Text

F

 

Familiile ajutătoare (FA)

Familiile ajutătoare (FA) nu sunt altceva decât nucleele de împerechere care au ajuns la o dezvoltare suficientă pentru a fi transformate în familii temporare sau de sine stătătoare, fiind folosite la întărirea familiilor de bază (FAB), la preluarea surplusului de albină de la FAB sau la unificări, la iernarea mătcilor de rezervă, la formarea unor familii ajutătoare permanente (FAP) etc.

Generalități

Pentru ridicarea potențialului de lucru al FAB în perioadele culesurilor mari, unii apicultori recurg la puterea de muncă a unei alte familii de albine, căreia i s-a dat denumirea de FA. Toate tipurile de familii ajutătoare pot fi folosite la creșterea fagurilor pentru fondul stupinei, la dezvoltarea de primăvară, la recoltarea polenului, la întărirea FAB, la popularea nucleelor pentru împerecherea mătcilor, la verificarea potențialului mătcilor în vederea selecției etc. Rezultatele sunt pe măsura pregătirii profesionale, a imaginației, inițiativei și perseverenței apicultorului. Procedeul de întărire a familiilor de albine de bază prin folosirea mătcilor ajutătoare reprezintă un interes deosebit în condițiile din zona de sud a țarii noastre unde sunt necesare familii foarte puternice chiar la începutul primăverii, pentru folosirea culesurilor timpurii (pomi fructiferi, salcâm).


 

Avantaje

  1. oferă posibilitatea uniformizării FAB luând faguri cu puiet căpăcit de la stupii predispuși să intre în frigurile roitului, faguri cu care formăm FA pe care le vom întări ulterior;
  2. creează premisele creșterii cu ușurința a mătcilor, împerecherea, marcarea, verificarea și schimbarea lor;
  3. posibilitatea ca fiecare stupină să dispună în orice moment de mătci de rezervă, contribuind din plin la lucrările de selecție;
  4. dă posibilitatea iernării în condiții optime, unificând FAB cu mătci tinere și sănătoase, metoda folosirii FAV (familiilor ajutătoare vremelnice) fiind singura metodă de a obține rezultate bune în activitatea apicolă.

 

Formarea FA

Folosirea familiilor cu mătci ajutătoare, în anul formării sau în anii următori, este destul de simplă, FA cedând fie puiet, fie culegătoare, fie unificându-se cu FAB. La sfârșitul culesurilor de vară, familia ajutătoare fie este iernata lângă FAB, ca FAP, fie, în calitatea să de FAV, se va unifica cu FAB păstrându-se matca cea mai tânără. Dacă dispunem de mătci împerecheate FA se pot forma chiar și primăvara. În perioadă culesurilor de producție (de la salcâm și tei sau floarea soarelui), se recomandă roirea artificială prin stolonare.


 

Metode de valorificare FA

După terminarea culesului de la floarea soarelui, în majoritatea cazurilor familiile de producție sunt epuizate, atât de la culesul propriu zis cât și de transportul la mare distanță. După 3-4 zile de la așezarea pe vatră stupii vor fi pregătiți pentru iernare, făcând un control amănunțit tuturor familiilor de producție, cu ocazia căruia stabilim măsurile care trebuie luate în consecință și câte familii au nevoie a fi întărite sau să li se schimbe mătcile.

La aceasta data nucleele pot fi împărțite în:

  1. Nuclee foarte dezvoltate (compuse din 8-9 rame cu puiet, miere și păstură), ce vor ierna ca familii independente, iar în anul următor vor fi tratate ca FAB.
  2. Nucleele normale (compuse din 4-5 rame, de obicei 3 rame cu puiet, de toate vârstele), ce vor fi folosite pentru întărirea familiilor de producție, prin unificarea lor (spre sfârșitul lui septembrie), folosind metoda foii de ziar perforate.
  3. Nucleele slabe – în cazul în care rămânerea lor în urmă nu se datorează unor cauze obiective (cum ar fi neîmperecherea mătcii din prima serie de botci) – unifică între ele. În caz contrar, sunt iernate câte două în aceeași cutie, fiind păstrate peste iarnă ca mătci de rezervă sau viitoare FAB.

