Text

O

Ochiul albinei

Este sensibil numai la 6 culori: albastru, ultraviolet, galben, verde-albăstrui, purpuriu și violet. Culoarea roșie este văzută de albine ca negru, iar albul este văzut ca o combinație de culori complementare.

În afara ochilor mari, cu care albina vede la depărtare, ea mai are în frunte alți trei ochi mici, îndreptați în sus, denumiți oceli, cu care adună imaginea neclară a ochiului compus, mai ales în amurg, sporindu-i sensibilitatea față de lumină. Cu acești ochi ajutători albina vede lucrurile din apropiere și e ajutată la delimitarea precisă a imaginilor provenite de la obiectele fixe pe care urmează să se așeze.


 

Octombrie

Negăsind nimic pe câmp, albinele își economisesc forțele stând mai tot timpul în stupi. Numai în zilele cu soare, cele tinere, născute în ultimele săptămâni ale lunii septembrie, își fac zborul de recunoaștere. Mătcile care nu și-au încetat ponta trebuie ținute în evidență pentru lucrările de selecție. În cuib albinele își mută proviziile acolo unde va avea loc ghemul de iernare.

Tratamentul contra păduchilor și acarienilor Varroa

Cele mai eficace sunt cele făcute în lipsa puietului.

Unificările FAV cu FAB

Prin unificare coloniile FAB devin foarte puternice, cu câte 3-4 kg de albină, iernând în cele mai bune condiții și cu un consum de hrană redus, raportat la puterea lor. Coloniile care nu depășesc 5 intervale de albine nu merită să ierneze independent, fiind recomandabilă unirea lor, fagurii cu miere și păstură rămași fiind folosiți la ajutorarea roiurilor timpurii, când ele se vor reface cu ajutorul mătcilor iernate în stupii pepinieri.

Înlăturarea șoarecilor și asigurarea stupilor împotriva intemperiilor

Se montează gratii de tablă dințată la urdiniș și se presară grâu otrăvit în locurile posibil accesibile intrării șoarecilor. Stupii vor fi reparați, chituiți și vopsiți, iar capacele vor fi verificate pentru ca apa să nu pătrundă prin ele.

Precizarea spațiului pentru iernare

Într-o dimineață rece, cu 9-10 grade Celsius, pe la orele 6 se vor verifica toate coloniile observând pe câți faguri s-a format ghemul. Din fagurii ocupați bine cu albine, atunci când se va aranja definitiv cuibul pentru iernare, se vor scoate câte 2 de la fiecare colonie. De acum înainte, este de dorit ca apicultorul să intervină cât mai puțin posibil, respectând pe cât se poate aranjamentul făcut de albine în vederea iernării. ele își fac ghemul în locul unde stupul asigură condițiile cele mai bune pentru păstrarea căldurii, cerându-le un consum de hrană și energie cât mai redus.

Orânduirea hranei și a cuibului de iarnă

În cuibul de iarnă nu trebuie lăsat nici un fagure gol complet, ci numai din aceea care au cel puțin 2 kg miere în partea superioară. În cuib nu se vor păstra decât faguri cu o vechime de cel puțin 2 ani, de culoare închisă, aceștia ținând mai bine de cald, fiind preferați de mancă la începerea pontei. Limitarea spațiului se face cu diafragma. Golul rămas se umple cu materiale termoizolante. Pentru iernarea albinelor în stupi tip ME se recomandă unificarea a câte 2-3 colonii și iernarea pe 2 corpuri, cu 4-5 kg albină, având asigurate provizii în coronițe, corpul 2 fiind în totalitate plin cu miere. În stupii Dadant-dubli, foști cu 2 corpuri în vară, se recomandă iernarea a câte 2 colonii despărțite prin diafragmă, ghemul formându-se de o parte și de alta a diafragmei, cele 2 colonii însumând 3-5 kg de albină. Ca regulă generală, coloniile mai mici de 1,8-2 kg albină este bine să ierneze câte 2 în același stup, despărțite cu dublu separator din pânză metalică. Ramele cele mai pline vor fi așezate de o parte și de alta a separatorului.

Cercetătorul Waldrabenstein folosește stupul orizontal pe 20 de rame cu un urdiniș unic mare, în locul dublului separator punând o ramă groasă de 1 cm, care are fixată pe ambele fețe câte o gratie Hannemann ce desparte cele 2 colonii gemene. Se pot întrebuința și 2 rame subțiri cu gratii Hannemann, dar între ele se așează o ramă cu miere, gratia distanțată oprind cele două mătci să ia contact una cu alta. Albinele pot trece dintr-o parte în alta și au urdiniș comun. Cele 2 colonii gemene iernează în varianta III-a de iernare, având de o parte și alta a diafragmei câte 2 faguri cu miere 3/4, urmați de fagurele cu păstură și fagurii cu miere 1/2. La marginile opuse se așează câte o diafragmă, urmată de materialul termoizolator.

