Text

Tehnologie apicola

Tehnica producerii lăptişorului

Principiile de bază ale oricărei metode

  1. pentru producerea lăptişorului este indicat a se folosi doar familiile puternice, cu mătci prolifice, stimulându-le cu miere şi polen, în perioada roirii;
  2. cea mai bună hrană pentru stimulare este mierea căreia i se adaugă 20% apă (ceai) şi o cantitate de păstură sau polen; sau va fi pregătită din 300 g miere (zahăr), 1 litru ceaiuri, 2 g sare de bucătărie, amestecându-se - în momentul hrănirii - cu polen, păstură sau lapte degresat etc., dându-se în porţii de 100-150 g dimineaţa şi seara, cât timp colonia orfanizată produce lăptişor.
  3. operaţia de începere a recoltării lăptişorului se va porni doar după stabilizarea încălzirii timpului;
  4. coloniile alese trebuie să fie indemne de orice boală molipsitoare;
  5. în coloniile producătoare de lăptişor să fie cât mai puţini trântori;
  6. botcile goale în care urmează să se facă transvazarea vor fi date familiei crescătoare cu câteva ore înainte de începerea transvazării pentru ca să capete mirosul specific acestora, uşurând acceptarea larvelor ce se vor transvaza;
  7. botcile înzestrate cu larve să fie ferite de curenţi, soare, răceală, asigurându-le un mediu umed şi călduţ (cu ajutorul unui prosop umed şi cald ţinut pe tot timpul transvazării);
  8. lăptişorul rămas în botcile deja recoltate trebuie spălat, căci dacă lăptişorul rămâne câteva ore până la o nouă transvazare, se va usca iar noile larve nu vor mai fi acceptate. După spălare (clătire), fagurele cu botci se stropeşte cu sirop şi se pune deasupra ramelor de cuib ale unui stup puternic (unde se lasă 20 de minute pentru curăţire). Dacă transvazarea se va face imediat după recoltare noile larve vor fi primite mai uşor;
  9. recoltarea lăptişorului se face din 3 în 3 zile (dacă vârsta larvelor mutate în botci a avut cel mult 18-24 de ore de la naşterea lor din ou. Dacă vârsta este mai mare, recoltarea trebuie să se facă din 2 în 2 zile.

 

Lucrări preliminare

Procurarea ustensilelor şi utilajelor

  1. Sunt necesare câteva sute de botci artificiale făcute cu ajutorul unui şablon, din cea mai bună ceară (obţinută prin topirea descăpăciturilor de culoare albă). Orice altă ceară ar putea să aibă în ea urme de propolis, care se ştie că inhibă tendinţa albinelor de a lua în creştere larvele transvazate în botci. În lipsa unei ceri de calitate se recomandă folosirea botcilor artificiale din material plastic sau din sticlă.
  2. Botcile sunt montate pe bare mobile de lemn de 0,5 cm ce stau etajate câte 4-5 în câte o "ramă port-botci". Barele mobile se sprijină pe nişte suporţi fixaţi în interiorul spetezelor verticale ale fiecărei rame, prima bară fiind poziţionată la 2 cm sub speteaza de sus. Numărul botcilor pe bară este în legătură cu metoda de lucru (între 40 şi 30 pe o singură bară), metoda Hanganu utilizând 320-400 larve (timp de 3 zile) faţă de metoda Pădurean (pe o singură bară maxim 15 botci), care dă zilnic coloniei cel mult 3 bare cu botci (45 botci lipite la intervale egale).
  3. Pentru transvazare se foloseşte o spatulă de mutaţie făcută din sârmă de oţel groasă de 1,5 cm, înclinată uşor la 2,5 cm de la capătul opus, unde vârful este lăţit ca o lopăţică şi întors orizontal.
  4. În cazul folosirii metodei Hanganu avem nevoie de stupi goi pentru mutarea mătcilor coloniilor orfanizate provizoriu (3 zile).
  5. Pentru unificarea mirosurilor avem nevoie de un pulverizator.
  6. Pentru a înlesni recoltarea botcilor vom folosi un cuţit cu lamă subţire, ce se va încălzi în prealabil în apă fierbinte. Nu este recomandat a se încălzi lama cuţitului la foc pentru că mirosul se transmite botcilor (care nu vor mai fi luate în creştere).
  7. Pentru recoltarea lăptişorului se foloseşte o simplă spatulă de lemn (răzuind de 2-5 ori interiorul botcii) sau un aparat cu vacuum tip Hanganu.
  8. Păstrarea lăptişorului se face într-un termos mare umplut pe jumătate cu gheaţă pisată, peste care se aşează recipientele cu lăptişor (din sticlă neutrală sau plastic), închise perfect, în care să poată intra circa 30-70 g lăptişor.
  9. Pe o perioadă mai lungă lăptişorul este păstrat în frigidere.

