H
haploid,
hemofilia, hemolimfa,
heterozisul, hibridarea,
hibrizi, hidromelul,
HMF, himenoptere,
hipermanganat,
hipocloritul de sodiu, homeostazie,
|
Haploid
Adjectiv atribuit unui individ
care nu conține decât un singur element al fiecărei perechi de cromozomi,
spre deosebire de indivizii numiți diploizi ce conțin câte două
exemplare de cromozomi pereche.
Hemolimfa
"Sângele" albinei are
rolul de transportare a alimentelor și reziduurilor. Nu are rol
respirator.
Heterozisul
Prin heterozis sau hibridare se
înțelege împerecherea liniilor sau tulpinilor de albine ameliorate,
obținute în prealabil prin metoda consangvinizării, scopul fiind
obținerea avantajelor de ordin economic. Ca urmare a heterozisului,
la albine apar atât însușiri bune cât și nedorite, între care pe
primul loc se află tendința de roire (urmare a unei vitalități sporite).
În generațiile următoare tendința de roire poate ceda făcând loc
caracterelor dorite de apicultor.
Hibridarea
Este un fenomen complementar contrar
depresiei consanguine, produșii rezultați prin încrucișare având
o vitalitate sporită, câștigând o însușire suplimentară: heterozisul
sau puterea hibridă. Sub aspectul rezultatelor heterozisul mărește
vitalitatea generală, vigoarea, dezvoltarea și productivitatea.
Cu cât celulele sexuale sunt mai diferite din punct de vedere ereditar,
cu atât este mai mare vitalitatea noului organism. Înmulțind albinele
în cadrul unei linii ameliorate, vitalitatea produșilor scade, în
schimb conservatorismul ereditar crește și invers. Un caracter se
transmite în descendență mai cu putere de către mamă, iar alt caracter
de către tată, neexistând în această privință o egalitate aritmetică.
Vitalitatea coloniei doică crescătoare se va reflecta în calitatea
hranei date larvelor, fapt ce se va răsfrânge ulterior asupra productivității
materialului biologic produs. Hrana cuprinsă în ouă și cea dată
de larvele crescătoare își exercită deci influența incontestabilă
la lucrările de selecție, hibridare și încrucișare. Cu toate acestea
transmiterea caracterelor ereditare nu se realizează niciodată în
întregime.
Hibrizii
Descendenții rezultați din încrucișarea
dintre două rase, varietăți sau specii de albine formează așa zișii
hibrizi.
Hidromelul
Este un vin obținut din miere,
apă, fermenți selecționați și unele substanțe minerale pe bază de
azot. Mustul din miere trebuie inițial sterilizat pentru a distruge
bacteriile sau ciupercile ce produc fermentații acetice, folosindu-se
numai fermenții selecționați. Apa folosită la prepararea hidromelului
nu trebuie să fie văroasă, feruginoasă sau sălcie (să nu aibă o
duritate anormală). Culoarea mierii imprimă hidromelului culoarea
dominantă.
Hidroximetilfulfurol
(HMF)
Substanță care se formează în
miere prin degradarea fructozei în mediul acid generat de fermentarea
sau îmbătrânirea mierii.
Himenopterele
Sunt insecte cu aripi membranoase
ce fac parte din ordinul cu același nume (albinele, furnicile, viespile,
bondarii etc.).
Hipermanganat
Substanță
ce poate fi folosita la curatirea petelor de diaree de pe faguri.
Homeostazie
Tendința organismelor vii de a-și
menține constant parametri biologici pentru a putea face față modificărilor
din mediul exterior.
Hrana și relațiile
dintre albine
Schimburile de hrană care au loc
între albine contribuie la mărirea coeziunii coloniei și, împreună
cu substanța de matcă, imprimă particularități de miros și de atracție
reciprocă. Albinele hrănesc matca numai cu lăptișor de matcă, iar
în primele 3-4 zile trântorii solicită hrană și sunt hrăniți de
către albine, perioadă după care se hrănesc singuri.
Hrana familiilor de albine se compune
din 3 elemente de bază:
-
apă,
-
nectar,
-
polen.
Apa are un important rol termoregulator
în viața coloniei și a puietului.
Nectarul este
materia primă din care se face mierea, principalul produs al stupului,
activitatea coloniei presupunând o mare cheltuială de energie și
un consum sporit de hrană. Transmiterea informației de către albinele
culegătoare care au descoperit o nouă sursă de nectar se face prin
dansul mobilizator, circular sau balansat, pe care acestea îl execută
pe faguri.
