Text

U

 

Umbrirea stupilor

Cea mai bună umbrire o dă pădurea sau perdelele protectoare. Urdinișurile se orientează spre nord, peste podișoare se așează saltele de paie, pe capace se pune fân cosit etc.


 

Umiditatea

În miere, procentajul de apă nu trebuie să depășească 16%, altfel, dacă umiditatea depășește acest procent poate provoca fermentarea mierii.

Umiditatea din interiorul stupului variază în funcție de mai mulți factori, o colonie puternică reușind să mențină de obicei o umiditate adecvată. Pe timpul iernii, în locurile neocupate de albine se creează condens și apar mucegaiuri. Atât timp cât albinele sunt capabile să mențină temperatura interioară puțin mai ridicată față de cea exterioară, nu va fi nici un pericol de condensare a vaporilor de apă în stup. În unele împrejurări, o umiditate relativă în stup nu numai că nu este periculoasă, dar este chiar necesară, mai cu seamă atunci când puietul este în plină dezvoltare.

Pentru împiedicarea unei umidități exagerate, pe timpul iernii se lasă în stupi doar numărul de faguri care va fi bine acoperit de albine, golul rămas după diafragmă fiind completat cu materiale termoizolante. Sezonul cel mai critic pentru albine în legătură cu umiditatea depășită este iarna. Pentru eliminarea excesului de umiditate se recomandă folosirea condensatorului metalic, denumit de Ambruster magnet de apă.

O umiditate exagerată în stup contribuie la apariția diareei și nosemozei, care, în mediu umed rămâne virulentă un timp îndelungat. Puietului crescut într-un mediu prea umed i se scurtează viața, albinele născute neputând trăi mai mult de 8 zile.

În timpul verii, când în stup intră cantități importante de nectar, cu mari cantități de apă, umiditatea în unele momente este ridicată. Coloniile puternice restabilesc curând echilibrul normal, iar puietul nu se resimte deloc. Nu același lucru se întâmplă cu coloniile slabe, la care, umiditatea crescută se răsfrânge asupra vitalității puietului.


 

Unificări

Reguli

  1. Cele mai reușite unificări se fac mai ales toamna, când în stupină se află familii temporare sau nuclee ce nu pot ierna peste iarnă din diverse motive. Prin unificarea coloniilor se intră la iernat cu familii puternice care vor consuma mai puțină hrană și vor da producții sporite în sezonul următor.
  2. Primăvara se unesc doar coloniile care au ieșit slăbite, au rămas orfane sau au fost atacate de nosemoză. În ultimul caz unirile se fac numai între coloniile care au supraviețuit și sunt încă viabile, în stare să dea producții bune, altfel este de preferat să fie nimicite. Pe timpul verii se unesc coloniile care vor conlucra pentru a da producții sporite de miere, cele care sunt în pericol de a rămâne bezmetice din diferite motive.
  3. Se unesc de asemenea coloniile care vor conlucra ca să dea o producție mare, formând „coloniile de strânsură”. Contopirile nu dau rezultate imediate și spectaculoase la coloniile slabe, unirea unor asemenea familii necesitând un oarecare timp până se stabilește un echilibru și o repartiție justă a muncii în stup. Adeseori s-au văzut colonii contopite, cu o populație numeroasă care au lâncezit timp îndelungat până ce au început o muncă activă și ordonată.
  4. Albinele coloniei ce urmează a fi contopită cu o nouă gazdă trebuie să aibă gușile pline, silindu-le la această aprovizionare prin ciocănirea pereților stupului lor și prin răbufniri de fum între faguri. În felul acesta colonia gazdă va primi bucuroasă pe noile sosite cu gușile pline.
  5. La unificările celor 2 unități este bine să se folosească un stup nou, străin ambelor colonii, stup ce se va pune în locul coloniei gazdă.
  6. Colonia care se alătură, cât și cea gazdă, trebuie să fie pregătite cu câteva ore înainte, printr-o uniformizare a mirosurilor, iar ca măsură de precauție matca coloniei gazdă să fie închisă provizoriu într-o colivie automată. Albinele vor elibera matca în următoarele 3-4 ore (în care scop cele 2 tubulețe ale coliviei nefiind complet umplute cu șerbet).
  7. Este recomandă de asemenea metoda intercalării fagurilor pulverizați acoperiți cu albine de la ambele colonii. Fagurele pe care în momentul unirii se află matca gazdă rămâne pe loc împreună cu cel vecin (de o parte și de alta, pentru ca ea să nu se afle de la început între albine străine, ci numai între cele ale stupului ei. La mijloc se așează puietul deschis urmat de cel căpăcit și fagurii cu hrană.
  8. Când puietul necăpăcit este prea numeros fagurii cu puiet larvar se împart altor stupi din stupină.
  9. Dacă unirea se face prin scuturarea albinelor pe o planșetă în fața scândurii de zbor a stupului gazdă, albinele ambelor colonii cu miros unificat se scutură alternativ.

