G
Găselnița
Molia cerii este un parazit ce
se hrănește cu fagurii neacoperiți bine de albine (distrugând și
puietul pe care larvele moliei îl omoară prin perforarea pereților
celulelor și descăpăcirea acestora), sau cu fagurii de la rezervă.
Face parte din ordinul lepidopterelor și este de două feluri: găselnița
mare și găselnița mică.
Pentru prevenirea
dezvoltării găselniței se recomandă:
-
întreținerea unor
familii de albine puternice, cu cuibul bine acoperit de albine;
-
dezinsectizarea fagurilor
ori de câte ori este nevoie;
-
dezinfectarea anuală
a acestora cu anhidrida sulfuroasă rezultată prin arderea sulfului;
-
în stupii populați,
combaterea nu poate fi făcută prin procedee chimice (fagurii
sunt înlocuiți cu alții de la rezervă iar familiile dacă sunt
slabe se unifică).
Ghem
Ghemul de iernare este o formă
de păstrare a căldurii în colectiv, albinele din exteriorul ghemului
formând așa zisa coajă a ghemului. Albinele din coaja ghemului sunt
schimbate cu altele din interiorul ghemului, iar hrana se transmite
de la o albină la alta pentru asigurarea căldurii. Pe măsură ce
hrana din partea superioară a ghemului este consumată ghemul se
deplasează în sus. Aranjamentul de toamnă trebuie făcut astfel încât
ghemul de iernare să fie de la început în contact cu proviziile
iar acestea să fie în cantitate suficientă. Albinele din coaja ghemului
au întotdeauna hrana cea mai mare în gușă comparativ cu cele din
centrul ghemului. Temperatura din ghem nu scade niciodată sub 14-15
0C, iar atunci când matca începe ponta limita de temperatură din
centrul ghemului este de 34 0C. Pentru păstrarea cât mai bună a
temperaturii în ghem este indicat ca diafragma ce separă cuibul
de restul gol al stupului să fie suplimentată cu salteluțe sau materiale
termoizolante (polistiren expandat etc.).
Glanda
olfactivă (Nasanoff)
Este o glandă ce poate fi observată
cu ochiul liber atunci când albinele, stând pe loc, își înalță abdomenul
și bat puternic din aripi. Secrețiile emanate de această glandă
servesc la chemarea, adunarea și orientarea albinelor sau a mătcii
aflate în zbor, un fel de post emițător de unde aeriene, unde ce
sunt captate numai de albinele aceleiași colonii. Efluviile parfumate
sunt emanate chiar și pe câmp, rămânând ca niște dâre în aer în
urma zborului culegătoarelor stupului, atunci când se întorc de
la un cules nou. Odată localizată sursa de cules albinele nu mai
fac risipă cu aceste emanații, albinele orientându-se la cules cu
ajutorul reperelor de pe sol, folosindu-și vederea și memoria.
Glandele
faringiene
Glandele faringiene funcționează
mai ales în timpul tinereții albinelor (în primele 15-20 zile) sau
la albinele neuzate fiziologic (cele de iernare care hrănesc puiet)
și sunt dezvoltate numai dacă albina tânără primește o hrană albuminoidă
asimilabilă. Secreția glandelor faringiene poate fi amplificată
dacă apicultorul hrănește proteic albinele adăugând și vitamine.
Secrețiile glandelor faringiene
sunt de 3 feluri:
-
secretă lăptișor - în stadiul
de doică;
-
secretă invertaza (produs
enzimatic ce scindează zaharoza din nectar și o transformă în
miere) - în stadiul de culegătoare;
-
secretă catalază (o enzimă
care folosește oxigenul din trahee și transformă o parte din
glucoza mierii în acid gluconic) - necesară în lupta bacteriilor.
Glandele
mandibulare
Rolul acestora nu se cunoaște
complet. Ele funcționează încă înainte de eclozionare și sunt folosite,
prin secrețiile lor, la alcătuirea lăptișorului, cu care albinele
doici hrănesc larvele și matca, la dozarea pH-ului. La matcă, glandele
mandibulare sunt mult mai dezvoltate, secretă substanța de matcă
și antibiotice care o apără de eventualele boli. La albinele lucrătoare
vârstnice sunt folosite pentru a emite substanțe de alarmă.
Glandele
salivare toracice
Saliva este folosită în următoarele
situații:
-
în procesul de digestie
a păsturii,
-
la dizolvarea zaharurilor
cristalizate (zahărul tos, mierea cristalizată, șerbetul de
zahăr candi etc.),
-
la curățirea și spoirea
interiorului celulelor fagurilor ce vor fi însămânțate apoi
de matcă,
-
la ungerea părților
chitinoase ale trompei (care intră în funcție ca un piston de
pompă pentru absorbția nectarului din flori),
-
la diluarea substanței
de matcă.
Gușa albinei
Gușa are lungimea de 4 mm, lățimea
de 1,8 mm, are pereți elastici și transparenți, rolul său principal
fiind transformarea parțială a nectarului cu ajutorul invertazei
(ferment de scindare), incorporând mierii mici cantități de acid
formic (ce ajută la conservare) din glandele mandibulare. Gușa este
și depozitul de apă folosit pentru cărarea apei (de către albinele
sacagițe) sau depozitarea ei (de către albinele cisterne), gușa
putându-se extinde de la 1,8 până la 2,8 ori. Glandele din gușă
extrag din plasma sangvină anumite substanțe pe care le dislocă
și apoi le sintetizează, înlesnind metabolismul, preparând hormoni,
enzime, vitamine, cu rol fundamental în funcționarea normală a organismului.
Din gușă alimentele trec în stomac.
|