Polenul - numit și pâinea albinelor
- ajută la formarea organismelor tinere și la refacerea țesuturilor
uzate ale albinelor adulte.
Provizii
de calitate
Când hrana este de calitate inferioară
pe timpul iernii, albinele au intestinele pline cu reziduuri alimentare
iar metabolismul lor nu mai este normal. Întregul sistem glandular
se va resimți, glandele faringiene vor secreta mai puțin lăptișor
iar larvele din această perioadă vor fi insuficient hrănite. Atunci
când rezervele din stup sunt pe sfârșite, iar culegătoarele nu mai
găsesc nectar și polen proaspăt, doicile lasă un număr de larve
să moară, eliminându-le din stup. În această situație trebuie intervenit
cu diverse hrăniri. Consumul unei albine, pe timpul iernii, scade
sau crește invers proporțional cu cantitatea de albină aflată în
ghemul de iernare.
Principalul factor care depreciază
calitatea albinei de iernare este acțiunea de prelucrare a siropului
de zahăr dat pentru completarea rezervelor de hrană. Din această
cauză, cele mai indicate hrăniri sunt cele făcute pe bază de miere,
sau, în cazul lipsei acesteia, prelucrarea siropului de zahăr să
fie făcută de albina de vară. În caz contrar viața albinelor de
iarnă se scurtează cu 25%. Mierea florală este de preferat celei
din zahăr - excepție făcând cazul în care zahărul se folosește pentru
a înlocui mierea de mană, fără a depăși însă 50% - întrucât mierea
de zahăr nu conține nici vitamine, nici enzime, nici proteine și
uzează organismul albinelor.
Depistarea
mierii de mană
Mierea de mană lăsată peste iarnă,
duce la supraîncărcarea intestinului posterior, cauzând pierderi
însemnate și nosemoză. Se recomandă depistarea ei din timp, cu ajutorul
unei eprubete cu alcool. În cazul depistării mierii de mană se extrage
mierea și se fac hrăniri cu zahăr și miere florală sau se deplasează
stupina la culesurile târzii în vederea completării proviziilor
de iernare. Într-o eprubetă se pune o mostră de miere luată de pe
fagurii din cuib, și se diluează cu alcool pur (50% miere, 50% apă,
9 părți alcool pur). În cazul în care va apare o reacție de precipitare,
marcată prin flocoane de dimensiuni diferite și cu o densitate variabilă,
înseamnă că în compoziția mierii respective intră și mierea de mană,
într-o proporție mai mică sau mai mare.
Hrănirea
de completare (de necesitate)
Orice stimulare nu dă roade dacă
nu s-a făcut mai întâi completarea proviziilor. Primăvara, o colonie
consumă 10-12 kg provizii - pe care și le asigură din rezervele
rămase de la iernare, culesurile de nectar și polen și din hrănirile
făcute de stupar (cu miere solidă sau diluată în concentrație de
1:1 sau cu sirop de zahăr 2:1 în cantități mici pentru a nu se compromite
calitatea mierii extrase la viitorul cules). Stimularea trebuie
întreruptă cu 2 săptămâni înaintea culesului de salcâm, pentru a
se realiza 80% puiet căpăcit.
În cazul lipsei proviziilor suficiente
și de calitate, când nu avem altă soluție se poate administra și
sirop de zahăr respectând următoarele puncte:
-
să fie administrat
(în luna august) în porții mari de 3-4 litri (2:1) dați odată;
-
să fie acidulat cu
acid acetic (oțet) 10 ml la litru, sau acid citric (zeamă de
lămâie), o lămâie la 4-5 litri sirop;
-
să nu conțină înlocuitori
de substanțe proteice (ca în cazul hrănirilor stimulente), deoarece
excesul acestora în hrana de iernare poate duce la îmbolnăviri
(a se evita în special laptele praf);
-
fiecare litru de sirop
să conțină polen proaspăt recoltat (câte o linguriță cu polen,
frecat cu apă călduță).
Hrănirea de necesitate se face primăvara
și toamna atunci când albinele nu mai au provizii suficiente de
miere sau păstură. Toamna apa folosită pentru prepararea siropului
trebuie să fie de ploaie sau de râu, primăvara apa va fi din cea
obișnuită căci albinele au acum mare nevoie de săruri minerale.
