Text

H

 

Haploid

Adjectiv atribuit unui individ care nu conține decât un singur element al fiecărei perechi de cromozomi, spre deosebire de indivizii numiți diploizi ce conțin câte două exemplare de cromozomi pereche.


 

Hemolimfa

"Sângele" albinei are rolul de transportare a alimentelor și reziduurilor. Nu are rol respirator.


 

Heterozisul

Prin heterozis sau hibridare se înțelege împerecherea liniilor sau tulpinilor de albine ameliorate, obținute în prealabil prin metoda consangvinizării, scopul fiind obținerea avantajelor de ordin economic. Ca urmare a heterozisului, la albine apar atât însușiri bune cât și nedorite, între care pe primul loc se află tendința de roire (urmare a unei vitalități sporite). În generațiile următoare tendința de roire poate ceda făcând loc caracterelor dorite de apicultor.


 

Hibridarea

Este un fenomen complementar contrar depresiei consanguine, produșii rezultați prin încrucișare având o vitalitate sporită, câștigând o însușire suplimentară: heterozisul sau puterea hibridă. Sub aspectul rezultatelor heterozisul mărește vitalitatea generală, vigoarea, dezvoltarea și productivitatea. Cu cât celulele sexuale sunt mai diferite din punct de vedere ereditar, cu atât este mai mare vitalitatea noului organism. Înmulțind albinele în cadrul unei linii ameliorate, vitalitatea produșilor scade, în schimb conservatorismul ereditar crește și invers. Un caracter se transmite în descendență mai cu putere de către mamă, iar alt caracter de către tată, neexistând în această privință o egalitate aritmetică. Vitalitatea coloniei doică crescătoare se va reflecta în calitatea hranei date larvelor, fapt ce se va răsfrânge ulterior asupra productivității materialului biologic produs. Hrana cuprinsă în ouă și cea dată de larvele crescătoare își exercită deci influența incontestabilă la lucrările de selecție, hibridare și încrucișare. Cu toate acestea transmiterea caracterelor ereditare nu se realizează niciodată în întregime.


 

Hibrizii

Descendenții rezultați din încrucișarea dintre două rase, varietăți sau specii de albine formează așa zișii hibrizi.


 

Hidromelul

Este un vin obținut din miere, apă, fermenți selecționați și unele substanțe minerale pe bază de azot. Mustul din miere trebuie inițial sterilizat pentru a distruge bacteriile sau ciupercile ce produc fermentații acetice, folosindu-se numai fermenții selecționați. Apa folosită la prepararea hidromelului nu trebuie să fie văroasă, feruginoasă sau sălcie (să nu aibă o duritate anormală). Culoarea mierii imprimă hidromelului culoarea dominantă.


 

Hidroximetilfulfurol (HMF)

Substanță care se formează în miere prin degradarea fructozei în mediul acid generat de fermentarea sau îmbătrânirea mierii.


 

Himenopterele

Sunt insecte cu aripi membranoase ce fac parte din ordinul cu același nume (albinele, furnicile, viespile, bondarii etc.).


 

Hipermanganat

Substanță ce poate fi folosita la curatirea petelor de diaree de pe faguri.


 

Homeostazie

Tendința organismelor vii de a-și menține constant parametri biologici pentru a putea face față modificărilor din mediul exterior.


 

Hrana și relațiile dintre albine

Schimburile de hrană care au loc între albine contribuie la mărirea coeziunii coloniei și, împreună cu substanța de matcă, imprimă particularități de miros și de atracție reciprocă. Albinele hrănesc matca numai cu lăptișor de matcă, iar în primele 3-4 zile trântorii solicită hrană și sunt hrăniți de către albine, perioadă după care se hrănesc singuri.

Hrana familiilor de albine se compune din 3 elemente de bază:

  1. apă,
  2. nectar,
  3. polen.

Apa are un important rol termoregulator în viața coloniei și a puietului.

Nectarul este materia primă din care se face mierea, principalul produs al stupului, activitatea coloniei presupunând o mare cheltuială de energie și un consum sporit de hrană. Transmiterea informației de către albinele culegătoare care au descoperit o nouă sursă de nectar se face prin dansul mobilizator, circular sau balansat, pe care acestea îl execută pe faguri.

