Text

Legaturi importante pentru apicultori

Pagina este deschisa tuturor apicultorilor binevoitori, ce vor sa contribuie la imbogatirea acestui site, împartasind observatii, impresii, sugestii etc., aplicând dictonul: "daruind vei dobândi". În functie de aceste contributii site-ul va fi de un real folos tuturor, atât începatorilor cât si avansatilor. Nu trebuie sa ne temem de concurenta informationala, ci de cea neloaiala si de monopol. Poate gasim o cale de a comunica si de a ne organiza astfel încât produsele apicole sa se bucure de valorificarea pe care o merita. Astept în continuare contributiile si colaborarea dumneavoastra...
 

 

Nemultumiri

  1. Mihaila Vasile

Sunt foarte contrariat de neprimirea banilor de la A.C.A judetiana careia i-am predat mierea de tei si floarea soarelui. As dori sa aflu cine este vinovat de intirziere: beneficiarul, exportatorul, intermediarul sau eu ca le-am predat mierea?

Astept comentarii si discutii pe aceasta tema. Mihaila Vasile apivio@yahoo.com



Advertismente 

Titlul articolului Autor Comentatori Anul
Mierea româneasca în pericol   Mary Pana, Teodor Boncescu 2004
Miere fara reziduuri Joel Schiro   2004
       

 

Mierea românească în pericol!

Deşi de o calitate inferioară, datorită preţului scăzut, mierea provenită din China reprezenta, în 2001, 15-20% din consumul total al UE, fiind utilizată în industrie şi bine vândută în sectorul "marea distribuţie". Ca urmare a depistării de reziduuri de cloramfenicol (interzis atât în Europa cât şi în SUA), Comisia Europeană a decis oprirea importurilor de miere chinezească (30 ian. 2002/69/CE).

Problema reziduurilor de antibiotice este de o importanţă majoră şi a afectat şi exportul de miere din România. Este uşor să pierzi o piaţă şi aproape imposibil să o recâştigi!

Aşa cum au declarat Eugen Zorici, preşedintele ACAR (Asociaţia Crescătorilor Apicoli din România) http://www.uniuneaeuropeana.go.ro/mierea%20romaneasca%20in23072003.htm şi alte personalităţi din domeniu (http://www.medfam.ro/rompres/modules.php?name=News&file=article&sid=1779), începând cu 2004 România riscă să nu mai poată exporta miere pe piaţa UE în cazul în care produsele autohtone nu vor respecta concentraţiile de antibiotice admise. Calităţile deosebite ale mierii româneşti au fost remarcate de ţările importatoare care au utilizat-o în vederea realizării unor mixturi cu mierea de mai slabă calitate provenită din alte state, dar, datorită depistării în 2002 a unui lot cu antibiotice, România a pierdut unele pieţe, riscând ca mierea românească să nu mai fie recunoscută ca o miere ecologică.

Întrucât, pe plan intern, consumul anual este destul de scăzut (aproximativ 50-60 g pe locuitor, faţă de 1,5-1,7 kg pe locuitor în Germania), 90% din producţia de miere este destinată exportului. Directivele Comunităţii Europene 96/23, 97/747 (http://financiar.rol.ro/stiri/2003/12/121172.htm) au stabilit unele măsuri de control şi norme de calitate, pentru 2003 limita fiind de 20 părţi/bilion la streptomicină, 10 părţi/bilion la tetraciclină şi sulfamide, impunând absenţa totală a cloramfenicolului şi nitrofuranului. Pentru realizarea indicilor de calitate ceruţi (care în fiecare an se apropie şi mai mult de 0), procesatorii de miere au fost obligaţi să facă analizele de calitate cerute, analize destul de costisitoare şi de durată, influenţând negativ ritmul de preluare şi de export al mierii, România ajungând totuşi să producă miere recunoscută ca "miere BIO".

