Z
zahărul
(farin), zborul
albinei, zburătoarea, zmeurul,
zoonoza.
Zaharul
Albinele găsesc zahărul în natură
sub diferite forme dar nu îl recoltează decât dacă se află într-o
concentrație mai mare de 8%. Zaharurile de mană cer albinelor prelucrătoare
doze sporite de fermenți - enzime și invertază - lucrarea epuizând
albinele care mor mai devreme. Chiar și zahărul
oferit albinelor în sirop solicită albinele pentru invertirea
lui în glucoză și fructoză. Efortul albinelor va fi cu atât mai
mare cu cât concentrația de zahăr din sirop este mai ridicată. Concentrația
cea mai indicată este de 55-60% zahăr.
Zaharul
farin
Păstrat în condiții necorespunzătoare
se transformă în bulgări tari, greu de sfărâmat. Bulgării puși în
pungi de plastic neperforate, legate la gură și introduse în apă,
după 24 de ore, fără nici un efort, prin simpla apăsare cu o sticlă
goală se transformă în pulbere - zahar pudră.
Zborul
albinei
O albină poate ieși la zbor abia
după 6 zile de la eclozionare dar, de obicei, albinele ies la zbor
ceva mai târziu, pentru zbor fiind folosite aripile. Un rol în însemnat
în acțiunea zborului îl joacă și antenele, care transmit creierului
excitația vitezei curenților de aer întâlniți în zbor și a rezistenței
pe care o exercită asupra ei.
Aerul acumulat în sacii traheeni
înainte ca albina să-și ia zborul, o ajută să-și modifice greutatea,
sacii având o capacitate de acumulare care îngăduie un zbor de 15-20
de minute. La coborâre în fața stupului sau pe floarea cu nectar,
aceștia se golesc și albina își recapătă greutatea ei normală. Pentru
ca să poată zbura din nou are nevoie să-și umple din nou sacii traheeni.
Deseori se întâmplă ca din cauza oboselii albinele să cadă în fața
stupului direct pe pământ, de unde se ridică foarte greu, nereușind
să-și reîncarce sacii la întreaga capacitate.
Acțiunea zborului implică un mare
consum de energie pe care albinele și-l satisfac folosind mierea
din gușă, miere pe care albinele o iau la plecarea spre câmpul de
recoltare. Din această miere se alege, prin disociație, separat
glucoza, ce trece direct în hemolimfă (sânge), unde se concentrează
în proporție maximă de 2,6% din care poate consuma pentru zbor până
ce proporția coboară la 1%. Atunci o nouă doză de glucoză completează
proporția maximă și zborul continuă. Dacă rezerva din hemolimfă
este aproape epuizată, iar albina nu găsește în câmp nectar proaspăt,
ea face apel la mica rezervă de glicogen acumulat în țesuturi (nu
mai mare de 2 mg). În corpul albinei glicogenul se transformă în
glucoză, când stă în repaus, putând apoi să se înapoieze la stup,
unde se alimentează din nou. Deci, zborul îndepărtat este o pagubă,
distanțele cele mai recomandate față de masiv fiind cele de 4-500
m. Chiar și la distanțe mici, atunci când vântul bate cu 10-20 m/s,
uneori albinele preferă să stea în stupi sau dacă sunt pe câmp se
adăpostesc sub buruieni, viteza cu care fac zborurile depinzând
și de atractivitatea, bogăția culesului, calitatea nectarului, starea
fiziologică a albinelor (tinere, bătrâne, bolnave de nosemoză etc.),
starea timpului, momentul zilei, încărcătură, distanța față de sursa
nectaro-poleniferă și anotimp. În medie, înapoierea la stup se face
cu o viteză de 20-30 km/oră. La un zbor de 8 km departe de stup
albina consumă toată rezerva de glucoză cât și întreaga acumulare
de nectar din gușă, iar când ajunge în stup ea trebuie să se acumuleze
cu miere din faguri.
Coloniile puternice își rețin
în stup o rezervă de zbor, constituită din albine tinere ajunse
la maturitatea de zbor, ce rămân biologic tinere indiferent de vârsta
lor reală și pe care le pun la lucru intens numai atunci când apare
marele cules.
La înapoierea spre stup albinele
economisesc energia alegând drumul cel mai scurt, orientându-se
după soare. Cu cât distanța este mai mare față de sursa de cules
cu atât viteza de zbor este mai mică și invers. Viteza de zbor mai
depinde și de anotimp, starea vremii, starea albinei, vârsta și
vitalitatea albinei etc. În mod obișnuit albinele nu fac mai mult
de 8-9 zboruri pe zi, iar cele ieșite din iarnă rar dacă mai pot
face 40-45 de zboruri până la sfârșitul vieții lor, pe când cele
născute în iarnă sau primăvară pot atinge cel mult 65-70 de zboruri
în viața lor. Zborurile de dimineață și seară sunt mai scurte decât
cele din timpul zilei, iar albinele stau mai mult în stupi decât
la cules.
Zborurile mai pot fi:
Zburătoare
Numită și roșcove, răchițica,
iarba Sfântului Ion, zburătoarea este o plantă perenă cu o tulpină
înaltă de 0,60-1,25 m, fără peri, uneori de culoare roșietică. Frunzele
ei sunt asemănătoare cu cele ale sălciei iar florile sunt roșii-purpurii,
înșirate până la vârf, înflorind pe rând, fiecare floricică durând
2 zile, întreaga înflorire ținând 35-40 de zile. Produce 500-600
kg la ha, dar producția este foarte nesigură, căci adeseori planta
suferă de atacul unor musculițe care-și depun ouăle pe potirul florilor,
iar larvele lor neliniștesc așa de mult albinele la culesul nectarului
încât renunță să-l mai adune.
Zmeurul
Rugul de munte este un arbust
cu tulpini înalte de 1-2 m care se arcuiește la vârf, având ghimpi
drepți, producția de nectar variind între 50-100 kg la ha. Este
cea mai sigură plantă meliferă și poleniferă (când sunt condiții
de zbor există și cules), fiind o plantă perfect aclimatizată condițiilor
de la munte. Durata culesului la zmeuriș este de 15 zile.
Zoonoza
Este o boală ce se transmite și
la om.
|