Text

Mierea de albine

miere și derivate

 

Generalități

Mierea este o soluție apoasă bogată în substanțe zaharoase - până la 80% - reprezentate îndeosebi de glucoză și fructoză ce provin din nectarul floral, extrafloral, mană și alte surse, recoltate de albine și depozitate în faguri. Enzimele, pe care albinele le introduc în nectar, au însușirea de a scinda zaharoza, maltoza, melezitoza, rafinoza, melibioza etc., acest proces durând ani îndelungați. Transformarea nectarului de către albine în miere este însoțită apoi de preschimbarea și înlocuirea conținutului de acizi nefolositori, odată cu eliberarea surplusului de apă. Valoarea pH-ului dintr-o miere maturizată variază de la 3,5 la 5,5 - după proveniența ei floristică.

Căpăcirea mierii cu o pojghiță de ceară la suprafața celulelor din fagure contribuie la menținerea calități ei inițiale, căpăcirea având rolul de a izola mierea de influența umezelii din mediul înconjurător.

Cu ocazia invertirii nectarului în miere sunt încorporate proteine, materii albuminoide, acizi (formic, malic, citric, gluconic, succinic, acetic), substanțe minerale (fosfați de calciu, fier, săruri de aluminiu, stronțiu, cobalt, titan, crom, iod, argint, zinc, plumb, iridiu etc.) în cantități infinitezimale, substanțe funcționale de origine organică (enzime, catalaza, inulaza, inhibina), vitamine, antibiotice naturale, hormoni și polen, mierea neputând fi egalată de nici un preparat farmaceutic sintetic căci ea este o substanță vie și direct asimilabilă.

Mierea este mult apreciată pentru calitățile sale având și întrebuințări terapeutice.


 

Achiziții miere

Achiziționarea mieri se face de unități specializate. În trecut achiziționarea se făcea la centrele apicole ale principalelor orașe. În ultimul timp, pe lângă acestea, s-au înființat și firme particulare de achiziții, existând posibilitatea nașterii concurenței și practicarea unor prețuri ce se vor adapta tot mai mult legii cererii și ofertei.

Toți apicultorii care citesc acest site sunt rugați să-mi comunice adresele centrelor noi de achiziții pe care le cunosc la următoarea adresă: teofan2004-apis@yahoo.fr , acest lucru fiind în folosul nostru, deoarece, cu cât vom cunoaște mai multe adrese cu atât ne vom putea informa care este prețul cel mai bun, obligându-i pe ceilalți să ridice și ei prețurile pentru a deveni cât mai atractivi. Adresele comunicate vor apărea la rubrica de publicitate apicolă, pentru a fi mai ușor accesată de doritori.


 

Cristalizarea sau granularea mierii

Cristalizarea sau granularea mierii este un proces natural, care nu modifică proprietățile biologice și medicinale ale produsului. În funcție de dimensiunile cristalelor se disting trei sorturi de miere cristalizată: cu granule mari (peste 0,5 mm), cu granule mici (0,5-0,4 mm) și miere de consistență cremoasă (sub 0,04 mm). Cantitatea și dimensiunile cristalelor sunt influențate în special de granulele de polen: cu cât sunt mai mari aceste granule cu atât sunt mai mari aglomerările de cristale și cu atât mai mici sunt cristalele. Temperatura necesară pentru completa solubilizare a mierii cristalizate este de 35-45 grade C.

Stratul mai deschis la culoare, mai sfărâmicios și mai puțin dulce de la suprafața unei mieri constă din cristale de glucoză neacoperite de lichidul intercristalin, format în principal din fructoză, apă liberă și substanțe solubile în apă; acest fenomen este normal pentru sorturile bine maturate, cu conținut ridicat de glucoză și scăzut în apă. Prin conservare la temperatura camerei, acest strat dispare.

Mierea trecută prin filtre de nisip sau argilă nu mai are polen sau alte substanțe proteice și deci se menține necristalizată mult timp.