Cu miere
Mierea este mai avantajoasă pentru
albine, conținând enzime, vitamine, acizi și chiar proteine și grăunciori
de polen ce stau în suspensie.
în
pungi de plastic
Pungile de plastic umplute cu
miere cristalizată, se vor administra chiar și la o temperatură
scăzută de 0 grade Celsius, direct sub podișor (crestându-le în
diagonală și încrucișat - pe partea care se aplică deasupra ghemului
de iernare). Dacă deasupra ramelor găsim albine multe, înseamnă
că au consumat mierea și e nevoie să intervenim imediat cu o turtă
cu miere.
în faguri
Fagurii cu miere, înainte de a
fi introduși în cuib vor fi ținuți cel puțin 24 de ore într-o cameră
bine încălzită. Pentru a determina albinele să-i ocupe imediat este
bine ca aceștia să fie stropiți în prealabil cu sirop încălzit.
în pastă
Se pun 4 părți zahăr pudră într-un
vas de tablă dreptunghiular peste care se toarnă uniform o parte
de miere încălzită bine. Se așează cutia într-o încăpere călduroasă
și peste 10-14 zile întreaga cantitate de zahăr a fost pătrunsă
de miere, făcându-se un amestec absolut uniform. Dacă în cutie,
înainte de turnarea zahărului a fost așezată o bucată de celofan
sau material plastic, paste se poate scoate afară foarte ușor sub
forma unei plăci și va putea fi tăiată după preferințe. Pasta de
miere cu zahăr pudră se poate face și înainte de administrare cu
condiția ca zahărul pudră să fie foarte fin, frământându-se bine
până la completa omogenizare.
Cu zahăr
în sirop
Siropul de zahăr
se prepară cu infuzii de ceaiuri (câte 4-5 g flori sau frunze uscate
de cimbrișor, izmă, roiniță, tei, sunătoare, coada șoricelului,
mușețel, pelin, coada calului, măceș, soc etc., la 1 litru de sirop
sau 1,5 kg pastă de miere cu zahăr pudră (o parte miere + 4 părți
zahăr pudră, frământate ca și aluatul de pâine până la completa
omogenizare). În sirop se adăuga și 1/3 miere și 0,3 g acid acetic
la litru, fără a depăși cantitatea de 1,5-2 kg sirop în 24 de ore
pentru ca albinele să aibă timp să facă transformările necesare
folosind fermenții diastazici produși de glandele faringiene și
toracice.
Siropul de aprovizionare pentru
toamnă-iarnă se face astfel: în apa clocotită se toarnă pe încetul
zahărul amestecând mereu lichidul până la completa dizolvare, după
care se adaugă câte 3 kg miere la 10 litri sirop. Dacă după răcirea
siropului rămâne zahăr cristalizat pe fundul vasului înseamnă că
trebuie să mărim cantitatea de apă sau ceai folosite pentru dizolvare.
În cazul în care hrănirea de necesitate
se face pe timpul iernii cu sirop acesta se plasează în borcane
de sticlă, legate cu tifon în 2-3 straturi, răsturnate peste 2 bețișoare
ce stau de-a curmezișul ramelor, suprafața stupului fiind acoperită
cu o foaie de carton gudronat care are tăiat locul rotund ce ocupă
borcanul, peste stup așezându-se un magazin gol ce se umple cu talaș
fin.
în șerbet
rețetă
Se ia un vas, se cântărește (tara),
se pun în el 10 kg de zahăr tos și 1,150 l apă de ploaie sau râu.
Se cântărește din nou întreaga cantitate după care se adaugă apă
până ce zahărul se umezește bine. Se pune conținutul pe foc domol
și se mestecă în continuu până când apa de surplus se evaporă rămânând
greutatea inițială (a vasului + 10 kg zahăr + 1,15 l apă). Conținutul
se ia de pe foc și se răstoarnă într-alt vas curat care se lasă
nemișcat până ce vasul se răcește ca să poată fi ținut între mâini
fără să frigă. Atunci începem învârtitul puternic al amestecului
cu un făcăleț numai în aceeași direcție, până când din transparent
începe să devină albicios opac. Este timpul în care trebuie să-l
turnăm în forme.
Un alt mod de preparare a șerbetului
este folosirea termometrului industrial adâncit în masa lichidului
la 2 cm, urmărind să atingă 117 grade Celsius. Dacă în zahărul candi
se adaugă o proporție de miere va fi cu atât mai bine.