 

Metoda FAP

FAP este o prescurtare a cuvintelor: "familii ajutătoare permanente", constituind o supapă de siguranță pentru păstrarea echilibrului în FAB până la apariția culesului principal. La apariția culesului FAP sunt mutate pe alte locuri ( primind în hrănitoare cu apă pentru 2-3 zile), cedând familiilor de bază vecine culegătoarele, contribuind astfel la sporirea producției. În aceleași timp, pentru a ușura cuibul coloniei de bază, care nu trebuie să fie ocupată cu creșterea de puiet deschis în timpul culesului, din FAB se scot fagurii cu puiet deschis și sunt cedați (fără albina însoțitoare) familiei ajutătoare, primind în loc faguri cu puiet căpăcit.

 

Metoda FAV

Familiile ajutătoare vremelnice (FAV) sunt formate în fiecare an după culesul principal de la salcâm, prin divizare sau stolonare, rolul lor fiind ca până în toamnă să se dezvolte independent. La finele lui septembrie începutul lui octombrie fiecare FAV se va uni cu o FAB, în vederea schimbării mătcii vârstnice și neproductive. FAV va fi prinsă în evidență purtând numărul FAB plus o literă mică (cum ar fi 7n), hotărându-ne până în octombrie dacă o vom unifica cu FAB sau va rămâne ca FAP (familie permanentă). Numărul individualizează familia și o va însoți chiar dacă aceasta va fi transvazată în alt stup. Literele mari sunt folosite pentru individualizarea elementelor fiecărui stup (diafragme, colectoare, elemente podișor etc.


 

Metoda FAT

FAT = familii ajutătoare temporare. Metoda FAT se aplică în două etape:

  1. Etapa pregătitoare - în primul an de aplicare a metodei, termenele la care se efectuează lucrările și tehnica folosită sunt aceleași ca cele descrise ca metode FAV, fără a se mai proceda însă la unificările de toamnă. FAT sunt ăuse la iernat ca familii independente, (pe cel puțin 0,8-1 kg albină și 10-12 kg miere), câte două în același stup, despărțite de diafragma etanșă.
  2. Etapa propriu zisă - la sfârșitul iernii se urmărește intensificarea creșterii extratimpurii de puiet în ambele familii. La începerea culesului principal, FAB se unifică cu FAT iar matca FAT sau FAB se oprește pe vatră, refăcându-se și iernând ca și în anul precedent. Metoda este extrem de elastică, ajutorarea FAB putându-se face doar prin cedarea culegătoarelor familiilor ajutătoare. În situația în care practicăm stupăritul pastoral și dispunem de mai multe FAT decât cele de bază, care vor pleca la cules, se recomandă ca fiecare FAB să preia culegătoarele de la 2-3 FAT. Se subînțelege că în cazul practicării acestei metode stupii trebuie să aibă spațiu suficient, iar apicultorul trebuie să ia toate măsurile ce se impun pentru prevenirea roirii.

 

FAV timpurii în același stup

La stupul vertical se folosește procedeul Demarée urmat de aplicarea tehnicii Snellgrove, ori se aplică una din metodele de formare a roiurilor timpurii: cu mătci iernate în afara ghemului, cumpărate ori crescute în stupina proprie.

În stupul orizontal pe 22 rame, se aplică același procedeu, roiul fiind de regulă format prin metoda stolonării, fiind găzduit într-un compartiment anume amenajat în interiorul stupului.

Amenajarea compartimentului FAV

Cu ajutorul unei diafragme etanșe înălțate, amenajăm un compartiment de 6 rame în partea urdinișului mic și a celui superior al stupului, compartiment care va avea și podișor propriu, pentru o perfecta izolare a celor 2 unități. Compartimentul mic va fi vopsit cu o altă culoare pentru a se elimina orice risc în dezorientarea mătcii la înapoierea de la zborul de împerechere. În diafragma înălțată practicăm, la 5 cm de speteaza superioară și la mijloc, un orificiu de 2 cm, care se poate închide și deschide cu ajutorul unui căpăcel de tablă, prins într-un cuișor, orificiu necesar la unificarea celor două familii, în mijlocul diafragmei decupând o fereastră de 10 x 20 cm peste care aplicăm o plasă de sârmă, de o parte și de alta, fereastră ce este necesară la uniformizarea mirosului, condiție obligatorie la unificarea familiilor.

