Text

G

 

Găselnița

Molia cerii este un parazit ce se hrănește cu fagurii neacoperiți bine de albine (distrugând și puietul pe care larvele moliei îl omoară prin perforarea pereților celulelor și descăpăcirea acestora), sau cu fagurii de la rezervă. Face parte din ordinul lepidopterelor și este de două feluri: găselnița mare și găselnița mică.

Pentru prevenirea dezvoltării găselniței se recomandă:

  • întreținerea unor familii de albine puternice, cu cuibul bine acoperit de albine;
  • dezinsectizarea fagurilor ori de câte ori este nevoie;
  • dezinfectarea anuală a acestora cu anhidrida sulfuroasă rezultată prin arderea sulfului;
  • în stupii populați, combaterea nu poate fi făcută prin procedee chimice (fagurii sunt înlocuiți cu alții de la rezervă iar familiile dacă sunt slabe se unifică).

Ghem

Ghemul de iernare este o formă de păstrare a căldurii în colectiv, albinele din exteriorul ghemului formând așa zisa coajă a ghemului. Albinele din coaja ghemului sunt schimbate cu altele din interiorul ghemului, iar hrana se transmite de la o albină la alta pentru asigurarea căldurii. Pe măsură ce hrana din partea superioară a ghemului este consumată ghemul se deplasează în sus. Aranjamentul de toamnă trebuie făcut astfel încât ghemul de iernare să fie de la început în contact cu proviziile iar acestea să fie în cantitate suficientă. Albinele din coaja ghemului au întotdeauna hrana cea mai mare în gușă comparativ cu cele din centrul ghemului. Temperatura din ghem nu scade niciodată sub 14-15 0C, iar atunci când matca începe ponta limita de temperatură din centrul ghemului este de 34 0C. Pentru păstrarea cât mai bună a temperaturii în ghem este indicat ca diafragma ce separă cuibul de restul gol al stupului să fie suplimentată cu salteluțe sau materiale termoizolante (polistiren expandat etc.).


 

Glanda olfactivă (Nasanoff)

Este o glandă ce poate fi observată cu ochiul liber atunci când albinele, stând pe loc, își înalță abdomenul și bat puternic din aripi. Secrețiile emanate de această glandă servesc la chemarea, adunarea și orientarea albinelor sau a mătcii aflate în zbor, un fel de post emițător de unde aeriene, unde ce sunt captate numai de albinele aceleiași colonii. Efluviile parfumate sunt emanate chiar și pe câmp, rămânând ca niște dâre în aer în urma zborului culegătoarelor stupului, atunci când se întorc de la un cules nou. Odată localizată sursa de cules albinele nu mai fac risipă cu aceste emanații, albinele orientându-se la cules cu ajutorul reperelor de pe sol, folosindu-și vederea și memoria.


 

Glandele faringiene

Glandele faringiene funcționează mai ales în timpul tinereții albinelor (în primele 15-20 zile) sau la albinele neuzate fiziologic (cele de iernare care hrănesc puiet) și sunt dezvoltate numai dacă albina tânără primește o hrană albuminoidă asimilabilă. Secreția glandelor faringiene poate fi amplificată dacă apicultorul hrănește proteic albinele adăugând și vitamine.

Secrețiile glandelor faringiene sunt de 3 feluri:

  1. secretă lăptișor - în stadiul de doică;
  2. secretă invertaza (produs enzimatic ce scindează zaharoza din nectar și o transformă în miere) - în stadiul de culegătoare;
  3. secretă catalază (o enzimă care folosește oxigenul din trahee și transformă o parte din glucoza mierii în acid gluconic) - necesară în lupta bacteriilor.

Glandele mandibulare

Rolul acestora nu se cunoaște complet. Ele funcționează încă înainte de eclozionare și sunt folosite, prin secrețiile lor, la alcătuirea lăptișorului, cu care albinele doici hrănesc larvele și matca, la dozarea pH-ului. La matcă, glandele mandibulare sunt mult mai dezvoltate, secretă substanța de matcă și antibiotice care o apără de eventualele boli. La albinele lucrătoare vârstnice sunt folosite pentru a emite substanțe de alarmă.


 

Glandele salivare toracice

Saliva este folosită în următoarele situații:

  • în procesul de digestie a păsturii,
  • la dizolvarea zaharurilor cristalizate (zahărul tos, mierea cristalizată, șerbetul de zahăr candi etc.),
  • la curățirea și spoirea interiorului celulelor fagurilor ce vor fi însămânțate apoi de matcă,
  • la ungerea părților chitinoase ale trompei (care intră în funcție ca un piston de pompă pentru absorbția nectarului din flori),
  • la diluarea substanței de matcă.

Gușa albinei

Gușa are lungimea de 4 mm, lățimea de 1,8 mm, are pereți elastici și transparenți, rolul său principal fiind transformarea parțială a nectarului cu ajutorul invertazei (ferment de scindare), incorporând mierii mici cantități de acid formic (ce ajută la conservare) din glandele mandibulare. Gușa este și depozitul de apă folosit pentru cărarea apei (de către albinele sacagițe) sau depozitarea ei (de către albinele cisterne), gușa putându-se extinde de la 1,8 până la 2,8 ori. Glandele din gușă extrag din plasma sangvină anumite substanțe pe care le dislocă și apoi le sintetizează, înlesnind metabolismul, preparând hormoni, enzime, vitamine, cu rol fundamental în funcționarea normală a organismului. Din gușă alimentele trec în stomac.


 

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)