Polenul - numit și pâinea albinelor - ajută la formarea organismelor tinere și la refacerea țesuturilor uzate ale albinelor adulte.


 

Provizii de calitate

Când hrana este de calitate inferioară pe timpul iernii, albinele au intestinele pline cu reziduuri alimentare iar metabolismul lor nu mai este normal. Întregul sistem glandular se va resimți, glandele faringiene vor secreta mai puțin lăptișor iar larvele din această perioadă vor fi insuficient hrănite. Atunci când rezervele din stup sunt pe sfârșite, iar culegătoarele nu mai găsesc nectar și polen proaspăt, doicile lasă un număr de larve să moară, eliminându-le din stup. În această situație trebuie intervenit cu diverse hrăniri. Consumul unei albine, pe timpul iernii, scade sau crește invers proporțional cu cantitatea de albină aflată în ghemul de iernare.

Principalul factor care depreciază calitatea albinei de iernare este acțiunea de prelucrare a siropului de zahăr dat pentru completarea rezervelor de hrană. Din această cauză, cele mai indicate hrăniri sunt cele făcute pe bază de miere, sau, în cazul lipsei acesteia, prelucrarea siropului de zahăr să fie făcută de albina de vară. În caz contrar viața albinelor de iarnă se scurtează cu 25%. Mierea florală este de preferat celei din zahăr - excepție făcând cazul în care zahărul se folosește pentru a înlocui mierea de mană, fără a depăși însă 50% - întrucât mierea de zahăr nu conține nici vitamine, nici enzime, nici proteine și uzează organismul albinelor.

Depistarea mierii de mană

Mierea de mană lăsată peste iarnă, duce la supraîncărcarea intestinului posterior, cauzând pierderi însemnate și nosemoză. Se recomandă depistarea ei din timp, cu ajutorul unei eprubete cu alcool. În cazul depistării mierii de mană se extrage mierea și se fac hrăniri cu zahăr și miere florală sau se deplasează stupina la culesurile târzii în vederea completării proviziilor de iernare. Într-o eprubetă se pune o mostră de miere luată de pe fagurii din cuib, și se diluează cu alcool pur (50% miere, 50% apă, 9 părți alcool pur). În cazul în care va apare o reacție de precipitare, marcată prin flocoane de dimensiuni diferite și cu o densitate variabilă, înseamnă că în compoziția mierii respective intră și mierea de mană,  într-o proporție mai mică sau mai mare.


 

Hrănirea de completare (de necesitate)

Orice stimulare nu dă roade dacă nu s-a făcut mai întâi completarea proviziilor. Primăvara, o colonie consumă 10-12 kg provizii - pe care și le asigură din rezervele rămase de la iernare, culesurile de nectar și polen și din hrănirile făcute de stupar (cu miere solidă sau diluată în concentrație de 1:1 sau cu sirop de zahăr 2:1 în cantități mici pentru a nu se compromite calitatea mierii extrase la viitorul cules). Stimularea trebuie întreruptă cu 2 săptămâni înaintea culesului de salcâm, pentru a se realiza 80% puiet căpăcit.

În cazul lipsei proviziilor suficiente și de calitate, când nu avem altă soluție se poate administra și sirop de zahăr respectând următoarele puncte:

  • să fie administrat (în luna august) în porții mari de 3-4 litri (2:1) dați odată;
  • să fie acidulat cu acid acetic (oțet) 10 ml la litru, sau acid citric (zeamă de lămâie), o lămâie la 4-5 litri sirop;
  • să nu conțină înlocuitori de substanțe proteice (ca în cazul hrănirilor stimulente), deoarece excesul acestora în hrana de iernare poate duce la îmbolnăviri (a se evita în special laptele praf);
  • fiecare litru de sirop să conțină polen proaspăt recoltat (câte o linguriță cu polen, frecat cu apă călduță).

Hrănirea de necesitate se face primăvara și toamna atunci când albinele nu mai au provizii suficiente de miere sau păstură. Toamna apa folosită pentru prepararea siropului trebuie să fie de ploaie sau de râu, primăvara apa va fi din cea obișnuită căci albinele au acum mare nevoie de săruri minerale.

Cu miere

Mierea este mai avantajoasă pentru albine, conținând enzime, vitamine, acizi și chiar proteine și grăunciori de polen ce stau în suspensie.

