Text

Legături de interes apicol

fonduri
phare
saphard
enciclopedii
forumuri
apirom
english
stuparitul
albeilles et apiculture

Comentarii, întrebări, păreri, propuneri, răspunsuri etc.

Nr crt
Titlu întrebarii, articolului, propunerii, informării etc
Data
Autor
Titlu răspuns, comentariu, legături adiacente etc.
Autor (răsp., coment)
13
12
11
10
2005
9
2005
8
2004
7
2004
6
2004
5
Raportul Comisiei Europene privind ameliorarea si comercializarea mierii
23.01.04
COMISION DES COMMUNAUTÉS EUROPÉENES
Dr. Mary Pana și Teodor Boncescu
4
april. 04
Adrian Aron
sfat personal (mai.04)
3
nov.03
Adrian Galofteanu
2
aug.03
Viorel Decebal
1
april.03

 

Întrebari:

1. Adrian Aron

Testarea si atestarea mierii pt. export

Mă numesc Adrian Aron și am câteva propuneri și întrebări în ceea ce privește testarea și atestarea calității mierii ce are ca destinație exportul. Dacă mă puteți îndruma spre un astfel de laborator vă sunt recunoscător. Am purtat de curând o discuție cu un importator german din Hamburg care importă regulat miere din SE Europei. Acest importator este hotărât să cumpere miere condiția esențială fiind testarea calității acesteia la un laborator recunoscut internațional, cea de-a doua condiție fiind cantitatea acesteia: minim 20 de tone. În acest sens, aș dori colaborarea cu alți producători, în vederea realizării cantității respective.


 

2. Adrian Galofteanu

Stuparitul industrial

Am 43 de ani, lucrez printre stupi de la 10 ani și doresc să pun bazele unei ferme apicole. În prezent conduc o stupină de 150 de stupi și intenționez să creez o fermă cu 4-5 stupine. Sunt foarte interesat de tot ce este scris despre stupăritul industrial. Dacă este cineva care mă poate ajuta cu ceva mă poate contacta la următoarea adresă: agalofteanu@hotmail.com


 

3. Viorel Decebal

Idei noi pentru constructia unui pavilion

Doresc să-mi fac un pavilion pentru 50 de stupi și nu știu unde aș putea găsi idei noi despre construcția unui astfel de agregat. Mă interesează să-l fac cât mai ergonomic și funcțional, astfel încât, în funcție de ce se pretează la un moment dat să-l pot folosi fie la miere, fie pentru polen, fie pentru venin, fie lăptișor de matcă etc. Dacă există vre-un binevoitor care poate să-mi dea relații pe această temă să mă contacteze la următoarea adresă: viodecebal@yahoo.com


 

Raspunsuri:

1. Mary Pana

Sfat personal

Laboratorul roman agreat de autoritatea in domeniu pentru controlul mierii la export: institutul de control alimente de la Obor - piata Obor, cladirea din caramida rosie. Pentru autorizarea la export: a se contacta Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Securitatea Alimentelor.

Sfat personal:

Realizati controlul si documentele necesare - conform legislatiei romane, DAR:

a.    Colectati miere numai de la producatori care va declara in scris ca nu au folosit substante interzise (faceti contract cu clauza de plata despagubiri in caz de retur al mierii) sau faceti control de laborator la fiecare furnizor. Sa nu plecati de la ideea ca, prin amestecarea mierii de la mai multi producatori intr-un singur tanc de colectare reziduurile indezirabile se vor "dilua" si nu vor mai fi detectate. Laboratoarele serioase utilizeaza tehnici performante care detecteaza valori reziduale f.f. mici.

b.    Discutati cu persoana interesata din Germania si rugati-o sa va dea adresa unui laborator german agreat, unde sa puteti face un control pe cateva esantioane inaintea exportului propriu-zis.

Este mai bine sa prevedeti punctele de risc in avans, pentru a nu va trezi cu mierea returnata.

