L
Laboratorul stupinei, Lac pentru interiorul stupilor,
Lampa cu benzină, Laptele, Layens, Lădiţa
portativă, Lămâița,
Lărgirea
cuibului, Lărgitorul
de celule, Lecanii şi lachnide, Limitarea ouatului, Linia, Liofilizarea,
LMR,
Loca, Locamicinul,
Longevitatea
culegătoarelor, Lotul apicol, Lotul
de prăsilă, Lucerna |
Laboratorul
stupinei
Este o cameră absolut necesară
pentru stupinele mai mari. Aici se țin la un loc toate uneltele
care se folosesc în apicultură pentru a le avea la îndemână ori
de câte ori avem nevoie de ele. Aici reparăm stupii, topim ceara,
extragem mierea, păstrăm polenul etc. În laborator se păstrează
o perfectă curățenie și tot aici trebuie să avem la îndemână o mică
farmacie necesară exploatării: sulf, acid acetic, amoniac, apă de
Javel, antialergice (fiole de calciu, adrenalină,
romergan etc.).
Laboratorul este folosit și la
transvazarea larvelor viitoare regine. Pentru aceasta, camera trebuie
să fie luminoasă, bine aerisită, lipsită de igrasie, cu posibilitate
de încălzire pentru a se ajunge, pe timpul transvazării, la o temperatură
interioară de cel puțin 30 grade C.
Lac
pentru interiorul stupilor
Latev recomandă următoarea metodă:
Propolisul se spală cu o soluție
slabă de acid sulfuric dizolvat în apă caldă. Se iau apoi 40 g de
propolis spălat și 20 g ceară ce se frământă la cald ca să se omogenizeze,
adăugând 80 g ulei de in. Amestecul se reîncălzește atunci când
se întinde cu o pensulă pe suprafața interioară a stupului.
Lampa cu
benzină
Este folosită la flambare, fiind
prevăzută cu un dispozitiv de pompare a aerului, pentru a crea în
interior o presiune puternică. În același scop se poate întrebuința
și o butelie de aragaz cu dispozitiv de reglare și arzător de tipul
celui de la lampa de benzină.
Laptele
Poate fi folosit ca înlocuitor
de polen în hrănirea de stimulare de primăvară sau la stimularea
coloniilor doici în lucrările de creștere a mătcilor.
Lădița portativă
Stupul lădiță de transport face
parte din inventarul stupinei. Este o lădiță de lucru ușoară, făcută
din P.F.L., având o capacitate de 4-8 rame STAS, prevăzută cu mânere
și cu o curea de pus pe umăr, precum și un capac telescopic, pentru
ca nici o albină să nu poată pătrundă înăuntru. Va fi folosită la
adăpostirea provizorie a ramelor scoase din stupii ce se controlează,
transportul ramelor cu miere pentru extracție și a ramelor ce se
folosesc în stupină la diverse lucrări, formarea și transportarea
roilor etc. Va fi dezinfectată regulat pentru a se preveni răspândirea
bolilor în stupină.
Atenție!
În cazul în care aceste lădițe
sunt folosite pentru formarea roilor artificiali trebuie luate anumite
măsuri de precauție. Lăsate la soare se încălzesc prea tare, chiar
dacă aerisirea este deschisă, albinele nemaiputând lucra normal.
Este bine ca peste capac să se așeze o copertină care să țină umbră,
altfel, căldura din cuib poate determina albinele să plece sub formă
de roi, părăsind chiar și puietul. Dacă timpul e răcoros, peste
sita de aerisire se va așeza o bucată de ziar care s-o acopere parțial
sau total după nevoie.
Lămâița
Este un arbust melifer valoros,
originar din țările calde ale cărui flori emană un parfum asemănător
mirosului de lămâie. Se înmulțește prin butași puși din toamnă sub
geamuri iar în aprilie sunt plantați pe brazde unde rămân 2 ani,
după care se replantează definitiv.
Lăptișorul
de matcă
Lăptişorul
este o secreție glandulară a albinelor doici ce se prezintă ca o
materie gelatinoasă, pseudo-vâscoasă, folosit în hrana viitoarelor
mătci. Culoarea lăptișorului proaspăt este alb-gălbuie, uneori bătând
ușor în brun-gălbui, mai ales când albinele aduc în stup mari cantități
de polen de la o anumită plantă bogat poleniferă. În contact cu
aerul și lumina culoarea lăptișorului se schimbă, devine mai dens
și se întărește, căpătând un aspect sticlos și o culoare de brun-închis.