Diafragma va fi înălțată cu 2 cm cu ajutorul unei speteze, ce ajută la separarea celor 2 podișoare. De asemenea, pe fundul stupului și pe pereții laterali, diafragma se va fixa cu ajutorul a 3 fâșii de cauciuc, realizând astfel o etanșeitate perfectă.


 

FAV adăpostite în stupi diferiți

Pe timpul culesului de la rapiță formăm un nucleu stolon pe 4 rame (2 rame cu puiet căpăcit cu o botcă crescută în familii recordiste și 2 faguri cu miere și păstură). Pe timpul acestui cules, matca eclozionează și se împerechează. Cu câteva zile înainte de culesul salcâmului, regina bătrână va fi ridicată formând un roi ce va rămâne pe vatră, restul familiei fiind unificat cu regina tânără, valorificând în condiții optime culesul de la salcâm.

La întoarcerea pe vatră, cele 2 familii vor fi fie unificate, fie iernate împreună în cele 2 compartimente.


 

FAB

Termen prescurtat al cuvintelor: "familii de bază" sau de producție.


 

Fagurii

artificiali

Se fac din cea mai bună ceară fiind totuși inferiori celor naturali, îndeosebi în ceea ce privește rezistența. Pentru a le mări rezistența se cere ca ei să nu fie puși în rame decât după o perioadă de câteva luni de la presarea lor.

Fagurele se sprijină și se fixează bine cu sârmele de susținere, cu ajutorul unei planșete și a unui pinten apicol (sau a curentului electric de 6-15 volți). Pentru ca foaia de fagure să nu se lipească de planșetă, aceasta se udă cu apă. Montarea fagurilor artificiali în rame se face de obicei înaintea introducerii acestora în stupi. Grosimea șablonului trebuie calculată astfel încât, punând pe el foaia de ceară presată, aceasta să stea drept pe mijlocul ramelor, lângă sârmele galvanizate, întinse de mai înainte. Foaia de fagure artificial se ajustează astfel încât să poată intra cu ușurință în interiorul ramei, lăsând 1 cm liber de jur împrejur, fixând-o cât mai aproape de partea de sus a ramei. Alți apicultori fixează fagurii artificiali mai aproape de partea de jos a ramei, considerând că albinele, chiar dacă vor clădi cu celule de trântor partea de sus, se vor grăbi să le umple cu miere înainte ca matca să apuce să le însămânțeze.


 

fagurii de rezervă

Fagurii de la rezervă trebuie triați, dezinfectați și păstrați cu o deosebită grijă căci ei au o mare valoare economică.

Fagurii cu resturi de miere vor fi păstrați pentru stimularea făcută după diafragmă, fie în toamnă, fie în primăvară. Fagurii cu miere necăpăcită și nematurată nu se supun sulfurizării. Mierea, fiind încă apoasă, determină o combinație a apei din miere cu vaporii din sulf și dă un produs care va intoxica albinele după consumare.

Fagurii cu provizii suficiente vor fi folosiți la completarea proviziilor, fiind așezați direct lângă cuib. Pentru a preîntâmpina distrugerea fagurilor de atacurile găselniței, fagurii cu miere păstrați la rezervă vor fi așezați în stelaje, puțin mai depărtați, făcându-se afumări periodice cu bioxid de sulf (din 7 în 7 zile). Păstrarea fagurilor se mai poate face și cu ajutorul naftalinei, presărată la fiecare nivel pe o foaie de ziar, sită sau tifon.


