Text
V
info ducumentar antivaroa (site în limba franceză)

 

Valeriana

Odoleanul numit și valeriană, gușa-porumbelului sau iarba pisicii, este o plantă medicinală de la care se folosesc rizomii și rădăcinile, având o acțiune calmantă a întregului sistem nervos, micșorând stările de excitație. Acțiunea sa sedativă și calmantă este mărită prin asociere cu alte plante: mușețel, mentă, levănțică etc. Rădăcina se întrebuințează sub formă de praf, infuzie, extract și tinctură (Farm. Corneliu Constantinescu, Plantele medicinale în apărarea sănătății, Ediția a VII-a, București, 1979, pag 74-75).
Suspensia de valeriană poate fi folosită la introducerea directă a mătcilor la familiile bezmetice (3 ml la 1 litru apă). În acest scop fiecare ramă este stropită cu circa 25-30 ml din soluția astfel pregătită. Se stropesc și albinele de pe pereții și fundul stupului.


 

Valorificarea albinei de prisos

Albinele de prisos de după cules, cât și cele tinere care se nasc după terminarea lui, în cazul practicării stupăritului staționar și în lipsa unui nou cules, se pot folosi pentru producerea lăptișorului de matcă, a veninului (albinele mature, spre a doua jumătate a vieții dând cele mai mari cantități de venin), sau vor fi folosite (mai-iunie) la formarea roiurilor și colectarea polenului (timp de o lună). Spre sfârșitul lui iulie începutul lui august coloniile trebuie stimulate pentru intrarea la iernare cu o populație cât mai numeroasă.


 

Valorificarea roiurilor naturale

Roiurile ieșite cu 20-24 zile înaintea culesului principal nu pot ajunge FAB puternice fără ajutor din partea apicultorului, perioada de mare elan fiind urmată de o perioadă de stagnare (datorată schimbului de generații). Energia de lucru caracteristică primei perioade poate fi folosită însă cu succes la clădirea fagurilor artificiali.


Roiurile ieșite cu 5-6 zile înaintea marelui cules pot fi folosite la sporirea producției, asigurându-le, pentru început 2 faguri cu provizii. Când roiul iese din stup chiar în timpul culesului, el se pune într-un stup plini cu faguri artificiali, pe locul coloniei mamă. Vechea colonie se va așeza alături, cu urdinișul întors invers, ori se așează deasupra peste un podișor tip Snellgrove, putând folosi și tehnicile de ajutorare specifice acestei metode.

Când ies deodată în timpul culesului mai multe roiuri, ele vor fi lăsate să se unească singure din zbor, sau le împreună chiar stuparul, formând astfel un roi gigant de 6-7 albină zburătoare. Pentru separarea mătcilor roiurile sunt răsturnate pe un cearșaf ce se întinde în fața stupului destinat să fie gazdă, fiecare matcă găsită fiind prinsă separat într-o colivie. Coliviile vor fi așezate între doi faguri mărginași ai unei colonii cu matcă vârstnică, formând cu ele ulterior nuclee de împerechere.

Coloniile roite în plin cules pot fi folosite și la formarea nucleelor cu mătci de roire, mai ales dacă colonia s-a dovedit a fi și productivă. Roiul se mută în locul stupului mamă. Stupul mamă care are în continuare botci, riscând să roiască, se mută pe un alt loc, unde va fi transformat în stup pepinier, fragmentându-l în nuclee pe câte 3 faguri, din care fiecărui nucleu i se dau 1-2 botci altoite pe fagurii cu puiet.


 

Varga ciobanului

Face parte din familia Dispacaceae, având o tulpină dreaptă ce sfârșește la vârf cu un ghem ghimpos în formă de ou sau de măciucă, de unde îi vine și numele, căci este ca o măciucă ciobănească. Înflorește în iunie-iulie, fiind bună meliferă și poleniferă. Mierea are o savoare deosebită, și conține multe vitamine.


 

Varrooza

Pro nails este o ectoparazitoză care afectează întreaga populație de albine și se manifestă în tot cursul anului, dezvoltându-se în celulele cu puiet de trântor și de lucrătoare. Agentul etiologic este acarianul Varroa Jacobsoni, cu un ciclu evolutiv de 7-8 zile, care se hrănește cu hemolimfă. Atunci când puietul este prezent într-o colonie infestată cu varroa durata de viață a parazitului este de 3-4 luni. În absența puietului durata de viață poate fi mult mai lungă. Prezența parazitului în număr ridicat într-o singură colonie de albine contribuie la reinfestarea întregii stupine și la apariția simptomelor de parazitoză.


 

Diagnosticare

Examenul clinic se face prin observarea directă a paraziților pe corpul albinelor, larvelor și nimfelor de trântori și lucrătoare și pe fagurii cu puiet. În stupină diagnosticul se mai poate face și cu ajutorul medicamentului Varachet sau a altor substanțe utilizate în terapia varroozei.
O altă metodă de diagnostic este spălarea albinelor suspecte cu o soluție caldă de detergent 10 %, utilizand o sita cu ochiuri mai mari de 2 mm.

Simptome

În primul an de infestare semnele clinice sunt șterse. Pe măsură ce gradul de parazitare crește (parazitul înmulțindu-se în progresie geometrică), semnele clinice devin evidente, albinele parazitate prezentând stări de agitație; în hiperparazitism, populația familiei se diminuează drastic și albinele părăsesc stupul, o mare parte din albinele eclozionate din puiet infestat sunt neviabile, cu aripi nedezvoltate, subponderale, cu malformații ale abdomenului și picioarelor, incapabile de zbor.

Evoluţie

Etapa 1

Când stupina e infectata 1% nu se poate depista acarianul.

Etapa 2

Când stupina este infestată în proporție de 15-20 % tratamentul adecvat constă în 2-3 tratamente toamna târziu, 90-95 % din acarieni dispar, iar familiile vor lucra normal pe tot parcursul sezonului activ.

Etapa 3

Când gradul de infestare varroa depășește 25-30 %, se constată o slăbire bruscă a familiilor. În această situație acarienii se văd ușor. Se găsesc peste tot, atât pe albine, pe trântori, pe mătci, pe pereții interiori ai stupului, pe rame - peste tot. În acest stadiu de dezvoltare apar multe albine cu malformații, albine ce sunt evacuate din stupi și se pot vedea târându-se înaintea urdinișului. Albinele culegătoare sunt de dimensiuni mai mici iar la familiile foarte infestate matca împreuna cu albinele și trântorii părăsesc stupul, intrând în stupii vecini. Uneori, dacă avem rame după diafragmă matca și albinele părăsesc fagurii cu puiet infestat și formează pe aceste rame un nou cuib. Puietul este împrăștiat pe faguri, larvele și nimfele moarte se află în diferite stadii de putrefacție. O parte din căpăcelele puietului au orificii neregulate, larvele moarte eliminând un miros de putrefacție. Pot fi ușor scoase din celule cu ajutorul unui bețișor și nu se observă fenomenul de întindere caracteristic îmbolnăvirii puietului de locă. În unele cazuri larvele necăpăcite, iritate de acarieni se întorc invers în celule, ajung pe fundul stupului de unde sunt evacuate. În majoritatea lor, aceste familii infestate de varroa vor fi infestate și de puiet văros.

