Text

L

 

Laboratorul stupinei

Este o cameră absolut necesară pentru stupinele mai mari. Aici se țin la un loc toate uneltele care se folosesc în apicultură pentru a le avea la îndemână ori de câte ori avem nevoie de ele. Aici reparăm stupii, topim ceara, extragem mierea, păstrăm polenul etc. În laborator se păstrează o perfectă curățenie și tot aici trebuie să avem la îndemână o mică farmacie necesară exploatării: sulf, acid acetic, amoniac, apă de Javel, antialergice (fiole de calciu, adrenalină, romergan etc.).

Laboratorul este folosit și la transvazarea larvelor viitoare regine. Pentru aceasta, camera trebuie să fie luminoasă, bine aerisită, lipsită de igrasie, cu posibilitate de încălzire pentru a se ajunge, pe timpul transvazării, la o temperatură interioară de cel puțin 30 grade C.


 

Lac pentru interiorul stupilor

Latev recomandă următoarea metodă:

Propolisul se spală cu o soluție slabă de acid sulfuric dizolvat în apă caldă. Se iau apoi 40 g de propolis spălat și 20 g ceară ce se frământă la cald ca să se omogenizeze, adăugând 80 g ulei de in. Amestecul se reîncălzește atunci când se întinde cu o pensulă pe suprafața interioară a stupului.


 

Lampa cu benzină

Este folosită la flambare, fiind prevăzută cu un dispozitiv de pompare a aerului, pentru a crea în interior o presiune puternică. În același scop se poate întrebuința și o butelie de aragaz cu dispozitiv de reglare și arzător de tipul celui de la lampa de benzină.


 

Laptele

Poate fi folosit ca înlocuitor de polen în hrănirea de stimulare de primăvară sau la stimularea coloniilor doici în lucrările de creștere a mătcilor.



Lădița portativă

Stupul lădiță de transport face parte din inventarul stupinei. Este o lădiță de lucru ușoară, făcută din P.F.L., având o capacitate de 4-8 rame STAS, prevăzută cu mânere și cu o curea de pus pe umăr, precum și un capac telescopic, pentru ca nici o albină să nu poată pătrundă înăuntru. Va fi folosită la adăpostirea provizorie a ramelor scoase din stupii ce se controlează, transportul ramelor cu miere pentru extracție și a ramelor ce se folosesc în stupină la diverse lucrări, formarea și transportarea roilor etc. Va fi dezinfectată regulat pentru a se preveni răspândirea bolilor în stupină.

Atenție!

În cazul în care aceste lădițe sunt folosite pentru formarea roilor artificiali trebuie luate anumite măsuri de precauție. Lăsate la soare se încălzesc prea tare, chiar dacă aerisirea este deschisă, albinele nemaiputând lucra normal. Este bine ca peste capac să se așeze o copertină care să țină umbră, altfel, căldura din cuib poate determina albinele să plece sub formă de roi, părăsind chiar și puietul. Dacă timpul e răcoros, peste sita de aerisire se va așeza o bucată de ziar care s-o acopere parțial sau total după nevoie.


 

Lămâița

Este un arbust melifer valoros, originar din țările calde ale cărui flori emană un parfum asemănător mirosului de lămâie. Se înmulțește prin butași puși din toamnă sub geamuri iar în aprilie sunt plantați pe brazde unde rămân 2 ani, după care se replantează definitiv.


 

Lăptișorul de matcă

Lăptişorul este o secreție glandulară a albinelor doici ce se prezintă ca o materie gelatinoasă, pseudo-vâscoasă, folosit în hrana viitoarelor mătci. Culoarea lăptișorului proaspăt este alb-gălbuie, uneori bătând ușor în brun-gălbui, mai ales când albinele aduc în stup mari cantități de polen de la o anumită plantă bogat poleniferă. În contact cu aerul și lumina culoarea lăptișorului se schimbă, devine mai dens și se întărește, căpătând un aspect sticlos și o culoare de brun-închis. Gustul lăptișorului este acrișor, ușor astringent, cu un pH de 3,5-4,5 asemănător cu cel al sucului gastric din stomacul omului.