Materiale folosite

  1. miere
  2. zahăr
  3. polen
  4. înlocuitori proteici (lapte praf degresat)
  5. apă de colonie

Cu foarte puţin timp înainte de începerea transvazării larvelor în botci, se pregăteşte 1 g lăptişor cu câteva picături de apă distilată, servind la fixarea mai uşoară a larvei pe fundul botcii, apa distilată păstrând o ambianţă umedă.


 

Organizarea coloniei furnizoare

1.      Colonia sau coloniile care vor furniza larvele trebuie să aibă mătci de cel puţin 2 ani dar notate ca bune şi prolifice, ce vor fi deprinse cu cel puţin 10 zile înainte să ouă sub izolator. Mătcile vor fi schimbate în fiecare zi pe altă faţă a fagurelui, însemnându-se pe speteaza superioară a fagurelui data mutaţiei, indicând cu o săgeată pe care anume din cele 2 feţe ale fagurelui a ouat în ziua respectivă. Astfel, vom avea la dispoziţie sute de larve pentru mutaţie, în vârstă de câteva ore. Matca stupului se prinde cu ajutorul tubului de sticlă, fără a o atinge cu mâna şi va fi eliberată imediat pe faţa a doua a fagurelui sau pe un alt fagure gol, ce a stat cel puţin o zi la marginea cuibului, pentru ca albinele curăţitoare să-l ia în primire şi să-l cureţe. Rama cu izolatorul sub care este matca, se introduce în mijlocul cuibului lângă un fagure cu puiet necăpăcit, lăsând cel puţin 5 mm spaţiu gol între suprafaţa izolatorului şi cea a fagurelui vecin din cuib. După 24 de ore matca este din nou mutată, continuându-se mereu în felul acesta.

2.      A doua metodă de izolare a mătcii pentru obţinerea de larve cu vârstă precisă este cea fără izolator, folosind aşezarea fagurilor în pat cald, spre peretele din fund al stupului orânduind spaţiul pentru un nucleu de 3 rame despărţit printr-o diafragmă specială, perfect etanşă, având în partea de jos o fâşie de gratie Hanemann de 3-4 cm. Prin gratie albinele coloniei au posibilitatea să ia contact cu matca lor aflată în nucleu. Operaţia se face astfel: se caută matca stupului, se prinde cu tubul de sticlă, se închide provizoriu într-o colivie până ce se organizează nucleul. În nucleu se pune un fagure plin cu miere, unul cu miere şi păstură, ambii cu albina acoperitoare. Între aceştia se mătură cu peria albinele tinere de pe 2-3 faguri cu puiet necăpăcit, iar în spaţiul liber din mijlocul nucleului se introduce un fagure gol ceva mai vechi, din cei deja curăţaţi de albine, uşor stropiţi cu sirop. Deasupra, între rame, se pun şipci care închid perfect golul dintre ele; matca se eliberează în spaţiul din mijloc al nucleului, după care se pune ultima şipcă. După 24 de ore scoatem fagurele cu ouă fără albina acoperitoare şi fără matcă şi-l introducem dincolo de diafragmă, în cuibul mare sau chiar în altă colonie, înlocuindu-l în nucleu cu un altul gol pe care se eliberează matca din tubul de sticlă. În felul acesta se procedează zilnic, însemnând fiecare fagure cu ouă, sus pe leţişor, cu o piuneză albastră, galbenă sau roşie, pentru a cunoaşte vârsta viitoarelor larve. Cuibul mare se va supraveghea ca nu cumva albinele să clădească acolo botci, care, dacă apar se vor strica.

Fiecare apicultor care se ocupă cu obţinerea lăptişorului îşi va alege metoda care i se pare mai convenabilă.


 

Lucrările propriu-zise

Sunt cunoscute mai multe metode, la noi fiind mai cunoscute cele ale lui Hanganu şi Liviu Pădurean.