Acarienii preferă puietul de trântor pentru că durata cât larvele sunt în faza de căpăcire este cea mai mare iar acarienii au timp să se dezvolte cât mai mult. S-a constatat că temperatura constantă de 32 grade C este cea mai favorabilă dezvoltării acestui parazit. Dacă temperatura crește reproducerea parazitului este perturbată.

Reproducere

O femelă varroa poate depune aproximativ 8 ouă viabile din care jumătate sunt fecundate (dând naștere unor noi femele), jumătate nefecundate (dând naștere masculilor varroa). La 2 zile după depunere, din ouă ies larvele, care după 3-4 zile pentru masculi și 6-7 zile pentru femele, devin acarieni adulți. După 5-7 zile de la ieșirea din celule femelele pot începe ouatul, astfel că după 15-16 zile, numărul acarienilor se poate tripla, înmulțirea devenind explozivă în lunile iulie-august. Dacă nu se intervine la timp, puietul care urmează a asigura populația de iernare (ieșit din lunile depuse după 20 iulie) va ieși secătuit și se vor obține albine tarate, cu durata de viață redusă la jumătate.


 

Combatere

Pentru combatere trebuie să practicăm un tratament organizat și susținut, pe arii cât mai extinse, a tuturor familiilor de albine (indiferent de gradul de infestare), numai cu medicamentele omologate și aprobate de organele de resort de la noi din țară. În cazul apariției formelor de rezistență este nevoie sa practicam tratamente cu medicamente alternative de import.

Varrooza nu a putut fi eradicată până în prezent datorită erorilor și neînțelegerii faptului că eficacitatea tratamentelor este asigurată doar de lipsa totală a puietului căpăcit. Deși au fost utilizate mai multe produse cu efect acaricid majoritatea au fost retrase din diverse cauze printre care enumerăm:

  • unele produse se regăsesc identic sub formă de săruri în produsele apicole; după o perioadă de folosire, devin mai puțin eficiente, creându-și forme de rezistență;
  • provoacă pagube familiilor de albine: pierderea de mătci, scăderea prolificității mătcilor, toxicitate pentru albine, mai ales a celor parazitate care sunt deja slăbite, în unele cazuri tratamentul având ca rezultat efecte contrare;
  • cea mai mare eroare care se face este raportarea paraziților căzuți numai la populația de Varroa liberă, adică doar la 10-15% din numărul total, în ciuda faptului că în sezonul apicol activ 85-90% din întreaga populație de acarieni (acarienii activi) se concentrează în celulele cu puiet căpăcit.

Din această cauză, atât timp cât se va merge doar pe tratarea trimestrială, anuală sau doar pe anumite zone, eșecurile se vor ține lanț. Cu toate că apicultorii au înțeles importanța tratamentelor făcute în lipsa puietului, punerea în practică este foarte dificilă din diferite cauze și erori:

  • produsele acaricide recomandate (mai ales cele prin pudrare sau fumigație) nu pot fi aplicate decât la temperaturi superioare limitei de 10-15 grade C, o singură celulă căpăcită putând asigura supraviețuirea a 2-3 femele care se vor reproduce în progresie geometrică;
  • perioada în care puietul lipsește efectiv se situează la începutul ierni când temperaturile sunt sub 0 grade C și în astfel de condiții nu se mai pot face tratamente (în unele țări se fac cu amitraz prin evaporare);
  • tot printre erori se numără și neglijarea tratamentelor de vară; majoritatea produselor acaricide au o eficacitate terapeutică sub nivelul prevăzut de producător;
  • utilizarea acaricidelor împotriva acarienilor varroa externi pune, în timp, problema acumulării de reziduuri și căpătarea rezistenței acarienilor la produsele respective.

 

Medicamente folosite pentru combaterea Varoozei

Tratamente de șoc

Apiguard

Noul medicament Apiguard (folosit de francezi) este utilizat fie în perioadele mai calde, fie ca tratament de sfârșit de sezon, după ultima recoltă din luna august. Este un medicament nou de origine naturală, conceput și brevetat de laboratoarele SWARM, un gel special în care este incorporat timolul, compus natural care se găsește în floarea și mierea de tei, o armă eficace ce combate apariția sușelor de varroa rezistente la tratamentele clasice. Gelul Apiguard generează o difuzie regulată a substanței active, acționând ca o plasă ale cărei ochiuri se lărgesc (când temperatura scade) sau se micșorează (când temperatura crește). Acțiunea Apiguard-ului este dublă: pe de o parte, acționează prin vaporii timolului care se răspândesc la întreaga colonie cu ajutorul albinelor ventilatoare, pe de altă parte, albinele lucrătoare transportă și răspândesc gelul prin contact (făcând schimb de hrană).



Apistan

Cel mai eficace produs de combatere a varroozei este Apistanul, care este livrat de firma Sandoz din S.U.A., preparatul fiind deosebit de scump. Acolo unde este folosit de mai mult timp, riscă să-și piardă din eficacitate și, de aceea, se recomandă folosirea alternantă a medicamentelor acaricide.

Se suspendă câte 2 fâșii între ramele 3-4 și 7-8 sau doar una la stupii pe 5 rame, ridicând-se în prealabil magazinul. Fâșiile se țin în stupi 6 săptămâni sau 8-10 săptămâni în cazul prezenței continue de puiet. Mecanismul acțiunii acaricide a fâșiilor este foarte simplu: el funcționează exclusiv prin contact; de câte ori o albină vine în contact cu fâșia de Apistan, câteva molecule de fluvalinat sunt transferate de pe PVC pe perișorii albinei și în scurt timp, varroa care peregrinează de la o albină la alta, cade de pe albină, cădere urmată, în funcție de numărul de molecule de substanță activă atinsă, de moartea sa sau de o amorțire puternică. Eficacitatea preparatului poate atinge valori de 96-100% în perioada de introducere în stup, atât pentru varroa cât și pentru braula (păduchele albinelor) eventual prezent în stup. Fâșiile de Apistan garantează o eficiență aproape constantă pentru o perioadă de peste 180 de zile. Deoarece fâșiile de Apistan își exercită acțiunea exclusiv prin contact, este nevoie ca albinele să poată circula în spațiul dintre fâșie și fagure, chiar pe ambele fețe ale fiecărei fâșii, ceea ce se poate întâmpla numai dacă aceste spații sunt de 4 mm. Această condiție se poate obține îndepărtând ușor cu dalta ramele între care sunt introduse fâșiile. Va trebui evitată eroarea, deja comisă de unii apicultori, de a plasa fâșiile pe fundul, pe pereții stupului sau sub podișor, suprafața eficace reducându-se astfel cu 50% iar moleculele de fluvalinat concentrându-se exclusiv pe o zonă restrânsă a piciorușelor albinelor. Să se evite ca în perioada de introducere albinele să stea în barbă pe scândura de zbor sau se interzice iritarea albinelor prin fumigații prelungite, hrăniri inoportune și mai ales deplasarea albinelor cu fâșiile fixate în interiorul stupilor, ținând urdinișurile închise.