Hrănirea
medicamentoasă
Se va face cu mare atenție, după
o prealabilă analiză pentru a ști cu precizie ce boală trebuie să
tratăm. În cazul nosemozei, spre exemplu, trebuie să intervenim
cu substanțe proteice și ceaiuri cu sucuri de legume (suc de usturoi,
suc de ceapă și vitamine, siropul nedepășind 40 grade Celsius).
Este preferabilă o astfel de hrănire naturistă, dată în porții mici,
astfel ca albinele să nu depoziteze în faguri surplusul rezultat.
În plus, se vor lua măsuri ca orice tratament care se face să se
termine cu cel puțin o lună înaintea culesului principal, pentru
ca albinele să aibă timp să consume integral tratamentul medicamentos.
În cazul folosirii antibioticelor
sau sulfamidelor, stupii tratați nu se mai transportă în pastoral
(se țin în carantină), iar mierea
obținută de la ei nu se mai comercializează.
De asemenea, pe timpul culesului
nu trebuie să se facă tratamente contra paraziților cu substanțe
puternic volatile ca: naftalină, acid fenic, sulf, timol etc., mierea
din faguri absorbind cu ușurință aceste mirosuri care rămân în ea
și după extracție încât o fac improprie consumului. Tratamentele
cu Varachet se pot face după fiecare extracție, iar cele cu Mavrirol
doar primăvara și toamna, având grijă ca fagurii expuși la acest
fel de tratamente să fie schimbați în cel mai scurt timp.
Hrănirea
de stimulare
Stimulările timpurii de primăvară
sau cele târzii de toamnă nu
sunt indicate. În cazul în care puietul eclozionează toamna
târziu, nu mai are de unde să-și procure păstura necesară pentru
formarea corpului gras. Din această cauză, puietul nu este viabil
sau va muri în număr mare în primăvară. Siropul se administrează
numai seara, după încetarea zborului, luându-se toate măsurile necesare
în vederea prevenirii furtișagului.
Pentru stimulare se recomandă:
-
descăpăcirea fagurilor
cu miere ce blochează cuibul (1-2 dm pătrați din jumătatea inferioară);
-
hrănirea la 4-7 zile
cu sirop pe bază de miere (2:1);
-
hrăniri zilnice cu
sirop (2:1), în porții mici de 0,3 litri, sau
-
deplasarea stupinei
la culesuri de întreținere.
În cazul creșterii
de mătci în hrana de stimulare este bine să adăugăm
suc de morcov. Coloniile care primesc
hrană suplimentară de stimulare cresc larve mai bine dezvoltate
iar în cazul în care coloniile sunt crescătoare de mătci, hrănirile
suplimentare fac ca mătcile ieșite să fie mai grele decât cele ieșite
din coloniile nehrănite. În general hrănirea de stimulare se începe
cu 50 de zile înaintea apariției marelui cules, numai după ce s-a
efectuat hrănirea de necesitate (în cazul lipsei proviziilor).
Stimularea
de toamnă-primăvară
Orice hrănire de stimulare (de
primăvară sau toamnă) creează în stup o stare de euforie ce are
ca efect extinderea puietului în cuib. Atunci când apar culesuri
de întreținere (250-300 g nectar pe zi) nu mai e nevoie să intervenim
cu aceste hrăniri. Hrănirea de stimulare se face cu miere, pastă,
sirop, etc.
Siropul de zahăr administrat
toamna nu se va fierbe, pentru a nu se forma
hidroximetil furfurol, nici nu se va asocia cu înlocuitori de
polen, pentru a nu mări cantitatea de reziduuri din hrană. La
concentrația de 1:1, zahărul se va dizolva repede, numai la o ușoară
încălzire. Prin amestecare din când în când, dizolvarea se va accelera.
Stimularea trebuie începută în jurul datei de 1 august, timp de
3-6 săptămâni, în cantități mici (0,5-litri la 2 zile), în funcție
de numărul fagurilor lăsați pentru iernare și dă rezultate numai
dacă mătcile sunt tinere.
Stimuarea de primăvară
se va face cu miere și polen, numai după ce albinele au
făcut 2-3 zboruri de curățire, dând rezultate bune numai dacă
există provizii suficiente în stup. Dacă acestea lipsesc, se va
interveni cu hrăniri de completare și se va continua cu cele de
stimulare. Hrănirile de stimulare se aplică primăvara, mai ales
la familiile mediocre ca populație - la acestea rezultatele fiind
mult mai evidente.
La coloniile cu rezerve mari de
hrană și albină se recomandă o stimulare mecanică.