Metoda Hanganu

Cere lucru în exces şi intervenţii dese, supunând colonia la un efort de scurtă durată (3-6 zile de orfanizare), lucrarea putând fi repetată după 20 de zile. Orfanizarea repetată nu este totuşi recomandată, slăbind mult potenţialul coloniilor (mai ales spre sfârşitul sezonului de vară, albinele intrând în iarnă insuficient pregătite). Se pot face serii de 2-5 stupi zilnic, în funcţie de mărimea stupinei şi timpul disponibil. Autorul opera, în mod obişnuit, cu 3 stupi pe zi, timp de 2 zile consecutive, ziua a 3-a fiind liberă pentru celelalte lucrări din stupină. Înaintea începerii lucrărilor cu câte 3 stupi se pregătesc 6 stupi goi de acelaşi tip, care se aşează la o margine a stupinei, puţin mai departe de ultimul rând.

Ziua 1-a

Se deschide stupul nr 1 din prima serie de 3, se aleg 2 rame cu provizii (una cu miere în majoritate necăpăcită, cealaltă cu miere şi păstură), care vor rămâne în stupul de origine împreună cu majoritatea albinei. Matca coloniei împreună cu fagurele pe care se află şi albina acoperitoare se mută într-unul din stupii goi, împreună cu toţi fagurii cu puiet şi ouă rămaşi (fără albina acoperitoare care rămâne în stupul de origine). Fagurii cu puiet se perie (nu brutal) lăsând o parte din albina acoperitoare pe fagurii care se vor muta în stupul cu matcă de la marginea stupinei, care va mai primi albină tânără scuturată din 2-3 stupi vecini, albinele pulverizându-se cu sirop şi scuturându-se dincolo după diafragmă (în golul stupului). Fagurii periaţi se restituie stupilor din care au fost scoşi provizoriu. În stupul în care s-a periat albina tânără (de la marginea stupinei), se pune un hrănitor cu apă (având grijă ca aceasta să fie asigurată 2-3 zile la rând), până începe să-şi formeze albine de zbor. Roiul astfel format va fi bine împachetat cu perne protectoare.

Stupul nr. 1 cu cei 2 faguri cu miere şi păstură, toată culegătoarea şi albina scuturată, va primi în mijloc 1 ramă cu hrănitor cu jgheab, având celulele fagurelui umplute cu sirop diluat. De o parte şi de alta se lasă loc pentru introducerea celor 2 rame port-botci, apoi sunt aşezaţi cei 2 faguri cu miere şi păstură. Cu ajutorul fumului şi o perie, albina ce stă revărsată pe pereţii stupului va fi dirijată spre aceşti faguri, golul rămas în părţile laterale fiind mărginit cu 2 diafragme etanşe, urmate de pernele de împachetarej. Se aşează apoi podişorul şi capacul lăsând colonia orfană timp de 2 ore. Simţindu-se strâmtorată, albina se revarsă spre ieşire şi ocupă toată scândura de zbor şi peretele frontal al stupului (ori fac barbă). Se procedează apoi la fel şi cu celelalte 2 colonii din primul grup de 3 alese pentru producerea lăptişorului, având de acum 3 roi artificiali în 3 stupi goi de la marginea stupinei, întreaga operaţie durând aproximativ 1,5 ore, dacă este îndeplinită de 2 persoane.

După terminarea acestor lucrări se începe transvazarea larvelor tinere de câteva ore, în botcile artificiale lipite pe barele mobile, barele port-botci cu larve fiind ţinute provizoriu sub un prosop umed, până ce toate cele 10 bare sunt completate, după care se introduc în cele 2 rame cu suporţi, fiind introduse în stupul orfanizat nr. 1. stupul se va deschide în cea de-a 3-a zi pentru recoltarea lăptişorului. Până atunci, de 2 ori pe zi, se va turna în jgheabul ramei hrănitor, câte 100 g miere cu polen, procedându-se la fel şi cu celelalte 2 colonii orfanizate.

Ziua a 2-a

Se repetă operaţia descrisă mai sus cu cel de-al doilea grup de 3 stupi (4, 5, 6).

Ziua a 3-a

Este dedicată altor lucrări din stupină.

Ziua a 4-a

La orele 7-8 se scot pe rând toate ramele cu botci din primii 3 stupi, măturând în stupi toate albinele acoperitoare. Ramele port-botci sunt transportate în camera de lucru, unde, după eliminarea larvelor, se recoltează lăptişorul şi aceleaşi botci sunt înzestrate din nou cu larve tinere de cel mult 24 de ore, dându-le spre îngrijire albinelor din primul lot (familiilor 1, 2 şi 3), fiecare familie fiind supusă la sarcina de a da lăptişor în 2 serii consecutive a câte 3 zile.

Ziua a 5-a

Se repetă aceleaşi operaţii cu lotul 2 (grupa a 2-a de 3 stupi 4-5-6).