În timpul perioadelor reci și fără activitate de zbor, albinele evită aproape complet contactul cu fâșiile, reducând astfel în mod drastic eficiența acaricidă a acestora. Pentru a se preîntâmpina lăsarea urmelor de acaricid este indicat a se schimba periodic fagurii. Pentru mărirea eficienței acaricidului este indicat să se utilizeze o ramă de diagnostic unsă cu vaselină fluidă și apărată de o plasă de sârmă cu ochiuri de 2-3 mm, pentru a reține și ulterior a elimina acarienii care, pot doar să cadă amorțiți ca mai apoi să se ridice căpătând rezistență la acaricid. Chiar dacă îndelungata prezență a fâșiilor de Apistan în stup garantează că mai devreme sau mai târziu aproape toți acarienii vor primi doza mortală, riscul de a avea peste câțiva ani, acarieni rezistenți la fluvalinate rămâne tot timpul prezent. 



Apivar

În ciuda tratamentelor repetate, acarianul Varroa este mereu inamicul nr. 1, în unele țări (Franţa) dezvoltând sușe rezistente la Apivar și Apistan, care, din această cauză, au fost astfel treptat abandonate – începând cu 1999 – din cauza greșelilor de utilizare care au generat rezistența paraziților. Potrivit prospectelor, în cazul Apistanului, tratamentul trebuie să dureze 6 săptămâni, iar în cazul Apivarului, 10 săptămâni. Nerespectarea timpului letal din diferite cauze (unii apicultori amatori au ales întreruperea tratamentului de primăvară pentru a nu prejudicia recolta de miere  etc.), a dus la o revigorare a acarienilor. 

Studiile efectuate în Franța au confirmat că Apistanul și, prin extensie, celelalte produse ce folosesc ca substanță activă fluvalinatul (Klartan, Mavrik), nu mai trebuie să fie utilizate în această țară, din cauza apariției formelor de rezistență. Acolo unde aceste produse sunt încă eficiente, se cere multă vigilență, știut fiind că apariția formelor de rezistență este aleatoare și că e mai bine să anticipezi apariția lor prin folosirea altor medicamente.

În ceea ce privește Apivarul, eficacitatea lui este, în ansamblu, corectă dar, după folosirea acestuia timp de 5 ani, este nevoie de precauție. Fâșiile de Apivar trebuie așezate în centrul ghemului. O verificare a contactului albinelor cu acestea nu trebuie să fie făcută decât după 4 săptămâni. Pentru eliminarea paraziților de varroa rezistenți la tratament, la sfârșitul utilizării Apivarului se indică un tratament cu Perizin.



Mavrirol

Un alt produs numit MAVRIROL este preparat pe baza substanței numite fluvalinat sau mavrik, fără a se exclude fumigația cu Varachet. Trebuie avut în vedere faptul că mavrirolul este o substanță poluantă cu grad mare de acumulare în ceară (până la 60 %), existând riscul, în cazul unei administrări regulate, de a ne trezi cu stupii puternic poluați de medicamente. Ceara de albine ar deveni toxică și ar determina moartea albinelor în faguri, datorită substanței.

Benzile de Mavrirol pot fi menținute și peste iarnă. O stupină se consideră că este bine tratată atunci când tratamentul de toamnă a fost efectuat corect. Tratamentul cu Varachet este obligatoriu pentru a distruge eventualii paraziți rămași, după tratarea cu alte medicamente și mai ales pentru a distruge, dacă cumva pătrunde în țara parazitul Acarapis Woodi, care produce acarapioza. Acești paraziți nu se văd cu ochiul liber, trăiesc în aparatul respirator al albinelor și produc mari mortalități. După tratarea cu Varachet, toamna se introduc în stupi benzile cu Mavrirol, care vor fi ținute în stupi 90 de zile, prin această metodă obținându-se o deparazitare cvasitotală a familiilor de albine, nemaifiind nevoie de un nou tratament decât în toamna următoare.



Varachet

Medicamentul VARACHET are în compoziția lui substanța amitraz (20%); bis N,N - (dimetil - 2,4 - feniliminometil) N-metilamina. Substanța activă acționează asupra paraziților prin contact molecular și prin inhalație, reușind să omoare paraziții liberi de pe corpul albinelor, într-o perioadă de timp variabilă, de la câteva zeci de minute până la 3-4 zile, în funcție de cantitatea de substanță activă cu care a venit în contact. Doza recomandată are efect numai atunci când se iau masuri de etanșeizare a stupilor în timpul tratamentului. Dacă acest lucru nu este realizat, o parte din substanța activă volatilizată părăsește stupul prin fisuri, alte defecte, sau închiderea necorespunzătoare de la podișor sau urdiniș.

Benzile de hârtie pentru impregnat cu generator de oxigen se îndoaie longitudinal, pe mijloc (sau în zigzag), înainte cu o zi (că să nu influențeze negativ timpul de fumigație), și sunt așezate pe o plasă de sârmă pentru a împiedica eventuala aprindere a stupului (datorită temperaturii de câteva sute de grade). Picăturile le punem numai în momentul când începem tratamentul, pe dunga creată la îndoitura benzii, la un capăt, una lângă alta. La capătul opus picăturilor dăm foc hârtiei (cu ajutorul unei țigări sau altei surse de foc) în momentul în care efectuam tratamentul propriu-zis. De menționat că dozajul și numărul de picături se raportează la volumul din stup și nu la puterea familiei de albine. Tratamentele cu Varachet prin fumigație trebuie efectuate cel puțin de 7 ori pe an, în conformitate cu prospectul de utilizare. Mărirea numărului de picături conduce de multe ori la intoxicarea în diferite grade a albinelor.

Ultimul și cel mai eficient tratament cu Varachet trebuie să se facă toamna în absența puietului.

Pentru a se elimina obstacolul rezistenței acarianului Varroa la tratamentele clasice, se recomandă combaterea lui și cu alte mijloace, aplicarea radicală a tratamentului, nu numai primăvara cât și toamna, la toate stupinele și indiferent de mărimea lor. Orice depășire a cantităților precizate în umectarea benzilor fumigene, sau efectuarea tratamentului la temperaturi sub +15 grade C și fără soare, pot duce la accidente mortale pentru familiile de albine, având grijă ca persoanele care efectuează tratamentele să nu inhaleze substanța toxică a acestui medicament. În interiorul stupilor se va umbla numai după 10-12 ore de la tratamente.

  1. Primul tratament se face primăvara, când albinele au început activitatea normală, atunci când temperatura mediului exterior este de peste +15 grade C și albinele nu se află în ghem, preferabil după amiaza, când majoritatea albinelor este prezentă în stupi și
  2. se repetă încă o dată la interval de 7 zile.
  3. Al treilea tratament poate fi efectuat după recoltarea mierii de la salcâm.
  4. Se mai recomandă un tratament în luna august după recoltarea mierii de la floarea soarelui și
  5. câte două tratamente în lunile septembrie și octombrie,
  6. ultimele două atunci când în stupi nu mai există puiet.