 

Extragerea mierii

Mierea extrasă este pusă direct în bidoane înalte, unde după ce se limpezește va fi curățată de resturile de ceară. Mierea filtrată pierde 20-40% din substanțele valoroase (în special particulele fine de polen aflate în suspensie) și de aceea se recomandă doar maturarea, decantarea și raclarea cu o lingură sau o spatulă după 3-4 zile de repaus. Pentru a se grăbi maturarea mierii, mai ales dacă extracția s-a făcut pe timp umed, se așează în camera de maturare 7-8 kg de var nestins, care absoarbe umiditatea produsă de evaporarea surplusului de apă din miere. După câteva zile, operația se va repeta, până când observăm că mierea din maturatoare are vâscozitatea normală. Cea mai bună maturare se face la o temperatură de peste 25 grade Celsius, o cantitate mai mare de miere necesitând circa 2 săptămâni pentru încheierea cu succes a maturării. Spuma ridicată deasupra mierii va fi raclată cu o lingură, astfel ca suprafața mierii din maturator să rămână în contact direct cu aerul cald al camerei de maturare și depozitare. Spuma se ridică și mai bine folosind un prosop umed, dar stors de apă, care se pune deasupra ei, lăsându-l acolo 6-7 ore; în acest timp spuma cu toate impuritățile se lipesc de prosop, după ridicarea prosopului suprafața mierii rămânând curată. Dacă mai rămân impurități operația se repetă, de data aceasta folosind o pânză de tifon.

După limpezire și maturare, mierea se trage în vase și se comercializează.


 

Mierea de calitate

Producerea mierii de calitate este o problemă de prestigiu, criteriul principal de clasare a muncii apicultorului trebuind să devină tocmai calitatea produselor livrate, modul de prezentare, pe sorturi și pe sortimente, consumatorii știind să aprecieze seriozitatea apicultorilor ce știu să-i păstreze calitățile naturale.

Pentru obținerea unei mieri de calitate un rol important îl joacă maturarea naturală în faguri, maturarea în afara lor fiind lipsită de aroma specifică pe care o căpătă după căpăcire. Un alt factor deosebit de important este asigurarea familiilor în perioadele de cules cu faguri clădiți de calitate, cu precădere din cei în care nu s-a crescut puiet, în acest fel evitându-se deprecierea culorii mierii.

Nu este permisă hrănire familiilor de albine cu cantități mari de sirop de zahăr în ajunul culesurilor, în scopul blocării cuiburilor, scontând pe faptul că nectarul adus ulterior va fi depozitat în fagurii pentru recoltă. Acest fapt nu face decât să deprecieze mierea prin amestecul cu sirop de zahăr, întrucât albinele îl vor muta în timpul culesului, din cuib, în magazine. Zaharul trebuie folosit doar în perioada de toamnă pentru completarea rezervelor de hrană.

Nu se recomandă livrarea mierii direct de la centrifugă, fără o condiționare atentă. De asemenea, extragerea mierii trebuie făcută după fiecare cules pentru a se obține mierea pe sorturi de floră care să satisfacă preferințele și cerințele consumatorilor.


 

Mierea ca aliment și medicament

Mierea este un aliment cu proprietăți medicamentoase recunoscute, putând fi consumată de bătrâni, copii, sportivi, oameni care lucrează noaptea, fie ca laxativ, fie ca aliment energizant, în cazurile de surmenaj, oboseală, neurastenie, boli de inimă etc. Cei care suferă de insomnii, dacă iau seara la culcare 2 linguri de miere într-un pahar de ceai cald de tei, dorm un somn liniștit, tulburările somnului datorându-se în mare parte digestiei grele, unor procese de infecții latente sau active ce se fac în intestine sau în organism, provocând o stare de neliniște care turbură somnul. În bolile de ficat, mierea este recomandată întrucât mărește proporția de glicogen, fortificând organismul împotriva infecțiilor. Este recomandată chiar și în diabetul incipient, însă în cantități foarte mici, înlocuind zahărul folosit în alimentația curentă. În otrăvirile cu ciuperci mierea este salutară, prin înghițirea unei mari cantități de apă saturată cu miere, înlocuind glucoza din organism distrusă de otrava conținută de ciupercă. În clinici mierea este înlocuită cu glucoza pură, care se dă în același scop. În amestec cu untura de pește mierea poate fi folosită în tratarea rănilor.