Orice stimulare cu sirop efectuată
primăvara necesită o pregătire corespunzătoare a cuiburilor prin
montarea unor hrănitoare, cele mai indicate fiind cele de suprafață,
așezate deasupra cuibului, hrănirile efectuându-se fără deschiderea
stupilor.
- Hristea nu recomandă hrănirea
stimulentă de primăvară, iar în cazul în care totuși se face
recomandă folosirea șerbetului de zahăr.
- Eu
folosesc mierea cristalizată dată
în pungi de plastic perforate, direct deasupra cuibului.
Merita retinut
ca orice stimulare de primavara nu da rezultatele scontate daca
este inceputa inaintea zborului de curatire. Cea mai buna stimulare
se face atunci cand albinele incep sa aduca masiv polen in stup,
odata cu stabilizarea vremii.
Hrănirea cu
substanțe energo-proteice
Suplinirea lipsei proviziilor
de păstură din stupi, prin administrarea de înlocuitori, nu dă roadele
scontate și duc la deprecierea mierii. Cele mai bune rezultate se
obțin atunci când hrănirile sunt efectuate cu polen după zborul
general de curățire și înaintea aportului de polen proaspăt în stupi,
compoziția hranei proteice trebuind să imite cât mai mult hrănirea
naturală.
În lucrările de creștere a mătcilor
este indicată, de asemenea, hrănirea
energo-proteică.
Rețeta
Bărbulescu
-
2,5 kg miere preîncălzită,
-
0,5 l ceai concentrat
-
4 kg polen proaspăt
conservat
-
10 kg zahăr pudră.
Acest amestec se distribuie în
părți egale la 7 familii, așezându-se pe o gratie Hannemann deasupra
fiecărei familii.
Rețeta
Hristea-Pădurean
Se amestecă 2 kg miere cristalizată
(untoasă) cu 1 kg păstură trecută prin mașina de tocat carne, adăugând
1 litru de apă călduță, în care s-au topit în prealabil 20 g sare.
Apa se adaugă câte puțin. Pasta se poate face mai înainte și se
păstrează în borcane punând deasupra un strat cu miere ca izolator.
Rețeta
Sklenar
Se amestecă 1 parte zahăr pudră
cu 1 parte polen proaspăt sau conservat, după care se amestecă bine
cu 1 parte miere, turta de polen fiind folosită ca hrană proteică
ori de câte ori este nevoie și mai ales atunci când se cresc mătci
de calitate.
Rețeta
Mariontiu
-
polen proaspăt conservat
amestecat cu zahăr pudră (1:1),
-
mierea lichefiată
(utilizată ca liant) sau,
-
sirop de zahăr cu
ceaiuri și suc de ceapă.
Turtițele pregătite după rețeta
de mai sus sunt introduse în stupi începând cu sfârșitul lunii februarie,
după primul zbor de curățire, în porții de 300-400 g, câte una pe
săptămână, până când albinele încep să aducă polen în stupi. După
aceasta, se poate începe stimularea cu sirop.
Rețeta cu lapte
integral
Pe timpul primăverii se poate
administra și sirop pe bază de lapte care dă rezultate bune folosind
formula următoare: se încălzește 1 litru lapte până aproape de fierbere
(60 grade Celsius) fără să clocotească; atunci se pune pe încetul
zahăr amestecând bine până se dizolvă; când temperatura atinge 40
grade Celsius se oferă albinelor câte 50 ml, mărind cu încetul doza
zilnică până la 300 ml. Când în loc de zahăr se folosește miere
rezultatele sunt și mai bune (1 litru lapte integral proaspăt se
fierbe cu 1 litru de apă; când s-a răcit până la 30 grade Celsius
se adaugă 1 litru de miere (1,450 kg) și se dă în porții de 250
g la 2 zile. În siropul cu lapte nu se administrează oțet.
Hrănirea
cu substanțe energetice
În natură
Se face cu sirop de miere sau
zahăr - la circa 150-200 m de stupină - și dă rezultate spectaculoase
cu condiția ca:
-
siropul să nu fie prea concentrat pentru
a nu genera furtișag în stupină,
-
în raza de zbor a
stupinei să nu existe alți stupi concurenți.
În stupi
cu șerbet
de zahăr (candi)
Zahărul fondant sau candi este
foarte folosit în țările cu apicultură avansată și dă rezultate
foarte bune atât în hrănirea de toamnă, iarnă, primăvară, cât și
în creșterile de mătci.