În amestec cu mierea el se urcă la suprafață sub formă de spumă datorită densității sale de 1/1. se descompune repede și absoarbe cu ușurință umiditatea din mediul înconjurător și se râncezește. În culturi de laborator cu bulion 10 % este bactericid. În contact cu diferite metale, în special cu aluminiul, el le atacă, dând produși toxici și schimbându-și el însuși o parte din componentele sale. Păstrat la rece (2-4 grade C) își menține calitățile timp de 7-8 luni, iar după 12-16 luni valorificarea lui terapeutică devine nulă. Cea mai bună păstrare se face prin liofilizare imediat după recoltare.

În componența lăptișorului intră un număr însemnat de vitamine și aminoacizi și compuși încă neidentificați (în proporție de 2,8%). Tehnica producerii lăptișorului a fost inițiată la noi în țară în 1957. Operația de producere a lăptișorului se va porni numai atunci când timpul s-a stabilizat bine și după ce coloniile stimulate puternic în cursul primăverii au crescut cel puțin 2 generații de puiet numeros, coloniile alese fiind perfect sănătoase, debarasate în prealabil de trântori.

Pentru ca lăptișorul să fie de bună calitate larvele trebuie să fie ferite de curenți puternici, lumină solară puternică, sau o temperatură mai mică de 20 grade Celsius.

Conservarea lăptișorului

Cel care se folosește curând poate fi stabilizat pentru o perioadă scurtă în miere sau alcool fiind păstrat apoi la o temperatură de la +2 grade Celsius până la +4 grade Celsius, imediat după extracție fiind pus la gheață sau într-un răcitor.
În gheață se păstrează în recipiente mici așezate într-un vas mare de tablă cu capac, care stă afundat complet în gheață. Cine nu are asemenea posibilități (în pastoral), pot folosi în condiții foarte bune un frigider cu butelie de aragaz (o butelie ține 15-20 de zile) având grijă ca nici un moment frigiderul să nu stea fără răcire. Se mai pot folosi termosuri mari de 4-5 kg cu gheață sfărâmată în mici bulgărași, în care se afundă recipiente mici (borcănașe de plastic cu capac care se înșurubează), bine umplute și ceruite la exterior, pentru a nu pătrunde apa în ele. Gheața din aceste termosuri poate ține 3-4 zile.
Lumina alterează lăptișorul cu mult mai mult decât căldura, căci ea acționează în mod catalitic, producând reacții de polimerizare, oxidare sau izomerizare. De aceea în final păstrarea lăptișorului se face în vase de sticlă neutră și colorată închis, de preferat de culoare brună, având dop șlefuit, pentru ca substanța să nu ia contact cu aerul.
Cu cât lăptișorul este mai curând predat la oficiul beneficiarului spre conservare, cu atât este mai bine.

Recoltarea propriu-zisă a lăptișorului

Recoltarea trebuie făcută condiții de igienă perfectă, barele port-botci scoase din stupi fiind transportate într-o cameră curată, fără praf, fără curenți, luminoasă, folosind aparate sau spatule dezinfectate prin fierbere. Recipientele de păstrare trebuie să fie perfect curate și fierte în prealabil, operatorul fiind îmbrăcat în halat curat, după ce s-a spălat bine cu apă și săpun.

Recoltarea propriu-zisă este precedată de 2 operații:

  1. prima este scurtarea botcilor pentru ca să se poată lua mai ușor lăptișorul;
  2. a doua se referă la eliminarea larvelor din botcă.

a. Scurtarea botcilor:

Se face cu un cuțit curat, bine ascuțit și cald. Se poate întrebuința o lamă de bărbierit (are avantajul că nu necesită încălzire).

b. Eliminarea larvelor:

Se face manual cu ajutorul capătului ascuțit al spatulei.

c. Extragerea lăptișorului:

Se face cu spatula (cu capătul lat și rotunjit ce are lățimea unei botci) sau cu ajutorul unei pompe de vid. Spatula introdusă în interiorul botcii poate scoate dintr-o dată tot lăptișorul din ea dar, operația se repetă de 2-3 ori pentru a nu rămâne resturi de lăptișor pe fund și pe pereți. Spatula nu trebuie apăsată prea tare, căci botcile se pot rupe, iar lăptișorul va avea în el particule mici de ceară, care nu pot fi separate și devalorizează la recepție calitatea produsului.