Ziua a 6-a

Este consacrată altor lucrări din stupină (liberă).

Ziua a 7-a

Se recoltează a doua oară lăptişorul de la primul lot (1-2-3) şi se reorganizează vechile familii astfel:

  1. se scot toate diafragmele şi împachetajul din stupul nr. 1.
  2. cei 2 faguri cu provizii se trec la margine.
  3. toate albinele se pulverizează cu sirop foarte puţin îndulcit, parfumat cu esenţă de lămâie sau de colonie.
  4. se acoperă provizoriu stupul şi se aduc la loc faguri cu vechea matcă şi albina însoţitoare (pulverizaţi cu acelaşi sirop cu miros unificator).
  5. se orfanizează stupul 7 din lotul 3 (grupa a 3-a), făcând aceleaşi operaţii preliminare executate cu 7 zile înainte la stupul nr. 1 din grupa I-a. De data aceasta, fagurele cu matcă şi albina acoperitoare din stupul nr. 7, după ce au fost pulverizate cu acelaşi sirop, vor fi mutaţi în stupul rămas gol (de unde s-a înapoiat matca cu fagurii şi albina însoţitoare a coloniei nr. 1). Albinele culegătoare ale roiului, deşi vor primi o matcă străină, fiind pulverizate cu acelaşi sirop, vor accepta matca şi albinele ei, primind toţi fagurii cu puiet şi hrană ai stupului nr. 7, de pe care s-a periat înainte toată albina acoperitoare în stupul lor de origine. Stupul nr. 7, care este primul din lotul 3, rămâne orfan într-o situaţie mult mai bună decât cei 6 din primele 2 loturi, căci pe cele 2 rame cu miere şi păstură şi pe cea cu jgheab de hrănit lăsate în stup, se găseşte acum aproape întreaga populaţie.

În felul acesta se procedează tot sezonul, până la folosirea pe rând a tuturor stupilor din stupină în lucrările de producţie a lăptişorului (până la 1 august), ultimii stupi orfanizaţi, după extragerea lăptişorului, unificându-se cu cei 6 roi cu mătci care s-au format la începerea lucrărilor (de la marginea stupinei).

În loc să lucrăm zilnic cu câte 3 stupi, se poate lucra cu 4, 5, 2 sau chiar cu unul singur, păstrând însă totdeauna a 3-a zi liberă. Forţarea coloniilor orfanizate să dea 3 serii de lăptişor nu este recomandată (coloniile devenind apatice şi epuizate, predispuse la îmbolnăviri şi bezmeticire), cantităţile de lăptişor fiind mult mai mici ca la prima serie. Dacă coloniile au fost lăsate să se refacă o perioadă de 25 de zile se poate trece la alte 2 serii de recoltare de lăptişor dar, neajunsul cel mare, coloniile orfanizate sunt scoase din producţia de miere şi ceară.


 

Metoda Liviu Pădurean

În producţia lăptişorului sunt folosite numai familiile puternice, producătoare de miere, fără ca acestora să le scadă producţia cu mai mult de 10%. Se organizează 3 categorii de familii: de prăsilă, pornitoare şi doici.

Colonia de prăsilă

Este cea care furnizează larve de vârstă precisă (cât mai tinere posibil) din cele eclozionate în acea zi.

Colonia pornitoare

Se formează cu 3-4 zile înainte. Într-un stup perfect curat se formează un roi (de 1,2-2 kg albine) cu albine tinere, fără matcă, oferite de stupii furnizori, starterul având în componenţă 2 faguri cu miere şi polen, şi 3 faguri cu puiet căpăcit cu albina acoperitoare. După 7 zile i se mai adaugă un fagure căpăcit fără albină, operaţia repetându-se din 3 în 3 zile, cu care ocazie se retrage câte 1 fagure golit de puietul ce a eclozionat între timp. În felul acesta, în stupul pornitor vor fi în permanenţă 6 faguri (2 cu hrană şi 4 cu puiet căpăcit). Albinele coloniei pornitoare vor fi zilnic stimulate cu sirop cu proteine sau miere cu păstură (100-150 g), unei familii pornitoare fiindu-i repartizate 12 colonii doici ce vor produce lăptişor zilnic, dar şi miere, căci ele sunt colonii normale (cu matcă). Fiecare colonie pornitoare (starter) ia în îngrijire câte 2 serii de larve în fiecare zi, după acceptare acestea fiind transferate în familiile doici (familii normale cu matcă).