Păstrarea fagurilor cu păstură și miere

Se face în dulapuri bine închise, ferite de atacul dăunătorilor.

Orânduirea nucleelor pentru iernat

Se face din vreme, fiecare colonie puternică putând primi, de o parte și de alta, câte 2 nuclee, despărțite cu diafragme etanșe. Alegerea coloniei paterne se face încă din august.

Pregătirea viitoarelor controale

Se poate face introducând pe fundul stupilor foi de carton sau hârtie cerată, având grijă să nu acoperim condensatorul metalic, adică magnetul de apă de la marginea fundului.


 

Oglinda stupului

E denumirea ce se dă porțiunii de teren de aproximativ 1 metru pătrat aflată în fața stupului și care, fiind mereu curățată, atrage atenția stuparului când acolo se văd prea multe albine moarte, sau resturi de larve eliminate din stup ori chiar o matcă moartă. Cercetarea acestei porțiuni de teren permite stuparului să-și dea seama de anumite stări normale sau anormale ivite în cursul sezonului.

În fața fiecărui stup se presară, pe o suprafață de 1 metru pătrat, un strat de nisip curat care formează așa-zisa "oglindă a stupului". Rezemată de scândura de zbor a fiecărui stup se pune scândura de aterizare pentru ca albinele să poată urca mai ușor pe planul înclinat până la urdiniș.


 

Oprirea roilor din zbor

Se poate face cu ajutorul unei oglinzi ce-și joacă lumina în vârtejul roiului, care, crezând că e un fulger se adăpostește pe prima creangă sau obiect din apropiere. O altă metodă este stropirea lor cu apă.


 

Orfan

Colonia orfană nu e totuna cu cea bezmetică, întrucât deși fără regină albinele nu au devenit încă ouătoare. La deschiderea unei colonii orfane albinele bat din aripi ca și când ar ventila stupul, scoțând un sunet specific, ca un bocet prelung și plângător și fug neliniștite pe rame, parcă voind să ne arate că încă își caută matca dar nu o găsesc.

Orfanizarea coloniei

Cu 10 zile înaintea începerii culesului mare coloniile ce vor beneficia de un singur cules pot fi orfanizate, având grijă să le asigurăm la fiecare 3-4 zile faguri cu puiet larvar, știut fiind că "numai o colonie care are puiet necăpăcit, în perioada marelui cules" va activa în deplinătatea forțelor sale.


 

Organizarea albinelor

Modul de organizare a albinelor este destul de complex, comunicarea dintre ele făcându-se prin mijloace olfactive, vizuale, tactile, prin schimburi de hrană, contacte directe, cercetări reciproce etc., termoreglarea și adaptabilitatea crescând direct proporțional cu numărul de albine pe care colonia îl are în componență.

Privind cei trei factori principali care formează integritatea unei colonii: albinele lucrătoare, matca și trântorii, colonia poate fi luată ca un tot biologic unitar, atât viața colectivă cât și cea individuală fiind călăuzită de reflexe necondiționate instinctuale, înnăscute, care nu se schimbă niciodată și sunt transmise ereditar. Modul de hrănire specific albinei se bazează pe schimburile de hrană dintre albine. Așa se explică de ce o albină izolată moare, fiind lipsită, printre altele, de anumite elemente vitale, pe care numai viața de colonie le poate avea. Succesiunea și repartițiile muncii în stup sunt impuse în funcție de vârsta albinelor și de necesitățile de moment ale coloniei. Albinele comunică între ele prin intermediul dansurilor, ultrasunetelor și mirosurilor eliminate cu ajutorul glandei Naasanoff (glandă odorantă ce servește la identificarea albinelor aceluiași stup).

Colonii sănătoase și puternice

O familie puternică, cu regină tânără, în perioada de iarnă consumă mai puțină hrană, are o dezvoltare explozivă în primăvară, albinele ei trăiesc mai mult și sunt mai puțin uzate, mai sănătoase și mai productive.

Numai familiile de albine puternice (ce iernează cu 2,5-3 kg albină) pot realiza producții mari de miere, măresc productivitatea muncii (cât mai puține intervenții) și dau cele mai mari satisfacții de ordin economic.

