Text

Z

zahărul (farin), zborul albinei, zburătoarea, zmeurul, zoonoza.

Zaharul

Albinele găsesc zahărul în natură sub diferite forme dar nu îl recoltează decât dacă se află într-o concentrație mai mare de 8%. Zaharurile de mană cer albinelor prelucrătoare doze sporite de fermenți - enzime și invertază - lucrarea epuizând albinele care mor mai devreme. Chiar și zahărul oferit albinelor în sirop solicită albinele pentru invertirea lui în glucoză și fructoză. Efortul albinelor va fi cu atât mai mare cu cât concentrația de zahăr din sirop este mai ridicată. Concentrația cea mai indicată este de 55-60% zahăr.


 

Zaharul farin

Păstrat în condiții necorespunzătoare se transformă în bulgări tari, greu de sfărâmat. Bulgării puși în pungi de plastic neperforate, legate la gură și introduse în apă, după 24 de ore, fără nici un efort, prin simpla apăsare cu o sticlă goală se transformă în pulbere - zahar pudră.


 

Zborul albinei

O albină poate ieși la zbor abia după 6 zile de la eclozionare dar, de obicei, albinele ies la zbor ceva mai târziu, pentru zbor fiind folosite aripile. Un rol în însemnat în acțiunea zborului îl joacă și antenele, care transmit creierului excitația vitezei curenților de aer întâlniți în zbor și a rezistenței pe care o exercită asupra ei.

Aerul acumulat în sacii traheeni înainte ca albina să-și ia zborul, o ajută să-și modifice greutatea, sacii având o capacitate de acumulare care îngăduie un zbor de 15-20 de minute. La coborâre în fața stupului sau pe floarea cu nectar, aceștia se golesc și albina își recapătă greutatea ei normală. Pentru ca să poată zbura din nou are nevoie să-și umple din nou sacii traheeni. Deseori se întâmplă ca din cauza oboselii albinele să cadă în fața stupului direct pe pământ, de unde se ridică foarte greu, nereușind să-și reîncarce sacii la întreaga capacitate.

Acțiunea zborului implică un mare consum de energie pe care albinele și-l satisfac folosind mierea din gușă, miere pe care albinele o iau la plecarea spre câmpul de recoltare. Din această miere se alege, prin disociație, separat glucoza, ce trece direct în hemolimfă (sânge), unde se concentrează în proporție maximă de 2,6% din care poate consuma pentru zbor până ce proporția coboară la 1%. Atunci o nouă doză de glucoză completează proporția maximă și zborul continuă. Dacă rezerva din hemolimfă este aproape epuizată, iar albina nu găsește în câmp nectar proaspăt, ea face apel la mica rezervă de glicogen acumulat în țesuturi (nu mai mare de 2 mg). În corpul albinei glicogenul se transformă în glucoză, când stă în repaus, putând apoi să se înapoieze la stup, unde se alimentează din nou. Deci, zborul îndepărtat este o pagubă, distanțele cele mai recomandate față de masiv fiind cele de 4-500 m. Chiar și la distanțe mici, atunci când vântul bate cu 10-20 m/s, uneori albinele preferă să stea în stupi sau dacă sunt pe câmp se adăpostesc sub buruieni, viteza cu care fac zborurile depinzând și de atractivitatea, bogăția culesului, calitatea nectarului, starea fiziologică a albinelor (tinere, bătrâne, bolnave de nosemoză etc.), starea timpului, momentul zilei, încărcătură, distanța față de sursa nectaro-poleniferă și anotimp. În medie, înapoierea la stup se face cu o viteză de 20-30 km/oră. La un zbor de 8 km departe de stup albina consumă toată rezerva de glucoză cât și întreaga acumulare de nectar din gușă, iar când ajunge în stup ea trebuie să se acumuleze cu miere din faguri.

Coloniile puternice își rețin în stup o rezervă de zbor, constituită din albine tinere ajunse la maturitatea de zbor, ce rămân biologic tinere indiferent de vârsta lor reală și pe care le pun la lucru intens numai atunci când apare marele cules.

La înapoierea spre stup albinele economisesc energia alegând drumul cel mai scurt, orientându-se după soare. Cu cât distanța este mai mare față de sursa de cules cu atât viteza de zbor este mai mică și invers. Viteza de zbor mai depinde și de anotimp, starea vremii, starea albinei, vârsta și vitalitatea albinei etc. În mod obișnuit albinele nu fac mai mult de 8-9 zboruri pe zi, iar cele ieșite din iarnă rar dacă mai pot face 40-45 de zboruri până la sfârșitul vieții lor, pe când cele născute în iarnă sau primăvară pot atinge cel mult 65-70 de zboruri în viața lor. Zborurile de dimineață și seară sunt mai scurte decât cele din timpul zilei, iar albinele stau mai mult în stupi decât la cules.

Zborurile mai pot fi:

  • de cules,
  • de recunoaștere și
  • de roit, fiecare cu caracteristici bine definite.

 

Zburătoare

Numită și roșcove, răchițica, iarba Sfântului Ion, zburătoarea este o plantă perenă cu o tulpină înaltă de 0,60-1,25 m, fără peri, uneori de culoare roșietică. Frunzele ei sunt asemănătoare cu cele ale sălciei iar florile sunt roșii-purpurii, înșirate până la vârf, înflorind pe rând, fiecare floricică durând 2 zile, întreaga înflorire ținând 35-40 de zile. Produce 500-600 kg la ha, dar producția este foarte nesigură, căci adeseori planta suferă de atacul unor musculițe care-și depun ouăle pe potirul florilor, iar larvele lor neliniștesc așa de mult albinele la culesul nectarului încât renunță să-l mai adune.


 

Zmeurul

Rugul de munte este un arbust cu tulpini înalte de 1-2 m care se arcuiește la vârf, având ghimpi drepți, producția de nectar variind între 50-100 kg la ha. Este cea mai sigură plantă meliferă și poleniferă (când sunt condiții de zbor există și cules), fiind o plantă perfect aclimatizată condițiilor de la munte. Durata culesului la zmeuriș este de 15 zile.


 

Zoonoza

Este o boală ce se transmite și la om.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)