Dr. Mary PANA, Director departament sanatate si distributie, GUYOMARC`H ROMANIA


 

Discuții și comentarii

  • Raportul Comisiei Europene

Am găsit pe site-ul, la noua legislație Bruxelles, raportul Comisiei către Consiliu privind a doua rundă de acțiuni în domeniul apicol și propunerea pentru noul regulament la adresa: Pro nails la care am făcut și un comentariu personal.

Raportul original de pe site este comentat de Dr. Mary Pana, Director departament sănătate și distribuție GUYOMARC`H ROMANIA după cum urmează:

Bruxelles 23.01.2004: este publicat „Al doilea raport al Comisiei către Consiliul și Parlamentul European asupra aplicării regulamentului CEE nr. 1221/1997 care cuprinde regulile generale de aplicare a acțiunilor vizând ameliorarea producției și comercializarea mierii”.Acest raport propune un nou regulament pentru acțiunile de ameliorare a producției și comercializării mierii în spațiul UE. Interesul nostru vizează: a)   informarea apicultorilor cu privire la acțiunile UE în domeniu încă din faza de proiect al Comisiei; b)   orientarea acțiunilor apicultorilor spre obiectivele UE, ținând cont de faptul că exportul mierii spre UE trebuie să se supună exigențelor acesteia; c)   propunerea unui proiect către organele decizionale române care să aibă la bază direct deciziile comunitare, indiferent dacă Directivele respective au fost implementate sau nu; d)   stabilirea unei priorități pentru sectorul apicol românesc: miere fără reziduuri.

A.  Scurt istoric
În anul 1997, Consiliul European publica Regulamentul nr. 1221, cu scopul de a ameliora producția și comerțul cu produse apicole în spațiul Uniunii Europene. Acest regulament stabilea acțiuni ale statelor comunitare, comunicate prin rapoarte anuale către Consiliul European. Pe baza acestor rapoarte naționale, la fiecare trei ani, Comisia publica un raport, cel de față fiind al doilea, pe perioada 2001-2003.Pe parcursul celor șase ani de la aplicarea vechiului regulament (îi spunem vechi” deoarece va fi în curând înlocuit), condițiile și prioritățile din sectorul apicol au suferit modificări, ceea ce a dus la propunerea unui nou regulament. Această propunere se află la sfârșitul raportului.UE a fixat în 1997 obiectivul de bază al acestei acțiuni: un program derulat pe trei ani de către fiecare stat, având ca scop „ameliorarea  condițiilor de producție și de comercializare a produselor apicole în Uniunea Europeană”.Totodată au fost fixate cinci sectoare prioritare de acțiune, lăsând la altitudinea fiecărui stat stabilirea procentului de implicare pe fiecare din cele cinci priorități, în funcție de condițiile existente în fiecare țară.Cele cinci priorități de activități erau următoarele (NB: au rămas și în propunerea noului regulament, dar în procente diferite):

Lupta contra varroozei a absorbit, în perioada 1997-2000, o sumă mai puțin importantă. În următoarea perioadă, 2001-2003, datorită exploziei acestei parazitoze în majoritatea țărilor europene, procentul a crescut brusc la 41%. S-a stabilit, încă de la început, că măsura de luptă împotriva acestei  parazitoze nu vizează eradicarea ci reducerea impactului economic al varroozei asupra rentabilității producției. Mai mult, se reliefa o problemă mult mai complexă, indusă de varrooză: bolile asociate, respectiv boli infecțioase a căror răspândire este strâns legată de Varroa Jacobsoni. După varrooză urmau în ordine: asistența tehnică pentru apicultori cu 26%, transhumanța cu 20%, cercetarea aplicată cu 7%, iar analizele pentru miere cu 6%.