în pungi de plastic

Pungile de plastic umplute cu miere cristalizată, se vor administra chiar și la o temperatură scăzută de 0 grade Celsius, direct sub podișor (crestându-le în diagonală și încrucișat - pe partea care se aplică deasupra ghemului de iernare). Dacă deasupra ramelor găsim albine multe, înseamnă că au consumat mierea și e nevoie să intervenim imediat cu o turtă cu miere.

în faguri

Fagurii cu miere, înainte de a fi introduși în cuib vor fi ținuți cel puțin 24 de ore într-o cameră bine încălzită. Pentru a determina albinele să-i ocupe imediat este bine ca aceștia să fie stropiți în prealabil cu sirop încălzit.

în pastă

Se pun 4 părți zahăr pudră într-un vas de tablă dreptunghiular peste care se toarnă uniform o parte de miere încălzită bine. Se așează cutia într-o încăpere călduroasă și peste 10-14 zile întreaga cantitate de zahăr a fost pătrunsă de miere, făcându-se un amestec absolut uniform. Dacă în cutie, înainte de turnarea zahărului a fost așezată o bucată de celofan sau material plastic, paste se poate scoate afară foarte ușor sub forma unei plăci și va putea fi tăiată după preferințe. Pasta de miere cu zahăr pudră se poate face și înainte de administrare cu condiția ca zahărul pudră să fie foarte fin, frământându-se bine până la completa omogenizare.

Cu zahăr

în sirop

Siropul de zahăr se prepară cu infuzii de ceaiuri (câte 4-5 g flori sau frunze uscate de cimbrișor, izmă, roiniță, tei, sunătoare, coada șoricelului, mușețel, pelin, coada calului, măceș, soc etc., la 1 litru de sirop sau 1,5 kg pastă de miere cu zahăr pudră (o parte miere + 4 părți zahăr pudră, frământate ca și aluatul de pâine până la completa omogenizare). În sirop se adăuga și 1/3 miere și 0,3 g acid acetic la litru, fără a depăși cantitatea de 1,5-2 kg sirop în 24 de ore pentru ca albinele să aibă timp să facă transformările necesare folosind fermenții diastazici produși de glandele faringiene și toracice. 

Siropul de aprovizionare pentru toamnă-iarnă se face astfel: în apa clocotită se toarnă pe încetul zahărul amestecând mereu lichidul până la completa dizolvare, după care se adaugă câte 3 kg miere la 10 litri sirop. Dacă după răcirea siropului rămâne zahăr cristalizat pe fundul vasului înseamnă că trebuie să mărim cantitatea de apă sau ceai folosite pentru dizolvare.

În cazul în care hrănirea de necesitate se face pe timpul iernii cu sirop acesta se plasează în borcane de sticlă, legate cu tifon în 2-3 straturi, răsturnate peste 2 bețișoare ce stau de-a curmezișul ramelor, suprafața stupului fiind acoperită cu o foaie de carton gudronat care are tăiat locul rotund ce ocupă borcanul, peste stup așezându-se un magazin gol ce se umple cu talaș fin.

în șerbet

rețetă

Se ia un vas, se cântărește (tara), se pun în el 10 kg de zahăr tos și 1,150 l apă de ploaie sau râu. Se cântărește din nou întreaga cantitate după care se adaugă apă până ce zahărul se umezește bine. Se pune conținutul pe foc domol și se mestecă în continuu până când apa de surplus se evaporă rămânând greutatea inițială (a vasului + 10 kg zahăr + 1,15 l apă). Conținutul se ia de pe foc și se răstoarnă într-alt vas curat care se lasă nemișcat până ce vasul se răcește ca să poată fi ținut între mâini fără să frigă. Atunci începem învârtitul puternic al amestecului cu un făcăleț numai în aceeași direcție, până când din transparent începe să devină albicios opac. Este timpul în care trebuie să-l turnăm în forme.

Un alt mod de preparare a șerbetului este folosirea termometrului industrial adâncit în masa lichidului la 2 cm, urmărind să atingă 117 grade Celsius. Dacă în zahărul candi se adaugă o proporție de miere va fi cu atât mai bine.