 

Unificarea mirosurilor

Pentru unificarea mirosurilor albinelor unite acestea se vor pulveriza cu un sirop puțin îndulcit în care s-a adăugat 20 g colonie la litru de apă. Uniformizarea nu se va face la toți stupii odată pentru a nu se declanșa furtișagul. În cazul în care avem mai mulți stupi de unit vom folosi mai multe mirosuri (la unii esență de melisă, la alții apă parfumată, la unii câteva bobițe foarte mici de naftalină etc.).

Timpul necesar pentru uniformizarea mirosurilor depinde de orele când are loc operația de unificare. Dacă ea se face în plină zi, atunci când o mare parte a albinelor este la cules, trebuie lăsate cel puțin 3 ore pentru ca toate albinele venite în stup să aibă același miros. Dacă operația se face seara, așa cum este de dorit, căci unirile acestea sunt cele mai reușite, operația de unificare se face după 20-30 minute de la uniformizarea mirosurilor, albinele aflându-se toate în stupi.


 

Unificările dintre FAV și FAB

s-a observat că albinele FAB unificate cu cele al FAV în vederea măririi producției de miere nu dau întotdeauna rezultatele scontate, mai ales dacă ambele unități au ajuns puternice la cules. FAB devenită dintr-odată puternică nu se mai menține în stare activă, numărul albinelor fiind disproporționat față de o matcă ce are la dispoziția sa un cuib normal organizat. Întărirea trebuie făcută treptat, alegându-se matca cea mai tânără, care va deveni prin întărire matca FAB, ambele colonii păstrându-se și valorificând independent culesul.

Cele mai recomandate unificări sunt cele de toamnă (la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii  octombrie), către seară. Pentru mărirea producției cu 50% fiecare FAB ar trebui să aibă câte o FAV cu care să fie unită în toamnă. Cercetătorii români, au elaborat, pentru fiecare tip de stup, diverse variante de folosire a FAV, în funcție de condițiile de întreținere specifice, mătcile FAV ce s-au dovedit prolifice putând fi păstrate în stupii pepinieri (ca mătci de rezervă).

Unirile nu se fac între colonii puternice și colonii nejustificat de slabe, căci cele din urmă pot fi bolnave, operația dând rezultate negative. Este mai bine ca 2 colonii slabe să fie unite între ele, alegând drept gazdă pe aceea cu matca mai tânără.


 

Unirea pentru cules

Unirea coloniei de bază cu cea stolonă pentru a da rezultatele scontate trebuie pregătită din timp și treptat, începând din momentul când matca tânără din stolon și-a început ponta. Din acest moment, din când în când, va fi trecut în compartimentul stolonului, câte 1 fagure cu puiet căpăcit fără albina însoțitoare, până în preajma culesului, când stolonul va deveni mai puternic decât familia de bază. Când culesul apare, matca fostei FB se retrage numai pe 3-4 faguri, devenind colonie ajutătoare, toate albinele zburătoare trecând în stolon, unde înfrățirea este de mult stabilită și vor conlucra cu spor.


 

Unificarea familiilor puternice

Se va face numai după o pregătire specială a unirii. Când se unesc 2 colonii puternice în vederea unei producții mărite se recomandă ca înainte cu 24 ore, fiecare din ele să primească de la alți stupi câte 1 fagure cu puiet necăpăcit, fără albina acoperitoare. Astfel, a doua zi, când se va face unirea albinele vor deveni mai active.

Este recomandată fie folosirea metodei cu ziarul perforat așezat între cele 2 corpuri, fie folosirea unei cutii străine și intercalarea fagurilor pulverizați acoperiți cu albine (de la ambele colonii), plasați de o parte și de alta a celor 3 faguri cu matcă și albinele proprii situați în mijlocul stupului nou, pentru ca matca să nu se afle la început între albine străine, ci numai între cele ale stupului ei. Fagurii cu puiet vor fi așezați astfel: cei cu puiet deschis mai spre centru, iar cei cu puiet căpăcit mai spre margine, părțile laterale fiind mărginite de fagurii cu provizii. În cazul în care puietul necăpăcit este prea numeros, mai dăm și altor stupi fagurii de prisos.


 

Unificarea familiilor slabe

În situația când unirile se fac între familii reduse ca populație rezultatele nu devin spectaculoase decât atunci când se face o repartiție justă a muncii albinelor coloniei respective. Aceste familii sunt considerate în continuare mediocre și vor mai fi ajutate cu puiet căpăcit în eclozionare, până la completa reabilitare a lor.