NB: Oare care ar fi ordinea priorităților la noi? Eu nu mă decid în alegerea priorității nr. 1: asistența tehnică pentru apicultori sau varrooza? Cred că alții ar alege fondurile pentru analizele de laborator, aspect pe care eu îl clasez pe ultimul loc. De ce? Pentru că se poate rezolva de o manieră rapidă și eficace. Singura problemă pe care o relev NU este CINE este în stare să facă analizele HPLC la miere ci ... CINE PLĂTEŞTE? Aici este dezbaterea de fond: dacă am vorbi de producători, ar trebui să-i includem aici, conform legislației comunitare, doar pe cei cu peste 150 familii. Restul ar intra la categoria „activitate hobby”, adică ar produce doar de plăcere miere consumată pe riscul lor, de familia lor, fără drept de comercializare.Iar un producător cu 150 de familii, își poate plăti o analiză de laborator. Sau cel care o exportă, din prima la export. Sau sindicatul apicultorilor, așa cum se procedează în alte țări, sau, de ce nu, din fonduri SAPARD, dacă se reușește construirea unui proiect real și eligibil.

Las subiectul deschis, să ascultăm și alte păreri, sugestii...

Dr. Mary Pana, Director departament sănătate și distribuție,GUYOMARC`H ROMANIA

B.  Discuții pe baza raportului

Să ne oprim acum asupra celor cinci obiective ale acțiunii (pct. 4.3.1, pag. 8 din raport):