 

Păstrarea mierii

Mierea nu se păstrează decât în ambalaje perfect spălate și uscate din sticlă sau aluminiu. Nu puneți miere în ele pe considerentul că au conținut tot miere. Pelicula veche de miere de pe pereții vasului conține germeni de fermentație care însămânțează mierea nouă și aceasta va fermenta la rândul ei, schimbându-și gustul și mirosul.

Dacă vasul a mai fost folosit și pe pereții săi există resturi de miere cristalizată, acestea vor declanșa procesul cristalizării și în mierea nouă pusă la păstrare. Mierea nu se va păstra niciodată în vase confecționate din zinc, cupru, plumb sau aliajele lor, deoarece, sub acțiunea acizilor din miere se formează compuși chimici ce pot da intoxicații grave. Nici ambalajele din fier nu sunt indicate, deoarece în urma corodării fierului la contactul prelungit cu acizii conținuți de miere, aceasta va căpăta un gust și un miros neplăcut. Mierea se poate păstra în vase din tablă albă cositorită sau în vase emailate, sau date la interior cu un strat gros de vopsele sintetice.

Borcanele cu miere nu trebuie păstrate la un loc cu recipientele ce conțin substanțe ce emană mirosuri neplăcute (vopsele, carburanți, esențe, varză murată) deoarece mierea prinde ușor miros. De asemenea vasul cu miere nu se pune descoperit în apropierea unor substanțe higroscopice care favorizează menținerea umidității în aer (sarea) aceasta contribuind la o fermentație accelerată a mierii. Mierea ambalată în borcane de sticlă va fi ferită de lumină care-i depreciază calitățile (lucru ușor de observat datorită închiderii mierii).

Mierea care a cristalizat pentru a fi fluidizată se va trece într-un vas care se va pune într-o baie de apă fierbinte, în nici un caz pe foc. Nu trebuie încălzită decât acea cantitate care se va folosi o singură dată deoarece mierea încălzită fermentează mai ușor, depreciindu-se.

Mierea supraîncălzită conduce imediat la creșterea procentului de hidroximetilfurfurol care, de asemenea duce la deprecierea calităților mierii. Temperatura optimă de păstrare este bine să se situeze între 10 și 20 grade Celsius.


 

Sorturi de miere

Mierea este produsul de bază al albinelor, componenta principală constituind-o zaharurile, reprezentate îndeosebi de glucoză și fructoză ce provin din nectarul floral, extrafloral, mană și alte surse recoltate de albine și depozitate în faguri.

Mierea florală

Mierea de coriandru

De culoare deschisă, asemănătoare cu cea de salcie, în primele 2 săptămâni de la extracție are un gust neplăcut, dar lăsată în maturator descoperită, își pierde acest miros ajungând o miere suavă excelentă.


 

Mierea de crușin

Este laxativă.


 

Mierea de floarea soarelui

În sedimentul ei granulele de polen ajung uneori până la 100 %. Datorita conținutului mare de glucoză, cristalizarea se declanșează mult mai repede față de celelalte sorturi de miere, uneori chiar în faguri, extracția ei trebuind să se facă repede.


 

Mierea de izmă

Este recomandată pentru afecțiunile de stomac și intestine.


 

Mierea de iarbă neagră

Este bună pentru anemici, clorotici și în afecțiunile sistemului nervos.


 

Mierea de levănțică

Este recomandată celor epuizați fizic și nervos.


 

Mierea de mentă

Are aroma mentei și gust dulce, consistența uniformă, vâscoasă, cristalizează în granule mărunte, incomplet. Are culoare verzui-brun roșcată și se recoltează în cantități mari în Delta Dunării și zonele de inundație ale acesteia. Conține o cantitate mare de vitamina C și datorită calităților nutritive și terapeutice, se caută pentru consum.