 

fagurii port-botci 

Sunt faguri obișnuiți, bine clădiți, cu o vechime de 3-4 ani, de culoare închisă, folosiți la creșterea de mătci după metoda Heyrand, înfigându-se în ei, suporți cu larve în celule, situați în zonele anume decupate din fagure.


 

fagurii vechi

Învechirea fagurilor de datorează nu numai depozitării mierii și polenului ci și incubării și creșterii puietului. Pe măsură ce generațiile se succed capacitatea celulelor se tot micșorează din cauza depunerii învelișurilor nimfale, ce rămân aderente pe pereții celulelor, fagurii devenind tot mai grei, albumina din învelișurile nimfale oxidându-se și colorându-se închis. Fagurii vechi sunt mediul cel mai prielnic pentru microbii unor grave boli sau pentru larvele de găselniță care preferă resturile organice aflate pe fundurile celulelor și polenul.

Fagurele vechi este principalul generator și transmițător de boli (nu degeaba roii naturali își părăsesc cuiburile mai vechi de 1 an în fiecare sezon apicol). Albinele crescute în celulele fagurilor vechi - mai puțin adânci și mai strâmte - sunt degenerate morfologic, au gușa cu o capacitate mai redusă, la valorificarea culesurilor de nectar aduc încărcături tot mai reduse de polen, li se micșorează rezistența la iernare și boli etc.

Regulile obligatorii apicole prescriu schimbarea fagurilor din cuib eșalonat (din 4 în 4 ani) și ai celor din magazin (la 5-6 ani).


 

Faringele albinei

Faringele albinei se pornește din orificiul bucal și are la bază o placă faringiană și mușchi de lărgire și contractare.


 

Februarie

Este prima lună de primăvară pentru stupinele mai sudice.


 

Fitoncide

Fitoncidele sunt ultramicroorganisme din lumea plantelor superioare, care abia pot fi văzute la microscopul electronic și care au proprietăți bactericide. Ele plutesc în aer sau trăiesc în anumite vegetale, sucuri, rășini, rădăcini, uleiuri, tulpini sau flori, ducând o viață de tranziție, până când își procură elementele cu care pot trăi și înmulți, făcându-le un bine gazdelor, prin eliminarea producătorilor de boli. Fitoncidele sunt folositoare și albinelor, care, la cercetarea florilor le transportă în stupi, unde, înmulțindu-se pe seama anumitor bacterii primejdioase pentru albine, scapă coloniile de boli grave.

Usturoiul, ceapa, hreanul conțin fitoncide ce prelungesc viața albinelor mai mult decât dublu.


 

Flambarea

Primăvara, chiar dacă nu există nici o boală în stupină, stupii, utilajele și scândura adăpătorului se flambează cu ajutorul unei lămpi cu benzină sau cu ajutorul unui arzător montat la o butelie de aragaz.


 

Floarea de pucioasă

E recomandată de Hristea a fi folosită preventiv, presărându-se pe fundul stupului într-un strat extrem de subțire. Albinele sănătoase nu vor suferi iar cele bolnave vor muri mai repede. Această recomandare nu este verificată suficient în practică și, de aceea, cei care au curajul să o verifice, să aibă grijă să o experimenteze cu prudență, folosind un număr mic de stupi, comunicându-ne rezultatele obținute.


 

Floarea soarelui

Este considerată ca principala sursă de nectar din culesul verii, fiind cea mai importantă oleaginoasă de la noi. La hibrizii introduși în producție s-a scurtat perioada de înflorire, aceștia fiind mai timpurii și mai sensibili la factorii climatici. Un rol esențial în realizarea unei producții corespunzătoare de miere îl are repartizarea judicioasă de 1,5-2 familii la ha, evitându-se aglomerările care sunt neproductive.

Amplasarea stupilor este indicat a se face la 200-300 m de lan, în apropierea părții în care s-a terminat însămânțarea lanului. Vor fi preferate locurile cu pânză freatică la suprafață sau irigate, albinele având lanul în față, nu lateral sau în spate. Este obligatorie respectarea distanțelor între stupine (cel puțin 1 km) și instalarea adăpătoarelor cu apă și a diferitelor semne distinctive. Stuparii veniți ultimii la cules trebuie să fie atenți să nu amplaseze stupinele pe direcția de zbor a altor stupine, existând riscul preluării albinelor acestora, declanșând litigii și pagube altor apicultori.