  1. Asistența tehnică: este destinată creșterii eficacității producției și comercializării, prin aplicarea celor mai bune tehnici. Cursurile de formare și alte acțiuni similare pentru apicultorii și responsabilii de asociații sau de cooperative vizează în special domenii precum creșterea organizată (ferme) și prevenirea bolilor, condițiile de recoltare și ambalare, depozitare, transport și marketing. Aceste cursuri sunt foarte căutate și din acest motiv, statele membre au cerut întărirea mijloacelor (financiare și umane, respectiv bani și persoane care sunt capabile de a realiza formarea apicultorilor) asociațiilor apicole pentru a răspunde mai bine exigențelor apicultorilor..   
  2. Raționalizarea transhumanței: reprezintă un capitol important de rezolvat atât pentru statele europene cât și pentru România. Eu îl consider cel mai dificil deoarece are nevoie de un grup de lucru care să includă multe activități, aparent separate, dar care se găsesc, pentru sectorul apicol, într-o interdependență vitală. Regulamentul european prevede pentru acest capitol, următoarele activități: un registru de transhumanță, investiții în echipamentul necesar transhumanței, hărți pentru transhumanța anuală, bazate pe studii de poluare regională, categorii florale etc. Pe scurt, realizarea organizată a transhumanței și informarea apicultorilor despre zonele deschise și cele închise transhumanței. De ce închise? Pentru că există regiuni cu grad înalt de poluare, care pun în pericol lanțul trofic, de la albină la consumatorul final.Şi acesta este un subiect amplu, dacă îl lăsăm deschis discuțiilor.
  3. Lupta contra varroozei și a bolilor asociate: are ca scop diminuarea cheltuielilor ocazionate de aplicarea tratamentelor în stupi. Această boală parazitară provoacă în prezent în Europa o puternică diminuare a randamentului producției apicole și pierderi importante de colonii în cazul în care nu se aplică nici un tratament. Slăbirea rezistenței coloniilor de albine prin acțiunea nefastă a acestui parazit este unul din motivele apariției bolilor asociate. Varrooza nu poate fi eradicată complet iar singurul procedeu de scădere al incidenței bolii este utilizarea produselor medicamentoase autorizate care nu lasă reziduuri în mierea recoltată. Ideal ar fi de utilizat numai produse omologate în Uniunea Europeană și autorizate pentru comercializare pe teritoriul României. Aceste produse sunt însă scumpe, iar noi suntem obișnuiți să cumpărăm ce este mai ieftin, cred eu, din două motive: 1) nu ne permitem mai mult, 2) nu avem la dispoziție materiale informaționale care să ne permită să alegem, în funcție de scopul urmărit: mica producție, export, procesare etc.Las deschis și acest subiect, adresat și firmelor care comercializează produse medicamentoase contra varroozei la noi în țară. Pentru a scăpa de obiceiul de a cumpăra ce-i mai ieftin, indiferent dacă-i autorizat sau nu, eficace și fără reziduuri, statele europene au adoptat o măsură simplă: au subvenționat diferența de preț, diferență care a fost calculată pornind de la cel mai scump medicament minus prețul celui mai ieftin. Rezultatul acestui calcul simplu a fost subvenționat. Acum urmează fondul problemei: CINE a subvenționat diferența de 2 EURO? În nici un caz un singur element, cum ar fi la noi bugetul de stat. Apicultorii sunt asociați și plătesc o taxă anuală. Din aceasta, 1 EURO merge la acoperirea a 50% din cei 2 EURO în discuție. Celălalt EURO este plătit de buget, dar 50% este subvenționat de Bruxelles, deci se va întoarce în vistieria fiecărui stat. Sunt sigură că vă puneți problema astfel: bine, dar nouă cine ne subvenționează cei 50%? Noi nu dispunem de fonduri comunitare pentru că nu suntem încă în UE. Este purul adevăr, dar lăsați-mă și pe mine să vă pun o întrebare: câte proiecte, având acest subiect, au trimis instituțiile, organizațiile care vă reprezint㠖 la Bruxelles și, mai ales, câte au fost returnate cu răspuns negativ??? Poate intra acest cost suplimentar – într-un proiect de dezvoltare a unui sector din agricultur㠖 de exemplu, un Program SAPARD? Poate fi inclus alături de celelalte patru priorități ale UE – dacă le considerăm și ale României – într-un asemenea program?Las aici subiectul deschis, pentru cine poate răspunde.
  4. Susținerea pentru efectuarea analizelor la miere, având un scop dublu: ameliorarea comerțului cu miere (vezi problemele la export) și asigurarea consumatorului asupra a ceea ce consumă. Aici am putea include și etichetarea produselor apicole, subiect deosebit de important, pe care prefer să îl tratăm separat, cu altă ocazie. Trebuie să avem în vedere cele două mari grupe de analize: a) prima, care cuprinde analizele privind caracteristicile fizico-chimice ale mierii conform originii botanice – și care permit clasarea diferitelor tipuri pe calități diferite și implicit, prețuri diferite; b) a doua categorie, respectiv analizele de reziduuri, denumite groso modo, care implică mai multe teste, pentru moleculele pe care nu trebuie să le găsim de loc în miere sau pentru moleculele care au dreptul de a se regăsi în miere, dar pentru care sunt stabilite anumite praguri (denumite Limite Maxime Reziduale) duce la distrugerea lotului din care provine eșantionul analizat.Ce înseamn㠄lot” în acest caz? Dacă unitatea de colectare a mieriii X a colectat miere de la 100 producători, a amestecat-o și a trimis o probă la analiză la un laborator și dacă va fi considerată drept neconformă, întreaga cantitate de la cei 100 producători va necesita punerea sechestrului și distrugerea ei pe cheltuiala... producătorului, deci a celor 100 de apicultori!Un subiect deosebit, care poate lega o discuție deosebită între producători, transformatori, asociații, minister, veterinari, zootehniști, specialiști de laborator ș.a.
  5. Sprijin pentru cercetarea aplicată: În raportul său, Comisia consideră că posibilitatea includerii de proiecte specifice de cercetare aplicată pe tema ameliorării calitative a mierii în cadrul „programelor comunitare pentru miere” și punerea la dispoziția apicultorilor a rezultatelor acestora, ar putea fi un sprijin real pentru creșterea veniturilor producătorilor de miere.