Mărirea cantității de medicament sau administrarea mai frecventă la fantezia apicultorilor sau la recomandările persoanelor neavizate conduce la intoxicarea de diferite grade a familiilor de albine și la poluarea stupului cu substanță acaricidă. Este obligatoriu ca în timpul tratamentelor apicultorul să poarte halat sau salopetă de protecție și ochelari tip moto, iar după terminarea tratamentelor își va spăla cu apă și săpun mâinile și fața (revista Apicultura în România, nr. 4/1982).


 

Medicația alternativă

FUMIGENE

Danikoropor

Tratamentul a dat rezultate bune în Tunisia și Iugoslavia, procentul de acarieni distruși fiind de cca 97%.


 

Fenotiazina

Singură sau în combinație cu alte substanțe (paraformaldehida etc.), fenotiazina a fost primul și cel mai utilizat preparat împotriva varoozei deși rezultatele obținute sunt puțin satisfăcătoare. Este produsul care stă la bază Varroazinului, preparat în Bulgaria și a Varroatinului realizat în fosta U.R.S.S.


 

Folbex

Este medicamentul consacrat în tratamentul acariozei. A fost folosit și în varrooză însă cu rezultate mediocre. Substanța activa constă din clorbenzilat, care este impregnat în tichete fumigene, ce se introduc în stup și li se dă foc.

Aceeași firmă din Elveția a produs un nou preparat special pentru varrooză, denumit Folbex forte, care conține ca substanță activă bromopropilat, impregnat tot în tichete fumigene. Tratamentul constă din arderea unui tichet în fiecare stup, la interval de 4-7 zile. Încercat atât în Germania cât și în Tunisia, s-a constatat că în urma a două aplicații pot fi distruși circa 90 % din acarieni.


 

Tutunul

Folosit în special în Olanda și China, tutunul s-a dovedit a fi deosebit de eficient. Este folosit fie prin fumigație (1 țigară pentru un corp de stup pe 10 rame), fie prin picurarea nicotinei pe o sugativă ce se plasează pe fundul stupilor.


 

Varostan

Produs pe bază de sulf, are substanța activă ambalată într-o capsulă metalică, în care se introduce un fitil căruia i se dă foc după introducerea în stup. Acțiunea acaricidă se produce în primele 3 zile de la începerea tratamentului. A fost întrebuințat pe scară largă în Germania . până în 1977 când, din cauza toxicității ridicate atât pentru albine cât și pentru operator, a fost interzis.



VAPORIGENE

Acidul formic

Folosit în Germania și Rusia, acidul formic se utilizează primăvara după zborul de curățire, vara și toamna. Se pune pe fundul stupului acid formic 98% în sticluțe a 180 ml, prin a căror gură se introduce un fitil lejer de tifon, hartie sau bumbac, pentru evaporarea lentă.

Este eficient la temperaturi de peste 14-15 grade Celsius.

Prof. dr. F. Ruttner (Germania) afirmă că după o întrebuințare de 3 săptămâni, în prezența puietului acarienii sunt omorâți în procent de 80 % iar în absența puietului procentul de acarieni morți se apropie de 100%. Pentru diagnostic sticluța se lasă în stup timp de 14 zile, iar pentru tratament 28 de zile. Cantitatea de acid formic evaporată se reglează prin alungirea sau scurtarea fitilului, astfel încât substanța să scadă cu cca 10 ml pe zi.

În prezent sunt recomandate concentrațiile de 60% administrate sub forma buretelui absorbant sau a vaporizatorului, respectând însă condițiile de temperatură și administrare.

Inconveniente:

  1. Concentrația optimă de vapori depinde nu numai de cantitatea de substanță evaporată ci și de puterea familiei, de tipul stupului și de temperatura exterioară, astfel încât dozarea corectă este inconvenientul principal al acestei metode.
  2. Al doilea inconvenient este mirosul puternic al acidului formic care se transmite și mierii, fapt ce restrânge folosirea acestei metode numai la perioadele când în stup nu mai există miere destinată consumului uman.
  3. Trebuiesc respectate cu strictețe regulile de manipulare, păstrare și utilizare pentru a preveni accidentările datorate contactului cu acidul, inhalării sau înghițirii accidentale. În acest sens apicultorul trebuie să dispună de mănuși rezistente la acid, ochelari de protecție pentru ochi, mască cu cartuș filtrant, șorț și cizme de cauciuc etc.


Moartea paraziților în interiorul celulelor închise depinde de concentrație și de distanța dintre sursa produsului și puietul infectat. Diferența dintre doza capabilă să elimine varroa și cea care este toxică pentru albine este foarte strânsă, tratamentul fiind ineficient sub limita de evaporare de 6 ml/zi.

În România, folosirea acidului formic a fost recomandat de Hristea, iar prin OUG 34/2000 și Normele metodologice de aplicare (conform HG 917/2001 art 26, 3, e) se recomandă folosirea acizilor organici în controlul varozei datorită calității de a nu contamina mierea și ceara cu reziduuri neadmise, a lipsei fenomenului de rezistență a parazitului și a eficacității tratamentului în condițiile unei folosiri adecvate.

Atenție!

Trebuiesc respectate cu strictețe regulile de manipulare, pastrare si utilizare, pentru a preveni accidentarile datorate contactului acidului cu ochii, pielea ori prin inhalare sau inghitire.


 

Amitrazul

Eficacitatea cea mai mare a acestui produs are loc în lipsa puietului, fiind recomandat în tratamentul de toamnă, eficiența sa depășind-o pe cea a altor medicamente ca: Varostan, Kelthan, Diagvar, Folbex sau acid formic.


 

Arahnolul

A fost utilizat in Romania, o perioada. Unii acizi organici (în special acidul oxalic) au influențe negative asupra familiilor de albine mai ales asupra mătcilor.


 

Camforul, naftalina, sau timolul

Au o putere acaricidă bună dar, în cazul supradozării sunt periculoase pentru albine și au o acțiune poluanta asupra mierii, căreia îi transmit mirosul de medicament. Întrucât parte din acarienii căzuți sunt doar amețiți, ei trebuie scoși afară și omorâți, ceea ce se realizează prin punerea, înainte de aplicarea tratamentului, a unei hârtii pe fundul stupului (unsă cu o substanță grasă. Doza de naftalină sau camfor este de 10-20 g, care se presară seara pe hârtia de pe fundul stupului. Hârtia cu paraziții căzuți și substanța rămasă se scoate a două zi dimineața.

Folosirea naftalinei trebuie făcută cu multa precauție, întrucât o expunere prelungită sau o concentrație prea mare de vapori în stup provoacă moartea larvelor în toate stadiile de dezvoltare. În Rusia naftalina este interzisă din cauza reziduurilor care ajung în miere.

În cazul timolului, doza este de 50-100 g (după puterea familiei), care se înfășoară într-o bucată de tifon și se pune pe fundul stupului. Hârtia cu paraziții căzuți și timolul rămas, se scoate după 2-3 ore. În toate variantele tratamentul se repeta de 1-2 ori la interval de 10 zile. Timolul rămas la prima aplicație se poate refolosi.