Lăptișorul recoltat se va pune provizoriu într-un mic recipient din material plastic cu o capacitate de 60-70 g, prevăzut cu capac prin înșurubare, care după umplere se parafinează și se păstrează în termos sau la frigider. Pe măsură ce lăptișorul din botcile de pe o bară este extras, bara cu botcile golite se așează sub un prosop ud, îndoit în două, pentru ca resturile de lăptișor ce au rămas pe fundul și pereții botcilor să nu se usuce.

Proprietățile lăptișorului

Lăptișorul extras din botci și distribuit bolnavilor în proporții reduse, intensifică metabolismul organic în transformările biochimice ce se fac în procesul de asimilare din alimentele ingerate și transformate de ficat și alte organe.

El conține hormoni, enzime, vitamine, acetilcolină, aminoacizi etc. Influențează în bine starea psihică, micșorează presiunea sanguină, ajută la creștere și la restabilirea sănătății, regenerează sângele (mai cu seamă în ceea ce privește globulele albe), mărește conținutul de fier în sânge și intensifică acțiunea glandei suprarenale, mărește numărul și dimensiunea globulelor roșii din sânge, are acțiune favorabilă asupra ficatului. Are o putere bactericidă similară cu cea a antibioticelor și dă rezultate bune în tratarea colibacilozei și a bolilor generate de bătrânețe.

Se recomandă în cazuri de insomnii morbide, lipsa poftei de mâncare, în boli de piele (chiar când se ia pe cale bucală), tratează bronșita astmatică (1 g la 50 g miere administrat câte 200 miligrame zilnic, în 2 doze, timp de 3 săptămâni). Lăptișorul ajută refacerea organismelor slabe și mai este indicat în tratarea afecțiunilor nervoase și a insuficienței cardiace. Nu are nici o contraindicație și poate fi luat în orice afecțiune. Dozele administrate să fie mici la început, apoi să fie treptat mărite pe încetul până la sfârșitul curei. Contribuie la regenerarea organică a omului, fiind un bun bio-regenerator și regulator endocrin.


 

Lărgirea cuibului

Face parte din măsurile preventive de combatere a roirii. În principiu, această lucrare cere o deosebită atenție, apicultorul trebuind să țină seama de un complex de condiții legate de:

  • populație numeroasă în spațiul cuibului;
  • vârsta albinelor reînnoite față de cele de iernare;
  • calitatea mătcii;
  • numărul albinelor doici din cuib;
  • numărul fagurilor cu puiet deschis;
  • fagurii plini sau nu cu miere etc.

Pe timp rece, lărgirea se va face numai cu faguri de culoare închisă, ce țin mai bine de cald puietului, datorită căptușirii celulelor cu resturile învelișurilor corporale nimfale aderente. În lunile calde și cu bun cules, matca va oua cu predilecție în faguri albi, noi, fagurii noi fiind indicați și în vederea depozitării nectarului, mierea păstrându-și intactă aroma distinctă.

În cazul în care fagurii nu sunt ocupați în totalitate de albine este nelogică și păgubitoare lărgirea cuibului. Dacă populația s-a extins până la diafragmă, lărgirea trebuie făcută, fagurele nou introdus fiind așezat la marginea cuibului (între ultimul fagure cu puiet și cel de acoperire). La stupii mai slabi lărgirea trebuie făcută moderat, cu cel mult 2 faguri săptămânal și numai dacă albinele acoperă bine ultimul fagure. Spargerea cuibului prin introducerea fagurilor noi direct în mijloc se face numai la stupii puternici, atunci când clima s-a stabilizat. La stupii verticali, atunci când au ajuns foarte puternici, lărgirea se poate face prin inversarea corpurilor. Operația se repetă apoi din 2 în 2 săptămâni sau în funcție de necesități.

Lărgirea premergătoare culesului se face în funcție de tipul de stup folosit. La stupii ME se inversează corpurile. La stupii orizontali se pot introduec dintr-o dată 6-7 faguri goi, gata clădiți, de culoare închisă, care este bine să aibă și coronițe cu miere. Acești faguri se pun în partea urdinișului marginal, pe unde obișnuit circulau albinele, împingând spre mijlocul cuibului întregul cuib, flancat în partea opusă cu un fagure cu păstură, după care se așează diafragma și împachetajul. La stupii verticali cu două corpuri cel de-al doilea corp se pune atunci când primul corp este ocupat bine de albină sau corpul de jos se protejează cu hârtie de ziar sau linoleum în vederea păstrării căldurii.