Gustul lăptișorului este acrișor, ușor astringent, cu un pH de 3,5-4,5
asemănător cu cel al sucului gastric din stomacul omului.
În amestec cu mierea el se urcă
la suprafață sub formă de spumă datorită densității sale de 1/1.
se descompune repede și absoarbe cu ușurință umiditatea din mediul
înconjurător și se râncezește. În culturi de laborator cu bulion
10 % este bactericid. În contact cu diferite metale, în special
cu aluminiul, el le atacă, dând produși toxici și schimbându-și
el însuși o parte din componentele sale. Păstrat la rece (2-4 grade
C) își menține calitățile timp de 7-8 luni, iar după 12-16 luni
valorificarea lui terapeutică devine nulă. Cea mai bună păstrare
se face prin liofilizare imediat după recoltare.
În componența lăptișorului intră
un număr însemnat de vitamine și aminoacizi și compuși încă neidentificați
(în proporție de 2,8%). Tehnica
producerii lăptișorului a fost inițiată la noi în țară în 1957.
Operația de producere a lăptișorului se va porni numai atunci când
timpul s-a stabilizat bine și după ce coloniile stimulate puternic
în cursul primăverii au crescut cel puțin 2 generații de puiet numeros,
coloniile alese fiind perfect sănătoase, debarasate în prealabil
de trântori.
Pentru ca lăptișorul să fie de
bună calitate larvele trebuie să fie ferite de curenți puternici,
lumină solară puternică, sau o temperatură mai mică de 20 grade
Celsius.
Conservarea
lăptișorului
Cel care se folosește curând poate
fi stabilizat pentru o perioadă scurtă în miere sau alcool fiind
păstrat apoi la o temperatură de la +2 grade Celsius până la +4
grade Celsius, imediat după extracție fiind pus la gheață sau într-un
răcitor.
În gheață se păstrează în recipiente mici așezate într-un vas mare
de tablă cu capac, care stă afundat complet în gheață. Cine nu are
asemenea posibilități (în pastoral), pot folosi în condiții foarte
bune un frigider cu butelie de aragaz (o butelie ține 15-20 de zile)
având grijă ca nici un moment frigiderul să nu stea fără răcire.
Se mai pot folosi termosuri mari de 4-5 kg cu gheață sfărâmată în
mici bulgărași, în care se afundă recipiente mici (borcănașe de
plastic cu capac care se înșurubează), bine umplute și ceruite la
exterior, pentru a nu pătrunde apa în ele. Gheața din aceste termosuri
poate ține 3-4 zile.
Lumina alterează lăptișorul cu mult mai mult decât căldura, căci
ea acționează în mod catalitic, producând reacții de polimerizare,
oxidare sau izomerizare. De aceea în final păstrarea lăptișorului
se face în vase de sticlă neutră și colorată închis, de preferat
de culoare brună, având dop șlefuit, pentru ca substanța să nu ia
contact cu aerul.
Cu cât lăptișorul este mai curând predat la oficiul beneficiarului
spre conservare, cu atât este mai bine.
Recoltarea
propriu-zisă a lăptișorului
Recoltarea trebuie făcută condiții
de igienă perfectă, barele port-botci scoase din stupi fiind transportate
într-o cameră curată, fără praf, fără curenți, luminoasă, folosind
aparate sau spatule dezinfectate prin fierbere. Recipientele de
păstrare trebuie să fie perfect curate și fierte în prealabil, operatorul
fiind îmbrăcat în halat curat, după ce s-a spălat bine cu apă și
săpun.
Recoltarea propriu-zisă este precedată
de 2 operații:
-
prima este scurtarea botcilor pentru ca să
se poată lua mai ușor lăptișorul;
-
a doua se referă la eliminarea larvelor din
botcă.
a. Scurtarea botcilor:
Se face cu un cuțit curat, bine
ascuțit și cald. Se poate întrebuința o lamă de bărbierit (are avantajul
că nu necesită încălzire).
b. Eliminarea larvelor:
Se face manual cu ajutorul capătului
ascuțit al spatulei.
c. Extragerea lăptișorului:
Se face cu spatula (cu capătul
lat și rotunjit ce are lățimea unei botci) sau cu ajutorul unei
pompe de vid. Spatula introdusă în interiorul botcii poate scoate
dintr-o dată tot lăptișorul din ea dar, operația se repetă de 2-3
ori pentru a nu rămâne resturi de lăptișor pe fund și pe pereți.