Aceste proiecte se pot derula și la noi, între specialiștii instituțiilor de profil și cei ai țărilor comunitare. Este deja bine știut, fiecare institut de prestigiu din Europa dispune de fonduri alocate anual pentru diverse teme de cercetare. Se prezintă un proiect din partea cercetătorilor români și se pornește o colaborare pe tema respectivă. Am explicat de o manieră simplistă pentru că este imposibil ca Institutul Român pentru Apicultură să nu posede astfel de proiecte în derulare. Eu personal nu am cunoștințe legate de acest subiect, dar, mi-ar place să ne răspundă o persoană implicată în activitatea de cercetare apicolă aplicată.

Dr. Mary Pana, Director departament sănătate și distribuție,GUYOMARC`H ROMANIA

C.   Concluzii și propuneri

  1. Începând cu pagina 13 din documentul specificat, putem studia propunerea de Regulament aparținând Consiliului referitor la acțiunile din domeniul apiculturii.
  2. La articolul 8, se propune abrogarea vechiului Regulament, 1221/1997.

Această propunere rămâne o viitoare temă de discuții virtuale, pentru toți cei interesați de viitorul apiculturii românești. Toate subiectele abordate în acest material rămân deschise, cu permisiunea domnului Boncescu.

Dr. Mary Pana, Director departament sănătate și distribuție,GUYOMARC`H ROMANIA


 

  • Omologarea artizanala a pavilioanelor apicole

Pavilioanele apicole, pentru a mai putea circula pe drumurile publice trebuiesc omologate. Omologarea artizanala se face în urma întocmirii documentatiei aferente de catre un inginer specialist. Pentru cei interesati iata câteva adrese:

  • Ing. Chiorean Ion - Târgu Mures, Aleea Carpatilor 27, ap 71, tel: 0265 212614 (daca adresa o mai fi valabila);
  • Ing. Lisovschi - Bucuresti - Tel. 021 232.42.70;
  • Ing. Cristi Spânu - Câmpulung-Muscel - Tel. 0722.675217


Legislație apicolă

Deși am deschis acest subiect mărturisesc că nu sunt mulțumit de materialul găsit până în prezent. Rubrica rămâne deschisă pentru toți cei ce vor să colaboreze.

Titlul legii, ordonantei etc.
Nr
Data aparitiei
Publicata în
La data de
Legea apiculturii
89
28.04.1998
Monit.Ofic. 170
30.04.98
Legea sanitar veterinara si completarile aduse
60
1974
Legea zootehniei
17
16.01.2002
M.O. Partea I, 72
31.01.02
Legea reviziei remorcilor apicole
167
2003
M.O. 291
25.04.03
Alte legi

 

  1. Legea Apiculturii nr. 89/28 aprilie 1998 publicată în Monitorul Oficial nr. 170 din data: 30 aprilie/98: http://diasan.vsat.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=12298
  2. Legea sanitar veterinară nr. 60/1974 cu completările aduse de:
    • OUG 42 ,
    • L. 62 din 24 aprilie 2000 și M. Of. 185 din 27. 04. 2000 - privind aprobarea OUG. nr. 42/1999  pentru completarea Legii sanitare veterinare nr. 60/1974,
    • Legea 374 din 11 iunie 2002 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2000 pentru modificarea și completarea Legii sanitare veterinare nr. 60/1974: http://domino2.kappa.ro/mj/lex2002.nsf/Emitent/C2256B3D0046D5C8C2256BF70025DCB1?OpenDocument  ;
  3. Legea zootehniei nr. 72/16.01/2002 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 72 din 31 ianuarie 2002 http://kovaszna.uw.hu/files/zootorv.html ;
  4. Legea 167/2003 cu privire la revizia remorcilor apicole pentru aprobarea Ordonanței Guvernului 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și folosința conform destinației, prin inspecția tehnică periodică: http://diasan.vsat.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=1857, publicată în Monitorul Oficial Nr. 291 din 25/04/2003 face referire la remorcile apicole care vor fi verificate la 3 ani (lege ce a intrat în vigoare la 2 luni de la publicarea în MO, adică după 25.06.2003) http://diasan.vsat.ro/proiecte/2000/300/90/4/leg_pl394_00.pdf .