 

Hrănirea medicamentoasă

Se va face cu mare atenție, după o prealabilă analiză pentru a ști cu precizie ce boală trebuie să tratăm. În cazul nosemozei, spre exemplu, trebuie să intervenim cu substanțe proteice și ceaiuri cu sucuri de legume (suc de usturoi, suc de ceapă și vitamine, siropul nedepășind 40 grade Celsius). Este preferabilă o astfel de hrănire naturistă, dată în porții mici, astfel ca albinele să nu depoziteze în faguri surplusul rezultat. În plus, se vor lua măsuri ca orice tratament care se face să se termine cu cel puțin o lună înaintea culesului principal, pentru ca albinele să aibă timp să consume integral tratamentul medicamentos.

În cazul folosirii antibioticelor sau sulfamidelor, stupii tratați nu se mai transportă în pastoral (se țin în carantină), iar mierea obținută de la ei nu se mai comercializează.

De asemenea, pe timpul culesului nu trebuie să se facă tratamente contra paraziților cu substanțe puternic volatile ca: naftalină, acid fenic, sulf, timol etc., mierea din faguri absorbind cu ușurință aceste mirosuri care rămân în ea și după extracție încât o fac improprie consumului. Tratamentele cu Varachet se pot face după fiecare extracție, iar cele cu Mavrirol doar primăvara și toamna, având grijă ca fagurii expuși la acest fel de tratamente să fie schimbați în cel mai scurt timp.


 

Hrănirea de stimulare

Stimulările timpurii de primăvară sau cele târzii de toamnă nu sunt indicate. În cazul în care puietul eclozionează toamna târziu, nu mai are de unde să-și procure păstura necesară pentru formarea corpului gras. Din această cauză, puietul nu este viabil sau va muri în număr mare în primăvară. Siropul se administrează numai seara, după încetarea zborului, luându-se toate măsurile necesare în vederea prevenirii furtișagului.

Pentru stimulare se recomandă:

  • descăpăcirea fagurilor cu miere ce blochează cuibul (1-2 dm pătrați din jumătatea inferioară);
  • hrănirea la 4-7 zile cu sirop pe bază de miere (2:1);
  • hrăniri zilnice cu sirop (2:1), în porții mici de 0,3 litri, sau
  • deplasarea stupinei la culesuri de întreținere.

În cazul creșterii de mătci în hrana de stimulare este bine să adăugăm suc de morcov. Coloniile care primesc hrană suplimentară de stimulare cresc larve mai bine dezvoltate iar în cazul în care coloniile sunt crescătoare de mătci, hrănirile suplimentare fac ca mătcile ieșite să fie mai grele decât cele ieșite din coloniile nehrănite. În general hrănirea de stimulare se începe cu 50 de zile înaintea apariției marelui cules, numai după ce s-a efectuat hrănirea de necesitate (în cazul lipsei proviziilor).

Stimularea de toamnă-primăvară

Orice hrănire de stimulare (de primăvară sau toamnă) creează în stup o stare de euforie ce are ca efect extinderea puietului în cuib. Atunci când apar culesuri de întreținere (250-300 g nectar pe zi) nu mai e nevoie să intervenim cu aceste hrăniri. Hrănirea de stimulare se face cu miere, pastă, sirop, etc.

Siropul de zahăr administrat toamna nu se va fierbe, pentru a nu se forma hidroximetil furfurol, nici nu se va asocia cu înlocuitori de polen, pentru a nu mări cantitatea de reziduuri din hrană. La concentrația de 1:1, zahărul se va dizolva repede, numai la o ușoară încălzire. Prin amestecare din când în când, dizolvarea se va accelera. Stimularea trebuie începută în jurul datei de 1 august, timp de 3-6 săptămâni, în cantități mici (0,5-litri la 2 zile), în funcție de numărul fagurilor lăsați pentru iernare și dă rezultate numai dacă mătcile sunt tinere.

Stimuarea de primăvară se va face cu miere și polen, numai după ce albinele au făcut 2-3 zboruri de curățire, dând rezultate bune numai dacă există provizii suficiente în stup. Dacă acestea lipsesc, se va interveni cu hrăniri de completare și se va continua cu cele de stimulare. Hrănirile de stimulare se aplică primăvara, mai ales la familiile mediocre ca populație - la acestea rezultatele fiind mult mai evidente.

La coloniile cu rezerve mari de hrană și albină se recomandă o stimulare mecanică.