 

Lărgitorul de celule

Se construiește din lemn bine lustruit, cu un diametru de 8,5-9 mm și un capăt bombat ce se unge cu puțină miere pentru a putea fi introdus în celula viitoare botcă, în vederea creșterii perimetrului, făcând mereu o mișcare de învârtire, și având grijă să nu-i rupem pereții.


 

Lecanii și lachnide

Sunt 2 specii de insecte producătoare de mană (mari și mici) aparținând ordinului Homoptera, subordinul Coccina, care trăiesc pe conifere în special pe molid și bradul alb. Dezvoltarea speciei mari precede cu 3-4 săptămâni specia mică.

Lecaniile născute în toamnă se ascund și sunt protejate de solzii scoarței molidului, trecând iarna sub formă de larve, mult diminuate de inamici și de frig. Cu aparatul lor bucal alcătuit dintr-un puternic stilet, străpung coaja ramurilor sau frunzelor bradului alb, a molidului, a zadului și a altor specii (arțarul, teiul, ulmul etc.), aspirând seva din țesuturile respective.

Lachnidele trec iarna sub formă de ouă și apar în primăvară viețuind în luna mai pe lăstarii moi ai bradului și molidului. Trăiesc parazitare în grămezi, eliminând substanțe zaharoase sub formă de erupție, provenind din seva plantelor parazitate. Când timpul este favorabil producția este atât de mare încât se pare că sub arbore cerne o ploaie fină și dulce. Produsul zaharos devine vâscos și se întărește repede, iar albinele nu-l mai pot lua decât dacă intervine un timp puțin umed, o ceață sau burniță de ploaie, care-l diluează. Când ploua abundent apa spală aceste depozite, iar culesul de mană încetează complet.

Numai după 2-3 săptămâni, tinerele insecte, trăind la început pe seama mesei ierboase a arborelui, sunt capabile, fără să se fecundeze, să depună ouă din care apare prima generație. Numai din câteva ouă păstrate peste iarnă și ferite de ger se nasc până în toamnă, 5-10 generații, putându-se ajunge la circa 25 miliarde, dacă nu ar fi vânate de o serie de dăunători pe măsură, frânându-le înmulțirea așa prodigioasă care ar dăuna pădurii. Începând din iunie, când înmulțirea lor este mare și secreția bogată, albinele încep să culeagă această miere de mană dacă conținutul de zahăr este de peste 8%. Obișnuit, bogăția acestei eliminări este așa de mare încât albinele adună abia 2% din ea, restul se risipește.


 

Limitarea ouatului

  1. Se caută matca și se ridică cu fagurele pe care se află, punând-o într-un stup gol cu fund, aducând lângă matcă toți fagurii cu puiet necăpăcit, completând corpul cu faguri artificiali. Peste corp se așează o gratie Hannemann, deasupra punând corpul al doilea cu restul de rame cu puiet căpăcit, hrană și fagurii goi. La stupii orizontali matca se izolează în marginea opusă urdinișului pe 2-3 faguri, despărțiți cu gratie.
  2. Orfanizarea coloniei cu 10 zile înaintea culesului mare dă rezultate bune cu condiția ca la fiecare 3-4 zile să primească puțin puiet larvar știut fiind că numai coloniile care au puțin puiet necăpăcit activează la parametri maximi în timpul culesului.
  3. Se izolează matca în cuibul său - cu ajutorul unui cerc de tablă cu gratie Hannemann, fagurele cu matcă plasându-se în dreptul urdinișului.

 

Linia

Grupa de familii de albine care se evidențiază prin productivitate deosebită și prin însușirea de a transmite la descendenți întocmai însușirile ereditare se numește linie. Prin încrucișarea între mătci fiice ale unei linii cu trântori din altă linie se obțin descendenți cu însușiri valoroase superioare celor două linii inițiale.