Coloniile doici

Pot fi toate cele puternice de producţie, care au mătci de 2 ani. Fiecare colonie va primi în fiecare zi, de la familiile starter, câte una sau 2 bare cu larve. În ziua a 3-a, când urmează să fie puse la colonia doică a 3-a serie de bare port-botci, prima serie dată cu 3 zile înainte este scoasă spre recoltare. Botcile rămase după recoltare se reînsămânţează, după ce au fost date în prealabil câteva ore, spre curăţare, coloniei pornitoare. Se lucrează astfel în mod continuu în fiecare zi, de la fiecare colonie doică recoltându-se 1-2 bare cu 15-30 de botci (în funcţie de numărul dat în prealabil). Folosind această metodă, zilnic o colonie poate produce în medie 4 g de lăptişor, din luna mai până în luna august inclusiv, putându-se obţine o medie de 350 g lăptişor de colonie.


 

Producerea lăptişorului

Seara, între orele 18-19 se dau coloniei pornitoare barele cu 50-100 botci cu larve, lipite câte 16-18 pe fiecare bară, familia pornitoare puternic stimulată primind 85-95% din materialul dat. Dimineaţa, la orele 7-8, acest material va fi distribuit coloniilor doici, fiecare colonie primind câte 1-2 bare port-botci aşezate într-o ramă care se introduce între 2 faguri cu puiet căpăcit şi necăpăcit. În locul barelor cu botci, scoase din starter, vor fi introduse altele cu larve proaspăt transvazate, în vederea acceptării. Seara operaţia se ia de la început.


 

Replantarea botcilor cu alte larve

Se recomandă ca la extragerea lăptişorului să lucreze 2 persoane (una extrage, cealaltă replantează larvele în botcile golite). Barele cu botci replantate stau tot sub un prosop uşor umezit cu apă călduţă, până se termină plantatul botcilor ce se dau aceluiaşi stup imediat, pentru a lucra în continuare. Dacă cumva s-a întârziat cu replantarea larvelor este indicată aşezarea pe fundul botcilor, cu ajutorul unui beţişor, a unei cantităţi foarte mici de lăptişor diluat cu apă distilată. Dacă resturile de lăptişor rămase pe fundul şi pereţii botcilor s-au uscat, este nevoie de curăţirea lor cum s-a arătat mai înainte.


 

Păstrarea lăptişorului

Lăptişorul începe a-şi pierde din calităţi chiar din primele 2 ore de la extracţie. De aceea trebuie să fie cât mai curând liofilizat.


 

Tehnici de sporire a producţiei de miere

În vederea sporirii producţiei de miere și a obținerii unor familii foarte puternice pe timpul culesului principal se vor aplica următoarele metode:

 

Metoda Miller cu o singură matcă

Se bazează pe principiul descongestionării periodice a cuibului. Începând din aprilie, când pomii roditori încep să înflorească, matca este izolată cu o gratie în cele 2 corpuri ME de jos (tehnica este folosită în S.U.A.).

Coloniile ME care au ajuns la înflorirea pomilor să ocupe masiv 2 corpuri vor fi trecute pe 3 corpuri, corpul de jos fiind cel cu matcă, izolată cu gratie. Urmează un nou corp de strânsură (cu faguri gata clădiţi), urmat de cel de al 3-lea corp (fostul 2), fagurii ultimului corp periindu-se de albine pe un cearşaf întins în faţa urdinişului. Cu această ocazie, se vor strica şi botcile găsite. O parte din albinele măturate se va ridica sus, în corpul cu puiet, restul rămânând în cuib cu matca. În corpul de sus, cu multă albină tânără, din 2 în 2 zile se va intercala câte 1 fagure artificial ce va fi scos imediat după clădire. Peste 10 zile se va verifica din nou corpul de sus pentru a vedea dacă albinele şi-au făcut botci, distrugându-le pe cele găsite. Pentru preîntâmpinarea roirii, din corpul de jos se mută periodic fagurii cu puiet şi albină acoperitoare într-un nou corp (corpul 4), pus deasupra fostului corp 2. Fagurii vor fi aşezaţi în mijloc, mărginindu-i în ambele părţi cu faguri goi gata clădiţi şi artificiali. La mutarea puietului în corpul 4, dacă se găsesc botci de roit, acestea vor fi stricate.

La un cules bogat şi prelungit, americanii care nu dispun de un al 5-lea corp, extrag o parte din mierea maturată din corpurile 3 şi 2, aşezând fagurii la locul lor după extracţie. Cu această ocazie, se retrage gratia de la corpul de jos pentru a înlesni extinderea cuibului.

