Legaturi importante pentru
apicultori
Pagina
este deschisa tuturor apicultorilor binevoitori, ce vor sa
contribuie la imbogatirea acestui site, împartasind observatii,
impresii, sugestii etc., aplicând dictonul: "daruind
vei dobândi".
În
functie de aceste contributii site-ul va fi de un real folos
tuturor, atât începatorilor cât si avansatilor. Nu
trebuie sa ne temem de concurenta informationala, ci de cea
neloaiala si de monopol. Poate
gasim o cale de a comunica si de a ne organiza astfel încât
produsele apicole sa se bucure de valorificarea pe care o
merita. Astept în continuare contributiile si colaborarea
dumneavoastra... |
|
|
|
|
|
|
|
|
- Mihaila Vasile
Sunt foarte contrariat de neprimirea
banilor de la A.C.A judetiana careia i-am predat mierea de tei si
floarea soarelui. As dori sa aflu cine este vinovat de intirziere:
beneficiarul, exportatorul, intermediarul sau eu ca le-am predat
mierea?
Astept comentarii si discutii pe
aceasta tema. Mihaila Vasile
apivio@yahoo.com
Mierea
românească în pericol!
Deşi de o calitate inferioară,
datorită preţului scăzut, mierea provenită
din China reprezenta, în 2001, 15-20% din consumul total al UE,
fiind utilizată în industrie şi bine vândută în
sectorul "marea distribuţie". Ca urmare a depistării
de reziduuri de cloramfenicol (interzis atât în Europa cât şi
în SUA), Comisia Europeană a decis oprirea importurilor de
miere chinezească (30 ian. 2002/69/CE).
Problema reziduurilor de
antibiotice este de o importanţă majoră şi
a afectat şi exportul de miere din România. Este uşor
să pierzi o piaţă şi aproape imposibil să
o recâştigi!
Aşa cum au declarat Eugen Zorici, preşedintele ACAR (Asociaţia Crescătorilor
Apicoli din România) http://www.uniuneaeuropeana.go.ro/mierea%20romaneasca%20in23072003.htm
şi alte personalităţi din domeniu (http://www.medfam.ro/rompres/modules.php?name=News&file=article&sid=1779),
începând cu 2004 România riscă să nu mai poată
exporta miere pe piaţa UE în cazul în care produsele autohtone
nu vor respecta concentraţiile de antibiotice admise. Calităţile
deosebite ale mierii româneşti au fost remarcate de ţările
importatoare care au utilizat-o în vederea realizării unor
mixturi cu mierea de mai slabă calitate provenită
din alte state, dar, datorită depistării în 2002 a
unui lot cu antibiotice, România a pierdut unele pieţe,
riscând ca mierea românească să nu mai fie recunoscută
ca o miere ecologică.
Întrucât, pe plan intern, consumul
anual este destul de scăzut (aproximativ 50-60 g pe locuitor,
faţă de 1,5-1,7 kg pe locuitor în Germania), 90% din
producţia de miere este destinată exportului. Directivele
Comunităţii Europene 96/23, 97/747 (http://financiar.rol.ro/stiri/2003/12/121172.htm)
au stabilit unele măsuri de control şi norme de calitate,
pentru 2003 limita fiind de 20 părţi/bilion la streptomicină,
10 părţi/bilion la tetraciclină şi sulfamide,
impunând absenţa totală a cloramfenicolului şi
nitrofuranului. Pentru realizarea indicilor de calitate ceruţi
(care în fiecare an se apropie şi mai mult de 0), procesatorii
de miere au fost obligaţi să facă analizele de
calitate cerute, analize destul de costisitoare şi de durată,
influenţând negativ ritmul de preluare şi de export
al mierii, România ajungând totuşi să producă miere
recunoscută ca "miere BIO".