Prepararea șerbetului după metoda
Hristea (Stupăritul, p
508-509)
-
Într-o oală smălțuită
(să nu fie de fontă), la 1,75 litri de apă fiartă (ceaiuri)
se toarnă 10 kg de zahăr rafinat și pisat, vasul fiind luat
de pe foc. După ce zahărul s-a umezit bine, se pune din nou
pe foc până ce dă în clocot 30 de minute, fără să mestecăm deloc
siropul, ci numai îl spumuim. Dacă atunci când luăm o linguriță,
o cufundăm în lichidul de pe foc și apoi repede în apă rece,
zahărul se lipește de linguriță și are o îngroșare ca să-l putem
învârti între degete și să-l facem o bobiță cleioasă, dar nu
tare, adică la momentul numit de cofetari "siropul cu mărgeluțe
mici", e timpul să punem în sirop 2,5 kg de miere preîncălzită
în bain marie, continuând fierberea încă 3 minute (nu mai mult).
Dacă siropul nu se lipește de lingură, cum s-a arătat, fierberea
trebuie prelungită până la momentul de fierbere "cu mărgeluțe
mici". Se cere multă atenție și o repezeală pentru a nu
depăși gradul exact al fierberii, altfel rezultatul va fi rău.
Dacă fierberea s-a prelungit prea mult, la proba cu lingurița,
siropul lipit de linguriță și muiat în apă rece, în loc să se
adune ca o mărgică cleioasă, se întărește și se sparge când
îl apăsăm, vom căuta să îndreptăm răul, adăugând apă siropului,
până obținem efectul dorit, adică atingerea temperaturii de
118 grade Celsius, când siropul se amestecă cu miere și după
3 minute, se ia de pe foc.
-
Vom avea grijă ca
vasul să fie de mare capacitate, cu pereții înalți, pentru ca
siropul, care se umflă ca o supapă când i se pune mierea, să
nu dea în foc. Cu câteva minute înainte de terminarea fierberii,
amestecului i se adaugă un dezinfectant (5-6 picături de formol
pentru fiecare kg sau câte un decigram de acid salicilic, dizolvat
în câteva picături de alcool de 45 grade pentru fiecare litru
sirop). Hristea, folosea ca dezinfectant acidul formic 100%,
cam o jumătate linguriță la fiecare litru. Cei care folosesc
acidul salicilic vor avea grijă să nu-l folosească și în cazul
hrănirii reginelor.
-
După luarea de pe
foc, șerbetul se lasă într-o nemișcare deplină, până ce vasul
în care se află poate fi ținut o clipă în mâini, fără să te
frigă, după care începem să învârtim siropul
voinicește cu o lopățică de lemn și numai în același
sens, până când, îngroșându-se din ce în ce, începe
să se facă ca o pastă albă. Dacă șerbetul s-a închegat prea
repede - zice Hristea citându-l pe Maisonneuve care, și el,
îl citează pe Nolan, "înainte ca să se fi răcit destul,
va fi mai târziu prea tare și grunjos și, dacă e folosit la
hrana albinelor, le-ar putea ucide". Învârtitul compoziției
joacă un mare rol în reușita lucrării. Pasta trebuie să fieomogenă,
nici prea moale, căci ar curge, dar și de ajuns de umezită și
cu grunzișori destul de tari, atât cât să nu rămână fărâmituri
când o consumă albinele. Mierea folosită trebuie să fie provenită
de la stupi sănătoși.
-
Plăcile de șerbet
se fac apoi foarte ușor, turnându-l în simple rame de lemn puse
pe o marmură sau pe o placă metalică, unsă puțin cu ulei, sau
chiar pe o foaie de hârtie.
-
Șerbetul se poate
păstra vreme de mai mulți ani, dacă vom lua măsuri de prevedere,
ca să fie închis, când e frig, în cutii de tablă sau în borcane
de sticlă.
-
Pentru început, șerbetul
se recomandă a fi făcut în cantități mici, până la căpătarea
deprinderii obținerii unui șerbet îndeajuns de moale, dar fără
să curgă, destul de tare fără să fie însă greu de consumat și
care să mai absoarbă apă, adică să se umezească sub acțiunea
vaporilor și căldurii ghemului.
