui colet cu mai multe colivii cu șipculițe
între ele, ca să permită circulația aerului, nefiind
recomandat să se depășească 24 ore.
-
Mătcile
primite vor fi lăsate într-o cameră întunecoasă și caldă
(ca să se liniștească, dându-se a doua zi coloniilor care au
nevoie de mătci, ținând cont de regulile de protecție.
Extractul
de melisă
Se iau frunze proaspete de melisă,
se introduc într-o sticlă până la refuz, peste ele turnându-se alcool
de 96 de grade. Sticla se ține la soare timp de 2 săptămâni, după
care frunzele se storc cu o presă sau se pun într-un alambic de
laborator în vederea extragerii esenței de melisă.
Evidența
în stupină
Pentru a obține rezultatele scontate
în orice domeniu este nevoie de o evidență bine pusă la punct. În
lucrările de selecție și de creștere a mătcilor evidența în stupină
și respectarea planificării sunt factori esențiali.
|