Faguri de calitate

Prezența fagurilor goi și în număr apreciabil stimulează acumularea mai mare a mierii în timpul culesurilor de producție.

Reînnoirea sistematică a mătcilor

În mod incontestabil nu există succes durabil în apicultură fără un program de reînnoire sistematică a mătcilor, cu mătci tinere selecționate și testate. În general, orice matcă tânără este de preferat unei mătci selecționate însă bătrâne. Să creștem mătci pornind de la cele mai bune familii din stupină.

Selecția și creșterea mătcilor

Orice progres în munca de selecție și de creștere a mătcilor, cere o atentă supraveghere, timp disponibil, cunoștințe de specialitate și condiții adecvate, rezultatele fiind însă pe măsură.

Stupi corespunzători

Stupii să fie fără defecte și fără fisuri (care ar înlesni accesul altor albine și declanșarea furtișagului. Pătrunderea curenților reci (sau a precipitațiilor), păstrarea căldurii și a spațiului corespunzător pe timpul iernii măresc longevitatea albinelor.

Utilizarea FAB, FAV și FAP

FAB sunt familiile de bază care participă la culesurile de producție. FA este prescurtarea ce denumește familiile ajutătoare care pot fi FAV (familiile de albine ajutătoare vremelnice sau temporare), folosite la întărirea FAB fie înaintea culesurilor, fie înainte de intrarea la iernat; FAP (familiile ajutătoare permanente) păstrate în stupină pentru ajutorarea FAB, formarea roilor artificiali, asigurarea materialului biologic ori de câte ori este nevoie.


 

Organizarea apicultorului

Calitățile obligatorii unui bun apicultor

Previziunea

Se referă la anticiparea faptelor (printr-o programare bine pusă la punct) și la capacitatea de a improviza soluții valide. Orice producție trebuie să fie planificată și urmărită pentru a înlătura pierderile și a rentabiliza ocupația creșterii albinelor. Dacă producția nu acoperă cheltuielile este bine să analizăm cu mare atenție întreaga noastră activitate, să identificăm erorile și să acționăm urgent alegând soluția adecvată. 

Așezarea stupilor

Proasta amplasare la sursele de cules poate genera depopularea stupilor, în special la culesul de la floarea soarelui, când stupii centrali se depopulează în favoarea celor așezați pe extreme. La floarea soarelui este indicat a se face o bună recunoaștere, în vederea amplasării stupinei perpendicular pe sursa de cules, cea mai bună distanță fiind de 200-300 m pentru ca albinele să aibă timp să se aerisească de mirosul puternic al florii soarelui. Stupinele care sunt apropiate în imediata apropiere a lanului de floarea soarelui nu beneficiază de acest avantaj și, din această cauză, multe albine rămân amorțite pe floare, în special în primele zile, multe din ele pierind înainte de vreme datorită contactului permanent cu mirosul puternic al florilor.

Stupinele venite ultimele trebuie să evite amplasarea pe direcția de zbor a stupinelor deja sosite, la floarea soarelui fiind indicate distanțe cât mai mari între stupine și o individualizare cât mai precisă. Este indicat a se asigura continuu fiecare stupină cu sursa proprie de apă. Albinele, imediat după sosirea la destinație, fiind însetate caută o sursă de apă și dacă nu o găsesc pleacă în căutarea ei și, neavând făcută o orientare corespunzătoare, la întoarcere se rătăcesc intrând în prima stupină pe care o întâlnesc în cale.

Secreția de nectar este pusă pe seama celor trei factori: clima, soiul și solul dar, important mai este și momentul în care se face însămânțarea, creșterea viguroasă și formarea tuturor mecanismelor înfloririi fiind indicat a se face până la aproximativ 1 iulie.

Timp disponibil

Dacă dorim să ne apucăm de apicultură să nu uităm că este nevoie de prezența noastră în stupină, ori de câte ori situația o cere (în special în lunile mai-iunie), pentru a preveni roitul, pentru situații neprevăzute etc., neexecutarea la timp a unor lucrări putând anula uneori rezultatele urmărite.

Protecția muncii

Apicultorii trebuie să fie echipați cu salopetă sau halat apicol de culoare albă, să nu prezinte mirosuri străine ce irita albinele, să folosească afumătorul și masca etc. Pe vagoanele ce transportă stupi vor fi prinse tăblițe cu inscripția "atenție albine!", vor avea asigurate stingătoare și vor fi dotate corespunzător pentru circulația în siguranță pe drumurile publice. Vetrele de stupină vor fi amplasate cât mai departe de drumurile circulate de oameni și animale iar la masivele melifere se va ține de cont de normele în vigoare privind paza contra incendiilor etc.