Atenție!

Există soiuri și hibrizi de floarea soarelui care, deși au o productivitate sporită, beneficiind de autopolenizare sunt puțin melifere. Acestea ar trebui să fie cunoscute din timp pentru evitarea neplăcerilor. Mai mult decât atât, ar trebui luate măsuri de către organele de resort, cultivând numai soiuri și hibrizi meliferi, încurajând astfel practicarea eficientă a apiculturii.


 

Flora meliferă și poleniferă

Înglobează arborii, arbuștii și unele plante spontane sau de cultură care secretă nectar și/sau polen.

Oricâte cunoștințe apicole am avea, în lipsa unei bune baze melifere, sau în cazul unei supraaglomerări de stupi, albinele nu vor produce mare lucru, aducându-ne în loc de câștig multă pierdere. Cei mai mulți autori recomandă ca stupinele să fie depărtate unele de altele la cel puțin 4-5 km și fiecare să aibă un câmp de exploatare bogat (aproximativ 2800 ha la 100 de stupi), fără concurența altor stupine. Acesta este și motivul pentru care se practică apicultura de tip pastoral.


 

Fondul de asigurare

Reprezintă o rezervă de 5 kg miere pusă de o parte în depozit pentru fiecare familie de albine, rezervă ce va fi folosită la nevoie.


 

FP

Termenul definește familiile de prăsilă și apare în diverse variante FPT (familii de prăsilă tată), FPM (familii de prăsilă mamă sau donatoare), FPC (coloniile de prăsilă doici sau crescătoare), LP (lotul de prăsilă) etc.


 

Fumul de păr sau pene arse

Calmează albinele timp de 15-20 de minute.


 

Fundul stupului

La stupii cu fund mobil, curățirea fundurilor se poate face fără a umbla în stupi. Cercetând rămășițele găsite pe fundul stupilor putem aprecia starea familiei respective astfel:

  1. grup mic de albine moarte și rumeguș mult de ceară dar numai pe 3-4 rânduri = colonie puternică cu miere multă și albine tinere (matcă prolifică);
  2. grup mic de albine moarte, rumeguș puțin și pe mai multe linii = colonie bună, cu matcă prolifică dar, albinele și-au schimbat poziția pe faguri din lipsa proviziilor suficiente;
  3. grup mare de albine moarte, pe linii puține și rumeguș mult = provizii îndestulătoare, regină slabă și multe albine bătrâne;
  4. grup mare de albine moarte, linii dese dar rumeguș de ceară puțin = lipsa proviziilor pe fagurii de iernare și schimbarea ghemului; dacă stupul este greu nu e nevoie să ne alarmăm; în caz contrar trebuie să intervenim cu miere; în cazul în care numărul albinelor moarte cu limba scoasă este exagerat de mare e posibil ca albinele stupului să fi murit cu toatele; dacă au mai rămas ceva albine se intervine cu 2 faguri cu miere încălzită;
  5. grup mare de albine moarte, linii dese și cristale de miere pe fund = posibil aceeași situație cu cea descrisă mai sus, sau provizii de proastă calitate;
  6. prezența unui număr mare de albine moarte și de puiet mort, nedezvoltat complet indică fie o matcă prolifică care a ouat peste puterea de acoperire, fie o boală, fie lipsa proviziilor etc.;
  7. prezența unor ghemotoace albe, ca de păianjen, printre albinele și puietul mort pe fundul stupului indică prezența găselniței; stupul va fi notat și supravegheat îndeaproape în acest sens;
  8. petele ruginii prezente pe albinele moarte indică prezența diareei sau nosemozei;
  9. albine devorate, rumeguș de ceară amestecat cu porțiuni de faguri = prezența șoarecilor;
  10. albine mucegăite = aerisire necorespunzătoare, umiditate prea mare în stup; dacă mucegaiul a cuprins și fagurii stupul este expus împietririi puietului și trebuie intervenit cu faguri curați;
  11. prezența trântorilor printre albinele moarte indică fie o matcă bătrână, fie una tânără rămasă neîmperecheată, ori împerecheată târziu în toamnă.
  12. regina moartă găsită printre albine indică fie moartea reginei stupului fie a celei bătrâne care a conviețuit cu cea tânără o vreme.