Cum se dă șerbetul
Șerbetul poate fi pus pe deasupra
ramelor, în hrănitoare sau în rame special amenajate, acoperindu-l
pe deasupra cu o folie de plastic, având grijă ca stupul să rămână
bine împachetat pentru păstrarea regimului termic.
cu zahăr
cubic
Zahărul cubic pus într-un magazin
așezat deasupra ramelor și acoperit bine cu o folie de material
plastic, sub acțiunea vaporilor din cuib se topește treptat, fiind
consumat de albine. Golul rămas liber se acoperă cu materiale termoizolante.
Folosirea
zahărului, mai ales a celui tos sau cristalizat, fără o adăugare
a mierii în hrană, slăbește puterea de rezistență a albinelor împotriva
bolilor, în special împotriva nosemozei. Toxicoza
zahărului poate fi preîntâmpinată prin adăugarea în siropul
de zahăr a unei cantități oarecare de miere și polen.
prin descăpăcirea
fagurilor
Spre deosebire de descăpăcirea
care se face toamna când pot fi descăpăciți și 2-3 faguri pe întreaga
suprafață, primăvara se descăpăcesc doar 1-2 dm pătrați, pe jumătatea
inferioară a ramei, din 4 în 4 zile (lângă cuib).
cu
sirop în faguri
Siropul este turnat printr-o strecurătoare
cu găuri fine, deasupra fagurelui ținut orizontal. Fagurii pot fi
umpluți și cu un pulverizator. Singura măsură de prevedere pe care
trebuie să o luăm este ca ramele, după ce au fost umplute, fie cu
sirop de zahăr, fie cu sirop de miere, să fie lăsate să se scurgă
bine și apoi, cu o cârpă muiată în apă caldă, să fie spălate bine
lețișoarele, ca să nu se mai prelingă miere pe fundul stupului,
ceea ce ar da loc la furtișag. Ramele vor fi date numai seara, pentru
ca albinele, în cursul nopții să poată să-și orânduiască proviziile
date așa cum vor ele. Dacă ele vor fi date ziua, vânzoleala de la
urdiniș ar atrage atenția albinelor hoațe și furtișagul s-ar dezlănțui
cu o iuțeală de neînchipuit. De aceea, e bine ca pentru 2-3 zile
să strâmtorăm urdinișurile, iar dacă cumva se dezlănțuie furtișagul
să luăm cele mai drastice măsuri (inclusiv închiderea stupilor pentru
o zi, având asigurată ventilația corespunzătoare).
cu
sirop în hrănitoare sau prin pulverizare
Ca hrănitoare pot fi folosite
și borcanele legate la gură cu tifon dublu. Orice hrănire de stimulare
este bine să se facă folosind la prepararea siropurilor infuzii
de plante medicinale și sucuri de plante cu acțiune fitoncidă. Siropul
de zahăr este bine a fi preparat cu infuzii de ceaiuri (1:1) + 2
lingurițe miere și 25 g suc de ceapă la litru sirop (sucul de ceapă
prelungind viața albinelor cu aproximativ 80-90 zile).
Stimularea
de atracție
Este hrănirea folosită pe timpul
verii, atunci când vrem să facem extracție și în natură nu se mai
găsește cules. Pentru aceasta albinele sunt atrase la 4-500 m de
stupină cu un sirop slab concentrat, mult asemănător cu nectarul
(cu o concentrație sub 40%), administrat în adăpătoare de mare capacitate.
Stimularea
mecanică
Se face după primul zbor de curățire
astfel: din 2 în 2 zile se dă puțin fum pe urdiniș, ciocănind timp
de 1 minut, cu 2 bețe în pereții stupului. Albinele speriate se
reped la faguri, încărcându-și gușile cu miere, înghițind o parte
din miere fapt ce determină un surplus de secreție de lăptișor de
matcă, populația stupului crescând mai repede.
Hrănitoare
Hrănitoarele au diferite forme
și dimensiuni: mari (pentru completare), mici (pentru stimulare).
Unele se montează la urdiniș sau la spatele stupului, altele pe
deasupra ramelor ori în interiorul stupului. Unii apicultori folosesc
și hrănitoare exterioare, așezate la oarecare distanță de stupi,
condiția de bază fiind lipsa altor stupi sau stupine în raza de
zbor a propriilor albine. Cele mai bune hrănitoare sunt cele cu
care alimentăm coloniile fără a fi nevoie să deschidem stupii.