 


Legături către alte site-uri
românesti
Adresa site-ului
Descrierea pe scurt a site-ului
Autorul descrierii
Data descop
http://www.eurohonig.com/ ofera informatii de ultima ora pe teme apicole
2004
http://www.adelika.com/ este un reprezentat a lui Swienty, producător de utilaj apicol în România.
2004
http://groups.yahoo.com/group/stuparitul/  o listă de discuții pentru stuparii români; nu este la nivelul altor liste.. însă cu aportul nostru al tuturor poate deveni.
2004

 

straine
Adresa site-ului
Descriere
http://rlechene.free.fr/index.htm#navigation site apicol franțuzesc util începătorilor și avansaților, în ceea ce privește documentarea, pozele etc.
http://www.beekeeping.com/abeille-de-france/index.htm?sommaire.htm&1
informatii, documentare, articole de arhiva, editoriale, prezentarea SNA (Sindicatului National al Apicultorilor francezi) etc.
http://www.apiservices.com/_menus_fr/index.htm?menu.htm&0
legaturi site-uri documentar apicol etc.
http://www.europa.eu.int/
http://www.gabees.com/, http://www.gabees.com/catalog/,  http://balder.prohosting.com/~starrier/beeschool.html
http://apisite.online.fr/  ; http://apisite.online.fr/index1.htm;
http://www.beesource.com/pov/rodriguez/
eliminarea acarianului Varroa într-un mod biologic
http://www.beesource.com/cgi-bin/ubbcgi/forumdisplay.cgi?action=topics&forum=FGMO&number=11
o listă de discuții legată de acest subiect
http://www.algonet.se/~beeman/  http://www.kutikshoney.com/ http://website.lineone.net/~dave.cushman/newhome.html
site-uri personale
http://www.swienty.com/engelsk/index-us.htm  http://www.dadant.com http://www.mannlakeltd.com/index.html
site-uri comerciale (utilaje sau accesorii pentru apicultură)
http://www.apis.admin.ch/index_e.htm ; http://www.beesource.com/plans/index.htm ; http://gears.tucson.ars.ag.gov/soft/vpop/vpop.html ; http://www.apis.admin.ch/index_e.htm ; http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e00.htm ; http://www.candlemaking.org.uk/ ; http://maarec.cas.psu.edu/pest&disease/pppdIndex.html ; http://www.kohala.net/bees/
site-uri diverse, guvernamentale sau organizații
http://www.beehoo.com/
Anuarul mondial al apiculturii

http://www.apis.admin.ch/index_f.htm; - centrul elvețian de studii apicole; http://www.inoan-press.com/san/noi/a139.html ; http://www.bienen-graze.de/S43.htm , http://www.docteur-nature.com/toutes_therapeutiques/produits_ruche/pollen.htm ; http://www.swienty.com/engelsk/index-us.htm ; http://home.urbanet.ch/urba7531/sld006.htm ; http://home.urbanet.ch/urba7531/index2.htm; http://www.apiculture.com/thomas/index.html?lang=fr

http://www.beekeeping.com/index_fr.htm  ; http://www.apiculture.com/apiservices/index.htm  ; http://www.apiculture.com/sante-de-labeille/index.htm  ; http://www.apiservices.com/cgi-local/view.cgi ; http://www.apiservices.com/photoads/viewads.html ; http://www.onlinemedia.ro/hobby/albine.htm

Legături către noi site-uri si legi ce au legatura cu albinele
Adresa site-ului
Descriere
http://www.artri.ro/downloads/RoVinieta_Norme.pdf http://www.artri.ro/infos.php?language=ro&infoid=21 http://www.artri.ro/news.php?artid=105&type=10&language=ro

sus   
Teodor Boncescu, Pitesti, Romania © 2002      Ultima actualizare:
DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.)