Problema reziduurilor de antibiotice în miere este de o importanţă majoră şi ar fi bine ca personalităţile din domeniul apicol să se implice mai mult pentru ca această problemă să fie cât mai bine înţeleasă de apicultori şi de organele guvernamentale de resort, apicultorii primind tot sprijinul posibil în vederea luării măsurilor celor mai adecvate, efectuând tratamente la albine numai atunci când este absolută nevoie şi, pe cât se poate, numai cu medicamente care să nu lase reziduuri.

Deşi nu sunt cel mai indicat să tratez această problemă, fiind un simplu apicultor practician, la propunerea doamnei Dr. Mary PANA, Director departament sănătate şi distribuţie GUYOMARC`H ROMANIA, tel.:+4021-310 27 64 fax:+4021-313 45 04, m-am hotărât să fac un rezumat al unor informaţii găsite sau primite, doritorii de informaţii suplimentare putând accesa:

  • http://www.apiservices.com/spmf/sapmp/residus_antibiotiques.htm ;
  • http://www.apiculture.com/databases/legislation/decret_30_06_03).htm; sau
  • http://www.apiculture.com/spmf/

 

Clarificări asupra unor date apărute în revistele franceze de specialitate din dec. 2002 (Joel Schiro)

Cu privire la contestarea făcută de unii apicultori, asupra validităţii şi fiabilităţii metodelor de laborator de evidenţiere a reziduurilor de antibiotice, autorul articolului consideră contestarea metodelor drept un obicei al tuturor ipocriţilor care nu doresc să dezbată fondul problemei. Metodele de analiză cele mai economice dar şi cele mai puţin fiabile sunt CHARM TEST şi ELISA. Fiabilitatea redusă a celor două teste face ca orice rezultat dubios să fie recontrolat şi validat prin HPLC, tehnică pe care nimeni nu o mai poate contesta.

În ultimii ani, s-a trecut de la un prag de detectabilitate de 500 PPB (respectiv 0,5gr/tonă miere) la 10 PPB (respectiv 0,01 gr antibiotic rezidual/tona miere) fiind posibil a fi detectate şi cantităţi mult mai mici.

Afirmaţia legată de posibilitatea poluării exogene a mierii este falsă în proporţie de 95%. Posibilitatea reală ca 5% din cazurile de poluare să fie datorate unor cauze externe de mediu este un subiect asupra căruia se poate discuta ore în şir şi, prin urmare, analizele sunt singurele care decid dacă o miere va fi sau nu retrasă de pe piaţă. Adevărata problemă constă în informarea apicultorilor asupra riscurilor care decurg din practicile greşite şi de a-i ajuta să evolueze către respectarea reglementărilor şi tehnicilor de control. Astfel, producătorii de miere trebuie să-şi fixeze cât mai repede un obiectiv "fără reziduuri" şi să fie ajutaţi printr-o informaţie corectă şi sprijin material în vederea realizării acestui obiectiv. Pe de altă parte, acţiunile apicultorilor vor fi facilitate dacă albinele vor fi mai puţin expuse intoxicaţiilor determinate de produsele fito-sanitare, ştiut fiind că un organism deja slăbit este mult mai expus bacteriilor, paraziţilor şi viruşilor care necesită, în mod automat, o utilizare crescută de medicamente disponibile.


 

Medicamente

Apivar
medicament pentru varooza care nu lasa reziduuri.