Spatula nu trebuie apăsată prea tare, căci botcile se pot rupe,
iar lăptișorul va avea în el particule mici de ceară, care nu pot
fi separate și devalorizează la recepție calitatea produsului.
Lăptișorul recoltat se va pune
provizoriu într-un mic recipient din material plastic cu o capacitate
de 60-70 g, prevăzut cu capac prin înșurubare, care după umplere
se parafinează și se păstrează în termos sau la frigider. Pe măsură
ce lăptișorul din botcile de pe o bară este extras, bara cu botcile
golite se așează sub un prosop ud, îndoit în două, pentru ca resturile
de lăptișor ce au rămas pe fundul și pereții botcilor să nu se usuce.
Proprietățile
lăptișorului
Lăptișorul extras din botci și
distribuit bolnavilor în proporții reduse, intensifică metabolismul
organic în transformările biochimice ce se fac în procesul de asimilare
din alimentele ingerate și transformate de ficat și alte organe.
El conține hormoni, enzime, vitamine,
acetilcolină, aminoacizi etc. Influențează în bine starea psihică,
micșorează presiunea sanguină, ajută la creștere și la restabilirea
sănătății, regenerează sângele (mai cu seamă în ceea ce privește
globulele albe), mărește conținutul de fier în sânge și intensifică
acțiunea glandei suprarenale, mărește numărul și dimensiunea globulelor
roșii din sânge, are acțiune favorabilă asupra ficatului. Are o
putere bactericidă similară cu cea a antibioticelor și dă rezultate
bune în tratarea colibacilozei și a bolilor generate de bătrânețe.
Se recomandă în cazuri de insomnii
morbide, lipsa poftei de mâncare, în boli de piele (chiar când se
ia pe cale bucală), tratează bronșita astmatică (1 g la 50 g miere
administrat câte 200 miligrame zilnic, în 2 doze, timp de 3 săptămâni).
Lăptișorul ajută refacerea organismelor slabe și mai este indicat
în tratarea afecțiunilor nervoase și a insuficienței cardiace. Nu
are nici o contraindicație și poate fi luat în orice afecțiune.
Dozele administrate să fie mici la început, apoi să fie treptat
mărite pe încetul până la sfârșitul curei. Contribuie la regenerarea
organică a omului, fiind un bun bio-regenerator și regulator endocrin.
Lărgirea
cuibului
Face parte din măsurile preventive
de combatere a roirii. În principiu, această
lucrare cere o deosebită atenție, apicultorul trebuind să țină seama
de un complex de condiții legate de:
- populație numeroasă în spațiul cuibului;
- vârsta albinelor reînnoite față de cele de
iernare;
- calitatea mătcii;
- numărul albinelor doici din cuib;
- numărul fagurilor cu puiet deschis;
- fagurii plini sau nu cu miere etc.
Pe
timp rece, lărgirea se va face numai cu faguri de culoare închisă,
ce țin mai bine de cald puietului, datorită căptușirii celulelor
cu resturile învelișurilor corporale nimfale aderente. În lunile
calde și cu bun cules, matca va oua cu predilecție în faguri albi,
noi, fagurii noi fiind indicați și în vederea depozitării nectarului,
mierea păstrându-și intactă aroma distinctă.
În cazul în care fagurii nu sunt
ocupați în totalitate de albine este nelogică și păgubitoare lărgirea
cuibului. Dacă populația s-a extins până la diafragmă, lărgirea
trebuie făcută, fagurele nou introdus fiind așezat la marginea cuibului
(între ultimul fagure cu puiet și cel de acoperire). La stupii mai
slabi lărgirea trebuie făcută moderat, cu cel mult 2 faguri săptămânal
și numai dacă albinele acoperă bine ultimul fagure. Spargerea cuibului
prin introducerea fagurilor noi direct în mijloc se face numai la
stupii puternici, atunci când clima s-a stabilizat. La stupii verticali,
atunci când au ajuns foarte puternici, lărgirea se poate face prin
inversarea corpurilor. Operația se repetă apoi din 2 în 2 săptămâni
sau în funcție de necesități.
Lărgirea premergătoare
culesului se face în funcție de tipul de stup folosit.