Gândire economică

Pentru a gândi economic trebuie să cunoaștem și să evaluăm corect principalii factorii ai producției apicole, să ținem o evidență la zi a lucrărilor executate și planificate în vederea analizării și perfecționării muncii, să dispunem de un inventar apicol cât mai performant, să găsim soluțiile cele mai avantajoase pentru mărirea rentabilității. Mărirea rentabilității stupinei presupune existența a cel puțin 40-50 familii sau exploatarea diversificată, pentru a obține, pe lângă miere, și alte produse (polen, păstură, propolis, venin, roi etc.).

Cunoștințe teoretice și practice

Cunoștințele se capătă prin studiu iar practica se dobândește prin exercițiu. Ca să exersăm avem nevoie de 2 familii de albine pe care să le procurăm de la un apicultor priceput și de încredere (pentru ca acele familii să fie sănătoase și cu un potențial ridicat). Nu trebuie să ne hazardăm de la început cu un număr prea mare de stupi căci s-ar putea să ne trezim "fără aptitudini". Cunoștințele teoretice nu sunt întotdeauna suficiente pentru reușită, între teorie și practică rămânând întotdeauna ceva de completat. Nu este suficient să fii antialergic (condiție esențială), ci trebuie să ai îndemânare, fler, talent, pasiune pentru albine, voință etc., să fii perfecționist... apicultura rămânând, chiar pentru adevărații apicultori, o taină doar pe jumătate descifrată.

Dragoste și interes

"Dacă dragoste nu e, nimic nu e". Și dacă există dragoste există și interes. Interesul poate exista și fără dragoste însă, fără dragoste nu vom ajunge la nici un rezultat...

Fișele individuale ale familiilor de albine

Fiecare familie este bine să aibă o fișă în care vor fi notate toate aspectele importante ce țin de practica apicolă. În partida fiecărei familii vom nota:

  • anul mătcii prin litere (M1, M2, etc.), 
  • notările făcute cu ocazia reviziilor:
  • cantitate proviziilor (în kg),
  • numărul fagurilor din cuib,
  • numărul intervalelor,
  • numărul fagurilor cu puiet și calitatea acestuia,
  • alte evidențe și însemnări,
  • înregistrările cântarului apicol de control;
  • tratamente efectuate și consumuri de medicamente;
  • hrăniri de stimulare și completare;
  • faguri clădiți, propolis, polen, miere extrasă (alte produse);
  • unificări;
  • familii ajutătoare formate etc.

Evidența poate fi ținută și pe calculator (PC) alcătuind o bază de date care să aibă prevăzute rubricile de interes și schimbările survenite pentru fiecare colonie de albine, în fiecare an urmărind selectarea familiilor de prăsilă cât mai riguros cu putință. Pentru ușurarea interogărilor este bine ca anumite lucrări să fie prevăzute cu un cod, calculatorul putând executa apoi orice interogare îi cerem să facă. Astfel, vom putea urmări cu exactitate care sunt familiile productive (candidate la grupa de prăsilă) și care sunt cele ce urmează să le desființăm, în vederea efectuării selecției de masă și selecției individuale.

Operativitatea

Operativitatea nu este altceva decât practica apicolă eficientă - strâns legată de concepția apicultorului, de sistemul său de idei, dobândit prin gândire, informare, studiu, experiență etc.

Putere de muncă

Sunt luați în calcul toți factorii ce pot contribui la eficientizarea muncii, "factorul om" jucând un rol important, apoi pregătirea și perfecționarea, alegerea tipului și numărului de stupi adecvați forței de muncă etc.

Registru de evidență a cheltuielilor și realizărilor

Trebuie să cuprindă următoarele rubrici:

  • Cheltuieli
  • Investiții: Materialul biologic (familii de albine, mătci, etc.); Stupi (cutii); Inventarul auxiliar (bidoane, faguri, rame, etc.).
  • Producție: Manoperă; Deplasarea apicultorului (autoturism); Biostimulatori; Medicamente; Amortizare (5% din valoarea utilă); Chirie; Transport stupi în pastoral; Diverse.
  • Venituri realizate: Valoarea producției /familia de albine; Valoarea producției /stupină; Profit total și cât la % cheltuieli.

Oțetul de miere

Este cel mai sănătos și bun la gust dintre toate specimenele de oțet cunoscute, fiind mult mai bogat în vitamine decât cel de vin, preparându-se numai din hidromel care are sub 14% alcool. A se evita contactul oțetului cu metale cum sunt fierul și mai ales arama, din cauza reacțiilor toxice care apar.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)