 

Acaramin A și T

Realizate și folosite în Uruguay, aceste două produse sunt considerate foarte puțin toxice pentru albine, primul acționând prin contact, al doilea sub forma de vapori, permițând efectuarea unor tratamente încrucișate în vederea evitării apariției unei rezistențe din partea acarianului.


 

PREPARATE PULVERULENTE

Malation

Folosit în Grecia, necesită multă manoperă.


 

Perizzinul

Are ca substanță activă un produs organo-fosforic cunoscut sub denumirea de cumafos. Este produs de firma Bayer (Germania) în colaborare cu Pharmachim (Bulgaria). Se administrează în hrană (în doză de 5 g granulat la litru de sirop, pentru un tratament fiind necesare 0,8-1 l la familiile puternice și 0,5 l la familiile slabe), efectul durând 7-8 zile. Se recomandă 2 administrări primăvara timpuriu (2 administrări la 7-8 zile interval), 1 tratament înaintea culesului de producție și 1 tratament (ce constă din 3 administrări la interval de 7-8 zile) după recoltarea mierii de la ultimul cules.


 

Sineacar - concentrat

A fost folosit în România și a avut o înaltă selectivitate pentru acarieni. Folosit în dozele indicate acționa puternic asupra acestora, fără să dăuneze totuși albinelor, mătcilor și puietului. Înainte de folosire, cele 500 g Sineacar - concentrat se diluează, amestecându-se treptat și îndelung într-un vas smălțuit, cu 4500 g făină de grâu, până se realizează o omogenizare perfectă. Se preferă amestecul cu făină față de pudra de zahar întrucât făina nu este mâncată de albine, rămâne mai mult timp în stup și  asigura un efect medicamentos îndelungat. La stupii verticali se tratează separat fiecare corp și magazin.


 

Sulful

Pentru tratarea varoozei se presară cca 1 g praf de sulf (100 mg de fiecare fagure acoperit cu albine) pe leațurile superioare, repetându-se de 3 ori această administrare, la interval de 12-14 zile. Dacă se depășește doza sau temperatura  exterioară este mai mare de 30 grade Celsius, larvele necăpăcite mor iar albinele adulte vor fi și ele afectate.


 

Timolul

Prin pudrare acarienii pot fi distruși în procent de 73-98 % dacă familiile sunt tratate în mai multe reprize cu câte 0,25 g timol în amestec cu zahăr pudră sau faină de grâu, presărat printre rame. Administrarea se poate face în orice perioadă a anului, dar este eficace numai între 8-42 grade C. În infestări grave se administrează 3-4 prize la interval de 4 zile, iar în cazuri ușoare 2-3 reprize la 7 zile interval. Poate fi administrat în combinație cu fenotiazina sau cu tratamentul termic. Este de 1-5 ori mai eficace decât fenotiazina. În concentrație de  0,002 % în sirop nu este dăunător pentru albine. 


 

Zahărul farin

Metoda constă în prăfuirea albinelor pe faguri cu zahăr fin măcinat. Zaharul pudră aderă la porțiunea terminală a membrelor cu rol de ventuză de prindere, făcând paraziții incapabili de a se mai fixa, cazând pe fundul stupilor. Particulele de zahăr trebuie să aibă dimensiuni mai mici de 5 mm. Aceasta metodă de control a varoozei poate fi utilizată tot anul, în special în timpul culesurilor, când alte metode chimice nu sunt permise.


 

PREPARATE ASPERSIVE

Acidul oxalic

Este folosit de apicultorii ruși sub formă de soluții de 2%, prin pulverizarea albinelor la temperaturi de peste 14 grade C. În ce privește administrarea acidului oxalic în luna noiembrie, la o temperatură de peste 40 grade C, chiar dacă eficacitatea sa este bună, zilele propice pentru aspersia substanței sunt foarte puține astfel încât este mai bine a se evita acest tratament.
Acidul oxalic este toxic, solicită prudență, are un efect negativ asupra dezvoltării puietului și poate omorî mătcile (peste 50%). Introducerea unui tratament de iarnă permite însă corectarea unor deficiențe în executarea tratamentelor de toamnă, a căror calitate este influențată de mulți factori (mătci tinere, care prelungesc ponta mult după termenul obișnuit, condiții meteorologice improprii, ger timpuriu sau evenimente neprevăzute, care împiedică apicultorul să execute acțiunea la timp etc.).

Soluțiule utilizate până în prezent în tratamente prin metoda picurării fie ca Bienenwohl (solutie apoasa de acid oxalic concentratie 3.5 % (in apa sau sirop de zahar -200 g zahar si 35 g acid oxalic se dizolva in cca 3/4 litri apa si se completeaza apoi pana la un litru), fie ca soluție italiană (concentrație 4,2 %), nu au fost adaptate la condițiile Europei Centrale, eficacitatea acestor soluții fiind bună dar, provoacă o diminuare a puterii familiilor de albine în timpul iernii.

Acidul oxalic este mult mai recomandat a fi folosit prin metoda pulverizării. Prin această metodă este eficient în proporție de 95% și bine tolerat de albine. Dacă se va folosi metoda prin picurare este bine a se utiliza soluția italiană, fiind de preferat a se trata cu o soluție mai puțin concentrată de acid oxalic, adică de 45 g de acid oxalic la un litru de sirop de zahăr 1:1. Recomandările expuse pe un site francez sunt următoarele: Compoziția soluției: 35 g acid oxalic în sirop de zahăr 1:1. Cantitatea administrată: 30 ml la coloniile slabe; 40 ml la coloniile mijlocii; 50 ml la coloniile puternice. Mai precis: 5-6 ml pentru fiecare ramă Dadant bine ocupată de albine.

Atenție! Acidul oxalic este deosebit de toxic pentru om și, de aceea, trebuiesc luate măsuri cu totul speciale de protecție!

Precizări suplimentare:

  • tratamentul se efectuează în absența puietului căpăcit (noiembrie-decembrie);
  • nu trebuie efectuat decât un singur tratament de acest fel;
  • soluția de sirop cu acid oxalic se aplică direct pe albinele situate pe intervalele dintre rame;
  • soluția medicamentoasă trebuie să fie administrată proaspătă și călduță, la o temperatură de peste 0 grade C;
  • în anumite condiții acest tratament poate cauza o slăbire ușoară a coloniilor în primăvară;
  • aplicația acidului oxalic prin pulverizare este mai bine tolerat de albine (30 g AO/1 litru de apă, 3-4 ml pe fiecare față de ramă bine ocupată cu albine);
  • pe timpul tratamentului se vor purta mănuși și ochelari de protecție.

Descrierea detaliată a metodei poate fi găsită la CHARRIÈRE J.D., IMDORF A., FLURI P., Potentiel et limites de l'acide oxalique pour lutter contre varroa, RSA 95 (8) (1998) 311-316.


 

Acidul lactic

Este folosit în Rusia în soluție de 10-15% prin pulverizare, în perioada de vară-toamnă.