La stupii ME se inversează corpurile. La stupii orizontali se pot
introduec dintr-o dată 6-7 faguri goi, gata clădiți, de culoare
închisă, care este bine să aibă și coronițe cu miere. Acești faguri
se pun în partea urdinișului marginal, pe unde obișnuit circulau
albinele, împingând spre mijlocul cuibului întregul cuib, flancat
în partea opusă cu un fagure cu păstură, după care se așează diafragma
și împachetajul. La stupii verticali cu două corpuri cel de-al doilea
corp se pune atunci când primul corp este ocupat bine de albină
sau corpul de jos se protejează cu hârtie de ziar sau linoleum în
vederea păstrării căldurii.
Lărgitorul
de celule
Se construiește din lemn bine
lustruit, cu un diametru de 8,5-9 mm și un capăt bombat ce se unge
cu puțină miere pentru a putea fi introdus în celula viitoare botcă,
în vederea creșterii perimetrului, făcând mereu o mișcare de învârtire,
și având grijă să nu-i rupem pereții.
Lecanii
și lachnide
Sunt 2 specii de insecte producătoare de mană
(mari și mici) aparținând ordinului Homoptera, subordinul Coccina,
care trăiesc pe conifere în special pe molid și bradul alb. Dezvoltarea
speciei mari precede cu 3-4 săptămâni specia mică.
Lecaniile născute
în toamnă se ascund și sunt protejate de solzii scoarței molidului,
trecând iarna sub formă de larve, mult diminuate de inamici și de
frig. Cu aparatul lor bucal alcătuit dintr-un puternic stilet, străpung
coaja ramurilor sau frunzelor bradului alb, a molidului, a zadului
și a altor specii (arțarul, teiul, ulmul etc.), aspirând seva din
țesuturile respective.
Lachnidele trec
iarna sub formă de ouă și apar în primăvară viețuind în luna mai
pe lăstarii moi ai bradului și molidului. Trăiesc parazitare în
grămezi, eliminând substanțe zaharoase sub formă de erupție, provenind
din seva plantelor parazitate. Când timpul este favorabil producția
este atât de mare încât se pare că sub arbore cerne o ploaie fină
și dulce. Produsul zaharos devine vâscos și se întărește repede,
iar albinele nu-l mai pot lua decât dacă intervine un timp puțin
umed, o ceață sau burniță de ploaie, care-l diluează. Când ploua
abundent apa spală aceste depozite, iar culesul de mană încetează
complet.
Numai după 2-3 săptămâni, tinerele
insecte, trăind la început pe seama mesei ierboase a arborelui,
sunt capabile, fără să se fecundeze, să depună ouă din care apare
prima generație. Numai din câteva ouă păstrate peste iarnă și ferite
de ger se nasc până în toamnă, 5-10 generații, putându-se ajunge
la circa 25 miliarde, dacă nu ar fi vânate de o serie de dăunători
pe măsură, frânându-le înmulțirea așa prodigioasă care ar dăuna
pădurii. Începând din iunie, când înmulțirea lor este mare și secreția
bogată, albinele încep să culeagă această miere de mană dacă conținutul
de zahăr este de peste 8%. Obișnuit, bogăția acestei eliminări este
așa de mare încât albinele adună abia 2% din ea, restul se risipește.
Limitarea
ouatului
-
Se caută matca și
se ridică cu fagurele pe care se află, punând-o într-un stup
gol cu fund, aducând lângă matcă toți fagurii cu puiet necăpăcit,
completând corpul cu faguri artificiali. Peste corp se așează
o gratie Hannemann, deasupra punând corpul al doilea cu restul
de rame cu puiet căpăcit, hrană și fagurii goi. La stupii orizontali
matca se izolează în marginea opusă urdinișului pe 2-3 faguri,
despărțiți cu gratie.
-
Orfanizarea coloniei
cu 10 zile înaintea culesului mare dă rezultate bune cu condiția
ca la fiecare 3-4 zile să primească puțin puiet larvar știut
fiind că numai coloniile care au puțin puiet necăpăcit activează
la parametri maximi în timpul culesului.
-
Se izolează matca
în cuibul său - cu ajutorul unui cerc de tablă cu gratie Hannemann,
fagurele cu matcă plasându-se în dreptul urdinișului.
Linia
Grupa de familii de albine care
se evidențiază prin productivitate deosebită și prin însușirea de
a transmite la descendenți întocmai însușirile ereditare se numește
linie.
Prin încrucișarea între mătci fiice ale unei linii cu trântori din
altă linie se obțin descendenți cu însușiri valoroase superioare
celor două linii inițiale.