Orice stimulare cu sirop efectuată primăvara necesită o pregătire corespunzătoare a cuiburilor prin montarea unor hrănitoare, cele mai indicate fiind cele de suprafață, așezate deasupra cuibului, hrănirile efectuându-se fără deschiderea stupilor.

  • Hristea nu recomandă hrănirea stimulentă de primăvară, iar în cazul în care totuși se face recomandă folosirea șerbetului de zahăr.
  • Eu folosesc mierea cristalizată dată în pungi de plastic perforate, direct deasupra cuibului.

Merita retinut ca orice stimulare de primavara nu da rezultatele scontate daca este inceputa inaintea zborului de curatire. Cea mai buna stimulare se face atunci cand albinele incep sa aduca masiv polen in stup, odata cu stabilizarea vremii.

Hrănirea cu substanțe energo-proteice

Suplinirea lipsei proviziilor de păstură din stupi, prin administrarea de înlocuitori, nu dă roadele scontate și duc la deprecierea mierii. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când hrănirile sunt efectuate cu polen după zborul general de curățire și înaintea aportului de polen proaspăt în stupi, compoziția hranei proteice trebuind să imite cât mai mult hrănirea naturală.

În lucrările de creștere a mătcilor este indicată, de asemenea, hrănirea energo-proteică.

Rețeta Bărbulescu

  • 2,5 kg miere preîncălzită,
  • 0,5 l ceai concentrat
  • 4 kg polen proaspăt conservat
  • 10 kg zahăr pudră.

Acest amestec se distribuie în părți egale la 7 familii, așezându-se pe o gratie Hannemann deasupra fiecărei familii.

Rețeta Hristea-Pădurean

Se amestecă 2 kg miere cristalizată (untoasă) cu 1 kg păstură trecută prin mașina de tocat carne, adăugând 1 litru de apă călduță, în care s-au topit în prealabil 20 g sare. Apa se adaugă câte puțin. Pasta se poate face mai înainte și se păstrează în borcane punând deasupra un strat cu miere ca izolator.

Rețeta Sklenar

Se amestecă 1 parte zahăr pudră cu 1 parte polen proaspăt sau conservat, după care se amestecă bine cu 1 parte miere, turta de polen fiind folosită ca hrană proteică ori de câte ori este nevoie și mai ales atunci când se cresc mătci de calitate.

Rețeta Mariontiu

  • polen proaspăt conservat amestecat cu zahăr pudră (1:1),
  • mierea lichefiată (utilizată ca liant) sau,
  • sirop de zahăr cu ceaiuri și suc de ceapă.

Turtițele pregătite după rețeta de mai sus sunt introduse în stupi începând cu sfârșitul lunii februarie, după primul zbor de curățire, în porții de 300-400 g, câte una pe săptămână, până când albinele încep să aducă polen în stupi. După aceasta, se poate începe stimularea cu sirop.

Rețeta cu lapte integral

Pe timpul primăverii se poate administra și sirop pe bază de lapte care dă rezultate bune folosind formula următoare: se încălzește 1 litru lapte până aproape de fierbere (60 grade Celsius) fără să clocotească; atunci se pune pe încetul zahăr amestecând bine până se dizolvă; când temperatura atinge 40 grade Celsius se oferă albinelor câte 50 ml, mărind cu încetul doza zilnică până la 300 ml. Când în loc de zahăr se folosește miere rezultatele sunt și mai bune (1 litru lapte integral proaspăt se fierbe cu 1 litru de apă; când s-a răcit până la 30 grade Celsius se adaugă 1 litru de miere (1,450 kg) și se dă în porții de 250 g la 2 zile. În siropul cu lapte nu se administrează oțet.


 

Hrănirea cu substanțe energetice

În natură

Se face cu sirop de miere sau zahăr - la circa 150-200 m de stupină - și dă rezultate spectaculoase cu condiția ca:

  • siropul să nu fie prea concentrat pentru a nu genera furtișag în stupină,
  • în raza de zbor a stupinei să nu existe alți stupi concurenți.

În stupi

cu șerbet de zahăr (candi)

Zahărul fondant sau candi este foarte folosit în țările cu apicultură avansată și dă rezultate foarte bune atât în hrănirea de toamnă, iarnă, primăvară, cât și în creșterile de mătci.