Atenție! Acidul oxalic este deosebit de toxic pentru om și, de aceea, trebuiesc luate măsuri cu totul speciale de protecție!


 

Amitrazul

În Franța, pentru administrarea amitrazului prin aspersie, este folosit un aparat special "le Furet", prevăzut cu o conductă până la gura de difuzare, încălzită cu ajutorul unei butelii de voiaj compresate în vederea obținerii de aerosoli. Acest aparat permite tratarea a 30 de stupi dintr-o dată, în 10 minute. Tratamentul se face de 2 ori pe an, după recoltă, la interval de 9 zile. Produsul utilizat e amitrazul diluat. Cu aproximativ 5 cm3 de amitraz și 2 litri de petrol se pot trata 70 de stupi. Fumul dispare din stupi după aproximativ 15 minute, iar acarienii ce iau contact cu fumul cad imediat. Tratamentul nu are efect decât asupra acarienilor liberi. Tratând o dată pe toamnă, în absența puietului, la o temperatura de +12 grade C se poate reduce la zero numărul acarienilor.
În timpul tratamentului nu trebuie respirat fumul deoarece ar putea fi cancerigen. Este bine a se purta o mască de protecție. Datorita modului de utilizare al acestui aparat este nevoie de ceva timp pentru ca apicultorul să se familiarizeze cu acesta. Există tehnologii de introducere a substanței active (amitraz) prin dispersie în apă (la temperatura de peste +10 grade C sau în soluție de acetonă în perioada de îngheț. Cu o cantitate minimă de substanță activă, cu un disconfort minim al familiei de albine, cu un randament mare (20 de sec. / tratament), oferă o eficacitate de 99% la un preț de cost care permite tratarea întregului efectiv dintr-o întreagă localitate, județ, țară, creând posibilitatea executării unui singur tratament, iarna, cantitatea de substanță activă putând fi redusă cu 10% față de consumul actual. / România apicolă 12 decembrie 2000, pag. 14-16
Despre substanțele rezultate din descompunerea amitrazei se știe că unele sunt cancerigene. Pericolul potențial la care se expune apicultorul, care execută sute sau mii de tratamente în cursul cărora inhalează fumul, nu este de neglijat.


 

PREPARATE SISTEMICE

Metoda termică

Acarienii se desprind de albine la o temperatura de 46-48 grade C. Cercetătorii sovietici au preconizat o metodă termică care constă din expunere albinelor la o temperatură ridicată urmată de centrifugare. Pe lângă multa manoperă această metoda prezintă și riscul omorârii albinelor, cunoscând că acestea nu suporta o temperatura mai mare de 49-50 grade Celsius.


 

Metoda biologică

  1. Cercetătorii germani au preconizat o metodă care constă din a obliga matca (cu ajutorul gratiei Haneman) să însămânțeze 1-2 faguri (la început de sezon sau după culesurile principale), faguri în care femelele Varroa se vor grăbi să intre pentru înmulțire și care, după căpăcire vor fi distruși împreuna cu paraziții ce îi conțin. Profesorul R. Ruttner consideră că prin această metodă familiile de albine pot fi eliberate aproape complet de varrooză. În afara volumului mare de muncă, principalul inconvenient este necesitatea de a renunța la o însemnată cantitate de puiet și aceasta tocmai în perioadele în care dezvoltarea familiilor de albine este mai necesară.
  2. Mult mai rezonabila este eliberarea continuă a puietului de trântor căpăcit, puiet pentru care parazitul are o predilecție deosebita. Acest obiectiv se realizează prin menținerea permanentă lângă cuibul cu puiet a unei rame colectoare de ceară, în fagurele căreia matca va depune puiet de trântor și care, după căpăcire, va fi topit. Metoda va fi completată prin tăierea și eliminarea porțiunilor de faguri (în special de la partea inferioară a acestora) care conțin puiet de trântor căpăcit. Metoda e recomandata a fi aplicata in toate stupinele chiar si ca un mijloc alternativ eficient de diminuare si combatere a varoozei.
  3. O altă metodă recomandă folosirea unor gratii pe fundul stupului, având montate deasupra lor site cu ochiuri de 3 x 3 mm (unse cu email gras), sub acestea punându-se tifon și plante aromate (cu miros de mentă, polen, rășini), paraziții căzuți pe fundul stupului nemaiputându-se ridica.Aceasta metodă nu este prea comodă în cazul stupinelor mari, și nu garantează vindecarea.
  4. Pentru combaterea varroozei mai sunt recomandate uleiurile eterice (cu condiția ca acestea să nu fie toxice pentru albine),infuziile și sucurile de plante cu efect acaricid (sucul tulpinilor de tomate spre exemplu).
  5. Tratamentul cel mai eficient se face în lipsa puietului, și pentru aceasta, în luna octombrie, după o prealabilă verificare a stupilor, toți fagurii cu puiet sunt scoși din stupi și introduși în câteva familii care vor fi supravegheate îndeaproape în vederea unui tratament prelungit.
  6. Ing. Aurel Mălaiu recomandă ca după culesul de la salcâm FAB să fie mutate pe alte locuri dimpreună cu matca şi puietul căpăcit, fagurii cu puiet necăpăcit şi o parte din culegătoare rămânând pe vechile locuri, unde vor primi o nouă matcă şi vor fi tratate eficient împotriva varoozei. Folosind această metodă, pe lângă sporirea eficienței în combaterea varroozei, se vor dubla efectivele sau se vor obține FAV care vor contribui cu succes la obținerea unor FAB puternice, cu vigoare biologică și producție sporită.


Concluzii

Tratamentele "de șoc" care se fac cu substanțe chimice (Varachet, Mavrirol, Apistan etc.) în special după recoltarea mierii de salcâm și floarea soarelui, să fie asociate cu:

  • "tratamente de susținere" (acid formic, camfor, timol etc.conform indicațiilor și precauților arătate) și
    "metode biologice de combatere" (folosirea ramei clăditoare, a roiurilor tratate în lipsa puietului căpăcit etc.);
  • indiferent de metoda folosită, tratamentul trebuie făcut de toți apicultorii pentru scăderea intensității parazitului la nivel național și consecutiv, pentru evitarea reinfestărilor după tratament;
  • în condițiile unei infestații minime (minimum 10 paraziți pe familie), combaterea varoozei s-ar putea reduce la un singur tratament de toamnă (2-3 aplicații, din care cel puțin una în lipsa puietului căpăcit).

 

Varul nestins

Pus într-o cantitate mică, într-o cutiuță, pe fundul stupului previne îmbolnăvirea de puiet văros. Oxidul de calciu este folosit și la dezinfecţia stupinei.