Pentru a avea o interpretare și mai precisă a semnelor date de resturile găsite pe fundurile stupilor vom lua în calcul și semnele exterioare.


 

Furtișag

Furtișagul la albine este un fenomen care apare în special la rasa italiană, atunci când nu mai găsește cules în natură. Pericolul furtișagului la albine apare, de obicei, în luna august, când stupinele se întorc din pastoral, sau în luna septembrie. De obicei, albinele hoațe atacă în special regina stupului prădat, știind că astfel deznădejdea va cuprinde întreaga colonie, iar ele își vor putea atinge mai ușor ținta. În cazul în care albinele stupului prădat reușesc totuși să-și apere regina, de cele mai multe ori nu reușesc să-și apere și proviziile.

Adeseori, coloniile puternice atacă coloniile mici și slăbite, mai ales dacă suferă de vre-o boală. Dacă colonia atacată este puternică, atacul este respins, mai ales dacă intervine și apicultorul. Furtișagul între albine este generator de multe rele (răspândirea bolilor, desființarea stupinelor etc.). Pentru a nu se ajunge aici trebuie să luăm măsuri de prevenire și combatere. În general vina declanșării furtișagului aparține apicultorului.

Semnele furtișagului

  1. activitate nenaturală în stupină: unii stupi activează începând cu primele ore ale dimineții până târziu în noapte, alții stau liniștiți;
  2. luptele de la urdiniș sunt din ce în ce mai vizibile: albinele atacate și cele invadatoare războindu-se pe viață și pe moarte;
  3. zboruri repezi de-a dreptul din stup: fără a se mai opri pe scândura de zbor, de frică să nu se întâlnească cu păzitoarele stupului, preferând să se ridice pe urdiniș în sus și de acolo să-și ia avânt;
  4. picioare strânse sub abdomen la ieșirea din stup: indică plecarea cu provizii; la o cercetare mai atentă vom observa că la stupii normali, albinele vin din câmp cu picioarele strânse sub abdomen pentru menținerea echilibrului și ies din stup cu picioarele întinse de-a lungul abdomenului.
  5. zboruri asemănătoare unei dibuiri: nici o hoață nu are să vină de-a dreptul spre locul unde vrea să pătrundă, ci întâi încearcă în dreapta și stânga, vede unde e paza mai slabă și caută să se furișeze având o ținută care dă de bănuit; adevăratele albine ale stupului însă, vin de-a dreptul pe scândura de zbor, stau o clipă de se odihnesc iar gardienele le recunosc după miros și apoi le dau drumul să intre;
  6. zboruri greoaie, încete și anevoioase: sunt caracteristice stupilor atacați de mai multă vreme, fie din cauză că sunt orfani, fie din cauză că au o populație prea mică care nu a fost în stare să facă față cu eficiență la atacul dezlănțuit de hoațe; în acest caz, zborurile sunt greoaie pentru că albinele sunt încărcate la refuz cu mierea prădată;
  7. bâzâit pătrunzător și plin de amenințări: ce se aude în stup este un alt semn caracteristic stupului prădat; albinele ies neliniștite în fața urdinișului căutând parcă să iasă în calea prădalnicelor înainte ca acestea să fi ajuns la hotarul porților păzite; ele înțeapă atunci pe oricine intră în prisacă, văzând un dușman virtual în tot ce mișcă;
  8. picătura de miere furată ce iese din gușă: poate fi observată dacă prindem o albină ce iese din stup, bănuită hoață, și o strângem de torace.
  9. odată declanșat furtișagul poate genera distrugerea întregii stupine: căci prădătoarele, la rândul lor, vor fi atacate de alte colonii mai puternice și mai numeroase.

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)