Prepararea șerbetului după metoda Hristea (Stupăritul, p 508-509)

  • Într-o oală smălțuită (să nu fie de fontă), la 1,75 litri de apă fiartă (ceaiuri) se toarnă 10 kg de zahăr rafinat și pisat, vasul fiind luat de pe foc. După ce zahărul s-a umezit bine, se pune din nou pe foc până ce dă în clocot 30 de minute, fără să mestecăm deloc siropul, ci numai îl spumuim. Dacă atunci când luăm o linguriță, o cufundăm în lichidul de pe foc și apoi repede în apă rece, zahărul se lipește de linguriță și are o îngroșare ca să-l putem învârti între degete și să-l facem o bobiță cleioasă, dar nu tare, adică la momentul numit de cofetari "siropul cu mărgeluțe mici", e timpul să punem în sirop 2,5 kg de miere preîncălzită în bain marie, continuând fierberea încă 3 minute (nu mai mult). Dacă siropul nu se lipește de lingură, cum s-a arătat, fierberea trebuie prelungită până la momentul de fierbere "cu mărgeluțe mici". Se cere multă atenție și o repezeală pentru a nu depăși gradul exact al fierberii, altfel rezultatul va fi rău. Dacă fierberea s-a prelungit prea mult, la proba cu lingurița, siropul lipit de linguriță și muiat în apă rece, în loc să se adune ca o mărgică cleioasă, se întărește și se sparge când îl apăsăm, vom căuta să îndreptăm răul, adăugând apă siropului, până obținem efectul dorit, adică atingerea temperaturii de 118 grade Celsius, când siropul se amestecă cu miere și după 3 minute, se ia de pe foc.
  • Vom avea grijă ca vasul să fie de mare capacitate, cu pereții înalți, pentru ca siropul, care se umflă ca o supapă când i se pune mierea, să nu dea în foc. Cu câteva minute înainte de terminarea fierberii, amestecului i se adaugă un dezinfectant (5-6 picături de formol pentru fiecare kg sau câte un decigram de acid salicilic, dizolvat în câteva picături de alcool de 45 grade pentru fiecare litru sirop). Hristea, folosea ca dezinfectant acidul formic 100%, cam o jumătate linguriță la fiecare litru. Cei care folosesc acidul salicilic vor avea grijă să nu-l folosească și în cazul hrănirii reginelor.
  • După luarea de pe foc, șerbetul se lasă într-o nemișcare deplină, până ce vasul în care se află poate fi ținut o clipă în mâini, fără să te frigă, după care începem să învârtim siropul voinicește cu o lopățică de lemn și numai în același sens, până când, îngroșându-se din ce în ce, începe să se facă ca o pastă albă. Dacă șerbetul s-a închegat prea repede - zice Hristea citându-l pe Maisonneuve care, și el, îl citează pe Nolan, "înainte ca să se fi răcit destul, va fi mai târziu prea tare și grunjos și, dacă e folosit la  hrana albinelor, le-ar putea ucide". Învârtitul compoziției joacă un mare rol în reușita lucrării. Pasta trebuie să fieomogenă, nici prea moale, căci ar curge, dar și de ajuns de umezită și cu grunzișori destul de tari, atât cât să nu rămână fărâmituri când o consumă albinele. Mierea folosită trebuie să fie provenită de la stupi sănătoși.
  • Plăcile de șerbet se fac apoi foarte ușor, turnându-l în simple rame de lemn puse pe o marmură sau pe o placă metalică, unsă puțin cu ulei, sau chiar pe o foaie de hârtie.
  • Șerbetul se poate păstra vreme de mai mulți ani, dacă vom lua măsuri de prevedere, ca să fie închis, când e frig, în cutii de tablă sau în borcane de sticlă.
  • Pentru început, șerbetul se recomandă a fi făcut în cantități mici, până la căpătarea deprinderii obținerii unui șerbet îndeajuns de moale, dar fără să curgă, destul de tare fără să fie însă greu de consumat și care să mai absoarbă apă, adică să se umezească sub acțiunea vaporilor și căldurii ghemului.

Cum se dă șerbetul

Șerbetul poate fi pus pe deasupra ramelor, în hrănitoare sau în rame special amenajate, acoperindu-l pe deasupra cu o folie de plastic, având grijă ca stupul să rămână bine împachetat pentru păstrarea regimului termic. 