Pentru crearea unei linii este nevoie de un material biologic numeros (obținut de la un mare număr de stupi), de stațiuni controlate de împerechere sau de practicarea împerecherilor artificiale, ceea ce presupune existența unor centre specializate, apicultorii semiprofesioniști putând practica cu succes doar selecția în masă. Familiile cu însușiri necorespunzătoare se elimină de la reproducție.


 

Liofilizarea

Este operația care se face în anumite laboratoare ce au o aparatură specială și supun diferite substanțe unei acțiuni de înghețare în vid cu o temperatură de minus 40-50 grade. Prin această acțiune brutală de înghețare rapidă în vid, apa din produsul pus la liofilizat se elimină prin sublimare, obținându-se o pulbere complet deshidratată ce se închide în fiole ermetice spre a se feri de aer. În ceea ce privește lăptișorul de matcă, liofilizarea prea brutală îi dăunează dacă nu se iau anumite măsuri. De acea liofilizarea acestuia se recomandă a se face la o temperatură mai joasă și fără vid.


 

LMR

Se referă la limitele maxime de reziduuri de medicamente în produsele de origine animală, acceptate în cadrul reglementărilor comunitare și apar în Jurnalul oficial al Comunității Europene, în 4 anexe:

Anexa I - cuprinde LMR fixate definitiv; Anexa II - se referă la produsele fără reziduuri, considerate ca netoxice;
Anexa III - este un dosar cu LMR provizorii, fabricanții având obligația ca în mai puțin de 5 ani să umple lacunele;
Anexa IV - se referă la substanțele interzise consumului în uniunea europeană, din cauza imposibilității fixării unor LMR


 

Loca

Boala albinelor numită loca sau pesta era cunoscută la noi în 1958 sub 4 forme: loca americană, loca europeană, puietul în sac și paraloca.


 

Longevitatea culegătoarelor

Albinele de vară trăiesc între 28-35 de zile, în medie 31 de zile. În principiu, ele devin lucrătoare începând cu a 21-a zi. Dacă trăiesc mai mult pot să producă mai mult. Albinele care încep să culeagă abia la vârsta de 28 de zile, recoltează încă 8-9 zile. Dar, dacă culesul începe deja la vârsta de 15-16 zile, el continuă încă 14-15 zile, aproape de două ori mai mult ca în cazul precedent. Cunoscând faptul că o doică poate să se ocupe de mai multe larve, în cazul în care o colonie are pentru fiecare larvă câte o doică, în acea familie va apărea un excedent de doici. În familiile slabe acest excedent este mic, însă în familiile puternice, în care matca depune până la 2000 ouă pe zi, mai mult de 10.000 doici pot să se găsească în șomaj tehnic. În acest caz, glandele lor faringiene regresează și devin culegătoare înainte de vârsta normală. Cum nu sunt epuizate prin hrănirea larvelor ele au și o longevitate mai mare.

Trebuie deci stimulate albinele cu cel puțin 40 de zile înaintea culesului principal pentru a avea maximum de culegătoare la început de cules.


 

Lotul apicol

Este terenul destinat culturii plantelor melifere valoroase. Culturile întinse de plante melifere nu sunt rentabile decât în situația în care terenul nu poate fi folosit mai bine altfel. În acest caz este indicat a se cultiva plante melifere perene, care nu necesită cheltuieli prea mari, cum sunt urechea porcului care poate sat pe același loc 8 ani, iarba șarpelui, melisa, nalba, salvia, isopul, cătușnica, levănțica din varietatea lavandula, busuiocul, cimbrișorul etc., care cer lucrări numai de rărire și cel mult de îngrășare minerală.


 

Lotul de prăsilă

Este format din acele familii care s-au dovedit a fi cele mai productive din stupină, criteriile de selecție urmărind în special productivitatea. În fiecare stupină, sunt folosite – de regul㠖 3 colonii recordiste:

  1. una crescătoare de trântori,
  2. una donatoare de larve și
  3. una crescătoare.

 

Lucerna

Dacă este irigată iar terenul este calcaros, poate da o producție de 250 kg miere la ha, iar în cazul în care sunt folosite îngrășăminte chimice cu azot, potasiu sau fosfor, producția se poate dubla. Pe terenuri obișnuite și fără amendamente producția este de 25 kg miere la ha. Planta este meliferă mai ales dacă este lăsată pentru sămânță și când înflorirea coincide cu o perioadă umedă.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)