 

Mierea de păducel

Este foarte bună pentru bolnavii de inimă.


 

Mierea de pin

Mierea de mană a pinului este deschisă la culoare și consistentă, rămânând transparentă și fluidă.


 

Mierea de rapiță

Este de culoare galbenă-deschisă, foarte dulce, are un gust și miros plăcut, cu o consistență densă, dizolvându-se greu în apă. Se cristalizează la 10-12 zile de la extracție, chiar în faguri, luând o culoare albicioasă și ușor gălbuie. De aceea recoltarea trebuie făcut rapid, la terminarea înfloririi.


 

Mierea de rozetă

Face parte din prima categorie, fiind de o calitate excepțională - după gust și aromă.


 

Mierea de salcâm

Din cauza unei cantități mai mari de fructoză cristalizează foarte încet )la câțiva ani. Face parte din sortul de miere de calitate superioară, fiind cea mai solicitată pe piața externă, datorită aromei și gustului plăcut pe care îl are. Imediat după recoltare este transparentă, dar culoarea va depinde de culoarea fagurilor utilizați la recoltarea ei, putându-se întâlni nuanțe de la incolor la galben-pai sau galben deschis. Ca indice colorimetric, mierea de salcâm este admisă până la maximum 18 nm pe scara Phund, peste această limită, considerându-se miere de calitatea a II-a.

Mierea de salcâm are un gust plăcut, dulce, este perfect fluidă, vâscoasă, fără semne de cristalizare. Conține în medie 41,73 % fructoză, 34,8 % glucoză și 10 % zaharoză și maltoză. Are un pH = 4,0 și nu cristalizează cel puțin 1,5-2 ani și niciodată total. Aroma pronunțată de flori de salcâm, se întâlnește la mierea la care s-a introdus o infuzie de floare de salcâm sau cea falsificată.


 

Mierea de salcie

Este de culoare galben deschis aurie și are uneori un gust puțin amărui, având o savoare deosebită, fiind foarte bogată în vitamine (în special B6 și C). Zaharisirea se face cu cristale mărunte.


 

Mierea de tei

Este trecută în categoria celor mai bune și celor mai apreciate sorturi de miere, bogată în vitamine (mai ales vitamina B1 (thiamina), și aminoacizi, în sedimentul ei granulele de polen ajungând până la 70-80 % , uneori conținând și o cantitate însemnată de mană. Fiindcă aroma mierii de tei este foarte puternică, pentru a-i diminua din gust, se amestecă cu alte sorturi de miere sau cu miere polifloră.

Culoarea mierii de tei este deschisă, bătând ușor în galben câteodată chiar cu reflexe verzui. Cristalizarea ei se face spre toamnă și are o consistență untoasă, cristalele având culoarea albă, mierea căpătând un gust și o aparență mai atrăgătoare. Are calități liniștitoare fiind prescrisă în afecțiunile sistemului nervos și în insomnii.


 

Mierea de trifoi

Este considerată cea mai bună ca savoare și prezentare. Este bogată în vitamine (B1, B2, C) culoarea variind în funcție de specia de la care provine (albă la trifoiul alb pitic, galben-roșietică la celelalte varietăți). Cristalizează lent.


 

Mierea de verigariu și cea de salbă

Este bună pentru stomac și intestine, fiind și laxativă.


 

Mierea de zburătoare

Este de culoare deschisă, foarte gustoasă dar, cristalizează repede.


 

Mierea extraflorală

Provine din nectarul secretat de alte părți ale unor plante (cum ar fi porumbul, secara, măzărichea) sau arbori (măr, prun, nuc, tei, plop, stejar, arțar, frasin, mesteacăn etc.), unde se află glande nectarifere asemănătoare cu cele in interiorul florilor. În nopțile răcoroase ce urmează unor zile călduroase, spre dimineață, apare această secreție extraflorală, pe frunzele anumitor arbori, iar albinele se grăbesc să o adune și s-o prelucreze în miere căci, odată cu apariția soarelui și încălzirea atmosferei, partea apoasă din această exudație dulce se evaporează, iar albinele nu o mai pot lua.