Pentru crearea unei linii este
nevoie de un material biologic numeros (obținut de la un mare număr
de stupi), de stațiuni controlate de împerechere sau de practicarea
împerecherilor artificiale, ceea ce presupune existența unor centre
specializate, apicultorii semiprofesioniști putând practica cu succes
doar selecția în masă. Familiile
cu însușiri necorespunzătoare se elimină de la reproducție.
Liofilizarea
Este operația care se face în anumite
laboratoare ce au o aparatură specială și supun diferite substanțe
unei acțiuni de înghețare în vid cu o temperatură de minus 40-50
grade. Prin această acțiune brutală de înghețare rapidă în vid,
apa din produsul pus la liofilizat se elimină prin sublimare, obținându-se
o pulbere complet deshidratată ce se închide în fiole ermetice spre
a se feri de aer. În ceea ce privește lăptișorul de matcă, liofilizarea
prea brutală îi dăunează dacă nu se iau anumite măsuri. De acea
liofilizarea acestuia se recomandă a se face la o temperatură mai
joasă și fără vid.
LMR
Se referă la limitele maxime de
reziduuri de medicamente în produsele de origine animală, acceptate
în cadrul reglementărilor comunitare și apar în Jurnalul
oficial al Comunității Europene, în 4 anexe:
Anexa I - cuprinde LMR fixate
definitiv; Anexa II - se referă la produsele fără reziduuri, considerate
ca netoxice;
Anexa III - este un dosar cu LMR provizorii, fabricanții având obligația
ca în mai puțin de 5 ani să umple lacunele;
Anexa IV - se referă la substanțele interzise consumului în uniunea
europeană, din cauza imposibilității fixării unor LMR
Loca
Boala albinelor numită loca sau
pesta era cunoscută la noi în 1958 sub 4 forme: loca
americană, loca europeană,
puietul în sac și paraloca.
Longevitatea
culegătoarelor
Albinele de vară trăiesc între
28-35 de zile, în medie 31 de zile. În principiu, ele devin lucrătoare
începând cu a 21-a zi. Dacă trăiesc mai mult pot să producă mai
mult. Albinele care încep să culeagă abia la vârsta de 28 de zile,
recoltează încă 8-9 zile. Dar, dacă culesul începe deja la vârsta
de 15-16 zile, el continuă încă 14-15 zile, aproape de două ori
mai mult ca în cazul precedent. Cunoscând faptul că o doică poate
să se ocupe de mai multe larve, în cazul în care o colonie are pentru
fiecare larvă câte o doică, în acea familie va apărea un excedent
de doici. În familiile slabe acest excedent este mic, însă în familiile
puternice, în care matca depune până la 2000 ouă pe zi, mai mult
de 10.000 doici pot să se găsească în șomaj tehnic. În acest caz,
glandele lor faringiene regresează și devin culegătoare înainte
de vârsta normală. Cum nu sunt epuizate prin hrănirea larvelor ele
au și o longevitate mai mare.
Trebuie deci stimulate albinele
cu cel puțin 40 de zile înaintea culesului principal pentru a avea
maximum de culegătoare la început de cules.
Lotul
apicol
Este terenul destinat culturii
plantelor melifere valoroase. Culturile întinse de plante melifere
nu sunt rentabile decât în situația în care terenul nu poate fi
folosit mai bine altfel. În acest caz este indicat a se cultiva
plante melifere perene, care nu necesită cheltuieli prea mari, cum
sunt urechea porcului care poate sat pe același loc 8 ani, iarba
șarpelui, melisa, nalba, salvia, isopul, cătușnica, levănțica din
varietatea lavandula, busuiocul, cimbrișorul etc., care cer lucrări
numai de rărire și cel mult de îngrășare minerală.
Lotul de
prăsilă
Este format din acele familii
care s-au dovedit a fi cele mai productive din stupină, criteriile
de selecție urmărind în special productivitatea. În fiecare
stupină, sunt folosite de regulă 3 colonii recordiste:
- una crescătoare
de trântori,
- una donatoare
de larve și
- una crescătoare.
Lucerna
Dacă este irigată iar terenul
este calcaros, poate da o producție de 250 kg miere la ha, iar în
cazul în care sunt folosite îngrășăminte chimice cu azot, potasiu
sau fosfor, producția se poate dubla. Pe terenuri obișnuite și fără
amendamente producția este de 25 kg miere la ha. Planta este meliferă
mai ales dacă este lăsată pentru sămânță și când înflorirea coincide
cu o perioadă umedă.
|