 

cu zahăr cubic

Zahărul cubic pus într-un magazin așezat deasupra ramelor și acoperit bine cu o folie de material plastic, sub acțiunea vaporilor din cuib se topește treptat, fiind consumat de albine. Golul rămas liber se acoperă cu materiale termoizolante.

Folosirea zahărului, mai ales a celui tos sau cristalizat, fără o adăugare a mierii în hrană, slăbește puterea de rezistență a albinelor împotriva bolilor, în special împotriva nosemozei. Toxicoza zahărului poate fi preîntâmpinată prin adăugarea în siropul de zahăr a unei cantități oarecare de miere și polen.


 

prin descăpăcirea fagurilor

Spre deosebire de descăpăcirea care se face toamna când pot fi descăpăciți și 2-3 faguri pe întreaga suprafață, primăvara se descăpăcesc doar 1-2 dm pătrați, pe jumătatea inferioară a ramei, din 4 în 4 zile (lângă cuib).


 

cu sirop în faguri

Siropul este turnat printr-o strecurătoare cu găuri fine, deasupra fagurelui ținut orizontal. Fagurii pot fi umpluți și cu un pulverizator. Singura măsură de prevedere pe care trebuie să o luăm este ca ramele, după ce au fost umplute, fie cu sirop de zahăr, fie cu sirop de miere, să fie lăsate să se scurgă bine și apoi, cu o cârpă muiată în apă caldă, să fie spălate bine lețișoarele, ca să nu se mai prelingă miere pe fundul stupului, ceea ce ar da loc la furtișag. Ramele vor fi date numai seara, pentru ca albinele, în cursul nopții să poată să-și orânduiască proviziile date așa cum vor ele. Dacă ele vor fi date ziua, vânzoleala de la urdiniș ar atrage atenția albinelor hoațe și furtișagul s-ar dezlănțui cu o iuțeală de neînchipuit. De aceea, e bine ca pentru 2-3 zile să strâmtorăm urdinișurile, iar dacă cumva se dezlănțuie furtișagul să luăm cele mai drastice măsuri (inclusiv închiderea stupilor pentru o zi, având asigurată ventilația corespunzătoare).


 

cu sirop în hrănitoare sau prin pulverizare

Ca hrănitoare pot fi folosite și borcanele legate la gură cu tifon dublu. Orice hrănire de stimulare este bine să se facă folosind la prepararea siropurilor infuzii de plante medicinale și sucuri de plante cu acțiune fitoncidă. Siropul de zahăr este bine a fi preparat cu infuzii de ceaiuri (1:1) + 2 lingurițe miere și 25 g suc de ceapă la litru sirop (sucul de ceapă prelungind viața albinelor cu aproximativ 80-90 zile).


 

Stimularea de atracție

Este hrănirea folosită pe timpul verii, atunci când vrem să facem extracție și în natură nu se mai găsește cules. Pentru aceasta albinele sunt atrase la 4-500 m de stupină cu un sirop slab concentrat, mult asemănător cu nectarul (cu o concentrație sub 40%), administrat în adăpătoare de mare capacitate.


 

Stimularea mecanică

Se face după primul zbor de curățire astfel: din 2 în 2 zile se dă puțin fum pe urdiniș, ciocănind timp de 1 minut, cu 2 bețe în pereții stupului. Albinele speriate se reped la faguri, încărcându-și gușile cu miere, înghițind o parte din miere fapt ce determină un surplus de secreție de lăptișor de matcă, populația stupului crescând mai repede.


 

Hrănitoare

Hrănitoarele au diferite forme și dimensiuni: mari (pentru completare), mici (pentru stimulare). Unele se montează la urdiniș sau la spatele stupului, altele pe deasupra ramelor ori în interiorul stupului. Unii apicultori folosesc și hrănitoare exterioare, așezate la oarecare distanță de stupi, condiția de bază fiind lipsa altor stupi sau stupine în raza de zbor a propriilor albine. Cele mai bune hrănitoare sunt cele cu care alimentăm coloniile fără a fi nevoie să deschidem stupii.