Hrănitorul
de urdiniș
E format dintr-o scândurică sau
dispozitiv ce intră pe urdiniș, pe care sunt încrustate niște jgheaburi,
la capăt având prevăzută o adâncitură în care intră gura unui recipient
vertical, în care se pune siropul. Acest tip de hrănitor necesită
o perfectă așezare la nivel a platformei stupului, altfel, siropul
va curge pe fund și de acolo jos, stârnind furtișag.
Hrănitorul
Alexander
Acest tip poate fi folosit numai
la stupii cu fundul mobil și e mai practic decât cel de urdiniș.
Hrănitorul
Doolittle
E alcătuit dintr-o cutie lungă
și lată cât rama stupului, înzestrată cu două umerașe de susținere,
locul lețișorului de sus fiind ocupat de gura cutiei, prin care
se toarnă siropul. Pentru ca albinele să nu se înece, hrănitorul-ramă
are înăuntrul său un fel de scară care coboară în V dinspre margini
spre centru. Acest hrănitor se introduce lângă diafragmă. Prezintă
avantajul depozitării proviziilor pe fagurii mărginași. La construcția
acestui tip de hrănitor trebuie avută mare grijă ca pereții să fie
bine încleiați, prinși cu cuie mici și dese, iar interiorul să fie
uns pe toată suprafața cu parafină topită, mai ales la încheieturi,
pentru ca siropul să nu curgă.
Hrănitoarele
Miller și Sibenthal
Sunt așezate pe podișor fiind
accesate de albine prin gaura de hrănit. Au cam același principiu:
2 jgheaburi mari, puțin depărtate, prin intervalul dintre ele albinele
având acces la marginile interioare ale celor două jgheaburi. Pentru
ca albinele să pătrundă înăuntru, în cele două jgheaburi mari pline
cu miere diluată, aceste hrănitoare au niște pereți despărțitori
chiar alături de marginile de unde se alimentează albinele. Acești
pereți nu le îngăduie să umble decât prin porțiunea din interiorul
lor, pe marginea celor două jgheaburi (a se vedea fotografia din
cartea Stupăritul, p 505),
pereții fiind etanșați cu capacul în partea de sus, accesul albinelor
la sirop făcându-se prin partea de jos, fără a putea pătrunde cu
totul în compartimentele cu sirop. După ce au fost alimentate, hrănitoarele
sunt acoperite cu un capac sau cu un geam. Sunt foarte practice,
albinele putând fi hrănite pe orice vreme, atât în cantități mici
cât și în cantități mari, fără a deschide stupii și fără a strica
regimul termic al cuibului.
Exterioare
Stimularea în natură cu miere
diluată sau zahăr (diluate 40%) se poate face, cu condiția ca hrana
să fie pusă la 100-150 m de stupină, peste sirop punându-se plutitoare
care să prevină înecarea albinelor. Siropul nu trebuie să fie prea
dens pentru a nu determina albinele la furtișag. Operația se va
face la ore fixe și mai per seară, când albinele din alte stupine
s-au retras spre casă. Coloniile slabe care nu pot valorifica acest
cules vor fi ajutate cu faguri cu provizii luați din familiile puternice
după depozitarea siropului. În cazul când serile sunt reci siropul
va fi administrat mai devreme și în cantitate mai mică, pentru ca
albinele să aibă timp să preia siropul înainte de venirea frigului.
Hrănitorul
tip Jordan
Este compus dintr-un jgheab lung
de 97 cm, larg și înalt de 2 cm făcut din tablă, acoperit cu un
geam de sticlă sau material plastic. La unul din capete, jgheabul
are o porțiune pătrată mai lată ca să poată încăpea gura unei damigene
de 5 litri, porțiune acoperită cu un capac de tablă cu deschiderea
diametrului gurii damigenei. Sub damigeana răsturnată cu fundul
în sus, se găsește un prag de 1 cm din 2 foițe de tablă lipite pe
muchie, pe care se reazemă (figura de la pag. 216 ABC... vol. I).
Lichidul din damigeană va curge în jgheab numai la înălțimea acestui
prag, care are înălțimea de 1 cm, și numai atunci când albinele
sug lichidul, presiunea de la exterior îngăduind nivelului din damigeană
să coboare pe măsura consumului din jgheab. Albinele iau hrana prin
240 de orificii a câte 1 mm făcute în pereții jgheabului de-a lungul
său, distanțate la 7 mm una de cealaltă, fără a intra în contact
cu suprafața lichidului din jgheab. În felul acesta ele pot consuma
1 litru de hrană în 3 ore, cu o damigeană de 5 litri hrănind 50
de stupi pe zi.
|