 

Vântul

Vântul influențează nefavorabil viața coloniei de albine. Primăvara frânează dezvoltarea coloniei, vara stânjenește culesul și secreția normală de nectar, iarna prin coborârea temperaturii impune un consum exagerat de hrană. Primăvara, atunci când intensitatea vântului atinge la peste 32-34 km / oră, nici o albină nu mai iese afară să culeagă polen sau să aducă apă. Din cele mai tinere care se încumetă să o facă, multe pier chiar în pragul stupului, căci izbite de vânt cad pe pământ sub scândura de zbor de unde, obosite și prinse de frig, nu mai au putere să urce în stup.
În zilele cu vânt nu se recomandă a se umbla la stupi decât folosind cortul protector sau un panou înalt și destul de lat, sprijinit pe proptele, ce se pune în partea de unde bate vântul, ca să nu răcească cuibul deschis. Pădurea constituie cel mai sigur și mai bun adăpost. Acțiunea nefavorabilă a vântului, iarna, primăvara și toamna, se evită așezând stupii la adăpostul unor clădiri, perdele protectoare, ori ținându-i în cojoc individual, închizând urdinișurile pe un timp limitat ori protejându-le cu paravânturi.

Când vin obosite de la câmp, în primăverile reci și toamnele friguroase, albinele trebuie să găsească scânduri de zbor încăpătoare și ferite de vânt, altfel vânturile le vor doborî pe pământul umed și rece unde vor muri amorțite sau, în cel mai fericit caz, vor face sforțări mari pentru a mai putea zbura.


 

Veninul

Este secretat de glanda veniniferă din abdomenul albinei, în cantități variate în raport cu vârsta ei și acumulat în vezică, atingând apogeul în ziua a 15-a. În decursul vieții o albină poate produce 20 mg venin, o înțepătură secretând 0,2-0,3 mg venin. Repulsina C, o substanță conținută de venin, irită albnele determinându-le să atace în masă. Veninul mai conține și cantități însemnate de acid fosforic, o substanță toxică și convulsivă. Toxina cea mai însemnată din venin este melitenina, o proteină care alcătuiește masa sa principală, care determină contracția fibrelor musculare, blocând transmisia impulsului nervos. Doi compuși ai veninului (hialuronidaza și fosfatidaza) înlesnesc difuzarealui în organism, primul dizolvând substanța principală a țesutului conjunctiv, cel de-al doilea ducând la descompunerea hematiilor și scăderea capacității de coagulare a sângelui. Cristalele de venin se dizolvă ușor în apă, dar sub această formă trebuie urgent folosit, pierzându-și curând proprietățile. Veninul este foarte sensibil la acțiunea fermenților. În compoziția sa intră mai multe substanțe.

Alergia la venin

Deși s-a dovedit că veninul este folositor pentru sănătatea omului, folosirea lui are o arie destul de redusă și trebuie aplicat numai sub observație medical, unele persoane putând face șoc anafilactic.

Locurile cele mai sensibile la înțepăturile cu venin sunt cele de la tâmplă, limbă și cea mai periculoasă în ochi (poate duce la pierderea vederii). În cazul înțepării ochiului trebuie luate măsuri urgente: cu unghia sau cu partea groasă a unui ac mai lung se mișcă lateral vezica cu venin pentru a o desprinde din țesut fără să se zgârie corneea. Cu cât este mai repede retrasă, cu atât este mai bine. Stileții ce compun acul se vor scoate apoi de către medicul specialist care va face o incizie în cornee, în zona de fixare a acului, trăgând apoi acul cu o pensetă. Preîntâmpinarea unor astfel de înțepături se face lucrând cu o mască cu voal.
În celelalte cazuri, locul înțepăturii după scoaterea acului se tamponează cu oțet, amoniac sau cartofi tăiați felii și stropiți cu oțet, frunze de pătrunjel sau de busuioc. Esențialul este ca imediat să se scoată acul, care se ridică de jos în sus cu unghia, evitându-se prinderea vezicii cu venin (stoarcerea întregii cantități).

Colectarea veninului

Se poate face, fără uciderea albinelor, cu ajutorul colectoarelor speciale ce constau în dispozitive prevăzute cu filtre, plăci de sticlă sau foi de cauciuc sintetic, acoperite cu o hârtie umedă (nailon, polistiren) străbătută de fire metalice încărcate cu un curent slab, ce se montează de obicei la urdiniș. Un grup de albine așezate pe acest aparat, la apariția impulsului electrice joasă frecvență, vor produce o anumită cantitate de venin, după care vor intra în stup și se vor hrăni cu miere pentru a reveni la starea normală. Sursa de curent (o baterie de mașină) alimentează mai multe plăci colectoare, fiecare placă putându-se folosi la 10-20 de stupi, după care, colectoarele sunt duse în laborator, unde după 3-6 ore veninul uscat este raclat.
Veninul obținut sub formă de cristale poate fi folosit oricând. Cristalele de venin sunt raclate de pe placa de sticlă cu ajutorul unei lame de ras. U gram de venin uscat este produs de 30.000-50.000 albine.


Terapia cu venin

Orice terapie pe baza de venin se face numai după testarea organismului dacă este alergic sau după un tratament special, pentru a căpăta imunitate la înțepături. Dacă înțepăturile se aplică intenționat, ca tratament, acul se lasă pe loc 20-25 minute.

Veninul mărește secreția internă a glandei hipofize și a glandei suprarenale având un efect benefic în bolile reumatice. Datorită acidului formic anil conținut are o acțiune bactericidă și contribuie la formarea unei asepsii organice. Stimulează satisfăcător sistemul hematopoetic (care produce globulele roșii și albe), mărește hemoglobina, micșorează vâscozitatea și coagularea sângelui, stimulează miocardul, normalizează tensiunea arterială și micșorează colesterina în sânge. Dilată vasele arteriale cele mai fine – capilarele – mărește afluența sângelui proaspăt spre organismul bolnav, ajută la mărirea forțelor de apărare ale organismului, stimulează mușchii inimii, scade tensiunea arterială, normalizează somnul și pofta de mâncare, crește pofta de muncă etc.

Apiterapia pe bază de venin a dat unele rezultate în tratarea unor afecțiuni oculare, la scăderea instabilității diferitelor părți ale sistemului nervos central, dar mai ales în tratarea reumatismului, artritei și a bolilor de circulație a sângelui. Veninul conține un factor de penetrație care acționează asupra glandei hipofize și a glandelor suprarenale, mărind apărarea organismului.

Începutul aplicării unui tratament cu venin se face astfel:

  • în prima zi cu o albină al cărui ac se lasă pe loc câteva secunde;
  • a doua zi se folosește tot o albină dar acul rămâne pe loc câteva minute (este nevoie de un control medical și de o analiză a urinei pentru a vedea dacă în ea nu au apărut urme de zahăr sau de albumină);
  • din ziua a 3-a tratamentul se face zilnic, după 2 metode:
    • fie un tratament direct prin aplicarea albinelor în apropierea și în jurul locului dureros, aplicând acele albinelor pe anumite părți ale corpului care dau o sensibilitate mai mică față de usturimea ce o dă veninul, având grijă ca locul să fie șters înainte cu un tampon de vată și săpun (niciodată cu alcool);
    • fie prin aplicarea acelor în zonele situate de la umăr la cot și din regiunea inghinală până la genunchi :
      • în prima zi prima înțepătură se aplică la umărul stâng,
      • a doua zi se aplică 2 înțepături la umărul drept,
      • a treia zi se fac 3 înțepături în coapsa dreaptă
      • ș.a.m.d., până în a zecea zi când se fac 10 înțepături,
      • urmează o pauză de 50 de zile, după care timp de 10 zile se aplică câte 3 înțepături în circuit, după aceeași schemă, după 4 zile tratamentul fiind reluat, timp de 64 zile, cu cele 4 zile pauză, aplicându-se în total 205 înțepături.