Problema reziduurilor de
antibiotice în miere este de o importanţă majoră
şi ar fi bine ca personalităţile din domeniul apicol
să se implice mai mult pentru ca această problemă
să fie cât mai bine înţeleasă de apicultori şi
de organele guvernamentale de resort, apicultorii primind tot
sprijinul posibil în vederea luării măsurilor celor
mai adecvate, efectuând tratamente la albine numai atunci când
este absolută nevoie şi, pe cât se poate, numai cu medicamente
care să nu lase reziduuri.
Deşi nu sunt cel mai indicat
să tratez această problemă, fiind un simplu apicultor
practician, la propunerea doamnei Dr. Mary PANA, Director departament
sănătate şi distribuţie GUYOMARC`H ROMANIA,
tel.:+4021-310 27 64 fax:+4021-313 45 04, m-am hotărât
să fac un rezumat al unor informaţii găsite sau
primite, doritorii de informaţii suplimentare putând accesa:
- http://www.apiservices.com/spmf/sapmp/residus_antibiotiques.htm
;
- http://www.apiculture.com/databases/legislation/decret_30_06_03).htm;
sau
- http://www.apiculture.com/spmf/
Clarificări
asupra unor date apărute în revistele franceze de specialitate
din dec. 2002 (Joel Schiro)
Cu privire la contestarea făcută
de unii apicultori, asupra validităţii şi fiabilităţii
metodelor de laborator de evidenţiere a reziduurilor de antibiotice,
autorul articolului consideră contestarea metodelor drept
un obicei al tuturor ipocriţilor care nu doresc să dezbată
fondul problemei. Metodele de analiză cele mai economice
dar şi cele mai puţin fiabile sunt CHARM TEST şi
ELISA. Fiabilitatea redusă a celor două teste face ca
orice rezultat dubios să fie recontrolat şi validat
prin HPLC, tehnică pe care nimeni nu o mai poate contesta.
În ultimii ani, s-a trecut de
la un prag de detectabilitate de 500 PPB (respectiv 0,5gr/tonă
miere) la 10 PPB (respectiv 0,01 gr antibiotic rezidual/tona miere)
fiind posibil a fi detectate şi cantităţi mult
mai mici.
Afirmaţia legată de
posibilitatea poluării exogene a mierii este falsă în
proporţie de 95%. Posibilitatea reală ca 5% din cazurile
de poluare să fie datorate unor cauze externe de mediu este
un subiect asupra căruia se poate discuta ore în şir
şi, prin urmare, analizele sunt singurele care decid dacă
o miere va fi sau nu retrasă de pe piaţă. Adevărata
problemă constă în informarea apicultorilor asupra riscurilor
care decurg din practicile greşite şi de a-i ajuta să
evolueze către respectarea reglementărilor şi tehnicilor
de control. Astfel, producătorii de miere trebuie să-şi
fixeze cât mai repede un obiectiv "fără reziduuri"
şi să fie ajutaţi printr-o informaţie corectă
şi sprijin material în vederea realizării acestui obiectiv.
Pe de altă parte, acţiunile apicultorilor vor fi facilitate
dacă albinele vor fi mai puţin expuse intoxicaţiilor
determinate de produsele fito-sanitare, ştiut fiind că
un organism deja slăbit este mult mai expus bacteriilor,
paraziţilor şi viruşilor care necesită, în
mod automat, o utilizare crescută de medicamente disponibile.
Apivar |
medicament
pentru varooza care nu lasa reziduuri. |
|
|
Titlul
articolului |
Sursa |
Observatii |
Comentatori |
Data |
|
Cotidianul |
|
Mary Pana |
15.04.2004 |
|
|
|
|
|
Subvenţii
la exporturile de vin si miere
Ministerul Agriculturii, Padurilor
si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va acorda, anul acesta, subventii
la exportul de miere de albine si vin. "Exista un fond, cuprins
in buget, de 500 miliarde de lei pe care il putem folosi pentru
promovarea exporturilor la aceste produse", a declarat Ilie
Sarbu, ministrul MAPDR. Prin aceste masuri, se incearca cresterea
exporturilor, deoarece balanta comerciala a produselor agroalimentare
continua sa ramana puternic dezechilibrata in favoarea importurilor,
in crestere cu peste 50% in primele doua luni din acest an, deficitul
fiind de aproape 200 milioane de euro. Potrivit ministrului Agriculturii,
s-ar putea acorda subventii si pentru exportul la miei, dar, deocamdata,
nu se cunoaste valoarea ce se va acorda pentru un produs. Anul trecut,
s-a incercat subventionarea exporturilor la carnea de pui, masura
care este in discutia oficialilor si in prezent. "Nu am reusit,
in 2003, subventionarea exporturilor la carnea de pui si in acest
an sunt retineri, pentru ca producatorii vor o subventie egala cu
cea din UE, ceea ce nu ne putem permite", a adaugat Sarbu.