Hrănitorul de urdiniș

E format dintr-o scândurică sau dispozitiv ce intră pe urdiniș, pe care sunt încrustate niște jgheaburi, la capăt având prevăzută o adâncitură în care intră gura unui recipient vertical, în care se pune siropul. Acest tip de hrănitor necesită o perfectă așezare la nivel a platformei stupului, altfel, siropul va curge pe fund și de acolo jos, stârnind furtișag.

Hrănitorul Alexander

Acest tip poate fi folosit numai la stupii cu fundul mobil și e mai practic decât cel de urdiniș.

Hrănitorul Doolittle

E alcătuit dintr-o cutie lungă și lată cât rama stupului, înzestrată cu două umerașe de susținere, locul lețișorului de sus fiind ocupat de gura cutiei, prin care se toarnă siropul. Pentru ca albinele să nu se înece, hrănitorul-ramă are înăuntrul său un fel de scară care coboară în V dinspre margini spre centru. Acest hrănitor se introduce lângă diafragmă. Prezintă avantajul depozitării proviziilor pe fagurii mărginași. La construcția acestui tip de hrănitor trebuie avută mare grijă ca pereții să fie bine încleiați, prinși cu cuie mici și dese, iar interiorul să fie uns pe toată suprafața cu parafină topită, mai ales la încheieturi, pentru ca siropul să nu curgă.

Hrănitoarele Miller și Sibenthal

Sunt așezate pe podișor fiind accesate de albine prin gaura de hrănit. Au cam același principiu: 2 jgheaburi mari, puțin depărtate, prin intervalul dintre ele albinele având acces la marginile interioare ale celor două jgheaburi. Pentru ca albinele să pătrundă înăuntru, în cele două jgheaburi mari pline cu miere diluată, aceste hrănitoare au niște pereți despărțitori chiar alături de marginile de unde se alimentează albinele. Acești pereți nu le îngăduie să umble decât prin porțiunea din interiorul lor, pe marginea celor două jgheaburi (a se vedea fotografia din cartea Stupăritul, p 505), pereții fiind etanșați cu capacul în partea de sus, accesul albinelor la sirop făcându-se prin partea de jos, fără a putea pătrunde cu totul în compartimentele cu sirop. După ce au fost alimentate, hrănitoarele sunt acoperite cu un capac sau cu un geam. Sunt foarte practice, albinele putând fi hrănite pe orice vreme, atât în cantități mici cât și în cantități mari, fără a deschide stupii și fără a strica regimul termic al cuibului.

Exterioare

Stimularea în natură cu miere diluată sau zahăr (diluate 40%) se poate face, cu condiția ca hrana să fie pusă la 100-150 m de stupină, peste sirop punându-se plutitoare care să prevină înecarea albinelor. Siropul nu trebuie să fie prea dens pentru a nu determina albinele la furtișag. Operația se va face la ore fixe și mai per seară, când albinele din alte stupine s-au retras spre casă. Coloniile slabe care nu pot valorifica acest cules vor fi ajutate cu faguri cu provizii luați din familiile puternice după depozitarea siropului. În cazul când serile sunt reci siropul va fi administrat mai devreme și în cantitate mai mică, pentru ca albinele să aibă timp să preia siropul înainte de venirea frigului.

Hrănitorul tip Jordan

Este compus dintr-un jgheab lung de 97 cm, larg și înalt de 2 cm făcut din tablă, acoperit cu un geam de sticlă sau material plastic. La unul din capete, jgheabul are o porțiune pătrată mai lată ca să poată încăpea gura unei damigene de 5 litri, porțiune acoperită cu un capac de tablă cu deschiderea diametrului gurii damigenei. Sub damigeana răsturnată cu fundul în sus, se găsește un prag de 1 cm din 2 foițe de tablă lipite pe muchie, pe care se reazemă (figura de la pag. 216 ABC... vol. I). Lichidul din damigeană va curge în jgheab numai la înălțimea acestui prag, care are înălțimea de 1 cm, și numai atunci când albinele sug lichidul, presiunea de la exterior îngăduind nivelului din damigeană să coboare pe măsura consumului din jgheab. Albinele iau hrana prin 240 de orificii a câte 1 mm făcute în pereții jgheabului de-a lungul său, distanțate la 7 mm una de cealaltă, fără a intra în contact cu suprafața lichidului din jgheab. În felul acesta ele pot consuma 1 litru de hrană în 3 ore, cu o damigeană de 5 litri hrănind 50 de stupi pe zi.

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)