Metoda Miller cere un inventar redus, dar, desele intervenţii necesită un volum de lucru mărit şi necesită mână de lucru în plus, stupii fiind greu de manipulat fără mijloace adecvate.


 

Metoda lui Robinson cu magazine

Este practicată mult în S.U.A., coloniile iernând pe 2 corpuri tip Langstroth, cu  populaţii puternice şi rezerve însemnate de miere şi păstură, pentru siguranţă adăugându-se încă un corp magazin plin cu miere de cea mai bună calitate în faguri de culoare închisă.

La controlul din martie se desface unitatea ghemului din cele 2 corpuri de iernare, majoritatea albinelor aflându-se în corpul de sus, sub magazin. Din corpul de jos se scot 4 faguri goi şi se înlocuiesc cu faguri plini aduşi de la depozit, lăsând ceilalţi faguri goi la mijloc. Pentru ca ghemul şi cuibul să stea în locul cel mai cald din stup, magazinul de recoltă se intercalează între cele 2 corpuri. În felul acesta albinele stau sus la căldură, având jos provizii însemnate. Pentru extinderea ouatului, atunci când situaţia o cere, magazinul de recoltă va fi coborât pe fundul stupului, reorganizând colonia pe ambele corpuri.

La începutul lunii mai, pentru a preveni apariţia frigului roitului, se face prima inversare a cuibului, iar odată cu inversarea, magazinul va fi urcat direct deasupra cuibului, izolându-l cu gratie. La această metodă strămutarea mierii din corpurile cu miere în zonele cu puiet echivalează cu o hrănire stimulentă.

Pe măsură ce culesul se intensifică, peste ultimul corp se adaugă un nou corp cu faguri noi gata clădiţi şi artificiali. Cu ocazia marelui cules mulţi apicultori americani obişnuiesc să schimbe anual mătcile, pentru a evita intrarea coloniilor în frigurile roitului.

Roiul stolon se formează într-un corp aparte aşezat pe un fund cu dublu separator, aşezat deasupra FB, cu 2-3 faguri cu puiet căpăcit şi albină acoperitoare ridicaţi din corpul de jos, peste care se mai perie albinele de pe alţi 2-3 faguri cu puiet deschis. Se va deschide un nou urdiniş şi, după câteva ore se va altoi o botcă sau se va da, într-o colivie automată, o matcă virgină care încă nu a fost încă hrănită de albinele coloniei de selecţie din care provine. După începerea pontei se retrag atât separatorul dublu de sub corpul noului roi, cât şi gratia Hanemann, ce desparte cuibul de jos. Matca de jos nu va urca sus, corpurile cu miere constituind un baraj, iar matca tânără, cu timpul va coborî în corpul de jos, înlocuind matca bătrână.

După floarea soarelui stupul se reduce la cele 2 corpuri iniţiale, colonia fiind pregătită pentru o nouă iernare.


 

Metoda lui John Long

Această metodă este practicată în Iowa (S.U.A.). Cuibul coloniei este păstrat atât iarna cât şi vara pe 3 corpuri. În timpul roirii se inversează corpurile iar la cules se adaugă corpuri suplimentare. Pe timpul iernii cele 3 corpuri vor avea faguri închişi la culoare, fiecare colonie având asigurate proviziile de miere şi păstură (circa 36 kg).

În primăvară matca ocupă cu puiet corpul superior dar, când albinele blochează cuibul cu miere, matca e obligată să coboare în corpul de jos (cel din mijloc). Aici matca găseşte mai puţină căldură şi, dacă stuparul nu intervine cuibul va suferi o stagnare. De aceea, se recomandă coborârea fagurilor cu puiet din corpul de sus pe fund, deasupra acestora punându-se fagurii goi gata clădiţi şi buni de ouat, unde matca îşi va continua nestingherită activitatea. Când fagurii de jos vor fi goliţi de puiet se va face o nouă inversare. Inversările vor continua, totdeauna având grijă ca fagurii cu puiet să fie aşezaţi pe fundul stupului, urmaţi de fagurii buni de ouat.

Pentru a se înlesni coloniilor o circulaţie mai activă, începând din aprilie, la fiecare corp de cuib se va deschide urdinişul superior. La apariţia culesului mare se pune o gratie Hanemann peste cuibul cu 3 corpuri şi se adaugă corpuri suplimentare. Inversarea periodică va continua pentru prevenirea roitului.

Metoda poate fi extinsă şi la stupul Dadant dublu, dar, având în vedere volumul lui mai mare, spaţiul se va mări numai în raport cu nevoile coloniei.