Metode

Metoda diafragmei cu sită

Unificările sunt mult mai ușoare, atunci când între cele două compartimente folosim o diafragmă despărțitoare prevăzută cu sită, albinele având mirosurile unificate. Diafragma mai are prevăzut un orificiu de comunicare între cele două compartimente, orificiu ce se poate astupa sau deschide cu ajutorul unei tăblițe care glisează în jurul unui cui (punct de prindere). În lipsa acestuia, diafragma se ridică puțin pentru a ușura comunicarea albinelor dintre cele două compartimente. După câteva zile, diafragma etanșă mobilă se desființează, cuibul aranjându-se definitiv.

Metoda închiderii în colivie

La unirea a două familii slabe care au mătci se recomandă ca, timp de 5 zile, matca ce urmează a fi înlocuită, să fie închisă în colivie, ca să se elimine posibilitatea tragerii botcilor de salvare din ouă proaspete. Cu 2-3 ore înainte de unificare ambele familii vor fi stropite cu sirop slab în care s-a picurat esență de plante mirositoare (suc de ceapă) etc.

Metoda scuturării albinei

În cazul în care una din familii se află într-un stup de alt tip, varianta recomandată este următoarea:

  • se scutură fagurii familiei cu matca bătrână în stupul de origine;
  • fagurii scuturați (fără albine) sunt introduși în stupul cu matca tânără (de o parte și alta a cuibului);
  • stupul cu matca tânără se mută între cele două vechi amplasamente;
  • albina orfanizată se scutură undeva în stupină (după 15-20 de minute de la prima scuturare).

Albinele scuturate vor veni la vechiul loc pe care nu-l vor mai găsi și se vor orienta către stupul cel mai apropiat, unde vor cere smerite drept de azil și, după oarecare timp, vor primi încuviințarea de intrare.

Metoda stupului străin

Fagurele cu matca aleasă și albinele acoperitoare se mută în mijlocul stupului nou. Albinele ambelor colonii se afumă bine iar fagurii cu puiet și hrană sunt periați în fața urdinișului noului stup. După periere fagurii cu puiet sunt așezați de o parte și de alta a mătcii, având grijă ca primii faguri să fie din cei care au aparținut coloniei cu matca gazdă. Albinele vor intra în stup și se vor înfrăți, fiecare considerându-se străină.

Este considerată cea mai bună metodă de unificare directă, întrucât ambele familii își închipuie că este musafiră (în cazul unificării directe lăsând spațiul de rigoare între cele 2 grupe de faguri). În perioadele nefavorabile primirii mătcilor, ținând cont de condițiile obiective, subiective și de toți factorii nefavorabili acceptării tinerelor mătci, unificarea se face izolând matca (în colivie cu căpăcel de ceară) după aproximativ 2-3 h de la orfanizarea primei familii și 1 h de la izolarea mătcii din cea de-a doua, lăsând un interval de câțiva cm între grupele de faguri ale celor două familii, timp de circa 5 minute.

Metoda roirii dirijate

Dacă dorim să unificam două familii sau să formăm o familie nouă prin roire dirijată:

  • punem în stupul nou 3 rame, cu albina de pe ele, inclusiv matca, și-l lăsăm descoperit, acoperit cu o pânză de tifon;
  • aducem apoi alternativ, câte o ramă luată din familia cu care se unifică sau din alte două familii, cu tot ce se află pe ele și le așezam în stupul nou, de o parte și de altă a nucleului format din cele trei rame aduse inițial, cam la 3-5 cm depărtare, având grijă ca pe ramele aduse să nu se afle botci sau mătci;
  • după câteva minute când vedem ca albinele aduse cu noile rame încep să se îndrepte către nucleul cu matcă, apropiem aceste rame încet de nucleu și în locul lor continuam să aducem celelalte rame din cei doi stupi pe care îi unificăm, procedând ca mai sus.

Unificarea se face fără nici un incident. După completarea efectivului de rame stupul nou se acoperă și se pune la locul lui definitiv și totul reintră în normal. La folosirea acestei metode, mai ales primăvara și toamna, matca nu se închide în colivie și nu folosim afumătorul.

Metoda unificării culegătoarelor

Aceasta lucrare se săvârșește numai pe o vreme frumoasă, între 9 și 11, când albinele ies în număr mare la cules, afumând ambele familii pe urdiniș și păstrând cu exactitate vechile amplasamente și semne de recunoaștere. Când încercăm să facem această lucrare pe vreme de lipsa de nectar, unificarea albinelor nu se face fără oarecare luptă. Afumatul o potolește repede. În cazul în care familia care cedează culegătoarea nu este foarte puternică se recomandă să cedeze și câțiva faguri cu puiet larvar, pentru ca nu cumva, prin mutare, să rămână puiet neacoperit. Lucrarea este recomandata mai ales atunci când stupul este puternic și riscă să roiască (fără a fi intrat totuși în frigurile roitului).