In 2003, importurile au totalizat 1,5 miliarde de euro, devansand
exporturile cu aproximativ un miliard de euro. Potrivit datelor
Ministerului Agriculturii, importurile au urcat de la 175,4 milioane
de euro, la sfarsitul lunii februarie 2003, la 263,7 milioane de
euro, in primele doua luni din acest an. Cea mai mare pondere in
cresterea deficitului au avut-o importurile de cereale. In acelasi
timp, avansul exporturilor a fost de 24,6%, de la 51,2 milioane
de euro la 63,8 milioane de euro. (sursa: Cotidianul, 15.04.2004)
Dr. Mary
PANA
Director departament sanatate si distributie
GUYOMARC`H ROMANIA
Propuneri comentarii
Initiator |
Initiator
si comentariul propus |
Autor
raspuns |
Specificări
suplimentare |
Anul |
|
|
|
|
2004 |
Mary |
Caiet
de sarcini pentru producătorii / procesatorii de miere
- produse export |
|
propunere
fără răspuns |
|
Certificarea originii
("label France"), certificarea mierii de calitate
controlată, miere bio |
|
propunere
fără răspuns |
|
Organizarea apicultorilor
în Franţa: beneficii, inconveniente, taxe... |
|
propunere
fără răspuns |
|
Profilaxie şi combatere
in diferite maladii ale albinelor: produse, eficienţă,
reziduuri |
|
propunere
fără răspuns |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Observaţii
din practica şi literatura apicolă
După cum o albină are
nevoie de colonie ca să poată trăi tot aşa şi
acest site are nevoie de comunitatea apicultorilor,
de contribuţiile dumneavoastră
pentru ca fiecare dintre noi să poată zbura către
noi orizonturi descoperind tot mai multe taine din viaţa albinelor.
Cu toate că până în prezent aceste contribuţii întârzie
să apară şi majoritatea cititorilor acestui site
aşteaptă doar să primească informaţia gata
prelucrată, am acţionat după vechiul principiu: "do ut des" (oferă ca să poţi
primi). De aceea, acest site este deschis tuturor contribuţiilor,
responsabilitatea pentru adevărul informaţiilor aparţinând
apicultorilor sau altor persoane ce au tangenţă cu apicultura.
Nu mai aşa este posibil PROGRESUL!
Autor
site
1. Pacurar Vasile
Dorinta de colaborare
Apreciez eforturile dvs pentru o mai stransa
legatura intre apicultori; sunt de aceesi parere: doar
unitatea si o buna colaborare aduce forta.
Va fac urmatoarea propunere: sa
facem eforturi ca la nivelul tarii sa-i urnim pe apicultori pentru
a se asocia la nivelul a max.50 membrii.
Avantajele unei astfel de asocieri sunt multe dar cel mai important
este ca se poate usor colabora si controla o astfel de asociatie.
La nivelul tarii putem apoi infiinta o asociatie privata a apicultorilor
profesionisti. La Zalau avem o astfel de initiativa cu un proiect
de statut etc. Trebuie sa recunoastem ca A C A, al carui membru
sunt, este ca un mamut fara picioare folosit de altfel in interesul
unui cerc restrans de persoane.Sa-i dam drumul, abia apoi putem
vorbi de a boicota monopolul unora,chiar a procesatorilor care
fac avere pe munca noastra. Astept
orice sugestii la
www.pacurar@zalau.astral.ro
|