 

Metoda coloniilor de strânsură

În acest scop, colonia mamă împreună cu nucleul ajutător din acelaşi stup sau cu roiul stolon alăturat, formează o unitate de producţie. Unele FAV ajung să fie atât de înaintate încât pot constitui singure unităţi economice rentabile, valorificând culesul independent. Cei mai mulţi stoloni vor trebui însă uniţi cu FAB asigurându-se astfel colonii puternice de strânsură, care vor da producţii mari. Cele mai rentabile colonii s-au dovedit a fi cele care au 5 kg de albine zburătoare.

Stupii orizontali pe 24 rame, pot adăposti pe timpul iernii FAB puternice, având de o parte şi alta câte un nucleu. Coloniile sunt despărţite prin diafragme duble din pânză metalică sau gratie dublă, ori sunt întreţinute în stupi separaţi, grupate câte 3-4, în vederea uşurării formării coloniilor de strânsură ce se organizează, cu câteva zile înaintea culesului, prin cedarea culegătoarelor. Coloniile mutate pe noi locuri în stupină vor primi pentru câteva zile apă în faguri.

Ca regulă generală, coloniile care din anumite motive nu au putut atinge în pragul marelui cules cel puţin 3,5 kg de albină zburătoare, vor valorifica culesul mult mai bine dacă se vor uni, păstrând mătcile disponibile în nuclee puse în stupi colectivi.


 

Metoda Snellgrove

Este folosită la stupii ME sau verticali ce au deasupra lor câte un nucleu stolon, separat de colonia de jos printr-un podişor Snellgrove. Nucleul stolon va fi ajutat cu puiet căpăcit din FAB, înaintea culesului devenind un roi puternic ce va ajuta cu culegătoare FB din corpul de jos.

Cu 3 zile înaintea culesului se face o ultimă inversare a corpurilor cuibului de jos, astfel încât în corpul coborât pe fund se află majoritatea puietului deschis. Pentru a elibera cât mai multă albină pentru cules, se ridică în roiul stolon 2-3 faguri cu puiet necăpăcit, fără albina acoperitoare. În corpul ce a fost până atunci pe fund şi prin inversare este acum sus, se află fagurii cu puiet matur gata de eclozionare, cât şi faguri goliţi de puiet pe care matca îi va ocupa repede, faguri cu păstură şi miere aflându-se spre margini. Urdinişurile rotunde din pereţii frontali ai acestor corpuri vor fi lăsate deschise în permanenţă până la terminarea culesului, albinele găsind cea mai scurtă cale către fagurii cu strânsură.

Deasupra cuibului format de cele 2-3 corpuri de jos se pune o gratie Hanemann, având peste ea un corp cu faguri goi şi 2-3 artificiali, deasupra acestui nou corp aşezându-se roiul stolon cu podişor Snellgrove, urdinişul acestuia fiind poziţionat invers decât urdinişurile coloniei de jos. La 4 zile de la începerea culesului, în plină zi de zbor se face prima absorbţie de albină zburătoare, închizând urdinişul de sus al podişorului Snellgrove, deschizându-l pe cel de jos paralel, concomitent cu deschiderea unui alt urdiniş al podişorului Snellgrove, situat pe o altă latură de stup. Albinele roiului stolon vor ieşi pe acest nou urdiniş, unde se va fixa o nouă scândurică viu colorată. După 7 zile se va proceda la o nouă absorbţie schimbând poziţia urdinişurilor şi montând noi scândurici de aterizare.

Gratia Hanemann pusă iniţial peste cuib poate fi suprimată, dacă primul corp cu strânsură este ocupat cu miere, corp peste care matca cu greu trece. Distanţarea fagurilor goi gata clădiţi poate constitui de asemenea o nouă barieră pentru matcă, mai ales că aceasta are la dispoziţie 3 corpuri de stup pentru dezvoltarea cuibului.

În cazul în care nu dispunem de podişoare Snellgrove, cele două colonii se unesc prin metoda cu ziar, având grijă să uniformizăm mirosurile cu 24 ore înainte, matca de jos fiind ridicată cu 3-4 faguri pentru formarea nucleelor de rezervă în stupul pepinieră. La momentul oportun, ea va fi înlăturată, nucleului orfanizat aplicându-i o botcă de calitate. Urdinişul fostei colonii de sus poate fi păstrat în continuare, împiedicându-se astfel apariţia unor perturbări la albinele obişnuite cu acel urdiniş.