Dacă un stup găsit slab nu s-a împuternicit până în apropierea culesului mare și suntem siguri ca slăbiciunea lui vine din pricina mătcii trebuie unificat cu stupul vecin.

Metoda unificării directe

  • colonia cu matca bătrână se orfanizează cu 2-3 ore înaintea unificării;
  • cele 2 familii (FAB și FAV) se stropesc cu țuică diluată sau cu sirop slab în care s-a pus suc de ceapă, în vederea unificării mirosului;
  • fagurii familiei primitoare (orfanizate) sunt aranjați de o parte și alta, lăsând în centru un spațiu pentru primirea nucleului cu matcă (care va fi adus după 15-20 de minute de la pregătirea noului spațiu) ;
  • după 5-6 zile reorganizăm cuibul în vederea iernării.

Metoda ziarului perforat

Această metodă este folosită cu succes, inclusiv la stupii bezmetici care sunt uniți cu o colonie normală. Mai întâi vom unifica mirosurile (cu 24 ore înaintea unificării) și vom apropia zilnic stupii vecini propuși pentru unificare. Seara, înlocuim podișorul stupului cu matcă, cu o foaie de ziar perforată cu un cui, peste acesta așezând stupul bezmetic sau fără matcă (fără fund), ambele colonii având același fund și același capac. În timpul nopții albinele rod ziarul, se contopesc și lucrează fără stânjenire. Peste 3-4 zile desăvârșim unificarea, retrăgând corpul de sus.

În cazul în care unificăm o familie fără matcă cu un nucleu cu matcă, după unificarea mirosurilor, înainte de lăsarea serii montăm ziarul perforat deasupra nucleului cu matca și schimbăm locul familiei orfanizate. După 2-3 ore, seara, pe corpul stupului cu albinele unificate așezăm corpul familiei orfanizate, cu ramele și diferența de albine care nu s-au unificat prin zbor direct. După 3-4 zile aranjăm cuibul pe un singur corp. Nu trebuie să mergem pe principiul că matca tânără o va distruge pe cea vârstnică, existând destule excepții de la această regulă. După 3-4 zile de la unificare, vom aranja definitiv cuibul pe cel mult 7 rame (18-20 kg provizii).

Unificarea cu o familie bezmetică

Se recomandă folosirea eterului, cloroformului sau azotatului de amoniu. În lipsa acestora, colonia bezmetică se mută la o oarecare distanță, este afumată puternic, pereții stupului se ciocănesc timp de 3-4 minute, cu opriri dese, după care întreaga albină e scuturată jos. Albina zburătoare, la întoarcere, va găsi pe vechiul loc o altă colonie cu care se va unifica sau, în cazul în care pe vechiul loc nu va mai fi nici un stup, va intra în stupii vecini.


 

Uniformizarea familiilor

Împuternicirea familiilor slabe pe seama celor puternice se va face incepându-se cu cele de putere mijlocie. Ele vor reactiona foarte spectaculos si vor ajunge la scurt timp de nivelul celor puternice, cele slabe fiind ajutate ultimele. In practica apicola, unii apicultori obisnuiesc sa ajute mai intai familiile slabe, urmarind uniformizarea etc. Toate aceste practici sunt indicate doar atunci cand apicultorul nu intentioneaza sa faca cresteri de matci din familiile selectate ca fiind cele ma productive din stupina.


 

Urdinișul superior

Urdinișul superior nu este indicat a fi folosit sau deschis pe timpul culesurilor întrucât albinele nu suportă curenții de aer care determină o temperatură mai scăzută decât cea dorită de albine. Mierea încă necăpăcită va absoarbe vaporii de apă care se află în contact cu aerul rece, albinele făcând o muncă în plus pentru contracararea acestora, faguri de la margini rămânând cu un procent mai ridicat de apă, fapt care va acționa negativ asupra mierii extrase. Pentru a ușura ventilația normală în stup pe timpul verii se recomandă doar mărirea urdinișului inferior.


 

Urzica purpurie

Atunci când nu există rapiță prin apropiere, putem deplasa stupina la pădurile de salcâm care au un covor format din urzicuță (sugel) plantă ce dă nectar și polen, cu o durată de înflorire de aproape 1 lună.


 

Usturoiul

Se folosește în diferite combinații alimentare ale albinelor, ca preventiv contra infecțiilor tubului digestiv. El conține fitoncide și este indicat în special în prevenirea și tratarea nosemozei. Sucul de usturoi când este dat cu întreruperi prelungește viața albinelor cu 65 zile, altfel, o scurtează cu 13.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)