 

Subventii

Titlul articolului
Sursa
Observatii
Comentatori
Data
Cotidianul
Mary Pana
15.04.2004

Subvenţii la exporturile de vin si miere

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va acorda, anul acesta, subventii la exportul de miere de albine si vin. "Exista un fond, cuprins in buget, de 500 miliarde de lei pe care il putem folosi pentru promovarea exporturilor la aceste produse", a declarat Ilie Sarbu, ministrul MAPDR. Prin aceste masuri, se incearca cresterea exporturilor, deoarece balanta comerciala a produselor agroalimentare continua sa ramana puternic dezechilibrata in favoarea importurilor, in crestere cu peste 50% in primele doua luni din acest an, deficitul fiind de aproape 200 milioane de euro. Potrivit ministrului Agriculturii, s-ar putea acorda subventii si pentru exportul la miei, dar, deocamdata, nu se cunoaste valoarea ce se va acorda pentru un produs. Anul trecut, s-a incercat subventionarea exporturilor la carnea de pui, masura care este in discutia oficialilor si in prezent. "Nu am reusit, in 2003, subventionarea exporturilor la carnea de pui si in acest an sunt retineri, pentru ca producatorii vor o subventie egala cu cea din UE, ceea ce nu ne putem permite", a adaugat Sarbu. In 2003, importurile au totalizat 1,5 miliarde de euro, devansand exporturile cu aproximativ un miliard de euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile au urcat de la 175,4 milioane de euro, la sfarsitul lunii februarie 2003, la 263,7 milioane de euro, in primele doua luni din acest an. Cea mai mare pondere in cresterea deficitului au avut-o importurile de cereale. In acelasi timp, avansul exporturilor a fost de 24,6%, de la 51,2 milioane de euro la 63,8 milioane de euro. (sursa: Cotidianul, 15.04.2004)

Dr. Mary PANA
Director departament sanatate si distributie
GUYOMARC`H ROMANIA


 

Propuneri comentarii

Initiator
Initiator si comentariul propus
Autor raspuns
Specificări suplimentare
Anul
2004

Mary

Caiet de sarcini pentru producătorii / procesatorii de miere - produse export
propunere fără răspuns
Certificarea originii ("label France"), certificarea mierii de calitate controlată, miere bio
propunere fără răspuns
Organizarea apicultorilor în Franţa: beneficii, inconveniente, taxe...
propunere fără răspuns
Profilaxie şi combatere in diferite maladii ale albinelor: produse, eficienţă, reziduuri
propunere fără răspuns

 

Observaţii din practica şi literatura apicolă

După cum o albină are nevoie de colonie ca să poată trăi tot aşa şi acest site are nevoie de comunitatea apicultorilor, de contribuţiile dumneavoastră pentru ca fiecare dintre noi să poată zbura către noi orizonturi descoperind tot mai multe taine din viaţa albinelor. Cu toate că până în prezent aceste contribuţii întârzie să apară şi majoritatea cititorilor acestui site aşteaptă doar să primească informaţia gata prelucrată, am acţionat după vechiul principiu: "do ut des" (oferă ca să poţi primi). De aceea, acest site este deschis tuturor contribuţiilor, responsabilitatea pentru adevărul informaţiilor aparţinând apicultorilor sau altor persoane ce au tangenţă cu apicultura. Nu mai aşa este posibil PROGRESUL!

Autor site


 

Raspunsuri:

1. Pacurar Vasile

Dorinta de colaborare

Apreciez eforturile dvs pentru o mai stransa legatura intre apicultori; sunt de aceesi parere: doar unitatea si o buna colaborare aduce forta. Va fac urmatoarea propunere: sa facem eforturi ca la nivelul tarii sa-i urnim pe apicultori pentru a se asocia la nivelul a max.50 membrii. Avantajele unei astfel de asocieri sunt multe dar cel mai important este ca se poate usor colabora si controla o astfel de asociatie. La nivelul tarii putem apoi infiinta o asociatie privata a apicultorilor profesionisti. La Zalau avem o astfel de initiativa cu un proiect de statut etc. Trebuie sa recunoastem ca A C A, al carui membru sunt, este ca un mamut fara picioare folosit de altfel in interesul unui cerc restrans de persoane.Sa-i dam drumul, abia apoi putem vorbi de a boicota monopolul unora,chiar a procesatorilor care fac avere pe munca noastra. Astept orice sugestii la www.pacurar@zalau.astral.ro

 

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)