 

Crearea spaţiului pentru cules

Metodele aplicate coloniilor puternice:

1. La stupii multietajaţi cu 2 mătci şi podişor Snellgrove

Prin inversările periodice ale cuibului (la 10-15 zile) se evită pericolul roitului, roiul stolon de sus primind din când în când faguri cu puiet căpăcit ridicaţi din corpul de jos. Pentru lărgirea spaţiului se adaugă peste colonia de jos (FB) un nou corp de recoltă, despărţit de cuib cu gratie Hanemann. Prin inversarea urdinişurilor făcută după metoda Snellgrove, corpurile de jos au absorbit deja culegătoarele FA din corpul de sus. Este timpul să se aplice metoda lui Farrar.

Metoda Farrar

Cu 24 ore înainte, cu ajutorul unui tampon de vată îmbibat cu un parfum, se uniformizează mirosul celor 2 colonii. A 2-a zi podişorul Snellgrove se retrage definitiv, fiind înlocuit cu o gratie Hanemann. Înainte cu 2 zile înaintea culesului principal, se extrage toată mierea din corpul de recoltă intercalat, pentru a face loc recoltei ce urmează, peste corpul cu miere extrasă intercalând un al doilea corp de strânsură.

2. La stupul Dadant-dublu

După inversările făcute la timp, având şi roiul stolon deasupra, marele cules va găsi stupul pregătit cu fagurii cu puiet urcaţi în corpul de deasupra (cel cu roiul stolon), în locul lor fiind aduşi alţi faguri gata clădiţi şi 1-3 faguri artificiali. Pentru strângerea recoltei deasupra FB se intercalează un corp, sub podişorul Snellgrove, despărţit de cuibul de jos cu gratie.

3. La stupii Dadant cu magazin

Li se adaugă 2 magazine cu faguri gata clădiţi, fagurii din magazine fiind puţin mai distanţaţi pentru ca albinele clăditoare să lungească celulele, şi astfel matca să nu poată depune ouă în ei. Pe măsura culesului se suprapun alte magazine sau câte un corp întreg.

4. La stupii orizontali cu o singură matcă

La stupii puternici şi cu 2 urdinişuri, operaţiile ce premerg marelui cules sunt puţin mai complicate. Dacă cuibul ocupă 15-6 faguri rămâne puţin loc pentru strânsură. Este nevoie să extragem mai des mierea pentru ca albinele să aibă suficient spaţiu pentru strânsură. O metodă bună de restrângere a cuibului pe 10 faguri este folosirea unei diafragme cu gratie Hanemann. Fiind blocată pe 10 faguri matca va oua pe elipse mai mari, ocupând aproape toată suprafaţa fagurilor iar pentru cules vor rămâne disponibili 14 faguri.

Cu 10-12 zile înaintea culesului, cuibul mătcii se izolează în partea opusă urdinişului principal, pe o suprafaţă de cel mult 30 cm lărgime, pe cel mult 6 faguri (1 cu puiet căpăcit, 2 gata clădiţi şi pulverizaţi cu apă îndulcită, 1-2 faguri artificiali, 1 cu păstură şi miere), restul fagurilor cu puiet necăpăcit aşezându-se dincolo de gratie, în corpul de strânsură, aşezaţi chiar lângă gratie, în aceeaşi ordine în care a fost cuibul mătcii înaintea schimbării. Urmează apoi puietul căpăcit, iar după ei, la marginea opusă cuibului se completează cu faguri gata clădiţi.

În cazul în care se practică pastoralul, matca nu se îngrădeşte pe 6 faguri, ci pe 10, scoţând din marginea compartimentului de strânsură 3 faguri cu miere maturată. Fagurii rămaşi în compartimentul de strânsură vor fi împinşi spre golul creat după retragerea fagurilor cu miere. În golul rămas acum lângă gratie se aşează fagurii cu puiet retraşi din cuib, matca rămânând pe loc, compartimentul cuibului fiind completat cu atâţia faguri gata clădiţi şi artificiali câţi au fost trecuţi dincolo de gratie. În pragul marelui cules, se scoate capacul stupului orizontal din balamale, se ridică scândurelele podişorului din mijlocul stupului, se aplică o gratie şi un corp de stup vertical plin cu faguri clădiţi sau 2 magazii de recoltă.

Aplicarea unui corp de vertical sau a magazinelor de recoltă deasupra stupilor orizontali dă rezultate şi mai bune la stupii cu 2 colonii.

Toate aceste tehnici nu sunt lipsite de risc, știut fiind că, în situația depășirii pragului de roire și a compromiterii marelui cules, acestea riscă să roiască.

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)