 


 

Ventilatoarele

Din ziua a 5-a albinele tinere pot trece fie la prelucrarea nectarului (din a 5-a zi), fie la eliminarea surplusului de apă din mierea prea diluată etc. Acțiunea de ventilare a nectarului este făcută mai ales pe timpul nopții.


 

Verificări

Examinarea cuibului

Orice intervenție să se facă:

  • cu un scop precis,
  • cât mai rapid,
  • fără mișcări bruște,
  • fără a alunga cu mâna albinele ce zboară în jur,
  • doar în zilele frumoase, fără vânt și când în natură există un cules de întreținere.


Înaintea examinării cuibului și în timpul examinării se vor lua următoarele măsuri:

  • spălarea mâinilor;
  • folosirea echipamentului de protecție;
  • folosirea fumului pe deasupra ramelor numai atunci când este nevoie etc.


Examinarea urdinișului și a oglinzii

Uneori verificarea activității se poate face doar privind activitatea albinelor de la urdiniș sau privind porțiunea din fața urdinișului numită oglinda stupului.



Examinarea RC

Examinarea RC ne poate spune și unele lucruri despre starea familiei de albine:

  • dacă apar începuturi de botci pe margine = pregătire de roit;
  • clădirea cu celule de albine lucrătoare = matcă tânără, semn că trebuie să mărim cuibul;
  • clădire normală (cu celule de trântor) și depozitare de miere = cules bun; dacă albina nu clădește RC trebuie căutată cauza: boală, lipsa de hrană, lipsa mătcii etc.
  • oprirea clădirii = lipsă cules, sau alte anomalii.

 

Verificarea mătcilor

Orice crescătorie de mătci trebuie să aibă pe primul plan calitățile mătcii, o matcă bună trebuind să aibă o conformație normală, fără nici o lipsă organică aparentă, abdomen lung (indiciu la prolificității).

  • Mătcile prea mici trebuie înlăturate de la început.
  • Controlul ouatului la nuclee se face sumar și este suficientă începerea pontei pentru a determina dacă matca este bine fecundată (mica elipsă trebuie să fie compactă), adevărata verificare făcându-se în colonia în care se va introduce. Pentru forțarea ieșirii la zborul de împerechere nucleele se stimulează.
  • În cazul în care matca se păstrează în stupușori după împerechere, se montează la urdiniș gratii Hannemann pentru împiedicarea plecării mătcii împreună cu mica colonie. Este indicat totuși să fie mutate în nuclee mai mari, dându-le posibilitatea de a se dezvolta normal.
  • La nucleele mari sau cele mijlocii nu este nevoie să luăm asemenea măsuri.

 

Vestibulul de control

Este construit dintr-o fâșie de gratie Hannemann, lungă de 20 cm și lată de 8 cm, care se îndoaie în unghi drept, ca un vinclu, la capetele marginale ale vinclului fixându-se 2 pătrate de placaj 40/40 mm, de care gratia este fixată prin cuișoare, fiecare latură având deci o înălțime de 4 cm. Dispozitivul se fixează în fața urdinișului, după introducerea mătcii silind albinele să treacă, timp de 2 zile, prin zăbrelele lui. În cazul omorârii mătcii îi vom găsi cadavrul pe urdiniș, albinele neputând să-l scoată dincolo de gratie.


 

Viața mătcii în stup

Matca începe să ouă la câteva zile de la fecundare (25% din mătci încep să ouă după 7 zile; 50% după 10 zile; 25% după 12 zile; câteva după 14-15 ore). Mătcile de rasă neagră încep ouatul mult mai târziu (cele de la noi după 3-6 zile de la împerechere, în lipsa puietului vechii generații).

La început, unele mătci depun câteva ouă nefecundate sau câte 2 în aceeași celulă dar, foarte curând ponta se normalizează. Activitatea pontei merge ascendent din februarie până la 1 iulie după care coboară, la finele lui septembrie, cel mult octombrie ouatul încetând.

Mătcile trăiesc 4-8 ani dar, în mod obișnuit nu trebuie păstrate mai mult de 2 ani. Capacitatea de ouat se întinde în mod obișnuit pe o perioadă de 4 ani. Atunci când se practică apicultura de tip pastoral mătcile sunt suprasolicitate și trebuie schimbate în fiecare an, maxim la 2 ani.


 

Virozele

Prevenirea și combaterea virozelor

Prevenirea și combaterea virozelor și rickettsiozei albinelor a devenit o problemă majoră a apiculturii europene, iar la noi în țara începând din vara anului 1986. Pe plan mondial nu există medicamentație specifică combaterea făcându-se prin următoarele acțiuni:

  • conferirea unei rezistențe crescute prin păstrarea în stupină numai a familiilor puternice;
  • combaterea maladiilor clasice; prevenirea și combaterea germenilor de asociație și ai virozelor;
  • dezinfecții repetate;igienă în stupi și în stupină;alimentație optimă în tot cursul anului;
  • exploatare rațională;evitarea aglomerațiilor de stupine în pastoral;prevenirea intoxicațiilor ce conduc atât la slăbirea rezistenței albinelor ramase în viață cât și la grave depopulări, familiile astfel slăbite cazând pradă aproape sigură virozelor și altor maladii;
  • întărirea imunității (orice adminstrare de sirop să conțină vitamina C în extract de ceaiuri stimulative, la care se adăuga suc de ceapă, suc de usturoi, sau alte sucuri ce conțin vitamine (morcov, hrean) sau fitoncide.


Vitaminele

Sunt oferite în sirop (izoniazidă) sau prin intermediul sucurilor de legume (morcov, ceapă, usturoi, hrean), foarte bogate în fitoncide, morcovul și hreanul oferindu-se mai rar, usturoiul cu pauze, iar ceapa fără restricții.


 


Vopsirea stupilor

Vopsirea și chituirea stupilor este o operație absolut necesară ce se repetă la 4-5 ani, culorile percepute de albine fiind albul, galbenul, albastrul și verdele-albăstrui. Operația de chituire și vopsire se va face numai când temperatura exterioară depășește +17 grade Celsius și cu cât temperatura este mai ridicată cu atât este mai reușită.

Pe timp noros sau atunci când plouă operația se oprește, sau se continuă sub adăpost. După ce chitul s-a uscat bine, se freacă cu glaspapir, după care se dă un ușor grund. Vopsitul se face de două ori, lăsând de fiecare dată să treacă timp pentru uscarea primei vopsele (altfel vopseaua se va coji, iar mai târziu va cădea). Când uscarea se face la soare și nu în interior, vopseaua va fi mai durabilă.

Parafinarea stupilor este o operație foarte economică dar, prin aceasta stupii pierd din permeabilitate, ceea ce este în detrimentul unei bune iernări.

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)