Mierea extraflorală are o greutate specifică mai mare ca mierea obișnuită, iar culoarea sa este puțin mai închisă, conținând zaharuri valoroase ca fructoza și glucoza dar și unele zaharuri inferioare ca dextrina, melezitoza, precum și săruri minerale în proporții ceva mai mari ca la mierea florală.


 

Mierea de mană

Pentru consumul uman are o valoare deosebită, conținând multă inhibină (un bactericid foarte puternic) și săruri minerale (de 12,8-20 de ori mai bogată în săruri minerale decât cea florală), calciul și magneziul prezentând cel mai mare interes terapeutic întrucât organismul uman asimilează mult mai bine aceste săruri prin alimentația naturală decât prin administrarea sintetică.

După arborii de la care provine este de mai multe feluri: de stejar, de brad, de molid etc. Secreția manei e condiționată de o serie de factori printre care menționăm:

  1. Factorii interni: factorii genetici ce se transmit fiecărei specii de insecte producătoare de mană.
  2. Factorii externi: factorii meteorologici, solul, expoziția însorită, altitudinea etc.
  3. Factorii biotici: (prădători, dăunători și paraziți). Prădătorii (veverițele, ghionoaiele, ciocănitoarele, pițigoii, sticleții, viespile, muștele etc.) decimează lachnidele în toate stadiile de existență. Pe lângă acești aprigi dușmani, insectele producătoare de mană au și prietenii lor: furnicile de pădure - care le protejează și le stimulează secreția de mană.

Provine din aceeași sursă cu cea extraflorală, mana fiind un produs obținut indirect, prin intermediul unor insecte din categoria afidelor, psyllidelor, coccidelor, citadidelor și lachnidelor, care se hrănesc cu sucurile plantelor și elimină apoi zaharurile de care nu mai au nevoie. Albinele culegătoare adună aceste produse însă pierd foarte multă energie la un asemenea cules și sunt mai uzate decât cele care culeg nectar de flori.

Pe lângă faptul că mierea de mană nu este recomandată pentru iernare deoarece provoacă intoxicații grave, degenerescență și necroză, sunt cazuri când, chiar pe timpul verii poate provoca multe neajunsuri. Atunci când mana conține zaharuri neasimilabile și mai ales în anii secetoși, când albinele sunt lipsite de păstură, albinele se pot intoxica datorită consumului sporit de miere de mană. Excepție face mierea de mană de conifere, care conține procente ridicate de zaharuri digestibile, albinele de munte fiind obișnuite să consume o astfel de hrană chiar și iarna.

Mierea de mană conține inhibină, substanță cu o puternică acțiune bactericidă, iar procentul redus de glucoză și bogăția în dextrine și substanțe minerale o țin ani de zile în stare lichidă. Totuși, uneori, mierea de mană este atât de vâscoasă, încât nici nu mai poate fi extrasă din celule decât prin topirea fagurilor în cuptor, deasupra unor grătare, ori prin înmuiere cu apă caldă și intercalarea între acești faguri a unor faguri goi gata clădiți. Albinele iau din celule această miere diluată și o întind în fagurii goi, după care aceștia se scot și se extrag.


 

Mierea de molid și brad

Mierea de molid are culoare verde închis iar cea de brad - galbenă aurie. Ambele conțin 25,68% melezitoză (datorită urmelor de rășină conținute). Este mult căutată de bolnavii de plămâni și conține un puternic bactericid, inhibina, produs al unei enzime. Enzima producătoare a inhibinei este o glucozooxidază care în prezența aerului produce din fructoză hidrogen-hiperoxid. Inhibina este cunoscută în medicină pentru efectul ei sterilizator. Când timpul este călduros mierea de brad se extrage cu ușurință. Pe timpul iernii această miere cristalizează în faguri și de aceea nu trebuie lăsată peste iarnă (lasă și multe reziduuri).

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)